Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za priču oko I1, mislim da nemamo dovoljno podataka ya sigurnije zaključke, ali iyneo bih jedno raymišljanje.
Macure potiču iz Polimlja. Oko Čačka imamo par I1. u Dolini Drave imamo I1. U severnoj makedoniji imamo povećanu koncetraciju I1... Sve ovo ukazuje da je u Nemanjićkoj Srbiji bilo zančajnije učršće I1.
Koja je populacija donela ovaj I1_
Goti, ne verujem. Tamo gde su se doslili Goti, nemamo I1, oni su, po meni više R1b.
Normani, nisu ostavili I1 traga ni u Italiji, a teško da ih je u Srbiji bilo u većem broju.
Seobe Slovena (kojih nije bilo:), nisu širile I1.

Moji favoriti su keltski Viloci, koji su potisnuli Autarijate http://sr.wikipedia.org/sr/Продор_Келта_на_Балкан
U jugozapadnoj Srbiji imamo prisustvo drevnih Celegera.
Takođe, cela oblast se zove Stari Vlah.

Za priču oko I1, mislim da nemamo dovoljno podataka ya sigurnije zaključke, ali iyneo bih jedno raymišljanje.
Macure potiču iz Polimlja. Oko Čačka imamo par I1. u Dolini Drave imamo I1. U severnoj makedoniji imamo povećanu koncetraciju I1... Sve ovo ukazuje da je u Nemanjićkoj Srbiji bilo zančajnije učršće I1.
Koja je populacija donela ovaj I1_
Goti, ne verujem. Tamo gde su se doslili Goti, nemamo I1, oni su, po meni više R1b.
Normani, nisu ostavili I1 traga ni u Italiji, a teško da ih je u Srbiji bilo u većem broju.
Seobe Slovena (kojih nije bilo:), nisu širile I1.

Moji favoriti su keltski Viloci, koji su potisnuli Autarijate http://sr.wikipedia.org/sr/Продор_Келта_на_Балкан
U jugozapadnoj Srbiji imamo prisustvo drevnih Celegera.
Takođe, cela oblast se zove Stari Vlah.

A kako su ti Kelti došli do I1?

Andalusia
Mada je navedeni rad iz septembra 2012-e, rezultati u tabeli su sigurno, puno starijeg datuma. Naime, nemoguće je da je toliko testiranih uzoraka R-M17* (R1a1a*), jer je ovaj haplotip jako rijedak (dva uzorka na FTDNA R1a1a projektu, od ukupno skoro 2.000 u okviru cijelog projekta), nego se radi o nekom od haplopodtipova od R-M17, koji je definisan nekim od kasnije otkrivenih SNP-ova.

Ukoliko se "skrtarilo" na studiji pa su radjeni testovi na 12 markera, ti rezultati bi bili u skladu sa tim. Isto tako, mozda je koriscen softver starije generacije pa je i preciznost slabija. Mislim da je studija novija posto bi u suprotnom davno saznali vise detalja o njoj.

U stvari, skoro sam potpuno siguran da se brojevi koji su u ovoj tabeli navedeni kao R-M17*, odnose na R-Z280 (R1a1a1b1a2) i haplopodtipove toga tipa. To bi onda odgovaralo predpostavljenom omjeru R-M458 (R1a1a1b1a1) i R-Z280 (R1a1a1b1a2) u regijama Lu, Me, Sl i Ka.

tacno

Da dopunim još za ove Karavlahe i Banjaše. Evo teksta iz Pressa prije nekog vremena

BANJACI JOŠ VOLINJAJU BANJAČKI!

„Kulabinica smerala tauške, tavži šuman anjež." Malo ko bi još u Srbiji mogao da pretpostavi o kojem se tu jeziku radi. Još više bi se iznenadio kad bi čuo da je reč o zidarskom jeziku, nastalom na srpskom jezičkom prostoru, kojim govore uglavnom majstori u Osatu, istočnom delu Republike Srpske i zapadnim delovima Srbije. A u prevodu gore navedena rečenica glasi: „Gazdarica je zaklala kokoške, biće dobar ručak."

Penzionisani zidar Jovan Ivanović objašnjava zašto su zidari stvorili svoj jezik.

- Zidarski, ili kako ga mi zovemo banjački jezik, dosta je koristan. Tokom majstorisanja momci svašta pričaju, gazda čuje, pa nastanu problemi. Banjački jezik razumemo samo mi, pa nema problema - kaže Ivanović iz Vrhpolja, koji je skoro 40 godina proveo u „majstoriji", uglavnom u Novom Sadu, Futogu, Sremskoj Kamenici, Despotovu, Bačkoj Palanci i drugim mestima. Zidarski jezik naučio je sa 17 godina, kada je krenuo u pečalbu.

- Banjački jezik znali smo samo mi iz ovog dela Srbije i Bosanci iz istočne Bosne. Ja sam u vojsci upoznao jednog vojnika iz Bijeljine, koji je takođe znao naš jezik, a znali su ga i majstori iz bosanske Posavine. Kod nas su ga ranije znala i deca, pa i žene i devojke. Dešavalo se da na igrankama izbegavamo da pričamo banjački, jer su ga i devojke razumevale - tvrdi Jovan.

Nikola Stanišić, zidar u penziji iz Ljubovije, naučio je zidarski jezik kao dete od oca Janka, takođe zidara.

- Od njega sam čuo da su banjački jezik izmislili čuveni zidari iz Osata, naše komšije preko Drine, da ih gazde ne bi razumele šta pričaju. Ljudi su se čudili šta pričamo, ali nisu mogli ništa da razumeju. Od starijih majstora čuo sam da su posle rata pojedini pripadnici Ozne i Udbe dobijali zadatke da nauče banjački. Navodno, naredba je izdata kad su neki „banjaci" (zidari) uhapšeni posle jedne tuče i kada su u zatvoru pričali banjački - priča Nikola Stanišić.

Danas mlađi zidari sve manje znaju ovaj jezik. Sve više se radi na velikim gradilištima, na kojima su uposleni majstori iz raznih krajeva, grupe radnika su retko sastavljene isključivo od meštana iz ovog dela Srbije. Često nema potrebe za njegovim korišćenjem jer je sve manje posla na privatnim objektima, na kojima majstore kulaba i kulabinica (gazda i gazdarica) mogu čuti šta pričaju.

Banjački jezik ima reči za neke osnovne stvari i radnje, a u nedostatku izraza kombinovao se sa srpskim jezikom. Tako volinjati znači pričati, mickan - ćutati, kećurati - gledati, aniti - jesti, piriti - piti, baniti - raditi, a tranjati - spavati.

- Ovi mlađi danas znaju malo reči koje se uglavnom odnose na jelo, piće, neke poslove i gazde. Malo njih zna da u banjačkom reč devac znači Bog, žara - sunce, da je konj - kalac, a krava - budžulja. Kada vam se „keći burać", to znači da vas boli stomak, a kada „kulaba raskećurava banjački", to ne valja jer znači da gazda razume zidarski jezik i da ne treba ništa loše pričati - priča Jovan Ivanović."

Sasvim je jasno da se radi o iskvarenom rumunskom koji su donijeli Banjaši koji su posebno brojni upravo u Osatu (kraj oko Vlasenice, srebrenice i Osata), a i sam jezik se zove Bajački. I prije sam čuo za ovaj tzv. zidarski jezik iz Osata, i bilo mi je čudno da Srbi u nekom kraju izmišljaju sasvim nepoznat jezik da bi se tobože sporazumjeli. Kad ono tamo, karavlasi.

Sta oni smislili da bi mogli da kradu i varaju ccc :D U sustini bi trebalo da ih bude sramota takvog ponasanja da su normalni, jer je nepristojno.

Andalusia

Mada je navedeni rad iz septembra 2012-e, rezultati u tabeli su sigurno, puno starijeg datuma. Naime, nemoguće je da je toliko testiranih uzoraka R-M17* (R1a1a*), jer je ovaj haplotip jako rijedak (dva uzorka na FTDNA R1a1a projektu, od ukupno skoro 2.000 u okviru cijelog projekta), nego se radi o nekom od haplopodtipova od R-M17, koji je definisan nekim od kasnije otkrivenih SNP-ova.

Ukoliko se "skrtarilo" na studiji pa su radjeni testovi na 12 markera, ti rezultati bi bili u skladu sa tim. Isto tako, mozda je koriscen softver starije generacije pa je i preciznost slabija. Mislim da je studija novija posto bi u suprotnom davno saznali vise detalja o njoj.

Ne mislim da se radi o "škrtarenju" niti o analizi rezultata starijom verzijom software-a, nego da je ipak u pitanju "bajatost" rezultata.

Naime, autor tabele je eksplicitno podijelio uzorke na R-M17* i R-M458 (uz još tri uzorka označena sa R-M17(1), ma šta da to znači), što znači da je podjela napravljena u vrijeme kada još nije bio definisan niti jedan SNP nizvodno od M17 (dakle niti jedan od SNP-ova iz hronološke linije Z645 - Z283 - Z282 - Z280), osim M458. Inače ne bi stavio oznaku R-M17*, dakle SNP = M17, bez ostalih poznatih daljnjih SNP mutacija.

Da bi bilo jasnije o čemu pišem, evo aktuelne verzije haplostabla R1a1a (ISOGG ver. 7.63, od 08. novembra 2012-e), na kojem, doduše, nedostaju kompletna grana R1a1a1b2 (R-Z93) i podgrana R1a1a1b1a3 (R-Z284)

Poslednja izmena:
Ne mislim da se radi o "škrtarenju" niti o analizi rezultata starijom verzijom software-a, nego da je ipak u pitanju "bajatost" rezultata.
...

Ja ne verujem da su rezultati bajati. Evo još nekih podataka o radu
Received 6 February 2012; Revised 25 July 2012; Accepted 26 July 2012, Advance online publication 12 September 2012
Ako je rad podnet za publikovanje 6. februara 2012, ne verujem da su eksperimentalni rezultati mnogo stariji, sigurno su rađeni u toku 2011. Ja verujem da ih je interesovao samo R-M458, i da su u R-M17* strpali sve što nije u R-M458. Verovatno namerno nisu radili ostale markere. U svakom slučaju, i iz ovoga se mogu izvući neki valjani zaključci.

Kada bi te veze bile jasne ne bi imali o čemu raspravljati.
Recimo postavimlinkove za Volvce

Nameće mi se neko razmišljnje, ali imam dosta dilema. Ako kažem tanku tezu otvoriće se rasprava, ovako postavim bez komentara da vidim da li se i ostali vde ono što ja vidim.
Pogledajte prilog 262144
Ovo za Venete greškom postavih, ali možda i ima neke veze, pa neću brisai.
Pogledajte prilog 262144

Mozda ti se javi jos neka ideja...procitaj linkove,ali nemoj zapocinjati raspravu, da opet ne skrene s aktuelne teme, a ja ispadnem spamer
"Germanski" Cimbri sa Jitlanda(etimologiju vidi na wiki) su se pre napada na Rimljane, jedno vreme zadrzali oko danasnje Ceske/Bohemije i Luzice i tu bili "keltizovani".Medju vodjama/ratnicima im se spominju Ceso-rix i Boio-rix( za prvog Nemci misle da je to neki Genseric, ja ne mislim tako),a medju vodjama se spominje i neki Lugius.Severno more s kojeg su dosli su zvali "Marimorusa".Napravili su poprilican rusvaj Rimljanima, ali su ih ovi ipak potamanili, a cimbriske zene su se samopoubijale sa sve decom, da ne bi pale u ropstvo.Preziveli delovi su se vratili na sever, ali ne u Jitland nego u Belgiju(brzo su se utopili u Belge).Ovi sto su zarobljeni su postali gladijatori i kasnije cinili vojsku pobunjenog trackog roba Spartaka..........
Apian(Bell.Illyr.,4) zove sve Gale koji su napravili invaziju na Grcku(279-280)Cimbrima
90-88 pne kad je pontski kralj Mitridat slao pozive za pomoc protiv Rimljana, poslao je ambasadore Bastranima,Sarmatima i Cimbrima-verovatno nije zvao ekipu s Jitlanda, vec neke prezivele odrede koji su se nalazili izmedju Bastrana i Sarmata....(veza moze biti rumunski Maramureș( in Ukrainian as Мараморо́щина ).The county seat is Baia Mare...u blizini je i neka Galicka...)
http://books.google.rs/books?id=TIY...4YDYDQ&redir_esc=y#v=onepage&q=cimbri&f=false

http://en.wikipedia.org/wiki/Cimbri

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Maramureş

@investigator: U tim banjaškim rečima što pišu ima mnogo albanskog: kalac - alb kalj - konj, kećurati - alb k'ćur - gledati, baniti - alb me ba(ti,ai,ajo ban) - raditi, činiti
Vjerovatno se radi o nekom starobalkanskom korijenu, tj. riječima koje su zajedničke za rumunski i albanski, takvih riječi ima dosta. Recimo konj je na rumunskom kalan, a iz banjačkih riječi u rumunskom imamo paralelu sa stomakom ili trbuhom- burta.

Meni je interesantna njihova asimilacija u srpski etnos bez nekih većih problema, na taj način da danas rijetklo ko i zna da se radi o Karavlasima. Slično se desilo i sa njihovim rođacima Cincarima i Ćićima tj. Makedorumunima. U Bosni su postojala dva čisto cincarska naselja: Bijela kod Brčkog i Čipuljić kod Bugojna iz kojeg je porijeklom i Aleksandar Vučić (moguće lako cincarskog porijekla). U 19. vijeku su još tečno govorili romanski,a onda su se sasvim posrbili. Ovi iz Čipuljića bili su čuvene kalajdžije i kao takvih bilo ih je u svakoj većoj gradskoj sredini u Bosni.

Ja ne verujem da su rezultati bajati. Evo još nekih podataka o radu

Ako je rad podnet za publikovanje 6. februara 2012, ne verujem da su eksperimentalni rezultati mnogo stariji, sigurno su rađeni u toku 2011. Ja verujem da ih je interesovao samo R-M458, i da su u R-M17* strpali sve što nije u R-M458. Verovatno namerno nisu radili ostale markere. U svakom slučaju, i iz ovoga se mogu izvući neki valjani zaključci.

Svi savremeni radovi koji se bave genetičkom genealogijom, koriste rezultate istraživanja koja su odrađena sredinom prošle decenije. Nakon krize, koja je u Evropi nastupila krajem 2008-e godine, i od koje se naš kontinent još nije oporavio (u stvari, neki njegovi dijelovi zapadaju u sve dublju krizu), više nije lako dobiti sredstva koja bi se koristila za ispitivanje genetske slike veće grupe ljudi na nekom području. Danas se oslanjamo na rezultate projekata koji su zbir mnogo pojedinačnih rezultata privatnih testiranja, koji se onda, naknadno vezuju za neku regiju.

Koliko sam shvatio i "Srpski DNK-projekat" je nastao skupljanjem rezultata na sličan način, a ne nekim zbirnim testiranjem na uzorcima određene populacije.

Ko god se bavi genetskom slikom stanovništva Bosne i Hercegovine, i dan danas koristi rezultate ispitivanja laboratorije Damira Marjanovića, na 256 uzoraka iz (za genetičku genealogiju) davne 2005-e godine, jer novijih rezultata zbirnih projekata, jednostavno nema i ko zna kad će ih opet biti.

Poslednja izmena:
Mozda ti se javi jos neka ideja...procitaj linkove,ali nemoj zapocinjati raspravu, da opet ne skrene s aktuelne teme, a ja ispadnem spamer
"Germanski" Cimbri sa Jitlanda(etimologiju vidi na wiki) su se pre napada na Rimljane, jedno vreme zadrzali oko danasnje Ceske/Bohemije i Luzice i tu bili "keltizovani".Medju vodjama/ratnicima im se spominju Ceso-rix i Boio-rix( za prvog Nemci misle da je to neki Genseric, ja ne mislim tako),a medju vodjama se spominje i neki Lugius.Severno more s kojeg su dosli su zvali "Marimorusa".Napravili su poprilican rusvaj Rimljanima, ali su ih ovi ipak potamanili, a cimbriske zene su se samopoubijale sa sve decom, da ne bi pale u ropstvo.Preziveli delovi su se vratili na sever, ali ne u Jitland nego u Belgiju(brzo su se utopili u Belge).Ovi sto su zarobljeni su postali gladijatori i kasnije cinili vojsku pobunjenog trackog roba Spartaka..........
Apian(Bell.Illyr.,4) zove sve Gale koji su napravili invaziju na Grcku(279-280)Cimbrima
90-88 pne kad je pontski kralj Mitridat slao pozive za pomoc protiv Rimljana, poslao je ambasadore Bastranima,Sarmatima i Cimbrima-verovatno nije zvao ekipu s Jitlanda, vec neke prezivele odrede koji su se nalazili izmedju Bastrana i Sarmata....(veza moze biti rumunski Maramureș( in Ukrainian as Мараморо́щина ).The county seat is Baia Mare...u blizini je i neka Galicka...)
http://books.google.rs/books?id=TIY...4YDYDQ&redir_esc=y#v=onepage&q=cimbri&f=false

http://en.wikipedia.org/wiki/Cimbri

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Maramureş

Hvala, baš sam juče našao nešto jako zanimljivo oko Kimbra, ali poslušaću savet.

A kako su ti Kelti došli do I1?

Pokupili na severu, možda od Normana (ne kažem dau Celegeri većinski I1).
Inače evo još jedne potvrede da Kelti nisu etnički homogeni.
"Klaudije Ptolomej je pod Vendima podrazumevao Slovene koje beleži uz zapadne obale Baltičkog mora dok je za Germane uobičajeno da Srbe nazivaju Vendima, Vindima baš kao što će Germani , samo za Srbe, postati Nemci – oni koje Srbi ne mogu razumeti. Te iste Vende Polibije smešta u prioblani pojas Jadranskog mora , zapisujući sledeće:
'' Oblast uz Adriju naselilo je drugo, veoma staro pleme, zovu se Veneti i po običajima i odeći se malo razlikuju od Kelta ali govore , drugim jezikom.'' "
http://www.nebojsa.ozimic.9f.com/rich_text_5.html

Pokupili na severu, možda od Normana (ne kažem dau Celegeri većinski I1).
Inače evo još jedne potvrede da Kelti nisu etnički homogeni.
"Klaudije Ptolomej je pod Vendima podrazumevao Slovene koje beleži uz zapadne obale Baltičkog mora dok je za Germane uobičajeno da Srbe nazivaju Vendima, Vindima baš kao što će Germani , samo za Srbe, postati Nemci – oni koje Srbi ne mogu razumeti. Te iste Vende Polibije smešta u prioblani pojas Jadranskog mora , zapisujući sledeće:
'' Oblast uz Adriju naselilo je drugo, veoma staro pleme, zovu se Veneti i po običajima i odeći se malo razlikuju od Kelta ali govore , drugim jezikom.'' "
http://www.nebojsa.ozimic.9f.com/rich_text_5.html

Da li sam ja to dobro razumeo da kažeš da samo Srbi Germane zovu Nemci? Pa tako ih zovu svi slovenski narodi, samo se kod Bugara i Makedonaca to koristi kao drugi naziv, a prvi je Germanci. Čak ih i Mađari zovu "németek", a Rumuni pored "germanii" kažu i "nemții". A i Germani su Vendima nazivali sve Slovene.
A što se poistovećivanja Baltičkih i Jadranskih Veneda tiče, to je vrlo diskutabilno. Zvanično, tretiraju se kao dva različita naroda između kojih ne postoji nikakva veza.

Da li sam ja to dobro razumeo da kažeš da samo Srbi Germane zovu Nemci? Pa tako ih zovu svi slovenski narodi, samo se kod Bugara i Makedonaca to koristi kao drugi naziv, a prvi je Germanci. Čak ih i Mađari zovu "németek", a Rumuni pored "germanii" kažu i "nemții". A i Germani su Vendima nazivali sve Slovene.
A što se poistovećivanja Baltičkih i Jadranskih Veneda tiče, to je vrlo diskutabilno. Zvanično, tretiraju se kao dva različita naroda između kojih ne postoji nikakva veza.
Nisi me rezumeo. Na nekoliko strana ispred govorim o tome da medju onome što nazivaju Keltima, ima raznih populacija.
Ovo sam citirao, ne upustajući se u analizu iznete teze, zbog "'' Oblast uz Adriju naselilo je drugo, veoma staro pleme, zovu se Veneti i po običajima i odeći se malo razlikuju od Kelta ali govore , drugim jezikom.''"
Uopšte termini Kelti, Germani, Sarmati su relativni, ne treba ih uzimati zdravo za gotovo. Recimo, čini mi se da Svebi i Goti imaju malo dodirnih tačaka, iako hroniočari i jedne i druge svrstavaju u Germane.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back