Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Санџаклије живе буквално на ономе што је језгро српске државе. Који је разлог генетског разликовања? Миграције?

Аустрија и Турска.
Масовно су насељени у 19. веку како би спречили спајање Србије и ЦГ-Новопоазарски санџак и то у договору Турака и Аустрије.

- - - - - - - - - -

Статистика за Србе на узорку од 1132

I2a (403) - 35,6%

R1a (198) - 17,5%

E1b (168) - 14,85%

I1 (105) - 9,28%

J2b (73) - 6,45%

R1b (46) - 4,05%

G2 (37) - 3,26%

N (35) -3,09%

J2a (31) - 2,74%

J1 (20) - 1,77%

I2-M223 (8) - 0,7%

Q (5) - 0,44%

I2c (2) - 0,18%

G1 (1) - 0,09%

Кад се обраде у убаце резултати Херцеговаца I2a ће порасти.

Је л Срби имају највеће присуство I1 у централној и источној Европи ван Германа?
Стварно је невероватно толико присуство те "Викиншке" групе међу Србима иако их овде никада није било. Разумем тамо где су некада била да има трагове али овде, баш није најјасније.
И то у неким западним крајевима међу Србима скоро иде на 15%, мислим код Срба у Крајини, или деловима Крајине.

Аустрија и Турска.
Масовно су насељени у 19. веку како би спречили спајање Србије и ЦГ-Новопоазарски санџак и то у договору Турака и Аустрије.

- - - - - - - - - -

Је л Срби имају највеће присуство I1 у централној и источној Европи ван Германа?
Стварно је невероватно толико присуство те "Викиншке" групе међу Србима иако их овде никада није било. Разумем тамо где су некада била да има трагове али овде, баш није најјасније.
И то у неким западним крајевима међу Србима скоро иде на 15%, мислим код Срба у Крајини, или деловима Крајине.

Срби имају највећи проценат I1 хаплогрупе од свих балканских народа, у средњој Европи само Аустријанаци имају више више I1 од Срба.
Мађари имају 8,5% а Словенци око 9% отприлике подједнако као Срби, док Словаци и Чеси и Пољаци имају мање.
Не сматрам Немце средњоевропским народом, иако многи и Немачку трпају у средњу Европу.

Код Срба постоји 4 гране I1 хаплогрупе Z63, P109, M227 и M253, прве две су пуно више заступљене него трећа и четврта.

Код Срба из Далмације I1 је према тренутном стању чак око 16%, а заступљене су 3 од 4 гране које постоје код Срба, највише Z63 због Мацура који су врло разгранати у Далмацији. Постоји неколико различитих презимена међу далматинским Србима чији носиоци су I1-Z63 и преко генетике су открили да потичу од Мацура а нису уопште имали никаква породична предања и вези тога.

Тренутни ДНК резултати муслимана из Рашке области указују да је код њих најјача албанска компонента.

Међу до сада тестираним муслиманима из Рашке E-V13 је око 36%, R1b око 20%, J2b је чини ми се око 15%, I2a1b око 12%, I1 8-9%, a R1a само 3%.

Гледао сам, нису ти тачни ови подаци.

Тренутни подаци изгледају овако:

E1b - 35,3%

I2a1 - 19.7%

R1b - 14.7%

J2b2 - 8%

I1 - 5%

J2a - 4.6%

R1a - 3.8%

G2a - 1.7%

J1 - 1.7%

J2b1 - 0.8%

C - 0.8%

G1 - 0.8%

T1a - 0.8%

I2a2 - 0.8%

H1a - 0.4%

L - 0.4%

N - 0.4%

Ове проценте треба узимати са резервом јер нису из научне студије, већ представљају статистику тестираних на Санџачком ДНК пројекту. Реално стање ћемо видети кад се уради научно истраживање. Интересантно би било видети аутосомалну ДНК Срба и Бошњака у тој области. Тешко ми је да замислим да има значајнијих генетских разлика између, нпр., Србина и Бошњака из Новог Пазара као што се то покушава представити.

E-V13 је везана за албанска племена, а највише има оне E-V13 коју имају Клименти.
Кучка, Васојевићка и Бјелопавлићка E-V13 међу Санџаклијама је у мањини у односу на албанске E-V13.

Откуд знаш ? Бјелопавлићи и Клименти, нпр., деле исту грану E-V13, а разликују се само по заступљености других хаплогрупа: Бјелопавлићи имају доста I-CTS10228, а Kлименти J-M241 (једна од четири велике племенске гране - Никчи, припада овој хаплогрупи). Дакле, међу оним Е-16988 врло вероватно нису само Клименти, а и да јесу то опет није ни близу онога што ти тврдиш: ''да тамошње Бошњачко становништво представља углавном србојезичне Шиптаре''.

Poslednja izmena:
Откуд знаш ? Бјелопавлићи и Клименти, нпр., деле исту грану E-V13, а разликују се само по заступљености других хаплогрупа: Бјелопавлићи имају доста I-CTS10228, а Kлименти J-M241 (једна од четири велике племенске гране - Никчи, припада овој хаплогрупи). Дакле, међу оним Е-16988 врло вероватно нису само Клименти, а и да јесу то опет није ни близу онога што ти тврдиш: ''да тамошње Бошњачко становништво представља углавном србојезичне Шиптаре''.

Бјелопавлићи и Клименти деле исту грану, али им се модални хаплотип драстично разликује чак и на 23 маркера (9 разлика), тако да их је више него лако разликовати. У том роду на Бошњачком пројекту су само Клименти као што му и име каже, а нисам упознат да на њиховом пројекту постоји иједан са бјелопавлићким хаплотипом.

Razlika izmedju Srba iz Raske i lokalnih Bosnjaka je kao izmedju Bosnjaka iz Bosne i doticnih.

Извор ?

Узгред, Бошњаци из Новопазарског санџака су једним добрим делом мухаџири из Босне и Херцеговине, који су на тај простор пребегли после аустро-угарског заузимања БиХ.

- - - - - - - - - -

Бјелопавлићи и Клименти деле исту грану, али им се модални хаплотип драстично разликује чак и на 23 маркера (9 разлика), тако да их је више него лако разликовати. У том роду на Бошњачком пројекту су само Клименти као што му и име каже, а нисам упознат да на њиховом пројекту постоји иједан са бјелопавлићким хаплотипом.

ОК, хвала на информацији.

- - - - - - - - - -

Pricamo o Rskoj oblasti ili Sandzaku.Kazes u Raskoj oblasti 19 %.Eto imas gore sve pa prebroj.Ne racunas valjda i Tuzlu i Bihac i BiH cijelu.

Колико сам схватио, Тузла и Бихаћ би у овом случају требало да буду места порекла тестираних.

Da,radi se relativno staroj grani Z16988,TMRCA 2900 godina.Kod nasih "Bjelopavlica" ,kod njihovih haplotipova, na Y25 racunici svima je zajednicki predak zivio izmedju 737 do 806 godina.

- - - - - - - - - -

Колико сам схватио, Тузла и Бихаћ би у овом случају требало да буду места порекла тестираних.
To je sada Bosnjacki DNK projekat a ne Sandzacki.Stavljaju sve Bosnjake koji su se do sada testirali sto javno sto kod njih.Ovi iz BiH sto su na karti i nemaju neke veze sa Sandzakom.U Sandzaku je jako mali procenat I2-CTS10228-YP196,i ono sto ima,testirani su naveli porijeklo okolina Niksica i sjever Crne Gore.

To je sada Bosnjacki DNK projekat a ne Sandzacki.Stavljaju sve Bosnjake koji su se do sada testirali sto javno sto kod njih.Ovi iz BiH sto su na karti i nemaju neke veze sa Sandzakom.U Sandzaku je jako mali procenat I2-CTS10228-YP196,i ono sto ima,testirani su naveli porijeklo okolina Niksica i sjever Crne Gore.

У реду, избацићу тестиране из БиХ, па ћу израчунати проценте без њих, али рекох већ да ово није репрезентативан и методолошки исправно прукупљен узорак. Ово је само статистика људи који су се тестирали на Бошњачком ДНК пројекту.

У реду, избацићу тестиране из БиХ, па ћу израчунати проценте без њих, али рекох већ да ово није репрезентативан и методолошки исправно прукупљен узорак. Ово је само статистика људи који су се тестирали на Бошњачком ДНК пројекту.

Ne samo na ovom njihovom novom projektu.Veliki broj je testiranih iz javnih baza od prije FTDNA itd.Imas na onoj karti i testirane od prije 5 i vise godina.

Imas 16 mislim testiranih Dinarik od toga 9 sa sjevera Crne Gore a 7 u Raskoj.

- - - - - - - - - -

Videli djavo odneo salu, pa daj malo genetike iz Bosne da izvadi stvar.

Ne vjerujem da je to.Bilo je i bezveze samo se ograniciti na Sandzak,to je mala populacija.A ako se vecina u Sandzaku osjecaju kao Bosnjaci logicno je i ubaciti ostale Bosnjake sa Balkana.Ne treba nama to da smeta.To je danas cinjenica,opet vidi se jasno razlika i da su ovi u Sandzaku odvojena grupa po ovim istrazivanjima od Bosnjaka u BiH.

Ja ipak mislim da je to zbog totalno dve razlicite genetike ovih iz Raske i ovih iz Bosne. To je iznenadilo i njih same.

Ma nije,u kontaktu sam sa dosta ljudi koji su se testirali iz Sandzaka.Oni su to pretpostavljali.Kod njih je inace jaka podjela po tom pitanju i mnogi se bas ne osjecaju kao da imaju zajednicki identitet sa Muslimanima iz BiH osim same vjere.Posebno ovi testirani Klimente.Mnogi Kuci se vise osjecaju crnogorcima.Ali opet ne odredjuje Y hromosom pripadnost naciji tako da vecina Bosnjaka u Sandzaku se ipak osjecaju kao pripadnici istog naroda kao i Bosnjaci u BiH.Veliki je pritisak Albanaca bio na njihovom projektu gdje su ono bas nekulturno vrsili pritisak na njih da su ustvari Albanci iako skoro niko tamo i ne zna Albanski jezik.Bilo je i teskih rijeci.
Ne treba zaboraviti pored svih onih gore testiranih na Bosnjackom projektu imamo stare studije iz Tuzle i Zenice bez imena i prezimena,gdje je udio R1a i I2-CTS10228-YP196 kod Bosnjaka u tim kantonima oko 70 %

Гледао сам, нису ти тачни ови подаци.

Тренутни подаци изгледају овако:

E1b - 35,3%

I2a1 - 19.7%

R1b - 14.7%

J2b2 - 8%

I1 - 5%

J2a - 4.6%

R1a - 3.8%

G2a - 1.7%

J1 - 1.7%

J2b1 - 0.8%

C - 0.8%

G1 - 0.8%

T1a - 0.8%

I2a2 - 0.8%

H1a - 0.4%

L - 0.4%

N - 0.4%

Ове проценте треба узимати са резервом јер нису из научне студије, већ представљају статистику тестираних на Санџачком ДНК пројекту. Реално стање ћемо видети кад се уради научно истраживање. Интересантно би било видети аутосомалну ДНК Срба и Бошњака у тој области. Тешко ми је да замислим да има значајнијих генетских разлика између, нпр., Србина и Бошњака из Новог Пазара као што се то покушава представити.

I2a1 им је скочила на 19,7%, R1b је опала на 14,7%, а J2b2 је опала на 8% зато што су почели у статистику да трпају и босанскe муслиманe да им поправе просек. Саме Санџаклије имају преко 70% шиптарске генетике, па им то квари небулозну пропаганду да су Бошњаци и да потичу од Твртка и Богумила.

Генетика Санџаклија је скоро идентична као генетици Шиптара са Косова.

Не знам да ли си упознат али "Санџачки ДНК пројекат" је пре пар месеци одједном посто "Бошњачки ДНК пројекат" и сад стављају у тaбелу и у статистику и босанске муслимане.

Poslednja izmena:
Ma nije,u kontaktu sam sa dosta ljudi koji su se testirali iz Sandzaka.Oni su to pretpostavljali.Kod njih je inace jaka podjela po tom pitanju i mnogi se bas ne osjecaju kao da imaju zajednicki identitet sa Muslimanima iz BiH osim same vjere.Posebno ovi testirani Klimente.Mnogi Kuci se vise osjecaju crnogorcima.Ali opet ne odredjuje Y hromosom pripadnost naciji tako da vecina Bosnjaka u Sandzaku se ipak osjecaju kao pripadnici istog naroda kao i Bosnjaci u BiH.Veliki je pritisak Albanaca bio na njihovom projektu gdje su ono bas nekulturno vrsili pritisak na njih da su ustvari Albanci iako skoro niko tamo i ne zna Albanski jezik.Bilo je i teskih rijeci.
Ne treba zaboraviti pored svih onih gore testiranih na Bosnjackom projektu imamo stare studije iz Tuzle i Zenice bez imena i prezimena,gdje je udio R1a i I2-CTS10228-YP196 kod Bosnjaka u tim kantonima oko 70

Nije R1a kod bh muslimama 70 %. ali su za sunarodnike iz Raske Sloveni na kvadrat.

Nije R1a kod bh muslimama 70 %. ali su za sunarodnike iz Raske Sloveni na kvadrat.

Ако су босански муслимани и санџаклије сународници онда су моји сународници Папуанци

Од Санџаклија више словенске генетике имају чак и Шиптари из Албаније, Грци и Цинцари.

To sunarodnici onako saljivo jasno da su ovi prvi vecinski slovenskog porekla, za razliku od ovih kojih su siptarskog.

Ма знам.

Зукорлић, Љајић и Угљанин имају шиптарско порекло, овај трећи има ултра шиптарску фацу.
У Зукорлићевој породици се причао шиптарски језик до пре пар деценија.
Да је Зукорлић стварно шиптарског порекла потврдила је и генетика, јер припада хаплогрупи R1b-BY611 која је шиптарска да шиптарскија не може бити.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back