Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
Ahile, da li bi ti mogao ukratko da predstavis sve svoje hipoteze? Licno ja ne mogu da poovezem neke stvari koje ti pises, za ostale ne znam ))
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ahile, da li bi ti mogao ukratko da predstavis sve svoje hipoteze? Licno ja ne mogu da poovezem neke stvari koje ti pises, za ostale ne znam ))
Cela Sumadija je naseljena od druge polovine 18og veka, tako da nema u Sumadiji autohtonog stanovnistva (ili jako jako malo).
Odmah da kazem da sam laik pa da ne bude nekakvog cudjenja, ali ovo mi je veoma interesantno i nisam to znao. Odakle su dosli ti preci danasnjih Sumadinaca? Iz Crne Gore i Hercegovine? Koliko dobro danas razumijemo te puteve naseljavanja po nasim prostorima? U zadnje vrijeme pokusavam saznati porijeklo mojih predaka (inace sam iz Bosanske Krajine) al' slabo je tamo ista prezivjelo sve nase silne ratove. Da li se zna odakle su dosli danasnji Krajisnici (ako je lakse, govorim o podrucju Janja i Kupresa)?
Hvala unapred.
Јутрос сам добио резултате мог теста на 37 маркера. На самој интернет страници ФТДНА није баш све било толико детаљно описано, али сам маркере убацио у овај рачунар (http://predictor.ydna.ru/) и испало ми је R1a1a1*-Unclustered-M417* (xM458,L365). Резултатом и нисам много изненађен, јесте да сам више рачунао на И2 (због типичног кромањонског изгледа), али сам био сигуран, да ако не испадне И2 у другом случају то само може бити Р1а (зашто би иначе већина на први поглед мислила, да сам Чех/Пољак).
Е сад ме једино занима зашто ми је рачунар избацио, да није кластрирано? Да ли је тест на 37 маркера ипак недовољан или је горе наведени рачунар престар, па не узима у обзир неке можда недавно пронађене комбинације?
Р1а-М458 припада балто-словенској групи, а Р1а-Л365 померанској - да нисам случајно погрешио? Колико су старе те две групе и којој култури су припадале? На ФТДНА ми је у профилу писало нешто, да је порекло мојих гена у Corded ware култури. Мада шта тамо на ФТДНА пише ми је некако крајње нејасно и непрегледно.
Јутрос сам добио резултате мог теста на 37 маркера. На самој интернет страници ФТДНА није баш све било толико детаљно описано, али сам маркере убацио у овај рачунар (http://predictor.ydna.ru/) и испало ми је R1a1a1*-Unclustered-M417* (xM458,L365). Резултатом и нисам много изненађен, јесте да сам више рачунао на И2 (због типичног кромањонског изгледа), али сам био сигуран, да ако не испадне И2 у другом случају то само може бити Р1а (зашто би иначе већина на први поглед мислила, да сам Чех/Пољак).
Е сад ме једино занима зашто ми је рачунар избацио, да није кластрирано? Да ли је тест на 37 маркера ипак недовољан или је горе наведени рачунар престар, па не узима у обзир неке можда недавно пронађене комбинације?
Р1а-М458 припада балто-словенској групи, а Р1а-Л365 померанској - да нисам случајно погрешио? Колико су старе те две групе и којој култури су припадале? На ФТДНА ми је у профилу писало нешто, да је порекло мојих гена у Corded ware култури. Мада шта тамо на ФТДНА пише ми је некако крајње нејасно и непрегледно.
Ок, значи М458 и Л365 дефинитивно испадају. Када сам унео све маркере и када је изашло R1a1a1*-Unclustered-M417*, иза тога је писало могућност 100%.
Да ли то можда значи, да се не ради о мањку пар маркера за прецизније сврставање, него је моја хаплогрупа припада баш тој надгрупи Р1а1а1*-М417*?
ПС: Сад сам послао коментар на наш ДНК пројект са свим маркерима.
Прво хвала на честитакама.Да то није искључиво, мада ја тренутно гледам, да дођем до прецизног резултата ком кластеру припадам, па да преко припадности културе пронађем информације како су се та племена са мојим изворним генима хранили и какав начин живота су водили. Рекреативно се бавим спортом, па ме то баш стварно понајвише занима.
Што се изгледа тиче, највише сам повукао на оца и изгледом и особинама, доста и на деду. Мада старија родбина у селу када ме види, кажу да их по начину говора и гестике 100% подсећам на прадеду (дединог оца), виде мене и сећају се из детињства слике прадеде како је он говорио/кретао. А што се порекла тиче, пошто су ми се родитељи одавно развели, немам директан контакт са очевом породицом, осим кад на неког од родбине из њиховог села налетим (порекло са мајчине стране је породица из суседног села и знају да су даљим пореклом из источне Босне). Једино што са очеве стране знам је, да се каже да су они изворни Шумадинци. Е сад, да ли се односи на то да су они пре миграција у 17./18. веку већ живели у Шумадији или да ли су још од пре Косовског боја ту живели, не знам. Слава им је Лазарева субота - ја славим славу мајчине породице Ђурђиц. Али већ сам планирао, да следећом приликом обавезно посетим сву ту родбину са очеве стране, оловку и свешчицу у руке и да лепо што више информација забалежим.![]()
Занимљиво у сваком случају - баш због тога је то била и моја прва помисао када сам данас видео, да сам Р1а.Ovo mi je veoma znimljivo. Prostor sa koga je naseljavana šumadija, nije baš vrveo od R1a.
@jos jedan Bane
То нисам знао. Тражио сам преко гугла неки новији предиктор, али све што сам нашао је било или старије или је приказивана само хаплогрупа без кластера.
Да ли ми можеш дати упут неког новијег предиктора?
Па и не можемо баш - кромањонци су уствари прото-европљани са И хаплогрупом.Па нисам сигуран да Р1а можемо повезати са Кромањонцима.
Ја сам то на самом почетку урадио и то ме је понајвише и збунило. И ево шта је испало на тим "поготцима": на 37 маркера немам поклапања ни са киме. На 25 маркера се поклапам са 3 лика (двојица су Пољаци, један није оставио никакве податке осим руске мејл адресе ), који припадају Р1а1а М-198.Nisam u skorije vreme citao da je neko preporucivao neki prediktor, tako da u vezi toga ne mogu da ti pomognem.
Da sam na tvom mestu, ovako bih uradio. Svi koji su se testirali kod ftdna imaju nalog (kit number i password) za ftdna portal. Na svom nalogu (na portalu) imas meni "Y-DNA", a u okviru tog menija imas podmeni "Matches". Tamo mozes da vidis da li ima haplotipova koji se sa tvojim poklapaju na svih 37 markera, i ako ih ima da li je za njih odredjena haplogrupa (npr ja pretpostavljam da mozes da imas poklapanje sa nekim ko je R1a-Z280). Ako ima takvih preklapanja onda ces odatle moci da izvuces neke zakljucke.
Па и не можемо баш - кромањонци су уствари прото-европљани са И хаплогрупом.
Ја сам то на самом почетку урадио и то ме је понајвише и збунило. И ево шта је испало на тим "поготцима": на 37 маркера немам поклапања ни са киме. На 25 маркера се поклапам са 3 лика (двојица су Пољаци, један није оставио никакве податке осим руске мејл адресе ), који припадају Р1а1а М-198.
И због тога ја данас и "лутам" по интернету у нади да нађем конкретан предиктор, који ће ми показати таначан кластер. Мислим нисам урадио тест на 37 маркера, да би на крају само знао, да сам Р1а1а - са 37 маркера ваљда је могуће одредити и тачан кластер.(?)