Kada bolje razmislim, ne radi se o umetničkoj slobodi autora već o matematici – diskretni podaci (frekvencije po zemljama i regionima, tamo gde je rađeno i za regione) se prevode u kontinualne površine, i da bi te površine izgledale glatkije pomeraju se granice zemalja i regiona. Tako se kod karte koju sam dao polazi od podataka da je frekvencija I1 u Srbiji i severnoj Grčkoj između 5% i 10%, a u Makedoniji malo prelazi preko 10%. Kada je nacrtana kriva, ispalo je da oblast 5-10% ne obuhvata celu Srbiju, već imamo samo jedan pojas koji prolazi po sredini Srbije. Ja sam to protumačio kao dolinu Morave i istočnu Srbiju.
Međutim, nezavisno od toga, stoji činjenica da je frekvencija I1 u Srbiji veća nego u okolnim zemljama, osim Makedonije, gde je nešto veća, i Hrvatske, gde je približno ista.
Ovo sa Normanima mi nikako neće u glavu. Nije mi nimalo logično da smo I1 dobili „sarađujući“ sa Normanima u Italiji i Albaniji, ne verujem da je bilo nekog velikog mešanja sa njima. Mnogo je logičnije da smo ga dobili „sarađujući“ sa Nemcima u našem boravištu na severu. Čak i ako je podgrupa I1d1 tipična za Normane, ne znači da smo morali da je dobijemo baš od njih. To bi bilo isto ako bi za svakog ko ima I2a Dinaric South tvrdili da ga je dobio baš od Srba.
Na Eupediai širenje I1 tumače Germanskim invazijama:
„The Germanic migrations dispersed I1 lineages to Britain (Anglo-Saxons), Belgium (Franks, Saxons), France (Franks, Visigoths and Burgundians), South Germany (Franks, Alamanni, Suebi, Marcomanni, Thuringii and others), Switzerland (Alamanni, Suebi, Burgundians), Iberia (Visigoths, Suebi and Vandals), Italy (Goths, Vandals, Lombards), Austria and Slovenia (Ostrogoths, Lombards), Ukraine and Moldova (Goths), as well as around Hungary and northern Serbia (Gepids). The I1 found among the Poles (6%), Czechs (11%), Slovaks (6%) and Hungarians (8%) is also the result of centuries of influence from their German and Austrian neighbours. An interesting hotspot is Macedonia (10%), which could be the descendants of the Goths who settled in the Eastern Roman Empire in the 3rd and 4th centuries.“
Ovo za Gote je besmisleno, jer su oni (tačnije Vizigoti) išli isključivo rubom Balkanskog poluostrva, i to dva veka pre dolaska prvih Slovena. Za Gepide bi moglo da ima smisla, jer kada su Avari porobili Gepidsku kraljevinu, to je otvorilo put Slovenima na Balkan. Dobar deo Gepida mogao je da ide sa njima kao roblje (onih Slovena koji su sarađivali sa Avarima), a znamo da su Sloveni posle izvesnog vremena svoje roblje oslobađali i asimilovali.
Pogledajte prilog 255978
Pogledajte prilog 255979