Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Статистика ”српског ДНК пројекта”:

z3ai.jpg

Извор: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=136.0
Извор: http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/

Напомена:
Статистиком су обухваћени сви тестирани из табеле ”српског ДНК пројекта”, што значи да су убројане и особе које не припадају српском етносу.

Poslednja izmena:
Прво бих да се захвалим Млађи на великој подршци и помоћи око прецизније интерпретације мог кластера, без његове помоћи бих вероватно још тапкао у мраку.
После приступа Р1а пројекту на ФТДНА био сам сврстан у кластер Р1а-З92 и Млађа ми је такође потврдио, да сасвим сигурно спадам у тај кластер.
Тиме ми припада част, да сам први (и за сад једини) З92 на Српском ДНК пројекту. ;)
Сам кластер је према Кљосову стар неких 4.500 година и назива га северно евроазијатским Р1а. Док га на ФТДНА називају балтичким или источно словенским.

Eastern European branch, East Baltic type, коме Blagoje³ припада. :
Извор: http://www.familytreedna.com/public/r1a,r1a/default.aspx?section=results
Ma опуштено Млађо, све су то сашки рудари;)
Прво бих да се захвалим Млађи на великој подршци и помоћи око прецизније интерпретације мог кластера, без његове помоћи бих вероватно још тапкао у мраку.
После приступа Р1а пројекту на ФТДНА био сам сврстан у кластер Р1а-З92 и Млађа ми је такође потврдио, да сасвим сигурно спадам у тај кластер.
Тиме ми припада част, да сам први (и за сад једини) З92 на Српском ДНК пројекту. ;)
Сам кластер је према Кљосову стар неких 4.500 година и назива га северно евроазијатским Р1а. Док га на ФТДНА називају балтичким или источно словенским.
Погледај шта Херодот пише о Сигинима.
Добра ствар је што су Аријевци, а лоша што су по њима, можда, име добили цигани чергари:)
У сваком случају основали су Београд, као и ррумунски Београд Сингидаву.

А сад сасвим озбиљно.
Аријевци су комбинација Р1а З93 и европске мтДНА У5, У4...
То би значило да је Р1а мушка популација завладала У мтДКА популацијом. Антрополошки се очувава кромањонски тип.
Још слоготворно р у санскрту...
Не знам, само на глас размишљам.

Poslednja izmena:
:ok: Са којом културом и народима би се могла повезати З92? Јамна култура? Кордед вејр? Катакомбска култура?
Са Р1а се уопште толико не познајем, је ли историја Р1а бар мало прегледнија од И2а? ;)

Ovo mi je veoma znimljivo. Prostor sa koga je naseljavana Šumadija, nije baš vrveo od R1a.

мислим да имамо исувише мало података из Шумадије. Иначе на основу чега ово тврдиш? Шумадија (уколико нису староседеоци од пре 1690-те) највише је насељена са простора Косова и долине Мораве и Вардара, само на западу доминира становништво из Херцеговине, Пештера и Црне Горе (западно од линије Краљево- Крагујевац-Аранђеловац).

:ok: Са којом културом и народима би се могла повезати З92? Јамна култура? Кордед вејр? Катакомбска култура?
Са Р1а се уопште толико не познајем, је ли историја Р1а бар мало прегледнија од И2а? ;)

Све су то (сви Р1а) Бели, Аријевци, Синги, Анти, Венди, Раши, Вандали - Силинги... Бели на различитим језицима.
Степске, кугарске кулруре су Р1б. (сахрањивање на асурама, прављење "вечног доама", па затрпавање).
У европи су три основне групе Венди, Склавени и Анти. Анти и Сигини живе у колима и они би могли бити З 93.
Е сад, да ли је ту и З 92.
Иначе код Мијака имамо једну ретку и сару Р1а, тако да овај случај није усамљен. А и онај посебан Р1а у Буковини може бити део чувене сеобе у Богданову земљу.

мислим да имамо исувише мало података из Шумадије. Иначе на основу чега ово тврдиш? Шумадија (уколико нису староседеоци од пре 1690-те) највише је насељена са простора Косова и долине Мораве и Вардара, само на западу доминира становништво из Херцеговине, Пештера и Црне Горе (западно од линије Краљево- Крагујевац-Аранђеловац).

Па управо то сам рекао. Не знамо генетику шумадије, али знамо Косово, Македонију и Хрцеговину, где нема превише Р1а. Стару генетику Шумадије имамо код Мађара, у Букаовини и неким другим одредницама сеоба. Али нису се баш сви одселили.

Poslednja izmena:
Па управо то сам рекао. Не знамо генетику шумадије, али знамо Косово, Македонију и Хрцеговину, где нема превише Р1а. Стару генетику Шумадије имамо код Мађара, у Букаовини и неким другим одредницама сеоба. Али нису се баш сви одселили.

занимљиво је да у делу говора Шумадије имамо непромењено "јат" и икавизме. Такође имамо континуитет назива насеља из доба деспота Стевана и раније. Што говори да је континуитета становништва ипак на делу тог простора било. Такође након сеоба (1690, пре и касније) српско становништво (словенско, доминантно Р1а и И) се померило ка северу. На месту њега (Косово, јужна Морава, Македонија) био је велики прилив становништва из Бугарске и са севера Грчке (посматрам само данашње тамошње Србе). Већа досељавања у Шумадију из Црне Горе и Херцеговине наступају тек крајем 18. и у 19. веку... У суштини мит је да је цела Шумадија из Црне Горе. Они су само најгласнији...
Тек кад се уради ДНК анализа по фамилијама и времену досељавања имаћемо неку меродавнију слику.

Днепровские балты

Meni se cini da je istorija R1a cak manje jasna. Npr ja i dan danas ne mogu da pretpostavim u kojoj meri je R1a u Poljskoj autohton a u kojoj meri je dosao sa Slovenima.

Словени свугде дошли а ниодакле пошли.
Венди су у Пољској, вероватно од повлачења леда. З 280 је дошао из Подунавља, можда у 3 веку пне.
У илирским сеобама на Балкан (халштат), морало је бити и Р1а, због сатем језика. Тачније то је сеоба Аутаријата.
Ако су негде дошли, дошли су на исток, када су отишли Готи и ослободили им простор.
Ово је мало специфична хаплогрупа. На том простору је била култура ратних секира, ако се не варам. Но то је давно било.
У многим културама Р1а је играо значајну улогу, па и култури поља урни. Можда чак и у култури тракасте керамике. Култура врпчасте керамике је Р1б.
Ова слика показује везу наших простора са осталим "Белим" у бронзаном и гвозденом добу. Уосталом од некокога смо морали примити Р1а језик, сатем индоевропски, барем делом.
Hej Słowianie, jeszcze nasza
Słowian mowa żyje,
Póki nasze wierne serce
Za nasz naród bije.
Żyje, żyje duch słowiański,
I żyć będzie wiecznie,
Gromy, piekło - złości waszej
Ujdziemy bezpiecznie!
"Images of birds, particularly waterfowl, were one of the most frequent iconographic themes explored by craftspeople working in bronze and clay during the European Bronze Age and the Early Iron Age. Bird-shaped and bird-ornamented clay vessels, rattles and figurines occur in many different regions across the vast swathe of the continent. While the ideas and the symbolism at the root of this widespread manifestation were at least broadly shared and had their origin in the Bronze Age belief system, the ways in which different communities adopted and expressed these ideas in clay varied from one region to another. The maps show the overall distribution of the ceramic bird-shaped objects dating to these periods: Map 1 – Middle Bronze Age to Early Iron Age bird-shaped ceramic vessels, protomes and figurines; Map 2 – Middle Bronze Age to Early Iron Age bird-shaped rattles in Europe."
http://cinba.net/outputs/maps/bird-shaped-ceramic-objects/

Pogledajte prilog 303586Pogledajte prilog 303587
http://www.eupedia.com/forum/threads/25201-Ancient-European-DNA

Poslednja izmena:
Словени свугде дошли а ниодакле пошли.
Венди су у Пољској, вероватно од повлачења леда. З 280 је дошао из Подунавља, можда у 3 веку пне.
У Илирским сеобама на Балкан, морало је бити и Р1а, због сатем језика.
Ако су негде дошли, дошли су на исток, када су отишли Готи и ослободили им простор.
Ово је мало специфична хаплогрупа. На том простору је била култура ратних секира, ако се не варам.

Odakle su ovi podaci?

Odakle su ovi podaci?
Sa svih strana. Za ilirski satem od Milana Budimira.
Ne baš cela. Ovo je praktično okolina Beograda.
Lingvisti ovde (nešto južnije) prepoznaju područje neizmewenog glasa jat. Ta jlingvistička razlika se preliva i sa druge strane Dunava. Otprilike da ne tražim izvore, sada nemam vemena.

Vredi pročitati http://www.zasve.net/biblioteka/sloveni/slovenske starine od nubor niderle/slovenske_starine.htm

"Место код Константина на којем наводи међу руским Словенима поред Drewljanen -
Древљана (Βερβιάνοι, Б уместо Д), Драговиче и Кривиче и Србе Σέρβιοι као поданике Руса,"
http://www.srpskakruna.no/biblioteka/Pavel Jozef Safarik - Poreklo Slovena.pdf

Ипак, тешко ми је да разумем откуд баш З 92.
Падају ма на памет српско-новоградске језичке паралеле.

Poslednja izmena:
U tih nekoliko recenica si prosao kroz vise tema koje su svaka za sebe veoma zahtevne, i kod svake je tesko doci do jasnijih zakljucaka. A ti si sa velikom lakocom (i bez argumenata) izneo cvrste stavove. Ja to sebi ne bih smeo da priustim.
Ne razumem.
Milan Budimir dokazuje nekentumski karakter Ilira.
Imaju "Iliri i Prailairi", "Grci i Pelasri". tu imamo ovo, može se proveriti, dostupno je preko interneta.
Argumente sam iznosio na prethodnim stranicama.

"Vredi pročitati http://www.zasve.net/biblioteka/sloveni/slovenske starine od nubor niderle/slovenske_starine.htm"

Poslednja izmena:
занимљиво је да у делу говора Шумадије имамо непромењено "јат" и икавизме. Такође имамо континуитет назива насеља из доба деспота Стевана и раније. Што говори да је континуитета становништва ипак на делу тог простора било. Такође након сеоба (1690, пре и касније) српско становништво (словенско, доминантно Р1а и И) се померило ка северу. На месту њега (Косово, јужна Морава, Македонија) био је велики прилив становништва из Бугарске и са севера Грчке (посматрам само данашње тамошње Србе). Већа досељавања у Шумадију из Црне Горе и Херцеговине наступају тек крајем 18. и у 19. веку... У суштини мит је да је цела Шумадија из Црне Горе. Они су само најгласнији...
Тек кад се уради ДНК анализа по фамилијама и времену досељавања имаћемо неку меродавнију слику.

Prema izveštaju grofa Najperta Dvorskom ratnom veću, u Srbiji je 1717.-18. bilo više opustelih nego nastanjenih mesta, u kragujevačkoj nahiji svega 38 naseljenih mesta prema 164 pusta (među kojima čak i Kragujevac). Beograd je imao 494 "podanika" (tj. poreskih obaveznika odn. njihovih domaćinstava), zatim Bogatić u Mačvi 144 podanika, ali mesta obično nisu imala više od 10 poreskih obveznika. Ukupan broj stanovnika Srbije okupirane od Austrijanaca se procenjuje na 40.000.

Austrijanci 1739. trpe konačan poraz i granica se vraća na Savu i Dunav... Šumadija tada ponovo biva napuštena od većine stanovništva koje bježi sa Austrijancima na sjever...

Narednih decenija Šumadiju naseljava srpsko stenovništvo iz Hercegovine, Brda i Starog Vlaha...

Blagoje Kubni, ti bi mogao biti i Vandal.
Iz najnovije studije Frankalači i drugi (2013) naroda na Sardiniji došlo se do interesantnih zaključaka:

Pogledajte prilog 298777

Among the 15 R1a1a individuals were 11x Z282 (among which 5x Z280), 3x Z93 (Z94>L342.2>Z2123) and 1x M458 (L1029+). The Z2123 is Middle Eastern and was probably brought by the Phoenicians. Although there is no typically Germanic subclade, Z282 and L1029 are not exclusively Balto-Slavic and have also been found in Sweden and Germany. If all of it was brought by the Vandals (who else ?), it looks like the Vandals were heavy on R1a.

The fact that the Vandals stayed in Poland before migrating to the Roman Empire is probably the reason for the elevated R1a (and the fact that it is so Slavic-looking). It is therefore likely that the two I2a1b-M423 samples are also of Proto-Slavic origin.
Moguće da je ovaj elemenat dao konačnu, slovensku formu srpskog jezika.

Based on this (perhaps not representative) Sardinian snapshot, the Vandals seem to have carried 35% of R1a (12 samples), 29% of I2a2a (10 samples), 24% of R1b (8 samples), 6% of I2a1b (2 samples), and only 6% of I1 (2 samples).

Ovde nema Z 92, ali ima genetike iz današnje Poljske.
Silinzi (jedno od dva glavna plemena vandalskog saveza), se posle povlačenja Rimljana iz Dakije (то укључује и Банат) naseljavaju na tom prostoru. Odatle su otišli ka Španiji, ali moguće da je deo ostao i umešao sa sa Srbima, koji su se po raspadu Vizantije spustili južnije (vratili?).

Poslednja izmena:
Prema izveštaju grofa Najperta Dvorskom ratnom veću, u Srbiji je 1717.-18. bilo više opustelih nego nastanjenih mesta, u kragujevačkoj nahiji svega 38 naseljenih mesta prema 164 pusta (među kojima čak i Kragujevac). Beograd je imao 494 "podanika" (tj. poreskih obaveznika odn. njihovih domaćinstava), zatim Bogatić u Mačvi 144 podanika, ali mesta obično nisu imala više od 10 poreskih obveznika. Ukupan broj stanovnika Srbije okupirane od Austrijanaca se procenjuje na 40.000.

Austrijanci 1739. trpe konačan poraz i granica se vraća na Savu i Dunav... Šumadija tada ponovo biva napuštena od većine stanovništva koje bježi sa Austrijancima na sjever...

Narednih decenija Šumadiju naseljava srpsko stenovništvo iz Hercegovine, Brda i Starog Vlaha...
Између осталог. Одакле вам та оптерећеност Брдима, Херцеговином? Колико Срба живи данас тамо? 300 000 или мање? Зашто би од тако малог постотка водили порекло милиони Срба?
Иначе да Србија је опустела и 1690 и 1718 и 1739 и 1790 и 1813... И Срби су ишли у збегове у Аустрију и неки се враћали а неки остајали

Између осталог. Одакле вам та оптерећеност Брдима, Херцеговином? Колико Срба живи данас тамо? 300 000 или мање? Зашто би од тако малог постотка водили порекло милиони Срба?
Иначе да Србија је опустела и 1690 и 1718 и 1739 и 1790 и 1813... И Срби су ишли у збегове у Аустрију и неки се враћали а неки остајали

manje ili više nebitno... to je prostor tzv. prvobitne Srbije... Koliko Srba danas živi u prapostojbini (odakle su se doselili na Balkan)?!

Мала примедба.
По Порфирогениту ту живе Срби, али су ту Захумље, Травунија...
Србија (у чији састав улази и Босна) је северније и североисточније
Jeste, ali upravo su istočna Hercegovina i crnogorska Brda centralne teritorije krštene Srbije... nebitno, opšteprihvaćeno je da je većina stanovnika Šumadije porijeklom iz Hercegovine, Brda i Starog Vlaha... dok su Moravci i Srbi istočne Srbije uglavnom porijeklom sa juga Srbije...

Poslednja izmena:
На интернету стварно слабо информација има о Р1а1а-З92.
Али следећа два упута су ми упала за око:
- Baltic languages & Proto-Baltic
- The Balts - Marija Gimbutas
Ако сам добро приметио, ове везују са центум језицима.
Милан Будимир изражава одређену резерву према постојанњу балто - словенске заједнице.
Мислим да ово заговарају заступници тезе да су се Словени издвојили из кентум заједнице, као млађа грана. Нордизам.
Ово све са резервом, немам времена да проверавам.

Ако сам добро приметио, ове везују са центум језицима.
Милан Будимир изражава одређену резерву према постојанњу балто - словенске заједнице.
Мислим да ово заговарају заступници тезе да су се Словени издвојили из кентум заједнице, као млађа грана. Нордизам.
Ово све са резервом, немам времена да проверавам.

А ти си као некада написао нешто што си претходно проверио???!!!

ne vode poreklo od tako malog postotka. mali postotak je ostao. a milioni su potomci onih koji su otisli.

mnogi vuku poreklo s tog kamenjara jer su ti siromasni krajevi prednjacili u natalitetu u poslednjih par vekova. brda su sigurnija ali i oskudnija kolevka.

sta je doprinelo tako visokom natalitetu? rekao bih najpre posvecenost rodu i domacinstvu. te odsustvo ( do WW1 i WW2) velikih pogibelji ljudstva.

Poslednja izmena:
Указао бих на још једну везу овог подручја са централном Србијом. У4 мтДНА. У Србији је већа коцентарација него у окружењу, па и Херцеговини, ако се узме у обзир смер миграција, значи да је некада та разлика била и већа.http://www.poreklo.rs/2012/08/22/rasprostranjenost-mt-dnk-haplogrupa-u-jugoistočnoj-evropi/
http://www.familytreedna.com/public/U4mtDNA/default.aspx?section=mtmap
Веза је и са народом Калаш на Хималајима, који су изгледа дошли са Балкана, после Аријевске миграције.
Имају и 18% Р1а. Ако би знали структуру овог Р1а, можда би добили одговор који је Р1а био на Балкану пре Римљана.

И вечита дилема када имамо поклапање два подручја. Који је смер миграције?
Правац Тиса, Мориш - Буг је један од природних коридора. На овом коридору имамо и повећану коцентрацију и И2. То можда може указати на смер.

Ово сам остао дужан http://ponude.biz/knjige/m/Milan Budimir - Grci i Pelasti.pdf
Ево шта каже о вези Палеобалканаца и Словена:
"Следи да се већ и из мршавих језичких остатака старих Пеласта може са разлогом
говорити о ликвидској метатези. Како се међутим са археолошке стране говори о повезаности
оних племена у средњој и југоисточној Европи која спаљују мртваце и пепео остављају у
урнама, и како се та област на простору северно од Карпата простире све до Дњепра те тако
захвата и најстарија словенска насеља, онда се и појава ликвидске метатезе у словенским
језицима не може проучавати одвојено од сличних појава у говорима старих Пеласта. Ово
нарочито стога што код ове, некентумске групе видимо готово увек секундарно дужење
самогласника после премештања ликвиде.
Да још једном поновимо исофоне које спајају говоре старих Пеласта са словенским
дијалектима:
1) некентумски карактер обају говора,
2) ликвидска метатеза,
3) прелаз s после u у k/h σαυκος δαυκος, δαυχνα βαυκος, и
4) истоветно образовање претерита."

Благоје, обрати пажњу на ово. Кашуби.
"- Došao sam 1999. godine iz Novog Sada u Poljsku da doktoriram i upoznao sam ljude koji odlično razumeju srpski jezik. To me je privuklo da istražujem i otkrijem da su Kašubi autohtoni slovenski narod, koji živi na najlepšim obalama Baltičkog mora. U svom rečniku imaju fond srpske govorne tradicije. Uostalom, Kašubi na jugu Baltika, imaju Srpsko selo i Srpsko jezero - otkrio nam je svoju tajnu vezu sa ovim narodom dr Dušan Pažđerski, koji za sebe kaže da je Novosađanin."
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:333254-Kasubi-su-kao-Srbi

Ако прeтпоставимо да је смер миграције југ- север, који би историјски контекст ове сеобе могао бити?
"АМИЈАН МАРЦЕЛИН — писац Историје из IV века, на једном месту говори о простору данашњег Баната и Бачке, што се може схватити из географских одредница које помиње. Каже да ту живе "слободни" и "ропски" Сармати. Слободне Сармате описује као коњанике, често са два коња са оружјем и оклопима који су добро познати код Сармата, а ликовно су и приказани на Трајановом стубу у Риму. Опис "ропских Сармата" односно Лимиганата је сасвим другачији. Они живе као сељаци-земљорадници и сточари, и граде стална насеља у којима има чврстих брвнара и лаких кровињара. Не истичу се посебно описом оружја, а међу њима је изгледа мало коњаника. Они међу собом имају веће стараца, сеоских првака које одлучује о најважнијим питањима као што су рат и мир. "Ропски Сармати" (Лимиганти) су се побунили против својих господара — "Слободних Сармата", па су и поред интервенције римске војске која је штитила интересе својих савезника ("Слободних Сармата"), остали да живе на простору Баната, при чему су једном приликом чак покушали да убију римског цара, који је једва извукао живу главу. Све се то дешава у првој половини IV века."
Претпоставља се да су после ове побуне Sarmatas Servos морали да напусте то подручје.

Poslednja izmena:
NAUČNO DOKAZANO: Srbi najstariji narod iz čijeg gena potiču Hrvati, Bosanci i Arijevci!

Anatolij Aleksejevič Kljosov, profesor biologije Harvadskog univerziteta, u svom naučnom radu izneo je tvrdnje da je srpski gen star 12.000 godina i da potiče od Nojevog sina................

http://www.telegraf.rs/vesti/832272...z-cijeg-gena-poticu-hrvati-bosanci-i-arijevci

Šta sada da se radi ???:mrgreen:
P.S
Nemoj da prebacujete temu sa politike.............ovo je itekako politička tema !!!

NAUČNO DOKAZANO: Srbi najstariji narod iz čijeg gena potiču Hrvati, Bosanci i Arijevci!

Anatolij Aleksejevič Kljosov, profesor biologije Harvadskog univerziteta, u svom naučnom radu izneo je tvrdnje da je srpski gen star 12.000 godina i da potiče od Nojevog sina................

http://www.telegraf.rs/vesti/832272...z-cijeg-gena-poticu-hrvati-bosanci-i-arijevci

Šta sada da se radi ???:mrgreen:
P.S
Nemoj da prebacujete temu sa politike.............ovo je itekako politička tema !!!

Пре три године, Руска академија наука и уметности је ово изнела као званичан став.
Ништа ново.
Тад је председник Русије, био је Медведев, потписао то као документ који званично улази у историјске уџбенике- да су Сербо-Расци најстарији народ у Европи.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back