Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U narednih nekoliko dana na Srpski DNK Projekat će se dodati još nekih 40 novih prezimena.

Što se crnogorskih i hercegovačkih plemena tiče ona koliko sam uspio da vidim iz dosadašnjih rezultata nisu genetski homogena što se za bratstva unutar njih ne može reći.

Imamo već tri testirana Vasojevića sa E- V13 i mogli bismo već sada izdvojiti vasojevićki haplotip, on ima neke karakteristične vrednosti na pojedinim markerima.
Imamo zatim predstavnika Kuča poznatih kao grupa: Mrnjavčevića, takođe E V13, zatim originalni stari Bjelopavlić takođe E V13. Sve ovo se poklapa sa mojom starom tvrdnjom da su starija bratstva crnogorskih plemena uglavnom starosjedilačkog vlaškog porijekla, a novija srpskog

Što se podjela R1a1 tiče i određivanja podgrupa, nažalost nemam toliko vremena da se detaljno bavim svim haplogrupama, a valjda će i ljudi koji su testirali R1a malo doprinijeti znanjem o svojim haplogrupama. Tako, Mlađo, na tebi je red...

Велика одговорност за једног неискусног почетника као што сам ја ;).
Што се тиче Р1а свијета, бићете константно информисани о новим збивањима...надам се да ћу моћи убудуће дати одговор колико од тестираних на ДНК пројекту припада Z280 а колико M458.

.

Poslednja izmena:
Naravno da nije dobar. otidji na vikipediju ili eupediju i pogledaj tamo tabele.

Na wikipedii nisam našao, a na eupedii sam pronašao ovo
http://www.eupedia.com/forum/showth...-DNA-haplogroup-map-of-Europe-2-000-years-ago
Europe_Y-DNA_map.jpg

Našao sam
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups_by_region.shtml

Poslednja izmena:
Karta sa eupedije svakako ne može biti referenca (i one se rade na osnovu nekih istraživanja) već samo relevantna istraživanja, a ne postoji ni jedno istraživanje koje je posebno tretiralo populaciju doline Morave ili Braničeva, tako da tu povećanu koncentraciju I1 na eupedijinoj karti možemo pripisati samo umjetničkoj slobodi autora.

Kada bolje razmislim, ne radi se o umetničkoj slobodi autora već o matematici – diskretni podaci (frekvencije po zemljama i regionima, tamo gde je rađeno i za regione) se prevode u kontinualne površine, i da bi te površine izgledale glatkije pomeraju se granice zemalja i regiona. Tako se kod karte koju sam dao polazi od podataka da je frekvencija I1 u Srbiji i severnoj Grčkoj između 5% i 10%, a u Makedoniji malo prelazi preko 10%. Kada je nacrtana kriva, ispalo je da oblast 5-10% ne obuhvata celu Srbiju, već imamo samo jedan pojas koji prolazi po sredini Srbije. Ja sam to protumačio kao dolinu Morave i istočnu Srbiju.

Međutim, nezavisno od toga, stoji činjenica da je frekvencija I1 u Srbiji veća nego u okolnim zemljama, osim Makedonije, gde je nešto veća, i Hrvatske, gde je približno ista.

A ono što je interesantno jeste poslednja studija vezana za Srbiju koja je razdvojila srpski I1 na I1 opšti i I1d1 (P109+) gdje I1d1 (P109+) preovladava sa 4,9% u odnosu na ostali I1 koji je 2,9%. I1d1 je klasični sjevernjački I1, kojeg bismo mogli vezati za Normane, jer ga ima dosta i na britanskim ostrvima, ali i u Italiju i priobalju La manša i Sjevernog mora. Sem toga Grimaldijevi, kneževi Monaka pripadaju ovoj haplogrupi, a oni vode porijeklo od Normana (Grimwald). Ne treba da nas čudi značajno prisustvo ove haplogrupe među Srbima uzimajući u obzir normanske države u južnoj Italiji i u Albaniji gdje su Normani usko bili povezani i sa Nemanjićima. ).

Uzimajući sve ovo u obzir jasno je da I1 na našim prostorima može biti iz najmanje tri izvora: gotskog, slovenskog (možda dalje takođe germanskog) i normanskog. Veći broj testiranih pojedinaca i veći broj testiranih markera bi upotpunili sliku.

Ovo sa Normanima mi nikako neće u glavu. Nije mi nimalo logično da smo I1 dobili „sarađujući“ sa Normanima u Italiji i Albaniji, ne verujem da je bilo nekog velikog mešanja sa njima. Mnogo je logičnije da smo ga dobili „sarađujući“ sa Nemcima u našem boravištu na severu. Čak i ako je podgrupa I1d1 tipična za Normane, ne znači da smo morali da je dobijemo baš od njih. To bi bilo isto ako bi za svakog ko ima I2a Dinaric South tvrdili da ga je dobio baš od Srba.

Na Eupediai širenje I1 tumače Germanskim invazijama:

„The Germanic migrations dispersed I1 lineages to Britain (Anglo-Saxons), Belgium (Franks, Saxons), France (Franks, Visigoths and Burgundians), South Germany (Franks, Alamanni, Suebi, Marcomanni, Thuringii and others), Switzerland (Alamanni, Suebi, Burgundians), Iberia (Visigoths, Suebi and Vandals), Italy (Goths, Vandals, Lombards), Austria and Slovenia (Ostrogoths, Lombards), Ukraine and Moldova (Goths), as well as around Hungary and northern Serbia (Gepids). The I1 found among the Poles (6%), Czechs (11%), Slovaks (6%) and Hungarians (8%) is also the result of centuries of influence from their German and Austrian neighbours. An interesting hotspot is Macedonia (10%), which could be the descendants of the Goths who settled in the Eastern Roman Empire in the 3rd and 4th centuries.“

Ovo za Gote je besmisleno, jer su oni (tačnije Vizigoti) išli isključivo rubom Balkanskog poluostrva, i to dva veka pre dolaska prvih Slovena. Za Gepide bi moglo da ima smisla, jer kada su Avari porobili Gepidsku kraljevinu, to je otvorilo put Slovenima na Balkan. Dobar deo Gepida mogao je da ide sa njima kao roblje (onih Slovena koji su sarađivali sa Avarima), a znamo da su Sloveni posle izvesnog vremena svoje roblje oslobađali i asimilovali.

Gepid_kingdom_6th_century.jpg

Invasions_of_the_Roman_Empire_1.jpg

Poslednja izmena:
Kada bolje razmislim, ne radi se o umetničkoj slobodi autora već o matematici – diskretni podaci (frekvencije po zemljama i regionima, tamo gde je rađeno i za regione) se prevode u kontinualne površine, i da bi te površine izgledale glatkije pomeraju se granice zemalja i regiona. Tako se kod karte koju sam dao polazi od podataka da je frekvencija I1 u Srbiji i severnoj Grčkoj između 5% i 10%, a u Makedoniji malo prelazi preko 10%. Kada je nacrtana kriva, ispalo je da oblast 5-10% ne obuhvata celu Srbiju, već imamo samo jedan pojas koji prolazi po sredini Srbije. Ja sam to protumačio kao dolinu Morave i istočnu Srbiju.

Međutim, nezavisno od toga, stoji činjenica da je frekvencija I1 u Srbiji veća nego u okolnim zemljama, osim Makedonije, gde je nešto veća, i Hrvatske, gde je približno ista.

Ovo sa Normanima mi nikako neće u glavu. Nije mi nimalo logično da smo I1 dobili „sarađujući“ sa Normanima u Italiji i Albaniji, ne verujem da je bilo nekog velikog mešanja sa njima. Mnogo je logičnije da smo ga dobili „sarađujući“ sa Nemcima u našem boravištu na severu. Čak i ako je podgrupa I1d1 tipična za Normane, ne znači da smo morali da je dobijemo baš od njih. To bi bilo isto ako bi za svakog ko ima I2a Dinaric South tvrdili da ga je dobio baš od Srba.

Na Eupediai širenje I1 tumače Germanskim invazijama:

„The Germanic migrations dispersed I1 lineages to Britain (Anglo-Saxons), Belgium (Franks, Saxons), France (Franks, Visigoths and Burgundians), South Germany (Franks, Alamanni, Suebi, Marcomanni, Thuringii and others), Switzerland (Alamanni, Suebi, Burgundians), Iberia (Visigoths, Suebi and Vandals), Italy (Goths, Vandals, Lombards), Austria and Slovenia (Ostrogoths, Lombards), Ukraine and Moldova (Goths), as well as around Hungary and northern Serbia (Gepids). The I1 found among the Poles (6%), Czechs (11%), Slovaks (6%) and Hungarians (8%) is also the result of centuries of influence from their German and Austrian neighbours. An interesting hotspot is Macedonia (10%), which could be the descendants of the Goths who settled in the Eastern Roman Empire in the 3rd and 4th centuries.“

Ovo za Gote je besmisleno, jer su oni (tačnije Vizigoti) išli isključivo rubom Balkanskog poluostrva, i to dva veka pre dolaska prvih Slovena. Za Gepide bi moglo da ima smisla, jer kada su Avari porobili Gepidsku kraljevinu, to je otvorilo put Slovenima na Balkan. Dobar deo Gepida mogao je da ide sa njima kao roblje (onih Slovena koji su sarađivali sa Avarima), a znamo da su Sloveni posle izvesnog vremena svoje roblje oslobađali i asimilovali.

Pogledajte prilog 255978
Pogledajte prilog 255979

Na drugoj temi http://forum.krstarica.com/showthre...inska-vs-srpska-autohtonistička-škola/page107 postaviosam jedan zanimljiv rad o Hunima, koji mnogo govori o prilikama na Balkanu. Tu je pria o tome, kako su Goti bežeći od Huna naselili Balkan. Teško da je bilo većeg mešanja sa slovenima, obzirom na rivalitet i borbbe za prevlast na prostoru od ev
Panonije, preko Karpata, pa do Krima, a koje su se odvijale u prvoj polovini prvog milenijuma. Ovih 2,9% može biti ostatak staog I1a, sa Balkana.
Nema to nikakve veze sa velkom seobom Slovena, koje, uzgered, nije ni bilo (sloveni su u V veku stigli do Visle i Labe, Vendi su nešto duže na severu).
U izvorima nema nikakve naznake seoba sa severa Evrope, osim pominjanja
Albocene na starim kartama, na severu Banata, koji mogu biti Vendsko pleme Aborita.

Poslednja izmena:

Sve bi ovo moglo da stoji da nam geografija rasprostiranja I1d1 ne govori nešto sasvim drugo. Naime, ova haplogrupa je najzapadnija od svih I1 varijanti, faktički je i nema u dobrom dijelu istočne Njemačke, prostire seu prostorima Holandije, Norveške, Danske, Britanskih ostrva, dakle nikako je nisu mogli donijeti "SLoveni u kontaktu sa Germanima". Normani su mi se činili kao jedino logično rješenje, a veze Srba i Normana kao što rekoh su postojale, i to veoma žive pogotovo sa jugom Italije koji su Normani držali.

Ostrogoti su držali zapadni dio Balkanskog poluostrva nekih šezdesetak godina, i od germanskih naroda tu su još bili Gepidi. Mada o ovom I1 koji nije I1d1 kod Srba još uvijek malo znamo. Teoretski je moguće da je neko od ovih naroda preživio do danas u vidu genetskih linija.

Sve bi ovo moglo da stoji da nam geografija rasprostiranja I1d1 ne govori nešto sasvim drugo. Naime, ova haplogrupa je najzapadnija od svih I1 varijanti, faktički je i nema u dobrom dijelu istočne Njemačke, prostire seu prostorima Holandije, Norveške, Danske, Britanskih ostrva, dakle nikako je nisu mogli donijeti "SLoveni u kontaktu sa Germanima". Normani su mi se činili kao jedino logično rješenje, a veze Srba i Normana kao što rekoh su postojale, i to veoma žive pogotovo sa jugom Italije koji su Normani držali.

Ostrogoti su držali zapadni dio Balkanskog poluostrva nekih šezdesetak godina, i od germanskih naroda tu su još bili Gepidi. Mada o ovom I1 koji nije I1d1 kod Srba još uvijek malo znamo. Teoretski je moguće da je neko od ovih naroda preživio do danas u vidu genetskih linija.

Ali , sa druge strane se kaže da su Vilci - Witzen osnovali naseobine u Belgiji, Holandiji i Welsu. Neki kažu da je i najdugotrajnija dinastija, luksemburška, nastala od njih.

Nisam spominjao Njemce nego me samo zanima slicnost Rusa i Srba posto cesto cujem od srba da spominju ruse i kazu da su im to starija ili slovenska braca.

pa posto su Hrvati izabrali za svoje zastitnike Nemce (sada je jasno da je to zbog velike geneticke slicnosti, kako rece Dr Primorac), Srbi su morali da biraju nekoga ko im nije toliko geneticki blizak ali je zato blizak kulturalno.

Sve bi ovo moglo da stoji da nam geografija rasprostiranja I1d1 ne govori nešto sasvim drugo. Naime, ova haplogrupa je najzapadnija od svih I1 varijanti, faktički je i nema u dobrom dijelu istočne Njemačke, prostire seu prostorima Holandije, Norveške, Danske, Britanskih ostrva, dakle nikako je nisu mogli donijeti "SLoveni u kontaktu sa Germanima". Normani su mi se činili kao jedino logično rješenje, a veze Srba i Normana kao što rekoh su postojale, i to veoma žive pogotovo sa jugom Italije koji su Normani držali. .

Vrlo zanimljivo. Ne verujem da je bilo Normana u Nemanjićkoj Srbiji (kontakta i saradnje je bilo i pre Nemanjića. Jdino ako je neko iz družine Bele Pavlimira bio Norman (LjPD, nije sigurno da je postojao).
Nije nemoguće, ali ne čini mi se preterano verovatnim.
Znamo li koliko je star I1d1?

Vrlo zanimljivo. Ne verujem da je bilo Normana u Nemanjićkoj Srbiji (kontakta i saradnje je bilo i pre Nemanjića. Jdino ako je neko iz družine Bele Pavlimira bio Norman (LjPD, nije sigurno da je postojao).
Nije nemoguće, ali ne čini mi se preterano verovatnim.
Znamo li koliko je star I1d1?

Ali sa hiljadama i hiljadama plaćenika, vitezova, radnika nemačkih ( čak i viteških redova ) na prostorima srpskih država i carstva. godinama i godinama. Mislim da bi trebali i to da uzmemo u obzir. Neko nekoj napravi dete ona il ga zadrži ako ga ne ubiju ili da nekome negde, ili neka prostitutka opet slično i to se tako prenosi...

Poslednja izmena:
Ali sa hiljadama i hiljadama plaćenika, vitezova, radnika nemačkih ( čak i viteških redova ) na prostorima srpskih država i carstva. godinama i godinama. Mislim da bi trebali i to da uzmemo u obzir. Neko nekoj napravi dete ona il ga zadrži ako ga ne ubiju ili da nekome negde, ili neka prostitutka opet slično i to se tako prenosi...
To je mana GG može da se desi da je prisustvo neke HG slučajnost. Ali pokušavamo da nadjemo neku vezu sa migracijama naroda, ako takva veza .postoji Lesandae je izneo tezu da su to Vinčanci, odnosno da je smer migracije supritan, meni se to čini verovatnijim, ali bitan podatak je koliko je ovaj haplotip star.
Pronašao sam.
http://www.myheritage.com/dna-surname-project/Grimaldi
■I1a2 L22/S142 (ex I1d). Il capostipite è vissuto verso il 3.400 a.C.; attualmente tale apl. è presente con il marcatore 617>3 in Danimarca ed Inghilterra; con il marcatore 617<=3 in Norvegia e Svezia. ■I1a2* -
■I1a2a P109 (ex I1d1) Il capostipite è vissuto verso il 2.500 a.C.; attualmente tale apl. è presente in Danimarca, Germania, Inghilterra, Scandinavia, Italia, Spagna, Romania

Znači I1d1 nastao 2500 godina pne.
Nosioci megalitske kulture, koji su krenuli iz Vinče, jedan broj je preživeo u prapostojbini do današnjih dana.

Poslednja izmena:
Kakve veze ima Vinča sa megalitskom kulturom?

I kakve veze ima I1d1 sa Vinčom, ako je I1d1 star 2500 godina, a Vinča 7500 godina. To je razlika od 5000 godina....

Google prevodilac
■ И1а2 Л22/С142 (ек И1д).Родитељ је живео до 3400 пре нове ере, а тренутно АПЛ. је присутан са маркером 617> 3 у Данској и Енглеској, са ознаком 617 <= 3 у Норвешкој и Шведској. И1а2 ■ * -
■ И1а2а П109 (ек И1д1) Родитељ живео 2500 година пре нове ере, а тренутно АПЛ. је присутан у Данској, Немачкој, Енглеској, Скандинавији, Италија, Шпанија, Румунија

Vinča se gasi pre oko 5000 godina.

Hg I, oddnosno atlanski mediteranci smatraju se nosiocima megalitske kulture. Hg I je u zapadnu evropu stigla sa Balkana (lepenski Vir i rana Vinča).
Kakva je veza. Pogledaj sliku Sarmizegetuse Pogledajte prilog 253872

Problem može biti to što je u samoj Vinči došlo do promene stanovništva. Po Kljosovu to su R1a.
Ali pošto Leasandar kaže:
"Ali , sa druge strane se kaže da su Vilci - Witzen osnovali naseobine u Belgiji, Holandiji i Welsu. Neki kažu da je i najdugotrajnija dinastija, luksemburška, nastala od njih. "
Onda...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back