Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
Evo nadjoh jedan zanimljiv rad na zanimljivu temu:
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0071004
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0071004
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
На основу чега се можа тврдити да су то Словени са доњег Дунава када то Менандер не каже.
Авари су окружени Словена. Неки од њих су под Аварима. Авари тек после овог похода опседају Сирмијум и протеравајуј Гепиде и улазе у сукоб са Византијом.
Нема никаквих назнака да су Срби "аварски Словени". Историјки контекст је такав да су они на бранико пред Аварским ширењем, и повремени савезници Франака и Византијаца на том пољу.
Ширење Срба отпочиње са слабљењем Авара. Срби су превише јаки у 7. веку за некога ко је тек тада ослободио Аварске доминације.
Чак изгледа да је уласком Авара у Панонију, остављен простор за спуштање Р1а М 458 у доње Подунавље и продоре на Византијску територију. У неку руку Аварима је угрожено залеђе и веза са прадомовином. Ово је много озбиљнији разлог од чистог хира.
I hrvatska i srpska wikipedia daju istu najverovatniju teoriju o poreklu hrvatskog imena:
A kad se Hrvati i Srbi u necemu sloze to je onda neminovno tacno.Tako da licno mislim da ne stoji ni avarska, ni iranska, ni ilirska teorija o poreklu Hrvata. Oni su Sloveni danas, a Sloveni su i poreklom.
ali neminovno je to da u hrvatskom narodu i danas ima "ostataka" Avara.Nebitno bili oni starinom Avari ili nesto drugo.I hrvatska i srpska wikipedia daju istu najverovatniju teoriju o poreklu hrvatskog imena:
A kad se Hrvati i Srbi u necemu sloze to je onda neminovno tacno.Tako da licno mislim da ne stoji ni avarska, ni iranska, ni ilirska teorija o poreklu Hrvata. Oni su Sloveni danas, a Sloveni su i poreklom.
Ја мислим да не би требало тек тако и у потпуности одбацивати иранску теорију, тим пре што је у том или сличном облику још увек заступа велики број источних аутора. Према тој теорији, Сербои, које помиње Плиније, су се утопили у масу Словена и од њих је новонасталом племену остало само име (све остало, језик, култура, генетика и друго су словенски), што није немогуће. Тако нешто се догодило са Мађарима, а још сличније са Бугарима, па зашто онда не би могло и са Србима и Хрватима? Уосталом, сматра се да су у етногенези Словена учествовали и Сармати, и једно од тих сарматских племена могли су бити и Сербои.
ali neminovno je to da u hrvatskom narodu i danas ima "ostataka" Avara.Nebitno bili oni starinom Avari ili nesto drugo.
Ја мислим да не би требало тек тако и у потпуности одбацивати иранску теорију, тим пре што је у том или сличном облику још увек заступа велики број источних аутора. Према тој теорији, Сербои, које помиње Плиније, су се утопили у масу Словена и од њих је новонасталом племену остало само име (све остало, језик, култура, генетика и друго су словенски), што није немогуће. Тако нешто се догодило са Мађарима, а још сличније са Бугарима, па зашто онда не би могло и са Србима и Хрватима? Уосталом, сматра се да су у етногенези Словена учествовали и Сармати, и једно од тих сарматских племена могли су бити и Сербои.
Не ваља ти хронологија брате, све си се збркао. Догађаји о којима пише Менандер збили су се 578. године. Авари су у Панонију стигли 566. године, да би 567. године у савезу са Лангобардима срушили краљевство Гепида, да би потом потиснули и саме Лангобарде, који су у периоду од 568. до 572. године мигрирали у северни део Апенинског полуострва, на простор који је остао слободан после пропасти царства Острогота. Дакле, до догађаја о којима Менандер пише читава Панонија је већ била под контролом Авара, па и простор око Зале, где ти смешташ вожда Даурентија. Хтео ти то да признаш или не, теза ти је неоснована и неодржива, као и твоје повезивање Даурентија са Србима, за шта нема апсолутно никаквих аргумената.
Што се Срба тиче, њих су управо Авари потиснули у западније крајеве - Полабље, западна Чешка и североисточна Баварска, где су углавном били под утицајем Франака. Они који су тамо остали били су суверени негде у периоду од 630. до 780. године.
"Авари тек после овог похода опседају Сирмијум и протеравајуј Гепиде и улазе у сукоб са Византијом."
Говорио сам о Сирмијуму, као кључном моменту. Византија није заинтересована за Сирмијум, јер је дат Гепидима, Брајан им одговара да је Гепиде протерао, онда осваја Сирмијум...
Провери мало, ово што си написао. Зар нисмо рекли да су Авари у доње подунавље кренули из Паноније, и да их Византијци пребацују преко Дунава.
Није искључено да су у неком моменту Авари успели потиснути Србе ка северозападу, и загосподарити простором око реке Зале. Чињеница је да су се Срби вратили, а Авари нестали са историјске позорнице.
Kaže da je proterao Gepide, ne kaže koliko pre. Gepidi su nagrađeni za uništavanje Huna, prisutni su i u samom Sirminumu.Лепо сам ти рекао да си све побркао. Прочитај мало пажљивије, можда ће ти бити јасније. Краљевство Гепида је срушено 567. године, а Сирмијум Авари нападају, ако се добро сећам, 582. године. Временски распон је целих 15 година, није мало да се за толико погреши. Мислим да о оба догађаја пише Менандер, проверићу кад будем у прилици.
Pre no što su se zaputili ka Karpatima, Avari su uništili tada brojan narod Anda, severno od Kavkaza. Danas imamo njihove ostatke na Kavkazu i među njima značajan procenat I2a. Na tom prostoru imao i prisutvo U mtDNA.Ја мислим да не би требало тек тако и у потпуности одбацивати иранску теорију, тим пре што је у том или сличном облику још увек заступа велики број источних аутора. Према тој теорији, Сербои, које помиње Плиније, су се утопили у масу Словена и од њих је новонасталом племену остало само име (све остало, језик, култура, генетика и друго су словенски), што није немогуће. Тако нешто се догодило са Мађарима, а још сличније са Бугарима, па зашто онда не би могло и са Србима и Хрватима? Уосталом, сматра се да су у етногенези Словена учествовали и Сармати, и једно од тих сарматских племена могли су бити и Сербои.
Dosodan sam, ali Sarmat i Serboi su jedno isto, prelaz od zvuka B na M je normalna pojava, pogotova kod naroda kao sto su Grci, gde i ne postoji zvuk B. -at je samo padez za mnozinu. Danas imamo ga i na srpskom za mnozini srednjeg roda, prase, prasAD. Pa imamo i rec SrbADija. Karpi su i dali ime planine Karp-at. Karp, koji je vezan sa Horb-at.
Ako uporedimo rec Hrvat i rec Srb, imamo sledece, Horbat i Sorbat, odnosno ista rec, jedna na kentum jezik, druga na satem jezik. Tako da je poreklo reci verovatno isti, ali ne mora da bude i plemena.
Ali slazem se ostalom, da je kod Srba ostao naziv od Sarmata, a jezik i genetika su pretezno proto-slovenska. I dalje nema iskopovanih Sarmata ? mislim i dalje ne znamo kojoj su hg pripadali?
Kaže da je proterao Gepide, ne kaže koliko pre.
566 (година)
ЦАР ЈУСТИН ОДБИЈА ПОМОЋ ГЕПИДИМА KOJE СУ НАПАЛИ АВАРИ И ЛАНГОБАРДИ
Лангобарди су се споразумели са Аварама u заједнички заратили на Гепиде. Конимунд, вођ Гепида, уплашен тиме, послао je посланике цару Јустину II (565—578) и позвао га да му дође у помоћ... „и поново je обећао да ће дати Сирмијум (το Σίρμιον) и земљу унутар реке Драве (Δράου ποταμού)".
Али цар му није веровао јер je Конимунд већ више пута исто то обећавао па није одржао. Зато je ствар одлагао и није му дао помоћ.
Gepidi su nagrađeni za uništavanje Huna, prisutni su i u samom Sirminumu.
Pre no što su se zaputili ka Karpatima, Avari su uništili tada brojan narod Anda, severno od Kavkaza. Danas imamo njihove ostatke na Kavkazu i među njima značajan procenat I2a. Na tom prostoru imao i prisutvo U mtDNA.
Znači Srbi su iz Podunavlja došli na Kavkaz, a ne obrnuto.
Kor, taj narod "sa mora" se uklapa vremenski sa dorijanskom invaziju Peloponeza i Krita. Veliki postotak R1b u dorijanske predele, pogotovo Krit, nam govori da su Dorijanci bili R1b.
Tako da je verovatno i da su ti ljudi koji harali po mediteranu isto R1b.
Tи си одвукао расправу у том правцу, Суштина је да су Авари из Паноније кренули ка Словенима у доњем Подунављу, тако да су пре тога могли бити у контакту са Словенима у Подрављу.Ја не знам шта ти то пишеш, да ли ти знаш? КО каже да је КО протерао Гепиде, а не каже колико пре ЧЕГА? И ГДЕ каже? Ја сам те упутио на поглавље о Менандру у књизи "Византијски извори за историју народа Југославије, том 1", где се прилично јасно види хронологија догађаја у Панонији у које су умешани Авари.
Рецимо, имаш следеће извештавање Менандра:
На том месту имаш и важну фусноту: Гепидска држава налазила се између Лангобарда на западу и Авара на истоку. Савез лангобардско-аварски довео je до пропасти Гепида (567 г.), што су Византинци искористили да узму Сирмијум који су им Гепиди раније били отели. Поновно освајање Сирмијума од стране Византије било je повод доцнијим сукобима између Византије и Авара. Надаље Менандер извештава о преговорима и сукобима Авара и Византинаца око контроле над Сирмијумом, специјално о о упадима Авара у Далмацију (провинцију) 568. године. Коначно, Сирмијум је пао у Аварске руке 582. године, што јасно пише у овом поглављу.
Искрено, уопште ми није јасно зашто си се ухватио за Сирмијум, када он нема никакве везе са нашом расправом око Даурентија, Словена у области Зале и Авара.
Какве ово има везе са претходним. Личиш ми на ђака који не зна одговор на питање које му је професор поставио, али да не би ћутао он прича нешто лево, што зна, а што нема никакве везе са постављеним питањем.
Молим те, објасни ми како из чињенице да је код народа Анда пронађен значајан проценат хаплогрупе I2a (око 25%) изводиш закључак "Srbi su iz Podunavlja došli na Kavkaz, a ne obrnuto"? Мени овај начин закључивања није јасан? Конкретно, реци ми да ли то значи да та I2a код народа Анда мора да буде српског порекла? Да ли свака етничка заједница или област у којој има 25% и више хаплогрупе I2a мора да има српско порекло? Да ли су српског порекла и они делови Русије у којима фреквенција хаплогрупе I2a иде и до 27% (према википедији, просечна фреквенција I2a у централној и јужној Русији је 23,5%)? И да ли значи да је та I2a код народа Анда на Кавказ морала да дође у античко доба, или је могла да дође и касније?
Изгледа да ће ипак бити да су Понти већински Скитски, Туркојски, Бугарски, Хазарски, Албански, Аварски Р1б.Kako je jezik kod Srba protoslovenski?![]()
Sarmati su vjerovatno bili većinski neka od R1a... vjerovatno ima nečega u ovome što ti govoriš... ali to je toliko pojednostavljeno...
Dosodan sam, ali Sarmat i Serboi su jedno isto, prelaz od zvuka B na M je normalna pojava, pogotova kod naroda kao sto su Grci, gde i ne postoji zvuk B. -at je samo padez za mnozinu. Danas imamo ga i na srpskom za mnozini srednjeg roda, prase, prasAD. Pa imamo i rec SrbADija. Karpi su i dali ime planine Karp-at. Karp, koji je vezan sa Horb-at.
Ako uporedimo rec Hrvat i rec Srb, imamo sledece, Horbat i Sorbat, odnosno ista rec, jedna na kentum jezik, druga na satem jezik. Tako da je poreklo reci verovatno isti, ali ne mora da bude i plemena.
Ali slazem se ostalom, da je kod Srba ostao naziv od Sarmata, a jezik i genetika su pretezno proto-slovenska. I dalje nema iskopovanih Sarmata ? mislim i dalje ne znamo kojoj su hg pripadali?
Tи си одвукао расправу у том правцу, Суштина је да су Авари из Паноније кренули ка Словенима у доњем Подунављу, тако да су пре тога могли бити у контакту са Словенима у Подрављу.
Одакле податак да у јужној Русији имамо 23% И2а?
Логично је да у Србији имамо повишену концетрацију И2а1б.
У долини реке Буг је једна од 4 средњевековне Србије.
http://slavicnet.com/pls/ije/forum_v5.show_post?id=85891
На који Буг мислиш, западни или источни? Источни Буг је у Украјини, а Западни Буг само додирује Белорусију и чини део њене западне границе са Пољском. Међутим, концентрација I2a1b у Белорусији је најмања управо у њеном западном делу, пада на само 2,74%. Према томе, ни овај "аргумент" ти не ваља!
Намераваш ли да ми даш одговор на оно што сам те питао? Ово није одговор, поново се понашаш као ђаче које не зна одговор на питање па врда!
Када би умео да дефинишеш питаље, можда би и добио одговор.
http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?section=ymap
Ovo je veoma interesantno - što se tiče "prelaz od zvuka B na M kod Grka". Znači kod Grka ne postoji zvuk B? Da li je tačno da Grci umesto B pišu MP ili nešto slično (ili su nekada pisali); i kako onda oni to izgovaraju?
Srbi su klesali planetu zemlju da bude okrugla , a vi se koorcite sa 25.000 godina !![]()
Samo je mali dio Hrvata slavenskog porijekla - od deset do trideset posto, tu negdje... Za razliku od nas, Mađari su genetski pretežno Slaveni. A što smo mi? Mi smo u velikom, relativno najvećem broju, balkanski starosjedioci - tu sjedimo i nismo se nigdje makli još od početka posljednjeg ledenog doba prije 25.000 godina!