Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne vidim zašto očekuješ da je R1a u Srbiji nekada bio veći od sadašnjeg. Prema Eupedii, i u Bugarskoj imaju 15% hg R1a, kao i u Srbiji, i ja ne bih očekivao da u Srbiji bude više nego u Bugarskoj. Ipak njihova slovenska komponenta jednim delom potiče od Anta a ne od Sklavina, pa bi tu bilo logično očekivati da imaju malo više R1a, a mi malo više I2a1b1. Genetsko nasleđe onih originalnih Bugara bi kod današnjih Bugara trebalo da se ogleda u povećanim procentima R1b i J2, što i jeste slučaj. E-V13 imamo približno isto, verujem da i kod jednih i kod drugih to potiče od Grka.

Migracija je bilo i pre Sentandreje, tako da ne verujem da bi rezultati Srba iz tog kraja bili baš prava slika stanja kod starih Srba. Uostalom, seoba Srba u Sentandreju dogodila ce celih 1000 godina od dolaska Srba na ove prostore (ako su uopšte došli, odnosno svi došli u to vreme), tako da i iz tog razloga Sentandreja ne može da da rezultat za stare Srbe.

Ono što takođe mislim da treba da se uradi je da se napravi jedna zbirna analiza za Srbe, nezavisno da li danas žive u sadašnjoj Srbiji, Bosni i Hercegovini ili negde drugde u okolini. To bi bila realnija slika Srba, i očekujem da će je dati Srpski DNK projekat.

Bugarska ima 9.5% R1b. Možda su Odrisi R1b.
Senadeja, sama po sebi ne mora dati odgovor, ali kada se ukrsti više podataka i izvora različite prirode, verujem da se može doći do bliže slike.

A ovi trenutni aktuelni DNA podaci iz Srbije, Hrvatske... jel stoji negde njihovo tačnije geografsko poreklo, trebalo bi :think:

Kako je to lepo odvojeno u slučaju Nemačke, Francuske, Italije ... pa bre ne živi isti ljudi u hrvatskoj Dalmaciji i hrvatskoj Panoniji - sasvim različiti ljudi - zna se da su oni dole pored mora nekakvi iliro-romano-dinaridi a oni gore u ravnici nekakvi huno-sloveno-madjaro-panonci.

Poslednja izmena:
Reč je jednostavno o tome da se Ja lično deklarišem kao Srbin, moj otac takođe, moj deda takođe, moj pradeda takođe, ali za čukundedu neznam jer možda je bio vlah
ili bugarin tj, ništa se ne zna jer potičemo sa juga Srbije na granici sa Bugarskom.

Ali ono što mene i druge interesuje je šta su bili Nemanjići sa svojom najbližom okolinom?

1690. godine pod vođstvom patrijarha Arsenija Čarnojevića iz Srbije se u Sentandreju doselilo 8000 srpskih porodica. Malo li je?

Evo kako o ovim događajima piše monah Atanasije Srbin:

O opusteloj zemlji

I tako kroz deset godina, od tog ljutog rata, mnogoplodna i mnogonarodna zemlja srpska zapuste sva, i gradovi svi i sela sva zapusteše, i manastiri carski veliki i crkve krasne pisane zlatom zapusteše, i žrtvetici i oltari sveti, gde se prinosaše beskrvna žrtva, tamo sada divlje zveri i nečiste plode se.

Jednostavno prilikom stvaranja moderne nacionalne države Srbije svi njeni stanovnici su postali Srbi i to je normalno, tako imamo i npr. Francuze,
ali na ovom prostoru je bilo veoma turbulentno (velike seobe Srba) tako da se ne možemo osloniti na DNA modernih Srba.

Može jer se nije promenilo i ne menja se nikad. Jednostavno se lakše prati. Ne radi se o Srbima tu ili bilo kome, već o poreklu stanovništva kroz istoriju i migracije ljudi. Tako kad uradiš analizu i dobiješ grupe, datira se sve i onda vidiš kako je ko gde dolazio i odakle vuče poreklo.

To nema veze sa nacijama u modernom smislu.

ultrasdm

smesno al nema veze sa stvarnoscu. severna afrika, pogotovu severozapadna afrika je uvek bila bela. pocrnela je malo u vreme islama kad je vera postala vaznija od nacije i rase. inace u starom veku je bila belja od evrope. naprimer stari egipcani su bili nevidjeni rasisti. njuhovi reljefi i slike su uvek bili bojeni da tacno prikazu ko je bio koje rase, i egipcani su uvek sebe prikazivali kao roze ili bele a podredjene kao crne.

samo da kazem da ja nisam rasista ali mi je bitno da se shvati da evrope = belo i severna afrika = crno jednostavno nema veze sa vezom

Па управо су Бербери из марока имали најмањи прилив Арапског становништва зато и имају 80 посто Е хаплогрупу. Стари Египћани су такође тамнјиу од Европљана.

nenade ja mislim da su germani ustrvari potomci berbera koji su kolonizovali zapadnu evropu. idi na temu o berberima i procitaj sta tamo pise, mozda primenis misljenje.

a vandali nisu bili germansko vec slovensko pleme. o tome je jako puno pisano na serbian kafeu.

takodje ako te interesuje veza baltickih i balkanskih srba postavio sam linkove do jako kvalitetnih diskusija na temi Lužički Srbi i Balkanski Srbi

Poslednja izmena:
Odo da radim ovaj DNA da vidim odakle sam došo :per:

Ima ovaj DNK centar u Srbiji , rade brzo. Doduse na 16 markera i cena im je ok. Mada moram da kazem da meni nisu uspeli da urade analizu na jedan marker koji je dosta bitan (DYS448), a nisu mi se ni javljali posle toga. Najvaznije je sto nisu ispali profesionalni.

Tako da moram da dam losu preporuku svima.

Poslednja izmena:
Ima ovaj DNK centar u Srbiji , rade brzo. Doduse na 16 markera i cena im je ok. Mada moram da kazem da meni nisu uspeli da urade analizu na jedan marker koji je dosta bitan (DYS448), a nisu mi se ni javljali posle toga. Najvaznije sto nisu ispali profesionalni.

Tako da moram da dam losu preporuku svima.

Možda se čude na to što su našli u tom bitnom markeru pa su prosledili do daljneg u NASA-u. Neki vanzemaljski kod :hahaha: Šalim se :ok:

I2a1b1. Sto posto DIN-S ali to mi nije potvrdjeno zbog tog jednog markera koji mi nisu testirali. Ali kad sam radio research i uporedjivao rezultate sa baza podataka koje su mi dali i koje sam ovde dobio od Kor-a video sam da su mi svi bliski DIN-S a sva poklapanja potpuna ova iz Hrvatske su isto DIN-S. Tako da je sigurno.

Sve u svemu radicu opet test na dosta vise markera u Sydney uskoro.

I2a1b1. Sto posto DIN-S ali to mi nije potvrdjeno zbog tog jednog markera koji mi nisu testirali. Ali kad sam radio research i uporedjivao rezultate sa baza podataka koje su mi dali i koje sam ovde dobio od Kor-a video sam da su mi svi bliski DIN-S a sva poklapanja potpuna ova iz Hrvatske su isto DIN-S. Tako da je sigurno.

Sve u svemu radicu opet test na dosta vise markera u Sydney uskoro.

Ima se, može se! :)

Možda se čude na to što su našli u tom bitnom markeru pa su prosledili do daljneg u NASA-u. Neki vanzemaljski kod :hahaha: Šalim se :ok:

Pa objasnili su to da nije mogao da izadje rezultat. Pa je mogucnost bila da se desila neka mutacija na tom markeru i da ne mogu da skinu vrednost tom tehnologijom koju imaju ali da ce da se iscimaju po drugim laboratorijama.... Imam tamo u mail negde.

Ali bitno je sto nisam cuo od njih posle. A moraju da se cimaju za te pare i da me update-uju konstantno da se trude i nesto. Ovako ne znam dal pomrli il ih zadesila neka katastrofa, dal se zapalili ili ih mrzi da rade ili jednostavno nisu profesionalni.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back