Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Malo sam se potrudio pa sam povadio neke delove onog Verenicevog rada sto je postavio filipi. Ovo su neke od najvaznijih stvari iz njega:

pop01.gif

map01.gif

nodes.gif

Рисунок 6. Визуализация MST (minimum spanning tree, минимальное остовное дерево) динарского кластера гаплогруппы I2a,
полученного в программе Arlequin при вычислении матрицы попарной дисперсии аллелей в гаплотипах (Excoffer et al. 1992). В
самом центре графа представлены гаплотипы из Беларуси и Украины. К центральной лежит на ребре графа связанного с группой
Group (22 nodes, 22 узла), гаплотипы которого характеризируются характерной мутацет recLOH (DYS385a,b (14;14)). Наибольшое количество гаплотипов (80) находится в «желтом скоплении», где представлены в основной свое массе представители та называемого
«южнодинарского» разнообразия (кластера Dinaric-S) (см. подробнее выше), и включает в себя преимущественно босняки, хорваты,
сербы.

Примечательно что большое скопление гаплотипов вокруг большого узла (n=80, узел отмечен
желтым цветом) имеет типичную форму филогенетического старкластера (Zerjal et al. 2003). Подобная форма филогенетических кластеров в основном наблюдается в тех случаях, когда происходит быстрый
демографический рост одного конкретной филогенетической линии, и этот рост приводит к появлению серии
одновременных мутационных событий. Исходя из этого можно предположить что экспансия носителей I2a-
1b2a1-L147.2/CTS5966 на территории Балкан сопровождалась быстрым демографическим ростом попуялции

----------------------

Parno poređenje rezultata testa AMOVA (Tabele 6 i 7) po dve grupe -lingvističkoj (populacija grupisana da pripada određenoj grupi jezika) i antropološke (stanovništvo na osnovu genetskog afiniteta antropoloških karakteristika njihovih predstavnika) - pokazuje da je dinamiku
raznolikosti pojedinih haplotipova etnogrupa I2a1b2a1 bolje objasniti lingvistički nego antropološki. Kao što se može očekivati u slučaju homogenog uzorka haplotipova u obe grupe 98% različitosti
odlazi na račun varijacije unutar populacije, odnosno između pojedinih haplotipa (vrednost p = 0.00000 + -0.00000). Najznačajnije razlike se primećuju kada se uporede procenti genetske raznolikosti haplotipovaa unutar grupe. Pri lingvističkom grupisanju populacija raznolikost unutar grupe čini 0,96% raznolikosti, ali kao što prikazuju testovi statističkog značaja, prosečna vrednost p, odnosno verovatnoće nulte hipoteze o istinitosti (postojanja varijacije između populacija unutar I2a1b2a1jezičke grupe) je veća od 0.005. Stoga, sa tačke gledišta statistike slučajnih brojeva, trebalo bi da se ovaj rezultat uzme kao statistički beznačajan, odnosno nasumičan. Procenat interpopulacijskim razlike između populacija unutar "Antropološke" grupe su niži - 0,77%, u odnosu na 0,96% u jezičkoj grupi. Tako, u antropološkom grupisanju verovatnoća istinitost nulte hipoteze, odnosno, da su etnopopulacije kada se uporede u grupama raznovrsnije u smislu polimorfizama I STR haplotipa I2a1b2a1, iznosi 0.00489, odnosno statistički je značajna.

Podaci govore u prilog naše pretpostavke da haplogroupa I2a1b2a1 nije autohtona
haplogrupa Balkana i Dinarskih alpa
, inače postoji značajna korelacija između stanovništva
sa ovom haplogrupom i antropotipa. Pošto je populacija I2a1b2a1 u boljoj korelaciji sa jezikom, nego sa antropotipom, možemo izvući dva zaključka: 1) širenje nusolaca I2a1b2a1 se desilo nedavno, to jeste, nije se izgubila jezička veza. 2) pošto su slovenski jezici jasno dovedeni na Balkanu, treba se priznati da su nosioci I2a1b2a1 bili među genetskim linijama koji su doneli slovenski jezik na Balkan.

Nemam sada vremena da sve prevodim ali mislim da je i ovako jasno da jasnije ne moze biti. Drugi je problem sto ovde postoje pojedinci koji iz ideoloskih razloga ne mogu da svare.neke stvari pa ce se praviti kao da ovog posta uopste nije ni bilo :hvala:

Podaci govore u prilog naše pretpostavke da haplogroupa I2a1b2a1 nije autohtona
haplogrupa Balkana i Dinarskih alpa
, inače postoji značajna korelacija između stanovništva
sa ovom haplogrupom i antropotipa.

Moguće da I2 nije autohtona na Balkanu, ali da postoji korelacija između haplogrupe I2 i antropotipa na prostoru bivše Jugoslavije ne može biti netačnije. Uostalom, i sama rasna tipologija je pseudonauka bazirana na mešavini budalaština i poluistina, a tek tvrdnja da se haplogrupa I2 poklapa sa odgovarajućim antropotipom ne može biti budalastija. Inače, autor rada je Belorus (čula sam da mu je daljne poreklo hrvatsko) koji je i sam nosilac I2 haplogrupe. A nekome ko je Belorus i nosilac I2 haplogrupe je lakše da poveruje da su mu preci Sloveni, nego da se njegova hg širila sa Balkana tako da sve to što je ispisao treba uzeti s velikom dozom rezerve.

Koliko ta identifikacija sa haplogrupom može da pomuti razum i trezveno rasuđivanje čak i naučnog radnika govori i primer Kljosova koji je u tekstovima koji pretenduju da budu naučni koristio kontrukcije tipa "migracije slavnih Arijevaca, nosilaca R1a". Da ne pominjem da je i to što je ispisao u velikom delu plod njegovih fantazija ili pretpostavki.

Poslednja izmena:
Moguće da I2 nije autohtona na Balkanu, ali da postoji korelacija između haplogrupe I2 hg i antropotipa na prostoru bivše Jugoslavije ne može biti netačnije. Uostalom, i sama rasna tipologija je pseudonauka bazirana na mešavini budalaština i poluistina, a tek tvrdnja da se haplogrupa I2 poklapa sa odgovarajućim antroponimom ne može biti budalastija. Inače, autor rada je Belorus (čula sam da mu je daljne poreklo hrvatsko) koji je i sam nosilac I2 haplogrupe. A nekome ko je Belorus i nosilac I2 haplogrupe je lakše da poveruje da su mu preci Sloveni, nego da se njegova hg širila sa Balkana tako da sve to što je ispisao treba uzeti s velikom dozom rezerve.

Koliko ta identifikacija sa haplogrupom može da pomuti razum i trezveno rasuđivanje čak i naučnog radnika najbolje govori primer Kljosova koji je u tekstovima koji pretenduju da budu naučni koristio kontrukcije tipa "migracije slavnih Arijevaca, nosilaca R1a". Da ne pominjem da je i to što je ispisao u velikom delu plod njegovih fantazija ili pretpostavki.

Ха, ха, наравно...мени је од почетка, од кад је почела да ме интересује ова тематика, јасно да кроз све ово провејава политика. Није то случај само са поменутим Белорусом већ и са великом већином Срба који не могу да прихвате чињеницу да не потичу од оних Срба из VII века. Зашто је то тако ја не знам. Мени, лично, је то потпуно несхватљиво.

P.S. Кљосов је шарлатан и псеудонаучник.

http://www.b92.net/zivot/antitabu.php?yyyy=2013&mm=11&dd=28&nav_id=782946

Poslednja izmena:
Ха, ха, наравно...мени је од почетка, од кад је почела да ме интересује ова тематика, јасно да кроз све ово провејава политика. Није то случај само са поменутим Белорусом већ и са великом већином Срба који не могу да прихвате чињеницу да не потичу од оних Срба из VII века. Зашто је то тако ја не знам. Мени, лично, је то потпуно несхватљиво.

P.S. Кљосов је шарлатан и псеудонаучник.

http://www.b92.net/zivot/antitabu.php?yyyy=2013&mm=11&dd=28&nav_id=782946
Jos samo kad bi napisao gdje je pomenuti bjelorus pogrijesio te Rozanski,Nordtvedt ,pa da se razilazimo.:)

Jos samo kad bi napisao gdje je pomenuti bjelorus pogrijesio te Rozanski,Nordtvedt ,pa da se razilazimo.:)

Основни проблем код свих њих је то што у њиховим истраживањима нема интердисциплинарности. Друго, кад мало боље прочачкаш видиш да нико од њих и није генетичар већ се тиме бави из хобија. Треће, све се гледа кроз политичку призму и неки лични интерес.

Moguće da I2 nije autohtona na Balkanu, ali da postoji korelacija između haplogrupe I2 i antropotipa na prostoru bivše Jugoslavije ne može biti netačnije.

По стоти пут: не постоји корелација између хаплогрупе и антропотипа ; настанак антропотипа зависи од сасвим других фактора. Поента је у томе да наш динарски (динаро-кромањонски) тип једнаставно указује на то да смо овде хиљадама година. Два највећа ауторитета из области физичке антропологије које је Србија икада имала, проф. Живко Микић и академик Петар Влаховић, су обојица утврдили да развој овог типа почиње на Балкану још у мезолиту/раном неолиту и да смо ми данас у највећој мери потомци староседелаца. Да је тачно оно што неки тврде, како смо 60-70% Словени, ми би данас изгледали као Руси, Пољаци, Украјинци, тј. били би доминантно балтиди. Ми, не да не личимо на њих, већ смо антрополошки гледано, две најразличитије популације у Европи. Можда, једино, са Скандинавцима имамо мање сличности.

Вадим Веренич није генетичар, мада се тиме бави на страни као аматер. Има блог о генетици, самообјављује чланке које нису објављене у научној литератури. Да би се било који чланак објави у научној литератури прво је потребно критично читање од бар једног светског признатог стручњака у том пољу. Вереничев чланак изгледа није прошао кроз тај процес.

Погледајте како Веренич претставља своју професионалну кометентност -- ни речи о генетици:

tz8ilSo.jpg

https://www.researchgate.net/profile/Vadim_Verenich

Данас свако има средстава да објављаује шта год хоће.

Poslednja izmena:
Колико ја знам -- прихватам да можда грешим -- у професионалној литератури нико не тврди да I2a1b2a1 није аутохтоно на Балкану. Напротив, то им је радна хипотеза.

Неки на овом форуму кажу да је Kenneth Nordtvedt показао да I2a1b2a1 није аутотохтоно на Балкану (Динари), али да то он није објавио.

Значи нема ништа од тога.

Tema pstaje sve zanimljivija i siri se na razne oblasti.Ocekujemo nekog psihoterapeuta da vidimo sta je to Verenicha navelo na sve ovo,koji su kompleksi u pitanju.buahahahaha

Verenic je laik u odnosu na nase balkanske genijalce. Sad ces videt kada Vuk Gorski njemu izvuce crno na belo iz nekih knjiga pisanih pre 300 godina i kada ga izblemira pred celim svetom. A tek kada Ahil dodje pa mu saspe svo znanje ovog sveta ojhaaaa ))))

Вадим Веренич није генетичар, мада се тиме бави на страни као аматер. Има блог о генетици, самообјављује чланке које нису објављене у научној литератури. Да би се било који чланак објави у научној литератури прво је потребно критично читање од бар једног светског признатог стручњака у том пољу. Вереничев чланак изгледа није прошао кроз тај процес.

Погледајте како Веренич претставља своју професионалну кометентност -- ни речи о генетици:

Данас свако има средстава да објављаује шта год хоће.

Takav nacin pobijanja argumenata spada u arsenal tipicnih luzera. Kada ne mozes osporiti cinjenice onda ti udri po onome ko je te cinjenice strucno obradio i pokakio ti se na cejf))

Eto, imamo jednu naucnu gromadu u obliku Dr Primorca i sta je on doprineo nauci? Uveo ustaski fasizam i rasizam na velika vrata u svet genetike. I ja sada zbog cinjenice da se neko profesionalno bavi necim moram da ga ljubim u dupe a ljude koji su ostavili godine i godine na istrazivacki rad da ismejavam? Hebes ti takvu nauku i takve naucnike.

Ja tog Verenica znam nekih 8-9 godina i znam sta je sve ucinio za haplogrupu I2a. Da nije bilo njega i Nordtvedta jos bi tumarali u slepilu ustaske znanosti Dr Primorca i njemu slicnih.

- - - - - - - - - -

Добро је, добро је :ok:

Ajde Vucino, udri ovog beloruskog lazovcinu po bubrezima jednim dobrim skenom iz onih knjiga sto si rekao da postoje a niko nece da ih pokaze :D

Неки на овом форуму кажу да је Kenneth Nordtvedt показао да I2a1b2a1 није аутотохтоно на Балкану (Динари), али да то он није објавио.

Значи нема ништа од тога.

Pogledas samo malo uvise i vidis kako itekako ima.

nodes.gif

To je rezultat rada racunarskog programa kome su dostavljeni podaci o I2a1 haplotipovima. Onaj centralni deo od kojeg polaze sve grane se odnosi na prostor Ukrajine i Belorusije. Ona velika zuta kugla prikazuje balkanske haplotipove. Ajde sada da cujem, genijalci, kako je Verenic iz politickih razloga hakovao program pod nazivom Arlequin i podesio ga da prikazuje lazne podatke sa politickom pozadinom? :per:

Ajde, kad ste svi toliko pametni, uzmite taj program, ubacite u njega haplotipove pa raskusite tu prevarantsku barabu i neznalicu.

Ajde Vucino, udri ovog beloruskog lazovcinu po bubrezima jednim dobrim skenom iz onih knjiga sto si rekao da postoje a niko nece da ih pokaze :D

У реду, лако је бити циничан. Ја сам ти лепо објаснио да је то уже-стручна литература и да може да се нађе само у институтима или у Народној библиотеци где имаш сва могућа издања која су изашла на територији Србије у протеклих сто и више година. Навео сам ти и имена аутора, е сад зашто је проблем прошетати до Народне библиотеке то већ не могу да знам.

Da prevedemo i ovaj pasus, dosta je značajan.
подобная форма филогенетических кластеров в основном наблюдается в тех случаях, когда происходит быстрый
демографический рост одного конкретной филогенетической линии, и этот рост приводит к появлению серии
одновременных мутационных событий. Исходя из этого можно предположить что экспансия носителей I2a-
1b2a1-L147.2/CTS5966 на территории Балкан сопровождалась быстрым демографическим ростом попуялции

ili na srpskom

Ovakav oblik filogenetskih klastera se uglavnom sreće u slučajevima brzog demografskog rasta određene filogenetske linije i taj rast dovodi do pojave niza
istovremenih mutacionih događaja. Iz ovoga možemo pretpostaviti da je širenje nosilaca I2a-1b2a1-L147.2 / CTS5966 na teritoriji Balkana bilo praćeno brzim rastom populacije.

- - - - - - - - - -

У реду, лако је бити циничан. Ја сам ти лепо објаснио да је то уже-стручна литература и да може да се нађе само у институтима или у Народној библиотеци где имаш сва могућа издања која су изашла на територији Србије у протеклих сто и више година. Навео сам ти и имена аутора, е сад зашто је проблем прошетати до Народне библиотеке то већ не могу да знам.

Neko bi je postavio davnih dana, bar deo toga kada bi to postojalo. Ali nema, u tome je stvar. Ako ne bi Srbi, onda bi Hrvati ili muslimani da opravdaju svoje aspiracije, ne boj se, ne bi im to bilo ni malo tesko.

Takav nacin pobijanja argumenata spada u arsenal tipicnih luzera. Kada ne mozes osporiti cinjenice onda ti udri po onome ko je te cinjenice strucno obradio i pokakio ti se na cejf))
Пошто нисам генетичар, ја нисам компетентан до побијем неки научни рад у том пољу. Као заинтересовани лаик пратим научну литературу и примећујем шта кажу научници који раде у том пољу. Кад видим тврдње неког аматера (овде Веренича) или форумашке тврдње у вези са нечијим необјаљевним резултатима -- а те твдрње се супорстављају научној литератури, јако ми је тешко да прихватим такве ставове.

Наравно, ово је аматерски форум и овде долазим ради разоноде. Слободно настављај. :D

Neko bi je postavio davnih dana, bar deo toga kada bi to postojalo. Ali nema, u tome je stvar. Ako ne bi Srbi, onda bi Hrvati ili muslimani da opravdaju svoje aspiracije, ne boj se, ne bi im to bilo ni malo tesko.

''Неко би је поставио давних дана'', али ето очигледно није. Све то наравно постоји, а ја сам овде више пута наводио и цитате из те литературе и називе монографија и ауторе. Једино што треба урадити је отићи до Народне библиотеке. Тамо имаш претрагу у Cobiss-у. Укуцаш име аутора, нпр. Живко Микић, и изађе ти комплетна његова библиографија. Или укуцаш нпр. ''Зборник Антрополошког Друштва Србије'' и ту имаш гомилу чланака из области антропологије.

Poslednja izmena:
Пошто нисам генетичар, ја нисам компетентан до побијем неки научни рад у том пољу. Као заинтересовани лаик пратим научну литературу и примећујем шта кажу научници који раде у том пољу. Кад видим тврдње неког аматера (овде Веренича) или форумашке тврдње у вези са нечијим необјаљевним резултатима -- а те твдрње се супорстављају научној литератури, јако ми је тешко да прихватим такве ставове.

Наравно, ово је аматерски форум и овде долазим ради разоноде. Слободно настављај. :D

nisi geneticar ali si zato vrhunski sereticar, doduse nisi jedini :D

Koliko su samo svakojaki amateri doprineli covecanstu... Pa i Nikola Tesla je sustinski bio amater. Da ne pocnem da nabranam brojne fizicare, matematicare ove i one... Ali jok more... daj ti meni diplomu crno na belo pa cu ti priznati da si velikan nauke :D

''Неко би је поставио давних дана'', али ето очигледно није. Све то наравно постоји, а ја сам овде више пута наводио и цитате из те литературе и називе монографија и ауторе. Једино што треба урадити је отићи до Народне библиотеке. Тамо имаш претрагу у Cobiss-у. Укуцаш име аутора, нпр. Живко Микић, и изађе ти комплетна његова библиографија. Или укуцаш нпр. ''Зборник Антрополошког Друштва Србије'' и ту имаш гомилу чланака из области антропологије.

A ja tvrdim da bi sve to davnih dana izaslo na videlo da postoji. U eri interneta izlaze na videlo svakave budalastine iz proslosti, pa sto onda ne bi i neke stvari vazne za nauku?

Ali da uzmemo da hipoteticki da postoje, ovo sto je navedeno na ovoj stranici to salje na smetljiste. Nije ovde u pitanju Verenic ili Serenic, nego su rezultati izasli iz vrlo ozbiljnog programa kojim se sluze naucnici sirom sveta.

http://cmpg.unibe.ch/software/arlequin35/

Ako program ne postavlja balkanski klaster na centralno mesto, onda nemamo vise o cemu da razgovaramo.

nisi geneticar ali si zato vrhunski sereticar, doduse nisi jedini :D

Koliko su samo svakojaki amateri doprineli covecanstu... Pa i Nikola Tesla je sustinski bio amater. Da ne pocnem da nabranam brojne fizicare, matematicare ove i one... Ali jok more... daj ti meni diplomu crno na belo pa cu ti priznati da si velikan nauke :D

Прилично погрешно си ме схватио. Да поновим

У питању историјске и географске генетике, са једне руке постоји савремена научна литература, то јест рад признатог научног естаблишмента. Са друге руке постоје аматери који из разних разлога не воле резултате професионалних генетичара па покушавају да раде по својем. Ја се не удубљавам у детаље тих аматера -- поготово кад се позивају на нечији иначе сасвим недоступни рад.

Другим речима, не серем ја, него сереш ти. Наравно, на аматерском форуму као што је овај, очекује се нека одређена количина срања. :)

По стоти пут: не постоји корелација између хаплогрупе и антропотипа ; настанак антропотипа зависи од сасвим других фактора. Поента је у томе да наш динарски (динаро-кромањонски) тип једнаставно указује на то да смо овде хиљадама година. Два највећа ауторитета из области физичке антропологије које је Србија икада имала, проф. Живко Микић и академик Петар Влаховић, су обојица утврдили да развој овог типа почиње на Балкану још у мезолиту/раном неолиту и да смо ми данас у највећој мери потомци староседелаца. Да је тачно оно што неки тврде, како смо 60-70% Словени, ми би данас изгледали као Руси, Пољаци, Украјинци, тј. били би доминантно балтиди. Ми, не да не личимо на њих, већ смо антрополошки гледано, две најразличитије популације у Европи. Можда, једино, са Скандинавцима имамо мање сличности.
Ne bih se slozio da Rusi i Poljaci nesto mnogo lice jedni na druge.Da ne govorimo jos i o tome da se u okviru istog naroda mogu videti razni podtipovi , karakteristicni za od odredjene regione.Na spolnji izgled utice mnogo faktora,od mesanja sa drugim narodima preko klimatskih uslova,ishrane ..Uzmi recimo Nemce i Spance,vecinski R1b. Meni nesto ne lice,a tebi?Sta mislis, da dovedemo recimo Svedjane na Balkan(kao vecinski narod)da li bi im se promenio fizicki izgled posle 1500 godina?I da li bi licili na bracu sa severa? I da li bi ti sa severa ostali nepromenjeni posle 1500 godina ,sve i da nisu nigde micali?

Najjaci su mi ovi sto kazu "ali to nisu geneticari".Pa valjda nam za ovo o cemu diskutujemo ne treba geneticar vec dobar fizicar.I zanimljivo dobili smo jednog od najboljih koji je bas detaljno se posvetio i nasoj Hg o kojoj diskutujemo.Fizicar koji je vec nagradjivan u SAD,kojeg redovno zovu na svjetske konferencije vezane za genetiku i koji je strucni saradnik ISOGG itd. Mr.Kenneth Nortverdt

Najjaci su mi ovi sto kazu "ali to nisu geneticari".Pa valjda nam za ovo o cemu diskutujemo ne treba geneticar vec dobar fizicar.I zanimljivo dobili smo jednog od najboljih koji je bas detaljno se posvetio i nasoj Hg o kojoj diskutujemo.Fizicar koji je vec nagradjivan u SAD,kojeg redovno zovu na svjetske konferencije vezane za genetiku i koji je strucni saradnik ISOGG itd. Mr.Kenneth Nortverdt

Да, приметио сам да форум врви Галилејима, Теслама, Шродингеровима и другим превртачима света.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back