Не мора нужно значити, али је свакако јак индикатор.
Мораш да гледаш контекст и да познајеш историју и кад се бавиш генеалогијом.
Рецимо, српско племе Паштровића има романска презимена попут Кажанегра, Кентера и слично, али су Срби и зато се мора познавати историја и околности због чега се то десило и нису никакав индикатор романска презимена у датом случају.
Такође, у мешовитим срединама то је исто релативно.
Где сам то тврдио ? Управо сам у неком од претходних постова рекао да је великим делом био словенског, највероватније српског порекла, са мајчине стране. Само не могу да се сложим са тезом да није био нимало арбанашког порекла. Уосталом, зашто су га Турци називали Скендербег Арнаут, а не Скендербег Словен или Скендербег Србин ?
Ево где си тврдио:
Не претеруј. Јесте био Србин по мајци, али по оцу сигурно није био словенског/српског порекла.
За мајку је неупитно, то и не расправљамо, она је српског/словенског порекла. Питао сам те како можеш тврдити за оца да
сигурно није српског/словенског порекла? Па то је, у најмању руку, неозбиљно, да не кажем нешто друго.
Није питање да ли се слажеш или не слажеш што се тиче арбанашког порекла. Шта ти значи то "нимало"? Као да се порекло тек тако меша и као да је нужно да мора да има "мало" албанског порекла, јер Албанци сматрају да је њихов! То је бесмислено. Уосталом, нема индиција за тако нешто.
Презиме Кастриоти је романског корена, тако да је највероватније био Арбанас или евентуално Влах. Судећи по томе да му је центар области којом је владао била Кроја, 99,9% ово прво.
Откуд ти идеја да дајеш првенство неком Арбанасу над романским презименом у односу на Србина, а о Влаху да и не говорим? Каква ти је то логика?
Албанци нису романски народ да би извео закључак: "Презиме
Кастриоти је
романског корена, тако да је највероватније
био Арбанас."
Да ли разумеш о чему ти говорим и како изводиш закључке? Ни премисе ти нису добре.
Сем тога, рекао сам ти како је настало ово презиме.
Ја влашку опцију нисам потпуно искључио, а за грчко порекло његовог оца постоје такође доста убедљиви аргументи.
Ма какво сад па грчко порекло оца! Зашто говориш о оцу? Тражи се најстарији познати предак! Његово порекло се тражи.
Па, откуд знаш да Кастратовићи, Кашћелани и Каштелановићи нису изворно романског порекла ? Човече, да ли си ти свестан да је простор на ком ми данас живимо вековима био романофона средина ?
Није био
само романофона средина.
Врати се на мој први одговор, па погледај оно о Паштровићима. Зна се одлично кога су порекла, као што се зна и за многе друге.
Шта ли би тек било кад бисмо се дохватили српских презимена турског и/или оријенталног порекла?!
На све си из мог поста одговорио, осим на оно последње, па стичем утисак да си то намерно изоставио?
Значи Скендербег је Арбанас, а ако и није, онда мора имати арбанашког порекла? Можда је и Влах... за оца си нашао убедљиве аргументе да је Грк... за деду нећу ни да замишљам...
Ипак, прадеда Скендербегов звао се Бранило.