Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nikada? Ne bih se složio. Postoji svakako prostora da se, u određenom kontekstu, možemo služiti imenima. Pa baš kod jednog profesora koji me je podučavao, jedno od glavnih stvari koje smo činili jeste analiza popisa, oslanjajući se na imena (popisivanje Turaka i Srba u jednom selu, recimo). Naravno da drugi činioci tu pomažu, recimo religijske razlike, koje su značajno doprinijele u formiranju etničkih identiteta i uopšte razgraničavanja susjednih etnosa, ali po ovom tvom ispade da je potpuno neupotrebljivo. :eek:

A baš tako vrlo dobro možemo pratiti recimo islamizaciju pojedinih sela baš recimo u krajevima Raške i prateći po imenima vidimo kako srpsko selo postaje tursko (svakojaka asimilacija se može kroz generacije tako pratiti).

Svjestan sam svakako vrlo značajnih problema koji postoje pri tome, stoga bi stvari trebalo uzimati sa rezervom, ali bih odbaciio da se nikada ne smemo čak ni oslanjati na to!

"U spiskovima stanovnika pojedinih sela ili katuna, kakvih ima prilično u poveljama Nemanjića, ima mnogo primera da su upisani članovi triju generacija: ded, sin i unuk, pa da predak nosi romansko a potomak srpsko ime, kao i obratno, i da neki od rođene braće nosi srpsko, a drugi romansko ime. Pregledavši sva imena iz Dečanske povelje, koja sadrži najviše ličnih imena, Stanoje Stanojević je utvrdio da je netačno i pogrešno mišljenje (koje su među ostalim delili i Stojan Novaković i Konstantin Jiriček) da lična imena u poveljama srednjeg veka obeležavaju i narodnost dotične osobe, odnosno dsa je svaki čovek sa vlaškim imenom u starim dokumentima po narodnosti Vlah, a svaki sa arbanaškim imenom Arnautin. Pošto je izneo kakvih je sve moglo biti kombinacija u davanju srpskih i stranih imena po generacijama, Stanojević je došao do zaključka, koji je jedini i opravdan, da : 'lična imena u našim srednjovekovnim spomenicima ne mogu se ni u kom slučaju uzeti kao podaci na osnovu kojih se može pouzdano obeležiti narodnost dotične osobe'.
Pokojni Stanojević nije, međutim, ulazio u pitanje otkuda strana, osobito romanska, imena kod ljudi po selima i katunima srednjovekovne Srbije."

Milenko S. Filipović, "Struktura i organizacija srednjovekovnog katuna"- Simpozijum o srednjovjekovnom katunu odrzan 24. i 25. novembra 1961. godine, strana 53.

Naravno da se imena ne smiju zanemarivati i ponekad mogu biti korisna za određivanje etničke i narodonosne pripadnosti, ali bojim se i da ne u potpunosti i za period srednjeg vijeka u Srbiji. To pogotovo važi za slovenska imena, jer su njih nosili i djelimično ili u potpunosti poslovenjeni starosjedioci.

Na osnovu čega pretpostavljaš da su Nemanjići vjerovatno I2a? Što ne bi bili E1b, R1b ili recimo J? Zar Nemanja nije najvjerovatnije Vukanov potomak, a Vukan je bio dioklitijski plemić kome je Bodin dao na upravu Rašku? A osnovano pretpostavljamo da su danas na prostoru te nekadašnje Dioklitije dominantne haplogrupe E1b, razni tipovi J, R1b, a naravno ima i I2a, I1, R1a i G haplogrupe.
Mi nemamo nikakvih indicija koje su haplogrupe mogli biti Nemanjići - podjednako su mogli biti nosioci bilo koje haplogrupe koja je danas prisutna na našim balkanskim prostorima.
Da mi ipak sačekamo da se razjasni dioklitski E1b? Jer postoji jedan, M78 za koga se zna da je bio tu pre " vremena dolaska Slovena", a ovaj drugi, V13 je mogao da dođe i od 1390 do 1830.

Kad smo vec oko imena, primetio sam da ljudi sa pocetnim slovima prezimena Sto... ili Sta... poticu sa juga Srbije. I sve se vrti oko nekog stojanja, stajanja ili slicno. Stanojevic, Stojadinovic, Stojkovic i slicno. Pa sam onda tako sretao ljude i kad cujem nesto tako kazem da im porodica potice sa juga Srbije verovatno i onda dobijem odgovor " Otkud znas ?" zacudjeno... Tako sam proverio i u praksi. Ne znam u cemu je fora i odakle to.

Mozda geneticki i istorijski ima neki razlog za nazive tih familija ... ?!

Da mi ipak sačekamo da se razjasni dioklitski E1b? Jer postoji jedan, M78 za koga se zna da je bio tu pre " vremena dolaska Slovena", a ovaj drugi, V13 je mogao da dođe i od 1390 do 1830.

Slažem se. Samo što i nije morao eventualni V13 da dođe poslije 1390. godine već i nešto ranije - Arbanase u Zeti nalazimo u dokumentima u XIII vijeku, i to na više mjesta. Ali nije poenta samo u vezi E1b - imamo i druge haplogrupe u ne tako malom opsegu - nosioca haplogrupe J imamo oko 10%, R1b takođe oko 10%, I1 nešto preko 5%, a ostalih haplogrupa nekarakterističnih za Slovene oko 9% (po do sada jedinom istraživanju za Crnu Goru - Mirabel).

Dobro uvo ili se samo po uvu vidi ko je koja haplogrupa.

Zasto uvek moras da banalizujes stvari? Napisali su za uho ali niko ne namerava da odredjuje haplogrupu po obliku uha. Videcemo na kojem hromozomu lezi oblik glave i usana. Ja za sada imam dosta jake indicije da je rec o y hromozomu.

Uzgredno pitanje.... koja je ovo haplogrupa i koja je nacionalnost u pitanju?

%3E
404667_10150505866170703_559490702_9244669_1528756742_n.jpg
536834_10150689871530703_559490702_9807629_1716931918_n.jpg

"Где је гусара ту је, разумљиво, и робља, посебно црнопутог. И гусари су се, по угледу на добар део Европе, бацили у ту уносну трговину. За кукуруз и дрво из Албаније у лукама од Алжира до Порт Саида куповали су робу егзотичног изгледа и продавали је и у Улцињу. Из оскудних података који су сачувани до данас зна се да су робови из разних крајева Северне Африке углавном радили на имању или као послуга, и били су јединица за мерење богатства али и угледа својих власника.
Утешно је, ако је до тражења утехе, да црнци у Улцињу нису целог живота остали робови. Након извесног броја година или каквог срећног догађаја у породици, господари су их ослобађали и давали им на коришћење неку кућицу или део имања. Међу правилима која су се овде одувек поштовала кад су у питању били црни робови спада и обавеза да деца такозваних слободњака од рођења буду слободна. Тако су у Улцињу постојале две категорије црнаца: слободњаци и робови. Ови први су се препознавали и по обавезном презимену Арап, док су други носили презимена својих господара."

Zasto uvek moras da banalizujes stvari? Napisali su za uho ali niko ne namerava da odredjuje haplogrupu po obliku uha. Videcemo na kojem hromozomu lezi oblik glave i usana. Ja za sada imam dosta jake indicije da je rec o y hromozomu.

Uzgredno pitanje.... koja je ovo haplogrupa i koja je nacionalnost u pitanju?

%3E
404667_10150505866170703_559490702_9244669_1528756742_n.jpg
536834_10150689871530703_559490702_9807629_1716931918_n.jpg

Ja tvrdim da je to nemoguce.

Inace tesko da su usne i oblik glava na Y kromosomu posto se to izmedju muskarca i zene i ne razliku mnogo na pocetku pre sto ne dodje testestoron u igru, pitanje je koliko je samo jedan kromosom zasluzan i jos faktor raznih hormona i.t.d.

Poslednja izmena od moderatora:
Ja tvrdim da je to nemoguce.

Inace tesko da su usne i oblik glava na Y kromosomu posto se to izmedju muskarca i zene i ne razliku mnogo na pocetku pre sto ne dodje testestoron u igru, pitanje je koliko je samo jedan kromosom zasluzan i jos faktor raznih hormona i.t.d.

Брате драги, када ће се људи научити да стављају велике фотографије у спојлере када цитирују неки пост. Не говорим за претходни пример него уопште.... због прегледности.

Баш ме занима ко ће покушати да погоди хаплогрупу код овог младића.

lik je koliko se secam sa nekog foruma Norvezanin :P

a halpogrupe i antropoloski fenotipi uopste nisu uslovljene jedno drugim

Pa i naveo sam ovaj primer da bi pokazao kako je sve vrlo relativno.

Da, tip je Norvezanin i nosilac je haplogrupe J2b.
U nas je prva asocijacija na ovu haplogrupu- Mala Azija. Covek ima elemente fenotipa svojstvene za jug Evrope ali je poprimio mnogo od skandinavskog fenotipa usled desetina generacija mesanja.

Na osnovu čega pretpostavljaš da su Nemanjići vjerovatno I2a? Što ne bi bili E1b, R1b ili recimo J? Zar Nemanja nije najvjerovatnije Vukanov potomak, a Vukan je bio dioklitijski plemić kome je Bodin dao na upravu Rašku? A osnovano pretpostavljamo da su danas na prostoru te nekadašnje Dioklitije dominantne haplogrupe E1b, razni tipovi J, R1b, a naravno ima i I2a, I1, R1a i G haplogrupe.
Mi nemamo nikakvih indicija koje su haplogrupe mogli biti Nemanjići - podjednako su mogli biti nosioci bilo koje haplogrupe koja je danas prisutna na našim balkanskim prostorima.

Били су високи растом што је типично за староевропљане. Није неки разлог али је најреалнија могућност.

Док се неко из лозе Немањића не тестира овде можемо само нагађати којој хаплогрупи припада...староевропљани су можда и били високи, али се питам због чега све остале изостављати, једино ако су били сви остали патуљасти па их са разлогом не треба урачунавати ;-)...

Poslednja izmena:
Pa i naveo sam ovaj primer da bi pokazao kako je sve vrlo relativno.

Da, tip je Norvezanin i nosilac je haplogrupe J2b.
U nas je prva asocijacija na ovu haplogrupu- Mala Azija. Covek ima elemente fenotipa svojstvene za jug Evrope ali je poprimio mnogo od skandinavskog fenotipa usled desetina generacija mesanja.

Misliš norveški državljanin sa kavkaskim poreklom? Ne bih rekao da se Norvežanin preziva Akamaid.

Ovaj srpski projekat je stvar od velikog znacaja. Za jedno godinu dana cemo imati mnogo vise informacija koje ce omoguciti izvodjenje mnogo preciznijih zakljucaka.

Evo preseka svih haplogrupa sa sajta

Е: 8%
Г: 1%
Х: 1%
И1: 9%
И2а1а: 1%
И2а1б: 49%
Ј2а: 1%
Ј2б: 6%
Н: 1%
Q: 1%
Р1а: 14%
Р1б: 8%

Kako sto se vidi, bukvalno svaki drugi covek nosi haplogrupu I2a1.

Ovaj srpski projekat je stvar od velikog znacaja. Za jedno godinu dana cemo imati mnogo vise informacija koje ce omoguciti izvodjenje mnogo preciznijih zakljucaka.

Evo preseka svih haplogrupa sa sajta

Е: 8%
Г: 1%
Х: 1%
И1: 9%
И2а1а: 1%
И2а1б: 49%
Ј2а: 1%
Ј2б: 6%
Н: 1%
Q: 1%
Р1а: 14%
Р1б: 8%

Kako sto se vidi, bukvalno svaki drugi covek nosi haplogrupu I2a1.

Pozdrav, nisam bio tu jedno vreme

Da 1/2 su I2a1 ( i to vecinom din S) ali su ogroman deo testiranih poreklom zapadno od Drine. Jedina velika razlika sa dosadasnjim podacima je jako manji udeo E1b.

Mala analiza... 3/4 nosilaca haplogrupe I2a1 su Din-S tipa. Ostala 1/4 otpada na sledeca prezimena:

МАКСИМОВИЋ Београд, Србија

ПАНТЕЛИЋ Србија
ТЕНЖЕРА
ВУЈЧИЋ Смедеревска Паланка, Србија

ПОТКРАЈАЦ Хрватска

КЛАНДЕР Драганић, Хрватска

ГЛУМАЦ
АЋИМОВИЋ Ужице, Србија
КЉАЈИЋ Кореница, Хрватска

ВРАЊЕШЕВИЋ Ботајица, Модрича, Босна и Херцеговина

Ovaj prosek od 75% nosilaca Din-S je za nekih 10% veci od proseka koji smo imali u istrazivanju za Srbiju iz 2010.

Zanimljivo je prezime Glumac koje na DYS448 ima retku vrednost 21

Pozdrav, nisam bio tu jedno vreme

Da 1/2 su I2a1 ( i to vecinom din S) ali su ogroman deo testiranih poreklom zapadno od Drine. Jedina velika razlika sa dosadasnjim podacima je jako manji udeo E1b.

Dobro nam se vratio! Nisi nista propustio ))))

Da, procenat E1b je iznenadjujuce nizak.

Ja sam u ovom prebrojavanju Din N/S naravno uzimao samo one koji su testirani na marker DYS448.

Mnogo smo puta o tome govorili da su se prvobitni Srbi naselili bas zapadno od Drine u istocnim predelima provincije Dalmacije. Ne iskljucujem mogucnost da deo Srba koji su dosli na Balkan nosi i DYS448=20 ali je evidentno da je =19 vrlo dominantan.

Не знам где си то нашао за порекло али ако је тачно, то је разлог више да се истакне снажан утицај скандинавског фенотипа на кавкаско порекло.

Ja stvarno mislim da nije moguce vezati Y dna mutacije za oblik lica. I ako se vide u jednoj grupi gde ima vecina jedne Y mutacije, na primer I2a1 din, ne znaci da neki zajednicki izgled kriva ta Y mutacija, nego zato sto je ta populacija zivela vekovima u grupaciji i tako stekla preko drugih hormozoma neki zajednicki izgled. Svi mozemo da se uverimo da vecinom sinovi lice na ujake, tako da pogoditi ko nosi koju Y mutaciju po faci je besmisleno u vecini slucajeva.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back