Ne vidim zašto očekuješ da je R1a u Srbiji nekada bio veći od sadašnjeg. Prema Eupedii, i u Bugarskoj imaju 15% hg R1a, kao i u Srbiji, i ja ne bih očekivao da u Srbiji bude više nego u Bugarskoj. Ipak njihova slovenska komponenta jednim delom potiče od Anta a ne od Sklavina, pa bi tu bilo logično očekivati da imaju malo više R1a, a mi malo više I2a1b1. Genetsko nasleđe onih originalnih Bugara bi kod današnjih Bugara trebalo da se ogleda u povećanim procentima R1b i J2, što i jeste slučaj. E-V13 imamo približno isto, verujem da i kod jednih i kod drugih to potiče od Grka.
Migracija je bilo i pre Sentandreje, tako da ne verujem da bi rezultati Srba iz tog kraja bili baš prava slika stanja kod starih Srba. Uostalom, seoba Srba u Sentandreju dogodila ce celih 1000 godina od dolaska Srba na ove prostore (ako su uopšte došli, odnosno svi došli u to vreme), tako da i iz tog razloga Sentandreja ne može da da rezultat za stare Srbe.
Ono što takođe mislim da treba da se uradi je da se napravi jedna zbirna analiza za Srbe, nezavisno da li danas žive u sadašnjoj Srbiji, Bosni i Hercegovini ili negde drugde u okolini. To bi bila realnija slika Srba, i očekujem da će je dati Srpski DNK projekat.
Bugarska ima 9.5% R1b. Možda su Odrisi R1b.
Senadeja, sama po sebi ne mora dati odgovor, ali kada se ukrsti više podataka i izvora različite prirode, verujem da se može doći do bliže slike.