Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"национални инжињеринг" или важно је имати оправдање.

Није оправдање, него мораш схватити ту сложену проблематику.

У ЦГ се десио велики раскол са ујеињењем Југославије. Поделе су биле у почетку на две српске стране, али онда је та подела и тај раскол претворен у више од тога. На то је дошла комунистичка идеологија и пропаганда која је у дужем периоду радила на стварању нове нације. Није то никакво оправдаваљње, једноставно тако се праве нације. Тако се десило а се створи ,,црногорска нација". Па ипак, нису сви у ЦГ данас припадници те ,,нациоје".

Све се то треба узети у обзир кад се о томе разматра. Пропаганда и присила, лажно представљање историје - све је то утицало.

https://www.in4s.net/kako-su-srbe-u-crnoj-gori-nacionalno-preimenovali-u-crnogorce/
Школско свједочанства Наода Вуковића, из Меруље – Срез Шавнички, ученика 4. разреда основне школе у Новаковићима од 10. јула 1945. године, показује како су одмах послије Другог свјетског нове комунистичке власти по директиви преименовали дјецу – Србе у Црногорце.

Vukovic-Naod-detalj-681x222.jpg

Изузетно су ријетки људи у црној гори који се никада нису на неком попису изјаснили као црногорци.

Срби у ЦГ су данас на тешком удару, после Срба на Косову и Метохији, Србима у ЦГ је најтеже. Не би требало то да потцењујеш овде неким својим причама.

Нисмо си ми од њих одијелили већ они под нас!
Срба у црној гори 1948 има 1,78%; 1953: 3,3%, 1961: 2,62 %, 1971: 7,6 %, 1981: 3,32% , 1991: 9 %, а данас се Србима тамо пишу само они што не раде у државним фирмама из чистог економског револта, међутим ван црне горе су сви они црногорци.Није ако гледамо истини у очи и одбијамо да кренемо опет путевима ново-југословенства у коме се стварни Срби занемарују а отпад се вуче за руку и својата. Мени је нпр. одвратно кад неко мени или другоме дијели лекцију о Српству при томе пишући страно писмо.

Ne dokazuje se srpstvo cirilicom na forumu,Ja sam to dokazao konkretno rizikujuci zivot 3 godine u rovu.Ovo je tema GG gdje otkrivamo rodove i povezujemo srpski narod preko genetike.Svakome je na Poreklu dozvoljeno i da otvara temu i da se testira,a da ne govorimo o projektima gdje god zivi srpski narod.Trenutno neces naci bolje i pregledniji projekat u Evropi za jedan narod.

Срби у ЦГ су данас на тешком удару, после Срба на Косову и Метохији, Србима у ЦГ је најтеже. Не би требало то да потцењујеш овде неким својим причама.
Сваки од њих ће се изјаснити као црногорац само да се запосли.
Ne dokazuje se srpstvo cirilicom na forumu,Ja sam to dokazao konkretno rizikujuci zivot 3 godine u rovu.Ovo je tema GG gdje otkrivamo rodove i povezujemo srpski narod preko genetike.Svakome je na Poreklu dozvoljeno i da otvara temu i da se testira,a da ne govorimo o projektima gdje god zivi srpski narod.Trenutno neces naci bolje i pregledniji projekat u Evropi za jedan narod.
Који носи име Српски а промиовише оне који се тако не изјашњавају. За ров ти свака част,а за латиницу треба да те је срамота. Српство човјек носи у себи, ћирилица је од тога неодвоива свуда, па и на форуму, нема се ту шта доказивати.

Па видићеш каква ће се објашњења дати за поријекло херцеговаца и тестираних на космету

Pa da poznajes materiju znao bi da nece biti neke razlike.Nije ovo teritorija Rusije i Juzne Amerike,vec relativno mali geografski pojam,gdje vec jasno imamo definisane markere koji su dosli sa Slovenima i odredjene markere koje bi uslovno mogli nazvati doslovenske.Moras biti do ra neznali a da bi ocekivao nesto epohalno.

Pa da poznajes materiju znao bi da nece biti neke razlike.Nije ovo teritorija Rusije i Juzne Amerike,vec relativno mali geografski pojam,gdje vec jasno imamo definisane markere koji su dosli sa Slovenima i odredjene markere koje bi uslovno mogli nazvati doslovenske.Moras biti do ra neznali a da bi ocekivao nesto epohalno.

Ако немаш аргументе онда је најлакше покушати дисквалификовати саговорника личним омаловажавањем. Ја знам да неће бити никакве разлике као и досадашњи резултати и да ће за то бити оправдање да смо мала територија, и црногорци остају Срби, и не само то, они опет испадају наш извор.

Ако немаш аргументе онда је најлакше покушати дисквалификовати саговорника личним омаловажавањем. Ја знам да неће бити никакве разлике као и досадашњи резултати и да ће за то бити оправдање да смо мала територија, и црногорци остају Срби, и не само то, они опет испадају наш извор.

Izneseno je ovde na hiljade argumenata i za one koji poznaju materiju i za one koji ne poznaju,i slikovito i maksimalno pojednostavljeno,znaci do tebe je.Pazi ovako,Ti imas pravo na svoje misljenje,ti znas svoje razloge i kako ih prezentujes,problem je sto cinjenice govore sasvim drugacije.

Немају они више ни основа за такве тврдње јер их је генетика већ добрим делом демантовала. Морам признати да сам и ја донедавно веровао у приче о пореклу већине Срба из тих крајева, пре свега захваљујући радовима Цвијића, али и бројним причама мојих познаника, где је сваком другом неки курајбер живео у неком племену, па је убио Турчина, па морао да се сели итд. Ипак, много чињеница указује да те приче немају везе са животом. Прво, узми генетику: видели смо на примеру R1a колика јој је разноврсност код Срба. На простору Црне Горе присутне су углавном две гране те хаплогрупе. Даље, погледај колико ''егзотичних'' хаплогрупа имаш код црногорских племена: Q1a, N1a, I-P109, J-M205, ''васојевићка'' подграна E-V13 и др. Све те хаплогрупе појединачно не прелазе 2-3% у укупној српској популацији. Друго, ја не знам одакле неком идеја да ако неки Србин носи хаплогрупу коју носе ,нпр., и Васојевићи, да то одмах значи да је исти пореклом ''од Васојевића'' ; нонсенс. Све те хаплогрупе су настале стотинама или хиљадама година пре формирања племена. И на крају, волео бих да ми неко од људи који заступају те теорије објасни зашто се у Србији говори екавицом ако је, по њима, већина становника дошла из тих јекавских крајева ? Где се то у Србији говори јекавицом осим на крајњем југозападу ?

Sva haplogrupe koje si naveo imaju znacajno procentualno ucesce u populaciji "zapadnih" Srba.

У реду, чак и да је тако, то не значи да су носиоци тих хаплогрупа пореклом из неког племена. Па, ваљда ти је познато да им је заједнички предак живео много пре формирања племена. Или не ?

У реду, чак и да је тако, то не значи да су носиоци тих хаплогрупа пореклом из неког племена.
očigledno su poreklom iz raznih plemena. Imamo npr. Banjane, Pješivce i Drobnjake koji su dobrim delom nosioci genetike koju si pomenuo a koje imamo kako u CG, tako i u Hercegovini, a bogami i šire.

Па, ваљда ти је познато да им је заједнички предак живео много пре формирања племена. Или не ?
ne razumem, šta je tvoja teza u ovom slučaju?

očigledno su poreklom iz raznih plemena. Imamo npr. Banjane, Pješivce i Drobnjake koji su dobrim delom nosioci genetike koju si pomenuo a koje imamo kako u CG, tako i u Hercegovini, a bogami i šire.

ne razumem, šta je tvoja teza u ovom slučaju?

Говорим о пракси да се одређене хаплогрупе тј. њихове подгране везују за племена (''дробњачка'' I-P109, ''васојевићка'' E-PH1246).

Ево, нпр., овој грани E коју имају Васојевићи TMRCA је 4800 година, а формирање племена започиње негде у 14. веку. Дакле, може се са великом сигурношћу претпоставити да је родоначелник Васојевића у 14. или 15. веку имао Y-днк сроднике широм Балкана. То не спречава екипу са Порекла да по аутоматизму закључе да сваки Србин са том граном потиче ''од Васојевића''. Исто важи и за друге хаплогрупе које су присутне код осталих племена.

Poslednja izmena:
а формирање племена започиње негде у 14. веку. Дакле, може се са великом сигурношћу претпоставити да је родоначелник Васојевића у 14. или 15. веку имао Y-днк сроднике широм Балкана. То не спречава екипу са порекла да по аутоматизму закључе да сваки Србин са том граном потиче ''од Васојевића''. Исто важи и за друге хаплогрупе које су присутне код осталих племена.
Када јасно постоји етнолошка грађа и усмена предања о насељавању неке области становницима из Полимља односно Васојевића, апсурдно би било да се уз маркерну блискост и СНП потврду припадности генетском васојевићком роду тврди нешто другачије.

Исто важи и за остале родове и племена.

Када јасно постоји етнолошка грађа и усмена предања о насељавању неке области становницима из Полимља односно Васојевића, апсурдно би било да се уз маркерну блискост и СНП потврду припадности генетском васојевићком роду тврди нешто другачије.

Исто важи и за остале родове и племена.

''Када јасно постоји'', а чини ми се да у великом броју случајева не постоји.

''Када јасно постоји'', а чини ми се да у великом броју случајева не постоји.

Напротив, управо је обрнуто. Притом мислим на јасно профилисане генетске кластере племена и родова попут Васојевића, Куча, Озринића, Малешеваца итд.

Наравно, увек се десе и случајеви за које се не може са истом вероватноћом тврдити исто, али су такви случајеви мањина.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back