Ја лично сматрам да су оне старије гране (Isles B, C, D, Disles), као и I2a1a (M26), са великом фрекцвенцијом насељавале Западну Европу, укључујући и Острва, пре R1b-инвазије, и да им је R1b-инвазијом фреквенција драстично смањена. Чини ми се симптоматичним то да су ове хаплогрупе нагуране на сам обод Европе (крајњи запад), као да су бежали од R1b-популације докле год су могли, и зауставили се кад више нису могли даље.
kirios
Ono sto je zvanicna teorija sta se desilo u irskoj je sledeca:
I je bila originalna haplogrupa.
Onda su dosli R1b i pobili sta su mogli i ostavili sacicu.
Onda su dosli vikinzi i doneli malo svoje I i R1a
Ono sto ja mislim da se desilo u britaniji je sledece:
I je prva dosla u britaniju sa baltika. ovo su pomorci odnosno primorci. I su se naselili uz vodu, po obali i po jezerima i uz reke ali uglavnom na severoistoku irske. oni su zadrzali kontakt sa baltikom sve do vikinskih invazija.
Onda je dosao R1b. ovo su stocari. R1b se naselio po unutrasnjosti uglavnom na jugozapadu.
Ove dve haplogrupe su zajedno zivele jedne pored drugih sve do gvozdenog doba. tada R1b pocinje ekspanziju. Do 9 veka nove ere R1b vojno, kulturno i jezicki dominira irskom. R1b su od 5 veka pa na dalje koristili hriscanstvo u svojoj ekspanziji. Dakle imamo klasican krstaski pohod isto kao na baltiku par vekova kasnije koji je doveo do populacione, kulturne i jezicke promene. Ja mislim da je jako interesantno da su irci u vreme od 5 do 10 veka stancovali jevandjeliste kao na traci i slali ih u franacke zemlje da inspirisu borbu preotiv pagana koji su u to vreme svi bili sloveni. Mozemo maltene da kazemo da su irski R1b pokrenuli anti slovenski krstaski pohod sa atlantika prema istoku. Delovi starog jezika i kulture su se sacuvali u narodnim obicajima i predanjima. Pogledaj srbiju posle pokrstavanja, pogledaj nemacku posle pogermanjenja pogledaj kosovo danas ili jos bolje albaniju. Toponimi i hidronimi su se sacuvali isto kao i u drugim bivsim slovenskim zemljama kao reci bez smisla, koje zvuce slicno kao originalne.
Novi talas I + r1a (angli koji su ukljucivali i obodrite i volce i gote) se naseljavali na istim mestima gde zivi I populacija a kasnije su vikinzi samo nastavili da dolaze na iste teritorije. Ja mislim da nikad nije ni bilo prekida u naseljavanju sa baltika.
Ja ovo baziram na arheologiji, lingvistici i na genetici.
Jedino objasnjenje za postojanje tog slovenskog kulturnog sloja u irskoj je da ga je tu donela slovenizovana etnicka grupa. Dakle jedno od sledecih je moguce:
1. da su ga tu doneli pripadnici originalne I2a koja se odvojila od ostatka I2a pre12000 godina
2. da su ga tu doneli pripadnici neke danas neslovenske R1a i I2a haplogrupe koje se nalazi u irskoj, dakle R1a i I2a za koje se tvrdi da su dosle sa vikinzima
3. da su ga tu doneli pripadnici neke haplogrupe koje se nalazi u irskoj koja je nekad bila slovenska a sad vise nije a koja nije deo R1a i I2a. To moze da bude neka od R1b grupa sa baltika i centralne evrope koji su dosli u irsku u poslednjih 2500 godina.
4. da su ga tu doneli pripadnici R1b koji su pokupili te slovenske dzidzabidze dok su kao kelti ziveli u centralnoj evropi, kako neki tvrde.
bilo koje od ovih objasnjenja stvara probleme:
1. slovenska kultura je stara najmanje 5000 godina i bila je originalna kultura evrope

2. I2a i R1a su nekad bili cisto slovenske pa su onda delovi pogermanjeni i poirceni...ako pogledas raspodelu ovih grupa opet dolazis do zaklucka da je slovenska kultura bila je originalna kultura evrope

3. Neke grane R1b su u jednom trenutku u proslosti slovenizovane i bile su deo slovenske kulture (obodriti? volci? geti?). kasnije su germanizovane, poircene...ako pogledas raspodelu ovih grupa dolazis do zaklucka da je slovenska kultura bila dominantan kultura evrope do ranog srednjeg veka i franackih R1b invazija

4. Kelti i sloveni su ziveli zajedno u centralnoj evropi 500 godina pre nove ere, pa je deo ovih polu slovenizovanih kelta otisao u irsku...
kako god da okrenes nije dobro za zvanicnu istoriografiju i genealogiju...
ps: pogledaj raspodelu R1b na eupediji i vidi koliko malo irski R1b ima sa R1b iz centralne evrope. Mozes maltene da ih posmatras kao dve razlicite haplogrupe, toliko su razdvojene populaciono.
http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_R1b_Y-DNA.shtml