Calibrating the Human Mutation Rate via Ancestral
Recombination Density in Diploid Genomes
http://biorxiv.org/content/early/2015/02/20/015560
Recombination Density in Diploid Genomes
http://biorxiv.org/content/early/2015/02/20/015560
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ma jok.
Konačno imamo mtDNA sliku Srba.
Rezultati su začuđujući. Veoma retke HG. One češće, veza sever - jug. Ima razlike u odnosu na druge populacije, posebno Hrvate (imaju H3, H11, H7).
H5 (3 kom kod Srba i to u Bosni), najviše podgrupa H5*. H5 Indetifikovana u minojskoj kulturi. Moram da kažem da sam ovu podgrupu odavno povezao sa Srbima i sa I2a Y hg.
H1c (4), H1c*
H13a1a1a, H13a1a indetifikovana u minojskoj kulturi.
H9(2), kod nas i u Velsu
U4(4), U4c1a, U4 indetifikovana u starčevačkoj kulturi.
J1c(3), jedna od vodećih u starčevačkoj kulturi.
V(4), V*, i V je starčevačka,
K (starčevačka), K1a13,
W (starčevačka), W1c
H*, H1*
U5a1 samo jedan.
T1a1*, T1a prisutna u starčevačkoj kulturi.
...
Po ženskoj liniji ne mogu da uočim razliku između kosovskih Albanaca i Srba.
Konačno.
Kažem ja vama da su Etrurci R1a Z 280
Rano je baš tvrditi, ali neki argumenti mi vuku na tu stranu.Kako onda tumačiti činjenicu da je upravo na podrucju gde su ziveli Etrurci najveca koncentracija haplogrupe G? Zašto ostaci goveda iz tog perioda imaju veliki genetički afinitet prema Maloj Aziji?
Šta kažeš na ovo?Koliko ja razumem, ovo je uprošćeni prikaz onih karti što sam ja postavio pre nekoliko dana.
![]()
Dakle, ovde bi trebalo da ova donja strelica predstavlja populaciju "farmera", koja je u Evropu donela stoćarstvo i poljoprivredu. To se od prilike sve poklapa sa onim što se znalo i od ranije. Kultura Starčevo je nastala nakon ovih migracija.
Sa druge strane , kultura Jamnaja, po svemu sudeći pripada nosiocima haplogrupe R1b. Meni jedino nepoznanicu predstavlja činjenica da su R1b tuda došli sa prostora južno od Kavkaza i od Kaspija, a to je prirodni areal haplogrupe R1a. Postavlja se onda pitanje, zašto nije više nosilaca R1a otišlo na zapad zajedno sa R1b?
Nije li upravo dolaskom R1b na to područje počinjen genocid nad muškom R1a populacijom, da su im preuzete žene i da se posle ista ta praksa genocida sprovodila na svim teritorijama kuda su prolazili R1b? "Stari" R1b, koji se danas mogu naći među Armenima, Turkmenima, Baškirima itd, po fenotipu se uveliko razlikuje od onog koji imaju R1b na zapadu Evrope. A sa druge strane, žemska populacija zapadne Evrope ima dosta fenotipa koji se susreće kod istočnoevropljanki. Naravno, u pitanju su samo pretpostavke ali je činjenica da R1a i R1b nisu naročito dobro družili kroz prošlost.
Gledam i ovu R1b u Jamnoj kulturi CTS1078/Z2103+; ipak je ovo istočna podgrupa.
Nema nijedna R1b1a2a1, evropska.
Sa druge strane imamo 7000 star R1b u Španiji doduše M269 -.
Spain Els Trocs [Troc3] M 5178-5066 BC R1b1 M415+, M343+, M478-, PF6399-, L265-, L150-, M269-, V35-, V69- pre-T2c1d2 Haak 2015.
Suprotno od protumačenog, ovi rezultati iz jamne kulture nam govore da pripadnici ove kulture nisu naseljavali Evropu, jer su u pitanju podgrupe koje su na zapadu retke.
Isto kao i R1a Z93.
Na primeru Mađara vidimo koliko je Y DNA sklona promenama.
Došli su sa ugrofinskim N1c, a danas bi se reklo da s čisti Sloveni. A jezik su sačuvali.
Ovo je neki zalutali veseljak i ništa više od toga. Zanimljivi su ti rezultati iz Španije. Pored ovog drevnog R1b imamo i onog plavookog C3. Sve sama egzotika da ne može biti veća )))
Evo nadjoh i neko pisanije od Bernija Kulena na ovu temu: http://archiver.rootsweb.ancestry.com/th/read/Y-DNA-HAPLOGROUP-I/2015-02/1424898224
Nije mi jasna ova tvoja konstatacija... zašto se isčuđuješ činjenici da je R1b u Jamnoj istočnog tipa? ))
Uspeli su da indetifikuju dva Y DNA novopridošlih Mađara. Oba su N1c, kao što i treba da bude. Danas je retka kod njih.Pa nisu se menjali geni. Promenjen je jezik (tačnije, nametnut). Za razliku od Bugara koji su imali sličan razvojni put, ali je tamo nametnut samo etnonim, dok je jezik ostao onaj koji je govorila slovenska većina. E onda ta slovenska većina nameće svoj jezik doslovenskom stanovništvu današnje Bugarske i eto nama Bugara kakvih danas znamo. A Turci su opet slično Mađarima uspeli maloazijskoj populaciji nametnuti i jezik i etnonim.
Australian scientists use ancient DNA to trace origins of languages
"Linguists have always argued that the best candidate for the spread of an early Indo-European language must have been based on a substantial population movement, and if we look back in the past then there used to be only one predominate candidate that stood out that could not be ignore and that was the expansion of farmers, so people formed the farming-language dispersal hypothesis."
"Genes will always be silent on the type of language that people in the past spoke, but what we see and how we can contribute is we see population turnovers. In our case the second one towards the late Neolithic at the verge of the bronze age was unexpectedly big, so we’re seeing an influx from the steppe up to three quarters of the ancestry of central Europeans 5000 years ago comes from the steppe and that is a massive proportion that makes it very likely that it was not only the genes that came from the east but probably language as well."
http://www.sbs.com.au/news/article/...tists-use-ancient-dna-trace-origins-languages
Kultura zemljoradnika je preživela.
Kultura stepskih pljačkaša je izumrla.
Ako izuzmemo savremenu geopolitiku.
Nije mi poznato da smo u Indiji i Persiji imali tumuluse.
Niti da su Arijevci bili nomadski stočari. Naprotivmislim da su bili zemljoradnici.
Koristili su bojne dvokolice (1500 gpne), što je tekovina sa bliskog istoka i iz Egipta, a ne iz ruskih stepa.
Koliko ja razumem, ovo je uprošćeni prikaz onih karti što sam ja postavio pre nekoliko dana.
![]()
Dakle, ovde bi trebalo da ova donja strelica predstavlja populaciju "farmera", koja je u Evropu donela stoćarstvo i poljoprivredu. To se od prilike sve poklapa sa onim što se znalo i od ranije. Kultura Starčevo je nastala nakon ovih migracija.
Sa druge strane , kultura Jamnaja, po svemu sudeći pripada nosiocima haplogrupe R1b. Meni jedino nepoznanicu predstavlja činjenica da su R1b tuda došli sa prostora južno od Kavkaza i od Kaspija, a to je prirodni areal haplogrupe R1a. Postavlja se onda pitanje, zašto nije više nosilaca R1a otišlo na zapad zajedno sa R1b?
Nije li upravo dolaskom R1b na to područje počinjen genocid nad muškom R1a populacijom, da su im preuzete žene i da se posle ista ta praksa genocida sprovodila na svim teritorijama kuda su prolazili R1b? "Stari" R1b, koji se danas mogu naći među Armenima, Turkmenima, Baškirima itd, po fenotipu se uveliko razlikuje od onog koji imaju R1b na zapadu Evrope. A sa druge strane, žemska populacija zapadne Evrope ima dosta fenotipa koji se susreće kod istočnoevropljanki. Naravno, u pitanju su samo pretpostavke ali je činjenica da R1a i R1b nisu naročito dobro družili kroz prošlost.
R1b1a2a1 je zapadnoevropska, ovde, ono što su uspeli da odrede dovoljno precizno je R1b1a2a2.
Tračani i Dorci mogu biti od ovih. Hetiti možda.
Uspeli su da indetifikuju dva Y DNA novopridošlih Mađara. Oba su N1c, kao što i treba da bude. Danas je retka kod njih.
Izgledada im je u pohodu na Poljsku izginula vlastala, i da su dobili slovenske vladare.
Ni dan danas se ne mirišu![]()
...
Ovi što su testirani nisu.to jeste... ti hoces da kazes da zapadnoevropski R1b nisu mladji rodjaci od ovih iz juzne Rusije?
Колико се сећам, са YDNA аспекта та "R1a популација" о којој говориш се повезује са Corded Ware културом (CWC). Са доњег графикона се види да са CWC нагло развија H+U3 mtDNA линија, чија нагла експанзија траје све до Bell Beaker културе (BBC), када долази до наглог пада. Осим ове линије, у периоду између CWC и BBC благо напредује и hunter-gatherer (HG) линија, док рано/средње неолитске и касно неолитске mtDNA линије доживљавају пад. Са друге стране, у Bell Beaker периоду се развијају рано/средње неолитске и касно неолитске mtDNA линије, док H+U3 и HG линије падају. Стога ми не изгледа баш вероватно да је "R1b популација", коју се повезује са BBC, преузела жене "R1a популације".