Gorski ti je nedavno pisao da je jedan dooobar deo Sandzaklija poreklom od bosanskih muhadzera koji su ne tako davno otisli iz Bosne nakon povlacenja Turaka. To sto su tebi ovi ili oni tamniji je vise stvar prirode srpskog sovinizma. Spanci su u genetskom isto sto i Irci ali su neuporedivo tamniji od njih.Severni Rusi su dosta svetliji od juznih. Sloveni su generalno mnogo vise smedji nego plavi. Mada, veruj mi, mogao bi covek i u Irskoj da napravi fotografiju gde bi skupio 10 crnaca i to posle koristio za dokaz za ovo ili ono.
Ја ти рекох шта сам приметио из мојих више боравака у градовима ткз. Санџака.
Санџаклије су народ код кога изразито доминира палео-балканска генетика, и наравно да ће то да се одрази на физиономију у неком општем просеку.
Мене у суштини баш брига како они изгледају и каква им је генетика, али ме нервира њихово позивање на бошњаштво, Босну, Твртка, Богумиле итд. Они са Твртком и Босном немају апсолутно никакве везе, чак и оне Санџаклије које нису албанског порекла нису повезане са босанским муслиманима, него потичу углавном из црногорских Брда и нешто мало из Старе Херцеговине.
Међу муслиманима из Пријепоља има носилаца дробњачке гране I1-P109, а та хаплогрупа је скоро непостојећа међу босанским муслиманима, да не помињем високе проценте E-V13, R1b-BY611, J2b2 код Санџаклија а које су код БиХ муслимана слабо заступњене или скоро непостојеће
Има један форумаш на Пореклу који тако прецизно и тачно разобличава бошњаштво Санџаклија, нико га тамо није укорио због расизма или фашизма, а Порекло је озбиљнији форум од овог форума.
То што каже Горски нема везе са везама. После Аустро-Угарске окупације БиХ 1878 само око 5% босанско-херцеговачких муслимана је напустило БиХ и населило се на територију која је још била под Османским царством. Од тих 5% нису се сви населили у ткз. Санџак, а они који јесу су отишли одатле 1912 године у Турску кад је српска војска ослободила Рашку област. Нису желели да живе под Аустро-Угарском влашћу у БиХ, а као остали су у ткз. Санџаку после 1912 да живе у држави Србије, ајде немој да смо деца.
Чак и да су сви од тих 5% муслиманских исељеника из БиХ завршили у ткз. Санџаку и да сви остали тамо и даље после 1912, они би били у дебелој мањини у односу на остало муслиманско становништво ткз. Санџака.
Што се тиче босанских муслимана њих у неким крајевима има поприлично светлих за балканске стандарде. Муслимани из источне Босне, поготово из Подриња и Сребренице са околином су чини ми се у просеку најсветлији од босанских муслимана. А прилично светлих има по неким селима средње Босне. Неки кажу да су муслимани из Цазинске Крајине прилично светли за балканске стандарде, али ја нисам стекао такав утисак.
Што се тиче Шпанаца и Ираца, и код једних и код других доминира R1b (мада им гране нису баш толико подударне), али они се аутосомалчно доста разликују, због тога имају другачији физички изглед.