Вук Горски
Primećen član
- Poruka
- 952
Ne bih se slozio da Rusi i Poljaci nesto mnogo lice jedni na druge
Можда се Пољаци и Руси разликују (ја не видим неку велику разлику), али свакако далеко више личе једни на друге него на Србе
Da ne govorimo jos i o tome da se u okviru istog naroda mogu videti razni podtipovi.
Наравно да се у оквиру једног народа могу наћи различити подтипови, али ја сам овде говорио о доминантном антрополошком типу код појединих народа. Код Руса је доминантан Балтид, док је код нас у 80-90% случајева реч о Динарцу или ''варијацији на тему Динарац''.
Na spolnji izgled utice mnogo faktora,od mesanja sa drugim narodima preko klimatskih uslova,ishrane
Тачно. У нашем случају мешање малобројних Словена са староседеоцима, због чега се код нас ипак може срести блондизам мада га има мало. Више пута сам из радозналости посматрао пролазнике по Београду и отприлике сваки двадесети је имао плаве очи или косу или и једно и друго. У динарским крајевима је већа могућност да сретнеш белог медведа него плаву особу, а овде се тврди да су то ''најчистије'' словенске области на Свету.
Uzmi recimo Nemce i Spance,vecinski R1b. Meni nesto ne lice,a tebi?
Наравно да не личе. Рекој још раније да хаплогрупа није у корелацији са антрополошким типом.
Sta mislis, da dovedemo recimo Svedjane na Balkan(kao vecinski narod)da li bi im se promenio fizicki izgled posle 1500 godina?I da li bi licili na bracu sa severa? I da li bi ti sa severa ostali nepromenjeni posle 1500 godina ,sve i da nisu nigde micali?
Променио би им се физички изглед сигурно и били би другачији од своје браће са севера, али сигурно не у тој мери у којој је динарски тип различит од балтичког. 1500 година је ипак исувише кратак период за велике промене. Понављам, динарски тип има генезу од неколико хиљада година.