Krishna
Elita
- Poruka
- 24.186
Могуће је да је један део дошао и за време Римског царства, али један део је по свему судећи из ранијег периода. Индоевропска компонента међу Илирима је без сумње била доминантно R1b, и од огромног значаја је сазнати да ли је у питању била "источна" или "западна" варијанта, пошто још увек није дефинитивно утврђено да ли је језик Илира био кентум или сатем. У случају да се у будућности утврди да је међу (Прото) Илирима била доминантна "западна" R1b (U152), то би значило да су Илири сигурно говорили кентум језиком, и теорија о Албанцима као јединим и ексклузивним наследницима Илира би се бесповратно срушила као кула од карата. У случају да се пронађе нека "источна" варијанта (Z2103), то би несумњиво ишло у корист Албанцима. Тренутно су обе опције могуће, јер су највећи утицај на далматинску обалу у току бронзаног доба имале Вучедолска и Љубљанска култура. За један узорак из вучедолске културе је већ утврђено да припада грани Z2103, а Љубљанска култура се по материјалној култури и начину сахрањивања врло мало разликује од Културе звонастих пехара (Bell Beaker), па је основано претпоставити да је међу њеним носиоцима доминирала грана U152. Могуће је да ће се наћи и источна и западна варијанта, то би тек направило збрку.
Ја мислим да су прото-Илири били углавном U152, то се уклапа у теорију о лужичкој постојбини прото-Илира (један од водећих ако не и главна теорија о прапореклу Илира). Такође се уклапа у оно да су прото-Илири, прото-Италици и прото-Келти били један народ који се раздвојио, прото-Келти су отишли у данашњу западну Немачку, Галију и Белгију, прото-Италици су се спустили преко Алпа и неселили се у Италију, а прото-Илири су преко данашње Аустрије и западне Паноније стигли на западни Балкан. То се догодило око 1200 п.н.е, у то време су биле јаке миграције становништва из средње и источне у јужну Европу, чак масовније него сеоба Словена у VII веку, у то време су дошли и прото-Трачани у источни део Балкана.
R1b-U152 доминира у Италији са скоро 50% и она је наслеђе прото-Италика, а била је доминантна и међу Римљанима нарочито међу римском елитом.
Поред R1b-U152 за коју мислим да је била најдоминантнија код прото-Илира мислим да су прото-Илири на Балкан донели и G2a и неку грану I2, то ми је најлогичније да су донели из своје постојбине у средњој Европи (вероватно Лужица).