Mene frekvencija haplogrupe I1 kod Srba i njen raspored nimalo ne iznenađuju. Ako se prihvati teorija da su se Srbi na Balkan doselili u 7. veku iz oblasti između Sale i Labe, dakle iz susedstva Nemaca i teritorije koju su oni ranije držali, onda je prirodno da postoji izvestan njihov genetski uticaj, pre svega kroz haplogrupu I1. Naravno, ovo važi za one Srbe koji su se naselili u oblastima od Jadranske obale do današnje zapadne Srbije, i njihove potomke koji su se kasnije raseljavali u druge krajeve. Sa druge strane, za Slovenska plemena koja su u 6. i 7. veku naselila dolinu Morave i današnju istočnu Srbiju i Vojvodinu (Braničevci, Timočani, Moravljani, Bodrići) se pretpostavlja da svi potiču od Bodrića (za Braničevce se to tvrdi sa većom sigurnošću, a za Timočane i Moravljane se pretpostavlja). Kao što znamo, o Bodrićima je najviše pisano kao o stanovnicima oblasti u današnjoj Nemačkoj severno od teritorije Pravih Srba između Sale i Labe (Od Magdeburga do Baltičkog mora). Tvrdi se da su Bodrići veoma bliski Pravim Srbima, da ne pripadaju grupi Zapadnih Slovena (Veneda), i da su i jedni i drugi na to područje došli iz neke druge Slovenske oblasti. U izvorima koje sam čitao nije pisalo odakle su došli u područje današnje Mađarske i na Balkan, da li iz današnje Nemačke ili iz oblasti gde su prethodno bili. Nekako mi je prirodno da su imali put sličan Srbima i da su na Balkan došli iz područja sadašnje Nemačke, pa su i oni verovatno doneli značajnu dozu I1.
Najnovije istraživanje iz Srbije kaže da je frekvencija I1 u Srbiji oko 8% (na Srpskom DNK projektu je 9%). Poređenja radi: Češka 11%, Poljska, Slovačka i Hrvatska po 6%.
Evo slike sa eupedie gde se vidi povišen procenat I1 koji ide dolinom Morave i Vardara do Soluna. Ne znam da li je to posledica navale nekog Nemačkog plemena tim putem, ali mi više liči da su I1 donela slovenska plemena koja su došla iz oblasti susednih Nemcima.
Pogledajte prilog 255850