Zašto me upoređuješ sa jednim drugim forumašem? Ne znam ni ko je to ni šta je on napisao.
pa napisao sam ti šta je on govorio i da to dosta liči na ono što ti govoriš o vlaškom poreklu nosilaca I2a Din. On je bio isključiv o tome da su I2a Din poreklom iz Bele Hrvatske, ti sa druge strane tvrdiš da su poreklom Vlasi.
A ko je rekao da su sadašnji Vlasi nosioci I2a? Ja nisam.
Kao prvo, sam pojam Vlah podrazumeva asimilaciju predrimljanskog stanovništva u Romane. I objasnio sam da je naziv Vlah bio dat romanizovanom balkanskom stanovništvu od strane Slovena.
Ako čovek prethodno zna da podržavaš pretpostavku o autohtonosti I2a-Din na Balkanu, onda ispada da su doslovenski stanovnici Balkana bili nosioci I2a.
Ranije sam spomenuo I2a1b za koje se u sadašnjoj nauci smatra da je nastala na Balkanu u ledeno doba te da njeni nosioci već odavno nastanjaju Balkan.
To je pretpostavka koja ima sasvim realno utemeljenje u nauci.
Tome dodamo podatak da iz antroponimije, hidronimije i toponimije drevnog Balkana znamo da drevno stanovništvo nije bilo slovensko, odnosno bili su Iliri, Delmati, Panoni, Tračani, Mezi, Dardani, itd.
tako je
Zatim postojanjem romanskih jezika na Balkanu i primerom romanizacije Španije, Francuske i drugih zemalja zaključujemo da je staro Balkansko stanovištvo bilo romanizovano,
Jeste, romanizovano nakon rimskih osvajanja.
i da su ih Sloveni, koji su došli u šestom do osmom veku, nazvali Vlasima.
Čudan je taj naziv Vlasi, ima ga na mnogo mesta i ima različite konotacije. Kelti su za neke narode bili Vlasi, dok su za Slovene to Romani.
To opet treba odvojiti od onoga što se nazva "Vlaški status" za vreme Turaka.
Rasprostranjenost slovenskog jezika na današnjem Balkanu nam kaže da su ti Vlasi većinom poslovenjeni, to jest da čine veliki deo Hrvata, Srba, Bosanaca, Crnogoraca, Bugara, it
već sam pisao o tome, oko 30% Hrvata i oko 40% Srba imaju, uslovno rečeno, doslovensko poreklo.
Ali da objasnim, ne kažem da su drevni Balkanci bili samo I2a1b.
Da li imamo arheološke i antropološke dokaze da je stanovništvo sa rasnim karakteristikama specifičnim za nosioce I2a nastanjivalo rimsku provinciju Dalmaciju? Nemamo! To ima samo kod Ahila, u njegovoj Ahilologiji.
Da ne govorim o tome da bi stasiti i snažni I2a Dinarci bili vrlo korisni za Rim i njihovu vojsku i da bi ih oni vodili sa sobom širom svog carstva, pa bi i oni ostavili svoj trag na britanskim ostrvima kao što je to slučaj sa nosiocima E1b i J2. Ali ih tamo nema, isto kao što ih nema u samoj Italiji.
Ja sam X puta do sada rekao, da, postoje jako primamljive hipoteze koje Din-S vežu za Dinarske Alpe ali te teze padaju u vodu pod elementarnom logikom koja proizilazi iz drugih hipoteza, kao i iz činjeničnog stanja vezanog za materijalne dokaze.