Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa koliki je taj deo. i koji su dokazi a da nisu teze ili mišljenja.

Па сад, како могу да знам колики је тај део? Зна се да у свим земљама Балкана има арбанашких топонима и то су трагови оних староседелаца које није захватила романизација.

Па сад, како могу да знам колики је тај део? Зна се да у свим земљама Балкана има арбанашких топонима и то су трагови оних староседелаца које није захватила романизација.
pa što onda propagiraš nešto što ne znaš?
kakvi su to arbanški toponimi? zašto bi nazivi stari više milenijuma bili arbanaški?

da li znaš da reka cetina teče poljskom i da postoji neretva drugde. a doline te dve reke su najbolji komadi zemlje dinarskog masiva.
1.Neretva=Narona/Narenta/Narente/Narenti/ Naro/...Naronta...(poreklo vele od roniti, noriti, ponirati)
i u Poljskoj teče reka Neretwa, a u Letoniji Neręta, u Litvi Neretà, u Bugarskoj Neretska reka, a pritoka Peka u Srbiji se naziva Neretnica.

2.Cetina=Kentona, a u južnoj poljskoj teče takodje reka Cetynia

cetina reka i grad cetinje. stiglo do španije: grad cetina

- - - - - - - - - -

ДАИ итекако спомиња Романе на Балкану.
da. ali se tebi prividja obim.

Имаш на Еупедији званичне податке. Односе се на целу влашко-цинцарску популацију Балкана.

Kolega jel ti mozes shvatiti sta je par miliona I2a DIN Slovena kod nas samo ,a to je samo 10 % sveukupne I2a DIn kod svih Slovena.Mozes onda misliti koji je to broj u milionima Ukrajina,Bjelorusija,Poljska,Rusija,Slovacka itd. naspram par desetina hiljada tih tvojih Vlaha.I nema na eupediji nista o nikakvim Cincarima na jugu Albanije i

Дај ми макар један научни рад који закључује да је I2a стигао на Балкан тек такозваном сеобом Словена.

Znas koja je principjalna razlika izmedju tebe i mene.
Ti si u cilju da opravdas svoje ideoloske postavke spreman da prihvatis misljenje jednog pseudonaucnika koji je u biti klerofasista a istovremeno si spreman da odbijes naucni rad coveka koji iznosi detalje suprotne tvom ubedjenju samo zato sto mu to nije profesija i to ti je krunski argument. Ja to nikada ne gledam na takav nacin.

Pa pobogu covece, kako onda mislis da neko treba da prihvati tvoje misljenje ako ti nije struka ono o cemu se trudis da diskutujes?

Ako cemo tako, ne postoji ni jedan validan naucni rad koji dokazuje tvoje tvrdnje. Uostalom, nemam sta sa tobom da se raspravljam, Imas Vereniceve grafikone koje sam postavio i ako ti nesto nije jasno, pogledaj ih ponovo pa onda malo razmisli. Ono sto je on zakljucio je ujedno i moj zakljucak. Kada mi prikazes rezultate obrade podataka programom Arlequin koji su suprotni od onoga, mozemo da diskutujemo. Sve ostalo je gubljenje vremena.

- - - - - - - - - -

Gde su to Živko Mikić i Petar Vlahović tvrdili da su današnji Balkanci u najvećoj meri potomci starosedelaca ? Rad i strana ?

ma ima jedna knjiga, ne znam kako se zove i ne znam ko ju je izdao i ne znam gde se moze naci ali ako se malo potrudis, mozda je i nadjes pa ces to tamo da procitas :hahaha:

Manipulator je onaj koji postavlja dijagram koji bi trebao da prikazuje stanje po zenskim linijama i onda to hoce na silu da to poveze sa nekim muskim linijama.
O čemu ti to.
Ovako se to radi
Uniparental Genetic Heritage of Belarusians: Encounter of Rare Middle Eastern Matrilineages with a Central European Mitochondrial DNA Pool
Alena Kushniarevich , Larysa Sivitskaya, Nina Danilenko, Tadeush Novogrodskii, Iosif Tsybovsky, Anna Kiseleva, Svetlana Kotova, Gyaneshwer Chaubey, Ene Metspalu, Hovhannes Sahakyan, Ardeshir Bahmanimehr, Maere Reidla, Siiri Rootsi, Jüri Parik, Tuuli Reisberg, Alessandro Achilli, Baharak Hooshiar Kashani, Francesca Gandini, Anna Olivieri, Doron M. Behar, Antonio Torroni, Oleg Davydenko, Richard Villems
..
Pogledajte prilog 404281
To sum up, the phylogeography of the Belarusian patrilineal heritage, although overwhelmingly West Eurasian by descent and dominated by R1a, the most prevalent haplogroup among West and East Slavs, reveals two latitudinal gradients, reflecting prehistoric and historic time admixture with the Baltic-speaking people in the north (haplogroup N1c) and gene flow from the north-western Balkans (haplogroup I2a). Meanwhile, East Eurasian Y-chromosomal (Q) and mitochondrial DNA (M including C, D, G) variants are very rare among Belarusians. Detecting a new basal branch of a macro-haplogroup N – haplogroup N3 – among Belarusians, came as a surprise and provoked its further study, alongside with somewhat less, but still rare haplogroup N1a3. Mainly Middle Eastern, the phylogeography of haplogroup N3 may represent a detectable gene flow from Middle East to Europe during mid-Holocene. In contrast to N3, the phylogeography of haplogroup N1a3 and its major sub-clade N1a3a, particularly, demonstrates a high diversity over a wide geographic area covering Middle East, Caucasus and Europe, and attests a significantly earlier expansion of its bearers, likely, around the Pleistocene-Holocene transition.
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0066499
...
Međutim, sada imamo dovoljno SNP rezultata, tako da nema opravdanja raditi analize na bazi manje pouzdanih STR parametara.

U krajnjoj liniji, u naznačeno vreme, na tom prostoru su živeli Baltski narodi.
Kako onda objasniti odsustvo N1 HG u našoj populaciji?
Govorimoo hipotezi da smo došli sa tog prostora.
Ovaj dijagram se odnosi na I2a HG.
Pogledajte prilog 404281
Pokazuje da kod Belorusa, imamo haplotipove koje dele sa balkanskom populacijom, i da su ti najfrekventniji.

Teško je na osnovu ovoga donositi pouzdane zaključke.
Ali sama činjenica da ne delimo Baltsku N1c HG sa Belorusima, govori da nije bilo nekakve masovne seobe sa tog prostora na Balkan.
...
Malo ste u konfuziji.
Sa jedne strane polazite od jednog praroditelja, koji je šiveo u osvit srednjeg veka, od koga je formirano pleme.
Sa druge strane držite se stare teze o masovnoj seobi na Balkan.

Poslednja izmena:
Извињавам се, мало упадам у ову оштру расправу.

Ово горе ми је интересантно, Кор, да ли ово што си рекао ти рече онако или стварно постоје докази за то?

Знам да сам прије некада читоа да једноставно, да је је један родитељ црн а други плав да је већа вјероватноћа да ће њихово дијете бити црно него плаво.

I mene je iznenadilo kada sam video kako se zakuvalo :D

Ja se secam da sam davnih dana citao neki rad koji kaze, parafraziram: starije geneticke strukture su dominantnije nad onim mladjim. Odnosno, imaju prednost pri prenosenju na potomstvo.

A to bi bilo sasvim u skladu sa zakonitostima koje vaze u drugim naukama. Starije strukture su stabilnije i postojanije.

I mene bi zaista zanimalo da vidim statistiku o, recimo, boji ociju kod dece u brakovima gde je jedan roditelj crnac a drugi belac. Logika mi kaze da bi plavooka deca u tom slucaju bila radjana mnogo-mnogo redje.

- - - - - - - - - -

O čemu ti to.

Ovaj dijagram se odnosi na I2a HG.
A ti se Ahile onda nauci citati dijagrame )) Moraces kod profe Kyriosa na popravni :hahaha:

I da cujemo strucnu analizu Verenicevih grafikona

Znas koja je principjalna razlika izmedju tebe i mene.
Ti si u cilju da opravdas svoje ideoloske postavke spreman da prihvatis misljenje jednog pseudonaucnika koji je u biti klerofasista a istovremeno si spreman da odbijes naucni rad coveka koji iznosi detalje suprotne tvom ubedjenju samo zato sto mu to nije profesija i to ti je krunski argument. Ja to nikada ne gledam na takav nacin.

Pa pobogu covece, kako onda mislis da neko treba da prihvati tvoje misljenje ako ti nije struka ono o cemu se trudis da diskutujes?

Ako cemo tako, ne postoji ni jedan validan naucni rad koji dokazuje tvoje tvrdnje. Uostalom, nemam sta sa tobom da se raspravljam, Imas Vereniceve grafikone koje sam postavio i ako ti nesto nije jasno, pogledaj ih ponovo pa onda malo razmisli. Ono sto je on zakljucio je ujedno i moj zakljucak. Kada mi prikazes rezultate obrade podataka programom Arlequin koji su suprotni od onoga, mozemo da diskutujemo. Sve ostalo je gubljenje vremena.

- - - - - - - - - -

ma ima jedna knjiga, ne znam kako se zove i ne znam ko ju je izdao i ne znam gde se moze naci ali ako se malo potrudis, mozda je i nadjes pa ces to tamo da procitas :hahaha:
Сасвим смешно блефирање, јер не постоји ни један научни рад са ставом да је I2a стигао на Балкан тек доласком Словена.

Тако је, зато у средњем веку и постоји термин за романизованог староседеоца - Влах и нероманизованог - Арбанас. Термин Арбанас не треба никако мешати са појмом модерне шћипетарске нације, јер је Арбанаса било широм Балкана па и дан данас по читавом полуострву има арбанашких топонима.

Albanci nisu nikakvi neromanizovani starosedeoci Balkana. Nisu čak starosedeci ni na području današnje Albanije, a kamoli na teritoriji čitavog Balkana.

Negde sredinom 9-veka bugarski car Boris je na svom vojnom pohodu poveo pretke Albanaca, nomadske stočare, da mu snabdevaju vojsku hranom i kožom, te ih ostavio u današnjoj srednjoj Albaniji gde su i ostali. Od tada su drugi počeli da ih nazivaju Arbanasi po toponimu u srednjoj Albaniji, a oni su sami sebe na svom jeziku zvali Shqiptarët.

U vizantijskim izvorima Albanci se pominju tek 1043. Zakonik NOMOS GEORGIKOS iz 9-tog veka, koji spominje sva plemena i narode na Balkanu, ne pominje Albance. Da su Albanci bili u to vreme u Albaniji sigurno bi ih spomenuo.

Srpski srednjovekovni popisi ne pominju nikakve Arbanase u unutrašnjosti srpske države već isključivo na rubnim područjima prema današnjoj Albaniji. Tek u doba osmanske vlasti počeli su da se šire prema Kosovu što osmanski defteri i dokumentacija jasno dokazuju.

Neslovenski toponimi na južnoslovenskom području su latinski ili pokatkad grčki (npr. Leotar kod Trebinja). Albanskih toponima nema. Toponimija Kosova i Metohije je čisto srpska. U našem jeziku nema albanskih reči.

Čitava Albanija je puna slovenskih toponima iz prostog razloga što su Sloveni tu došli pre predaka današnjih Albanaca koji potiču iz istočnog dela Balkanskog poluostrva (najverovatnije izmešani sa nekom kavkaskom populacijom) i nemaju nikakve veze sa Ilirima koji su naseljavali teritorije bivše Jugoslavije.

Tek je skoro palo na um Albancima da počnu leksičko čišćenje svih tih slovenskih toponima koji čine većinu toponimije u Albaniji, i to leksičko čišćenje je postalo političko pitanje u Albaniji:
Lexical cleansing: Slavic toponyms in Albania - link

Teorije o ilirskom poreklu Albanaca davno su napuštene od ozbiljnih naučnika jer postoji više jasnih dokaza koji tu tezu opovrgavaju i čine je neodrživom. Gustav Vajgand je izneo 12 čuvenih argumenata protiv teze o ilirskom poreklu Albanaca, koji su usvojeni od akademske zajednice sveta i od tada je većina nepristrasnih albanologa odustala od teze o ilirskom poreklu Albanaca.

Sada je aktuelna tračko-dačka teorija i teorija da preci Albanaca potiču iz istočnog dela Balkana, jer jezik ukazuje na tu dačko-tračku vezu mada je čak i to pod velikim znakom pitanja. Albanci bi vrlo lako mogli biti neki zaseban narod koji je samo asimilovao deo balkanskih starosedelaca i bio pod njihovim velikim jezičkim uticajem.

Albanci se dele na 2 velika plemena: Gege i Toske. Toske koji žive u južnoj Albaniji imaju oko 20% I2, ali ne I2 dinaric kao kod Južnih Slovena, nego neku drugu granu. Kod Gega koji naseljavaju Kosovo i severnu Albaniju skoro nema I2.
Kod Srba je od J2 najčešća J2b1 M205, kod Grka J2a, a kod Albanaca J2b M241.
Albanci imaju kavkasko - anadolsku granu R1b koja je kod Srba veoma retka. Vlasi i Grci imaju sasvim drugu granu R1b.
Albanski E1b je visok zahvaljujući tkz. osnivačkom efektu. E1b se prema unutrašnjosti Balkana u praistoriji širio iz pravca današnje Grčke. Dakle, puka je slučajnost što je E1b kod Albanaca danas najčešći. To je možda nekad bio R1b ili J2b.
I2 je nešto tipično za Južne Slovene iako su nosioci zasad nepoznatog porekla, R1a i I1 su opšteslovenske, a ostatak južnoslovenske genetike, da se tako izrazim, ukazuje na to da su Južni Sloveni asimilovali jedan potpuno ZASEBAN narod koji nema genetičke, jezičke ili bilo kakve veze sa Albancima. Albanci su počeli da se šire na današnje južnoslovenske teritorije tek u doba turske vlasti i od tada počinje njihovo mešanje sa Južnim Slovenima (par crnogorskih plemena, muslimani Sandžaka, Hrvati koji potiču od katolika Albanaca).

Poslednja izmena:
Albanci nisu nikakvi neromanizovani starosedeoci Balkana. Nisu čak starosedeci ni na području današnje Albanije, a kamoli na teritoriji čitavog Balkana.

Negde sredinom 9-veka bugarski car Boris je na svom vojnom pohodu poveo pretke Albanaca, nomadske stočare, da mu snabdevaju vojsku hranom i kožom, te ih ostavio u današnjoj srednjoj Albaniji gde su i ostali. Od tada su drugi počeli da ih nazivaju Arbanasi po toponimu u srednjoj Albaniji, a oni su sami sebe na svom jeziku zvali Shqiptarët.

U vizantijskim izvorima Albanci se pominju se tek 1043. Zakonik NOMOS GEORGIKOS iz 9-tog veka, koji spominje sva plemena i narode na Balkanu, ne pominje Albance. Da su Albanci bili u to vreme u Albaniji sigurno bi ih spomenuo.

Srpski srednjovekovni popisi ne pominju nikakve Arbanase u unutrašnjosti srpske države već isključivo na rubnim područjima prema današnjoj Albaniji. Tek u doba osmanske vlasti počeli su da se šire prema Kosovu što osmanski defteri i dokumentacija jasno dokazuju.

Neslovenski toponimi na južnoslovenskom području su latinski ili pokatkad grčki (npr. Leotar kod Trebinja). Albanskih toponima nema. Toponimija Kosova i Metohija je čisto srpska. U našem jeziku nema albanskih reči.

Čitava Albanija je puna slovenskih toponima iz prostog razloga što su Sloveni tu došli pre predaka današnjih Albanaca koji potiču iz istočnog dela Balkanskog poluostrva (najverovatnije izmešani sa nekom kavkaskom populacijom) i nemaju nikakve veze sa Ilirima koji su naseljavali teritorije bivše Jugoslavije.

Tek je skoro palo na um Albancima da počnu leksičko čišćenje svih tih slovenskih toponima koji čine većinu toponimije u Albaniji, i to leksičko čišćenje je postalo političko pitanje u Albaniji:

Teorije o ilirskom poreklu Albanaca davno su napuštene od ozbiljnih naučnika jer postoji više jasnih dokaza koji tu tezu opovrgavaju i čine je neodrživom. Gustav Vajgand je izneo 12 čuvenih argumenata protiv teze o ilirskom poreklu Albanaca, koji su usvojeni od akademske zajednice sveta i od tada je većina nepristrasnih albanologa odustala od teze o albanskom poreklu Albanaca.

Sada je aktuelna tračko-dačka teorija i teorija da preci Albanaca potiču iz istočnog dela Balkana, jer jezik ukazuje na tu dačko-tračku vezu mada je čak i to pod velikim znakom pitanja. Albanci bi vrlo lako mogli biti neki zaseban narod koji je samo asimilovao deo balkanskih starosedelaca i bio pod njihovim velikim jezičkim uticajem.

Albanci se dele na 2 velika plemena Gege i Toske. Toske koji žive u južnoj Albaniji imaju oko 20% I2, ali ne I2 dinaric kao kod Južnih Slovena, nego neku drugu granu. Kod Gega koji naseljavaju Kosovo i severnu Albaniju skoro nema I2.
Albanci imaju kavkasko - anadolsku granu R1b koja je kod Srba veoma retka. Vlasi i Grci imaju sasvim drugu granu R1b.
Albanski E1b je visok zahvaljujući tkz. osnivačkom efektu. E1b se prema unutrašnjosti Balkana u praistoriji širio iz pravca današnje Grčke. Dakle, puka je slučajnost što je E1b kod Albanaca danas najčešći. To je možda nekad bio R1b ili J2b.
I2 je nešto tipično za Južne Slovene iako su nosioci zasad nepoznatog porekla, R1a i I1 su opšteslovenske, a ostatak južnoslovenske genetike, da se tako izrazim, ukazuje na to da su Južni Sloveni asimilovali jedan potpuno ZASEBAN narod koji nema genetičke, jezičke ili bilo kakve veze sa Albancima. Albanci su počeli da se šire na današnje južnoslovenske teritorije tek u doba turske vlasti i od tada počinje njihovo mešanje sa Južnim Slovenima (par crnogorskih plemena, muslimani Sandžaka, Hrvati koji potiču od katolika Albanaca).

Немам сад времена да одговорим, одговорићу ти сутра, али видим да и ти имаш терминолошку збрку у глави. Ја говорим о Арбанасима, што је термин којим је означаван сваки нероманизовани староседелац Балкана, а ти ми говориш о данашњим Шћипетарима у чијој етногенези су учествовали и нероманизовани и романизовани староседеоци, али и разне друге групе, па и Словени и Грци. Народ који ми данас називамо Албанци себе уопште не зове тако, него се зову Шћипетари. Дакле, њима је термин Арбанас стран.

I mene je iznenadilo kada sam video kako se zakuvalo :D

Ja se secam da sam davnih dana citao neki rad koji kaze, parafraziram: starije geneticke strukture su dominantnije nad onim mladjim. Odnosno, imaju prednost pri prenosenju na potomstvo.

A to bi bilo sasvim u skladu sa zakonitostima koje vaze u drugim naukama. Starije strukture su stabilnije i postojanije.

I mene bi zaista zanimalo da vidim statistiku o, recimo, boji ociju kod dece u brakovima gde je jedan roditelj crnac a drugi belac. Logika mi kaze da bi plavooka deca u tom slucaju bila radjana mnogo-mnogo redje.

- - - - - - - - - -

A ti se Ahile onda nauci citati dijagrame )) Moraces kod profe Kyriosa na popravni :hahaha:

I da cujemo strucnu analizu Verenicevih grafikona
Imaš ovde desetak naučnih radnika koji su dali svoje tumačenje.
Ne morate ih ti i Kiros ispravljati.
Ono što ja kažem da je nepouzdano. Zbog povratnih mutacija.
Ne zanmo šta je mlađe, a šta starije.

Verenic je amater u ovoj oblasti, i ne mogu zbog njega da se mučim sa Ruskim.
Vidim da polazi od toga da da je tzv I2a DIN, specifična podgrupa.

Sada, kada imao nove podgrupe u okviru ove podgrupe, ta specifilnost, na kojoj je bazirano svo Nordvrntovo teoretisanje, pada u vodu.

Nema ovde ničeg specifičnog čega nema kod ostalih podgrupa, sve su se brzo širile, sve su mlade, sve imaju podgrupe.
Nema rzloga da ona bude nešto posebno.
Ovde, od bonzanog doba, imamo kulturu ubijanja. Većina rodova se ugasila, smo neki opstali i izdominirali. I tako u svim indoevropskim populacijama.

Međutim ne možemo pojavu nekog etnikosa vezivati sa pojavom neke mutacije. Istoj populaciji pripadaju i njegovi preci i njegovi rođaci. Slučajno je preživela njegova grana, a ostale se ugasile.

Daj ne mlati, molim te. Covek se bavi proucavanjem haplogrupe 10 godina, bio je jedan od pokretaca GG na ruskogovornom podrucju. Saradjivao sa Nordtvedtom i Kljosovom (dok se nisu pokacili zbog stavova ovo potonjeg). Vazi za jednog od najuglednijih ljudi u ovoj oblasti, vrlo postovan na forumima gde pise. Saradjuje sa ISOGG itd itd

A onda dodju svakojaki balkanski kurajberi kojima je pomrsio racune u njihovim nastranim mastanjima i pocnu da sude o njegovoj kompetentnosti. Kada ti i slicni tebi budete imali na 10% njegove kompetentnosti, ja cu vas ljubiti u dupe. Ovako dok se pravite daleko pametniji nego sto jeste zasluzujete prezir svakog raznumnog coveka. Omalovazavate tudji rad samo sto nije po vasem ukusu a pri tome sami ne mozete da pomerite svoje dupe i uradite nesto sto ce bar biti priblizno njegovom zaalganju.

Ajmo, Ahile, Arlequin u ruke i na ukucavanje haplotipova. Vise raditi, manje kakiti.

Poslednja izmena:
Немам сад времена да одговорим, одговорићу ти сутра, али видим да и ти имаш терминолошку збрку у глави. Ја говорим о Арбанасима, што је термин којим је означаван сваки нероманизовани староседелац Балкана, а ти ми говориш о данашњим Шћипетарима у чијој етногенези су учествовали и нероманизовани и романизовани староседеоци, али и разне друге групе, па и Словени и Грци. Народ који ми данас називамо Албанци себе уопште не зове тако, него се зову Шћипетари. Дакле, њима је термин Арбанас стран.

Nemam ja nikakvu zbrku u glavi. Ja sam napisala da ih drugi zovu Arbanasi, a oni sebe zovu Shqiptarët ili kako bi mi rekli Šiptari. Kako je tekla etnogeneza Albanaca i koga su sve asimilovali (Vlahe, Grke, Slovene...) je sasvim drugo pitanje. Da li je taj pojam takođe imao i nekakvo generičko značenje nije mi poznato. Recimo, vlah je postao generički naziv za čobana, sas za rudara, a Roumen Daskalov u knjizi "Entagled Histories of the Balkans" piše da je arnaut postao generički naziv za vojnika. Izgleda da je tvoje mišljenje da su osnovu današnje albanske nacije činili neromanizovani starosedeoci današnje Srbije, što je naprosto netačno. Zbog toga u prethodnom postu i pojašnjavam kako su njihovi preci dospeli na teritorij Kosova i kako su se kasnije pod osmanskim patronatom širili dalje na južnoslovenske teritorije.

Daj ne mlati, molim te. Covek se bavi proucavanjem haplogrupe 10 godina, bio je jedan od pokretaca GG na ruskogovornom podrucju. Saradjivao sa Nordtvedtom i Kljosovom (dok se nisu pokacili zbog stavova ovo potonjeg). Vazi za jednog od najuglednijih ljudi u ovoj oblasti, vrlo postovan na forumima gde pise. Saradjuje sa ISOGG itd itd

A onda dodju svakojaki balkanski kurajberi kojima je pomrsio racune u njihovim nastranim mastanjima i pocnu da sude o njegovoj kompetentnosti. Kada ti i slicni tebi budete imali na 10% njegove kompetentnosti, ja cu vas ljubiti u dupe. Ovako dok se pravite daleko pametniji nego sto jeste zasluzujete prezir svakog raznumnog coveka. Omalovazavate tudji rad samo sto nije po vasem ukusu a pri tome sami ne mozete da pomerite svoje dupe i uradite nesto sto ce bar biti priblizno njegovom zaalganju.

Ajmo, Ahie le, Arlequin u ruke i na ukucavanje haplotipova. Vise raditi, manje kakiti.
Imamo ozbiljna naučna istaživanja iza kojih stoje univerziteti.
Sa druge strane imamo razne forumaške zvezde tipa Nordtvedta, Kljosova i ovaj Veranič ili kako već.

O prvima niko ne govori jer su oprezni u zaključcima.
Druga grupa je usijala internet.

No, kao što to biva, njihove hrabre teze su im se obile o glavu.
Da se vratimo na ovo:
- - - - - - - - - -

Dok se ne vratim da vam ostavim domaći.
Po vama:

I-S17250FGC30453/YP205 * Y3548 * V3022/YP204/S17250formed 2300 ybp, TMRCA 1850 ybpinfo
I-S17250*
id:ERS256264ITA [IT-CA]
id:YF06137
id:YF05519SRB [RS-16]
id:YF04022BIH [BA-SRP]
id:YF04018TUR [TR-34]
id:YF03875SRB [RS-08]
id:YF03851MKD
id:YF03812HRV [HR-17]
id:YF03590
id:YF03028BGR [BG-18]
id:YF02831SVK
id:YF02277
id:YF01676
id:YF01650BLR

Vodi poreklo od

I-Y19359A8741 * A8740 * Y19359formed 1500 ybp, TMRCA 1500 ybpinfo
id:YF01756DEU [DE-NI]
I-Y6651Y6653 * Y6655 * Y6651+6 SNPsformed 1500 ybp, TMRCA 250 ybpinfo
id:YF02782
id:YF02781
id:YF02103CZE
id:YF01578CZE
Cela konstukcija vam se temelji na vezi Porfirogenit, Bohemija.
Očigledno da je ova priča pala u vodu.

Poslednja izmena:

Ajmo, Ahile, Arlequin u ruke i na ukucavanje haplotipova. Vise raditi, manje kakiti.

U vizantijskim izvorima Albanci se pominju tek 1043. Zakonik NOMOS GEORGIKOS iz 9-tog veka, koji spominje sva plemena i narode na Balkanu, ne pominje Albance. Da su Albanci bili u to vreme u Albaniji sigurno bi ih spomenuo.

Neslovenski toponimi na južnoslovenskom području su latinski ili pokatkad grčki (npr. Leotar kod Trebinja). Albanskih toponima nema. Toponimija Kosova i Metohija je čisto srpska. U našem jeziku nema albanskih reči.

Teorije o ilirskom poreklu Albanaca davno su napuštene od ozbiljnih naučnika jer postoji više jasnih dokaza koji tu tezu opovrgavaju i čine je neodrživom. Gustav Vajgand je izneo 12 čuvenih argumenata protiv teze o ilirskom poreklu Albanaca, koji su usvojeni od akademske zajednice sveta i od tada je većina nepristrasnih albanologa odustala od teze o ilirskom poreklu Albanaca.

Albanci se dele na 2 velika plemena Gege i Toske. Toske koji žive u južnoj Albaniji imaju oko 20% I2, ali ne I2 dinaric kao kod Južnih Slovena, nego neku drugu granu. Kod Gega koji naseljavaju Kosovo i severnu Albaniju skoro nema I2.

Јао, запрепастили сте ме колико сте оптерећени. :hahaha:

Али добро, баш ме брига. :D

Сасвим смешно блефирање, јер не постоји ни један научни рад са ставом да је I2a стигао на Балкан тек доласком Словена.

А да ли постоји неки рад који доказује да је I2a био присутан на Балкану (у мањој или већој мери) пре доласка Словена?

Kako Kenneth Nortdvedt moze biti forumska zvijezda ne razumijem.

http://www.jogg.info/42/files/nordtvedt.pdf

http://thegeneticgenealogist.com/2014/03/05/the-2014-international-genetic-genealogy-conference/

Here’s a summary of the speakers who will be at the I4GG Conference this August:

Jim Bartlett – Getting the Most of Your Autosomal DNA Matches and Triangulation, an Essential Tool to Sort out Your Matches and Map Your DNA
Terry Barton – Surname Project Administration
Dr. Blaine Bettinger – Using Free Third-party Tools to Analyze Your Autosomal DNA
Angie Bush – DNA Case Studies
Rebekah Canada – Mitochondrial DNA Haplogroup H
Shannon Christmas – Identity by Descent: Using DNA to Extend the African-American Pedigree
Karin Corbeil, Diane Harman-Hoog, and Rob Warthen – Not Just for Adoptees: Methods and Tools for Working with Autosomal DNA Results from the Team at DNAGedcom
Dr. Maurice Gleeson – An Irish Approach to Autosomal DNA Matches
Katherine Hope-Borges – ISOGG
Bill Hurst – Mitochondrial DNA Focusing on Haplogroup K
Dr. Tim Janzen – Using Chromosome Mapping to Help Trace Your Family Tree
Dr. Kathy Johnston – From X Segments to Success Stories: The Use of the X Chromosome in Genetic Genealogy
Thomas Krahn – I’ve Received my Y Chromosome Sequencing Results – What Now?
Dr. Doug McDonald – Understanding Autosomal Biogeographical Ancestry Results
CeCe Moore – The Four Types of DNA Used in Genetic Genealogy
Dr. Ken Nordtvedt – Y Haplogroup I — Very Early Europeans?
Dr. Ugo Perego – Native American Ancestry Through DNA Analysis
Dr. David Pike – The Use of Phasing in Genetic Genealogy
Bonnie Schrack – Y chromosome Haplogroups A and B
Larry Vick – Using Y-DNA to Reconstruct a Patrilineal Tree
Debbie Parker Wayne – Mitochondrial DNA: Tools and Techniques for Genealogy
Dr. Spencer Wells – the Genographic Project
Dr. Jim Wilson – BritainsDNA’s Chromo2 test and Y chromosome research

А да ли постоји неки рад који доказује да је I2a био присутан на Балкану (у мањој или већој мери) пре доласка Словена?

Као што се то ради у науци, присуство I2a на Балкану од задњег леденог доба па до данас јесте најједноставније објашњење осмотрених чињеница, то јест свих сакупљених података. Због тога нема ни једног озбиљног научника који разматра другачије хипотезе.

Poslednja izmena:
Imamo ozbiljna naučna istaživanja iza kojih stoje univerziteti.
Sa druge strane imamo razne forumaške zvezde tipa Nordtvedta, Kljosova i ovaj Veranič ili kako već.

O prvima niko ne govori jer su oprezni u zaključcima.

Ko ce govoriti i baljezganjima Primorca, Marjanovica, Anderhila i slicnim njima? Samo Ahil i njegova sekta i to samo ako govore ono sto njihovo uvce zeli da cuje.

Samo kad se setim onog Nasidze koji je govorio o 34% I u Teheranu pa ja budala sa ljudima za vratove kad bi rekli da je to nemoguce.

Druga grupa je usijala internet.

Normalno da ce ga usijati kada vladaju materijom 10x bolje od tih tvojih tupana sa beskorisnim diplomama.

No, kao što to biva, njihove hrabre teze su im se obile o glavu.
Da se vratimo na ovo:

Cela konstukcija vam se temelji na vezi Porfirogenit, Bohemija.
Očigledno da je ova priča pala u vodu.

Ja sam ti rekao, za sva pitanja se mozes obratiti na Vereniceve grafikone. Tvoja ljubav prema SF me apsolutno ne zanima.

Umesto toga što si postavio korisnije bi da si pojasnio šta si zapravo hteo da kažeš ili nešto napisao o genetici Toska.

albanians.png

Kako nema? Prof Dr Aechiles Ultragenius, Dr Wlachos Autochtonous, Dr Gorsky Wolf: I2a's Balkan origins, from first monkeys to modern humans, 200 million years of continuity.

- - - - - - - - - -

Kako Kenneth Nortdvedt moze biti forumska zvijezda ne razumijem.

http://www.jogg.info/42/files/nordtvedt.pdf

http://thegeneticgenealogist.com/2014/03/05/the-2014-international-genetic-genealogy-conference/

Here’s a summary of the speakers who will be at the I4GG Conference this August:

Jim Bartlett – Getting the Most of Your Autosomal DNA Matches and Triangulation, an Essential Tool to Sort out Your Matches and Map Your DNA
Terry Barton – Surname Project Administration
Dr. Blaine Bettinger – Using Free Third-party Tools to Analyze Your Autosomal DNA
Angie Bush – DNA Case Studies
Rebekah Canada – Mitochondrial DNA Haplogroup H
Shannon Christmas – Identity by Descent: Using DNA to Extend the African-American Pedigree
Karin Corbeil, Diane Harman-Hoog, and Rob Warthen – Not Just for Adoptees: Methods and Tools for Working with Autosomal DNA Results from the Team at DNAGedcom
Dr. Maurice Gleeson – An Irish Approach to Autosomal DNA Matches
Katherine Hope-Borges – ISOGG
Bill Hurst – Mitochondrial DNA Focusing on Haplogroup K
Dr. Tim Janzen – Using Chromosome Mapping to Help Trace Your Family Tree
Dr. Kathy Johnston – From X Segments to Success Stories: The Use of the X Chromosome in Genetic Genealogy
Thomas Krahn – I’ve Received my Y Chromosome Sequencing Results – What Now?
Dr. Doug McDonald – Understanding Autosomal Biogeographical Ancestry Results
CeCe Moore – The Four Types of DNA Used in Genetic Genealogy
Dr. Ken Nordtvedt – Y Haplogroup I — Very Early Europeans?
Dr. Ugo Perego – Native American Ancestry Through DNA Analysis
Dr. David Pike – The Use of Phasing in Genetic Genealogy
Bonnie Schrack – Y chromosome Haplogroups A and B
Larry Vick – Using Y-DNA to Reconstruct a Patrilineal Tree
Debbie Parker Wayne – Mitochondrial DNA: Tools and Techniques for Genealogy
Dr. Spencer Wells – the Genographic Project
Dr. Jim Wilson – BritainsDNA’s Chromo2 test and Y chromosome research

Nemoj da zagadjujes prostor sa ovim levatorima. Ostavi mesto domacoj struci i nauci. Vidis li ti bre kakve mi genijalce ovde imamo?

- - - - - - - - - -

Umesto toga što si postavio korisnije bi da si pojasnio šta si zapravo hteo da kažeš ili nešto napisao o genetici Toska.

I gde tu pise, ljubavi, da su Toski tamo neka leva I2a? :think:

- - - - - - - - - -

Baj d vej, postoji dosta velika mogucnost da je Hashim Thaqi nosilac I2a Din.

Као што се то ради у науци, присуство I2a на Балкану од задњег леденог доба па до данас јесте најједноставније објашњење осмотрених чињеница, то јест свих сакупљених података. Због тога нема ни једног озбиљног научника који разматра другачије хипотезе.

Ја те питам једно, а ти ми одговараш друго, односно избегаваш одговор. Али, мене не можеш да мунташ, имам ја више од 25 година искуства са таквима који избегавају одговоре.
Дакле, моје питање је било: наведи ми бар један рад у коме је доказано да је I2a уопште био присутан на Балкану пре доласка Словена, односно наведи ми бар један рад у коме је доказано да је I2a била присутна на Балкану од задњег леденог доба па до данас.
Узгред, то може даа буде најједноставније објашњење, али научна објашњења најчешће нису тако једноставна, а наука не тежи једноставним већ веродостојним објашњењима, а то о чему ти говориш није нимало веродостојно.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back