Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Još jednom se zahvaljujem Mlađi na nagažovanju i pomoći oko haplogrupe R1a. Sad nam je situacija oko te haplogrupe kudikamo jasnija.

Ima dosta vremena kako sam tvrdio da su originalni Hrvati zapravo R1a, a ne I2a kako se to u početku tvrdilo. Ukazivalo je na to sem povišenog procenta haplogrupe R1a među čakavcima i istorijski podaci o pojavi Hrvata na istočnim Karpatima, oko Krakova i u Dalmaciji. Još sam ranije uočio taj karpatski klaster kojeg posjeduju baš čakavci sa ostrva, znači po svoj prilici originalni Hrvati, a gospodin Mičal je to i potvrdio svojom analizom. Doduše u taj hrvatski klaster je upao i Srbin Marinković sa Korduna, ali genetika je neumoljiva.

Kad smo već kod neumoljivosti genetike, juče su na projektu ubačeni haplotipovi Dražovića iz Gornjeg Milanovca. Srpska porodica, ali sa genetski jasnim albanskim korijenom. Naime, Dražovići imaju veoma specifičan R1b haplotip koji potpada pod tzv. albanski klaster. I u R1b projektu su pripadnici ovog klastera isključivo Albanci. Radi se o dosta starom klasteru R1b koji ne spada u zapadnoevropski, već je bliži anadolsko-jermenskim tipovima R1b. Pored Dražovića posjeduje ga i arbanaška porodica Perović iz Hrvatske, jedna od onih albanskih porodica koje su se prije 200 godina naselile u Zadru iz područja Bara i ulcinja i koje su formirale naselje Arbanasi.

Druga porodica koje je ubačena su Zurovci iz Čapljine, stara hercegovačka porodica za koju je većina istraživača vjerovala da je proistekla od vlaha Žurovića ili Zurovića koji su u srednjem vijeku živjeli u okolini Trebinja. Neki smatraju da su ovi Žurovići porijeklom iz Žura kraj Prizrena. U svakom slučaju Zurovci pripadaju haplogrupi E1b, potpuno u slagu sa pretpostavljenim vlaškim porijeklom.

Moja sumnja da je Drazovic albanian clucter su vrednosti u DYS337 i DYS448. Svi u frtdna albanian cluster imaju vrednosti 15 i 19 a Drazovic ima 14 i 20.
Moze i Juran da bude albanian cluster, ako mu je mutacija na dys393 mlada. Jer skoro mu se sve vrednosti poklapaju sa Perovicem, osim te DYS393 i DYS459a za koju mu je vrednost 9 a ostalima albanian cluster 8.
Da li znate odakle je tacno taj Juran ?

Još jednom se zahvaljujem Mlađi na nagažovanju i pomoći oko haplogrupe R1a. Sad nam je situacija oko te haplogrupe kudikamo jasnija.

Ima dosta vremena kako sam tvrdio da su originalni Hrvati zapravo R1a, a ne I2a kako se to u početku tvrdilo. Ukazivalo je na to sem povišenog procenta haplogrupe R1a među čakavcima i istorijski podaci o pojavi Hrvata na istočnim Karpatima, oko Krakova i u Dalmaciji. Još sam ranije uočio taj karpatski klaster kojeg posjeduju baš čakavci sa ostrva, znači po svoj prilici originalni Hrvati, a gospodin Mičal je to i potvrdio svojom analizom. Doduše u taj hrvatski klaster je upao i Srbin Marinković sa Korduna, ali genetika je neumoljiva.

Kad smo već kod neumoljivosti genetike, juče su na projektu ubačeni haplotipovi Dražovića iz Gornjeg Milanovca. Srpska porodica, ali sa genetski jasnim albanskim korijenom. Naime, Dražovići imaju veoma specifičan R1b haplotip koji potpada pod tzv. albanski klaster. I u R1b projektu su pripadnici ovog klastera isključivo Albanci. Radi se o dosta starom klasteru R1b koji ne spada u zapadnoevropski, već je bliži anadolsko-jermenskim tipovima R1b. Pored Dražovića posjeduje ga i arbanaška porodica Perović iz Hrvatske, jedna od onih albanskih porodica koje su se prije 200 godina naselile u Zadru iz područja Bara i ulcinja i koje su formirale naselje Arbanasi.

Druga porodica koje je ubačena su Zurovci iz Čapljine, stara hercegovačka porodica za koju je većina istraživača vjerovala da je proistekla od vlaha Žurovića ili Zurovića koji su u srednjem vijeku živjeli u okolini Trebinja. Neki smatraju da su ovi Žurovići porijeklom iz Žura kraj Prizrena. U svakom slučaju Zurovci pripadaju haplogrupi E1b, potpuno u slagu sa pretpostavljenim vlaškim porijeklom.

Znaci po tebe je starohrvatski cluster originalni cakavski marker "pravih" Hrvata ? jako interensantno, pogotovo ako su njihovi I2a-din S svi srpskog porekla, ili ogromni deo.

ne trebas biti strucnjak genetike da bi znao kome naginje marinkovic. iz prezimena je jasno, mada ne mora da bude slucaj :)

Moja sumnja da je Drazovic albanian clucter su vrednosti u DYS337 i DYS448. Svi u frtdna albanian cluster imaju vrednosti 15 i 19 a Drazovic ima 14 i 20.
Moze i Juran da bude albanian cluster, ako mu je mutacija na dys393 mlada. Jer skoro mu se sve vrednosti poklapaju sa Perovicem, osim te DYS393 i DYS459a za koju mu je vrednost 9 a ostalima albanian cluster 8.
Da li znate odakle je tacno taj Juran ?

Baš sam gledao posebno Draževiće i imao sam istu sumnju kao i ti, međutim markeri koje si pomenuo ne određuju albanski klaster, ali ga zato veoma jasno određuje kombinacija 393=13 i 385a i 385b =11 i 11. Jurani tu ne bi upadali ako usko gledamo 393=12 međutim moguće je da se desila neka novija mutacija kako kažeš. Jurani su iz mjesta Sračak kraj Karlovca, ali sam našao da su svi Jurani porijeklom sa ostrva Murtera u blizini Zadra, tako da ovu arbanašku vezu ne bih isključio.

Zdravo Mladjo, a jel ta dva klastera, карпатскодалматински i карпатскоруски, nisu niti Z280 niti M458 ?
I ako je tako da li znas ispod kog od poznatih SNP-a mogu da se svrstaju?

Здраво,
карпатско-далматински као и карпатско-руски рипадају ”SNP-u Z280”.

.

Poslednja izmena:
Predpostavljam da karpatskodalmatinski ili starohrvatski, kao i karpatsko ruski pripadaju isto Z280 ?

Da li znas zasto je Milevski to nazvao starohrvatski, da li ga nose vise cakavci ?

PS: Ime mu je fonetski Mihaw (w kao engleski w u when). Kod Poljaka se desila fonetska promena, tako da zvuk "l" je postao "w" u mnogo recima, na primer gladan se kaze gwodni a pise głodny. A u pisanje, nasli resenje da ga pisu taj zvuk kao prekrien l : ł
A ch se na poljskom cita h. Tako, posto mi nemamo zvuk "w", predlazem ti da njegovo ime pises Михал.

Друго, свака част што користиш ћирилицу.

Није ми познато због чега је Михал користио тај израз...мораћу да га питам.

Искрен да будем, био сам у недоумици како око писања његовога имена тако и око фонетике...па сам због тога поједноставио у ”Мичал”, али ћу у будуће користити Михал. Хвала.

Ћирилицу треба његовати ;-).

.

.

Mislim da ovde gresis kada generalises i vezes celu haplogrupu za jedan etnos. Ja bih to vise izrazio recima da postoji mogucnost da su "stari" Hrvati nosili ovu haplogrupu ali to ne mora da znaci da su svi osioci te haplogrupe zapravo izvorni Hrvati sa Karpata. Kod nas na Balkanu mogu da budu ali u CE to uopste ne mora da znaci.

Inace, rec je o klasteru ciji je TMRCA star oko 2000-2200 godina.

Mislim da ovde gresis kada generalises i vezes celu haplogrupu za jedan etnos. Ja bih to vise izrazio recima da postoji mogucnost da su "stari" Hrvati nosili ovu haplogrupu ali to ne mora da znaci da su svi osioci te haplogrupe zapravo izvorni Hrvati sa Karpata. Kod nas na Balkanu mogu da budu ali u CE to uopste ne mora da znaci.

Inace, rec je o klasteru ciji je TMRCA star oko 2000-2200 godina.

Предлажем да се назив ”старохрватски кластер” на српском ДНК пројекту преименује у ”карпатско-далматински” као што му је и званично име.
Ја бих такође СНП-у Л1280 додао ”Јужно-балтички”, а Л366 ”Дунавско-балтички” (надам се да сам потрефио превод).

.

Poslednja izmena:
Предлажем да се назив ”старохрватски кластер” на српском ДНК пројекту преименује у ”карпатско-далмантински” као што му је и званично име.
Ја бих такође СНП-у Л1280 додао ”Јужно-балтички”, а Л366 ”Дунавско-балтички” (надам се да сам потрефио превод).

.

Svi ti nazivi su veoma često proizvoljni, pa i sam tvoj klaster nazivaju i južnobaltički i vjatički. Nećemo prepisivati imena klastera sa stranih projekata. Suština rada na poreklu.rs jeste da se nađu upravo klasteri koji bi se mogli povezati sa nekim jasno određenim etničkim grupacijama na našem tlu. Sem toga i Mihal pored ove odrednice karpatskodalmatinski kaže da je ovo starohrvatski klaster. Ovo nije jedini klaster koji su Hrvati donijeli sa sobom, ali je svakako dosad najtipičniji. Ne mislim da puno griješim kad ga nazivam starohrvatskim, a sem toga to i nije samo moja ideja, već i Mihalova. A i nema nijednog drugog klastera koji bi bolje odgovarao da bi se nazvao starohrvatskim. Kad se pojavi, promjenićemo.

Baš sam gledao posebno Draževiće i imao sam istu sumnju kao i ti, međutim markeri koje si pomenuo ne određuju albanski klaster, ali ga zato veoma jasno određuje kombinacija 393=13 i 385a i 385b =11 i 11. Jurani tu ne bi upadali ako usko gledamo 393=12 međutim moguće je da se desila neka novija mutacija kako kažeš. Jurani su iz mjesta Sračak kraj Karlovca, ali sam našao da su svi Jurani porijeklom sa ostrva Murtera u blizini Zadra, tako da ovu arbanašku vezu ne bih isključio.

Znam da 393=13 i 385a i 385b =11 i 11 odredjuje albanian cluster. I to da svakako u okviru R1b retko je pronaci 385a i 385b =11 i 11 (ili manji). Ali, ima u bazi R1b ljudi koji imaju L51 + i imaju 393=13 i 385a i 385b =11 i 11, nema ih gomila naravno ali ima ih. U glavno, mozes da budes L51+ i da imas vrednosti kao sto su u albanian cluster, ali onda vise nisi albanian cluster.
Za Jurana, vise mi smeta vrednost 9 na DYS459 nego 12 na DYS393 da bi bio albanian cluster.

Ken o siptarima : http://archiver.rootsweb.ancestry.com/th/read/GENEALOGY-DNA/2010-08/1282926993

Three probable I2* samples were found (P37- and S23-)

And today I confirmed there was one L161+ I2a2b-Isles example and probably of the old clade B2. While a number of L161+ Isles had previously been found on the continent, stretched along the north German plain, finding a L161+ deep into SE Europe is more interesting. Last year when I2a*-F haplogroup was isolated, with F standing for French where the center of gravity of the members seems to be, I was equally surprised to find an I2a*-F example from another Albanian paper.

The rest of the haplogroup I found in the recent Albanian paper is the expected I2a2a-Dinaric, but the amount of I1 and I2b1 was surprisingly large to me. The I1 samples included two with very rare 8 repeats at DYS391.

Since the STR haplotypes of the paper on Albanian ydna are mini, I next plan to purchase 67 marker haplotypes for some of the most interesting samples.

Da li znamo nesto malo vise o tome danas ? jel je pregledao tih 67 markera interensantnih primera ?

Ken o siptarima : http://archiver.rootsweb.ancestry.com/th/read/GENEALOGY-DNA/2010-08/1282926993

Da li znamo nesto malo vise o tome danas ? jel je pregledao tih 67 markera interensantnih primera ?

I2* koju Ken komentariše je u međuvremenu postala I2c sa jasno definisanim granama od kojih postoji i jedan pod nazivom Adriatik, ali postoje i oni karakteristični za Kavkaz i Jermeniju. Meni lično porijeklo Albanaca i dalje vuče na taj prostor: Istočne Anadolije, Kavkaza, Libana i Sirije. Najviše zbog J2b M241, ali i zbog te varijante R1b, a moguće je da su povukli i nešto tog kavkaskog I2c.

Ahil bio pitao nesto o tom I2c, sta se tacno zna o toj grupi, da li je to i kurdski I2 ? koliko je vremenski odvojena od nase I2a ?
Ako se ispostavi da nose I2c koju nalazimo samo istocnije od anatolije, uz dodatni poseban J2b M241 i R1b, kao sto kazes, sve vise indicija o anatolsko-kavkasko porekla. Sad bi trebalo videti gde jos ima tih J2b M241 i koji su R1b najblizi onog albanian cluster ?

Ahil bio pitao nesto o tom I2c, sta se tacno zna o toj grupi, da li je to i kurdski I2 ? koliko je vremenski odvojena od nase I2a ?
Ako se ispostavi da nose I2c koju nalazimo samo istocnije od anatolije, uz dodatni poseban J2b M241 i R1b, kao sto kazes, sve vise indicija o anatolsko-kavkasko porekla. Sad bi trebalo videti gde jos ima tih J2b M241 i koji su R1b najblizi onog albanian cluster ?

Evo I2c projekta sa granama. S obzirom da se radi o prilično staroj haplogrupi, teritorijalno je razuđen od istočne do zapadne Evrope. Međutim kavkasko-jermenski klaster je prilično jasan.
http://www.familytreedna.com/public/I2nosubcladeM170P215/default.aspx?section=yresults

Obrati pažnju da jedna cijela grana I2c pripada klanu Wallace iz Škotsku, pa bismo mogli reći i da je Viljem Volis bio po svoj prilici I2c.

Poslednja izmena:
Evo I2c projekta sa granama. S obzirom da se radi o prilično staroj haplogrupi, teritorijalno je razuđen od istočne do zapadne Evrope. Međutim kavkasko-jermenski klaster je prilično jasan.
http://www.familytreedna.com/public/I2nosubcladeM170P215/default.aspx?section=yresults

Obrati pažnju da jedna cijela grana I2c pripada klanu Wallace iz Škotsku, pa bismo mogli reći i da je Viljem Volis bio po svoj prilici I2c.

u pravo sad dosao da kopiram link koji si postavio. I ako je rasprostena, mozemo odvojiti zapadnobritance dominantni i anatolokavkaze (I2cB) imamo samo jednu grupu "slovensku" I2c B(j). Ali lepo po vrednostima se vidi da se lako razdvajaju zapadna i anatolskokavkaska I2c B (gde pripada i slovenska, verovatno neka migracija sa juga). Nijednog testiranog siptara, kojoj grupi njihovi I2c pripadaju ? logicno da bude ta istocna strana, zar ne ?

u pravo sad dosao da kopiram link koji si postavio. I ako je rasprostena, mozemo odvojiti zapadnobritance dominantni i anatolokavkaze (I2cB) imamo samo jednu grupu "slovensku" I2c B(j). Ali lepo po vrednostima se vidi da se lako razdvajaju zapadna i anatolskokavkaska I2c B (gde pripada i slovenska, verovatno neka migracija sa juga). Nijednog testiranog siptara, kojoj grupi njihovi I2c pripadaju ? logicno da bude ta istocna strana, zar ne ?

Mislim da je ta koju zoveš slovenska zapravo aškenaski jevrejski klaster I2c.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back