Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nenade

u madjarskoj se do 17 - 18 veka govorio srpski kao glavni jezik.

madjari su genetski mnogo cistiji sloveni nego mi. i to nema veze sa doseljavanjem srba koji beze pred turcima. kad su madjari upali u centralnu evropu u 8-9 veku tu su zatekli vecinsko slovensko stanovnistvo koje je pricalo jednim jezikom od baltika do balkana.

pogledaj ovu raspravu na serbian kafeu.

http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/21/16219744/gigas-librorum.html?127

a ti prije nego se uključiš u raspravu pročitaj sve postove ove teme
o mađarima ja raspredo prije par stranica, i upravo objašnjavo da je mađarski scenario upravo i srpski scenario, kako su mađari došli u masu slavena i bili slaveniziriani i da su danas praktički genetički gledano slaveni, isto je bilo i sa srbima, došli su na Balkan u masu Vlaha, nametnuli im vlast, ime i jezik ali su vlasi kao brojniji nadvladali genetikom, tako da su srbi vlahirizirani genetički, pa danas imaju većinsku vlašku haplogrupu M423, čiji je stvarni nosilac, oni koji su preživili Rumuni i Moldavci, koji vjerovatno i pričaju nekim preživjelim oblikom starovlaškog balkanskog starosjedilačkog, dok su ostali vlasi slavenizirani

narodii2.gif

Haplogroup_I2a.gif

etničko stanje prije dolaska turaka
8dolazakturaka.gif

etničke promjene za vrijeme turske vlasti
31953079.gif

etničko stanje poslije odlaska turaka
68893614.gif

Poslednja izmena:
a ti prije nego se uključiš u raspravu pročitaj sve postove ove teme
o mađarima ja raspredo prije par stranica, i upravo objašnjavo da je mađarski scenario upravo i srpski scenario, kako su mađari došli u masu slavena i bili slaveniziriani i da su danas praktički genetički gledano slaveni, isto je bilo i sa srbima, došli su na Balkan u masu Vlaha, nametnuli im vlast, ime i jezik ali su vlasi kao brojniji nadvladali genetikom, tako da su srbi vlahirizirani genetički, pa danas imaju većinsku vlašku haplogrupu M423, čiji je stvarni nosilac, oni koji su preživili Rumuni i Moldavci, koji vjerovatno i pričaju nekim preživjelim oblikom starovlaškog balkanskog starosjedilačkog, dok su ostali vlasi slavenizirani

narodii2.gif

Haplogroup_I2a.gif

etničko stanje prije dolaska turaka
8dolazakturaka.gif

etničke promjene za vrijeme turske vlasti
31953079.gif

etničko stanje poslije odlaska turaka
68893614.gif

Ima tu logike :think: hvala

Interensantno mi je ovo sa Bošnjacima, siguran sam da će sada da krenu komentarui Veliko-Srba :per:

Moje lično mišljenje je da su nekada postojali Bosanci, ali ne priznajem današnjim Bošnjacima da ih svojataju.
Bosna je bila nezavisna pravoslavno-katolička država između pravoslavne Srbije i rimokatoličke Hrvatske.
Bosanski Srbi su potomci pravoslavnih Bosanaca, Bosanski Hrvati su potomci rimokatoličkih Bosanaca,
a Bosanski Muslimani su poturčeni potomci i pravoslavnih Bosanaca i rimokatoličkih Bosanaca.
E sad ta srednjevekovna Bosna objektivno više pripada hrišćanskim potomcima, ne ide nekako Tvrtko i Islam.

Poslednja izmena od moderatora:
Moje lično mišljenje je da su nekada postojali Bosanci, ali ne priznajem današnjim Bošnjacima da ih svojataju.

E sad ta srednjevekovna Bosna objektivno više pripada hrišćanskim potomcima, ne ide nekako Tvrtko i Islam.

možda ti donje karteRAZBIJU zablude
koje pokazuju ISTI etnički prostor Bošnjaka heretika/bogumila i današnjih Bošnjaka muslimana

184sima-1.gif

95karta.jpg

bosna201030.gif

Poslednja izmena od moderatora:
Odgovori mi samo jedno pitanje šta je po veri bio Najveći Bosanski vladar svih vremena Tvrtko koji se krunisao u pravoslavnom manastiru Mileševa? Da on čuje da ga sada svojataju Muslimani prevrtao bi se po grobu. Njegova familija je stradala od islamskog noža. Znači muslimani ne mogu da ga svojataju. Oni su samo deo Bosanske nacije sa islamskom veroispovešću i tu nema ništa loše, ja volim sve veroispovesti. Ne može pojačanim natalitetom da se svojata tuđa istorija (popis BiH - 1948 - 30% muslimana, 1981 - 40% muslimana, 1996 - 50% muslimana)

Poslednja izmena:
Odgovori mi samo jedno pitanje šta je po veri bio Najveći Bosanski vladar svih vremena Tvrtko koji se krunisao u pravoslavnom manastiru Mileševa? Da on čuje da ga sada svojataju Muslimani prevrtao bi se po grobu. Njegova familija je stradala od islamskog noža. Znači muslimani ne mogu da ga svojataju. Oni su samo deo Bosanske nacije sa islamskom veroispovešću i tu nema ništa loše, ja volim sve veroispovesti. Ne može pojačanim natalitetom da se svojata tuđa istorija (popis BiH - 1948 - 30% muslimana, 1981 - 40% muslimana, 1996 - 50% muslimana)

Odgovaraj mu brate slobodno, ali u repliku nemoj da uključuješ te njegove glupe slike ako ne moraš. Videli smo ih jednom i dosta nam je, izbriši ih kada repliciraš. Ovako sa mali milion slika je baš nepregledno, teško se čita...

Juu koje su ovo bolesti po ovim kartama... Ovo je kao da su nekom klincu od 15 godina napunili usi neki fanatici pa je uzeo da crta ovo bazirano na glasinama i glupostim koje je cuo a da pri tom ni jedan istorijski izvor ili nesto ne procita i informise se bar osnovne stvari.

Ako ovaj lik nije klinac, onda je infantilac sa nekim kompleksima teskim...

20061009082551mapslav.gif

alal vjera, vidi se lijepo da je Bosna bila u okviru avarskog kaganata, kojem "dviljaci sa sjevera, srbi i hrvati" (citat kralja Dežulovića) nisu mogli ni prići

Izvini BoSSnjo, jesi li skoro proveravao dioptriju? Gde ti na ovoj slici vidiš Avare južno od Dunava i Drave. Zašto "divljaci sa severa" nisu mogli ni prići? Imali su otvoren put kroz čisto slovensku teritoriju koju su držali Karantanci - Slovenci. I zašto su po tebi Avari bili neke Babaroge? I oni sami su došli u Centralnu Evropu bežeći od onih koji su ih tukli na istoku. Takođe, Avarski kaganat nisu činili samo Avari, ma ko oni bili, već je to bila veoma heterogena konfederacija čiji su glavni deo činila Slovenska plemena koja su držala upravo teritoriju na jugu, na granici sa Vizantijom. Slovenski jezik je bio i službeni jezik (lingua franca) kaganata. Upravo ta Slovenska plemena koja su držala južnu granicu Avarskog kaganata su i naselila deo istočno od Ibra. Posle 626. godine i poraza Avara kod Carigrada njihov prestiž i snaga drastično su opali.

Da ne razglabam dalje. Preporučujem ti da malo proširiš vidike. Pročitaj nešto o "divljacima sa severa" iz pera nekog neutralnog, na primer, knjigu Florin Curta - The making of the Slavs. Lako ćeš je naći na netu.

Juu koje su ovo bolesti po ovim kartama... Ovo je kao da su nekom klincu od 15 godina napunili usi neki fanatici pa je uzeo da crta ovo bazirano na glasinama i glupostim koje je cuo a da pri tom ni jedan istorijski izvor ili nesto ne procita i informise se bar osnovne stvari.

Ako ovaj lik nije klinac, onda je infantilac sa nekim kompleksima teskim...

Ma isti je kao oni iz one paravojne formacije, što menjaju gene rečima.

Нов сам на овом прѣдмету разговора, али ми се чини да овдѣ "Бошњо" покушава доказати да су Турци (односно њихово издање познато под називом "босански муслимани") найстарийи народ на Балкану, у Европи или слично?

http://www.rastko.rs/arheologija/zmikic-neolit.html
"Proces brahikranizacije označava promenu alometrijskih odnosa na lobanji čoveka. Konkretno, ljudska lobanja se vremenom skraćuje na račun povećanja širine i visine. Prema antropološkom materijalunađenom na tlu Jugoslavije, a i šire, videlo se da najstarije brahikrane lobanje potiču iz neolitskog perioda. U Srbiji to su nalazišta Lepenski Vir, Ajmana, Velesnica, Zlatara/Ruma, Vinča (slojevi protostarčevačke i starčevačke faze srednjobalkanskog neolita). Vremenom se broj ovakvih lobanja povećava, tako da u kasnijim periodima već imamo antropološke serije koje su u proseku brahikrane. Ovaj bioantropološki proces sa manjim prekidima traje od neolita do savremenog doba, jer je recentno stanovništvo Jugoslavije jedno od grupacija sa najizraženijim indeksom brahikranizacije uopšte (Mikić, 1981)."

Evo, rešio sam da budem u trendu i da naučim genijalnu teoriju O poreklu vrsta Prof. dr BoSSnje. Teorija Dr BoSSnje zasnovana je na logičnom postulatu da sve potiče od Vlaha, i da bih razumeo odakle to, morao sam prvo da vidim šta su to Vlasi. Video sam, i sada potpuno razumem i podržavam teoriju Dr BoSSnje - kako da sve ne potiče od Vlaha, kad pojam Vlah ima ovoliko različitih značenja. Pa svako i sve može da se nađe u tom pojmu - svi smo mi u suštini lenji čobani, nekulturni seljaci i došlje, a poneki su i Rumuni, Italijani, Srbi, pravoslavci, katolici, ne-muslimani i uštrojeni konji.

Over time, the term Vlach (and its different forms) also acquired different meanings, like "shepherd" – from the occupation of many of the Vlachs throughout Central and Eastern Europe. In Albania, the opposite occurred: çoban "shepherd" (from Persian chopan, through Turkish) (Romanian - cioban ) came to mean "Vlach". Also, Italy is called Włochy in Polish, and Olaszország ("Olasz country") in Hungarian. The word "oláh" also exists in Hungarian, but describes only peoples from historical Moldova and Wallacha. The term Vlach can also be found in certain placenames where Roman descendants continued to live after the migrations of Germans and Slavs into new territories, for exampleLaško in Slovenia.
A name used for the Southern Vlachs of Greece (Aromanians) is "Kutsovlach" (literally "limping Vlach"; possibly a reference to the way they spoke Greek) considered offensive.Tsinttsar was used to refer to the Aromanians (mainly in the Slavic countries: Serbia, Republic of Macedonia and Bulgaria), derived from the way the Aromanians say the word 'five': "tsintsi"(Romanian - Cinci). The Morlachs orMavrovalachi (Greek for "black Vlachs"), are a group living in the Dinaric Alps.
Throughout history, the term "Vlach" has often been used for groups which were not ethnically Vlachs, and often pejoratively. For example, it might have been used for any shepherding community or as a reference to Christians by Muslims (Karadjaovalides). In the Croatian region of Dalmatia, Vlaj/Vlah (sing.) and Vlaji/Vlasi (plural) are the terms used by the inhabitants of coastal towns for the people who live inland, and is often intended to be pejorative, as in "barbarians who come from the mountains." In Greece, the word Βλάχος (Vláhos) is often used as a slur against any supposedly uncouth or uncultured person, but literally it means nothing more than countryperson and is often used as a synonym for Χωριάτης (Choriátis) which simply means villager. Maniots, for example, used the word to refer to lowland-dwelling Greeks, and the Maniots of Cargèse used it to refer to native Corsicans.

The term was originally an exonym, as the Vlachs used various words derived from romanus to refer to themselves (români, rumâni, rumâri, aromâni, arumâni, armâni, etc.), but there are some exceptions:
  • the Aromanians of Greece, almost always use "Βλάχοι" (Vlachoi) rather than "Αρμάνοι" (Armanoi) in Greek-language contexts; in at least some communities (such as Livadhi Olympou), "vlachi" has completely replaced any "romanus"-based ethnonym (likewise for designation of the language), even when speaking in Vlach.
  • the Megleno-Romanians use exclusively the word Vlach (Vlashi) for auto-designation. The loss of the name derived from Romanus most likely concluded in the early 19th century.
  • the Romanian minority of Serbia living in Timok Valley (but not those of the Banat, see Romanians of Serbia), although speaking the standard Romanian dialect, are still referred as "Vlachs" in Serbian language. In the Yugoslavian census figures, the Aromanians of Macedonia and the Romanians of Serbia were both classified as "Vlachs".
vlasi.jpg

Poslednja izmena:
Nešto kontam ovaj I1b1* - nekako mi se čini da je taj hercegovačko-dalmacijski prostor KARAKTERISTIČAN PO TOME ŠTO SE TU NIKADA U ISTORIJI NIJE RATOVALO. Ja koliko znam u Dubrovniku, Trebinju, Mostaru, Nikšiću se nikada nije ratovalo (zanemarićemo naravno zadnje ratove). Jednostavno te krajeve nisu pustošili Mongoli, Varvari, Huni, Sloveni, Turci, Nemci. Jednostavno svi osvajači su išli ravnicom i dolinama, nije ih interesovao krš. Taj prostor je jednostavno ostao prirodni rezervat ljudi. Ima tu logike sa tom specifičnom grupom koju prikazuje genetika.

hahahahaha :rotf: :ok:

car imperator foruma... i da se niko nije javio da te ispravi :worth:

čudo od foruma

Da li postoji zasebna DNA analiza Srema i Slavonije bez ostatka Hrvatske?

Time bi dobili prave rezultate porekla srednjevekovnih Srba za razliku od nas iz savremene Srbije.

Iz istorijskih dešavanja poznato nam je da su u naletu Turaka, Hrvati prebegli u Sloveniju i postali Slovenci, a Srbi prebegli u Hrvatsku i postali Hrvati
(znamo da je jedan deo srpskog naroda ostao dosledan srpstva u Hrvatskoj i to su oni koji su u Oluji prebegli nazad u Srbiji, ali ipak veći deo tih nekadašnjih Srba čini Hrvatsku naciju).
Srbija se naravno ispraznila čistih etničkih srba i kasnije naselila posrbljenim Dalmatincima, Hercegovcima, Crnogorcima, Bugarima, Vlasima ... tj. svim novim Dušanovim a ne Nemanjinim srbima.

Interensantan je Slovenski R1a od 33 u Madjarskoj i 29 u Hrvatskoj (sigurno u Sremu i Slavoniji R1a prelazi 40) a samo 15 u Srbiji. Smatram da je dobar deo Madjarskog i Hrvatskog R1a Srpski.
Da je mereno u srednjem veku i Srbija bi imala R1a na sličnom nivou. Treba npr. pogledati DNA Sentandreje i eto nam rezultat za stare Srbe.

Mislim da si u pravu. Potrošili smo 250 strana, a nismo dobili nikakve odgovore.
Ndeostaje jedno ozbiljno naučno istraživanje. Naučan pristup u odabiru uzorka. Posebna pažnja na neke zaštićene "džepove" u Bosanskoj krajini, na Romaniji, u Negotinu, sela u trouglu Knić, Čačak, Milanovac, Jug bez hg E, Srbi koji su živeli u Baranji, Srbi iz Sentandreja, u Bačkoj postoje sela za koja se zna da su ih osnovali doseljenici iz Ivanjičke opštine...

Poslednja izmena:
Mislim da si u pravu. Potrošili smo 250 strana, a nismo dobili nikakve odgovore.
Ndeostaje jedno ozbiljno naučno istraživanje. Naučan pristup u odabiru uzorka. Posebna pažnja na neke zaštićene "džepove" u Bosanskoj krajini, na Romaniji, u Negotinu, sela u trouglu Knić, Čačak, Milanovac, Jug bez hg E, Srbi koji su živeli u Baranji, Srbi iz Sentandreja, u Bačkoj postoje sela za koja se zna da su ih osnovali doseljenici iz Ivanjičke opštine...
Nemoguće je napraviti neku opštu analizu zbog migracija koje su išle u svim pravcima...

Pitanje koje je ključno (po meni) je da li je I2a1b1 starosjedilačka kako se ranije tvrdilo... Koliko sam ja uspio da ispratim većina stručnjaka danas tvrdi da se ova hg poselila u 7. vijeku sa teritorije današnje Ukrajine ili sjevera Rumunije... i koliko sam ja shvatio Cincari i Vlasi Istočne Srbije i Bugarske nisu u znatnijem broju nosioci ove hg, a nisu ni Albanci (Arbanasi, Šiptari) koji su opet posebna priča i (kao i svi narodi na svijetu) miks raznih etniciteta i haplogrupa...

Nemoguće je napraviti neku opštu analizu zbog migracija koje su išle u svim pravcima...

Pitanje koje je ključno (po meni) je da li je I2a1b1 starosjedilačka kako se ranije tvrdilo... Koliko sam ja uspio da ispratim većina stručnjaka danas tvrdi da se ova hg poselila u 7. vijeku sa teritorije današnje Ukrajine ili sjevera Rumunije... i koliko sam ja shvatio Cincari i Vlasi Istočne Srbije i Bugarske nisu u znatnijem broju nosioci ove hg, a nisu ni Albanci (Arbanasi, Šiptari) koji su opet posebna priča i (kao i svi narodi na svijetu) miks raznih etniciteta i haplogrupa...

Pitanje je šta znači starosedelačka.
Ako je tačno daje nastala pre 2000 godina ne može biti sterosedelačka, ali njeni preci mogu biti starosedelački (ne postoje dokazi ni da jesu ni da nisu), mada je sve to relativno.
Ova hg nam ne može dati odgovor šta je bolo pre 2000g, ato treba pokušati uraditi rekonstrukciju kretanja ostalij hg prisutnih kod Srba.
Arheolozi i delimični, istoričari, dosta znaju o migracijama. Potrbno je to uporediti sa današnjm razmeštajem haplogrupa. Za to je neophodno jedno pzbiljno istraživanje na nacionalnom nivu, bez intervencija (tipa one kada je Đorđe Janković izbačen sa fakulteta, posle tvrdnji da su Srbi starosedeoci u primorju).
Po meni je ključno pitanje, da li je rat između Boja i Dačana, po karakteru, današnjim rečnikom rečeno, bio građanski rat, verski rat, ili rat dva različita etnosa.

Poslednja izmena:
Da li postoji zasebna DNA analiza Srema i Slavonije bez ostatka Hrvatske?

Time bi dobili prave rezultate porekla srednjevekovnih Srba za razliku od nas iz savremene Srbije.

Iz istorijskih dešavanja poznato nam je da su u naletu Turaka, Hrvati prebegli u Sloveniju i postali Slovenci, a Srbi prebegli u Hrvatsku i postali Hrvati
(znamo da je jedan deo srpskog naroda ostao dosledan srpstva u Hrvatskoj i to su oni koji su u Oluji prebegli nazad u Srbiji, ali ipak veći deo tih nekadašnjih Srba čini Hrvatsku naciju).
Srbija se naravno ispraznila čistih etničkih srba i kasnije naselila posrbljenim Dalmatincima, Hercegovcima, Crnogorcima, Bugarima, Vlasima ... tj. svim novim Dušanovim a ne Nemanjinim srbima.

Interensantan je Slovenski R1a od 33 u Madjarskoj i 29 u Hrvatskoj (sigurno u Sremu i Slavoniji R1a prelazi 40) a samo 15 u Srbiji. Smatram da je dobar deo Madjarskog i Hrvatskog R1a Srpski.
Da je mereno u srednjem veku i Srbija bi imala R1a na sličnom nivou. Treba npr. pogledati DNA Sentandreje i eto nam rezultat za stare Srbe.

Ne vidim zašto očekuješ da je R1a u Srbiji nekada bio veći od sadašnjeg. Prema Eupedii, i u Bugarskoj imaju 15% hg R1a, kao i u Srbiji, i ja ne bih očekivao da u Srbiji bude više nego u Bugarskoj. Ipak njihova slovenska komponenta jednim delom potiče od Anta a ne od Sklavina, pa bi tu bilo logično očekivati da imaju malo više R1a, a mi malo više I2a1b1. Genetsko nasleđe onih originalnih Bugara bi kod današnjih Bugara trebalo da se ogleda u povećanim procentima R1b i J2, što i jeste slučaj. E-V13 imamo približno isto, verujem da i kod jednih i kod drugih to potiče od Grka.

Migracija je bilo i pre Sentandreje, tako da ne verujem da bi rezultati Srba iz tog kraja bili baš prava slika stanja kod starih Srba. Uostalom, seoba Srba u Sentandreju dogodila ce celih 1000 godina od dolaska Srba na ove prostore (ako su uopšte došli, odnosno svi došli u to vreme), tako da i iz tog razloga Sentandreja ne može da da rezultat za stare Srbe.

Ono što takođe mislim da treba da se uradi je da se napravi jedna zbirna analiza za Srbe, nezavisno da li danas žive u sadašnjoj Srbiji, Bosni i Hercegovini ili negde drugde u okolini. To bi bila realnija slika Srba, i očekujem da će je dati Srpski DNK projekat.

Poslednja izmena:

A što je teško napraviti zasebne analize. Imamo lep primer npr u Francuskoj gde je Keltski R1b u Keltskoj Bretanji 80 (u Irskoj je takođe 80) a u Pariskoj regiji 45, znamo o izolovanim Kelto-Bretoncima i Germano-Franačkim plemenima i Kelto-Galima u Pariskoj regiji http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml.

Ne vidim zašto očekuješ da je R1a u Srbiji nekada bio veći od sadašnjeg. Prema Eupedii, i u Bugarskoj imaju 15% hg R1a, kao i u Srbiji, i ja ne bih očekivao da u Srbiji bude više nego u Bugarskoj. Ipak njihova slovenska komponenta jednim delom potiče od Anta a ne od Sklavina, pa bi tu bilo logično očekivati da imaju malo više R1a, a mi malo više I2a1b1. Genetsko nasleđe onih originalnih Bugara bi kod današnjih Bugara trebalo da se ogleda u povećanim procentima R1b i J2, što i jeste slučaj. E-V13 imamo približno isto, verujem da i kod jednih i kod drugih to potiče od Grka.

Migracija je bilo i pre Sentandreje, tako da ne verujem da bi rezultati Srba iz tog kraja bili baš prava slika stanja kod starih Srba. Uostalom, seoba Srba u Sentandreju dogodila ce celih 1000 godina od dolaska Srba na ove prostore (ako su uopšte došli, odnosno svi došli u to vreme), tako da i iz tog razloga Sentandreja ne može da da rezultat za stare Srbe.

Ono što takođe mislim da treba da se uradi je da se napravi jedna zbirna analiza za Srbe, nezavisno da li danas žive u sadašnjoj Srbiji, Bosni i Hercegovini ili negde drugde u okolini. To bi bila realnija slika Srba, i očekujem da će je dati Srpski DNK projekat.

A zašto mislite da su svi Anti ili Sklavini bili R1a?

Ako je Vučedolska kultura indoevropska, onda bi trebao biti veći procenat R1a.
Ja od srpskog DNA projekta ne očekujem previše, jer tu imamo populaciju koja ima motiva da se testira, a ne slučajni uzorak. Zasad imamo sliku područja gde je mešovit sastav, a ništa ne znamo, npr o Istočnoj Srbiji, a i ako se neko testira, pitanje je da li će biti iz starosedelačke porodice.

A što je teško napraviti zasebne analize. Imamo lep primer npr u Francuskoj gde je Keltski R1b u Keltskoj Bretanji 80 (u Irskoj je takođe 80) a u Pariskoj regiji 45, znamo o izolovanim Kelto-Bretoncima i Germano-Franačkim plemenima i Kelto-Galima u Pariskoj regiji http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml.
Ništa nam rezultati neće pomoći zato što je bilo mnogo migracija, a veoma teško je napraviti kvalitetan uzorak, ravnomjerno da budu zastupljeni svi dijelovi srpstva u skladu sa brojem stanovnika i još da broj ispitanika na kojima se rade analize bude veliki (minimum nekoliko hiljada)...

Ovako kao što je do sada rađeno budi sumnju u rezultate... npr. ja sam ubijeđen da u Srbiji ima više I2a1...

Reč je jednostavno o tome da se Ja lično deklarišem kao Srbin, moj otac takođe, moj deda takođe, moj pradeda takođe, ali za čukundedu neznam jer možda je bio vlah
ili bugarin tj, ništa se ne zna jer potičemo sa juga Srbije na granici sa Bugarskom.

Ali ono što mene i druge interesuje je šta su bili Nemanjići sa svojom najbližom okolinom?

1690. godine pod vođstvom patrijarha Arsenija Čarnojevića iz Srbije se u Sentandreju doselilo 8000 srpskih porodica. Malo li je?

Evo kako o ovim događajima piše monah Atanasije Srbin:

O opusteloj zemlji

I tako kroz deset godina, od tog ljutog rata, mnogoplodna i mnogonarodna zemlja srpska zapuste sva, i gradovi svi i sela sva zapusteše, i manastiri carski veliki i crkve krasne pisane zlatom zapusteše, i žrtvetici i oltari sveti, gde se prinosaše beskrvna žrtva, tamo sada divlje zveri i nečiste plode se.

Jednostavno prilikom stvaranja moderne nacionalne države Srbije svi njeni stanovnici su postali Srbi i to je normalno, tako imamo i npr. Francuze,
ali na ovom prostoru je bilo veoma turbulentno (velike seobe Srba) tako da se ne možemo osloniti na DNA modernih Srba.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back