Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нећете да верујете шта сам нашо на еупедији:

I am an ethnic Serb from Knin (now Croatian Krajina). I recently tested my haplogroup getting a very surprising result: while having a typical european mtDna result (haplogroup H1), I belong to the the B* Y-dna haplogroup (an extremely rare subclade of haplogroup B typical of central African Pygmies) !! I asked my paternal grandpa to make a test to another institute in order to confirm that amazing data, same results were found... As long I know my paternal ancestors, ma family fled Kosovo at 15th century and reached Krajina. By the way, I look typically south Slav, have a light complexion and being 191cm tall.
Does somebody can help me to explain why I belong to this haplogroup B. Thanks.

Ja sam to video još pre par meseci. Čudo je ta genetika!

ahil

ima ih milion. uglavnom su spaljivali ali su neki put i sahranjivali. trazi: +"burrial mound" +cremation +irland

reland

A tumulus can be found close to the Grianán of Aileach in County Donegal. It has been suggested by historians such as George Petrie, who surveyed the site in the early 19th century, that the tumulus may predate the ringfort of Aileach by many centuries possibly to the neolithic age. Surrounding stones were laid horizontally, and converged towards the centre. the mound had been excavated in Petrie’s time, but nothing explaining its meaning was discovered. It was subsequently destroyed, but its former position is marked by a heap of broken stones. Similar mounds can be found at The Hill of Tara and there are several prominent tumuli at Brú na Bóinne in County Meath.

http://www.clarelibrary.ie/eolas/coclare/archaeology/ryan/part1_cairns_tumuli.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Brú_na_Bóinne
http://www.libraryireland.com/SocialHistoryAncientIreland/III-XXVII-3.php
http://www.rootsweb.ancestry.com/~irlkik/ihm/neolithic.htm
http://knowthyplace.wordpress.com/2011/02/16/know-thy-monuments-barrowtumulus/

kyrios

Ako bi se genetski kod za boju očiju prenosio direktnim kopiranjem, onda bi dete roditelja sa istim kodom takođe trebalo da ima taj isti kod, ali nije tako

uporedjujes stvari koje ne mogu da se uporedjuju. samo zato sto se dve karakteristike obe prenose putem gena ne znaci da se prenose na isti nacin. boja ociju ili oblik nosa se ocigledno ne kopiraju nego kombinuju. na primer moj otac ima plave oci, majka crne ja braon. i to je ok.

ali

moj otac ima genetski poremecaj koji izaziva poremecaj u radu jetre koji se zove Gilbert's syndrome. prenosi si samo po muskoj liniji. i naravno ja ga imam, i moj brat i moj stric i njegov sin....usput svi ovi muskarci izgledaju slicno, ali neki imaju plave oci, neki talasastu kosu...ali svi imaju ovaj genetski poremecaj.

dakle boja ociju = kombinacija
Gilbert's syndrom = kopiranje

http://en.wikipedia.org/wiki/Gilbert's_syndrome

dakle nemoj da mesas babe i zabe. geni za Gilbert's syndrom, toleranciju na mleko se kopiraju u celini. zasto? nemam pojma i nije ni bitno za ovu raspravu.

ahil

ima ih milion. uglavnom su spaljivali ali su neki put i sahranjivali. trazi: +"burrial mound" +cremation +irland

reland

A tumulus can be found close to the Grianán of Aileach in County Donegal. It has been suggested by historians such as George Petrie, who surveyed the site in the early 19th century, that the tumulus may predate the ringfort of Aileach by many centuries possibly to the neolithic age. Surrounding stones were laid horizontally, and converged towards the centre. the mound had been excavated in Petrie’s time, but nothing explaining its meaning was discovered. It was subsequently destroyed, but its former position is marked by a heap of broken stones. Similar mounds can be found at The Hill of Tara and there are several prominent tumuli at Brú na Bóinne in County Meath.

http://www.clarelibrary.ie/eolas/coclare/archaeology/ryan/part1_cairns_tumuli.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Brú_na_Bóinne
http://www.libraryireland.com/SocialHistoryAncientIreland/III-XXVII-3.php
http://www.rootsweb.ancestry.com/~irlkik/ihm/neolithic.htm
http://knowthyplace.wordpress.com/2011/02/16/know-thy-monuments-barrowtumulus/

Rekao bih nešto, ali se plašim da me ne proglase Deretićevcem:cool:

tumulusi, kamene zagrobne komore pokrivene brdom su jedna od glavnih karakteristika ove moje "berberske" kulture. javlaju se po celoj evropi gde ima I*, maroku ali i u severnoj americi na istim mestima gde su nadjeni drugi berberski arheoloski nalazi.

ne volim kad se pljuje po idejama. sve treba na kantar. samo zato sto je pera ili laza nesto rekao ne znaci da je glupost ili gospel...

kyrios

uporedjujes stvari koje ne mogu da se uporedjuju. samo zato sto se dve karakteristike obe prenose putem gena ne znaci da se prenose na isti nacin. boja ociju ili oblik nosa se ocigledno ne kopiraju nego kombinuju. na primer moj otac ima plave oci, majka crne ja braon. i to je ok.

ali

moj otac ima genetski poremecaj koji izaziva poremecaj u radu jetre koji se zove Gilbert's syndrome. prenosi si samo po muskoj liniji. i naravno ja ga imam, i moj brat i moj stric i njegov sin....usput svi ovi muskarci izgledaju slicno, ali neki imaju plave oci, neki talasastu kosu...ali svi imaju ovaj genetski poremecaj.

dakle boja ociju = kombinacija
Gilbert's syndrom = kopiranje

http://en.wikipedia.org/wiki/Gilbert's_syndrome

dakle nemoj da mesas babe i zabe. geni za Gilbert's syndrom, toleranciju na mleko se kopiraju u celini. zasto? nemam pojma i nije ni bitno za ovu raspravu.

Ne mešam babe i žabe. Za taj poremećaj jetre se, dakle, zna kako se prenosi, kao i za YDNA i mtDNA. Za toleranciju za mleko se još uvek ne zna, kao i za boju očiju, i ta dva problema su po tome slična. Sve dok se ne nađe pravilo za prenošenje tolerancije za mleko, to prenošenje će biti slučajno, po definiciji slučajnosti.

kyrios

da si potrosio 1 minut na googlu i da si ukucao "is lactose intolerance inherited" na prvom linku bi video ovo

link: http://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance

How do people inherit lactose intolerance?

The type of lactose intolerance that occurs in infants (congenital lactase deficiency) is inherited in an autosomal recessive pattern, which means both copies of the LCT gene in each cell have mutations. The parents of an individual with an autosomal recessive condition each carry one copy of the mutated gene, but they typically do not show signs and symptoms of the condition.
The ability to digest lactose into adulthood depends on which variations in the regulatory element within the MCM6 gene individuals have inherited from their parents. The variations that promote continued lactase production are considered autosomal dominant, which means one copy of the altered regulatory element in each cell is sufficient to sustain lactase production. People who have not inherited these variations from either parent will have some degree of lactose intolerance.

mislim stvarno.

lepo objasnjeno za laike. ako nisi nasledio ovu specificnu mutaciju o jednog od roditelja imaces problema sa varenjem mleka kao odrastao. znaci nema nista od slucaja.

nauku da ne bude kasno...

kor

nema sanse da se ova mutacija razvila u centralnoj evropi kad su najveci procenti po atlantskoj obali evrope i afrike. to bi oni hteli tako da bude. ova prva karta koju si poslao nije najbolja jer izjednacava procente u centralnoj i severozapadnoj evropi sto nije tacno. karte koje sam ja poslao su bolje. tu se vidi da postoji ogromna razlika.

Evo si i ti poceo kao uvazeni Dr BoSSnjo. Mogao si da procitas link koji ide uz ilustraciju. Dakle, pre dolaska R1b. E sad, zasto je kod njih mutacija najzastupljenija, to nebi bas znao. Najveca koncentracija ljudi koji podnose mleko je na pojazu od Holandije do Danske.

Postoji jos karata koje se mogu naci. Medjutim, ja potpuno verujem da je rec o CE.

Нећете да верујете шта сам нашо на еупедији:

I am an ethnic Serb from Knin (now Croatian Krajina). I recently tested my haplogroup getting a very surprising result: while having a typical european mtDna result (haplogroup H1), I belong to the the B* Y-dna haplogroup (an extremely rare subclade of haplogroup B typical of central African Pygmies) !! I asked my paternal grandpa to make a test to another institute in order to confirm that amazing data, same results were found... As long I know my paternal ancestors, ma family fled Kosovo at 15th century and reached Krajina. By the way, I look typically south Slav, have a light complexion and being 191cm tall.
Does somebody can help me to explain why I belong to this haplogroup B. Thanks.
Možda mu se keva očešala o nekog stranog studenta, do 90.-ih ih je bilo svugde po Yugi. A jedino majka zna ko je otac. Zanao sam jednog tipa čiji su se baba i deda, pošto je živeo sa njima, pravdali da je majka navodno išla na veštačku oplodnju pa je zato crnpurast, ali vrlo malo, neprimetno, jedino ga je širok nos odavao ( Mađari iz Vojvodine) a ja sam čuo drugačiju priču, da je volela da se drpa sa afričkim studentima po Novom Sadu.

Poslednja izmena:
Možda mu se keva očešala o nekog stranog studenta, do 90.-ih ih je bilo svugde po Yugi. A jedino majka zna ko je otac. Zanao sam jednog tipa čiji su se baba i deda, pošto je živeo sa njima, pravdali da je majka navodno išla na veštačku oplodnju pa je zato crnpurast, ali vrlo malo, neprimetno, jedino ga je širok nos odavao ( Mađari iz Vojvodine) a ja sam čuo drugačiju priču, da je volela da se drpa sa afričkim studentima po Novom Sadu.

Ali i deda je dobio isti rezultat u drugom centru. Verovatno su oni neka stara linija vizantijskih nekih stanovnika ...

kyrios

da si potrosio 1 minut na googlu i da si ukucao "is lactose intolerance inherited" na prvom linku bi video ovo

lepo objasnjeno za laike. ako nisi nasledio ovu specificnu mutaciju o jednog od roditelja imaces problema sa varenjem mleka kao odrastao. znaci nema nista od slucaja.

nauku da ne bude kasno...

E pa to sam tražio da mi kažeš, vidiš kako si se potrudio. ;) Zašto bih ja gubio vreme da tražim odgovor kada me to ne zanima previše, bilo je bolje što si se ti pomučio ;)

Međutim, iako sam dobio odgovor, još uvek nisam bitno promenio mišljenje o tvom metodu za izučavanje genetičke genealogije pomoću (in)tolerancije na mleko. A razlog je jednostavan: to nije pogodan kriterijum za klasifikaciju/klasterizaciju jer sve ljude deli na samo dve klase. Primera radi, YDNA je tu neuporedivo moćnija, možeš da praviš vrlo fine podele, naročito kada povisiš rezoluciju. Tolerancija na mleko bi eventualno mogla da se koristi kao neki pomoćni kriterijum, ali i tu joj je moć primene vrlo ograničena.

Ali i deda je dobio isti rezultat u drugom centru. Verovatno su oni neka stara linija vizantijskih nekih stanovnika ...
Postavljao sam lin koji govori o relativno velikom broju Afričkih robova koji su radili na Albanskim (govorim o teritoriji današnnje Albanije) imanjima. Ne bi me iznenadilo da se ovakvi rezultati ponve. Ako se to desilo u rimsko vreme moglo bi ih biti koliko i Din S. To je mana genetičke genealogije.

haha pozdrav

Kao da si iz mog kraja, direkt u glavu, pa ko osta.

nevještačko oplođavanje raspušćenica u krajevima zapadnog balkana, a sve radi tita i studentske solidarnosti, bilo je mnogo slučajeva. poznajem par osoba čiji su roditelji crnci, neki mulati, neki dobro zacrnili

Postavljao sam lin koji govori o relativno velikom broju Afričkih robova koji su radili na Albanskim (govorim o teritoriji današnnje Albanije) imanjima. Ne bi me iznenadilo da se ovakvi rezultati ponve. Ako se to desilo u rimsko vreme moglo bi ih biti koliko i Din S. To je mana genetičke genealogije.

Mada ja mislim da odredjene haplogrupe ne mogu da prosperiraju van odredjenih stanista i zato se desavaju mutacije.

Kao narod koji ima (indo)evropske korene, definitivno je normalno da imaju povecan procenat ljudi sa svetlom bojom ociju. Medjutim, taj procenat sigurno nije veci od 10% (mada pretpostavljam i da je znacajno manji).

Postali su dosadni sa ovim isticanjem svetlookih ljudi po jutjubu i raznim rasistickim sajtovima. Jednim delom zbog licnih kompleksa inferiornosti a drugim kao pokusaj propagande i dodvoravanja centirma moci na zapadu. Medjutim, ti centri su sentimentalni samo na $$$ i to je ono sto im kvari koncepciju :D

Kao narod koji ima (indo)evropske korene, definitivno je normalno da imaju povecan procenat ljudi sa svetlom bojom ociju. Medjutim, taj procenat sigurno nije veci od 10% (mada pretpostavljam i da je znacajno manji).

Postali su dosadni sa ovim isticanjem svetlookih ljudi po jutjubu i raznim rasistickim sajtovima. Jednim delom zbog licnih kompleksa inferiornosti a drugim kao pokusaj propagande i dodvoravanja centirma moci na zapadu. Medjutim, ti centri su sentimentalni samo na $$$ i to je ono sto im kvari koncepciju :D

Osnovno je pitanje da li su pavooki, bliži hg I ili R. odnosno staroevropljanima ili indoevropljanima. Ako je suditi po ovima koji su R1b, onda...
Pogledajte prilog 258026[/

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back