Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti iz nekog razloga pokusavas na sve nacine da proguras veliko albansku propagandu...cak ides i korak dalje oa svojatas i I2a koje se i sami Albanci odricu.
Е, друже, немој мени те приче, молим те. Опет мешаш политику у историјска и генетичка питања.
Види, мене стварно у овом случају не интересује то што ми имамо политички сукоб са Шиптарима. То ме никад неће спречити да објективно расуђујем.

Cuj ovo ti kazes nema veze sto se tek prvi put piminju u 11 veku , pa onda opet ti sa sigurnoscu izvodis zakljucak da su bas Arbanasi/Albanci kako god, ziveli tu iako se eto glr cuda nisu nikad ranije pomenuli ?!

Поставио сам питање rv12aval, поставићу га и теби. Где су се, по твом мишљењу денули Илири који су настањивали просторе данашње Албаније ? Објасни ми начин на који су могли дословно да нестану са лица Земље ? Који је то историјски догађај ?

Onda mogu i ja da kazem da su Srbi narod najstariji na balkanu bez da se ustezem...vise to ima uporista nego ovo tvoje. Cuj nije ih niko pomenuo al sigurno su bili tu?

Нећеш бити далеко од истине. Ја тврдим да смо ми највећим делом словенизовани староседеоци Балкана. Уосталом, сабери староевропске хаплогрупе које данас поседујемо и видећеш да их процентуално имамо можда највише у Европи.

Ovo kao da je iz udzbenika mila djukanovica i tačija.

Ја ипак мислим Туђмана и Изетбеговића :fdlan:

Pa imas i kakvasku Albaniju pa sta ?

Па ништа. То нема везе са данашњом Албанијом.

Haha pa da ta nema veze sa Albanijom sa baokana ali zato nega nategnuta teza o ilirskom plemenu ima...da, da...

Inace, sta cemo sa R1b azijatskom kod Albanaca ;)

Neinteresuje ni mene politika, samo sto je ti konstantno ubacujes. Kako mozes traziti konstantu povezanost izmedju Ilirika i Albanije tj. Ilira i Albanaca ... cak sta vise ti pokusavas projektovati kontinuitet iliri-albanci...

- - - - - - - - - -

A zasto kad kavkaska nema veze sa Albanijom, zasto se obe istovetno zovu?!
Sta je sa R1b kod Albanaca ...

Haha pa da ta nema veze sa Albanijom sa baokana ali zato nega nategnuta teza o ilirskom plemenu ima...da, da...

Рекох ти, легитимно је да тврдиш да они нису потомци Илира, али те још једном позивам да објасниш, где су нестали Илири са простора данашње Албаније ? Никако да ми одговориш на то питање.

Inace, sta cemo sa R1b azijatskom kod Albanaca ;)

То није никаква ''азијатска'' R1b. Њој су припадали и микенски Грци и Дорци. Имамо је и ми.

Neinteresuje ni mene politika, samo sto je ti konstantno ubacujes.

Молим те да цитираш, где сам ја то уплитао политику у расправу о генетици.

Kako mozes traziti konstantu povezanost izmedju Ilirika i Albanije tj. Ilira i Albanaca ... cak sta vise ti pokusavas projektovati kontinuitet iliri-albanci...

Језички континуитет делимично постоји. Потомци Илира смо и ми, само смо примили словенски језик.

A zasto kad kavkaska nema veze sa Albanijom, zasto se obe istovetno zovu?!

О томе смо раније већ дискутовали. Немам сад времена да ти детаљно елаборирам.
Човече, схвати, кавкаски народи говоре неиндоевропским језицима. Албански језик је индоевропски.
Друго, ни генетика им не упућује на Кавказ.

Sta je sa R1b kod Albanaca ...

Ништа. Имају је у солидном проценту.

Poslednja izmena:
Добар део Шиптара има кавкаску физиономију, неки Шиптари би могли проћи као Грци, Срби, Црногорци, Македонци, Италијани итд. али солидан део има врло специфичне фаце које се не јављају код других балканских народа. Такав примерак је Рамуш Харадинај, он по физиономији не би могао бити ништа друго него Шиптар или Кавказац. Народ Уди или Удини из Кавкаске Албаније(Азербејџан) по физиономији врло личе на Шиптаре.

Poslednja izmena:
:klap::dash:

:zskace: :konfete:

@Stojko
Ovo postavljas vec 4ti 5eti put.
Sta je stime ?
Otkrio nesto sto niko na ovome nasom kuglu zemaljskom nije znao ili ti ni slutio ?
Aj dosta vise mutis vodu, saberi se.
Nisi ti ostavio oceva ognjista na Kosovu nego u Kninu, pa nesto ne kapiram. Aj da ste bili starosjedeoci pa da te svijet razumije. Ovako, samo pravis boodalu od sebe.

Svako ima pravo na misljenje . Samo nemoj o starosedeocima i slicno .

Gde ga je on ostavio i zasto manje je vazno , stvari mogu lako da se okrenu za cas posla .

Sigurno ga nije ostavio zbog manjka junastva.

Nego, ajde da se lepo vratimo temi .

Konkretno me interesuje kako je nastalo moderno albansko pismo i azbuka i kada ;) ?

@Theofan Тачно огњишта мојих предака нису на Косову, али као Србина боли ме Косово! Можда су моји преци у даљој прошлости дошли са Косова, врло је могуће. Постоји Косово у Далмацији, 10км јужно од Книна. https://sr.wikipedia.org/wiki/Косово_поље_(Далмација). То да нисмо били староседеоци нисам најбоље разумео шта си хтео да кажеш, па бих те молио да будеш мало прецизнији.

То што постоје неке сличности у изгледу између Шиптара и неких кавкаских народа, не мора нужно значити да имају исто порекло, већ је више последица изолованости и једних и других, и самим тим учестале ендогамије која може довести до неких некарактеристичних физичких особина. Такође, мушке лозе присутне код Шиптара (J2b2 и R1b-BY611) су практично непостојеће међу источно-кавкаским народима код којих доминирају хаплогрупе Ј2а и Ј1, а са друге стране хаплогрупе Ј2а и Ј1 су скоро непостојеће код Шиптара, тако да ни са те стране не постоји веза са Кавказом.

Албанци су потомци Илира колико и сви други народи Западног Балкана, а веза између данашњег албанског језика и језика којим су говорили Илири никада није доказана, и вероватно никада ни неће због одсуства писаних извора. Довођење у везу Дарданаца са албанским дарда-крушка је пресмешно као што неко већ рече, тако да не бих детаљније коментарисао. Неко помену и да су припадници лозе Е-V13 били носиоци неолитизације у Европи, а то једноставно није тачно, могли су чинити један мањи део, и то у каснијем периоду, мада је и то упитно јер је до сада пронађен само један неолитски V13 узорак у Шпанији. Доминантна лоза међу неолитским фармерима у Европи је била G2a2, а уз њу још и понеки H2, С1а2, J2a, I2c, Т. Лоза E-V13 је у Европи највероватније још од мезолита, и није дошла са Блиског Истока већ директно из Северне Африке, прво на Сицилију, па потом одатле у Јужну Италију и на Балкан. По мом мишљењу је била једна од најзаступљенијих хаплогрупа код преиндоевропског становништва Балкана (Пелазга).

@Theofan Тачно огњишта мојих предака нису на Косову, али као Србина боли ме Косово! Можда су моји преци у даљој прошлости дошли са Косова, врло је могуће. Постоји Косово у Далмацији, 10км јужно од Книна. https://sr.wikipedia.org/wiki/Косово_поље_(Далмација). То да нисмо били староседеоци нисам најбоље разумео шта си хтео да кажеш, па бих те молио да будеш мало прецизнији.

Ne nego, ako nekoga moras bas da mrzis, mrzi onda krvate-ustase, ne razumijem sto toliko bolesno mrzis nas siptare. Gloopo do yaya.

Неко помену и да су припадници лозе Е-V13 били носиоци неолитизације у Европи, а то једноставно није тачно, могли су чинити један мањи део, и то у каснијем периоду, мада је и то упитно јер је до сада пронађен само један неолитски V13 узорак у Шпанији. Доминантна лоза међу неолитским фармерима у Европи је била G2a2, а уз њу још и понеки H2, С1а2, J2a, I2c, Т.

Хаплогрупе E1b (М 78 и V 13), G2a (M 406) и T су директно повезане са ширењем пољопривреде по Европи. Тако пише у свим студијама. Не знам одакле вадиш ове податке.

Хаплогрупе E1b (М 78 и V 13), G2a (M 406) и T су директно повезане са ширењем пољопривреде по Европи. Тако пише у свим студијама. Не знам одакле вадиш ове податке.

За М406 то не ''пије воду'', пре свега због њене распострањености по европи у односу на G2a L140, сада ћу ти објаснити и зашто.
Сви до сада тестирани узорци древне днк из Европе нису тестирани испод L30 (Оци је испао L91, грана којој L30 није предак и која је најчешћа на Сардинији), предачке популације и М406 и далеко најраспрострањеније Европске L497 (која је подграна од L140).
А зашто то тврдим? Пре свега, зато што је учешће М406 у Европи минимално у односу на остале L140 гране, и зато што су све ове L30 гране на YHRD-у имале поклапања само са L140 појединцима. Класичан пример је L497 (непотврђена али сигурно јесте) из Келтендорф-Милтеркирхена, којој су сва поклапања у јавним базама L497.
Има 5 узорака из Старчевачке културе са територија Мађарске, датираних око 5300-5200 п.н.е., и сви су L30, али ниједан није тестиран на низводне мутације. Они су датирани управо у време када и TMRCA за L497, и није немогуће да су јој неки од ових узорака и припадали. Што се тиче М406, она по свој прилици није била део фармерског таласа ка Европи, већ је остала и множила се у Анадолији, и тек је доста касније прешла у Европу, највероватније са старим Грцима, а један део је чак могао доћи и не тако давно са ширењем Османлијског царства. Ево где М406 данас бележи највеће проценте:

Чамамали (народ у Дагестану на Кавказу) 18,5%

Израелски Друзи 8,1%

Грци из Смирне/Измира у Турској 3,4%

Грци из Фокеје у Турској 3,2%

Сицилија 2,6%

Западна Турска 2,5%

Централна Турска 2,4%

Источна Турска 2,4%

Италија 2,4%

Неашкенаски Јевреји 2,3%

Јермени 2,1%

Азербејџанци у Ирану 2,0%

Као што видиш ова грана је у Европи изузетно ретка, чак и за G2a стандарде , али је зато прилично равномерно распоређена у Анадолији, и гравитира ка Леванту (Друзи и Јевреји) и Кавказу (Чамамали и Јермени). Једина места у Европи где је има у коликом-толиком проценту су Сицилија и Италија, а управу ту су стари Грци дуго времена имали колоније.

За М406 то не ''пије воду'', пре свега због њене распострањености по европи у односу на G2a L140, сада ћу ти објаснити и зашто.
Сви до сада тестирани узорци древне днк из Европе нису тестирани испод L30 (Оци је испао L91, грана којој L30 није предак и која је најчешћа на Сардинији), предачке популације и М406 и далеко најраспрострањеније Европске L497 (која је подграна од L140).
А зашто то тврдим? Пре свега, зато што је учешће М406 у Европи минимално у односу на остале L140 гране, и зато што су све ове L30 гране на YHRD-у имале поклапања само са L140 појединцима. Класичан пример је L497 (непотврђена али сигурно јесте) из Келтендорф-Милтеркирхена, којој су сва поклапања у јавним базама L497.
Има 5 узорака из Старчевачке културе са територија Мађарске, датираних око 5300-5200 п.н.е., и сви су L30, али ниједан није тестиран на низводне мутације. Они су датирани управо у време када и TMRCA за L497, и није немогуће да су јој неки од ових узорака и припадали. Што се тиче М406, она по свој прилици није била део фармерског таласа ка Европи, већ је остала и множила се у Анадолији, и тек је доста касније прешла у Европу, највероватније са старим Грцима, а један део је чак могао доћи и не тако давно са ширењем Османлијског царства. Ево где М406 данас бележи највеће проценте:

Чамамали (народ у Дагестану на Кавказу) 18,5%

Израелски Друзи 8,1%

Грци из Смирне/Измира у Турској 3,4%

Грци из Фокеје у Турској 3,2%

Сицилија 2,6%

Западна Турска 2,5%

Централна Турска 2,4%

Источна Турска 2,4%

Италија 2,4%

Неашкенаски Јевреји 2,3%

Јермени 2,1%

Азербејџанци у Ирану 2,0%

Као што видиш ова грана је у Европи изузетно ретка, чак и за G2a стандарде , али је зато прилично равномерно распоређена у Анадолији, и гравитира ка Леванту (Друзи и Јевреји) и Кавказу (Чамамали и Јермени). Једина места у Европи где је има у коликом-толиком проценту су Сицилија и Италија, а управу ту су стари Грци дуго времена имали колоније.

Хвала на исцрпном објашњењу.
Имам пар питања:

1) Којој су грани G2a, по твом мишљењу, доминантно припадали неолитски фармери ?
2) Зашто мислиш да M 406 није могла учествовати у неолиту Грчке ?
3) Када L 140 долази у Европу ?

Хвала на исцрпном објашњењу.
Имам пар питања:

1) Којој су грани G2a, по твом мишљењу, доминантно припадали неолитски фармери ?
Ако мислиш генерално, онда су сви G2a били неолитски фармери. Оно што је боље питање је који су G2a неолитски фармери ушли у Европу.
Као што можемо видети код старе днк, то су гране испод G2a2.
Имамо потврђеног L91 Оција, и гомилу L30.
Е сад, испод тих L30, би смо могли рећи да су гране европских фармера М406 (јужни Балкан, јужна Италија), и испод L140 то су углавном биле L497 (понављам, проблем је што ништа испод L30 није тестирано, али предикције и просто масовност L497 која чини убедљиву већину међу европским G2a нам говоре да је то управо она.

2) Зашто мислиш да M 406 није могла учествовати у неолиту Грчке ?
Због старости саме гране, она је најраније могла бити присутна у енеолиту Балкана и Грчке, а и то је упитно.
Но, чињеница је да је добар њен део био присутан на овим просторима у антици.
3) Када L 140 долази у Европу ?
Она је као главна грана европских G2a слободно можемо рећи ушла прва у Европу (макар пре ових што су улазили преко Анадолије), с' обзиром да јој је старост преко 10.000 година не искључујем могућност да су и неке већ одређене гране ушле у склопу тог таласа фармера.

- - - - - - - - - -

Ево како се профилише L497 на карти Европе.
3XibskW.jpg

А ево мапе распострањености М406.
M406.gif

1920px-Ancient_colonies.PNG

Неки мисле да су Илири били неки тамнопути медитеранци. Грчки и римски извори описују Илире као светле и високе људе. Из мог искуства Власи не припадају светлијим типовима нпр. Норид(Норик), северни Понтид, Нордид или Балтид. Већина Влаха које сам видео су Медитеранци или имају медитерански уплив. То поготово важи за Цинцаре, они су већином Медитеранци или Алпиди-Медитеранци. Власи из источне Србије као и Румуни су већином Понтиди. Међу Власима на балкану нема пуно динарског фенотипа, а још мање Норика, северних Понтида, Горида и Балкан Боребија, а Нордиди и Балтиди уопште не постоје. Ако су Власи стварно потомци Илира, поставља се питање зашто углавном имају медитеранску физиономију, коју Илири нису имали. Нордисти мало претерују па говоре да су Илири били Нордиди. Било је сигурно и Нордида међу Илирима, али већина сигурно није припадала том фенотипу. Мислим да је већина Илира припадала подрасним типовима Норид(депигментизтирани Динарац), северни Понтид и Динарид. Илири нису изгледали као Скандинавци али су сигурно били пуно светлији од Грка и Римљана, који их и описују као светле људе(светлије од њих). То да су Словени били плави и риђи је још један мит. Словени су били углавном смеђи људи(плави су били у мањини). Смеђи Словени су били светлији од тамнопутих Грка, па су их зато ови описали као светле људе. Ако неко мисли да су данашњи Руси пљунути стари Словени, онда је тај у великој заблуди. Руси имају велики уплив угро-финских, балтских и нордијских елемената. Код Руса хаплогрупа Н је 25% а она је ушла у руски корпус због асимилације Балта и Угро-Финаца. Финци имају преко 60% хаплогрупе Н и народ су са највише плавокосих на свету. Не треба заборавити да је Рурик, оснивач прве руске државе био Варјаг(Швеђанин), и да су и Варјази учествовали у етно-генези руског народа. Руси су чак добили и име по Варјазима.

Poslednja izmena:
ja sam vec pomenuo da mene mesaju sa svim zapadnjacima , nisam nesto jako svetao , zapravo imam smedju kosu , svetao ten i svetlo zelene oci...184cm...e sad rekao bih da sam u tom smislu fizicki neka mesavina dinarca i juznog slovena ...Uglavnom to je dovoljno ovima na zapadu da me na prvu prihvataju kao svoga ( svabe, poljaci, holandjani)...jelte dok ne progovorim sa akcentom :lol:

Pokojni prandjed imao 2m i nesto..sveltlo smedj jakih kostiju , ravan kao sveca nije se pogrbio ni malo cak ni u dalekoj starosti..svetle oci isto...ravan nos

Poslednja izmena:
Ја немам западњачки изглед. Имам смеђу косу, зелене очи, жуту браду са понеком риђом, дугу главу, нос између динарског и понтидског, а висок сам 190цм. Слао сам слике на неке антропиолошке форуме и кажу да сам Норид+Понтид. Отац ми је чисти Динарац, а покојни деда је био северни Понтид. Данашњи млади су виши растом од својих очева и дедова, али мислим да су људи код нас пре 100+ година исто били јако високи. Ево на пример ја сам 190цм, мој отац је 180цм, деда није имао ни 170цм, али је прадеда био моје висине, а чукундеда још виши. Приметио сам да таквих случајева има доста.

Ja se u to slabo razumem , ali kapiram da je R1a malo "razblazila" I2a1b3 u mom kraju...tako da se dobije ta neka kombinacija koja je kod mene prisutna...jer verujam da su R1a malo blaze fizionomije od I2a...

- - - - - - - - - -

Pa kod mene prandjed 2m i nesto , djed 192cm, otac 177, ja 184 cm ...

Preko nekih testiranja znam da su mi rodjaci sa vise strana R1a , verujem da je to malo "snizilo" rast..a doprinelo mozda malo vise blazem izgledu lica , zapadnijem/severnijem...

- - - - - - - - - -

Ja se u to slabo razumem , ali kapiram da je R1a malo "razblazila" I2a1b3 u mom kraju...tako da se dobije ta neka kombinacija koja je kod mene prisutna...jer verujam da su R1a malo blaze fizionomije od I2a...

- - - - - - - - - -

Pa kod mene prandjed 2m i nesto , djed 192cm, otac 177, ja 184 cm ...

Preko nekih testiranja znam da su mi rodjaci sa vise strana R1a , verujem da je to malo "snizilo" rast..a doprinelo mozda malo vise blazem izgledu lica ...

Одакле си родом?

Ја наводим податке из најновијих студија које се баве древном ДНК (изашлих у последње 3-4 године), боље је питање на које студије се ти позиваш у својој првој реченици? Пратиш ли ти уопште најновија дешавања која се тичу древне ДНК или само читаш студије старије од 10 година? Више од 40 неолитских узорака из Европе припада хаплогрупи G2a2, а само 2 хаплогрупи E-V13 (ако претпоставимо да је и тај M78 из Мађарске Е-V13). Даље, М406 није до сада потврђена ни у једном неолитском узорку из Европе, и она готово сигурно није била део првих европских фармера, већ се пре свега може везати за грчку колонизацију, што ти је Рацка варош детаљно образложио.

- - - - - - - - - -

Одакле си родом?

Vojna krajina , Banija :)

- - - - - - - - - -

Za sada Banija i Kordun na malo iznenadjenje odudaraju od ostalih krajeva, imaju daleko veci ukupni slovenski udeo sto haplogrupa tice...
Priblizno visok procenat I2a i R1a, dok su druge haplogrupe marginalizovane...mada bice dobro da se testira jos ljudi...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back