Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E al nije daleko od istine. Znam sta rade po Grckoj i Turskoj, to je katastrofa. Po 5-6 za vece cak u dosta slucajeva... To tako ide od srednje pa na dalje. Znam dosta bitches i to je standard u Srbiji. Nekad mislim da vecinu prvo pokose Grci i Turci pa onda za ostale sta ostane kad se vrate kuci :D Masovna pojava, vise od pola njih.

Pa jesi li ti išao nekada u Grčku ili Tursku na more? Ako jesi, gde si bio? Ja godinama idem najviše u Grčku i Tursku, i tamo gde sam bio, kada uveče izađem, najmanje vidim Grke ili Turke. Od ljudi koje u toku sezone tamo možeš da sretneš 90% su Srbi i Makedonci, u novije vreme i Rusi (ali ne verujem da ženske mogu da računaju na seks sa njima jer sam retko kog od njih nekada video treznog).

:rotf:
koji su ovo pacenici pisali. Kada te pucaju kompleksi onda na rad dolaze ovakve lovacke price.

Mogu i ja iz prve ruke da posvedocim o casti i moralu hrvatia ali bi se radije suzdrzao :hahaha:

Skužaj Šjor @Kor al nemoj ovo shvatit ka provokaciju već kao novi pravac u kojem možeš razmišljat.

Ako zamislimo dvije populacije jednu možemo nazvati populacija "S" a drugu populaciju ajmo nazvat populacija "H"
Te dvije populacije su genetski srodne ali dosta kulturološki različite

1.populacija H je zatucana,patrijahalna,poštenje ,čojstvo i junaštvo su počelo svih vrednota te populacije.
2. Populacija S je skroz drugačija Čisti liberali .. Žene i muški skroz ravnopravni

Sad zamisli da pustimo te dvije populacije da Žive i rastu 1500 godina.

Pitanje: Koja ĆE populacija za 1500 godina biti genetski raznovrsnija ?

Što se tiče "varijanse" poznato je ovdje kod nas na Hrvatskom Jadranu da su Češke turistkinje najpodatnije. Hoće li ta njihova podatnost za recimo 100 godina rezultirati većom varijansom I2... haplogrupe u Češkoj?

Moje mišljenje je sljedeće... ne mora značit da povećana varijansa određene haplogrupe na nekom području automatski znači da je to izvorište određene haplogrupe. Ima tu dosta faktora koji mogu doprinjeti povećanju varijanse...prehrana,kultura ,turizam,ratovi......

Poslednja izmena:
Ja upravo starost haplogrupa vidim kao najneizvesniju stvar u GG. Imaš, na primer, onaj rad Kljosova gde je izračunao da se R1a1 pojavila na Balkanu pre oko 12000 godina, a potom je u drugom radu radio sa većom rezolucijom i došao do 9000 godina. Zato mi se čini da je to prilično osetljiva stvar gde sa malom promenom nekog parametra krajnji rezulltat može mnogo da se promeni (matematičkim jezikom, sistem je nestabilan). Nisam zalazio u detalje, ali čini mi se i da Nordtvedt i Klyosov koriste drugačije metode za računanje starosti mutacija. Možda će neka nova izračunavanja doći do drugačijih starosti i možda će se to bolje uklapati. Videćemo! Čekamo!

Slazem se da je to za sada jedno od najdiskutabilnijih pitanja. To pitanje i tzv "bottleneck" su mi najsumnjiviji od svega :)

Ja sam ovde preveo onaj tekst Rozanjskog koji govori o balkanskiiiim I2a1 haplotipovima. On je jos jednom potvrdio pretpostavku Nordtvedta da starost ne moze biti velika. Pri tome je rekao da povecanje rezolucije posmatranih markera smanjuje starost haplogrupe. Znaci, nesto slicno onome sto se desilo Kljosovu koji je posmatrao "kratke" haplotipove i dosao do prilicno velike greske.

Ali evo sve da uzmemo da I2a1-Din ima TMRCA od 4000 godina. Sta sve mozemo ocekivati da se desi takva promena? Teoretski, moze mo svasta. Prakticno.... teska situacija.

Mi jednostavno imamo situaciju da tamo gde je bila pretpostavka o zacecu I2a-Din haplogrupe zapravo imamo njene najmladje oblike koji postoje. Stariji oblici nisu pronadjeni. Varijansa "vuce" u centralnu Evropu.

Da nekim slucajem imamo i jedan jedini stariji oblik ove haplogrupe nadjen na Balkanu, pa da covek na nesto i posumnja. Ovako... ostaje nam CE kao prvi trag za pracenje.

Ono sto ostaje zagonetka je da li je I2a1 "zarodjen" medju Slovenima ili je tamo dosao kao "strani element". Vise je nego jasno da je disperzija I2a1 bila vezana za slovensku ekspanziju. Jedino je pitanje ovo prethodno, da li je I2a1 ucestvovao u genezi slovenskih plemena ili je dosao sa strane u vreme nedugo posle geneze.

Da li stvarno mislis da su ostale bolje?
Bar bi u svabiji trebao da znas kako stoje stvari. Bitches je uvek bilo i bice ih. Jedino je problem sto se nadju neizivljene mudrese tipa onog konobara koji pocnu da pletu lovacke price. Ispada da su sve bitches osim hrvatica a ja dobro znam da one u tome uopste ne zaostaju. Sve je to produkt zenske emancipacije povezane sa potosackim mentalitetom koji diktira neumereni hedonizam u svemu i svacemu. Nastavi li covecanstvo ovim putem, doci cemo u situaciju slicnu opisanoj u Sodomi i Gomori.

Nije tajna za drustvene nauke da neumereno praktikovanje seksa za sobom povlaci sve vece i vece perverzije i na kraju se sve zavrsava totalnim moralnim krahom a taj krah za sobom povlaci i krah celokupne civilizacije (sto se recimo desavalo sa Rimom).

Ma jes de bolje, samo kazem na temu tih iz Srbije... Mada na Balkanu kad pomenes jedno to refleksno vuce jos nesto drugo jer su svi povezani u nekoj medjusobnoj sinergiji sizofrenije pa mora izdefinisanije da pricamo :D

Skužaj Šjor @Kor al nemoj ovo shvatit ka provokaciju već kao novi pravac u kojem možeš razmišljat.

A tko ti je, gospe ti, reka da je provokacija? Bas si me nasmija lipo. Cuj konobar iz Mostara, eeeejjjjj....... :rotf:
Pa vecih lazovcina i kompleksasa nigdi nema ko tamo. Nije zalud ona mudrost iz Bosne: Cuvaj se Srbina sa Sokolca, muslimana iz Stoca, Hrvata iz Dolca i Mostarca ma koje vere da je :hahaha:

Ako zamislimo dvije populacije jednu možemo nazvati populacija "S" a drugu populaciju ajmo nazvat populacija "H"

1.populacija H je zatucana,patrijahalna,poštenje ,čojstvo i junaštvo su počelo svih vrednota te populacije.
2. Populacija S je skroz drugačija Čisti liberali .. Žene i muški skroz ravnopravni

pa patrijarhalna su samo pojedina podrucja populacije H. Isto tako, liberalna su odredjena podrucja populacije S. Zna se dobro u kojim podrucjima S nije tesko doci do p :hahaha:

Sad zamisli da pustimo te dvije populacije da Žive i rastu 1500 godina.
Pitanje: Koja ĆE populacija za 1500 godina biti genetski raznovrsnija ?

pa ona koja je koristila kineske prezervative :hahaha:

Što se tiče "varijanse" poznato je ovdje kod nas na Hrvatskom Jadranu da su Češke turistkinje najpodatnije. Hoće li ta njihova podatnost za recimo 100 godina rezultirati većom varijansom I2... haplogrupe u Češkoj?

Lipi moj, kada bi se dica tako lako radjala posli odmora na moru, mislim da bi cila severna Europa vodila poreklo sa juga.

Moje mišljenje je sljedeće... ne mora značit da povećana varijansa određene haplogrupe na nekom području automatski znači da je to izvorište određene haplogrupe. Ima tu dosta faktora koji mogu doprinjeti povećanju varijanse...prehrana,kultura ,turizam,ratovi......

varijansa hg I2a1-Din je najmanja u Dalmaciji sto je pokazatelj naglog populacionog prirastaja. Mi smo ovde govorili da u Hrvatskoj postoji i grana sa DYS19=14, sto je ubedljivo najniza vrednost medju svim nosiocima ove haplogrupe. Dakle, nema govora o bajkama koje pucanstvu prica sjor Primorac.

Pa jesi li ti išao nekada u Grčku ili Tursku na more? Ako jesi, gde si bio? Ja godinama idem najviše u Grčku i Tursku, i tamo gde sam bio, kada uveče izađem, najmanje vidim Grke ili Turke. Od ljudi koje u toku sezone tamo možeš da sretneš 90% su Srbi i Makedonci, u novije vreme i Rusi (ali ne verujem da ženske mogu da računaju na seks sa njima jer sam retko kog od njih nekada video treznog).

Znam na milion nacina veruj mi. Iz prve ruke i za njih i za druge :D Ako to dovodis u pitanje ne bi bilo dobro da se razocaras na licnoj ispali na neku pricu o postenju i slicno :D Nadju one ne brini se, kad idu sa tim ciljem i to onako grupno :D Ja znam bar pola devojke sto znam u zivotu da ih prejasili Grci i Turci :D Al dobro, ajd da dodam da to rade i druge, cisto da preciziram o cemu pricamo :D

Inace ne volim Grcku ni Grke, a ni nesto bas Tursku da idem kod njih ...

Poslednja izmena:

...

Kakve veze imaju tvoje hipotetičke situacije, koje uzgred nemaju veze sa realnošću, sa pitanjem o kome raspravljamo? Da li tvoje hipotetičke populacije "S" i "H" u nekoj realnoj interpretaciji zaista imaju svojstva koja im pripisuješ, tj. da li zaista smatraš da postoji neka realna interpretacija u kojoj je populacija "H" zaista tako "partijalhalna", a populacija "S" zaista tako "slobodoumna"? I šta ako populacije "H" i "S" zamene mesta, odnosno svojstva, da li i to može biti moguće?

To što pričaš su muške pričice, gde se često uz pićence ili bez njega i izgubi kompas, pa dođemo i do pričice poput one "Bio sam sa dve ženske. Dok sam jednu *ebo , druga mi pušila". Takve pričice takve dase pričaju i za Hrvatice koje za vikend masovno dolaze na provod u Beogradske noćne klubove. Treba li da im verujem?

Malo o "normalnim" ukolnostima u uslovima rimske okupacije
"Rimski hroničari su sa izrazitim divljenjem opisivali hrabrost ponosnih ilirskih žena "koje sa djecom u naručju skaču sa zidina opkoljenog ilirskog grada u vatre koje ga okružuju, da se ne bi žive predale i time obeščastile....""
Ovaj opis ilirskih Žena nevjerojatno sliči današnjim dalmatinkama, majke ti reci der mi koji je to ilirski grad bia u pitanju,biće neki iz Dalmacije...

Šjor @Kirios nije mi cilj bio nikakva provokacija već sam samo htio ukazati na kakve se sve načine geni mišaju i prenose. Ne valja zatvara oči prid Činjenicama ma kakve god one bile. Ono sta san nazva populacije slovima H i S samo unosi zbunjozu . Ajmo to prominit i nazvat ih A i S . Peace

Ja sam pokušao da ti skrenem pažnju da ne padaš toliko na te muške priče. Znam ja puno njih koji nisu videli p*, ali ih to ne sprečava da se svuda hvale.

A te tvoje "činjenice" mi nisu nimalo uverljive. Kor ti je lepo rekao - ne prave se deca tako lako. I kada želiš da napraviš dete, to danas, na žalost, često ide uz veliku muku. Drugo, način za "prenošenje i mešanje gena" o kome govoriš nije nešto što može bitno da utiče na globalnu genetsku sliku jednog naroda. Pre pojave GG ja sam bio ubeđen da su Turci za vreme njihove okupacije ostavili dosta genetskih tragova u Srbiji. Međutim, GG je pokazala da tih tragova nema. Štaviše, pokazalo se da ima više naših genetskih tragova u Turskoj, nego njihovih u Srbiji, a i to je stvar migracija a ne seksa. Verovatno je slična priča i za odnos Hrvata i Mađara, mada je tu još teže govoriti o genetskim uticajima jer je ispalo da su Mađari više Sloveni nego Hrvati i Srbi (tu sam malo karikirao stvari, slovenstvo nije genetička već kulturno-jezička kategorija). Genetika ti je čudo jedno, pa ti razmišljanje ne valja.

nenade

Ja sam sve bliži mišljenju da narod savremenih Srba genealoški ima vrlo malo veze sa Slovenima, tačnije meni se čini da imamo apsurdnu situaciju kao u Madjarskoj
gde su Madjari pretežno madjarizovani Sloveni, a Srbi su otprilike pretežno slovenizovani predsloveni. Manjinska vladajuća elita koja je vladala srpskim predslovenima
.
E sad sigurno je da je narod savremenih Srba slovenizovan, ali se može postaviti pitanje naziva za Srbe koje je možda predslovenskog karaktera.
Jedno je jasno da je državni prostor srednjevekovne Raške naslednik državnog prostora antičke Gornje Mezije i Teme Sirmije.
Slovenski gen koji nalazimo kod savremenih Srba koji se poklapa sa genima kod Rusa, Ukrajinaca, Poljaka je ta manjinska vladajuća elita,
a sve ostalo je predslovenskog porekla (iliri, kelti, tračani, dačani...). Jedino se tu može postaviti pitanje kovanice SRBI i SRBIJA koje možda predslovensko nasledje.

ja licno mislim isto. ali ja mislim da se ovo desilo mnogo mnogo ranije u vreme originalne migracije indo evropljana (koje ja poistovecujem sa slovenima) odnosno kelta (koje ja opet poistovecujem sa slovenima). tada je doslo to stapanja I* i R1a u danasnje zapadne slovene.

dakle tada se stara populacija stopila sa novom, preuzela deo slovenske arijanske kulture, ali je zadrzala i deo stare pred indo evropske takodje.
mislim da je tad indo evropski (slovenski) jezik nametnut I* starosedeocima teritorije izmedju baltika i balkana i od tog jezika su nastali zapadno slovencki jezici, koji su se kasnije infiltrirali u grcki, latinski...

ova poslednja migracija u vreme franackih invazija na centralnu evropu je samo jedna u nizu premestanja populacija, ne i glavna migracija kako to neki nastoje da prikazu. u vreme kad su dervani dosli na balkan, dinarski I* su vec kulturno bili sloveni vec nekih par hiljada godina...

evo ovde o kulturnom kontinuitetu indo evropljana (slovena) u srba...

http://www.svevlad.org.rs/knjige_files/andrejic_sakastegrivne.html

Poslednja izmena:
a mozda se mesanje desilo jos i ranije u vreme vince. ovo kazem zbog svastike i srpskog krsta koji se oba nalaze medju vincanskim simbolima.

ko zna...

a ovo moze da objasni nestanak vincanskog Y hromozoma:

trovanje zivom direktno utice na muski sterilitet...

Infertility

This is a massive and rapidly growing problem with male fertility having dropped dramatically in recent years. Sperm counts are now half of those in 1940 and have dropped by a third in the last decade. Xenoestrogens such as mercury, increasing alcohol consumption and other environmental toxins such as pesticides are the main suspects.

In fact, mercury accumulates in the pituitary gland which is the master control for nervous and hormonal control of reproductive function in addition to lowering testosterone levels and causing direct sperm damage within the testicles.

Mercury is recognised to kill sperm for which reason it is included in spermicide gels. Mercury also poisons the processes of energy production in the tails of the sperm thus affecting motility and their ability to effectively reach their target. The presence of mercury in the testes also causes the development of defective sperm and sperm that contain DNA damage, aberrant chromosome numbers and chromosome breaks.

Because of its mercury content, cinnabar can be toxic to human beings. Though ancient peoples in South America often used cinnabar for art, or processed it into refined mercury (as a means to gild silver and gold to objects) "the toxic properties of mercury were well known. It was dangerous to those who mined and processed cinnabar, it caused shaking, loss of sense, and death...data suggest that mercury was retorted from cinnabar and the workers were exposed to the toxic mercury fumes."[11] Overexposure to mercury, mercurialism, was seen as an occupational disease to the ancient Romans, "Mining in the Spanish cinnabar mines of Almadén, 225 km southwest of Madrid, was regarded as being akin to a death sentence due to the shortened life expectancy of the miners, who were slaves or convicts."[12]

hebi ga.

Malo o "normalnim" ukolnostima u uslovima rimske okupacije
"Rimski hroničari su sa izrazitim divljenjem opisivali hrabrost ponosnih ilirskih žena "koje sa djecom u naručju skaču sa zidina opkoljenog ilirskog grada u vatre koje ga okružuju, da se ne bi žive predale i time obeščastile....""

Ahile, evo ti jedan zanimljiv doduse "sveziji" primer iz Grcke:
During the Souliote War in December 1803, the Souliotes began evacuating Souli after their defeat by the forces of the local Ottoman-Albanian ruler, Ali Pasha.During the evacuation, a small group of Souliot women and their children were trapped by Ali's troops in the mountains of Zalongo in Epirus. In order to avoid capture and enslavement, the women threw their children first and then themselves off a steep cliff, committing suicide.According to the legend, they jumped down the precipice one after the other while singing and dancing............
Before the final war with Ali Pasha, the families of Souli were:
Zervaioi, from Zerva, a village near Arta.
Botzaraioi, originally from Dragani, today Ampelia, south of Paramythia.
Drakaioi, from Martane, a village of the valley of Lamari, today in Thesprotia prefecture.
Buzbataioi, from the Vlachochoria (Vlach Villages) of Mt. Pindus.
Dagliaioi, from Fanari, near Preveza.
Zavellaioi and Pasataioi, of unknown origin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dance_of_Zalongo
http://en.wikipedia.org/wiki/Souliotes

Slazem se da je to za sada jedno od najdiskutabilnijih pitanja. To pitanje i tzv "bottleneck" su mi najsumnjiviji od svega :)

Ja sam ovde preveo onaj tekst Rozanjskog koji govori o balkanskiiiim I2a1 haplotipovima. On je jos jednom potvrdio pretpostavku Nordtvedta da starost ne moze biti velika. Pri tome je rekao da povecanje rezolucije posmatranih markera smanjuje starost haplogrupe. Znaci, nesto slicno onome sto se desilo Kljosovu koji je posmatrao "kratke" haplotipove i dosao do prilicno velike greske.

Ali evo sve da uzmemo da I2a1-Din ima TMRCA od 4000 godina. Sta sve mozemo ocekivati da se desi takva promena? Teoretski, moze mo svasta. Prakticno.... teska situacija.

Mi jednostavno imamo situaciju da tamo gde je bila pretpostavka o zacecu I2a-Din haplogrupe zapravo imamo njene najmladje oblike koji postoje. Stariji oblici nisu pronadjeni. Varijansa "vuce" u centralnu Evropu.

Da nekim slucajem imamo i jedan jedini stariji oblik ove haplogrupe nadjen na Balkanu, pa da covek na nesto i posumnja. Ovako... ostaje nam CE kao prvi trag za pracenje.

Ono sto ostaje zagonetka je da li je I2a1 "zarodjen" medju Slovenima ili je tamo dosao kao "strani element". Vise je nego jasno da je disperzija I2a1 bila vezana za slovensku ekspanziju. Jedino je pitanje ovo prethodno, da li je I2a1 ucestvovao u genezi slovenskih plemena ili je dosao sa strane u vreme nedugo posle geneze.

Mislim da Bottleneck je informacija koja nam objasnjava da je proslost bila jako surova za nase pretke. A za starost markera, tu sam najvise skeptican, ali dobro, mozemo samo razmisljati sa podacima koje nam daje nauka danas, ali odgovore na neodumice ce doneti istrazivanja na skeletama.

Nesto ni nije jasno, sto se I2a1-din i I2a1 din S.

Prvo, da li I2a1-din je jednako kao I2a1 P147.2 ? Samo sto je mutacija mnogo starija od zajednickog pretka danasnje populacije I2a1 din. Predpostavljam da postoje jos dosta mutacija koaj su izmedju P147.2 i zajednickog predaka I2a1 din.

Kako da do sada niko (laboratorija) nije trazila mutaciju koja odredjuje din S ? Bilo bi sve mnoga jasnije i cistije.
Danas pravimo razliku izmedzu din S i ostalih din sa razlikom vrednosti u DYS448 (manji od 20 je din S), na poreklo.rs, vidim u tabeli da imamo i vrednosti na tom DYS-u i od 18. Ako je mogla u okviru grupe Din-S da se desi ponovo neka mutacija na tom DYS-u, zasto nebi se desilo i na nekog iz I2a1 din (koji nije I2a1 din S) mutacija na DYS48, koji od vrednosti 20 prelazi na 19 ?

pre 1800 godina, u I2a1 din populaciju, se stvorila mutacija na DYS448 kod oosobe ciji otac je imao vrednost 20, a on je dobio vrednost 19,
zasto pre nekih na primer 1000 godina, ili 600 godina, neka osoba ciji je otaci I2a1 din isto imala mutaciju, i na DYS448 dobila novu vrednost 19 ? Posto vec imamo Din S kojima se stvorila mutacija ponovo na DYS448 i sada imaju vrednost 18, nema (statitickog) razloga da se ne desi to isto i kod Din-N.
Tako da postoji rizik da neke osobe klasifikujemo din S a mozda nisu poreklom tog naseg din S.

evo ovde mnogo dobar tekst o ilirskim kacigama

http://www.scribd.com/doc/89120212/Blečić-Ilirske-kacige

pokazuje da ilirska kaciga nema veze sa grckom vec je balkanski fenomen

a ja mislim da je I* fenomen jer evo sta nalazimo na severu jer se tamo nalaze maltene isti slemovi u isto vreme:

ilirska http://4.***************/-4O3e-CwCI94/TbSuhF0wfOI/AAAAAAAAADs/5wPUk3HLcbs/s1600/daorson+nalazi+sljemovi.png svedska
vendel_14_1_s.jpg

lusatia kultura 1300 BCE – 500 BCE u pomeraniji. prave gradove potpuni istog tipa kao kasnije sloveni. ovi gradovi su pravljeni samo od strane slovena na ovaj način i zvali su se gord, gard, gorod, grad...
vendel slemovi, nadjeni u skandinaviji u mestima Valsgärde i vendel. takođe i u engleskoj u sutton hou. interesantno da ovi slemovi jako lice na ilirske slemove s balkana.

The Lusatian culture existed in the later Bronze Age and early Iron Age (1300 BCE – 500 BCE) in most of today's Poland, parts of Czech Republic and Slovakia, parts of eastern Germany (where it is known as Lausitz, Latin: Lusatia) and parts ofUkraine. It covers the Periods Montelius III (early Lusatian culture) to V of the Northern-European chronological scheme.
There were close contacts with the Nordic Bronze Age, and the Scandinavian influence on Pomerania and northern Poland during this period was so considerable[1] that this region is sometimes included in the Nordic Bronze Age culture.[2]Hallstatt and La Tène influences are seen particularly in ornaments (fibulae, pins) and weapons.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lusatian_culture

A gord is a medieval Slavic fortified settlement, also occasionally known as a burgwall or Slavic burgwall after the German name for these sites. This Proto-Slavic word (*gordъ) for town or city, later differentiated into grad (Cyrillic: град), gard,[1][2] gorod (Cyrillic: город), etc.[3][4][5] The ancient peoples were known for building wooden fortified settlements. The reconstructed Centum-satem isogloss word for such a settlement is g'herdh, gordъ, related to the Germanic *gard and *gart (as in Stuttgart etc.).
Similar strongholds were built during the late Bronze and early Iron Ages by the people of the Lusatian culture (ca. 1300 BC – 500 BC), and later in the 7th - 8th centuries CE in modern-day Russia, Belarus, Ukraine, Poland, Slovakia, Czech Republic and eastern Germany. These settlements were usually founded on strategic sites such as hills, riverbanks, lake islands or peninsulas.

The helmets from the Vendel period are perhaps the most impressive grave goods from these burials.

http://archeurope.com/index.php?page=vendel-helmets

Valsgärde or Vallsgärde is a farm on the Fyris river, about three kilometres north of Gamla Uppsala, the ancient centre of the Swedish kings and of the pagan faith in Sweden.
valsgarde vals garde (garde slavic fortified town in sweden)

ilirske - vendske - slovenske kacige

Poslednja izmena:
obratite paznju na ovo:

There were close contacts with the Nordic Bronze Age, and the Scandinavian influence on Pomerania and northern Poland during this period was so considerable[1] that this region is sometimes included in the Nordic Bronze Age culture

kaze se da je bilo toliko kontakata (slicnosti) izmedju lusintanske kulture i nordijske da (naravno) zapadnjaci pretpostavljaju da su lusitanci samo deo germanske (nordijske) kulture.

ono sto oni nisu znali kad su ovo pisali je genetski kontinuum od skandinavije do balkana. znaci moze da bude i obratno.

jos jedna interesantna stvar. u knjizi o megalitskim "berberima" se kaze da je nordijska kultura direktan naslednik ove "berberske" megalitske kulture.

takodje, "berberi" su u rat isli sa mohikan frizurama. odavde do mohikan slema koji se prostire tamo gde i I* je jedan korak,.

a evo i ovo. praistoriski skiti i irski gael su nosili mohikan frizure

The hairstyle has been in existence in many parts of the world for millennia. For instance, the Clonycavan Man, a 2000-year-old male bog body discovered near Dublin in 2003, was found to be wearing a mohawk styled with plant oil and pine resin.[2] Artwork discovered at the Pazyryk burials dating back to 600 BCE depicts Scythian warriors sporting similar mohawks. The body of a warrior occupying one of the kurgans had been scalped earlier in life and wore a hair prosthesis in the form of a mohawk.[3] Herodotus claimed that the Macai, a northern Libyan tribe, "shave their hair so as to leave tufts, letting the middle of their hair grow long, but round this on all sides shaving it close to the skin."[4]

ja licno mislim isto. ali ja mislim da se ovo desilo mnogo mnogo ranije u vreme originalne migracije indo evropljana (koje ja poistovecujem sa slovenima) odnosno kelta (koje ja opet poistovecujem sa slovenima). tada je doslo to stapanja I* i R1a u danasnje zapadne slovene.

dakle tada se stara populacija stopila sa novom, preuzela deo slovenske arijanske kulture, ali je zadrzala i deo stare pred indo evropske takodje.
mislim da je tad indo evropski (slovenski) jezik nametnut I* starosedeocima teritorije izmedju baltika i balkana i od tog jezika su nastali zapadno slovencki jezici, koji su se kasnije infiltrirali u grcki, latinski...

ova poslednja migracija u vreme franackih invazija na centralnu evropu je samo jedna u nizu premestanja populacija, ne i glavna migracija kako to neki nastoje da prikazu. u vreme kad su dervani dosli na balkan, dinarski I* su vec kulturno bili sloveni vec nekih par hiljada godina...

evo ovde o kulturnom kontinuitetu indo evropljana (slovena) u srba...

Možda ima nečeg u tome što govoriš, ali to je još uvek prilično daleko od neke konzistentne teorije. Ključno pitanje koje treba da reši jedna konzistentna teorija o poreklu Srba (i Slovena) jeste da se objasni šta se desilo sa haplogrupama u okviru I2a1 koje nisu Dinaric. Jasno, I2a1-Dinaric se rodio u okviru neke majčinske I2a1 haplogrupe, i ako je nastavio da se razvija u okviru te haplogrupe, kako onda objasniti činjenicu da su majčinske I2a1 haplogrupe skoro izumrle, a I2a1-Dinaric se razvio? Ako se I2a1-Dinaric razvijao u okviru majčinske haplogrupe, šta je to mioglo da se desi što je moglo negativno da utiče na majčinsku haplogrupu, ali ne i na I2a1-Dinaric? Najlogičniji odgovor je upravo onaj o kome stalno govori Nauka, da je I2a1-Dinaric otišao iz majčinske haplogrupe, koja je skoro izumrla bilo pre nego što je I2a1-Dinaric otišao ili posle toga, i da se I2a1-Dinaric razvio u populaciji gde je preovladavala neka druga haplogrupa, najverovatnije R1a.
Dalje, moguće je da se I2a1-Dinaric još mnogo ranije vratio na Balkan i bio prisutan kod starosedelaca, ali to jedino pod uslovom da je znatno stariji. Međutim, naučne činjenice za sada kažu da je znatno mlad, suviše mlad da bi bilo moguće to o čemu govoriš. Naravno, radi se o empirijskoj nauci koja je podložna izmenama, tako da je moguće da se u budućnosti dođe do novih naučnih rezultata koji će više ići u prilog tome o čemu govoriš.

I kada govoriš o Indo-Evropljanima i Vinči, imaj u vidu i ono mišljenje Marije Gimbutas da su Vinčansku i druge Balkanske kulture iz istog vremena uništili upravo Indo-Evropljani, odnosno Kurganska ratnička konjanička kultura, i da je u to doba izvršena depopulacija Balkana, da se kompletna populacija i kultura Balkana (ono što je preživelo) premestila u Centralnu Evropu. Kljosov tvrdi da su to uradili pripadnici R1b populacije, ali nije isključeno da su to bili i R1a.

Koliko geni imaju veze sa mentalitetom? Da li dve osobe sa sličnom genetikom mogu da imaju sličan mentalitet bez obzira gde su, npr jedna živi u Kanadi a druga u Indiji ?

Ja i moj brat imamo potpuno isti Y-hromozom, pa se prilično razlikujemo, iako smo odrastali u skoro istom okruženju (nije potpuno isto jer već u školi imamo različito društvo). Zato mislim da je mentalitet pre svega stvar kulture, vaspitanja...

Ja i moj brat imamo potpuno isti Y-hromozom, pa se prilično razlikujemo, iako smo odrastali u skoro istom okruženju (nije potpuno isto jer već u školi imamo različito društvo). Zato mislim da je mentalitet pre svega stvar kulture, vaspitanja...

Ima tu logike, ali meni nešto ne štima jer ako je gen osnovna strukturalna čestica čoveka, kako objasniti superiornost evropskih naroda u odnosu na celi svet?
Zašto nisu indijanci otkrili i osvojili Evropu, već Evropljani njih. Imam tezu da postoje dve grupe gena, superiorni grupa i inferiorna grupa gde se superiorna grupa vremenom teritorijalno premeštala. Krenimo od Antičke grčke imali smo superiornu grupu i inferiornu grupu, kasnije superiorna grupa prelazi na Apeninsko poluostvrvo (npr. Napulj - grčka kolonija Novi Polis)
a inferiorna grupa ostaje i propada Antička grčka i nastaje nova sila Antički Rim. Kasnije dolazi do premeštanja severnije npr. Franci, pa onda Nemci, pa Englezi, pa Amerikanci, pa Kinezi. Rekao bi da postoji superiornija genetska grupa koja povuče jedan narod pa se premesti.

hehehe zvučim kao Hitler hehehe

Ban Kulin

Bilo je onih koji su ispovedali malo iskrivljene oblike hriscanstva ali su oni danas kako medju muslimanima, tako i medju pravoslavcima i katolicima. Da si se malo vise zanimao tom temom, znao bi da kod Srba ima mnogo vise zaostalih paganskih elemenata u religiji nego kod ostalih naroda u juznoj Evropi. Sam pojam Krsne slave (ako znas sta je to) je vezan za dohriscanska bozanstva isto ao i lozenje badnjaka uoci Bozica.
:
ja historiju držim u malom prstu, mogu ti biti profa doktor
jadan ti ne bio, upravo tovji srbi Bošnjake bogumile nazivaju TRIKLITI babuni, koji su im 1329.g. popalili manastire !!!!!!!!!!!!!!!! čitaj i nauči nešto jadan ne bio
srbi to DOBRO pamte, pa se i 130 godina kasnije bune što im jedan trikliti babun postaje vladar, a toje kraljević Tomašević koji je postavljen za despota smedervske despotovine 1458.g. čitaj i nauči nešto

a je;? ))))))) zasto su onda stavljali krstove po steccima, majku mu?!? Zasto Miloradovici koji dolaze u Rusiju govore da su srpska vlastela a ne bosanska? ))))
pa ti pojma nemaš, krst na stećcima se sreće tek kasno kada mnogi hrišćani koji žive u Bosni preuzimaju taj običaj klesanja stećaka od Bošnjaka i Vlaha

znas li ti sta je socijalna kategorija i kako se ona razlikuje od etnicke? Kada budes razumeo sta je to, onda ce ti biti lakse i sve ostalo.

evo kako su ti "socijalni" staleđi mijenjali imena i prezimena, i slavenizirali se, stoga malo pokopaj po prošlosti, pa vidi da ti se pradjed nije zvao Jerakul Bratul :hahaha: čitajt i malo se obrazuj

Ti dobro znas "moju" teoriju ))))
Sto je davno rekao Dzoni Stulic.. svi smo mi Srbi. Samo su jedni davno izgubili svest o pripadnosti plemenu, drugi ne tako davno i treci koji su svesni svog porekla.
Znam da to tebi zvuci kao najveca moguca jeres ali je to zaista tako. :worth:
:hahaha:
dođe mi te žao

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back