Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ајмо испочетка. Да ли су аутори чланка светски? Да ли су професионалци? Да ли им је ово струка? Да ли ово кажу или не?

The presence of two distinct genetic substrata in the genomes of East-West and South Slavs would imply cultural assimilation of indigenous populations by bearers of Slavic languages as a major mechanism of the spread of Slavic languages to the Balkan Peninsula.

Присуство двеју различитих генетских супстрата у геномима Источно-Западних и Јужних Словена би наговештавало културну асимилацију староседелаца од стране носилаца словенских језика као главан механизам ширења словенских језика на Балканском полуострву.

http://journals.plos.org/plosone/art...l.pone.0135820

Јако ми је тешко да верујем да си ти неки професор на факултету. Учитељ основне школе -- то, да.
Nije problem sta su oni napisali VEC STA SI TI ZAKLJUCIO.:)
Onaj BoSSnjo je bio Nobelovac za ovog Vlaha.buahaha.Nekad razmisljam da samo kod nas ovakvi likovi mogu postojati.

Ајмо испочетка. Да ли су аутори чланка светски? Да ли су професионалци? Да ли им је ово струка? Да ли ово кажу или не?

The presence of two distinct genetic substrata in the genomes of East-West and South Slavs would imply cultural assimilation of indigenous populations by bearers of Slavic languages as a major mechanism of the spread of Slavic languages to the Balkan Peninsula.

Присуство двеју различитих генетских супстрата у геномима Источно-Западних и Јужних Словена би наговештавало културну асимилацију староседелаца од стране носилаца словенских језика као главан механизам ширења словенских језика на Балканском полуострву.

http://journals.plos.org/plosone/art...l.pone.0135820

Јако ми је тешко да верујем да си ти неки професор на факултету. Учитељ основне школе -- то, да.

Изабрао си прави аватар!

Boze dragi... pa niko ovde ne govori da ovo gore nije istina. Jedino sto ti ne razumes je u koji postocima se radilo o novoj i staroj populaciji i sto si pao u zabludu da je I2a stanovnistvo pripadalo starosedeocima.

Gornji citat je potpuno validan u sledeca 2 slucaja:
1) Kulturno je asimilovano 99% domorodaca od strane 1% pridoslih
2) Kulturno je asimilizovano 1% domorodaca od strane 99% pridoslih

U oba slucaja potuno vredi pomenuta tvrdnja.

- - - - - - - - - -

Изабрао си прави аватар!

Ja nikako da se razaberem da li je Ahilaga onaj levo ili desno? :rotf:

- - - - - - - - - -

Ako I2a nije slovenska, otkud onda 20 posto Belorusa ima ovu haplogrupu?

Ma ne samo to.Vise od 80 % ukupnog I2a DIN se nalazi kod istocnih Slovena.Ukrajina,Poljska,Bjelorusija,Ceska,Slovacka,Rusija ...

Nemate vas dvojica pojma. Sve su to Vlasi iz Rumunije, spoljnji saradnici Securitatea.

Говориш без везе. Поставио сам чланак светских професионалаца који кажу следеће:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0135820

Нападати мене због тога што сам вам показао овај закључак је детињасто.

е сад јел детињасто не знам. али то твоје позивање на погрeшне и недоказане закључке ко зна којих звучних имена је глупо и неодговорно. нажалост ниси једини.управо, многе се дискусије своде на бесконачна млаћења ко којекквих теза.)

Poslednja izmena:
Да би дискутовали о томе мораш прво да ми докажеш да је то што тврдиш тачно. Ако се добро сећам, позиваш се на неку мапу, али ја ту мапу нисам видео и не могу да дискутујем о нечему што нисам видео. При томе, више бих волео да видим одакле такви подаци, да ме упутиш на научно истраживање или јавну базу где је установљено да постоји повећана концентрација I2a-Din на тромеђи Италије, Француске и Швајцарске. Мапама прилазим са резервом јер знам како се праве. Наиме, мапе се углавном формирају тако што се интерполацијом дискретни подаци преведу у континуалне 3D површи, након чега се мапа добија формирањем 2D пројекције те површи. Међутим, то превођење дискретног у континуално, ако се не изврши на прави начин, понекад може да доведе до заблуде, да прикаже да постоји нечега чега нема. Због тога и инсистирам на томе да нас упутиш на извор сирових података (raw data) на које се позиваш а не на мапе.

Поставио твој истомишљеник Филипи на страни 671:

I2a2DinS_zps9debd283.jpg

Немој само замерити на овој ненамерној грешци: није на тромеђи Италије, Француске и Швајцарске него Немачке, Француске и Швајцарске, ал' свеједно, ни дотле није ишла словенска експанзија.

Прво, треба да схватиш тих 380 милиона није настало од свих тих "29 999 999" људи, већ само од релативно малог броја њих, за већину од тих људи Y-DNA линија је одавно прекинута. Проучи мало остале хаплогрупе и видећеш да су све гране које су данас актуелне релативно младе, најчешће не старије од 2500-3000 година. На пример, знам да је такав случај и са данас актуелним гранама хаплогрупе R1a. Оди на R1a.org или FTDNA и погледај. У сваком случају, да би схватио све ово што ти пишемо (пре свега Филипи и ја), треба да на интернету пронађеш, прочиташ и покушаш да схватиш шта је то Genetic drift. Ако и не будеш схватио разумећу и нећу замерити. Наука ионако није за свакога. Међутим, оно што не оправдавам и на чему замерам је када неко свом снагом бије по нечему што не разуме.

Добро, наравно да није настало од свих 29 999 999, ја то нисам ни рекао. Један део њих сасвим сигурно данас нема потомство, један део има мали број потомака, али би барем један посто њих морало да има исти или сличан број потомака као и предак I2a-din, што би већ значило неупоредиво већи број данашњих Европљана него што је то случај. Да се разумемо, ја нисам демограф по струци, а претпостављам да ниси ни ти, али би лично волео да чујем мишљење неког стручњака из области историјске демографије у вези са овим питањем. Сигуран сам да ни ти сам не верујеш у овај сценарио, који си замислио.

Поставио твој истомишљеник Филипи на страни 671:

Немој само замерити на овој ненамерној грешци: није на тромеђи Италије, Француске и Швајцарске него Немачке, Француске и Швајцарске, ал' свеједно, ни дотле није ишла словенска експанзија.

Е баш си смешан! Ради се о само 2 (словима: два) хаплотипа, могу да буду било шта - заоставштина неког нашег гастербајтера, ратног заробљеника, старијег исељеника, далеки потомак неког од оних Словена који су пре 1500 година населили делове данашње Немачке (простор између Лабе и Сале, источну Баварску...), или било шта друго. Не може се правити теорија на основу 2 хаплотипа. Потсетио си ме на Ахила који је својевремено, у свом стилу, направио теорију на основу пар I хаплотипова изолованих негде на Тибету и регистрованих у ФТДНА бази, али се прешао и није обратио пажњу на то да у опису тих хаплотипова пише да су пореклом Американци, вероватно неки мисионари. Када сам му скренуо пажњу на то подвио је реп и више то није помињао.

Добро, наравно да није настало од свих 29 999 999, ја то нисам ни рекао. Један део њих сасвим сигурно данас нема потомство, један део има мали број потомака, али би барем један посто њих морало да има исти или сличан број потомака као и предак I2a-din, што би већ значило неупоредиво већи број данашњих Европљана него што је то случај. Да се разумемо, ја нисам демограф по струци, а претпостављам да ниси ни ти, али би лично волео да чујем мишљење неког стручњака из области историјске демографије у вези са овим питањем. Сигуран сам да ни ти сам не верујеш у овај сценарио, који си замислио.

Лепо сам ти рекао, прочитај шта је то genetic drift, то је нешто до чега су дошли врхунски стручњаци у области генетике и објашњава то што те мучи. Ако будеш имао проблема да то схватиш и ако ти буде требала помоћ, слободно се јави, на располагању сам, могу да пробам да ти појасним ако то заиста желиш.

Ma ne samo to.Vise od 80 % ukupnog I2a DIN se nalazi kod istocnih Slovena.Ukrajina,Poljska,Bjelorusija,Ceska,Slovacka,Rusija ...

Показао сам вам да то што међу носиоцима I2a-din има највише славофоних није апсолутно никакав доказ њеног ''словенства''. И међу носиоцима E V-13 је највећи број оних славофоних па нико нормалан не тврди да је та хаплогрупа словенска (додуше сретао сам на оном ''ДНК пројекту'' и таквих ''генијалаца''). Исти је случај и са N1c. Јел ви схватате да ове хаплогрупе покривају велики део Европе и да је само питање у којој мери су романизоване, хеленизоване, словенизоване, германизоване итд. Једини разлог зашто је 80% носилаца I2a-din славофоно је тај што су управо њих Словени (R1a) највише асимиловали. Њени носиоци су једноставно били најбројнији на правцу словенске експанзије. Влах је поставио ону одличну студију која све то јасно и недвосмислено потврђује.

Е баш си смешан! Ради се о само 2 (словима: два) хаплотипа, могу да буду било шта - заоставштина неког нашег гастербајтера, ратног заробљеника, старијег исељеника, далеки потомак неког од оних Словена који су пре 1500 година населили делове данашње Немачке (простор између Лабе и Сале, источну Баварску...), или било шта друго. Не може се правити теорија на основу 2 хаплотипа. Потсетио си ме на Ахила који је својевремено, у свом стилу, направио теорију на основу пар I хаплотипова изолованих негде на Тибету и регистрованих у ФТДНА бази, али се прешао и није обратио пажњу на то да у опису тих хаплотипова пише да су пореклом Американци, вероватно неки мисионари. Када сам му скренуо пажњу на то подвио је реп и више то није помињао.

Нисам ни очекивао другачији одговор. Свако присуство I2a-din код несловенског становништва ви ћете оправдавати некаквим словенским експанзијама, лутањима, упадима, емиграцијама, ал' не иде то тако. Испада да Словени ништа друго нису радили овде на Балкану осим што су се верали по планинама и оплођавали несловенске жене. Пази ти кад Кор тврди да је 20% I2a-din код Тоска резултат бугарске експанзије у те крајеве у време Симеона. Па добро пријатељу да ли си ти реалан? Бугари, који и сами имају 20% те хаплогрупе су данашњим Тоск Шиптарима пренели исти такав проценат !? Јел та прича има икаквог смисла ? Шта, пентрали су се по пиндским вукоје_инама и пренели им идентичан проценат хг који и сами имају? Мислим, докле више?

Нисам ни очекивао другачији одговор. Свако присуство I2a-din код несловенског становништва ви ћете оправдавати некаквим словенским експанзијама, лутањима, упадима, емиграцијама, ал' не иде то тако. Испада да Словени ништа друго нису радили овде на Балкану осим што су се верали по планинама и оплођавали несловенске жене. Пази ти кад Кор тврди да је 20% I2a-din код Тоска резултат бугарске експанзије у те крајеве у време Симеона. Па добро пријатељу да ли си ти реалан? Бугари, који и сами имају 20% те хаплогрупе су данашњим Тоск Шиптарима пренели исти такав проценат !? Јел та прича има икаквог смисла ? Шта, пентрали су се по пиндским вукоје_инама и пренели им идентичан проценат хг који и сами имају? Мислим, докле више?

Схвати да не можеш да извлачиш такве закључке на основу само два узорка. И коме ви приговарате када тврдите да је 80% I2a-din код источних и западних Словена потекло са Балкана? На основу чега? На основу језичке асимилације? Ни ти ни Влах нисте ништа разумели из те студије на коју се позивате.

Poslednja izmena:
Схвати да не можеш да извлачиш такве закључке на основу само два узорка.

Нису то ''само два узорка'' него ''још два узорка''. До сада сам, од како дискутујемо о овим питањима, наводио читаве етничке групе које нису славофоне, а имају висок проценат ове хг, и то углавном етничке групе које насељавају области нетипичне за словенску земљорадничку популацију. Треба ли и хиљадити пут да поновим где су се Словени насељавали: равнице, долине река, крашка поља. Основна управна јединица у јужнословенским земљама била је жупа. А шта је жупа? То је скуп насеља у долинама река, око језера, затим у приморском појасу и у крашким пољима. Ја још нисам чуо за неку жупу на Велебиту, Динари, Дурмитору или Бјеласици. Можда ви знате неку?

И коме ви приговарате када тврдите да је 80% I2a-din код источних и западних Словена потекло са Балкана? На основу чега? На основу језичке асимилације? Ни ти ни Влах нисте ништа разумели из те студије на коју се позивате.

Не тврдим ја да је сва I2a-din потекла са Балкана или боље речено из југоисточне Европе (рачунам и Румунију), али значајан део сигурно јесте, пре свега као резултат келтских продора, затим ратова са Римљанима и касније унутрашњих миграција у Аустријском царству. Све то је терало становништво од југа ка северу. Присуство ове хг код Источних Словена је пре свега резултат тога што је ова хаплогрупа припадала праисторијском становништву Европе које је касније асимиловано од стране Словена (Р1а). Пре словенске експанзије она се простирала на скоро истом оном простору на ком се и данас простире, а то је добар део централне Европе и наравно Балкан (ј-и Европа).

Poslednja izmena:
Показао сам вам да то што међу носиоцима I2a-din има највише славофоних није апсолутно никакав доказ њеног ''словенства''. И међу носиоцима E V-13 је највећи број оних славофоних па нико нормалан не тврди да је та хаплогрупа словенска (додуше сретао сам на оном ''ДНК пројекту'' и таквих ''генијалаца''). Исти је случај и са N1c. Јел ви схватате да ове хаплогрупе покривају велики део Европе и да је само питање у којој мери су романизоване, хеленизоване, словенизоване, германизоване итд. Једини разлог зашто је 80% носилаца I2a-din славофоно је тај што су управо њих Словени (R1a) највише асимиловали. Њени носиоци су једноставно били најбројнији на правцу словенске експанзије. Влах је поставио ону одличну студију која све то јасно и недвосмислено потврђује.

Nije 80 % nosilaca I2a DIN "slafofono" vec od ukupnog I2a DIN 80 % pripada istocnim Slovenima (Ukrajina,Bjelorusija,Poljska,Ceska,Rusija itd) ,a ostalo Juznim Slovenima.I imas mali procenat sveukupnog I2a DIN tamo gdje su Juzni Sloveni prolazili i ostavili svoj trag prilikom "najezde Slovena" u 7 Vijeku na ove prostore kao sto je Rumunija ili Grcka,poznata je u istoriji "velika opsada Slovena na Solun" pa tako i tamo mozemo naci manji procenat te tipicno Slovenske Hg.

Nista Vlah nije postavio sto bi islo u prilog ovome o cemu ti pricas.U toj studiji se samo spominje da je doslo do mjesanja Slovenskog i starosjedilackog stanovnistva i neigdje se tu ne spominje I2a DIN.Svi danas vec znamo da od 30 do 40 % Hg kod nas pripada starosjedilackom stanovnistvu ali danas poslije svih dokaza smatrati I2a DIN najmladju Hg u stablu starosjedilackom na Balkanu se kosi sa svakom mogucom logikom i prosto je nevjerovatno da se danas 2016 jos i raspravlja o tome.

- - - - - - - - - -

Pa koliko imas Tosk Siptara stanovnika a koliko Bugara ?.Ti se totalno zbunjujes sa tim procentima i potpuno iskrivljeno shvatas brojke i cesto bukvalno,a to ne ide tako.Podsjecas me na neke muslimane koji cak i danas kazu "vidite koliko je tamna boja u BiH na I2a,Mi smo korijen ilira,najveca koncentracija itd.",a samo u Zagrebu i Beogradu imas vise nosilaca I2a DIN od sveukupne muslimanske Slovenske populacije na Balkanu a da ne spominjemo Ukrajinu i ostale Istocne Slovene o kojem se tu broju radi.

Poslednja izmena:
Evo kako je moguce doci do svojih predaka,u pitanju je I2a Dinaric.:D
In 2015 I was contacted by a young man named Łukasz Kominko on face book. This started me on a journey of reconnecting with my family and ancestors in a way that I never would have imagined.

Ovde mozete vidjeti kompletnu hronologiju testiranja.Pogledaj na slici crvenu tacku u Bjelorusiji i objasnjenje :)
ethnic_ftdna.jpg

http://www.singingfalls.com/dna.html (link sa kompletnom hronologijom)

a ovde jos bolje objasnjenje.Evo Ti Vuce na ovoj mapi i jednog u Italiji :D :D :D

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=131mHMXo8l7tgnlMT-bC5JY1iDg0

Poslednja izmena:
Ovo je već zanimljivo.
Samo nedostaje S17250*. a to bi trebalo biti najvažnije ya S17250 i "zelene".
Pogledajte prilog 405925

Zanimljivo ,opet gorni tok rijeke Visle :)

https://www.familytreedna.com/groups/balticsea/about/news

Slavic_peoples_6th_century_historical_map.jpg

In 2014 results of BigY Survey Program give us a new portion of knowledge about a big and not structured up till now part of Slavic languages people I-L621 L147.2 CTS5966+ which are a remains of Venedi Peoples from Roman Empire period (see the location of the Venedi in the upper Vistula region and south of Polesian Lowland in times of the Roman empire under Hadrian (ruled 117-138), source http://en.wikipedia.org/wiki/Vistula_Veneti (see map below)

The current state of knowledge about the diversity within the group I-L621 L147.2 CTS5966+ is shown in ISOGG phylotree: http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpI.html
It is divided between two or tree subclades: S17250 - majority of tested, and Y4460 possible a remnant of the Baltic Veneti, and maybe Z17855

Zanimljivo ,opet gorni tok rijeke Visle :)

https://www.familytreedna.com/groups/balticsea/about/news

Pogledajte prilog 405926

In 2014 results of BigY Survey Program give us a new portion of knowledge about a big and not structured up till now part of Slavic languages people I-L621 L147.2 CTS5966+ which are a remains of Venedi Peoples from Roman Empire period (see the location of the Venedi in the upper Vistula region and south of Polesian Lowland in times of the Roman empire under Hadrian (ruled 117-138), source http://en.wikipedia.org/wiki/Vistula_Veneti (see map below)

The current state of knowledge about the diversity within the group I-L621 L147.2 CTS5966+ is shown in ISOGG phylotree: http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpI.html
It is divided between two or tree subclades: S17250 - majority of tested, and Y4460 possible a remnant of the Baltic Veneti, and maybe Z17855
Jedan uzorak, i nije na Visli.
S 17250*, mogu ppripadati jednoj neotkrivenoj podgrupi, ali to je malo verovatno.

Da, na prostoru Poljske su živela Germanska plemena.
Međutim posle Seobe Vandala, ili ovih Veneta, prostor je zapusteo, tako da nije mogao biti ishodište tzv slovenskih seoba.

Znamo da su u dolini Visle živeli Gepidi, pre no što su došli u Srem.
Ipak, oni su pleme srodno Gotima, dakle I1.

U srenjem veku na prostoru jugoistočne Poljske žive Horovati. U jadnom stanju, izloženi stalnim napadaima sa istoka (Pečenjezi, Mađari...), i stupaju u bračne veze sa Mađarima.
Ovi Hrvati, zajedno sa Rusima, učestvuju u pohodu na Vizantiju.

Poslednja izmena:
До сада није изолован ниједан узорак хаплогрупе I ни на Балкану, ни у источној Европи. Налази древне ДНК иду у прилог тези да прапостојбина хаплогрупе I и њених подгрупа јесте негде у централној Европи.

Može li se povezati naša I2 sa onom pronađenom u istočnoj Nemačkoj?

Прво, на основу чега се то доказује? У радовима које си поменуо не постоји ниједан доказ за то (мада није ни речено у форми у којој ти то интерпретираш). Налази древне ДНК указују на нешто сасвим друго. До сада није изолован ниједан узорак хаплогрупе I ни на Балкану, ни у источној Европи. Налази древне ДНК иду у прилог тези да прапостојбина хаплогрупе I и њених подгрупа јесте негде у централној Европи.

Palaeolithic DNA
I – Italy, Grotta Paglicci, Gravettian, 34,580-31,2010 BP
IJK – Czech Republic, Pavlov, Gravettian, 31,110-29,410 BP
I – Germany, Hohle Fels, Magdalenian, 16,000-14,260 BP
HIJK – Belgium, Troisième caverne (Goyet), Magdalenian, 15,230-14,780 BP
I – Germany, Burkhardtshöhle, Magdalenian, 15,080-14,150 BP
I2 – Switzerland, Grotte du Bichon, Azalian, 13,770-13,560 BP
I – France, Rochedane (Villars-sous-Dampjoux), Epipaleolithic, 13,090-12,830 BP

Mesolithic DNA
I2a1b – Luxembourg, Loschbour, Heffingen, 6210-5990 BCE (7205±50 BP, OxA-7738)
I2c2 – Sweden, Motala [2], 5898-5531 BC
I2a1b* – Sweden, Motala [3], 5898-5531 BC
I2a1* – Sweden, Motala [6], 5898-5531 BC
I2a1a1a* – Sweden, Motala [9], 5898-5531 BC
I2a1b – Sweden, Motala [12], 5898-5531 BC
I – France, Les Fontinettes, Cuiry-lès-Chaudardes, 8,360-8,050 BP
I – France, Le Vieux Tordoir, Berry-au-Bac, 7,320-7,170 BP
I2a1 – Sweden, Ajvide [Ajv 58], Pitted Ware, 2800-2000 BC

Neolithic DNA
I2a – Hungary, Tiszaszölös-Domaha´za [KO 1 / I1507], Körös, 5781-5715 BC
I – Hungary, Lánycsók, Csata-alja [M6-116.1], Starčevo
I2a1 – Croatia, Vinkovci Jugobanka [VINJ 4], Starčevo
I2a1b1 – Spain, Els Trocs [I0412 / Troc 5], 5310-5206 BC
I1 – Hungary, Balatonszemes-Bagódomb [BAB 5], LBKT
I2a – Hungary, Apc-Berekalja I [I1495/NE 7], Lengyel, 4490-4360 BC
I – Germany, Esperstedt [I0807 / ESP 30], Baalberge, 3970-3710 BC (5061±62 BP)
I2a2a1b2 – Spain, La Mina [I0406 / Mina 4], Megalithic, 3900-3600 BC
I2a1b1a – Germany, Esperstedt [I0172/ESP 24], Salzmünde/Bernburg, 3360-3086 BC
I2a1b1a – Germany, Esperstedt [I0172/ESP 24], Midde Neolithic, 3360-3086 BC
I2a1 – France, Treilles, Aveyron [577], Treilles, 3000 BC
I2a1 – France, Treilles, Aveyron [596], Treilles, 3000 BC
I2a1 – France, Dolmen of La Pierre Fritte, Villeneuve-sur-Yonne [LPF 27], Megalith, 2750-2725 BC
I2a1 – France, Dolmen of La Pierre Fritte, Villeneuve-sur-Yonne [LPF 36], Megalith, 2750-2725 BC

Jeste na Bosforu.
Fikirtepe Turkey Menteşe [I0724/T2 / UP] M 6400-500 BC I CTS6231 K1a4 Mathieson 2015

Imamo i
Turkey Barcın [I1096 BAR26 / M10-76] M 6500-6200 BC 780073 I2c L596, L597 N1a1a1 Mathieson 2015; Lazaridis 2016
http://google-maps.pro/Barcin.Sivas_region.Turkey#39.807197,37.039329,6

Poslednja izmena:
Само да поздравим друштво са форума и да видим да ли сте коначно утврдили проценат словенских ''гена'' у динарској зони.
Јел их има 3 или 4% ? Или можда 10 ? Па, мнооого је куме, за оних пар словенских жупица у Дукљи, Травунији и Захумљу што их спомињу Порфирогенит и Поп Дукљанин :hahaha:

evo, prekopavamo gradivo iz onih grdnijeh knjiga koje si nam postavio pa brojimo Slovene, Za sada im je brojnost oko 0,7% ali mi politicki angazovani mrzioci istine cemo to nekako da naguramo do 1,36%

Хе, хе. Ништа ја то нисам постављао :nono3: Tо су књиге на које сте се ви позивали и које могу свуда да се нађу: ''De Administrando Imperio'' и ''Барски родослов''. Међутим, ту се јавио стари проблем селективног узимања података: оно што ми се свиђа, то ћу уврстити у своју теорију, а оно што ми се никако не уклапа ћу једноставно игнорисати. Е па не иде то тако господо. Ако се већ позивате на ''DAI'' онда прихватите чињеницу да се у истом том делу у ''најсловенскијим крајевима на Свету'' (ал' замало :D) спомињу свега 3 (словима ТРИ) жупице те сходно томе онај горе поменути проценат и не би био неко изненађење :)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back