Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Да, штета што нису сви макар општину поријекла навели...ипак се надам да ћемо времено нешто више детаља сазнати и тако распоредити макар оне који се налазе на ”ДНК пројекту”.

Што се тиче сеобе, одговор није једноставан па то препустам експертима...
Preskočio si Bijelića iz Novog Sada R1a;)
Mađarsaka,je, zasigurno komplikovana, mislim da tu mora biti i Belih Srba i Belih Hrvata. Mađari su, verovatno, manjna koja je vladala i nametnula jezik.

Poslednja izmena:
Ово је освежена карта:

25541237.jpg
Kako može i2a1 da bude ni din s ni din N? Mora ili jedno ili drugo?
3 din s ipak u čisto hrvatske krajeve (rijeka,krka,karlovac)

Da li je od Bjelopavlića?

То ми није познато...међутим на ”ДНК пројекту” се види неколико припадника Е хаплогрупе који су поријеклом из Бјелопавлића, првенствено је потребно утврдити којој хаплогрупи братство Бјелопавлића припада, јер ако Бјелопавлиће посматрамо као племе онда је могуће да су по питању генетике шаролики ;), али ако је у питању братсво онда је од пресудног значаја утврдити којој хаплогрупи припадају, што значи утврдити мушку линију тог братства.

Poslednja izmena:
Kako može i2a1 da bude ni din s ni din N? Mora ili jedno ili drugo?
3 din s ipak u čisto hrvatske krajeve (rijeka,krka,karlovac)

Одговор:

DYS448= 19 i manje za South
DYS448= 20 i vise za North

to je zbog onih nekoliko sto imaju DYS448=18

Све док се не утврди ко припада Дин-С или Дин-Н остаје у оној општој И2а1б1...јер за многе тестиране није позната вриједност маркера DYS448 :whistling:.

Одговор:

DYS448= 19 i manje za South
DYS448= 20 i vise za North

to je zbog onih nekoliko sto imaju DYS448=18

Све док се не утврди ко припада Дин-С или Дин-Н остаје у оној општој И2а1б1...јер за многе тестиране није позната вриједност маркера DYS448 :whistling:.

Pa da , ako nisu testiranih na dys448 ne možemo da znamo

Pa da , ako nisu testiranih na dys448 ne možemo da znamo

Да,
познато је међутим да су припадници И2а1б1, јер сам у предходној ”мапи” уписао све под И2а1б1 без разлике ко је Дин-С или Дин-Н, не знам ко је затражио да се види ко којој грани припада, прегледао сам списак и гдје је било могуће утврдио вриједност DYS448 а затим сам ажурнирао мапу...тако да ову што видиш јесте та задња верзија...
Мислиш да треба избрисати са мапе оне за које није познато DYS448?
Ако сам шта случајно погрјешио замолићу те да ми то одмах кажеш...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Да,
познато је међутим да су припадници И2а1б1, јер сам у предходној ”мапи” уписао све под И2а1б1 без разлике ко је Дин-С или Дин-Н, не знам ко је затражио да се види ко којој грани припада, прегледао сам списак и гдје је било могуће утврдио вриједност DYS448 а затим сам ажурнирао мапу...тако да ову што видиш јесте та задња верзија...
Мислиш да треба избрисати са мапе оне за које није познато DYS448?
Ако сам шта случајно погрјешио замолићу те да ми то одмах кажеш...

Kako Si sad podelio je odlično po meni, šteta samo što se nežna mesto za dosta njih testiranih

http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/
Neko je na orginalnoj stranici, sa stanjem od 12 septembra izračunao procente:
Е: 8%
Г: 1%
Х: 1%
И1: 9%
И2а1а: 1%
И2а1б: 49%
Ј2а: 1%
Ј2б: 6%
Н: 1%
Q: 1%
Р1а: 14%
Р1б: 8%
Definitivno nedostaju uža Srbija i Vojvodina.
PS
Po popisu iz 1991 27% populacije opštine Karlovac, činili su Srbi.
tačno, nedostaju istočni krajevi

U narednih nekoliko dana na Srpski DNK Projekat će se dodati još nekih 40 novih prezimena.

Što se crnogorskih i hercegovačkih plemena tiče ona koliko sam uspio da vidim iz dosadašnjih rezultata nisu genetski homogena što se za bratstva unutar njih ne može reći.

Imamo već tri testirana Vasojevića sa E- V13 i mogli bismo već sada izdvojiti vasojevićki haplotip, on ima neke karakteristične vrednosti na pojedinim markerima.
Imamo zatim predstavnika Kuča poznatih kao grupa: Mrnjavčevića, takođe E V13, zatim originalni stari Bjelopavlić takođe E V13. Sve ovo se poklapa sa mojom starom tvrdnjom da su starija bratstva crnogorskih plemena uglavnom starosjedilačkog vlaškog porijekla, a novija srpskog

Što se podjela R1a1 tiče i određivanja podgrupa, nažalost nemam toliko vremena da se detaljno bavim svim haplogrupama, a valjda će i ljudi koji su testirali R1a malo doprinijeti znanjem o svojim haplogrupama. Tako, Mlađo, na tebi je red...

Mene frekvencija haplogrupe I1 kod Srba i njen raspored nimalo ne iznenađuju. Ako se prihvati teorija da su se Srbi na Balkan doselili u 7. veku iz oblasti između Sale i Labe, dakle iz susedstva Nemaca i teritorije koju su oni ranije držali, onda je prirodno da postoji izvestan njihov genetski uticaj, pre svega kroz haplogrupu I1. Naravno, ovo važi za one Srbe koji su se naselili u oblastima od Jadranske obale do današnje zapadne Srbije, i njihove potomke koji su se kasnije raseljavali u druge krajeve. Sa druge strane, za Slovenska plemena koja su u 6. i 7. veku naselila dolinu Morave i današnju istočnu Srbiju i Vojvodinu (Braničevci, Timočani, Moravljani, Bodrići) se pretpostavlja da svi potiču od Bodrića (za Braničevce se to tvrdi sa većom sigurnošću, a za Timočane i Moravljane se pretpostavlja). Kao što znamo, o Bodrićima je najviše pisano kao o stanovnicima oblasti u današnjoj Nemačkoj severno od teritorije Pravih Srba između Sale i Labe (Od Magdeburga do Baltičkog mora). Tvrdi se da su Bodrići veoma bliski Pravim Srbima, da ne pripadaju grupi Zapadnih Slovena (Veneda), i da su i jedni i drugi na to područje došli iz neke druge Slovenske oblasti. U izvorima koje sam čitao nije pisalo odakle su došli u područje današnje Mađarske i na Balkan, da li iz današnje Nemačke ili iz oblasti gde su prethodno bili. Nekako mi je prirodno da su imali put sličan Srbima i da su na Balkan došli iz područja sadašnje Nemačke, pa su i oni verovatno doneli značajnu dozu I1.

Najnovije istraživanje iz Srbije kaže da je frekvencija I1 u Srbiji oko 8% (na Srpskom DNK projektu je 9%). Poređenja radi: Češka 11%, Poljska, Slovačka i Hrvatska po 6%.

Evo slike sa eupedie gde se vidi povišen procenat I1 koji ide dolinom Morave i Vardara do Soluna. Ne znam da li je to posledica navale nekog Nemačkog plemena tim putem, ali mi više liči da su I1 donela slovenska plemena koja su došla iz oblasti susednih Nemcima.
Haplogroup_I1.jpg

Mene frekvencija haplogrupe I1 kod Srba i njen raspored nimalo ne iznenađuju. Ako se prihvati teorija da su se Srbi na Balkan doselili u 7. veku iz oblasti između Sale i Labe, dakle iz susedstva Nemaca i teritorije koju su oni ranije držali, onda je prirodno da postoji izvestan njihov genetski uticaj, pre svega kroz haplogrupu I1. Naravno, ovo važi za one Srbe koji su se naselili u oblastima od Jadranske obale do današnje zapadne Srbije, i njihove potomke koji su se kasnije raseljavali u druge krajeve. Sa druge strane, za Slovenska plemena koja su u 6. i 7. veku naselila dolinu Morave i današnju istočnu Srbiju i Vojvodinu (Braničevci, Timočani, Moravljani, Bodrići) se pretpostavlja da svi potiču od Bodrića (za Braničevce se to tvrdi sa većom sigurnošću, a za Timočane i Moravljane se pretpostavlja). Kao što znamo, o Bodrićima je najviše pisano kao o stanovnicima oblasti u današnjoj Nemačkoj severno od teritorije Pravih Srba između Sale i Labe (Od Magdeburga do Baltičkog mora). Tvrdi se da su Bodrići veoma bliski Pravim Srbima, da ne pripadaju grupi Zapadnih Slovena (Veneda), i da su i jedni i drugi na to područje došli iz neke druge Slovenske oblasti. U izvorima koje sam čitao nije pisalo odakle su došli u područje današnje Mađarske i na Balkan, da li iz današnje Nemačke ili iz oblasti gde su prethodno bili. Nekako mi je prirodno da su imali put sličan Srbima i da su na Balkan došli iz područja sadašnje Nemačke, pa su i oni verovatno doneli značajnu dozu I1.

Najnovije istraživanje iz Srbije kaže da je frekvencija I1 u Srbiji oko 8% (na Srpskom DNK projektu je 9%). Poređenja radi: Češka 11%, Poljska, Slovačka i Hrvatska po 6%.

Evo slike sa eupedie gde se vidi povišen procenat I1 koji ide dolinom Morave i Vardara do Soluna. Ne znam da li je to posledica navale nekog Nemačkog plemena tim putem, ali mi više liči da su I1 donela slovenska plemena koja su došla iz oblasti susednih Nemcima.
Pogledajte prilog 255850

Što se I1 u Srba tiče nedavno sam kontaktirao Nordtvedta i zamolio ga da pogleda srpske I1 haplotipove ne bi li saznao kojoj podgrupi I1 pripadaju. Nordtvedt je pogledao uglavnom duže haplotipove i evo šta je rekao:

"The only long haplotype I see is Merdzan. He is in the I1-T2 Z63+ L1237+ clade which is definitely eastern Europe in its geography.The 7 at 459a and 23 at 390 are modality indicators on 37 markers for T2 clade"

"There are two more that I can think of. M227+ seems to be eastern Europe oriented --- but so far quite small in quantity.And there is the I1-P which is strongly associated with Poland, Prussia, Pomerania --- that's sort of eastern Europe. If I1 originated somewhere in north Germany, then what I1 got to eastern Europe would mainly be from migrations of Germanic peoples into eastern Europe which seem to have happened mainly in historic era. By the time of those migrations the Germanics may have been more mixed in
their y haplogroup components.It would be interesting to find an I1 clade very old in variance and definitely associated geographically with eastern Europe. That might
undermine the hypothesis that I1 was founded in north Germany."

"One of those two you list is I1-EE with 10 at 426, and the other is I1d1 P109+ which stands better chance being from Scandinavia or north Germany originally."

Kao što se vidi iz priloženog imamo više zastupljenih grana I1 kod nas, tj. nisu svi istog porijekla. Barilović iz Hrvatske, očigledno pripada grani I1-EE, Barać je I1d1 P109+, dok je Merdžan I1-T2 Z63+ L1237+ za koju sam Nordtvedt kaže da je istočnoevropska.

Nažalost nije komentarisao haplotip Macure za koji mi se čini da je ključan za srpski I1. Ja sam već prije pisao o vezi Macura sa plemenom Macura u Poljskoj, jer ima poklapanja sa dosta poljskih haplotipova koji su I1. U Crnoj Gori u oblasti Bratonožića i Vasojevića Macure su poznate kao ostaci starog stanovništva. Postoje dvije mogućnosti za Macure, ili su ostaci prvih Slovena koji su se prije Srba naselili na Balkan u 6.vijeku (ne zaboravimo da Porfirogenit pominje taj smjer migracija iz Poljske kada govori o Licikama i Viševiću sa Visle) ili su ostaci još starijih na tlu Dalmacije Gota. Ja sam prije za prvu varijantu. Oni su u svakom slučaju stariji sloj i od Srba (I2a1b1 Dinaric South) i od Vlaha (E- V13) na prostoru Crne Gore. Macurama kojih više nema u Crnoj Gori, ali ih ima u Dalmaciji bi mogle da budu srodne dalmatinske porodice koje su takođe I1 i slave Aranđelovdan kao Bačko i Marinković.

S obzirom da haplotip Merdžana i Macura uopšte nije dalek (na 12 markera im je identičan), a da je Nordtvedt Merdžana (katolik iz istočne Hercegovine) svrstao u istočnoevropsku grupu I1 T2 Z63+ L1237+ onda je to sasvim vjerovatno i haplogrupa Macura što bi objasnilo njihovu vezu sa Macurama u Poljskoj. Isto tako Merdžan je srpsko prezime u Dalmaciji zabilježeno baš u Ravnim Kotarima i Bukovici u kojima žive i Macure.

O poljskim Macurama
http://en.wikipedia.org/wiki/Masurians

Poslednja izmena:
A sada jos malo biologije, sta je u stvari hromozom i gde se nalazi?

cell.jpg

Свака особа има 23 пара хромозома који садрже све генетске информације наслеђене од родитеља. Хромозоми су формирани у тренутку зачећа преко кросинговера (укрштања), узимајући половину мајчиних хромозома и половину од оца. Шта од којег родитеља се добија у наследство је ствар лутрије.

У овој лутрији није укључен само један од хромозома: мушки хромозом - Y он се у целости преноси са оца на сина као штафета. Треба напоменути да код жена тог хромозома уопште нема.

y.gif

duže vremena čitama ovu zanimljivu temu
pa bi volio da mi ovi znalci malo pojasne neke stvari
dakle, ukupno ima 30.000 gena, da li su oni raspoređeni u ovih 23 hromosoma podjednako,
da li svaki hromosom sadrži jednu DNK, koja je kako kažu duga oko 2 metra kada bi se razvila
ili oni svi zajedno čine jednu DNK, a ako čine da li su onda povezani, pa tako svi zajedno su jedna DNK ili nius međusobno povezani
koliko jedan gen sadrži parova baza kojih kažu ima 3 milijarde
i da li u svakom genu je podjenak broj parova baza ili su različiti
dakle, ovo su neka osnovna pitanja za bolje razimijevanje čitave tematike
hvala

Na žalost, u Srpskom DNK projektu ima veoma malo ljudi iz Pomoravlja, Braničeva, Timočke Krajine, Istočne i Južne Srbije. Oni za koje je ustanovljeno da su I1 su većim delom iz Južne Hrvatske i Hercegovine. Bilo bi zanimljivo videti kakva je I1 u pomenutim područjima Srbije gde je, prema karti sa Eupediae, frekvencija I1 povišena u odnosu na okolne krajeve. Ono što je sigurno je da je ta povišena frekvencija svakako rezultat prolaska/boravka nekog naroda sa više I1, Gota ili Slovena iz graničnih krajeva sa Nemcima (još verovatnije sa severa Nemačke, sa Nemačke obale Baltičkog mora). A ono što je meni zanimljivo je i to da, i pored brojnih migracija u ovom području (stanovnici iz ovih oblasti su Srpskim seobama odlazili na sever, a doseljavali su se drugi iz Stare Srbije i zapadnih srpskih prostora), nivo I1 je ostao relativno visok.

duže vremena čitama ovu zanimljivu temu
pa bi volio da mi ovi znalci malo pojasne neke stvari
dakle, ukupno ima 30.000 gena, da li su oni raspoređeni u ovih 23 hromosoma podjednako,
da li svaki hromosom sadrži jednu DNK, koja je kako kažu duga oko 2 metra kada bi se razvila
ili oni svi zajedno čine jednu DNK, a ako čine da li su onda povezani, pa tako svi zajedno su jedna DNK ili nius međusobno povezani
koliko jedan gen sadrži parova baza kojih kažu ima 3 milijarde
i da li u svakom genu je podjenak broj parova baza ili su različiti
dakle, ovo su neka osnovna pitanja za bolje razimijevanje čitave tematike
hvala

Pozdrav i dobrodosao!

Pa tisucu mu vafli, Krusko, zar nije bilo moguce malo "prosvrljati" po recimo vikipediji i pronaci odgovore na ta pitanja? Evo, ja ti savetujem da potrosis nekih sat vremena i da pronadjes odgovore na sva pitanja pa nam ih lepo prezentujes. Na taj nacin ces i ti vise da naucis, veruj mi.

Ja ti dajem odgovor za hromozom a ti nastavi sa istalim....

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Kromosom

Poslednja izmena:
Na žalost, u Srpskom DNK projektu ima veoma malo ljudi iz Pomoravlja, Braničeva, Timočke Krajine, Istočne i Južne Srbije. Oni za koje je ustanovljeno da su I1 su većim delom iz Južne Hrvatske i Hercegovine. Bilo bi zanimljivo videti kakva je I1 u pomenutim područjima Srbije gde je, prema karti sa Eupediae, frekvencija I1 povišena u odnosu na okolne krajeve. Ono što je sigurno je da je ta povišena frekvencija svakako rezultat prolaska/boravka nekog naroda sa više I1, Gota ili Slovena iz graničnih krajeva sa Nemcima (još verovatnije sa severa Nemačke, sa Nemačke obale Baltičkog mora). A ono što je meni zanimljivo je i to da, i pored brojnih migracija u ovom području (stanovnici iz ovih oblasti su Srpskim seobama odlazili na sever, a doseljavali su se drugi iz Stare Srbije i zapadnih srpskih prostora), nivo I1 je ostao relativno visok.

Karta sa eupedije svakako ne može biti referenca (i one se rade na osnovu nekih istraživanja) već samo relevantna istraživanja, a ne postoji ni jednoistraživanje koje je posebno tretiralo populaciju doline Morave ili Braničeva, tako da tu povećanu koncentraciju I1 na eupedijinoj karti možemo pripisati samo umjetničkoj slobodi autora.

A sad da vidimo podatke o I1 iz studija koje su dosada tretirale naše područje. Što se tiče Srba stvar je sledeća:

srpska-genetika-page-001.jpg

Y-DNK-istraživanje.jpg

A ono što je interesantno jeste poslednja studija vezana za Srbiju koja je razdvojila srpski I1 na I1 opšti i I1d1 (P109+) gdje I1d1 (P109+) preovladava sa 4,9% u odnosu na ostali I1 koji je 2,9%. I1d1 je klasični sjevernjački I1, kojeg bismo mogli vezati za Normane, jer ga ima dosta i na britanskim ostrvima, ali i u Italiju i priobalju La manša i Sjevernog mora. Sem toga Grimaldijevi, kneževi Monaka pripadaju ovoj haplogrupi, a oni vode porijeklo od Normana (Grimwald). Ne treba da nas čudi značajno prisustvo ove haplogrupe među Srbima uzimajući u obzir normanske države u južnoj Italiji i u Albaniji gdje su Normani usko bili povezani i sa Nemanjićima.

Na Srpskom DNK Projektu kao testiran I1d1 (P109+) , a i sam Nordtvedt ga je tako definisao pojavljuje se Barać, Srbin iz Hrvatske. Postoji još jedno srpsko prezime Odavić iz Imotskog koje nije uneseno, a koje je isto I1d1 (P109+).

Uzimajući sve ovo u obzir jasno je da I1 na našim prostorima može biti iz najmanje tri izvora: gotskog, slovenskog (možda dalje takođe germanskog) i normanskog. Veći broj testiranih pojedinaca i veći broj testiranih markera bi upotpunili sliku.

Inače Srbi u Srbiji imaju generalno više I1 nego Srbi u Bosni (ne znamo doduše ništa za Srbe u Hercegovini) sudeći po gornjim istraživanjima, ali većina I1 iz Srbije su baš iz zapadne Srbije. Ne treba smetnuti s uma ni velik broj ljudi sa I1 haplotipom iz sjeverne Dalmacije i Like (za njih nije bilo odvojene studije).

Poslednja izmena:
http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/
Neko je na orginalnoj stranici, sa stanjem od 12 septembra izračunao procente (slučajno se zove Mladjo):
Е: 8%
Г: 1%
Х: 1%
И1: 9%
И2а1а: 1%
И2а1б: 49%
Ј2а: 1%
Ј2б: 6%
Н: 1%
Q: 1%
Р1а: 14%
Р1б: 8%
Definitivno nedostaju uža Srbija i Vojvodina.
PS
Po popisu iz 1991 27% populacije opštine Karlovac, činili su Srbi.
Hungary 2009 (I1b je I2)
Pogledajte prilog 255817
http://dienekes.blogspot.com/2009/02/forensic-study-of-hungarian-y.html

Везано за ову Мађарску Р1а...да ли је познато којој грани припадају? Z280 или M458? Carpathian или Northern или нешто треће?

.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back