Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ono što je interesantno iz gore pomenutog je pored pominjanja Srba i Hrvata i pominjanje porijekla Slovena od Jafeta, i tu se i Nestor i Masudi slažu. Masudi ide još dalje i pominje Nojevog sina Madaja kao pretka Slovena. Interesantno je da je Madaj legendarni predak Kurda, jedine populacije na Bliskom istoku sa značajnim prisustvom I2 haplogrupe. Madaj neki povezuju i sa Medejom iz Kolhide (današnja Gruzija). Jedna od najstarijih gruzijskih plemićkih kuća testirana je kao I2. Madaj se generalno povezuje sa Međanima i Mitani kraljevstvom.

Druga interesantna stvar je pominjanje Bastarna kao Slovena, a njihova etnička pripadnost ni do dans nije razjašnjena.

Kad smo vec oko toga, interensantno da sve grupe ispod F imaju najstarije mutacije bas u prostoru istocne danasnje turske/Sirije/Irana, tako da bi ja F nosioca nazvao Noe :)

Kad sam se uljkucio u ovu jako zanimljivu temu, jedan od prvih pitanja koje sam sebi postavio je to isto, da li se neko igra sa nama ? Kolika slucajnosti da samo jedan prezivi od jedne grupe naroda. Tako da danasnji Srbi su 90% potomci 4-5 coveka koji su ziveli pre oko 5000 godina manje vise, neki manje neki vise. I ako Adam ima preko 70000 godina.

Mutacije se svakako desavaju, mislim da se razlog tacan nezna, a predpostavlaje se da se vremenski linearno desavaju, i tako se racuna starost jedne mutacije. U glavno se specijlaliste genetike slazu sa tim proracunom. Medjutim, ja mislim da se covek prilagodjava svojoj sredini, i da kad se sredina menja, ima vise sanse da mutira.

Ja sam već davao matematički odgovor na slično pitanje. Bilo koju grupu ljudi da uzmeš, matematika kaže da im možeš naći zajedničkog muškog pretka. Kreneš od bilo kog pojedinca genealoškim stablom unazad, i kad tad, putevi svih pojedinaca će se sresti u jednoj jedinoj tački. Takav metod se u matematici i računarskim naukama naziva pretraživanje po dubini (Depth First Search - DFS). Isto kao što broj ljudi raste eksponencijalno u odnosu na broj generaciija (što je izuzetno brzo), tako broj generacija opada logaritamski u odnosu na broj ljudi (i to je izuzetno brzo). To znači da ćemo do onog zajedničkog pretka cele grupe stići prilično brzo, bez obzira na veličinu grupe.

Da budem malo konkretniji. Ako pretpostavimo da svaki muškarac ima u proseku dva muška potomka, onda za 26 generacija dobijamo 67 miliona potomaka, koliko otprilike ima nosilaca hg I2a1b1 Dinaric. Naravo, zbog raznih drugih faktora rast populacije nije tako brz, ali je 2000 godina sasvim dovoljno da se dođe do onog broja koliko danas ima nosilaca I2a1b1 Dinaric.

Poslednja izmena:
ultras

Formerly E1b1b1b, E3b1b, and E3b2, is the most common Y chromosome haplogroup in the Maghreb, dominated by its sub-clade E-M183. It is thought to have originated in the area of North Africa 5,600 years ago.[2][25] This haplogroup reaches a mean frequency of 42% in North Africa, decreasing in frequency from approximately 80% or more in some Moroccan Berber populations, including Saharawis, to approximately 10% to the east of this range in Egypt.[25][26][27] Because of its prevalence among these groups and also others such as Mozabite, Middle Atlas, Kabyle and other Berber groups, it is sometimes referred to as a genetic "Berber marker". Pereira et al. (2010) report high levels amongst Tuareg in two Saharan populations - 77.8% near Gorom-Gorom, in Burkina Faso, and 81.8% from Gosi in Mali. There was a much lower frequency of 11.1% in the vicinity of Tanut in the Republic of Niger.

Сад је јасно којој групи припадају Бербери. Отпишите те теорије о Вандалском пореклу и И2 хаплогрупи.

ajde da se slozimo da je to tako. i da se slozimo da su pripadnici I* gradili megalite po evropi.

ko je onda gradio identicne megalite po maroku pre megalita u zapadnoj evropi? prvo su se pojavili u iberiji pa u maroku pa tek kasnije na severu evrope? kojoj rasi su pripadali ovi ljudi? znaci pricamo o 4500 godina pne. to je ono sto mene buni. identicna kultura. mora da su i ljudi bili isti.

Poslednja izmena:
ahil

slazem se da su u pitanju forme. u engleskoj su utvrdili da su nastrariji krugovi pravljeni od drvenih stubova, pa su tek kasnije na istom mestu pravljeni kameni.

bitno je da se ove kamene gradjevine nalaze na svim mestima u evropi i severnoj americi gde su otkriveni identicni kultutni ostaci koji postoje i u berberskoj severnoj africi. znaci ista kultura na obe obale sevrnog atlantika. kako je to moguce? ko su bili ti ljudi? to je sve sto bi ja voleo da saznam. za sad ja tipujem na ovu proto berbersku kulturu iz severne afrike. al prihvaticu bolje objasnjenje.

svarozic

gde si ovo naso? isto kao sto su huni bili kosooki? ili ugri? ili avari? jesi ti video slike ljudi koji zive po centralnoj aziji? koliko tamo ima europeida?

bulgarianfrom9thcentury0rt.jpg

Evo kako je izgledao izvorni Bugarin iz 9. veka, verujem da su slično izgledali i Huni.

kako dolaze do tih zakljucka, da je tripilian bila I2a1 ? Ima logike, da je tripilian naslednik lepenskog vira, ali neznam koliko je to sigurno. To bi i objasnilo moguc put naseg I2a1 din, ali ne i vezu sa I2a1 disles.

Pretpostavljam da su ovako rezonovali.

1) Oblast Tripoljske kulture je ona tamno plava "mrlja" na karti hg I2a (sada I2a1) tamo oko Moldavije-Ukrajine, gde je frekvencija I2a1 prilično visoka. To je prva, inicijalna veza.

2) Pogledaš starost, i vidiš da u to doba teško da je bila koja druga hg osim I bila uopšte u Evropi, a kamo li na tim prostorima. Prema Klyosovu, R1a je na te prostore sigla tek pre oko 4500 godina, R1b je u isto vreme tek ušla u Evropu, one "zemljoradničke" E-V13 i J2, ako su u to vreme bile u Evropi, bile su južnije... Dakle, ipak se svodi na neku hg I, a onda je tu najozbiljniji kandidat upravo I2a1, ostale su više bile na zapadu.

Posle toga se nađe milion drugih argumenata u prilog tome da je to bila kultura hg I2a1.

Poslednja izmena:
Evo jedne preciznije računice.

Možda onaj prosek od dva muška potomka izgleda previše. Uzmimo da je prosek 1.25 muških potomaka. Trebalo bi da je to realno. Prosek mora da bude veći od 1 da bi se ostvario rast populacije, a 1.25 nije mnogo veće od 1.

Posmatrajmo period od 2000 godina, odnosno 80 generacija. Sa faktorom grananja od 1.25 posle 80 generacija biće 1.25 na 80-ti stepen muških potomaka, a to je preko 56 miliona.

Je li ova računica prihvatljiva?

ahil

slazem se da su u pitanju forme. u engleskoj su utvrdili da su nastrariji krugovi pravljeni od drvenih stubova, pa su tek kasnije na istom mestu pravljeni kameni.

bitno je da se ove kamene gradjevine nalaze na svim mestima u evropi i severnoj americi gde su otkriveni identicni kultutni ostaci koji postoje i u berberskoj severnoj africi. znaci ista kultura na obe obale sevrnog atlantika. kako je to moguce? ko su bili ti ljudi? to je sve sto bi ja voleo da saznam. za sad ja tipujem na ovu proto berbersku kulturu iz severne afrike. al prihvaticu bolje objasnjenje.

Malo je klimavo ovo sa tolerancijom na mleko. Trebalo je dosta vremena da se selekcionišu sorte koje daju više mleka, tek pozni neolit.
Istia etnička grupa, je na ovim prostorima živela i pre Lepenskog Vira, a i posle, uz izvesne prilive nomada sa istoka, sve do istorije, kada tvore dakijsko-mezijsku jezičku grupu.

Formerly E1b1b1b, E3b1b, and E3b2, is the most common Y chromosome haplogroup in the Maghreb, dominated by its sub-clade E-M183. It is thought to have originated in the area of North Africa 5,600 years ago.[2][25] This haplogroup reaches a mean frequency of 42% in North Africa, decreasing in frequency from approximately 80% or more in some Moroccan Berber populations, including Saharawis, to approximately 10% to the east of this range in Egypt.[25][26][27] Because of its prevalence among these groups and also others such as Mozabite, Middle Atlas, Kabyle and other Berber groups, it is sometimes referred to as a genetic "Berber marker". Pereira et al. (2010) report high levels amongst Tuareg in two Saharan populations - 77.8% near Gorom-Gorom, in Burkina Faso, and 81.8% from Gosi in Mali. There was a much lower frequency of 11.1% in the vicinity of Tanut in the Republic of Niger.

Сад је јасно којој групи припадају Бербери. Отпишите те теорије о Вандалском пореклу и И2 хаплогрупи.

Da uz ovo dodam i sliku, da se bolje vidi

E1b1bRoute.png

Dakle, Dublinovi Berberi su E-M81/M183, i oni se mogu u Evropi naći na Iberijskom poluostrvu, do Francuske, a na Balkanu je prisutan E-V13, koji potiče od E-M78.

kirios hvala na odgovorima

ahil to ja ne tvrdim. na to sam slucajno naleteo kad sam trazio stvari o funnel beaker kulturi, i bilo mi je interesantno da se ova geneticka muracija poklapa sa raspodelom funnel beaker kulture i staro berberske kulture.

inace da pojasnim samo da je izmedju ulaska prvih kapsijanaca iz afrike u evropu do pojave prvih megalita proslo 3000 godina.

ulazak u evropu 7500 pne.

dabba kultura je evoluirala i oko 7350 godina pre nove ere bila je zamenjena kapsijskom kulturom. ova kultura je bila veouma utcajna i veoma brzo se proširila u spaniju. jedna od glavnih karakteristika ove kulture je bilo napredno slikarstvo sa siluetama ljudi i zivotinja. kapsijska kultura je koristila crvenu glinu za bojenje tela pokojnika pre sahranjivanja. kapsijska kultura je bila ekspanzionisticka i proširila se na jug do kenije i tanzanije i centralno africke republike, na jugoistok do sudana (nubija) i etiopije. u vreme najvece ekspanzije kapsijske kulture klima u severnoj africi je pocela da se menja i postala je mnogo suvlja. to je dovelo do promene nacina zivota od nomadskog lova do zemljoradnje. neki istoricari čak tvrde da su berberi naucili egipcane kako da obradjuju zemlju.

megalitska kultura 4500 pne.

ono što se danas naziva megalitskom kulturom se prvi put pojavilo u danasnjem portugalu oko 4500 godina pre nove ere. ovo je verovatno bio razvoj specifican za berberske kolonije u iberiji, i nije dosao iz istocnog mediterana. megaliti su bili religijski pbjekti, i berberski misionari su vrlo brzo proneli novu religiju po svim obalama evrope noseni trgovackim brodovima berberske mornarice. uskoro su megaliti poceli da nicu svuda po evropi i severozapadnoj africi kao pecurke posle kise. platonov opis atlantide je možda izvitoperena slika davne megalitske berberske imperije. po platonu, atlantis je vladao evropom zapadno od toskane i severnom afrikom zapadno od egipta, sto je jako precizan opis prostiranja megalitske kulture na mediteranu. megalitizam je bio jevandjelisticka, ekspanzionisticka religija koja je sirena od strane svestenicke kaste koja je živela u manastirima izdržavana od strane lokalnog seljackog stanovnistva. severozapadna afrika, cela evropska mediteranska obala zapadno od balkana, cela atlantska obala evrope, juzni baltik, prakticno cela evropa unutar vendske potkovice zapadno od vertikale baltik balkan.

izmedju njih se svasta izdesavalo sa tim originalnim berberima a najverovatnije je da su se genetski stopili sa starosedeocima a nametnuli su im kulturu. primer madjarska i sloveni i madjarizacija, primer rimsko carstvo i jevreji i hriscanstvo...

nego kad pricamo o toleranciji na mleko, pogledajte ovu mapu:

lactosetolerance.jpg

crveno su oni koji su najtolerantniji. ovi kojo mogu da tolerisu mleko takodje postoje u severnoj americi i to bas tamo gde su berberi formirali svoje kolonije:

lactosetolerance.jpg

ako pogledamo ko sve zivi na ovim teritorijama e1*, I*, r1b* Q* a svi imaju istu mutaciju koja im omogucava da tolerisu laktozu, koja dolazi od istog pretka. ako svi ovi ljudi nemaju istu mtDna, a nemaju,

onda ono sto je mishab davno pricao na ovoj diskusiji ovde:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/420890-%D0%93%D0%95%D0%9D%D0%95%D0%A2%D0%98%D0%A7%D0%9A%D0%90-%D0%93%D0%95%D0%9D%D0%95%D0%90%D0%9B%D0%9E%D0%93%D0%98%D0%88%D0%90?p=16135606&viewfull=1#post16135606

izgleda da ima smisla, i da samo Y-dna i samo MtDna ne mogu da nam daju pravu i punu sliku o tome ko je ko i odakle je.

izvinjavam se unapred ako sam nekog naljutio.

nego kad pricamo o toleranciji na mleko, pogledajte ovu mapu:

Pogledajte prilog 258263

crveno su oni koji su najtolerantniji. ovi kojo mogu da tolerisu mleko takodje postoje u severnoj americi i to bas tamo gde su berberi formirali svoje kolonije:

Pogledajte prilog 258261

ako pogledamo ko sve zivi na ovim teritorijama e1*, I*, r1b* Q* a svi imaju istu mutaciju koja im omogucava da tolerisu laktozu, koja dolazi od istog pretka. ako svi ovi ljudi nemaju istu mtDna, a nemaju,

onda ono sto je mishab davno pricao na ovoj diskusiji ovde:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/420890-%D0%93%D0%95%D0%9D%D0%95%D0%A2%D0%98%D0%A7%D0%9A%D0%90-%D0%93%D0%95%D0%9D%D0%95%D0%90%D0%9B%D0%9E%D0%93%D0%98%D0%88%D0%90?p=16135606&viewfull=1#post16135606

izgleda da ima smisla, i da samo Y-dna i samo MtDna ne mogu da nam daju pravu i punu sliku o tome ko je ko i odakle je.

izvinjavam se unapred ako sam nekog naljutio.

Pa koja jos analiza postoji na tu temu, migracije i slicno... ? Ove dve su i vise nego dovoljne, a ako hoces da radis mutaciju na mleko onda je to vec druga stvar.

Demantovano je, kao prvo megalitska kultura potiče iz Evrope, kao drugo nosioci su bili I2. Kao treće Lepenci jesu imali mešavinu brahikefalnih sa dolihokefalnima ali je još uvek upitno da li su ti dolihokefalni bili E1b ili R1a (minojska kultura je najverovatnije bila R1a).

Ja nisam ni shvatio da čovek tvrdi da su Lepenci E-V13. Lepenska kultura je stara 7500 do 8500 godina, a nema dokaza da su E-V13 bili u Evropi pre više od 7000 godina. Na Iberijskom poluostrvu su mašli fosilni DNK grupe E-M81 star 7000 godina, a na Balkanu neko reče da je E-V13 pronađena u Vinči (ili se pretpostavlja da bi ih moglo biti, ne sećam se dobro). Prema tome, Lepenski vir je kultura ili neke hg I, ili možda R1a, ako je Klyosov u pravu kada kaže da su došli na Balkan pre 9000 godina.

Ja nisam ni shvatio da čovek tvrdi da su Lepenci E-V13. Lepenska kultura je stara 7500 do 8500 godina, a nema dokaza da su E-V13 bili u Evropi pre više od 7000 godina. Na Iberijskom poluostrvu su mašli fosilni DNK grupe E-M81 star 7000 godina, a na Balkanu neko reče da je E-V13 pronađena u Vinči (ili se pretpostavlja da bi ih moglo biti, ne sećam se dobro). Prema tome, Lepenski vir je kultura ili neke hg I, ili možda R1a, ako je Klyosov u pravu kada kaže da su došli na Balkan pre 9000 godina.

Nije pronadjen, to je bio poku[aj da se onjasne promene na kostima u odnosu na Lepenski Vir.
Srboljub Živanović je u javnom nastupima tvrdio da postoji kontinuitet stanovništa. To je na ovom forumu naišlo na podsmeh, jer se jedino prihvata sv Ken, a svi ostali doktori i akademici su šarlatani.
Pre neki dan sam našao i postavio rad Dragoslava Srejovića, koji ove promene objašnjava evulitivnim promenama u novim uslovima žiota, koje su se stvorili sa razvojem neolita.
Tako je brahikefacija, koja je započela u Lepenskom Viru, danas kod naše populacije najviše odmakla.

Poslednja izmena:
macor

Pa koja jos analiza postoji na tu temu, migracije i slicno... ? Ove dve su i vise nego dovoljne, a ako hoces da radis mutaciju na mleko onda je to vec druga stvar.

kao sto vidis nisu dovoljne. jer gledajuci samo Y-dna i MtDna nemozemo da vidimo ko su bili ljudi koji su zapoceli mutaciju koja je dovela do tolerancije na mleko, nemozemo da vidimo gde je mutacija zapocela i ne mozemo da vidimo kako se sirila.

ali na osnovu mutacije mozemo da vidimo da se poklapa sa prostiranjem "funnel beaker" kulture. takodje mozemo da vidimo da postoji geneticka geneoloska veza izmedju maroka, severozapadne evrope i centralne severne amerike, sto znaci da je ova populacija na neki nacin rodjacka. to sto mi to nemozemo da vidimo iz Y-dna i MtDna pokazuje koliko je danasnja geneticka geneologija precizna i koliko sa njom moze da se manipulise.

a da ima nesto bolje ima. zove se holisticko posmatranje stvari. ne gledas samo Y-dna i MtDna, nego i sve ostale genetske markere koje mozes da nadjes, pa uradis referencu sa arheologijom antropologijom lingvistikom... pa onda malo mislis svojom glavom...

itd. ni to ti ne garantuje da ces doci do tacnih zakljucaka ali je bolje nego suzavati sve na Y-dna i MtDna. kao sto vidis ne radi bas kao sto tvrde da radi.

macor
kao sto vidis nisu dovoljne. jer gledajuci samo Y-dna i MtDna nemozemo da vidimo ko su bili ljudi koji su zapoceli mutaciju koja je dovela do tolerancije na mleko, nemozemo da vidimo gde je mutacija zapocela i ne mozemo da vidimo kako se sirila.

ali na osnovu mutacije mozemo da vidimo da se poklapa sa prostiranjem "funnel beaker" kulture. takodje mozemo da vidimo da postoji geneticka geneoloska veza izmedju maroka, severozapadne evrope i centralne severne amerike, sto znaci da je ova populacija na neki nacin rodjacka. to sto mi to nemozemo da vidimo iz Y-dna i MtDna pokazuje koliko je danasnja geneticka geneologija precizna i koliko sa njom moze da se manipulise.

a da ima nesto bolje ima. zove se holisticko posmatranje stvari. ne gledas samo Y-dna i MtDna, nego i sve ostale genetske markere koje mozes da nadjes, pa uradis referencu sa arheologijom antropologijom lingvistikom... pa onda malo mislis svojom glavom...

itd. ni to ti ne garantuje da ces doci do tacnih zakljucaka ali je bolje nego suzavati sve na Y-dna i MtDna. kao sto vidis ne radi bas kao sto tvrde da radi.

Izvini, a na osnovu čega ti, ili oni koje čitaš/citiraš, zaključujete da su to sve iste kulture. Mislim i na ovu "funnel beaker" i na "megalit". Zvuči vrlo neobično, ali u istoriji je već bilo takvih situacija gde su se na različitim mestima, u različito vreme, manje ili više nezavisno rađale veoma slične univerzalne ideje. Stare Američke civilizacije bile su izolovane od Afrike, Azije i Evrope, ali ipak se na oba mesta mogu naći neke zajedničke univerzalne ideje. Ne mislim da diskusiju skrećem na temu Platonističke filozofije, ali ideje su čudo jedno. Mislioci koji su došli do nekih važnih ideja najčešće ni sami nisu znali da objasne odakle im to, jednostavno - došlo odnekud.

evo primer:

ja imam Y-dna = 111 i mtDna = 222

i ja razvijem mutaciju koja mi omogucava da varim mleko kad odrastem.

ja se ozenim zemom koja ima mtDna == H

ona mi rodi sina i cerku.

moj sin ima Y-dna = 111 i mtDna = H

moja cerka ima mtDna = H ------> koriscenjem Y-dna + mtDna vec nema sanse da se provali da smo u srodstvu.

oboje mogu da vare mleko.

moj sin se ozeni zenom koja ima mtDna = A

ona mu rodi dve cerke

obe imaju mtDna = A i obe mogu da vare mleko.

jedna od njih se ozeni covekom koji ima Y-dna = I*

rodi mu sina koji ima Y-dna = I* i mtDna = A i moze da vari mleko

druga se ozeni covekom koji ima Y-dna = R1b

rodi mu sina koji ima Y-dna = R1b i mtDna = A i moze da vari mleko

sad moja cerka se ozeni sa covekom koji ima Y-dna = E1b

rodi mu sina. sin ima Y-dna = E1b i mtDna = H i moze da vari mleko.

posle samo dve generacije imamo sledece osobe:

1. Y-dna = I* i mtDna = A
2. Y-dna = R1b i mtDna = A
3. Y-dna = E1b i mtDna = H

po standardnim genetskim markerima niko ni sa kim nema veze. ali ako pogledamo mutaciju na mleko onda se vidi da su svi rodjaci.

dakle pitanje od milion dolara (barem):

ko je bila Y grupa koja je dosla iz afrike, prosirila se po evropi, stvorila megalitsku pa funnel beaker kulturu i dala svim ovim ljudima po evropi, americi i africi ovaj mutirani gen?

Tako je brahikefacija, koja je započela u Lepenskom Viru, danas kod naše populacije najviše odmakla.
Ne postoji brahikefalizacija u tom smislu u kom su je predstavili. To je dugačak evolucioni proces koji se odvijao u vreme ledenog doba u Evropi. Brahikefalizacija u kratkom vremenu je plod mešanja manjinski dolihokefalnih sa većinskim brahikefalima, dakle, tamo gde je većina dolihokefalna tamo postoji proces dolihokefalizacije.

kyrios

Izvini, a na osnovu čega ti, ili oni koje čitaš/citiraš, zaključujete da su to sve iste kulture. Mislim i na ovu "funnel beaker" i na "megalit". Zvuči vrlo neobično, ali u istoriji je već bilo takvih situacija gde su se na različitim mestima, u različito vreme, manje ili više nezavisno rađale veoma slične univerzalne ideje. Stare Američke civilizacije bile su izolovane od Afrike, Azije i Evrope, ali ipak se na oba mesta mogu naći neke zajedničke univerzalne ideje. Ne mislim da diskusiju skrećem na temu Platonističke filozofije, ali ideje su čudo jedno. Mislioci koji su došli do nekih važnih ideja najčešće ni sami nisu znali da objasne odakle im to, jednostavno - došlo odnekud.

ja sam isto ovako mislio dok nisam naleteo na ovo o mleku, i na ovo o berberskoj kulturi u severnoj americi. mnogo je lakse da se ovakve stvari objasne migracijama iste genetske grupe nego platonom. potezanje za platonom je samo pokusaj da se pobegne od istine, a to je da su ove neverovatno vazne "evropske" kulture dosle iz afrike.

jedino objasnjenje (po meni), kako je kultura u severnoj africi, evropi i americi mogla da se kontinuirano menja na isti nacin u toku 6000 godina, a da u isto vreme imamo istu genetsku mutaciju na ovim istim prostorima, je da su kulturu sirili isti ljudi.

ja razumem da se jedna ideja spontano pojavi na vise mesta. ja malo teze mogu da razumem da se identicna kompletna religija (ceo sistem ideja), sa identicnim sakralnim objektima, nacinom sahranjivanja pojavi na razllicitim mestima u isto vreme spontano. ja nikako ne mogu da razumem da se ove stvari desavaju u toku 6000 godina, gde se kulture na isti nacin menjaju, u isto vreme, u istom hronoloskom redu spontano bez zajednickog nosioca.

ova americka kultura me je konacno ubedila da je ovo nemoguce i da je morao da postoji zajednicki kulturni cinilac a on nije evropski.

ja sam poceo da prevodim ostatak knjige o berberima i on upravo govori o americkom ogranku. ta americka kultura je znacajna jer je kao kontrolna grupa u posmatranju razvoja evro africke kulture. kako se sta desi u evropi i severnoj africi, pogledas tu berbersku americku kulturu i opa evo ga izlete i tamo za malom zadrskom (migracija ideja zahteva malo vremena, govorim o desetinama i stotinama godina ne hiljade). i tako od 4500 pne do 1500 ne. ono sto je najinteresantnije, i sto definitivno pokazuje da je ova americka kultura dosla iz severne afrike, je da kad su se konacno u jednom tenutku evropska i severno africka kultura razdvojile, ova americka kultura je nastavila da sledi severno africku....

interseantno u najmanju ruku.

Poslednja izmena:
Ne postoji brahikefalizacija u tom smislu u kom su je predstavili. To je dugačak evolucioni proces koji se odvijao u vreme ledenog doba u Evropi. Brahikefalizacija u kratkom vremenu je plod mešanja manjinski dolihokefalnih sa većinskim brahikefalima, dakle, tamo gde je većina dolihokefalna tamo postoji proces dolihokefalizacije.

Znaš li možda, od kada datiraju prvi atropološki nalai sa gde je iztažena brahikefalnost?
Za lepenski Vir tvrde da su nalazi Mezokefalni.

kyrios

ja sam isto ovako mislio dok nisam naleteo na ovo o mleku, i na ovo o berberskoj kulturi u severnoj americi. mnogo je lakse da se ovakve stvari objasne migracijama iste genetske grupe nego platonom. potezanje za platonom je samo pokusaj da se pobegne od istine, a to je da su ove neverovatno vazne "evropske" kulture dosle iz afrike.

Ja sam lepo napisao da ovo nema veze sa Platonom, i da Platona ne potežem. Ja sam govorio o konkretnim primerima kada se veoma slične ideje jave nezavisno na različitim mestima, pa i u različitim mestima. Na primer, imam puno konkretnih primera iz matematike. Što se ove tvoje priče tiče, ono za šta se ja zalažem je da se tvrđenja tipa "ista kultura" malo jače argumentuju.

Što se priče o mleku tiče, ni ona mi nije mnogo uverljiva. Možda postoji gen koji "reguliše" toleranciju na mleko, ali pitanje je koji je, i da li ima ikakve veze sa Y hromozomom ili sa mtDNA, a mi ovde o tome govorimo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back