Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Davno sam citao jednu sociolosku studiju nekog amerikanca koja govori sta bi se desilo kada bi Rusi i Japanci zamenili drzave.
Covek kaze da bi Rusi postali najveci moguci radnici dok bi se japanci kroz par decenija valjali sa flasom vodke po ulici.

Dakle, zakljucak.... jednima je usko a drugima presiroko.

Na jugu se mnogo manje radi nego na severu. To nije nikakva novost i zato severnjaci juznjake smatraju lenjivcima.

Nisam ja mislio na rad nego na mentalitet, u fazonu, nek crkne komsiji krava ili samo sloga Srbina spašava ili Bolje rat nego pakt ili rat sa celim NATO paktom.
Ponavljam, pričao sam na temu skoro sa jednim Norvežaninom, on mi reče, sve je super sa vama ali taj PONOS I INAT, nikada vi nećete imati para. Jednostavno nekada se treba podčiniti jačem. Norveška vlada se ništa ne pita, to je američka kolonija i mi nemamo ništa protiv, živimo najvišim standardom na svetu. Natalitet jača i time ostvarujemo glavni nacionalni interes - opstanak nacije. Ja bi rekao da mi imamo neki problem sa genima, nalazimo se na raskršću svih mogućih seoba i osvajanja, pa tu ima izgleda toliko eksplozivne smeše gena i mutacija da je to opasno. Balkan bure baruta.

Poslednja izmena:
Imam ja i jednu istinitu priču o Japancima.
Došao jedan Japanac kod mog kolege iz Novog Sada da doktorira. Puustio ga ovaj da se snađe, povezao sa svojim asistentima da mu pomognu, i posle izvesnog vremena primetio da ovaj ništa ne radi na doktoratu, već sa asistentima obilazi noćne klubove i provodi se. Kada je procenio da je ovaj preterao, pozove ga Profa na razgovor i pita "Je li, da li ti hoćeš da doktoriraš ili ne?" Onda ga Japanac pogledao tako tužnim pogledom i rekao: "Ali Profesore, vi ne znate kako je dosadan život tamo kod nas!".
Epilog je da mu je Profa ipak malo progledao kroz prste i kroz neko vreme su našli neku sredinu, tako da se Japanac i provodio, i napisao doktorat.

On u Japanu nije sto je u Srbiji... To je poenta :D

Nisam ja mislio na rad nego na mentalitet, u fazonu, nek crkne komsiji krava ili samo sloga Srbina spašava ili Bolje rat nego pakt ili rat sa celim NATO paktom.
Ponavljam, pričao sam na temu skoro sa jednim Norvežaninom, on mi reče, sve je super sa vama ali taj PONOS I INAT, nikada vi nećete imati para. Jednostavno nekada se treba podčiniti jačem. Norveška vlada se ništa ne pita, to je američka kolonija i mi nemamo ništa protiv, živimo najvišim standardom na svetu. Natalitet jača i time ostvarujemo glavni nacionalni interes - opstanak nacije.

Ja sam o ovome već pisao ovde

http://forum.krstarica.com/showthre...ЕНЕАЛОГИЈА?p=23257815&viewfull=1#post23257815
http://forum.krstarica.com/showthre...ЕНЕАЛОГИЈА?p=23220793&viewfull=1#post23220793

Takvo nam je vaspitanje, uče nas da budemo takvi. Evo, na primer, moja žena je učiteljica i htela je da se onesvesti kada je u novom bukvaru pročitala pitanje za učenike: "Za šta bi dao svoj život?" Ubila se da im objasni da je njihov život nešto najvrednije što imaju, i da ne treba da ga daju ni po koju cenu, i da se ratovi ne vode oružjem, već pameću. Badava nama što dobijemo rat na bojnom polju, kada ga posle izgubimo za diplomatskim stolom.
Kao što već ranije rekoh, nedostaje nam mnogo Miloša Obrenovića - nepismen, ali imao kefalo.

Poslednja izmena:
Ponavljam, pričao sam na temu skoro sa jednim Norvežaninom, on mi reče, sve je super sa vama ali taj PONOS I INAT, nikada vi nećete imati para. Jednostavno nekada se treba podčiniti jačem. Norveška vlada se ništa ne pita, to je američka kolonija i mi nemamo ništa protiv, živimo najvišim standardom na svetu. Natalitet jača i time ostvarujemo glavni nacionalni interes - opstanak nacije. Ja bi rekao da mi imamo neki problem sa genima, nalazimo se na raskršću svih mogućih seoba i osvajanja, pa tu ima izgleda toliko eksplozivne smeše gena i mutacija da je to opasno. Balkan bure baruta.

Dovedi kod nas maleckog amera, engleza, crnca, norvezanina.... bilo koga.
Brzo cemo od njega napraviti pravog Srbina.

Nije bez veze ona: s kim si, takav si.
Na formiranje licnosti i njenih staova geni imaju mali uticaj ali bi bilo pogresno reci da ga uopste nemaju.

Dovedi kod nas maleckog amera, engleza, crnca, norvezanina.... bilo koga.
Brzo cemo od njega napraviti pravog Srbina.

Nije bez veze ona: s kim si, takav si.
Na formiranje licnosti i njenih staova geni imaju mali uticaj ali bi bilo pogresno reci da ga uopste nemaju.

Ima isto primer moga strica jednoga koji je nekoj Marokanki napravio 2 deteta... Deca kod nje ostala kasnije et cetera, et cetera... Poenta je sto kazu da su porasli i da su isti Arapi ili sta su oni vec. Jer su tako odrasli.

Možda ima nečeg u tome što govoriš, ali to je još uvek prilično daleko od neke konzistentne teorije. Ključno pitanje koje treba da reši jedna konzistentna teorija o poreklu Srba (i Slovena) jeste da se objasni šta se desilo sa haplogrupama u okviru I2a1 koje nisu Dinaric. Jasno, I2a1-Dinaric se rodio u okviru neke majčinske I2a1 haplogrupe, i ako je nastavio da se razvija u okviru te haplogrupe, kako onda objasniti činjenicu da su majčinske I2a1 haplogrupe skoro izumrle, a I2a1-Dinaric se razvio? Ako se I2a1-Dinaric razvijao u okviru majčinske haplogrupe, šta je to mioglo da se desi što je moglo negativno da utiče na majčinsku haplogrupu, ali ne i na I2a1-Dinaric? Najlogičniji odgovor je upravo onaj o kome stalno govori Nauka, da je I2a1-Dinaric otišao iz majčinske haplogrupe, koja je skoro izumrla bilo pre nego što je I2a1-Dinaric otišao ili posle toga, i da se I2a1-Dinaric razvio u populaciji gde je preovladavala neka druga haplogrupa, najverovatnije R1a.
Dalje, moguće je da se I2a1-Dinaric još mnogo ranije vratio na Balkan i bio prisutan kod starosedelaca, ali to jedino pod uslovom da je znatno stariji. Međutim, naučne činjenice za sada kažu da je znatno mlad, suviše mlad da bi bilo moguće to o čemu govoriš. Naravno, radi se o empirijskoj nauci koja je podložna izmenama, tako da je moguće da se u budućnosti dođe do novih naučnih rezultata koji će više ići u prilog tome o čemu govoriš.

I kada govoriš o Indo-Evropljanima i Vinči, imaj u vidu i ono mišljenje Marije Gimbutas da su Vinčansku i druge Balkanske kulture iz istog vremena uništili upravo Indo-Evropljani, odnosno Kurganska ratnička konjanička kultura, i da je u to doba izvršena depopulacija Balkana, da se kompletna populacija i kultura Balkana (ono što je preživelo) premestila u Centralnu Evropu. Kljosov tvrdi da su to uradili pripadnici R1b populacije, ali nije isključeno da su to bili i R1a.

Bio sam ubedjen da su Skiti R1a, više nisam siguran.

Jel postoje genetička objašnjenja za fizičke razlike između bele i žute rase, mislim pre svega na oči ... nekako tu ne utiču ovi klimatski i sociološki faktori.

crna rasa (africka iz juzne afrike)
bela rasa (africka + nendertalci kad su stigli u evropu)
juzno azijska crno zuta + australijski abotidzini (africka + denisovci kad su stigli u aziju)

zuta = denisovci + nendertalci + afrikanci u raznim proporcijama...

i onda svi sa svima

dokazano je da su se prvobitne rase ljudi mesale a ne unistavale jedne druge.

od neandertalaca smo dobili imuni sistem.

Poslednja izmena:
crna rasa (africka iz juzne afrike)
bela rasa (africka + nendertalci kad su stigli u evropu)
juzno azijska crno zuta + australijski abotidzini (africka + denisovci kad su stigli u aziju)

zuta = denisovci + nendertalci + afrikanci u raznim proporcijama...

i onda svi sa svima

dokazano je da su se prvobitne rase ljudi mesale a ne unistavale jedne druge.

od neandertalaca smo dobili imuni sistem.

Mislio sam da li postoji taj neki konkretni hromazon (I2a1, R1b, R1a ...) ??? Odo ja da testiram par kineza sa NBG pa javljam :)

vendska kruna

Wendische_Krone.jpeg

najstarija slovenska = srpska = vendska nasledna titula. najstarija nadjena je 2300 godina stara. do pocetka dvadesetog veka je bila na grbu provincije Mecklenburg-Schwerin. na kruni se nalazi simbol boga peruna.

http://de.wikipedia.org/wiki/Wendische_Krone

evo neolitskih

strana 31

http://mvdok.lbmv.de/mjbrenderer?id=mvdok_document_00003393

i jos jedna

strane 139, 140

http://mvdok.lbmv.de/mjbrenderer?id=mvdok_document_00002309

ovo stavlja slovene (vende, srbe) u sred keltsko germanske nemacke kad ih tamo nije trebalo biti (po zvanicnoj nauci).

vineta

najcuvenija slovenska (vendska sorbska) luka sa baltika. 1159 unistena od strane danaca za vreme krstaskih ratova protiv slovena. bila najbogatiji grad baltika u najstarije doba jer je kontrolisala trgovinu cilibarom. u starom egoptu i drugim semitskim kraljevinama tog doba cilibar se pise "s.k.l" . na staro egipatskom se izgovara "saklo". to nije semitska rec. jedini jezik iz koga je ta rec mogla da dodje je slovenski od reci "staklo" sto je originalno ime za cilibar koje je kasnije date vestackom cilibaru, odnosno staklu.

dakle par hiljada godina PNE neki narod koji je pricao slovenskim jezikom je kontrolisao put cilibara od baltika niz gornju i donju moravsku, balkan, do obala sredozemlja i koji je cilibaru dao medjunarodno ime "staklo"...

eto jos jednog rebusa u srpsko slovenskoj prici. i jos jedne potvrde da je do mesanja izmdju I* i R1a doslo mnogo ranije, i da ova ekipa nigde nije micala sa svoje rodne grude (baltik - balkan) od tad pa do sad.

Vineta or Wineta (sometimes held to be identical with Jomsborg by German apologists) was a possibly legendary ancient town believed to have been on the coast of the Baltic Sea. It was commonly said to be on the present site of Wolin in Poland or of Zinnowitz on Usedom island inGermany. Today it is said to have been near Barth in Mecklenburg-Vorpommern. At all these places, Vineta museums and Vineta festivals try to attract tourists.
Around 970 Ibrāhīm ibn Ya`qūb, envoy of the Caliph of Córdoba, reported that in Pomerania was a large port "with twelve gates", whose armed force is superior to "all peoples of the north".
In 1043 Vineta was to be conquered by the fleet of the Danish and Norwegian king Magnus I of Norway.
Traders in the eleventh and twelfth century reported about a town that was the most powerful port of the Baltic Sea. Bishop Adam of Bremen wrote that Vineta was the largest of all towns in Europe.
A Danish fleet destroyed Vineta in 1159 during the Christianizing of the Wends (Wendish Crusade).
There is a legend that Vineta sank in a storm tide because of the sinfulness of its inhabitants, and that before the sinking there were warning portents. It is thought likely that Vineta sank because of shifting of distributary channels in the delta of the river Oder.[1]

Now was this city just a myth?

The incredible wealth of Vineta could only have originated from the amber trade. Here is something about Amber trade from old historical sources:

http://www.balticambershop.com/en/co...ncient-writers

"amber from Aegyptus called sacal"
the Egyptian name for amber was Sacal. The name for the product, especially such a unique on such as Amber, is usually given by the suppliers. In Slavic languages glass is called staklo, staclo, sklo, steklo... with the root stkl or stcl. Slavic s(t)cl is found in all Semitic languages in the word for amber. The same is in Greek glesso and Egyptian sacal. This proves that Slavs lived in the Baltic in antiquity and controlled the amber trade.
By the way if you have ever seen amber you know that it looks like glass. I believe that glass was named like that because it looked like amber.

nadjoh ovo na temi o vincancima

Profesor dr Miodrag Stojić, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu, rekao je FoNetu da ovaj pronalazak potpuno menja sliku o otkriću i korišćenju gvožđa na zemljinoj kugli.

Stojić kaže da je, na osnovu ovih pronalazaka, sasvim sigurno da je tehnologija gvožđa i moderne civilizacije započela na ovim prostorima. On je rekao da je pronalazak tri masivna gvozdena predmeta, na mestu gde je pre pet godina pronađeno žezlo od gvožđa, u kome nije pronađeno nikakvo učešće drugog metala, "svetski važno otkriće".

dakle kad sad to uporedimo sa nordijskim gvozdenim dobom i luzickom kulturom ko je tu koga sta ucio.

Ja i moj brat imamo potpuno isti Y-hromozom, pa se prilično razlikujemo, iako smo odrastali u skoro istom okruženju (nije potpuno isto jer već u školi imamo različito društvo). Zato mislim da je mentalitet pre svega stvar kulture, vaspitanja...
Možete da imate istu haplogrupu a različite krvne grupe i time različit temperament što se odražava na mentalitet.

http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/
"Miloš Macura
11. септембар 2012.
Beograd, Srbija Poreklo porodice: Donji Jelovac, Potkozarje a pre toga selo Macure, Kistanje, Dalmacija Krsna slava: Sv. arhangel Mihailo

Igenea:
Paternal lineage:
Y-certificate Haplogroup I1*
Region of origin Northern Europe

Paternal lineage SNP
I1*
M253+ P37.2- P259- P109- M72- M69- M227- M21- M201- L287- L258- L22- L211- L205-

Paternal lineage STR
DYS# 393 390 19* 391 385a 385b 426 388 439 389-1
Allele 13 23 14 10 13 14 11 14 11 12

DYS# 392 389-2 458 459a 459b 455 454 447 437 448
Allele 11 28 16 8 9 8 11 23 16 20

DYS# 449 464a** 464b** 464c** 464d** 460 GATA H4 YCA II a YCA II b 456
Allele 29 12 13 15 16 10 10 19 21 15

DYS# 607 576 570 CDY a CDY b 442 438
Allele 14 17 19 35 38 12 10

Pozdrav,
Miloš"

"Синиша Јерковић
11. септембар 2012.
Милоше, убацићемо веома брзо ваш хаплотип у пројекат. Оно што је интересантно јесте да сте генетски блиски презименима Маринковић
и Бачко
која су такође српска презимена из сјеверне Далмације и такође славе Аранђеловдан. Несумњиво се ради о племену или братству.
Мацура се први пут јавља као име рода у Васојевићима. Међутим Васојевићи припадају E1b1b хаплогрупи. Претпоставка је да су Мацуре као
старије становништво потискивани из лимске долине са осталим србљачким братствима од стране Васојевића и да су том приликом одселили
на запад са васојевићком славом св. Архангелом Михајлом. Даље поријекло свих ових презимена које су тестиране као I1 треба тражити
на далеком сјеверу. У обзир долазе сјеверна Њемачка, Скандинавија, али сасвим могуће и сјеверна Пољска гдје је I1 такође веома заступљен.
Требало би испитати везу Мацуре-пољска етничка група Мазура која се на пољском изговара као Мацура, што је и иначе постојеће пољско презиме."

Wikipedia
"I1-M253 (L64, L75, L80, L81, L118, L121/S62, L123, L124/S64, L125/S65, L157, L186, L187, M253,M307.2/P203.2, M450/S109, P30, P40, S63, S66, S107, S108, S110, S111) Typical of populations of Scandinavia and Northwest Europe, with a moderate distribution throughout Eastern Europe
I1* In Anatolia at 1%[23]"

???

Poslednja izmena:
Zar nije I1* karakterističan za Anadoliju.
Ako imamo staru hg, a nemmo ćerke hg, to bi valjda trebalo da znači da je ova hg potekla sa ovog ili blikog područja.
U principo je moguće da je I1*, stigao do Poljske prateći migracije, i to često navodim kao primedbu da se ne smelu današnje lokacije aprioi prihvatati kao istorijske.
Isto je tako ta populacija dinaric-a, koju smatrate starijom od Balkanske, mogla krenuti sa ovih prostora.

Sve je više elemenata koji ukazuju na značajno prisustvo hg I u zapadnoj Srbiji, pre velikih seoba Srba.

Ovo vam je migracija Slovena.
"Posle mnogo vremena naselili su Sloveni i Podunavlje, gde su sada ugarska i bugarska zemlja. Od tih Slovena neki se izdvojiše i uzeše novo ime, po mestu koje naseliše. Tako se naseliše na reci imenom Morava i prozvaše se Moravci, a drugi se nazvaše Česi. A isti su Sloveni Beli Hrvati, Srbi i Hobutani.

Volohi naiđoše na podunavske Slovene, naseliše se kod njih i zlostavljaše ih. Onda ti Sloveni odoše i naseliše se na Visli i prozvaše se Lahovi. A ti Lahovi podeliše se na Poljane Lahovske, Ljutiće, Mazovšane, Pomorjane.

Takođe, isti Sloveni odoše i naseliše se na Dnjepru i prozvaše se Poljani, a drugi Derevljani, zato što žive u šumama. Neki se nastaniše između Pripjata i Dvine i nazvaše se Dregoviči. Na Dvini žive i Poločani, prozvani po reci koja se uliva u Dvinu i zove Polota."

"У Моравску је ишао апостол Павле, и учио је тамо; тамо је и Илирик"

Ovo je povratak drugog srpskog plemena, gorštačkih I2, Boja na Balkan, u vreme Gotskih migracija (gromile uLici u Dalmaciji kje navodi prof Jankovići).
"I tako Brus, koji je bio stariji od ostalih, poslije očeve smrti sjede na njegov prijesto i vladao je umjesto njega u zemlji svog rođenja. A Totila i Ostroilo, da bi sebi proslavili ime, po savjetu i želji prvorođenog brata, sakupivši veoma veliku i jaku vojsku izađu iz zemlje i, došavši u provinciju Panoniju, savladaju je i ratom osvoje. Poslije sa silnim mnoštvom stigoše u Templanu. Tada kralj Dalmatinaca, koji je boravio u velikom i divnom gradu Saloni, posla glasnike sa pismom kralju Istre, da sakupi vojsku, kako bi im se zajednički suprostavili i odbranili se. I tako oba, sabravši svoj narod, izađoše protiv Gota, a kada su stigli postave logore blizu njih.Tada su, u toku osam dana, kako su logori bili blizu, napadali vojnici sad odavde, sad odande, i teško se ranjavahu i ubijahu. A osmog dana izađoše svi naoružani odavde i odande, hrišćani i saplemenici, i zapodjenuo se veliki boj, od trećeg sata dana sve do večeri. I presudom Boga, kome niko ne smije prigovoriti zašto je tako učinio, jer se možda neki veliki grijeh sakrivaše u Hrišćanima, okrutni Goti zadobješe pobjedu; izginuo je dio hrišćana i ubijen je kralj Istre, i mnogo hiljada ljudi hrišćana umrlo je na vrhu mača, i najviše je zarobljeno i odvedeno. A kralj Dalmatinaca izbavi se sa samo malo vojnika i pobježe u svoj grad Salonu. Poslije ovoga kako je velika bila vojska Totile a i njegova brata Ostroila, a i narod im se umnožio, po savjetovanju sa svojim velikašima, podijeliše vojsku. I Totila, prelazeći sa svojom vojskom preko Istre i Akvilije, krenu na Italiju i tamo je vodio mnoge i velike bojeve, oblasti i mnoge gradove opustošio i popalio. Otuda prešavši na ostrvo Siciliju, poslije kratkog vremena okončao je svoj život, kao što mu je to bio rekao Božji sluga Benedikt. Ostroilo, pak, brat njegov, ušavši sa svojom vojskom u provinciju Iliriju i vodeći surove ratove, kako ne bijaše nikoga koji bi mu se mogao suprostaviti, zauze čitavu Dalmaciju i pomorske oblasti, dok ne dođe u prevalitansku oblast i tu se naseli. Pošto je kod sebe zadržao nekoliko vojnika, poslao je tada svoga sina po imenu Senulata, da pokori zagorske oblasti u Zagorju. Medjutim car konstantinopoljskog grada sakupivši vojsku posla je na Ostroila, jer je bio čuo da je ovaj ostao sa malo njih u prevalitanskom gradu. Potom kad su stigli oni koje je car poslao, pronađoše, kako je rečeno, Ostroila sa nekolicinom; ipak se on pripremio za rat, jer je bio čovjek hrabrog duha. I tako, kada se zapodenuo boj, Ostroilo pade i bi ubijen, a oni koji su s njim bili okrenuli su u bijeg. Ljudi pak carevi, pokupivši plijen, vratili su se u svoju zemlju."

Poslednja izmena:
Zar nije I1* karakterističan za Anadoliju.
Ako imamo staru hg, a nemmo ćerke hg, to bi valjda trebalo da znači da je ova hg potekla sa ovog ili blikog područja.
U principo je moguće da je I1*, stigao do Poljske prateći migracije, i to često navodim kao primedbu da se ne smelu današnje lokacije aprioi prihvatati kao istorijske.
Isto je tako ta populacija dinaric-a, koju smatrate starijom od Balkanske, mogla krenuti sa ovih prostora.

Sve je više elemenata koji ukazuju na značajno prisustvo hg I u zapadnoj Srbiji, pre velikih seoba Srba.

Ovo vam je migracija Slovena.
"Posle mnogo vremena naselili su Sloveni i Podunavlje, gde su sada ugarska i bugarska zemlja. Od tih Slovena neki se izdvojiše i uzeše novo ime, po mestu koje naseliše. Tako se naseliše na reci imenom Morava i prozvaše se Moravci, a drugi se nazvaše Česi. A isti su Sloveni Beli Hrvati, Srbi i Hobutani.

Volohi naiđoše na podunavske Slovene, naseliše se kod njih i zlostavljaše ih. Onda ti Sloveni odoše i naseliše se na Visli i prozvaše se Lahovi. A ti Lahovi podeliše se na Poljane Lahovske, Ljutiće, Mazovšane, Pomorjane.

Takođe, isti Sloveni odoše i naseliše se na Dnjepru i prozvaše se Poljani, a drugi Derevljani, zato što žive u šumama. Neki se nastaniše između Pripjata i Dvine i nazvaše se Dregoviči. Na Dvini žive i Poločani, prozvani po reci koja se uliva u Dvinu i zove Polota."

"У Моравску је ишао апостол Павле, и учио је тамо; тамо је и Илирик"

Ovo je povratak drugog srpskog plemena, gorštačkih I2, Boja na Balkan, u vreme Gotskih migracija (gromile uLici u Dalmaciji kje navodi prof Jankovići).
"I tako Brus, koji je bio stariji od ostalih, poslije očeve smrti sjede na njegov prijesto i vladao je umjesto njega u zemlji svog rođenja. A Totila i Ostroilo, da bi sebi proslavili ime, po savjetu i želji prvorođenog brata, sakupivši veoma veliku i jaku vojsku izađu iz zemlje i, došavši u provinciju Panoniju, savladaju je i ratom osvoje. Poslije sa silnim mnoštvom stigoše u Templanu. Tada kralj Dalmatinaca, koji je boravio u velikom i divnom gradu Saloni, posla glasnike sa pismom kralju Istre, da sakupi vojsku, kako bi im se zajednički suprostavili i odbranili se. I tako oba, sabravši svoj narod, izađoše protiv Gota, a kada su stigli postave logore blizu njih.Tada su, u toku osam dana, kako su logori bili blizu, napadali vojnici sad odavde, sad odande, i teško se ranjavahu i ubijahu. A osmog dana izađoše svi naoružani odavde i odande, hrišćani i saplemenici, i zapodjenuo se veliki boj, od trećeg sata dana sve do večeri. I presudom Boga, kome niko ne smije prigovoriti zašto je tako učinio, jer se možda neki veliki grijeh sakrivaše u Hrišćanima, okrutni Goti zadobješe pobjedu; izginuo je dio hrišćana i ubijen je kralj Istre, i mnogo hiljada ljudi hrišćana umrlo je na vrhu mača, i najviše je zarobljeno i odvedeno. A kralj Dalmatinaca izbavi se sa samo malo vojnika i pobježe u svoj grad Salonu. Poslije ovoga kako je velika bila vojska Totile a i njegova brata Ostroila, a i narod im se umnožio, po savjetovanju sa svojim velikašima, podijeliše vojsku. I Totila, prelazeći sa svojom vojskom preko Istre i Akvilije, krenu na Italiju i tamo je vodio mnoge i velike bojeve, oblasti i mnoge gradove opustošio i popalio. Otuda prešavši na ostrvo Siciliju, poslije kratkog vremena okončao je svoj život, kao što mu je to bio rekao Božji sluga Benedikt. Ostroilo, pak, brat njegov, ušavši sa svojom vojskom u provinciju Iliriju i vodeći surove ratove, kako ne bijaše nikoga koji bi mu se mogao suprostaviti, zauze čitavu Dalmaciju i pomorske oblasti, dok ne dođe u prevalitansku oblast i tu se naseli. Pošto je kod sebe zadržao nekoliko vojnika, poslao je tada svoga sina po imenu Senulata, da pokori zagorske oblasti u Zagorju. Medjutim car konstantinopoljskog grada sakupivši vojsku posla je na Ostroila, jer je bio čuo da je ovaj ostao sa malo njih u prevalitanskom gradu. Potom kad su stigli oni koje je car poslao, pronađoše, kako je rečeno, Ostroila sa nekolicinom; ipak se on pripremio za rat, jer je bio čovjek hrabrog duha. I tako, kada se zapodenuo boj, Ostroilo pade i bi ubijen, a oni koji su s njim bili okrenuli su u bijeg. Ljudi pak carevi, pokupivši plijen, vratili su se u svoju zemlju."

Ajme, šta si ti to ovdje sve smješao: wikipediju, popa Dukljanina, pseudo Nestora, a vidim pominješ i Jankovića.

Prvo, nema nikakve I1* u Anadoliji (vidiš i sam da je naveden neki minorni postotak, ako je još studiju radio Nasidze ni to nije relevantno). Do skoro je sva I1 bila I1*, tek je nordtvedt razdijelio na podgrupe. A I1 kao takve ima i u Saudijskoj Arabiji, Iranu, pa zašto je onda ne bi bilo u Anadoliji. varjaga, Normana, Slovena, Gota koji su je mogli rasturiti bilo je na sve strane. Ali opet kažem statistički su to zanemarivi procenti.

Drugo, citiraš Nestorov Ljetopis i pod Morava podrazumjevaš da se radi o srpskoj Moravi iako je iz pominjanja Čeha i Moravaca u istoj rečenici sasvim jasno da se radi o sjevernoj Moravi koja je pod imenom Moravska postojala kao država samo koji vijek prije pisanja Nesotrovog Ljetopisa. Nemamo ni jedan dokaz da se srpska Morava tada uopšte zvala Morava.

Treće, izvod iz Ljetopisa popa Dukljanina nijedan relevantan istoričar ne uzima kao izvor (Ljetopis u cjelini se ne smatra validnim izvorom). Mješanje Slovena i Gota u Dukljaninovom ljetopisu, a to je davno utvrđeno, je plod spajanja više raznih istorija i pokušaja pisca da popuni vremenske rupe koje nije mogao da objasni.

Četvrto, tačno je da je Đorđe Janković našao slovenske arheološke ostatke (uglavnom praškog tipa) koji predatiraju invaziju Slovena na Balkan na prelazu 6. u 7.vijek. To potvrđuju i neki strani autori. Sasvim je jasno da je jedan dio Slovena prešao Dunav i savu još u vrijeme Hunskog prodora u istočnu Evropu u 4. i 5. vijeku i da se u manjim skupinama na Balkanu i održao. Ali to nije nikakav dokaz da su oni tu živjeli u kontinuitetu od ledenog doba.

Posljednje, ja shvatam (mada teško) da postoji nešto što se zove tobože autohtonistička istorija u stilu Srbi su gradili Piramide, shvatam da je indoktrinacija istom trajala godinama i da se kod mnogih ljudi primila, ali ne mogu da shvatim tvrdoglavo istrajavanje na istoj i prilagođavanje svih mogućih dokaza ne bi li se našlo objašnjenje za nešto što je u kategoriji epske fantastike. Srbima nisu potrebne takve Vidovita Zorka priče, koje trebaju infantilnim vještačkim narodima nastalim u poslednjih 20 godina u našem okruženju. Srbi imaju istoriju dostojnu poštovanja, imaju zabilježeno svoje ime u konkretnom izvoru još u 6. vijeku, što malo koji narod danas u Evropi ima. I onda se pojavi par budaletina koji prodaju maglu, usput šišaju finansijski naivne ovce i što je još gore devalviraju i one vrijednosti koje već postoje.

Zato mani se tih ideologija i prodavača magle. Do istine se dolazi zaključivanjem, a ne preko unaprijed stvorene idealizovane slike bez pokrića.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back