Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нећете да верујете шта сам нашо на еупедији:

I am an ethnic Serb from Knin (now Croatian Krajina). I recently tested my haplogroup getting a very surprising result: while having a typical european mtDna result (haplogroup H1), I belong to the the B* Y-dna haplogroup (an extremely rare subclade of haplogroup B typical of central African Pygmies) !! I asked my paternal grandpa to make a test to another institute in order to confirm that amazing data, same results were found... As long I know my paternal ancestors, ma family fled Kosovo at 15th century and reached Krajina. By the way, I look typically south Slav, have a light complexion and being 191cm tall.
Does somebody can help me to explain why I belong to this haplogroup B. Thanks.

Уколико је његов предак који се у 15 веку доселио са Косова био хплг Б данас би ту групу могао да има добар део крајишника што Срба што покатоличених Срба.
С обазиром да су Срби са Косова бежали од Турака, сумњам да је то остатак Турских војника Афричког порекла. Вероватно је његов далеки предак био Византијски роб, можда и Арапски.

Temu smo opsuzdavali vise puta do sada. Imamo kako R1a, tako i I2a sa svetlim i tamnim ocima. To nam vrlo malo znaci u istrazivanju, kao i ono juce sa mlekom.
Sve ima veze, pa i ono sa melkom. Ako se oslonimo samo na jedan kriterijum, sigurno je da ćemo doći do pogrešnih zaključaka.
I2a i R1a su isprepletane i bez obzira na hg, u nekim populacijama je dominantno genetsko nasleđe jedne ili druge grupe.
Posmatrajući kartu moglo bi se zaključiti da su istočno o Drine više indoevropski, a zapadno staroevropski.
Ako bi usvojili kriterijum da su plavooki prilagođeni životu na severu, onda bi nam, pak, karta rekla da na zapadu imamo migraciju u pravci sever - jug, dok je na istoku Balkana nemamo, ili imamo u manjoj meri.

Уколико је његов предак који се у 15 веку доселио са Косова био хплг Б данас би ту групу могао да има добар део крајишника што Срба што покатоличених Срба.
С обазиром да су Срби са Косова бежали од Турака, сумњам да је то остатак Турских војника Афричког порекла. Вероватно је његов далеки предак био Византијски роб, можда и Арапски.
Polako sa tim bežanjem od Turaka. Nisu Turci, u prvom periodu, bili toliko loši gospodari. I u vreme I srpskog ustanka, nie se mogao proširiti ustanak na Bosnu, jer je položaj raje tu bio prihvatljiviji. A daleko od toga da je položaj Srba u Ugarskoj bio idealan.
Posle velike seobe Srba, Tugci su molili srbe da nasele to područje, jer nisu imali od koga da ubiraju poreze.

Sve ima veze, pa i ono sa melkom. Ako se oslonimo samo na jedan kriterijum, sigurno je da ćemo doći do pogrešnih zaključaka.
I2a i R1a su isprepletane i bez obzira na hg, u nekim populacijama je dominantno genetsko nasleđe jedne ili druge grupe.
Posmatrajući kartu moglo bi se zaključiti da su istočno o Drine više indoevropski, a zapadno staroevropski.
Ako bi usvojili kriterijum da su plavooki prilagođeni životu na severu, onda bi nam, pak, karta rekla da na zapadu imamo migraciju u pravci sever - jug, dok je na istoku Balkana nemamo, ili imamo u manjoj meri.

Ako si za to da se u istraživanjima u okiru GG koristi i boja očiju, reci koliko podataka o tome ima kod nas, koliko je bilo istraživanja kod nas koja su se time bavilla?

Ja sam jedno 300% uveren da je to packa nekog dokonog Hrvata tipa nasega BoSSnje. Sve si pravilno zakljucio. Imali bi sada bar 1-2% te haplogrupe medju Srbima a do sada nema ni jedne jedine naznake da je tako. Internet i hartija trpe svakakve stvari.

Ako si za to da se u istraživanjima u okiru GG koristi i boja očiju, reci koliko podataka o tome ima kod nas, koliko je bilo istraživanja kod nas koja su se time bavilla?

Jedino na sta moze da ukaze ova mutacija je to da je bilo migracija iz pravca Evrope prema podrucjima gde zive svetlooki neevropljani. U principu, nije ni to mala stvar ali ipak... posto je u pitanju gen koji se moze ispoljiti posle 6 generacija, ne vidim koliko na precizne podatke moze dati.

Ako vec moramo da se bavimo genima koji nisu sa Y hromozoma, onda imamo mnogo bolji izbor sa onim antigenima HLA koje nam je ovde svojevremeno demonstrirao Misha Bogdanovic.

Evo jedne zanimljive sličice sa http://forum.molgen.org/. Uporedite sa onim o čemu je ranije bilo reči (pre svega sa onim o čemu je govorio Investigator, ako se dobro sećam).

czech810v.jpg

Poslednja izmena:
Kao narod koji ima (indo)evropske korene, definitivno je normalno da imaju povecan procenat ljudi sa svetlom bojom ociju. Medjutim, taj procenat sigurno nije veci od 10% (mada pretpostavljam i da je znacajno manji).

Svetla boja kose i ociju kod Kurda se, u nekom iole vecm postotku, moze verovatno naci samo u nekim izolovanim grupama (slican slucaj koji postoji medju narodima u Avganistanu, severu Pakistana, Tadzikistanu), medjutim i tih 10%, u odnosu na celu populaciju, je sigurno previse. Kurdi su, u proseku, crnji i od Turaka.

Svetla boja kose i ociju kod Kurda se, u nekom iole vecm postotku, moze verovatno naci samo u nekim izolovanim grupama (slican slucaj koji postoji medju narodima u Avganistanu, severu Pakistana, Tadzikistanu), medjutim i tih 10%, u odnosu na celu populaciju, je sigurno previse. Kurdi su, u proseku, crnji i od Turaka.

Nema ih mnogo, ali su zanmljivi. Ako zanamo da je bilo migrracija u tom smeru.

Kor

Evo si i ti poceo kao uvazeni Dr BoSSnjo. Mogao si da procitas link koji ide uz ilustraciju. Dakle, pre dolaska R1b. E sad, zasto je kod njih mutacija najzastupljenija, to nebi bas znao. Najveca koncentracija ljudi koji podnose mleko je na pojazu od Holandije do Danske.

Postoji jos karata koje se mogu naci. Medjutim, ja potpuno verujem da je rec o CE.

ovo sto si napisao nije tacno. najveci procenat je u irskoj a tu su svi r1b... takodje nema znanih migracija iz centralne evrope u severnu afriku gde je procenat isti kao u severnoj evropi.

znaci nema sanse da se tolerancija na mleko razvila u centralnoj evropi, pa su samim tim ove tvoje karte samo pokusaj da se evropizuje cela stvar.

kyrios

E pa to sam tražio da mi kažeš, vidiš kako si se potrudio. Zašto bih ja gubio vreme da tražim odgovor kada me to ne zanima previše, bilo je bolje š

to si se ti pomučio

Međutim, iako sam dobio odgovor, još uvek nisam bitno promenio mišljenje o tvom metodu za izučavanje genetičke genealogije pomoću (in)tolerancije na mleko. A razlog je jednostavan: to nije pogodan kriterijum za klasifikaciju/klasterizaciju jer sve ljude deli na samo dve klase. Primera radi, YDNA je tu neuporedivo moćnija, možeš da praviš vrlo fine podele, naročito kada povisiš rezoluciju. Tolerancija na mleko bi eventualno mogla da se koristi kao neki pomoćni kriterijum, ali i tu joj je moć primene vrlo ograničena.

trebalo bi da te ovo interesuje i to jako puno. tvoja YDNA metoda nema apsolutno nikakvo objasnjenje za prisustvo iste mutacije u populacijama sa potpuno razlicitim Y i mt DNA grupama.

upravo to sto ova mutacija deli ljude na dve grupe omogucava nas da vidime gde su se ljudi ovog roda rasirili kroz istoriju i u kojim procentima bez obzira da li su bili muskarci ili zene. i tacno mozemo da vidimo da ovi ljudi nisu bili indoevropljani jer je koncentracija ove mutacije medju slovenima mala i sve je manja kako idemo na istok. ova mutacija nam daje granicu izmedju dve civilizacije, atlantske i stepske, bez obzira koji je Y-dna na kraju prevladao.

kad neko ne zna to je ok. kad neko nece da zna....

Pa Turci uopste nisu crni pa sad "i od" njih :D Upravo stereotip crnog Turcina je zbog tih Kurda i slicnih koji se izjasanjvaju kao Turci ili vremenom su asimilovani. Pravi Turci izgledaju malo azijski i imaju svetlu kozu.

usput naleteo sam na jos nesto jako interesantno. u beogradu sam i razgovarao sam sa prijateljem koji radi kao kosarkaski trener. on mi je slucajno ispricao da kad roditelji dovedu dete da ga upisu na kosarku, uvek se gleda koliko je visoka majka, jer se visina dece prenosi direktno sa majke na decu. znaci nema veze koliko je visok otac, mnogo je vaznije koliko je visoka majka.

ne znam da li je ovo tacno i koji je mehanizam u pitanju, ali ovo moze da bude jako znacajno

usput naleteo sam na jos nesto jako interesantno. u beogradu sam i razgovarao sam sa prijateljem koji radi kao kosarkaski trener. on mi je slucajno ispricao da kad roditelji dovedu dete da ga upisu na kosarku, uvek se gleda koliko je visoka majka, jer se visina dece prenosi direktno sa majke na decu. znaci nema veze koliko je visok otac, mnogo je vaznije koliko je visoka majka.

ne znam da li je ovo tacno i koji je mehanizam u pitanju, ali ovo moze da bude jako znacajno

Ja mislim da taj gleda majke iz nekog drugog razloga, a sad kolko su visoki nije tu ... :D :P Imas familije gde su svi muskarci visoki i deca po dve glave vislja od majke, ili porodice gde su generacijama svi siroki i zdepasti i tako dalje ...

Evo i kod mene u porodici, generacijama konstitucija ista i neke karakteristike, e sad samo dal ce malo da povuce izgled ili kosu na majku ili oci i slicno ...

pazi sad ovo

http://www.irishtimes.com/indepth/ancestors/articles/10-genes-give-clues-to-early-moves.html

The Irish are strongly predisposed to the genetic variants that can trigger diseases such as cystic fibrosis, an enzyme deficiency called phenylketonuria and haemochromatosis, the disease that caused the death of former tanaiste Brian Lenihan.

Yet significant susceptibility levels for these disorders are also exhibited by others in what is generally described as the Celtic people. This includes what Bradley describes as the “Atlantic façade”, places along the Atlantic seaboard where the Celtic languages were spoken including Brittany, Scotland, Wales, Cornwall and also northern Spain, particularly in the Basque regions.

postoji genetski poremecaj koji izaziva cisticnu fibrozu. najcesci je u irskoj, skotskoj, velsu, kornvolu, baskiji i smanjuje se prema istoju dok je u istocnoj evropi skoro ne postojeci. opet pokazatelj da postoje dve genetske civilizacije atlantska i stepska.

ovde imate jako lepu malu kartu koja pokazuje raspodelu po evropi

http://www.european-lung-foundation.org/86-european-lung-foundation-elf-burden-in-europe.htm

macor mozda si u pravu za gledanje majki (i ja volim da gledam majke vise nego oceve) al sam malo proguglao i nasao da je visina majke jako bitna. doduse kod mene u familiji su poslednje 3 generacije vece jedna od druge za 30 cm pa tako da za ovo nisam siguran, al sam mislio da vredi napomenuti,

Da, majka daje izgledu sigurno. Ne znam samo koliko je to pravilo za visinu jer imam stvarno puno primera koje znam gde su svi kao pod nekim standardom pravljeni generacijama :D Evo ima primer gde se Makedonac izmesao sa azijatkinjom i deca lice kao azijati a visoki :D

Kor

ovo sto si napisao nije tacno. najveci procenat je u irskoj a tu su svi r1b... takodje nema znanih migracija iz centralne evrope u severnu afriku gde je procenat isti kao u severnoj evropi.

znaci nema sanse da se tolerancija na mleko razvila u centralnoj evropi, pa su samim tim ove tvoje karte samo pokusaj da se evropizuje cela stvar.

kyrios

trebalo bi da te ovo interesuje i to jako puno. tvoja YDNA metoda nema apsolutno nikakvo objasnjenje za prisustvo iste mutacije u populacijama sa potpuno razlicitim Y i mt DNA grupama.

upravo to sto ova mutacija deli ljude na dve grupe omogucava nas da vidime gde su se ljudi ovog roda rasirili kroz istoriju i u kojim procentima bez obzira da li su bili muskarci ili zene. i tacno mozemo da vidimo da ovi ljudi nisu bili indoevropljani jer je koncentracija ove mutacije medju slovenima mala i sve je manja kako idemo na istok. ova mutacija nam daje granicu izmedju dve civilizacije, atlantske i stepske, bez obzira koji je Y-dna na kraju prevladao.

kad neko ne zna to je ok. kad neko nece da zna....

I ja i drugi smo pokušali da ti dokažemo da tvoj metod ima veoma slabe mogućnosti za uspešnu primenu u genetičkoj genealogiji, ali nam to dokazivanje kod tebe nešto baš ne ide. Nema veze, neka svako radi kako zna.

Uzgred, YDNA ne može dati nikakvo objašnjenje za prisustvo mutacije vezane za toleranciju na mleko iz prostog razloga što nema ama baš nikakve veze sa tom mutacijom, ta mutacija nije na Y-hromozomu. Ja i dalje ne verujem da ta mutacija može bitno da pomogne genetičkoj genealogiji, ali ako ti ili neko drugi uspe da je uspešno primeni u GG, ja ću sa zadovoljstvom promeniti mišljenje. Već sam par puta promenio mišljenje kada su me pojedini forumaši sa GG foruma dobrim argumentima ubedili da grešim.

Poslednja izmena:
Pa Turci uopste nisu crni pa sad "i od" njih :D Upravo stereotip crnog Turcina je zbog tih Kurda i slicnih koji se izjasanjvaju kao Turci ili vremenom su asimilovani. Pravi Turci izgledaju malo azijski i imaju svetlu kozu.

Ja ne govorim o "pravim" Turcima, sto je samo po sebi neodredjen pojam, vec o danasnjoj naciji Turaka, koja naseljava Malu Aziju. Mnogo ih inace ima poreklo sa severnog Kavkaza i sa ovih prostora, pa se moze naci i koji svetliji, ali uopsteno gledajuci Turci su crnji i od najcrnjih Evropljana (Sicilijanci, Kalabrijci, Portugalci, Grci, Albanci).

Kor

Poceo si da kopiras dr BoSSnju, bez zezanja. Da ti covek lepo studiju gde su ljudi elaborisali ceo slucaj a ti i dalje nastavljas po svojem i pri tome ne nudis ni jedan validan naucni argument osim svoje percepcije.

Ja zasigurno nisam nikakav R1b ali mlatim mleko i mlecne proizvode u velikim kolicinama i sa zadovoljstvom. Kako onda da objasnis pojavu tolerancije na laktozu i tamo gde Rb nije dominantna?

oduzmi britanska ostrva iz razmatranja i videces da tu R1b ne igra nikakvu ulogu. I Spanija je R1b dominantna pa je u njoj tolerancija manja nego u recimo Poljskoj ili Finskoj,

Ja ne govorim o "pravim" Turcima, sto je samo po sebi neodredjen pojam, vec o danasnjoj naciji Turaka, koja naseljava Malu Aziju. Mnogo ih inace ima poreklo sa severnog Kavkaza i sa ovih prostora, pa se moze naci i koji svetliji, ali uopsteno gledajuci Turci su crnji i od najcrnjih Evropljana (Sicilijanci, Kalabrijci, Portugalci, Grci, Albanci).

Pa imas, originalni korpus turskih plemena koja su naselisla Malu Aziju. Svi Turci crnog tena i debelih obrva kao stereotip nisu ustvari Turci vec tu neka kurdsko-arapska mesavina iz proslosti. Kazem ti, originalni Turci imaju malo zakosene oci, neki svetlo zagaseni ten i cvrstu konstituciju koja gledano sa odstojanje generalno podseca kao azijska.

Pa imas, originalni korpus turskih plemena koja su naselisla Malu Aziju. Svi Turci crnog tena i debelih obrva kao stereotip nisu ustvari Turci vec tu neka kurdsko-arapska mesavina iz proslosti. Kazem ti, originalni Turci imaju malo zakosene oci, neki svetlo zagaseni ten i cvrstu konstituciju koja gledano sa odstojanje generalno podseca kao azijska.

Moderni Turci su miks svega i svačega: indoevrpskih (Kurdi, Grci, Iranci, Jugosloveni itd.) , semitskih i hamitskih naroda, naroda sa Kavkaza i naravno originalnih turanskih plemena koji su im dali jezik...

kor, kyrios

prvo ovo nije moje misljenje vec misljenje geneticara sa uglednih univerziteta a ja ga samo prenosim, ono sto oni tvrde je da ovaj gen oznacava teritoriju koju je o svoje vreme naseljavala jedna genetska kultura. da mislim da je u pitanju atlantska kultura jer se ovaj gen nalazi i tamo gde funnel beaker nije postojala. ne zna se kojoj Y grupi je ova kultura pripadala. danas na ovoj teritoriji zive e1b, r1a, r1b i I* koji po Y GG nisu u srodstvu ali po ovom mlecnom genu jesu. znaci ili je tu negde sakrivena neka stara Y grupa koje vise nema, ili je Y gg pogresna kada kaze da su se r1a, r1b i I* razdvojile pre vise od 10 000 godina.

ja stvarno ne shvatam kako ne vidite sta vam pokazujem.

Poslednja izmena:
kor, kyrios

prvo ovo nije moje misljenje vec misljenje geneticara sa uglednih univerziteta a ja ga samo prenosim, ono sto oni tvrde je da ovaj gen oznacava teritoriju koju je o svoje vreme naseljavala jedna genetska kultura. da mislim da je u pitanju atlantska kultura jer se ovaj gen nalazi i tamo gde funnel beaker nije postojala. ne zna se kojoj Y grupi je ova kultura pripadala. danas na ovoj teritoriji zive e1b, r1a, r1b i I* koji po Y GG nisu u srodstvu ali po ovom mlecnom genu jesu. znaci ili je tu negde sakrivena neka stara Y grupa koje vise nema, ili je Y gg pogresna kada kaze da su se r1a, r1b i I* razdvojile pre vise od 10 000 godina.

ja stvarno ne shvatam kako ne vidite sta vam pokazujem.

Pošalji nam linkove na naučne radove gde su ta mišljenja/rezultati objavljeni, da pogledamo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back