Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bravo, tako je. Sa malom ispravkom, nisu bili Baltosloveni ali jesu protosloveni, posto su kao manjinski faktor ucestvovali u slovenskoj etnogenezi. Kakvu god hg da su nosili, ona je ostala medju Slovenima, svidjalo se to nekome ili ne. Dolazili su u Dardaniju na poziv Filipa II, sto je uglavnom danasnja teritorija KiM.

Po svim raspolozivim cinjenicama, Bastarni imaju najvecu verovatnocu da budu izvorni nosioci haplogrupe I2a1 Din, mada za to ne postoje 100%-ni dokazi.

- - - - - - - - - -

Ajde mi nadji bar jedno nezavisno istrazivanje kod Srba koje je potvrdilo da je R1a ispred E1b, pa da zavrsimo razgovor. Nema ga, naravno, ali to tebi nece smetati da nastavis sa tom besmislenom pricom. Msmmm... strahovito ce promeniti odnos snaga ako se dokaze da je R1a na 17,3%, dok je E1b na 17,1%. Idi begaj.

Ti moras nama da das neko relevantno istrazivanje gde E1b ispred R1a. Ima li ga uopste?

Ti moras nama da das neko relevantno istrazivanje gde E1b ispred R1a. Ima li ga uopste?

Постоји једно једино истраживање према којем Срби имају више E-V13 од R1a, а то истраживање је радио хрватски генетичар Дамир Марјановић.

Паметном доста...

Bravo, tako je. Sa malom ispravkom, nisu bili Baltosloveni ali jesu protosloveni, posto su kao manjinski faktor ucestvovali u slovenskoj etnogenezi. Kakvu god hg da su nosili, ona je ostala medju Slovenima, svidjalo se to nekome ili ne. Dolazili su u Dardaniju na poziv Filipa II, sto je uglavnom danasnja teritorija KiM.

Po svim raspolozivim cinjenicama, Bastarni imaju najvecu verovatnocu da budu izvorni nosioci haplogrupe I2a1 Din, mada za to ne postoje 100%-ni dokazi.

- - - - - - - - - -

Ajde mi nadji bar jedno nezavisno istrazivanje kod Srba koje je potvrdilo da je R1a ispred E1b, pa da zavrsimo razgovor. Nema ga, naravno, ali to tebi nece smetati da nastavis sa tom besmislenom pricom. Msmmm... strahovito ce promeniti odnos snaga ako se dokaze da je R1a na 17,3%, dok je E1b na 17,1%. Idi begaj.

Све је логично.
Логично је да Е1б буде јача у Србији него ли нпр. у Босанској крајини јер Србија има јачи утицај староседелаца Балкана.
Исто тако је логично да Р1а и Р1б буде јача на западу и северу, нпр. у Истри се Р1б појављује јаче због италијанског утицаја.
Једино није јасно одакле И1 тако јака у западној Србији и Кордуну.

Све је логично.
Логично је да Е1б буде јача у Србији него ли нпр. у Босанској крајини јер Србија има јачи утицај староседелаца Балкана.
Исто тако је логично да Р1а и Р1б буде јача на западу и северу, нпр. у Истри се Р1б појављује јаче због италијанског утицаја.
Једино није јасно одакле И1 тако јака у западној Србији и Кордуну.

I1 јесте јака на западу Србије, али није на Банији и Кордуну.
Са Баније има само један који је I1 са презименом Нужда, а са Кордуна још увек нема нико.

I1 је јака код Срба из Далмације, од 62 тестирана има 10 који су I1, а то је 16,1%.

Теорија са Бастарнима не негира словенску везу.
Бастарни су учествовали у етно-генези Словена, само нису прото-словени.
Бастарни су Германско(германизовано племе) које живело на простору када је настала I2ab1 у јужној Пољској и око Висле које се помера према истоку и југо-истоку.
Штавише о њима више знамо него ли о прото-словенима.
Бастарни долазили у Македонију као војници плаћеници.
I2a1b Nije nastala u Poljskoj
I blizini,ona stara TMRCA oko 11 200 godina i pronadjena je u centralnoj i zapadnoj Evropi i na Britanskim ostrvima kao i ispod u stablu i L621 TMRCA oko 5600 god.Samo sto se L621 se pojavljuje pored Evrope i Britanskih ostrva i u Poljskoj te granici Bjelorusije i Litvanije,imamo i nalaz u Poljskoj CTS4002 koji je ispod L621.Tek onda nastaje mutacija ciji ce potomci u preko 95 % slucajeva, danas ucestvovati u etnogenezi Slovenskih naroda,a ta mutacija se oznacava I_CTS10228_YP196 TMRCA oko 2300 god.

Само да знаш да сам натпросечно интелигентан, али би ми можда било боље да сам глуп јер ме онда не би тангирало оно што видим да се ради...Боље је и за тебе и за мене да се не видимо, осим ако баш не инсистираш... а следећи пут кад пожелиш да ме вређаш имаш ПП, па изволи.

Пази, није да ти не верујем на ријеч, али нешто и не показујеш ту натпросијечну интелигенцију. Додуше, интелигенција сама по себи често пута није довољна, за ово о чему причамо мора се имати и неко знање, на пример статистике, које ти и Мстислав очигледно не посједујете. Да сјутра неки Куч или Васојевић плански истестирају 50 својих другу бисте пјесму пјевали...Ја веројатно нијесам натпросијечно интелигентан као ти, али као вицешампион Косидбе на Рајцу имам натпросијечно јак замашај, и из искуства знам да интелигенција противу њега не помаже, па бих се сложио да је боље да ме не видиш. :per:

Apsolutno svako akademsko istrazivanje do sada.

Постоји једно једино истраживање према којем Срби имају више E-V13 од R1a, а то истраживање је радио хрватски генетичар Дамир Марјановић.

Паметном доста...
Pardon? Koje je to istrazivanje za Srbiju radio Marjanovic????

Ja verujem da bi i neki hrvatski geneticari radili transparentnije od nekih nasih pojedinaca.

Најбоље да узмемо само Аврамијештаке као репрезентативан узорак Срба, тада би Срби имали 100% Р1а, и вјерујем да би сви искомплексирани цмиздравци били задовољни.:hahaha: Шалу на страну, цела ова безвезна прича је због вашег константног кмечања, мени је апсолутно небитна статистика и то да ли има више Е или Р1а. Камо среће да има више људи који би истестирали по 30,40,50 својих сродника, у крајњем случају циљ Српског ДНК Пројекта треба да буде што већи број тестираних, а не неке статистике. Већини људи је одавно јасно да се на основу узорка из табеле Српског ДНК Пројекта, који је нерепрезентативан по скоро сваком основу, не може направити прецизна статистика заступљености хаплогрупа међу Србима, те се тиме скоро нико и не бави, осим вас неколико залуђеника. Најпрецизније статистике су оне из анонимних истраживања, те се маните више рачунања на основу резултата из табеле СДНКП, како год да је срачунате неће бити тачна...

Pa Avramijestaci su vecinom u Bosni, na Srbiju oni ne uticu puno. Kako nakucaste E-V113 onda za nivo Srbije?

To stvarno jeste zanimljivo. Mada generalno i ja sam misljenja da sve statistike padaju u vodu jer uzorak i nije bas reprezentativan. Elem ima dosta propusta kao sto smo videli. Nek bude testirano 5 000 Srba iz Srbije ravnomerno zastupljeno po regijama i onda ce se nesto znati.

Sad im je naum da smanje postotak I2-PH908 navodno zbog Ozrinica i Hercegovaca, evo E-V113 na prvom mestu zivi bili pa videli.
Hahaha,a ko su Ti sto kuju zavjeru ? Od desetak ljudi sa projekta koje poznajem i koji su tu od pocetka i najvise su doprinjeli uspjehu projekta,nijedan mislim nije E V13 niti uopste ljudi razmisljaju o procentima i rim stvarima,metodologija ovog istrazivanja je po meni odlicna trenutno.

Hahaha,a ko su Ti sto kuju zavjeru ? Od desetak ljudi sa projekta koje poznajem i koji su tu od pocetka i najvise su doprinjeli uspjehu projekta,nijedan mislim nije E V13 niti uopste ljudi razmisljaju o procentima i rim stvarima,metodologija ovog istrazivanja je po meni odlicna trenutno.

Ilimunati :mrgreen:
Jezuiti :mrgreen:

Zezam se...Ma generalno nije ni bitno to oko 2 i 3 mesta sto se mene tice msm . Poenta je da se dodje do pravih zakljucaka :)

Ti sto to rade zanimljivo najverovatnije nisu nosioci E-V113 haplogrupe, onda bih barem razumeo to sto rade.

Do skora je bila teorija da se radi o bastranima :)

Мислим да сам ја први који је указао на могућност да I2a1b-Din код Словена потиче од Бастарна. Та могућност није за занемаривање јер има пуно археолога и историчара који сматрају да су Бастарни играли кључну улогу у генези Словена.

Чак и да се не ради о Бастарнима, непобитна је чињеница, до које су дошли археолози, да је у генези Словена учествовала етничка групација која је на простор Закарпатја са запада донела елементе јасторфске и латенске археолошке културе. Неки сматрају да су то били Бастарни, али и да нису они, јесте нека друга етничка групација која је дошла са простора под утицајем Германа и Келта. Природно је размишљати о томе да ли је та групација имала и генетски утицај на Словене и какав.

Такође сматрам да је до мешања I2a1b-Din и R1a дошло релативно касно, негде у периоду етногенезе Словена, јер да је до мешања дошло пар хиљада година раније, како неки сматрају, онда би се та смеша хомогенизовала и не би било толике диспропорције у фреквенцији тих хаплогрупа код Јужних Словена и осталих Словена.

Коначно, пошто етничка припадност Бастарна још увек није разјашњена, погрешно је рећи да се овом тезом "пришива германско порекло".

... Постоје записи да су се мешали са Сарматима. Сармати су били ирансско племе које је прилично терорисало околна племена од Келта до прото-словена, који су били у поданичком односу спрам њих. Тек доласком германа се то мења....

Треба бити мало опрезан са том тврдњом да су се Бастарни "мешали са Сарматима" (односно склапали бракове). Римљани и Грци су целокупан географски простор источно од Германа звали Европска Сарматија. И поред таквог имена, јасно је да на том простору нису живели само Сармати у ужем смислу тог назива (односно иранско племе које се тако називало). За Римљане и Грке Сармати су били и сви становници Европске Сарматије, тако да када Тацит каже да су се Бастарни "мешали са Сарматима", то не значи да су се мешали са истоименим иранским племеном, већ са становницима Европске Сарматије, а ту су најбројнији били прото-Словени.

Nije bitno ko ih je raširio., BItno je da su raširene pre seobe Slovena u VI veku i da su u tim seobama morale doći na Balkan kao slovenske.
Ako je 100.000 Slovena prešlo Savu i Dunav, među njima je bilo 8.000 nosilaca E-V13. Oni tu recimo zateknu 10.000 autohtonih E-V13 i imaš populaciju od 110.000 ljudi među kojima je 18.000 E-V13. To je 16%.
Vrlo je verovatno da to važi i za Dinarik a i za mnoge druge grane. Jedino nisam siguran u procente -koliko možemo da rekonstruišemo. Sklon sam mišljenju da su i miksevi Slovena i i miksevi starosedelaca imali sve ove najveće tri grane kod nas unutar svoga kruga (R1a, Dinarik i E V13), a onda se ukrstili i formirali ovaj današnji miks. Nije teško pretpostaviti da je R1a bio dominantan kod Slovena, a E V13 kod starosedelaca, jedino kod Dinarika postoji znak pitanja u kom odnosu je bio kod koga, jer mogu razni scenariji da se naprave, pogotovo za PH908, koji je geografski i demografski raspolućen.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back