Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moje skromno mišljenje je da ne treba povezivati I2c sa migracijom Albanaca.
Po meni su Albanci, potomci antičkih Albanaca sa Kavkaza, koji su stigli na Balkan u XI veku.
I2c bi bila deo migracija koje su se u oko početka I milenijuma pne odvijale sa Balkana u pravcu Irana(a i kasnije).
Meni je posebno zanimljivo Kenovo zapažanje oko albanskog I1. Već sam ukazao na to da u ima indicija da je nekada frekvencija I1 u jugozapadnoj Srbiji bila veća.
Na a ovoj temi se dosta pisalo o Basaranima, moguće je da su zaista odigrali značajnu ulogu u širenju I2a.
http://forum.krstarica.com/showthre...inska-vs-srpska-autohtonistička-škola/page123

Poslednja izmena:
Људи, може ли ми ко казати гдѣ се у Србийи може човѣк испитати на хаплоскупине? Я прѣ два дана писах на informacije@dnk.rs лабораторийе ДНК и питах их раде ли утврђивање хаплоскупина, али ми они нѣсу одговорили. Када нѣсу за два дана, нећейу никада. Я им сасвим лѣпо и културно писах, а они ништа.

Од: Невски
За: informacije@dnk.rs

Поздрав.

Радите ли ви одређивање хаплоскупина?
Видех ово у вашем ценовнику, па ме занима да ли йе то у ствари подробно одређивање хаплоскупина, као што су И2А1Б1 или Е1Б1Б1?

DNK profil Y hromozoma 12.000
Identifikacioni DNK profil 12.000

А женске хаплоскупине (мтДНК)? Йел и оне улазе у цену?

Молим ве упутите ме ка неким койи ми могу помоћи, яко ми йе стало видѣти ко су ми били прѣдци.

Људи, може ли ми ко казати гдѣ се у Србийи може човѣк испитати на хаплоскупине? Я прѣ два дана писах на informacije@dnk.rs лабораторийе ДНК и питах их раде ли утврђивање хаплоскупина, али ми они нѣсу одговорили. Када нѣсу за два дана, нећейу никада. Я им сасвим лѣпо и културно писах, а они ништа.

Молим ве упутите ме ка неким койи ми могу помоћи, яко ми йе стало видѣти ко су ми били прѣдци.

Можда им трѣба прѣвод. ;)

Баш ви хвала, Кириосе и Батлецате. Много ми помогосте.

Pa lepo im napiši poruku i će ti odgovore jbtee ... Žene nemaju haplogupe i ne rade ti oni haplogrupu već analizu Y-hromozoma a ti posle iz toga vidiš nekako ... Ti il će teraš neki trip ili oćeš stvarno da saznaš ko su ti preci :D Lepo napiši mail, pošalji uzorak na adresu i pare i dobiješ rezultate. Za dva dana kao meni, ali nisu mnogo profesionalni, meni zakinuli jedan marker i to baš onaj najvažniji :D

kyrios, kor, hajka, battlecat, investigator i ostali

za sve koji su se pitali kad cu da predjem sa reci na dela i da konacno napisem nesto o slovenskim vikinzima odlucio sam da sve to napisem na temi o slovenskim kucama. mislio sam da bi bilo dobro objasniti kako su te kuce vezane za ostali slovenske nalaze u skandinaviji i zapadno evropskim vikinskim teritorijama. temu sam otvorio kao poziv na saradnju. ima puno materijala na raznim jezicima i pomoc je uvek dobrodosla.

u svakom slucaju da ste mi zivi i zdravi i veseli.

Управо сам неки овакав могућ сценарио имао у виду када сам постављао питање где су докази да су хаплогрупе I, I2 и I2a настале на Балкану.
Šta ćemo sa homosapiensom, koji je živeo u Evropi znatno pre nastanka hg I?
Imamo prisustvo hg F u Evropi, otkriveno na najstarijim kostima, što se poklapa sa hronologijom koja kaže da je prvi Evropljanin morao biti hg F.
Nije mi jasno, zašto Crno more crtaju kao jezero, a pretpostavke migracije prave na osnovu današnje geografije. Prirodni put migracija je preko Male Azije i ravnice, koja je danas potopljena Egejskim morem.

Šta ćemo sa homosapiensom, koji je živeo u Evropi znatno pre nastanka hg I?
Imamo prisustvo hg F u Evropi, otkriveno na najstarijim kostima, što se poklapa sa hronologijom koja kaže da je prvi Evropljanin morao biti hg F.
Nije mi jasno, zašto Crno more crtaju kao jezero, a pretpostavke migracije prave na osnovu današnje geografije. Prirodni put migracija je preko Male Azije i ravnice, koja je danas potopljena Egejskim morem.

Да ли си на http://ecbiz126.inmotionhosting.com/...u5/page13.html приметио слику којом почиње текст о хаплогрупи I2a1b2?

Да ли си на http://ecbiz126.inmotionhosting.com/...u5/page13.html приметио слику којом почиње текст о хаплогрупи I2a1b2?
Sve je ovo okvirno i ugrubo
Jutros je bilo -20, sledeć jutra, kažu, niće oko nule. Sve zavisi da li duva iz Sibira ili Sahare.
Kada immo zaleđenu i ravnu ledenu ploču na severu, nije toliko bitna geografska širina. Bitna je zavetrina.
Grčka mitoloija je zabeležila severne vetrove Boreje.

Ja utočišta vidm u zaklonjenim dolinama. kao što su Đerdap, Doline Moravice Đetinje i Lima, dolina Neretve, Vardar i kopno potopljeno Crnim morem (npr Solunski zaliv).

Poslednja izmena:
Evo zadjoh malo na Eupediju nakon dugo vremena. Vidim da je Makjamo danas postavio novo stablo za I2a:

I2-tree.gif

A tu je i stablo poznatih nosilaca I2 koje je napravio Sparkey

famousi2tree.gif

Poslednja izmena:
Sve je ovo okvirno i ugrubo
Jutros je bilo -20, sledeć jutra, kažu, niće oko nule. Sve zavisi da li duva iz Sibira ili Sahare.
Kada immo zaleđenu i ravnu ledenu ploču na severu, nije toliko bitna geografska širina. Bitna je zavetrina.
Grčka mitoloija je zabeležila severne vetrove Boreje.

Ja utočišta vidm u zaklonjenim dolinama. kao što su Đerdap, Doline Moravice Đetinje i Lima, dolina Neretve, Vardar i kopno potopljeno Crnim morem (npr Solunski zaliv).

Битне су и географска ширина и заветрина, исто тако је битна и надморска висина, а најбитнија је храна. Не верујем да је у долинама Моравице, Ђетиње, Лима, Неретве и Вардара било толико крупније дивљачи колико је било у степским пределима. На Дунаву су можда и могли да живе од риболова, а и знамо да је у тим крајевима било и мамута, али не верујем да се на Моравици, Ђетињи, Лиму, Неретви и Вардару могло преживети од риболова или да је било много дивљачи коју би било лакше уловити. Уосталом, риболов им није могао обезбедити ни одећу, то је могла само крупнија дивљач.Трагајући за крупнијом дивљачи људи су дошли и до севернијих ледених крајева па чак и до Сибира, за то постоји обиље археолошких доказа.

Poslednja izmena:
Битне су и географска ширина и заветрина, исто тако је битна и надморска висина, а најбитнија је храна. Не верујем да је у долинама Моравице, Ђетиње, Лима, Неретве и Вардара било толико крупније дивљачи колико је било у степским пределима. На Дунаву су можда и могли да живе од риболова, а и знамо да је у тим крајевима било и мамута, али не верујем да се на Моравици, Ђетињи, Лиму, Неретви и Вардару могло преживети од риболова или да је било много дивљачи коју би било лакше уловити. Уосталом, риболов им није могао обезбедити ни одећу, то је могла само крупнија дивљач.Трагајући за крупнијом дивљачи људи су дошли и до севернијих ледених крајева па чак и до Сибира, за то постоји обиље археолошких доказа.
To je bilo pre poslebnjeg zahlađenja.
Jelen i svinja su dovoljno krupni.
Tamo gde je klima surovija manje je hrane.

Ne znam kolko doline reka pružaju zavetrinu ( zaštitu od vetra ako o tome pričamo ) kad tu najviše šiba promaja po bubrezi :D :P Najbolje bi bilo kao i što jeste čest slučaj da se živi par kilometara od velikih reka, a na rekama dokovi ili mali ribolovačko-lovački kampovi po potrebi.

Ne znam kolko doline reka pružaju zavetrinu ( zaštitu od vetra ako o tome pričamo ) kad tu najviše šiba promaja po bubrezi Najbolje bi bilo kao i što jeste čest slučaj da se živi par kilometara od velikih reka, a na rekama dokovi ili mali ribolovačko-lovački kampovi po potrebi.

u irskoj je za vreme poslednjeg ledenog doba ledena kora bila debela do jednog kilometra. ipak neke biljne vrste su prezivele na strmim liticama koje su bile u zavetrini...

http://www.enniscorthyguardian.ie/lifestyle/how-sandwort-survived-the-ice-age-in-sligo-3230725.html

za ostala mjesta ne znam, ali za neretvu se debeeeelo varas, u svakom pogledu

istrazivanje za Italiju, Brisighelli et al. 2012
:

http://1.***************/-5K8JFY4ql2A/UMd5Dz-3mGI/AAAAAAAAH84/clbuX0eUa4M/s1600/journal.pone.0050794.g003.png

http://dienekes.blogspot.com/2012/12/y-chromosome-study-of-italy-brisighelli.html

Zanimljivo je da se koristi stara nomenklatura.

Ali koliko vidim su podaci iz 2007 i 2009. Predpostavljam da je I* vecinom I2a, ali ima i verovatno I1. Nemam mnogo vremena u zadnje vreme da komentarisem. Ovde se lepo vidi slovenstvo Udina (Vidin) sto i nije cudno. Iznenadilo me i to sto imamo krajeve gde nema ( ni u tragovima ?) R1b. I sta je taj R1* koji nije R1a i koji nije R1b M269 ??? 67,7% u Ladini, Greska neka predpostavljam ?

Ali koliko vidim su podaci iz 2007 i 2009. Predpostavljam da je I* vecinom I2a, ali ima i verovatno I1. Nemam mnogo vremena u zadnje vreme da komentarisem. Ovde se lepo vidi slovenstvo Udina (Vidin) sto i nije cudno. Iznenadilo me i to sto imamo krajeve gde nema ( ni u tragovima ?) R1b. I sta je taj R1* koji nije R1a i koji nije R1b M269 ??? 67,7% u Ladini, Greska neka predpostavljam ?

I ja sam primjetio iste stvari. Mislio sam da je R1* u stvari R1b koji nije destaljno snipovan u studiji iz 2007. ali onda sam vidio da su za Latini i Mesapi snipovani M269 iz iste studije. Možda bi trebalo pronaći te studije u originalu pa vidjeti. Ja koliko znam R1* nije nađen uopšte u Evropi, a kamoli u procentu od 67 %

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back