Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cela Sumadija je naseljena od druge polovine 18og veka, tako da nema u Sumadiji autohtonog stanovnistva (ili jako jako malo).
Ne baš cela. Ovo je praktično okolina Beograda.
Lingvisti ovde (nešto južnije) prepoznaju područje neizmewenog glasa jat. Ta jlingvistička razlika se preliva i sa druge strane Dunava. Otprilike da ne tražim izvore, sada nemam vemena.

Vredi pročitati http://www.zasve.net/biblioteka/sloveni/slovenske starine od nubor niderle/slovenske_starine.htm

"Место код Константина на којем наводи међу руским Словенима поред Drewljanen -
Древљана (Βερβιάνοι, Б уместо Д), Драговиче и Кривиче и Србе Σέρβιοι као поданике Руса,"
http://www.srpskakruna.no/biblioteka/Pavel Jozef Safarik - Poreklo Slovena.pdf

Poslednja izmena:
Kyrios, tesko da rec Zeriuani etimoloski ne vuce koren od Serba. Sad zasto se neki tako nazivaju, a drugi ovako, nije lako naci objasnjenje, postoji mnogo mogucnosti. Predpostavljam da Bavarski geograf se nije setao svuda po centralnoj evropi pa pricao sa narodima i tako napisao svoj izvestaj. Verovatno je pokupio razne informacije od raznih ljudi, gde isti narodi mogu da se nazivaju razlicito, zavisno kako ko nazvao.

А на основу чега ти тврдиш да реч Zeriuani етимолошки вуче корен од Срба? Ја сам сретао разна тумачења али све је то мешање баба и жаба, односно мешање латинског и немачког језика. Неубедљиво!

А ево ти шта енглеска википедија каже за Северјане:

Severians:
They are mentioned especially by Geographus Bavarus (9th century, "Zeriuani"), by Constantine VII Porphyrogennetos, by the khazar khagan Joseph (c. 960) and by the Primary Chronicle.

Ево још једног линка: http://en.cyclopaedia.net/wiki/Zeriuani

Као што видиш, нису ствари баш тако једноставне како вам изгледа.

Иначе, руски историчар Александар Назаренко сматра следеће:
Nazarenko finds it more probable that the list was composed in the 870s, when Saint Methodius is believed to have resided at Reichenau. The document may have been connected with his missions in the Slavic lands.

Дакле, могуће је и да се шетао по словенским земљама! :D

Poslednja izmena:
Zasto bas po Kljosovu ukoliko postoji vrlo dobro razvijena ekipa ljudi oko FTDNA projekta R1a? Kljosov nema nikakve ekskluzivne podatke koji oni nemaju
Одувек ми је било занимљиво то да Игор Рожански, који је један од главних сарадника Кљосова, на FTDNA старост подграна од R1a рачуна према методу Нортведа, а не према методу Кљосова.

Upravo zbog ovoga, jer su se ranije izracunate godine jako razlikovale i nortveldove su uvek bile mladje. Hocu da uporedim kolika je razlika p jednom i po drugom.

Ako neko ima podatke neka ih ovde postavi.

hvala

Upravo zbog ovoga, jer su se ranije izracunate godine jako razlikovale i nortveldove su uvek bile mladje. Hocu da uporedim kolika je razlika p jednom i po drugom.

Ako neko ima podatke neka ih ovde postavi.

hvala

Не знам колико је то поуздано, а посебно тај метод Кљосова примењен на R1a. У старијем раду Кљосов је радио са нижом резолуцијом (мислим да је радио са 37 маркера) и тада је испало да је, на пример, најстарији R1а на Балкану био стар 12.000 година. Касније, у новијем раду, повећао је резолуцију и тада је то пало на око 9.000 година. Разлика није мала.
http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=17707
http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=21698

Занимљиво је да је у другом раду нешто слично радио и са I2a1b, али ту је са различитим резолуцијама дошао до блиских резултата, који су такође блиски резултатима Нортведа.
http://aklyosov.home.comcast.net/5_11_2012.pdf

А на основу чега ти тврдиш да реч Zeriuani етимолошки вуче корен од Срба? Ја сам сретао разна тумачења али све је то мешање баба и жаба, односно мешање латинског и немачког језика. Неубедљиво!

Nisam jedini koji tvrdi posto i engleska wikipedia je to zapazila, a ja tvrdim samo na osnovu mog mozga. Da li Z moze da dodju u mesto S, da. Da li U moze u mesto V, i V u mesto B, naravno da da. Zeriuani, Serivani, Seribani, Sorabi, Serbi i tkd ima isti koren.
Ja samo govorim o korenu, ne govorim o tome da je to isti narod. Posto svakako Srbi genetski nemaju nista sa serbsko sarmatsko pleme i ako nose njihovo ime. Kao sto danasnji Sorabi nemaju istu genetiku kao danasnji balkanski Srbi. Ali ipak nose isti koren u imenu.

E posle, da li su Severani poreklom Zeriuani (promena u izgovoru) moze biti ali ne mora.

Nisam jedini koji tvrdi posto i engleska wikipedia je to zapazila, a ja tvrdim samo na osnovu mog mozga. Da li Z moze da dodju u mesto S, da. Da li U moze u mesto V, i V u mesto B, naravno da da. Zeriuani, Serivani, Seribani, Sorabi, Serbi i tkd ima isti koren.
Ja samo govorim o korenu, ne govorim o tome da je to isti narod. Posto svakako Srbi genetski nemaju nista sa serbsko sarmatsko pleme i ako nose njihovo ime. Kao sto danasnji Sorabi nemaju istu genetiku kao danasnji balkanski Srbi. Ali ipak nose isti koren u imenu.

E posle, da li su Severani poreklom Zeriuani (promena u izgovoru) moze biti ali ne mora.

Ти си бар до сада био озбиљан, шта ће ти сада такве празне игрице речима/словима? :D
То је управо оно о чему сам говорио. Замењујеш "S" са "Z", добро, тако се ради у немачком језику; замењујеш "B" са "V", добро, то се ради у латинском језику; па замењујеш "V" са "U", хајде и то се ради у неким језицима. А кажи ти мени сада у ком језику важе сва ова три правила замене? А није ни само то, јер када примениш инверзну трансформацију дословно из "Zeriuani" добијаш "Seribani", мене то нимало не асоцира на Србе.
Зато сам и рекао да се мешају бабе и жабе, односно правила различитих језика, и да је све то бесмислено. Дајте ви неке чвршће доказе!

Poslednja izmena:
Ти си бар до сада био озбиљан, шта ће ти сада такве празне игрице речима/словима? :D
То је управо оно о чему сам говорио. Замењујеш "S" са "Z", добро, тако се ради у немачком језику; замењујеш "B" са "V", добро, то се ради у латинском језику; па замењујеш "V" са "U", хајде и то се ради у неким језицима. А кажи ти мени сада у ком језику важе сва ова три правила замене? А није ни само то, јер када примениш инверзну трансформацију дословно из "Zeriuani" добијаш "Seribani", мене то нимало не асоцира на Србе.
Зато сам и рекао да се мешају бабе и жабе, односно правила различитих језика, и да је све то бесмислено. Дајте ви неке чвршће доказе!

U pravu si mene više asocira na Srbijanci.

http://www.mogi.co.rs/download/OlgaLukovicPjanovic-Srbi_narod_najstariji.pdf
Na strani 24 ima svedočenje Siprijana Robera, a koje se tiče ove teme.

Poslednja izmena:
Oво је јеко битно за дешифровање Трачана.
Због младаости Дин Н различите културе, трачког прелаза б/м, чинило се да нема везе између Срба и Трачана.
Са друге стране, вођа Трачана у Илијади је Рес, Херодот изгледа и Трибале сврстава у Трачане, трачки мит о стварању света има додирних тачака са српском прехришћанском религијом...
Али померање прорачуна старости даје више могућности. Такође Херодот објашњава да је религија реформисана под утицајем Египатске.
"Доследно примењујући научни поступак
,
Чајкановић је, упркос неким својим интимнимсклоностима и границама
,
извршио реконструкцију старе српске религије и митологије уматеријалистичком духу.Још је у VI
веку пре нове ере Ксенофан из Колофона рекао да људистварају богове према својој слици и прилици: Етиопљани црне и тупоносе,
а Трачани плавоокеи црвенокосе, и да би и коњи и говеда, кад би за то били способни, давали боговима своје ликове1).
У сажетом виду,то је мисао свих материјалиста до Маркса и после њега2): религијустварају људи под притиском несавладаних природних и друштвених сила, и та мисао нашла јепуну потврду у Чајкановићевој реконструкцији." http://www.scribd.com/doc/2868798/Веселин-Чајкановић-Мит-и-религија-у-Срба

Када су у питању Египатски утицаји постоје и у микенској култури. Неки сматрају да су Микенци били плаћеници Египћана у сукобу са Хиксима, или да се део Хикса после пораза населио на Пелопонезу.
Можда ово објашњава Е В13 на Балкану.

Ово морам да допуним.
Изгледа да, поред ових плавих, имамо и Трачане са браон косом и црвенкастом кожом.

I dalje sam jako ozbiljan :) Nisam lingvista, nisam istoricar i dodatno nemam mnogo vremena da bi postao bolje informisan. Iapk, promene i evolucije jezika su me uvek interesovale.
Odnosno, ne mogu da stanem 100% pored onog sto kazem, mozda gresim, ali svakako ne konstruisem neke argumente da bi dokazao nesto zato sto bi voleo da je tako.

Vracam se na temu, ne mogu dodati vise argumenata, ali svakako nisam jedini koji pravi tu asiosaciju. Mislim da se previse drzis nekih zakona ili pravila koja ne mogu biti ispostovana kad je evolucija jezika u pitanju, nije tako binarno.

Ako od (iransko-sarmatskog?) korena S(e)rb imamo Sorabe, Srbe, u francuskom iz 19og veka smo bili Servien (http://fr.wiktionary.org/wiki/Servien), u danasnjem holandskom smo Servish, u dasnjem srpskom smo SrbIN (nije nelogicno i da u nekom nekada jeziku u mnozini budemo S(e)rbini), u estonskom smo Serblane, na rumunskom smo Sarb,na Svedski smo Serber. Hocu samo da kazem da ne jedno ime imamo jaku puno danas varijacije, pa neznam zasto ih ne bi bilo i u prvom milenijumu. I zasto u vise stotina godina ne bi mogle jedna rec da evoluira na razlicite nacine. A pogotovu varijacije u zavrsnici. Tako da Serb-i;-ini; -ani;-ane;-er;-at je jedno isto.

Ja nemam problema sa tim da jedna rec pogotovu u 10om veku gde su nemacki i latinski bili korisceni u isto vreme, bude rec koja prima i jedne i druge promene u pravopisu ili izgovoru, a da ne govorim o greskama u prepisu.

I dalje sam jako ozbiljan :) Nisam lingvista, nisam istoricar i dodatno nemam mnogo vremena da bi postao bolje informisan. Iapk, promene i evolucije jezika su me uvek interesovale.
Odnosno, ne mogu da stanem 100% pored onog sto kazem, mozda gresim, ali svakako ne konstruisem neke argumente da bi dokazao nesto zato sto bi voleo da je tako.

Vracam se na temu, ne mogu dodati vise argumenata, ali svakako nisam jedini koji pravi tu asiosaciju. Mislim da se previse drzis nekih zakona ili pravila koja ne mogu biti ispostovana kad je evolucija jezika u pitanju, nije tako binarno.

Ako od (iransko-sarmatskog?) korena S(e)rb imamo Sorabe, Srbe, u francuskom iz 19og veka smo bili Servien (http://fr.wiktionary.org/wiki/Servien), u danasnjem holandskom smo Servish, u dasnjem srpskom smo SrbIN (nije nelogicno i da u nekom nekada jeziku u mnozini budemo S(e)rbini), u estonskom smo Serblane, na rumunskom smo Sarb,na Svedski smo Serber. Hocu samo da kazem da ne jedno ime imamo jaku puno danas varijacije, pa neznam zasto ih ne bi bilo i u prvom milenijumu. I zasto u vise stotina godina ne bi mogle jedna rec da evoluira na razlicite nacine. A pogotovu varijacije u zavrsnici. Tako da Serb-i;-ini; -ani;-ane;-er;-at je jedno isto.

Ja nemam problema sa tim da jedna rec pogotovu u 10om veku gde su nemacki i latinski bili korisceni u isto vreme, bude rec koja prima i jedne i druge promene u pravopisu ili izgovoru, a da ne govorim o greskama u prepisu.

То о чему ти говориш може да прође као кафанска или форумска аргументација, али не може као научна аргументација. Наука има знатно строже критеријуме, захтева да се тврђења знатно боље образложе. Стога је и за мене таква "аргументација" неприхватљива.

То о чему ти говориш може да прође као кафанска или форумска аргументација, али не може као научна аргументација. Наука има знатно строже критеријуме, захтева да се тврђења знатно боље образложе. Стога је и за мене таква "аргументација" неприхватљива.

Pa dobro, ali nisi me ni ubedio da gresim.

Pa dobro, ali nisi me ni ubedio da gresim.

Па и није ствар у томе да ти донесеш закључак, па да те онда други убеди да грешиш. Када доносиш закључак треба да га добро образложиш, да би друге убедио да си у праву. А ти уопште ниси био убедљив.
Не могу се у науци тек тако доносити "закључци", само на основу неког "осећаја да је то тачно" и без дубље потпоре у чињеницама, па да онда они који се са тим не слажу то обарају. Када би се тако радило онда научници не би радили ништа друго до само обарали погрешне закључке. Пошто си узео "Наука" као своје име на форуму, онда би морао мало више да поштујеш науку и њена правила.

I ja sam se nekada davno palio na te bajke o Srbima kao najstarijem i najmocnijem narodom nad narodima. Upravo genetika pomaze da se oslobodimo tih mastarija i da naucnu istinu sagledavamo sto je moguce objektivnije.

Nadam se da ovo nema veze sa onim sto sam ja pisao? Mislim da nema veze sa mojim mislenjem da rec Srbin i Zeriuani vode od istog (sarmatskog?) korena. To ne znaci da 2 naroda imaju genetske veze jednim sa drugim, i ako moze biti. Ali svakako su svi Sloveni rodjaci po R1a Z280 i I2a1 din (sto je i dokaz koliko smo mlad narod ako gledamo CRTMA tih grupa).

I svakako, dok genetika ne dokaze suprotno, Srbi kao slovensko pleme nose samo naziv od sarmatskog plemena. Tako da nemamo genetske veze sa Sarmatima (posto stoji da su iranskog porekla). Sto znaci da Srbi, kao slovenska kultura, postoje samo od prvih vekova nove ere.

Па и није ствар у томе да ти донесеш закључак, па да те онда други убеди да грешиш. Када доносиш закључак треба да га добро образложиш, да би друге убедио да си у праву. А ти уопште ниси био убедљив.
Не могу се у науци тек тако доносити "закључци", само на основу неког "осећаја да је то тачно" и без дубље потпоре у чињеницама, па да онда они који се са тим не слажу то обарају. Када би се тако радило онда научници не би радили ништа друго до само обарали погрешне закључке. Пошто си узео "Наука" као своје име на форуму, онда би морао мало више да поштујеш науку и њена правила.

Ime mije mozda malo pretenciozno, slazem se, ali sam ga uzeo bas zbog toga sto me nervirali rekla-kazala argumenti po istorijkim forumima, uklucio sam se onda u GG bas zbog toga gde nauka mogla da prevlada "ja zelim da bude tako pa je tako".

I da bude jasno, ja nemam nekih ciljeva za koje se borim ovde da bi ih dokazao, il da sam na forumu zbog nekog politickog gledanja istorije. Ja samo trazim istinu, totalno hladnokrvno, bez predrasuda.

Ali dalje, imam pravo da iznesem ono sto smatram da je logicno, ipak mislim da su sloboda izrazavanja i licni nacin razmisljana pozitvne stvari, i zato sam izneo rec Srbin napisanu u raznim jezicima koji se govore u 2013 godinu ili malo ranije, i videlo se da postoji dosta varijacija, od kojih i danas ili ne tako davno koriscene reci Servien (fr) i Servish (nl) i Serblane (eston), a imamo i SorAbe (odnosno samoglasnik koji je usao izmedju r i B), tako da ne vidim nikakav problem da pre 1000 godina, neko je jedan narod kojeg zovu Serivani (ili Zeriuani), vuce etimolski od sarmatske rec Serb.

I ponovo ponavljam, to ne znaci da su to isti narodi i imaju istu genetsku sliku (verovatno nemaju), samo da koren njihovog naziva je isti. A jos manje je to neko srbovanje.

U pravu si mene više asocira na Srbijanci.

http://www.mogi.co.rs/download/OlgaLukovicPjanovic-Srbi_narod_najstariji.pdf
Na strani 24 ima svedočenje Siprijana Robera, a koje se tiče ove teme.

U pravo me to nervira, neko veruje u neku nebulozu, tipa narod najstari, sto absolutno nista ne znaci i priblizava se debilizmu, i trazi argumente istorijske koje mu prijaju, ili mu dolaze u prilog, i tako konstruise svoj debilni smisao.

Srecom pa mi francuski materni jezik, pa jako dobro razumem sta je Cyprien Robert zeleo da pronadje i sta je pronasao u Ilire (Srbe). Ostali Sloveni, pogotovo Poljaci i drugi zapadno sloveni su izgubili slovenske tradicije zbog formatiranja koji su dobili sa katolickom crkvom. Istocno sloveni su primili druge azijske kulturne uticaje a Srbi, koji su izolovani na Balkanu, i pod Turcima, su sacuvali svoje slovenske tradicije, a i nacin zivota i socijalnu organizaciju u zadrugama. Da bi dosao danas u Srbiji taj isti Robert, nista od toga nebi video ni osetio.
Ali to sto smo zbog nase izolacije sacuvali vise slovenske duse od ostalih Slovena, ne znaci nikako da svi Sloveni poticu od Srba.

Poslednja izmena:
U pravo me to nervira, neko veruje u neku nebulozu, tipa narod najstari, sto absolutno nista ne znaci i priblizava se debilizmu, i trazi argumente istorijske koje mu prijaju, ili mu dolaze u prilog, i tako konstruise svoj debilni smisao.

Srecom pa mi francuski materni jezik, pa jako dobro razumem sta je Cyprien Robert zeleo da pronadje i sta je pronasao u Ilire (Srbe). Ostali Sloveni, pogotovo Poljaci i drugi zapadno sloveni su izgubili slovenske tradicije zbog formatiranja koji su dobili sa katolickom crkvom. Istocno sloveni su primili druge azijske kulturne uticaje a Srbi, koji su izolovani na Balkanu, i pod Turcima, su sacuvali svoje slovenske tradicije, a i nacin zivota i socijalnu organizaciju u zadrugama. Da bi dosao danas u Srbiji taj isti Robert, nista od toga nebi video ni osetio.
Ali to sto smo zbog nase izolacije sacuvali vise slovenske duse od ostalih Slovena, ne znaci nikako da svi Sloveni poticu od Srba.

Ne znam šta znači da je neki narod stariji ili mlađi... Naslov je citat antičkog, ili sednjevekovnog izvora, neki tvrde pogrešan...
Ne zna da li si pročitao tu stranicu, ali ovo što si napisao je malo besmisleno. Srbi su izolovani pod Turcima, a istočni Sloveni nisu izolovani pod uticajem azijskih plemena.
Pitanje je šta su zapravo prave Slovenske tradicije.
Tu se govori o pravcima migracije, ljudi koje je sreo u Galiciji ukazuju na to da su došli iz pravca Podunavlja. I po opisu i po tradiciji vidimo da je u pitanju I2a populacija. U Moskvi mu je rečeno da im poreklo traži u Geliciji ( gde žive oni koji su osnovali državu), a u Poljskoj na jugu.
I danas ih povezuje I2a.
Česi nisu zpadnjaci zbog crkve. I danas koliko R1a imaju i R1b, uz nizak procenat I2a (oko 10 %).
A i zovu se isto Srbi. Kao što sam i naveo ne pominje se samo oblik Zuirani, već i Srbi.
Древљана (Βερβιάνοι, Б уместо Д), Драговиче и Кривиче и Србе Σέρβιοι као поданике Руса,"
http://www.srpskakruna.no/biblioteka... Slovena.pdf
I bitno je što je reč o satarim, a ne današnjim istraživanjima, kada je globalizacija poništila razlike. Tada su bile očuvane lokalne tradicije.
Serb nije Sarmatska, poistovećivanje Srba i Sarmata, zabeleženo je tek u srednjem veku, i to upravo na ovom području. Ponovo se pojavljuje, već izgubljeno ime Sarmata. Ne bih potpuno iskqučio vezu Sarmata i Tribala, zbog kralja Sirma i Sirmijuma, ali, zasad nema dovoljno elemenata da bi se mogla postaviti ovakva teza.
Da njegova zapažanja nisu besmislena, pokazuje i primer Mađara za koje tvrdi da su po svim osobinama (osim jezika), slovenski narod.
Verovatno je zbog toga ismejan, da bi sada genetska istraživanja pokazala da je u pravu.

Slično je sa jednim Čehom, koji je ostao usamljen da je halštat slovenski. Povezao je ukrase na keramici sa slovenskim vezovima.
Kada vidimo koliko ima R1a u Austriji, kao prisustvo R1a u kostima u Bavarskoj, ne bi smeli tako lako odbaciti ovu tezu.

Poslednja izmena:
Ne znam šta znači da je neki narod stariji ili mlađi... Naslov je citat antičkog, ili sednjevekovnog izvora, neki tvrde pogrešan...
Ne zna da li si pročitao tu stranicu, ali ovo što si napisao je malo besmisleno. Srbi su izolovani pod Turcima, a istočni Sloveni nisu izolovani pod uticajem azijskih plemena.
Pitanje je šta su zapravo prave Slovenske tradicije.
Tu se govori o pravcima migracije, ljudi koje je sreo u Galiciji ukazuju na to da su došli iz pravca Podunavlja. I po opisu i po tradiciji vidimo da je u pitanju I2a populacija. U Moskvi mu je rečeno da im poreklo traži u Geliciji ( gde žive oni koji su osnovali državu), a u Poljskoj na jugu.
I danas ih povezuje I2a.
Česi nisu zpadnjaci zbog crkve. I danas koliko R1a imaju i R1b, uz nizak procenat I2a (oko 10 %).
A i zovu se isto Srbi. Kao što sam i naveo ne pominje se samo oblik Zuirani, već i Srbi.
http://www.srpskakruna.no/biblioteka... Slovena.pdf
I bitno je što je reč o satarim, a ne današnjim istraživanjima, kada je globalizacija poništila razlike. Tada su bile očuvane lokalne tradicije.
Serb nije Sarmatska, poistovećivanje Srba i Sarmata, zabeleženo je tek u srednjem veku, i to upravo na ovom području. Ponovo se pojavljuje, već izgubljeno ime Sarmata. Ne bih potpuno iskqučio vezu Sarmata i Tribala, zbog kralja Sirma i Sirmijuma, ali, zasad nema dovoljno elemenata da bi se mogla postaviti ovakva teza.
Da njegova zapažanja nisu besmislena, pokazuje i primer Mađara za koje tvrdi da su po svim osobinama (osim jezika), slovenski narod.
Verovatno je zbog toga ismejan, da bi sada genetska istraživanja pokazala da je u pravu.

Slično je sa jednim Čehom, koji je ostao usamljen da je halštat slovenski. Povezao je ukrase na keramici sa slovenskim vezovima.
Kada vidimo koliko ima R1a u Austriji, kao prisustvo R1a u kostima u Bavarskoj, ne bi smeli tako lako odbaciti ovu tezu.

Jednostavno, su Srbi sacuvali vise slovenske tradicije (i to do 19og veka) posle se sve menja. Razlozi? Manje bitni. Ali to ne znaci da ako su sacuvali vise tradicije da su im koreni na Balkanu. Kakve to ima veze??? A danas genetika lepo je dokazala da imamo skoro 50 % pred slovenske populacije (tih grupa nema jako preko Dunava).

A Halstat nema veze sa Slovenima, drugo je vreme, drugi period. Halstat moze da ima veze sa R1a, ali ne sa Slovenima (ili Srbima). I da, tu ima logike, pre dolaska R1b, R1a je ziveo po Bavarske, to su i iskopavanja dokazala. I sam misljenja da je R1b primio jezik od R1a u Halstatu.

Poslednja izmena:
Jednostavno, su Srbi sacuvali vise slovenske tradicije (i to do 19og veka) posle se sve menja. Razlozi? Manje bitni. Ali to ne znaci da ako su sacuvali vise tradicije da su im koreni na Balkanu. Kakve to ima veze??? A danas genetika lepo je dokazala da imamo skoro 50 % pred slovenske populacije (tih grupa nema jako preko Dunava).

A Halstat nema veze sa Slovenima, drugo je vreme, drugi period. Halstat moze da ima veze sa R1a, ali ne sa Slovenima (ili Srbima). I da, tu ima logike, pre dolaska R1b, R1a je ziveo po Bavarske, to su i iskopavanja dokazala. I sam misljenja da je R1b primio jezik od R1a u Halstatu.

Po toj teoriji, Vendi ili Veneti su Sloveni, a oni se javljaju dosta rano u izvorima, i to širom Evrope.

Slovenski prostor nije homogen. Meni su bitne kulturne povezanosti i sećanja na pravce migracija. Da li su viiše Sloveni Srbi ili Rusi to je relativno.

Дужан за цитат у вези лоцирања Бастарна:
"Cassius Dio says: Bastarni, having then
crossed the Ister, conquered Moesia which was opposite their land, and then also
the Triballi who were her neighbours, and the Dardani living in their (Triballian)
land. And all the time they did that, they had nothing to do with the
Romans, but when they crossed Mount Haemus... (present-day Stara Planina
or the Balkan Mountains)." http://www.balkaninstitut.com/pdf/izdanja/B_XXXVII_2007.pdf

Za E V13 može biti zanimljivo ovo:
"Prema mitologiji postoje dva predanja o Makedoncima, Prema jednom
predanju, prema aucoru Diodorus Siculus (bibJioth., 1, 18, 1; 20, 3) mitoloski
kralj Makedonije po imenu Makedon . je sin egipatskog boga Ozirisa i boginje
Izide. Antroponim Makedon ima osn. jiaK, jiaicop mak, makar-imucan, bla^en,
srecan, dok srodna rec je (ittKESvoi; makednos-vitak, silan, visok. Po ovoj
legendi, kada je kralj Egipta Oziris, iz V dinastije egipatskih vladara, oko 2500.-
2340. g. p. n. e., prepustio vladavinu svojoj zeni Izidi i posao da osvaja svet, sa
sobom je poveo i svoje sinove: Makedona i Anubiusa. Postoje Oziris u Trakiji
ubio tratSkog kraija Likurga, Drijantovog naslednika, svog prvog sina
Makedona, proglasio je kraljem i ostavio ga u zemlji koja je po njemu nazvana
"Makedonija" {Srejovic i sar., 1992., 243).
Oziris je pripadao prvom redu bogova u EgipCu, zapravo suncu, bio je
Bog Sunca (Amon-Rei) Pri kraju njegove vladavine, doslo je meflutim, do
duhovne i religiozne promene tako da je Oziris postao bog Podzemnog sveta,
kao i Had, jer je u egipitskoin \erovanju, zagrobni zivot zauzeo najvaznije
mesto. Iz ovog proistn.e da je poreklo prvog kraija Makedonije bozansko i
njegovo lociranje moze biti oko 2300 g. p. n. e., sto znaci pri kraju V egipatske
dinastije. "
Или
"Pocetkom XII v. p. n. e., posto su Enhelejci osetili opasnost od Ilira,
pozvali su Kadma, kraija Tebe da im organizuje odbranu. Fenicanski Kadmo je
bio veomapoznat po tome, jer je vec 1313. g. p. n. e. sagradio u Beotiji cuveno
utvrdenje "Kadmeja" i grad Tebu. U dubokoj starosti, Kadmo sa svojom zenom
Harmonijom na volovskim kolima odlazi u zemlju Enhelejaca.

On je protiv Ilira poveo veliku vojsku Enhelejaca i pobedio ih, a zatim,

"ario kao kraij ovim oblastima. Harmonija je ovde rodila sina Ilirija

(IM-upioi; ), po kome je kasnije nazvana ova zemlja. Posle smrd Kadma i
Harmonije, supruznici su sahranjeni kod Epidamiia (danaSnji Drac u Albaniji).
"

Poslednja izmena:
Садри
"Hekatej iz Mileta (548.-475. g. p. n. e.)

Veiike seobe na Hatkanu u bronzano-gvozdeno doba
opisujuci grCku koloniju Masaliju (Marselj) navodi susedni keltski grad pod
nazivom Noreja-Noraks. Ovaj toponim asocira na Noraksa (N(opoi|/), unuka
mitoloSkog kralja Derdapa-Eritije, Geriona, koji je prilikom velikih seoba sa
Balkanau XII v. p. n. e. migrirao zaSardiniju, gdejeosnovaogradNoru. "
http://slobadidi.files.wordpress.com/2010/12/antonijeskokljev-bogovi_olimpa_iz_srbije.pdf

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back