Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mala analiza... 3/4 nosilaca haplogrupe I2a1 su Din-S tipa. Ostala 1/4 otpada na sledeca prezimena:

МАКСИМОВИЋ Београд, Србија

ПАНТЕЛИЋ Србија
ТЕНЖЕРА
ВУЈЧИЋ Смедеревска Паланка, Србија

ПОТКРАЈАЦ Хрватска

КЛАНДЕР Драганић, Хрватска

ГЛУМАЦ
АЋИМОВИЋ Ужице, Србија
КЉАЈИЋ Кореница, Хрватска

ВРАЊЕШЕВИЋ Ботајица, Модрича, Босна и Херцеговина

Ovaj prosek od 75% nosilaca Din-S je za nekih 10% veci od proseka koji smo imali u istrazivanju za Srbiju iz 2010.

Zanimljivo je prezime Glumac koje na DYS448 ima retku vrednost 21

DA, i meni je taj Glumac iznenadio sa DYS448 21.
Kod Din N nema Hercegovaca i Crnogoraca u ovoj listi.

Мало свежих информација из свијета Р1а хаплогрупе, изгледа да ће нови СНП Л1280 бити заједнички за групу 5.М6*/5.M6A:

R1a1a.jpg

Извор: https://i1127.photobucket.com/albums/l625/ft-d/R1a1a.jpg

Poslednja izmena:
Mala analiza... 3/4 nosilaca haplogrupe I2a1 su Din-S tipa. Ostala 1/4 otpada na sledeca prezimena:

ПАНТЕЛИЋ Србија
ТЕНЖЕРА

ПОТКРАЈАЦ Хрватска

ГЛУМАЦ
АЋИМОВИЋ Ужице, Србија

Ovaj prosek od 75% nosilaca Din-S je za nekih 10% veci od proseka koji smo imali u istrazivanju za Srbiju iz 2010.

Ovo nije statistički uzorak.
Jednostavno, nekim ljudima je više stalo da istraže poreklo a nekima manje.
Iapak ima nekih zanimljivih detalaja, npr priličan broj onih koji imaju I1.
Nisam baš ulazio u suštinu, ima li ko starije I2 tipove i starije R1a tipove?

Poslednja izmena:
Ovo nije statistički uzorak.
Jednostavno, nekim ljudima je više stalo da istraže poreklo a nekima manje.
Iapak ima nekih zanimljivih detalaja, npr priličan broj onih koji imaju I1.
Nisam baš ulazio u suštinu, ima li ko starije I2 tipove i starije R1a tipove?

Uzorak je dovoljno reprezentativan, ako cemo posteno. Ne verujem da je pripadnicima neke haplogrupe viste stalo da istraze poreklo nego drugima, tim vise sto oni do testiranja i ne znaju kojoj haplogrupi pripadaju :)

"Stariji" I2, kao i R1a ne postoje kod Srba koji su ostavili podatke u javnom dostupu.

Prezime Glumac je bilo cesto prezime u Lici i Krbavi. Mislim da je dalje poreklo iz Hercegovine, u Srbiji selo Glumac kod Kosjerica.

Evo sta kazu Hrvati

Podrjetlo
Glumci su podjednako Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Dubrovnika i Srbi (okolica Gospića). Prema drugim izvorima Glumci su podrijetlom iz Crne Gore. Razmjerno najviše Glumaca u proteklih sto godina rođeno je u Liscu kraj Dubrovnika, gdje se svaki šesti stanovnik prezivao Glumac. U Hrvatskoj danas živi oko petsto Glumaca u oko dvjesto domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno devetsto, pa se njihov broj do danas čak prepolovio. Migracije
Najveća dva migracijska pravca Glumaca u prošlom stoljeću zabilježena su iz Perušića u Rijeku te iz Dubrovačkog Primorja u Dubrovnik.

Uzorak je dovoljno reprezentativan, ako cemo posteno. Ne verujem da je pripadnicima neke haplogrupe viste stalo da istraze poreklo nego drugima, tim vise sto oni do testiranja i ne znaju kojoj haplogrupi pripadaju :)

"Stariji" I2, kao i R1a ne postoje kod Srba koji su ostavili podatke u javnom dostupu.

Recimo da je Crnogorcu važnije da zna "od kojih je" od nekom Lali.
Generalno, ljudi koji dolaza sa prostora gde je srpstvo ugroženo, više su posvećni pitanju porekla, nego oni koji žive na prostoru gde ne postoji ta vrsta pritiska.

Poslednja izmena:

ПАНТЕЛИЋ Србија
ТЕНЖЕРА

ПОТКРАЈАЦ Хрватска

ГЛУМАЦ
АЋИМОВИЋ Ужице, Србија

Šta to znači?
Ja volim hrvatskog književnika Glumca (porijeklom je iz Srbije), njegovo najpoznatije djelo je Zagrepčanka!

Da li je moguće (možda ću da lupim sad) da su ova manjina I2a1 potomci starosjedilaca Balkana, a da je ostatak (DIN-S) uglavnom doseljen u 6. i 7. vijeku?

Гајићи и Видовићи припадају Р1а1а1 ”5.M6* Z280+ Northern type, cluster M6”...за остале не знам.
Очекује се СНП Л1280+ за наведена презимена.

Da li ima negde na netu da za sve grupe bude navedeno koja ja je mutacija (promena vrednosti DYS-a) uzorak nove grupe ? Ja sam prema family tree DNA tabelama bio probao da klasifikujem testirane R1b, za polovinu je jasno da su ne-keltskog porekla, odnosno da nisu dosli sa keltima ili germanima neke predhodne migracije do Evrope, a za drugo polovinu nikako ne uspem (verovatno neznam) kako da ih svrstam, jer pod istim vrednosti, nalaze se osobe u raznim grupama. Ima jedan od njih 8 R1b koji pripada siptarskom cluster-u.

A nije mi bas jasno, sta zoves northern type, pod grupu od Z280 ?

Šta to znači?
Ja volim hrvatskog književnika Glumca (porijeklom je iz Srbije), njegovo najpoznatije djelo je Zagrepčanka!

Da li je moguće (možda ću da lupim sad) da su ova manjina I2a1 potomci starosjedilaca Balkana, a da je ostatak (DIN-S) uglavnom doseljen u 6. i 7. vijeku?

Cela prica oko Glumaca je pocela zbog neobicne vrednosti markera DYS448=21. Sada sam proveravao, citava 4 coveka imaju ovu vrednost markera. Pri tome, 2 su Englezi, 1 je Ukrajinac i ovaj Glumac, koji je (pretpostavljam) Hrvat.

Vremenska razlika u starosti predaka DIN N i Din S je nekih 500 godina. Ne mogu biti starosedeoci Balkana ne samo zbog starosti vec i zbog svoje distribucije siroooom prostora gde su ziveli Sloveni.
Glumac bi jednostavno mogao da se upise medju "najstarije" I2a i to je to.

Da li ima negde na netu da za sve grupe bude navedeno koja ja je mutacija (promena vrednosti DYS-a) uzorak nove grupe ? Ja sam prema family tree DNA tabelama bio probao da klasifikujem testirane R1b, za polovinu je jasno da su ne-keltskog porekla, odnosno da nisu dosli sa keltima ili germanima neke predhodne migracije do Evrope, a za drugo polovinu nikako ne uspem (verovatno neznam) kako da ih svrstam, jer pod istim vrednosti, nalaze se osobe u raznim grupama. Ima jedan od njih 8 R1b koji pripada siptarskom cluster-u.

Pusticu Mladjana da ti odgovori na ovaj drugi deo pitanja

A za prvi deo, Ako pratis tabelu sa sajta ISOGG, ne mozes da omasis....

http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpR.html
http://dgmweb.net/DNA/SNPcharts/R1b_current.html

ovo je nesto starije ali valja:

r_tree.png

r1b-phylo.png

y-chrr-tree2.png

Ova zelena linija su R1b crnci :)

Cela prica oko Glumaca je pocela zbog neobicne vrednosti markera DYS448=21. Sada sam proveravao, citava 4 coveka imaju ovu vrednost markera. Pri tome, 2 su Englezi, 1 je Ukrajinac i ovaj Glumac, koji je (pretpostavljam) Hrvat.

Vremenska razlika u starosti predaka DIN N i Din S je nekih 500 godina. Ne mogu biti starosedeoci Balkana ne samo zbog starosti vec i zbog svoje distribucije siroooom prostora gde su ziveli Sloveni.
Glumac bi jednostavno mogao da se upise medju "najstarije" I2a i to je to.

Mislis najstari I2a1 din N ? Podsetime koja promena kojeg DYS stvara I2a1 din ?

R1a1a Z280+ Northern 5.M6* (cyan) / 5.M6A (purple)
r1a1az280northern5m65m6.png

Извор: R1a1a and Subclades project

Објашњење:

The Ib type (or subcluster M6 of R1a-Z280)
The red, purple and cyan pins correspond to relatively secure members of the Ib clade (ie. those with longer haplotypes or those with some very specific signatures). The purple pins denote members of the characteristic subcluster with DYS390=26. The green pins correspond to another potential subbranch with DYS438=12. The cyan (light blue) pins stand for those Y67 haplotypes that show ancestral DYS520=21 value, instead of the derived DYS520=20 value that is typical for the major subcluster of the Ib type that encompasses all red and purple pins.

The yellow pins correspond to less secure (ie. too short) Ib-like haplotypes.

The pins with dots corespond to the current members of the FTDNA project "R1a1a and Subclades"

Ово је преписка из једног мејла од администратора пројектa "R1a1a and Subclades":

The Z280 branch includes five known SNP-defined sub-branches (P278.2, L365, L366, L784 and Z92) but you don't belong to any of them, as they all cover less than 50% of all Z280 members. Based on both SNP and STR results, we divide the entire Z280 branch into many specific categories (clades/clusters). It seems that all these small Z280+ categories can be grouped into three major potential sub-branches of Z280, namely:
1) the Z92 branch (categories 6.A, 6.B, 6.C and all derived subcategories) - about 30% of all Z280
2) the potential "DYS464a=13" branch (categories from 5.J to 5.N, including our 5.M6) - about 50% of Z280
3) the potential Carpathian branch (categories 5.O and 5.Q, plus possibly 5.P) - about 20% of Z280

The potential "DYS464a=13" branch, to which we both belong, is divided into many subclusters. It also encompasses three SNP-defined sub-branches, namely L365 (or 5.K), L366 (or 5.J3) and L784 (or 5.M2). Our cluster (5.M6) is a member of a broad category M (or 5.M, Northern) but please remember that this particular large grouping is net a very secure one (as it is not defined by any specific SNP marker) and we cannot be fully confident that 5.M6 is more closely related to 5.M1 or 5.M3 than it is to for example 5.J1, 5.K1, 5.L6 or 5.N. All we can say at the moment is that all haplotypes grouped in the 5.M6 cluster share a common ancestor and correspond to a separate sub-branch of Z280 that seems to be most closely related to other well-defined clusters from the broad category 5.M (Northern), including 5.M1, 5.M2, 5.M3, 5.M4 and 5.M5.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back