Slavan
ne i poznat
- Poruka
- 10.371
Нешто слично сам ти сугерисао по питању Кастратовића, Кашћелана и Каштелановића.
Сугерисао си и то је као да ја теби сугеришем да је неко ко се презива Борозан турског порекла, а неко ко се презива Арнаут албанског. Сугерисање ти је несувисло.
Многи су добијали презимена за време Млетачке које им је наметнула млетачка власт. Било су и покатоличавани, али су се вратили на православље.
Становништво се смањује, обнавља, има различитих утицаја, али је основа словенско-српска. И често се најстарије породици истраче.
Сигуран сам да ти је добро позната ''количина'' романизама у албанском језику. То је малтене полуромански језик.
Наравно да ми је позната, али није у томе ствар.
Па нисам ни рекао да је био ''само'' романофона средина. У сваком случају пре него што је постао претежно словенофона, био је неколико векова већински романофона.
Произвољности не могу да коментаришем.
Како год, сложићеш се да му је порекло прилично магловито. Не постоји научни консензус по том питању. Јако је велики број различитих хипотеза.
По мајци му је порекло извесно словенско, писао је словенски, деца су му имала словенска имена, један му се брат звао Репош, други Станиша... итд. Нема никакве основе да претпостављамо да је био неког другог порекла осим словенског.
...али ипак његов праунук је за Турке био (И)Скендер Арнаут, а не (И)Скендер Словен/Србин. Како то објашњаваш ?
Не знам да ли си чуо за Мухамеда Хевајија Ускуфија Босневија?
Ово "Босневи" упућује на то да је из Босне. Је ли он био Бошњак?
Ако ти кажем да се у српском манастиру Хиландару налази Арбанашки пирг кога је откупио Иван Кастриот, шта по теби то значи?
Пирг Светог Ђорђа или Арбанашки пирг
Текст који се налази на званичној презентацији Хиландара:
Овај пирг је откупио Иван Кастриот око 1430.године, отац Ђорђа Кастриота Скендербега - вође Арбанаса, Албанаца, да би се ту по потреби могао склонити. Иван Кастриот и његов млађи син Репош су се замонашили у Хиландару и након упокојења су сахрањени у хиландарском католикону. Иначе су Срби Кастриоте били велики ктитори Хиландара и својим аделфатима су га значајно помагали. По упокојењу монаха Кастриота, пирг је по уговору враћен манастиру Хиландару.
Видимо да су се Скендербегов отац и брат су замонашили и након смрти су сахрањени у Хиландару.
Како ти објашњаваш да се по Кастриотима пирг назива арбанашким и наводи се како су они били Срби?