Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I2a1 им је скочила на 19,7%, R1b је опала на 14,7%, а J2b2 је опала на 8% зато што су почели у статистику да трпају и босанскe муслиманe да им поправе просек. Саме Санџаклије имају преко 70% шиптарске генетике, па им то квари небулозну пропаганду да су Бошњаци и да потичу од Твртка и Богумила.

Добро, али дај да коначно видимо како си дошао до ове рачунице. Ја покушавам да ти скренем пажњу да арбанашка компонента међу становништвом Санџака не износи ни 1/3 (по мушкој линији). Не знам зашто ти је тешко да узмеш папир и оловку и израчунаш.

Не знам да ли си упознат али "Санџачки ДНК пројекат" је пре пар месеци одједном посто "Бошњачки ДНК пројекат" и сад стављају у тaбелу и у статистику и босанске муслимане.

Нисам знао до данас, Филипи ми је указао на то.

Урадио сам статистику за Новопазарски санџак без Бошњака из БиХ, са Косова и Метохије, из Македоније, Подгорице и Бара.

Број тестираних Санџаклија је у том случају 178:

Проценти хаплогрупа су следећи:

E1b - 38.2%

R1b - 17.42%

I2a1 - 14.04%

J2b2 - 9.55%

I1 - 5.62%

J2a - 5.06%

R1a - 2.81%

G2a - 1.69%

I2a2 - 1.12%

J2b1 - 1.12%

C - 1.12%

H1a - 0.56%

J1 - 0.56%

G1 - 0.56%

T1 - 0.56%

Добро, али дај да коначно видимо како си дошао до ове рачунице. Ја покушавам да ти скренем пажњу да арбанашка компонента међу становништвом Санџака не износи ни 1/3 (по мушкој линији). Не знам зашто ти је тешко да узмеш папир и оловку и израчунаш.

Нисам знао до данас, Филипи ми је указао на то.

Урадио сам статистику за Новопазарски санџак без Бошњака из БиХ, са Косова и Метохије, из Македоније, Подгорице и Бара.

Број тестираних Санџаклија је у том случају 178:

Проценти хаплогрупа су следећи:

E1b - 38.2%

R1b - 17.42%

I2a1 - 14.04%

J2b2 - 9.55%

I1 - 5.62%

J2a - 5.06%

R1a - 2.81%

G2a - 1.69%

I2a2 - 1.12%

J2b1 - 1.12%

C - 1.12%

H1a - 0.56%

J1 - 0.56%

G1 - 0.56%

T1 - 0.56%

Од укупне E-V13 најмање 60% је албанског порекла значи око 23% , знам да је и више али нека буде.
Код Санџаклија доминира климентска E-V13, а имају доста и оне E-V13 која потиче од албанских Куча (постоје албански и црногорски Кучи).

R1b код Санџаклија је 100% BY611, дакле албанског порекла.

J2b2 је такође албанског порекла.

Испада да је код Санџаклија албанско порекло пу мушкој линији око 50%, ово је у доња граница а заправо је то и више.

Санџаклије имају 38,2% E-V13, 17,42% R1b, 14,04% I2a1 и 9,55% J2b2, и смешних 2,81% R1a.
С друге стране босански Муслимани имају преко 50% I2a1, око 20% или јаче R1а, око 12% E-V13, само 2-3% R1b, а J2b2 скоро да не постоји код босанских Муслимана.

Генетика Санџаклија и босанских Муслимана се невероватно разликује да просто боде очи, да ми је то неко пре ових генетских истраживања рекао би му да је луд.
Невероватно да су чак и Шиптари из Албаније по хаплогрупама ближи босанским Муслиманима од Санџаклија.

Bh muslimani su manje tesitani od Srba, I2a im je verovatno od 35 do 40%, ali opet ne menja puno na " slovenskosti."

Тачно, БиХ Муслимани се слабо тестирају и статистике за њих треба узети са резервом.

Моја процена је да Муслимани из БиХ имају око 42-43% I2a1b.
Видећемо да ли сам у праву кад буде већи узорак за њих, за Србе из Херцеговине сам још давно предвидео да ће имати око 45% I2a1b и у длаку сам погодио.

Ne mogu imati puno vise od Srba, njihove dve genetike su jako bliske u svakom aspektu. Tacno na pola puta izmedju Srba i Hrvata.

Срби и Хрвати имају подједнак проценат I2a1b.

I2a1b је код Хрвата око 37%, а за Србе сам горе ставио статистику где I2a1b на узорку од 1132 износи 35,6% односно 403 тестирана.
Међутим у тих 1132 нису стављени оних 300+300 Херцеговаца а кад се они убаце у статистику I2a1b ће порасти и вероватно ћемо претећи Хрвате.

Poslednja izmena:
Од укупне E-V13 најмање 60% је албанског порекла значи око 23% , знам да је и више али нека буде.
Код Санџаклија доминира климентска E-V13, а имају доста и оне E-V13 која потиче од албанских Куча (постоје албански и црногорски Кучи).

Од укупно 68 њих који су E-V13, Климента је 32, дакле мање од пола.
Што се тиче Куча, углавном је реч о исламизованим црногорским Кучима. Само један је пореклом из Затријебча.
Ајде да кажемо да је половина E-V13 међу санџачким Бошњацима, арбанашког порекла. Не улазим сад у неко даље порекло, дакле говорим о томе којим су језиком говорили носиоци ове хаплогрупе у време досељавања у Санџак.

R1b код Санџаклија је 100% BY611, дакле албанског порекла.

Не знам како си дошао до овог закључка, али ја сам успео да пребројим само петорицу Затријебчана међу R-BY611. Укупно је 31 носилац ове хг или у процентима 17.42, што би значило да њих петорица чине око 3%.

J2b2 је такође албанског порекла.

Не у потпуности, натполовично јесте: шесторица пореклом Хоти, тројица Шкреља и један од климентских Никча, значи укупно 10 од 17 тестираних то је око 5%.

Испада да је код Санџаклија албанско порекло пу мушкој линији око 50%, ово је у доња граница а заправо је то и више.

Ево ти сад збир оних процената горе: дакле, албанског порекла је половина E-V13 (24%) + 5% J2b2 + 3% источна R1b, укупно 32%. Рекох ти да није ни трећина :)

Треба узети у обзир и следеће чињенице које искривљују реалну слику:

Према оној мапи коју је Филипи поставио, видим да су тестирани углавном Бошњаци из источног дела Санџака. Чињеница је да их већи број живи на истоку него на западу Санџака, али није реално да се, нпр., из општине Петњица (око 6500 Бошњака и Муслимана) тестира преко 20 њих, а у Бијелом Пољу, са три пута бројнијом бошњачком популацијом, мање од 20. У Општини Прибој живи мало мање Бошњака и Муслимана него у Петњици, а тестиран је само један човек ?! У Пљевљима их је око 4000 хиљаде, а тестиран је такође само један. Нова Варош - нула тестираних Бошњака ?!

Све у свему, мислим да када би се узорак равномерно прикупио, да би и проценти хаплогрупа били другачији, али за то ћемо морати да сачекамо неко научно истраживање у будућности. Ако бих морао да типујем на удео арбанашке компоненте - максимално 1/4. Све остало је политичка прича.

@ Вук Горски

Међу Санџаклијама нема друге верзије R1b осим BY611.
Та хаплогрупа је везана искључиво за Албанце, код других балканских народа је врло слабо заступљена, има је нешто на Пелопонезу где су се населили Арванити који су грцизизирани у 19-ом веку и има је на југу Италије где су је донели Арбераши.

Ј2b2 је врло слабо заступљена код Срба и Санџаклије које припадају тој хаплогрупи не могу бити српског порекла.

Било како било Санџаклије су рекордери на Балкану по ниском проценту не-словенске генетике.
Ако је I2a1b дошла са Словенима онда Санџаклије имају 16,85% словенског порекла по мушким линијама, ако I2a1b није дошла са Словенима (што је мало вероватно) онда Санџаклије имају 2,81% словенског порекла по мушким линијама (R1a).

Па јбт. и Грци, и Цинцари и Шиптари из Албаније имају већи проценат словенског порекла по мушким линијама од Санџаклија, без обзира да ли је I2a1b дошла или није дошла са Словенима, а Санџаклије су словофони за разлику од поменута 3 народа.

Poslednja izmena:
Српска деца из Ужица
užice.jpg

Муслиманска деца из Новог Пазара
novi-pazar.jpg

Није потребно бити генетичар да се схвати да у Ужицу има много више словенске генетике него у Новом Пазару.

Pa nema tu mnogo mudrosti.
Bosanci nemaju skoro pa nikakve slicnosti sa muslimanima iz raske . BiH muslimani su sasvim izvesno apsolutno srpskog porekla i slicnost je velika . Cak i autosomalni rezultati su gotovo jednaki , sustinski mislim da tu nema vise ozbiljnog pitanja o njihovom poreklu.
Sa druge strane pitanje oko porekla albanaca pa samim tim i poreklo raskih muslimana je pod znakom pitanja. Ono sto bi se moglo reci sa malo vecom sigurnosti jeste da je taj istocni r1b sasvim izvesno povezan sa albancima. Jedino otvoreno pitanje o kom bi se trebalo raspravljati jeste poreklo ljudi iz raske E1b .

Српска деца из Ужица

Муслиманска деца из Новог Пазара

Није потребно бити генетичар да се схвати да у Ужицу има много више словенске генетике него у Новом Пазару.

aj nas, molim te, poštedi ovakvih ozbiljnih naučnih zaključaka, važi? Sumnjam da uopšte imaš jasnu predstavu o tome šta je to slovenska genetika i koliko je kompleksna stvar u pitanju. Jesi li ikada bio u Ukrajini ili u južnoj Rusiji? Naravno da nisi ali te to ne sprečava da mlatiš gluposti.

aj nas, molim te, poštedi ovakvih ozbiljnih naučnih zaključaka, važi? Sumnjam da uopšte imaš jasnu predstavu o tome šta je to slovenska genetika i koliko je kompleksna stvar u pitanju. Jesi li ikada bio u Ukrajini ili u južnoj Rusiji? Naravno da nisi ali te to ne sprečava da mlatiš gluposti.

Нисам био у Русији али сам срео доста Руса, од словенских земаља бан Балкана сам био у Словачкој и Словенији (не сматрам је балканском земљом).

Јужни Руси јесу тамнији од Руса из централне и северне Русије, али какве везе они имају са Санџаклијама? Па Санџаклије треба упоређивати са околним народима, де оде ти на Русе?

Читаву бившу СФРЈ са прошао и преметио сам да су најтамнији славофони људи Санџаклије, Македонци и Хрвати из западне Херцеговине.
Код Санџаклија је шиптарска генетика одрадила своје, код Македонаца влашка, а за Хрвате из западне Херцеговине немам појма зашто су гарави, можда због климе. :think:

Poslednja izmena:
Нисам био у Русији али сам срео доста Руса, од словенских земаља бан Балкана сам био у Словачкој и Словенији (не сматрам је балканском земљом).

Јужни Руси јесу тамнији од Руса из централне и северне Русије, али какве везе они имају са Санџаклијама? Па Санџаклије треба упоређивати са околним народима, де оде ти на Русе?

Читаву бившу СФРЈ са прошао и преметио сам да су најтамнији славофони људи Санџаклије, Македонци и Хрвати из западне Херцеговине.
Код Санџаклија је шиптарска генетика одрадила своје, код Македонаца влашка, а за Хрвате из западне Херцеговине немам појма зашто су гарави, можда због климе. :think:

Gorski ti je nedavno pisao da je jedan dooobar deo Sandzaklija poreklom od bosanskih muhadzera koji su ne tako davno otisli iz Bosne nakon povlacenja Turaka. To sto su tebi ovi ili oni tamniji je vise stvar prirode srpskog sovinizma. Spanci su u genetskom isto sto i Irci ali su neuporedivo tamniji od njih.Severni Rusi su dosta svetliji od juznih. Sloveni su generalno mnogo vise smedji nego plavi. Mada, veruj mi, mogao bi covek i u Irskoj da napravi fotografiju gde bi skupio 10 crnaca i to posle koristio za dokaz za ovo ili ono.

A ja sam skoro bio u Sarajevu i moram reci da su dosta svetli, cak muskarci prednjace mozda u odnosu na zene, kod nas je obratno.

Bio sam i ja prosle godine tamo i ostao sam pod jednom cudnom impresijom. Oslobodjen sam predrasuda o verskom/rasnom/nacionalnom poreklu ovih ili onih i govorim iskljucivo o licnom opazanju. Ne bih rekao da su nesto ekstremno svetliji od ostalih naroda u BiH, tu je to negde i radi se o nijansama. Ono sto me je iznenadilo je to sto za dva dana nisam video ni jednu jedinu devojku koja bi mi se bar minimalno dopala. Ljudi na ulici su nekako, da se tako izrazim, ruzni. Posle predjes u srpski deo grada i tamo se odmah oseti znatna promena na bolje. Ne znam sta je u pitanju ali je impresija takva kakvom sam je opisao i sigurno nije povezana sa nekakvom mojom iracionalnom mrznjom prema bilo kome. A u sustini, radi se o istoj populaciji.

Ma nema tu neke mudrosti. Možda je bolje reći da muslimani iz Raske odudaraju od modernog slovenskog izgleda. ( kazem modernog da ne bude igra reci jer postoje razne teorije o nastanku slovena da se ne dotaknemo alana itd). Genetika im je mnogo vise južnjačka I ne vidim kakav je to problem.prosto se uočava golim okom .Proputovao sam dosta I misljenje sam da su smedje ruskinje najlepse ubedljivo, generalno lepota ruskih zena vise I nije neka novost.
Ja fizicki izgledam tako da se uklapam u maltene sve evropske nacije. Kada smo kod fašizma, moram reći da mi je takav izgled pomogao više puta u nemačkoj, nisam se značajno razlikovao od njih I nisu mogli da procene odakle sam cak su mislili da sam iz holandije. Bio sam prisutan kako se ponasaju prema ljudima koji imaju blisko istocni izgled, ne kazem da je to pravilo, medjutim ima slučajeva.
Što se tiče ex yu tu me jedino po nekada iznenade Hrvati možda zato što imaju potrebu da se predstave značajno više evropljani od svih a neretko iskoči veoma specifičan primerak da se tako izrazim. Bih muslimani jako slični Srbima nema značajne razlike.

Gorski ti je nedavno pisao da je jedan dooobar deo Sandzaklija poreklom od bosanskih muhadzera koji su ne tako davno otisli iz Bosne nakon povlacenja Turaka. To sto su tebi ovi ili oni tamniji je vise stvar prirode srpskog sovinizma. Spanci su u genetskom isto sto i Irci ali su neuporedivo tamniji od njih.Severni Rusi su dosta svetliji od juznih. Sloveni su generalno mnogo vise smedji nego plavi. Mada, veruj mi, mogao bi covek i u Irskoj da napravi fotografiju gde bi skupio 10 crnaca i to posle koristio za dokaz za ovo ili ono.

Ја ти рекох шта сам приметио из мојих више боравака у градовима ткз. Санџака.
Санџаклије су народ код кога изразито доминира палео-балканска генетика, и наравно да ће то да се одрази на физиономију у неком општем просеку.
Мене у суштини баш брига како они изгледају и каква им је генетика, али ме нервира њихово позивање на бошњаштво, Босну, Твртка, Богумиле итд. Они са Твртком и Босном немају апсолутно никакве везе, чак и оне Санџаклије које нису албанског порекла нису повезане са босанским муслиманима, него потичу углавном из црногорских Брда и нешто мало из Старе Херцеговине.
Међу муслиманима из Пријепоља има носилаца дробњачке гране I1-P109, а та хаплогрупа је скоро непостојећа међу босанским муслиманима, да не помињем високе проценте E-V13, R1b-BY611, J2b2 код Санџаклија а које су код БиХ муслимана слабо заступњене или скоро непостојеће
Има један форумаш на Пореклу који тако прецизно и тачно разобличава бошњаштво Санџаклија, нико га тамо није укорио због расизма или фашизма, а Порекло је озбиљнији форум од овог форума.
То што каже Горски нема везе са везама. После Аустро-Угарске окупације БиХ 1878 само око 5% босанско-херцеговачких муслимана је напустило БиХ и населило се на територију која је још била под Османским царством. Од тих 5% нису се сви населили у ткз. Санџак, а они који јесу су отишли одатле 1912 године у Турску кад је српска војска ослободила Рашку област. Нису желели да живе под Аустро-Угарском влашћу у БиХ, а као остали су у ткз. Санџаку после 1912 да живе у држави Србије, ајде немој да смо деца.
Чак и да су сви од тих 5% муслиманских исељеника из БиХ завршили у ткз. Санџаку и да сви остали тамо и даље после 1912, они би били у дебелој мањини у односу на остало муслиманско становништво ткз. Санџака.

Што се тиче босанских муслимана њих у неким крајевима има поприлично светлих за балканске стандарде. Муслимани из источне Босне, поготово из Подриња и Сребренице са околином су чини ми се у просеку најсветлији од босанских муслимана. А прилично светлих има по неким селима средње Босне. Неки кажу да су муслимани из Цазинске Крајине прилично светли за балканске стандарде, али ја нисам стекао такав утисак.

Што се тиче Шпанаца и Ираца, и код једних и код других доминира R1b (мада им гране нису баш толико подударне), али они се аутосомалчно доста разликују, због тога имају другачији физички изглед.

Poslednja izmena:
Мене у суштини баш брига како они изгледају и каква им је генетика, али ме нервира њихово позивање на бошњаштво, Босну, Твртка, Богумиле итд. Они са Твртком и Босном немају никакве везе, чак и оне Санџаклије које нису албанског порекла нису повезане са босанским муслиманима, него потичу из црногорских Брда и Старе Херцеговине.

Јел ти слушаш себе шта причаш ? Па ако потичу из некадашње (''старе'') Херцеговине, како онда немају везе са средњовековном Босном, кад је то био јужни део Босне и феудални посед босанског војводе Стјепана Косаче ?

Има један форумаш на Пореклу који тако пртецизно и тачно разобличава бошњаштво Санџаклија, нико га тамо није укорио због расизма или фашизма, а Порекло је озбиљнији форум од овог форума.

Мислим да знам о ком је форумашу реч, а ако је то он могу рећи да у животу нисам видео већег демагога од њега.

Јел ти слушаш себе шта причаш ? Па ако потичу из некадашње (''старе'') Херцеговине, како онда немају везе са средњовековном Босном, кад је то био јужни део Босне и феудални посед босанског војводе Стјепана Косаче ?

Мислим да знам о ком је форумашу реч, а ако је то он могу рећи да у животу нисам видео већег демагога од њега.

Они који потичу из Старе Херцеговине су у мањини у односу на укупан број Санџаклија, они живе углавном у Пријепољу, Новој Вароши и Пљевљима са околином.
Више муслимана живи у ткз. источном него у ткз. западном Санџаку.

Стара Херцеговина је данашња западна Цена Гора и та област је у била у истој држави са Босном само у време Твртка и мало касније тј. крајем 14-ог и почетком 15-ог века.

Кажи неком Херцеговцу из Требиња, Билеће, Гацког, Чапљине или Љубушког да је Босанац, има да реагује као да си му опсовао мајку.
Кад се Херцеговци из источне и западне Херцеговине не идентификују са Босном и Босанцима, како онда са тим да се идентификују Старо-Херцеговци из Дробњака, Пиве, Бањана, Никшића, Рудина итд.

Они који потичу из Старе Херцеговине су у мањини у односу на укупан број Санџаклија, они живе углавном у Пријепољу, Новој Вароши и Пљевљима са околином.

У овом случају није битно да ли су у мањини и где живе, већ да ли имају везе са средњовековном Босном.

Више муслимана живи у ткз. источном него у ткз. западном Санџаку.

То је тачно.

Стара Херцеговина је данашња западна Цена Гора

Некадашња илити ''стара'' Херцеговина је колоквијални назив за све области којима је владао херцег Стјепан Косача од 1447.,кад је добио титулу херцега, па до 1465. када су Османлије освојиле већину његових поседа. Дакле, то нису само данашњи западни делови Црне Горе већ и југозападни делови Србије и јужни делови БиХ и Далмације.

та област је у била у истој држави са Босном само у време Твртка и мало касније тј. крајем 14-ог и почетком 15-ог века.

:fdlan:

А у време Османлија ? Па била је под влашћу босанског беглербега од оснивања Босанског пашалука 1580., исто као и Нови Пазар, нпр.

Кажи неком Херцеговцу из Требиња, Билеће, Гацког, Чапљине или Љубушког да је Босанац, има да реагује као да си му опсовао мајку.
Кад се Херцеговци из источне и западне Херцеговине не идентификују са Босном и Босанцима, како онда са тим да се идентификују Старо-Херцеговци из Дробњака, Пиве, Бањана, Никшића, Рудина итд.

То са чиме се неко идентификује то ме не занима. Овде говоримо о елементарним историјским чињеницама.

E1b - 38.2%

R1b - 17.42%

I2a1 - 14.04%

J2b2 - 9.55%

I1 - 5.62%

J2a - 5.06%

R1a - 2.81%

G2a - 1.69%

I2a2 - 1.12%

J2b1 - 1.12%

C - 1.12%

H1a - 0.56%

J1 - 0.56%

G1 - 0.56%

T1 - 0.56%

Ајд нека неко мало детаљније објасни сваку групу, типолошки, гдје је најчешћа, за кога се може везати коме је сродна . . .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back