Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
George Bähr https://en.wikipedia.org/wiki/George_Bähr
https://www.google.rs/maps/place/Fü...xa21b1cdd48f3450!8m2!3d50.759693!4d13.8579571
https://media.springernature.com/lw...z/MediaObjects/41598_2018_20180_Fig2_HTML.jpg
41598_2018_20180_Fig2_HTML.jpg

https://www.nature.com/articles/s41598-018-20180-z/figures/2

Poslednja izmena:
Ja nekako primecujem da su danasnje generacije sve svetlije i svetlije, da nije zbog ishrane.:)

Од неколико старијих и средњовечних људи сам чуо да кажу да кад су они ишли у школу у разредима је било отприлике око 2-3 плаве деце, а у данашње време кад њихова деца или унуци иду у школу у разредима има пола плаве деце.

Могло би се рећи да су генерације рођене од деведесетих на овамо у просеку светлије он оних пре њих, а зашто је то тако немам појма.

Ја често виђам да од тамнокосих родитеља деца буду плава/светло смеђа, неретко и изразито плава (поготово женска деца), не мислим наравно на бебе него на старију децу па и на тинејџере.

Имам једно питање, па би ми требала мало ваша помоћ.

Ја лично сам се већ пре пар година преко ФТДНА тестирао, али бих хтео сад да тестирам и деду са мајчине стране. Човек је већ 85., није у најбољем здравственом стању и нисам баш сигуран да ли ће још дуго. Тако да бих сад по што краћем поступку да наручим тест и у току фебруара да га тестирам. Да ли је на платформи Порекло могуће платити преко Раурал-а и да ли је можда једноставније, ако им се проба лично однесе - сестра тренутно живи у Београду и редовно посећује ужу породицу, па би она могла однети пробу. Или је ипак боље све то поштанским путем завршити, да се не би сестра цимала, ако је та лабораторија много забачена?

Исто сам видео да је могућ попуст, ако се плати јединствена чланарина на форуму, али сад ту информацију не могу овде на расправи да нађем.

Pozdrav Blagoje

Trenutno nije moguće uplatiti preko Paypala, pa je možda najbolje uplatiti novac sestri koja bi ga onda uplatila na račun Porekla (ukoliko želiš popust na testiranju). U stvari trebao bi se javiti neko od administratora na Poreklu da li se uplaćuje i suma za testiranje ili samo članarina, a 6500 na ruke u DNK centru

Ovde je link za učlanivanje u Poreklo i link za temu o plaćanju iz inostranstva

https://www.poreklo.rs/registracija/

https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=2528.0

DNK centar je u ulici Svetozara Ćorovića, najlakše joj je da se spusti Vladetinom od Mašinskog fakulteta. Sve je to u centru grada, dobro povezano, pa nije neko cimanje (da ne kažem "u krugu dvojke")

http://www.dnk.rs/Kontakt-detalji

:bye:

- - - - - - - - - -

Од неколико старијих и средњовечних људи сам чуо да кажу да кад су они ишли у школу у разредима је било отприлике око 2-3 плаве деце, а у данашње време кад њихова деца или унуци иду у школу у разредима има пола плаве деце.

Могло би се рећи да су генерације рођене од деведесетих на овамо у просеку светлије он оних пре њих, а зашто је то тако немам појма.

Ја често виђам да од тамнокосих родитеља деца буду плава/светло смеђа, неретко и изразито плава (поготово женска деца), не мислим наравно на бебе него на старију децу па и на тинејџере.

Izgleda da treba izbegavati komšiluk pun I1, I2a1b i R1a. Previše ljubazne komšije rekao bi:mrgreen:

Ja gledao slike razreda mog rodjaka, od 28 dece mozda jedino cetvoro njih da kazes crno, sve ostalo varijante smedje od srednje i svetle do plave. To nam zbog radijacije jezik pregrizo.

Ајд нека неко мало детаљније објасни сваку групу, типолошки, гдје је најчешћа, за кога се може везати коме је сродна . . .

На овом сајту има објашњено све то:

https://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Није лоше за почетак.

Стара или црногорска Херцеговина су оне области које су некад биле део Херцеговине а данас су део Црне Горе, неки у Стару Херцеговину убрајају и Пријепоље са околином https://sr.wikipedia.org/wiki/Стара_Херцеговина
Кад кажем Стара Херцеговина мислим искључиво на територију означену црвеном бојом на карти
250px-Old_Herzegovina.png

Није само тa територија, али нема везе.

Углавном, ово што је обојено црвено, део је Босне од 1377. године, што значи да је један део предака данашњих Санџаклија живео у Твртковој Босни, а онај део који није, сасвим сигурно је живео у Босанском пашалуку/вилајету. Према томе, не знам зашто би се данашњим Бошњацима из Рашке области оспоравало право да се позивају на Босну.

Ovo povezivanje na silu Bošnjaka iz Bosne I ovih iz Raške je presmešno. Svako ko zna bazične osnove istorije I genetike vidi da je to poprilicno daleko.

Видиш, мени су нпр. пресмешни аргументи којима неко покушава да докаже да међу те две групе Бошњака не постоји баш никаква веза, али ми уопште није смешно што се то чини из чистог шовинизма. Кад спомињеш историју и генетику, ево ја сам ти горе навео историјски контекст, из ког се види да постоји веза Бошњака из БиХ и Рашке у виду 400-500 година заједничког живота у Босни, било да је у питању средњовековно Босанско краљевство, било да је то Босански пашалук/вилајет у оквиру Османског царства. Ево теби препуштам да докажеш разлику у генетици између те две групе. Кад кажем генетика, мислим наравно на аутосомалну ДНК, а не на хаплогрупе, јер је Y-хромозом генетика таман колико је и зрно брашна хлеб.

Poslednja izmena:
@ Вук Горски

Моји преци по свим линијама су до краја 17-ог века живели у Босанском пашалуку у санџацима Бихаћ и Лика (Крка).
Поред тога ја сам генетски ближи босанским муслиманима од Санџаклија, и не само ја него сви Срби било да су из Босне, Крајине, Србије или Црне Горе.
Да ли ја треба због тога да се извашњавам или осећам као Босанац или Бошњак?

Санџаклије су једино по вери ближе босанским муслиманима од мене, зато што ја нисам муслиман.

Углавном, ово што је обојено црвено, део је Босне од 1377. године, што значи да је један део предака данашњих Санџаклија живео у Твртковој Босни, а онај део који није, сасвим сигурно је живео у Босанском пашалуку/вилајету. Према томе, не знам зашто би се данашњим Бошњацима из Рашке области оспоравало право да се позивају на Босну.

То што су преци једног дела (мањег) Санџаклија живели пар деценија у држави Босни не чини их Бошњацима.
Санџаклије из Пријепоља и околине имају солидан проценат дробњачке I1-P109, а тахаплогрупа скоро да не постоји међу босанским муслиманима. Један муслиман из Херцеговине који се презива Врућак је носилац I1 хаплогрупе, али чини ми се да је у питању грана Z63.

То да су преци Санџаклија живели вековима у Босанском пашалуку у којем су живели и преци босанских Муслимана није тачно. Већина предака Санџаклија је већи део периода Османске владавине живела у Скадарском санџаку који није био део Босанског пашалука.
Све и да су сви до једног живели у Босанском пашалуку, кога брига за административне поделе које су правиле Османлије које су биле окупатори на Балкану.
Срби из Сурдулице и Пирота и Бугари из Димитровграда и Босилеграда су прве комшије, живе већ преко 100 у континуитету у истој држави (Србији) а у истој држави су живели за време Османлија и пре Османлија и плус су православне вере и једни и други па опет нису исти народ. Постоји пуно више аргумената да Срби из Сурдулице и Пирота и Бугари и Димитровграда или Босилеграда буду исти народ него Санџаклије и босански Муслимани.

Какви бре црни Бошњаци, то постоји од 1992 године кад су ту нацију створили Београђанин пореклом Алија Изетбеговић и Мухамед Филиповић.
Алија Изетбеговић чији је деда дошао из Београда у Босански Шамац 1861 године је отац бошњачке нације, па јбт. такви парадокси постоје само на овом смрдљивом Балкану.
Срео сам неколико босанских Муслимана који кажу да Изетбеговићи не могу бити Бошњаци зато што дошли из Србије тј. из Београда и са Босном немају никакве везе.

Poslednja izmena:
@gorski
Nema nikakvog šovinizma, gde ti vidiš šovinizam ? Znaš gde ga ja vidim?! Do koliko juče su ti isti moj narod nazivali ciganima,turcima I vlasima. Ali da se vratimo na temu . Pitas me za autosomalne testove?! Pa baš tu je najviše izražena razlika izmedju BiH muslimana I muslimana iz Sandžaka. Što bi Bosanci rekli “nidje veze” jedni s drugima .
Gorski, vidim pozivas se na teritorije:D da nisi kojim slučajem čuo za migracije? Tih 15% muslimana iz sandzaka imaju veze sa bosnom ili pak sa autohtonim srpskim stanovnistvom Raske, dok su vecinski stanovnici danasnjeg sandzaka doseljenici. Ja bih samo da pitam koja je poenta ovoga, celog ovog silovanja oko jasno profilisanih stvari I oko bosnjaka?! Je l nekom merak da ih proglasi za potpuno isti narod po svaku cenu ? Ako jeste da ne odgovaram ovde uludo .

Poslednja izmena:
Nisam znao da je Dzajic starinom iz Hercegovine, ali znam za Hrvate Djajice/Dzajice iz zapadne Hercegovine. Mozda je svetao na majcinu stranu, ko ce to znati.

Vise ih Ima iz istočne Hercegovine,ceo jedan ogroman rod Djajića Ima iznad Trebinja. Džajića Ima u Nikšiću I okolini . Zapravo malo je Hrvata tog prezimena. Dotičnog sam spomenuo zato što je iz zapadne hercegovine poreklom I to vrlo “sveze “ otac I majka su mu se doselili iz okoline Mostara u Ub.

Nisu moji zaključi već publikovano istraživanje.
I ovo

Računam da si pametniji, školovaniji, sa više naučnog iskustva u materiji, pa bi mogao da nama običnim smrtnicima pogmeš da razumemo.
Ili nisi?

Наравно да сам паметнији и школованији од тебе. Штавише, има овде пуно оних који су паметнији од тебе. Међутим, изгледа да је неопходно бити још мнооооого паметнији и школованији да би се теби нешто објаснило, јер до сада нико овде то није успео... :D

Наравно да сам паметнији и школованији од тебе. Штавише, има овде пуно оних који су паметнији од тебе. Међутим, изгледа да је неопходно бити још мнооооого паметнији и школованији да би се теби нешто објаснило, јер до сада нико овде то није успео... :D
Nije potrebno meni objašnjavati.

Objasni ostalim posetiocima foruma.

Poslednja izmena:
Црна Гора (Православци)

304

1. I2a 125 / 41.1%
PH908 93 / 30.5%
CTS10228 22 / 7.2%

2. E1b 59 / 19.4%

3. R1a 23 / 7.5%
Z280 13 / 4.2%
M458 6 / 1.9%

4. R1b 22 / 7.2%
5. J2a 20 / 6.5%
6. J2b 16 / 5.2%
7. I1 13 / 4.2%
8. N 12 / 3.9%
9. G2 8 / 2.6%
10. J1 3 / 0.9%
11. Q 2 / 0.6%
12. I2-M223 1 / 0.3%

Црна Гора (Муслимани)

66

1. E1b 17 / 25.7%
2. R1b 15 / 22.7%
3. I2a 9 / 13.6%
4. J2b 6 / 9.%
5. I1 5 / 7.5%
6. J2a 5 / 7.5%
7. R1a 3 / 4.5%
8. G2 2 / 3%
9. I2-M223 2 / 3%
10. L 1 / 1.5%
11. Ј1 1 / 1.5%

Организовано и масовно тестирање Озринића је поприлично подигло проценат динарика у Црној Гори, а заправо га толико нема.

Сва досадашња истраживања укључујући и они 404 узорака узетих у Подгорици су показала да се динарик у Црној Гори врти око 30%.

Организовано и масовно тестирање Озринића је поприлично подигло проценат динарика у Црној Гори, а заправо га толико нема.

Сва досадашња истраживања укључујући и они 404 узорака узетих у Подгорици су показала да се динарик у Црној Гори врти око 30%.

Interesantno da to nikako ne ide u prilog ovim neo dukljanima u slučaju da su hteli nešto da muljaju .
Očekivao bih da forsiraju staro balkansku genetiku pa da viču da su iliri:lol:

Моји преци по свим линијама су до краја 17-ог века живели у Босанском пашалуку у санџацима Бихаћ и Лика (Крка).
Да ли ја треба због тога да се извашњавам или осећам као Босанац или Бошњак?

Не, твоје је право да се осећаш и изјашњаваш како год хоћеш, исто као што је право неког из Рашке области да се изјашњава како хоће.

То што су преци једног дела (мањег) Санџаклија живели пар деценија у држави Босни не чини их Бошњацима.

Наравно да их не чини, али имају право да средњовековну Босну сматрају једним делом своје историје. Ти си рекао да те баш то највише нервира код њих, а ја ти објашњавам да за то има основа.

То да су преци Санџаклија живели вековима у Босанском пашалуку у којем су живели и преци босанских Муслимана није тачно. Већина предака Санџаклија је већи део периода Османске владавине живела у Скадарском санџаку који није био део Босанског пашалука.

Добар део јесте живео у Скадарском санџаку, али су онда дошли у Босански пашалук и помешали се са староседелачким становништвом.

Све и да су сви до једног живели у Босанском пашалуку, кога брига за административне поделе које су правиле Османлије које су биле окупатори на Балкану.

Па хришћане вероватно није брига, али овде говоримо о муслиманима који су били лојално становништво Османског царства
.
Срби из Сурдулице и Пирота и Бугари из Димитровграда и Босилеграда су прве комшије, живе већ преко 100 у континуитету у истој држави (Србији) а у истој држави су живели за време Османлија и пре Османлија и плус су православне вере и једни и други па опет нису исти народ. Постоји пуно више аргумената да Срби из Сурдулице и Пирота и Бугари и Димитровграда или Босилеграда буду исти народ него Санџаклије и босански Муслимани.

Они практично и јесу иста популација (Шопови) која се услед историјских околности определила за српску односно бугарску нацију, а све према граници која је ударена 1878.

Какви бре црни Бошњаци, то постоји од 1992 године кад су ту нацију створили Београђанин пореклом Алија Изетбеговић и Мухамед Филиповић.

Стоји да се под тим именом појављују од краја 20. века, али треба знати да су дотле прошли један дужи развојни пут. Основа од које су настали су босански муслимани (мухамеданци).

Nema nikakvog šovinizma, gde ti vidiš šovinizam ?

Нисам мислио конкретно на тебе, али упадаш и ти помало у замку.

Znaš gde ga ja vidim?! Do koliko juče su ti isti moj narod nazivali ciganima,turcima I vlasima.

То да су Срби потомци Турака је једна велика лаж, због које сам ја годинама водио расправе са разним шовинистима из окружења. Те расправе су биле једно десет пута жучније него иједна коју сам водио на овом форуму. На крају је и генетика показала колико је та њихова тврдња бесмислена, мада је то било јасно и без генетских истраживања.

Pitas me za autosomalne testove?! Pa baš tu je najviše izražena razlika izmedju BiH muslimana I muslimana iz Sandžaka.

Одлично, јел може линк на студију ?

Gorski, vidim pozivas se na teritorije:D da nisi kojim slučajem čuo za migracije? Tih 15% muslimana iz sandzaka imaju veze sa bosnom ili pak sa autohtonim srpskim stanovnistvom Raske, dok su vecinski stanovnici danasnjeg sandzaka doseljenici.

Добар део су досељеници, али као што сам већ рекао ти досељеници нису само из Малесије већ их има са разних страна, између осталог и из БиХ.

Ja bih samo da pitam koja je poenta ovoga, celog ovog silovanja oko jasno profilisanih stvari I oko bosnjaka?! Je l nekom merak da ih proglasi za potpuno isti narod po svaku cenu ? Ako jeste da ne odgovaram ovde uludo .

Поента овога је пре свега да се престане са упорним понављањем једне неистине, пласиране у дневно-политичке сврхе, а то је да су данашњи Бошњаци из Рашке области углавном потомци досељених Арбанаса. Ту тезу углавном гура Кришна, а то је чуо од једног форумаша са Порекла, који се истиче невиђеним лупетањем. Ја и мимо генетике знам да је цела та прича фарса. Кришна је споменуо неке досељене Шаље и Красниће, а зна се да никакве Шаље никада нису досељене у Рашку област, што је потврдила и Y-dna ; Шаље припадају источној R1b, али не Z2103 већ једној другој грани - PF7562, а те гране, бар за сад, нема код Бошњака. Краснићи су Ј-М241 и R-Z2103, али у оној табели нисам видео да ико потиче из тог фиса. Арбанашки елемент у Рашкој области чине углавном Клименти, досељени на Пештер почетком 18. века, који су се тамо измешали са стероседелачким становништвом. На тај начин су и словенизовани, а касније су примили ислам (дошли су већином као католици). Иначе, нису, као што неко рече, насељени ту како би се спречило спајање Србије и Црне Горе, већ је разлог њиховог расељавања 1702., то што су били јако бунтовно племе, и често су се дизали против Турака. Турске власти су те године послале велику војску на њих, покорили их, а затим већи део раселили на све стране (Рашка област, Косово, Метохија, Горње Полимље). Ето, то би била укратко историјска прича.

Иначе, ако те интересује порекло становништва Рашке области имаш одличну студију професора Салиха Селимовића. Све јe јако лепо објашњено.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back