Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Avarski Sloveni" su, po Vizantijskim izvorima, "naseljavali" Balkan pre Porfirogenitovih Srba.
Zar nije Nordvedt rekao da je Din N nastao na mestu etnogeneze slovena (njegovo navodjenje mesta nema veze sa njegovim istraživnjem). A zašto ne kada su se već pokrenuli.
Međutim njihova relativno mala zastupljenost među srbima ide u prilog tezi da talas naseljavanja u VII veku nije bio jak. Teško da je neko stajao na obali Dunava i vrraćao one sa Din N i Vendskim R1a.

To o cemu ti govoris je tzv rani talas doseljavanja Srba. Tu se slazem sa tobom da su od I2a bili zastupljeni ovi sa Din-N. Medjutim, to nije vise od maksimalno 200 godina od dolaska ovih drugih (Din-S) Slovena. Ne mozemo da govorimo o kontinuitetu haplogrupe I2a Dinaric na Balkanu od Antike do danas.

"Avarski Sloveni" su, po Vizantijskim izvorima, "naseljavali" Balkan pre Porfirogenitovih Srba.
Zar nije Nordvedt rekao da je Din N nastao na mestu etnogeneze slovena (njegovo navodjenje mesta nema veze sa njegovim istraživnjem). A zašto ne kada su se već pokrenuli.
Međutim njihova relativno mala zastupljenost među srbima ide u prilog tezi da talas naseljavanja u VII veku nije bio jak. Teško da je neko stajao na obali Dunava i vrraćao one sa Din N i Vendskim R1a.

А како објаснити присуство R1a Northern хаплогрупе?
Можда сте и написали, очигледно ми је промакло...кажете да су Венди Р1а, питам се којој Р1а припадају, карпатској или некој другој?

Po cemu je veca od one srpske variante.

Ipak i kod jednog i drugog nema konacne od vecine prihvacenje teorije.

Po tome sto se etimoloski koren SRB moze pronaci i u nekim drugim recima rabljenim izmedju ostalog i od Slovena dok je Hrvat neslovenska rec ma koliko se pojedinci upinjali da joj daju znacenje tipa Hrbat i sl. tome. Postoji mnogo hrvatskih naucnika koji se slazu sa ovim o cemu ja govorim.

А како објаснити присуство R1a Northern хаплогрупе?
Можда сте и написали, очигледно ми је промакло...кажете да су Венди Р1а, питам се којој Р1а припадају, карпатској или некој другој?
Koliko procenata?
A koiko procenata ima medju Lužičkim Srbima?

Poslednja izmena:
Po nekoj logici, Vendi bi trebali biti West Slav, M458, L260.
Ali ne mora da znaci, logicno bi bilo da Vendi budu blizi Baltima, sto nije slucaj, Balti pripadaju istocno-evropske grane R1a, mutacija L280, kojoj pripadaju vecinom i Srbi ako se ne varam.
R1a bi mnogo objasnio rane migracije Slovena, Hrvata, Srba zato sto ima puno podgrupa, sto nije slucaj za I2a1 din gde ima samo din s nastalog od din n. Mozda bi se tu najbolj videlo sta razdvaja razne slovene Balkana sa ostalim, i sta ih razlikuje medjusobno.

Din S je dokazao pomeranje Srba sa istocno severenim karpatima zapadno, pa dolazak na Balkan. Mesto rodjenja Din S zauzimaju posle Hrvati. logicno bi bilo da Hrvati (iz seobaa) nose deo R1a koji je jos istocni od onog koji nose Srbi.

Zar vam se ne čini da din S malo kaska za migracionim kretanjima Slovena. I zašto se migracija haplogrupe mora odvijati samo u jednom smeru.
Kako je moguće da dođe iz Lužice, da sa sobom barem delimično ne preslika genetsku sliku tog područja, i ne povuče srazmeran deo njihovog R1a
Uostalom Din S je u značajnijoj meri zastupljen samo na Balkanu, pa je širenje u ostalim područjima moglo ići van glavnih migracionih tokova.

Poslednja izmena:
Zar vam se ne čini da din S malo kaska za migracionim kretanjima Slovena. I zašto se migracija haplogrupe mora odvijati samo u jednom smeru.
Kako je moguće da dođe iz Lužice, da sa sobom barem delimično ne preslika genetsku sliku tog područja, i ne povuče srazmeran deo njihovog R1a
Uostalom Din S je u značajnijoj meri zastupljen samo na Balkanu, pa je širenje u ostalim područjima moglo ići van glavnih migracionih tokova.

Nije din S samo na balkanu. Ima ga kod zapadnih slovena, istocno nemaca, austrjanaca. Din s je jako, jako mlad, pa cak je neverovatno (a istinito) da oko 40% Srba ima po ocevoj liniji jednog pretka koje se rodio pre 1800 godina SAMO. Din s je imao demografski bum na Balkanu.
Ljudi koji se bave ovom naukom pozicijoniranu rodjenje din s negde u severno-istocnim karpatima. A da podsetim da njegov pra..deda din N je rodjen isto negde gde i din S,. Tako da nema kontinuiteta I2a na Balkanu, bili tu njihovi preci, u neolitiku nestali i/ili ottisli severnije. Jedan jedini prezivi verovatno nesto istocno-severnije Karpata, nosilac Din N pre 2500 godine, njihovi potomci dolaze na Balkan sa Slovenima.

Nije din S samo na balkanu. Ima ga kod zapadnih slovena, istocno nemaca, austrjanaca. Din s je jako, jako mlad, pa cak je neverovatno (a istinito) da oko 40% Srba ima po ocevoj liniji jednog pretka koje se rodio pre 1800 godina SAMO. Din s je imao demografski bum na Balkanu.
Ljudi koji se bave ovom naukom pozicijoniranu rodjenje din s negde u severno-istocnim karpatima. A da podsetim da njegov pra..deda din N je rodjen isto negde gde i din S,. Tako da nema kontinuiteta I2a na Balkanu, bili tu njihovi preci, u neolitiku nestali i/ili ottisli severnije. Jedan jedini prezivi verovatno nesto istocno-severnije Karpata, nosilac Din N pre 2500 godine, njihovi potomci dolaze na Balkan sa Slovenima.

http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?vgroup=I2aHapGroup&section=ycolorized

Idi pogledaj tabelu svih testiranih din S u FTDNA, videces da ima Poljaka, Nemaca, Bijelorusa... i ako vecinu cine Srbi i Hrvati, interensantno je da ima i Makedonaca i Bugara koju su Din S.

http://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?vgroup=I2aHapGroup§ion=ycolorized

Idi pogledaj tabelu svih testiranih din S u FTDNA, videces da ima Poljaka, Nemaca, Bijelorusa... i ako vecinu cine Srbi i Hrvati, interensantno je da ima i Makedonaca i Bugara koju su Din S.

Sve je ovo Ok, ali
Ne liči mi da GG teži da pretenduje na toliku preciznost u rekonstrukciji.
GG nema mehanizam da poveže prosror i poreklo (osim ako bi se radile analize antropoloških nalaza) Mogući su zaključci na osnovu današnjeg rasporeda naroda i pretpostavke o nkadašnjem. Ovo može da da neku sliku, ali ne sa tom preciznošću.
Ekslozivnost ovi HG verovatno ima veze sa karakterom i kulturnim nasleđem nosilaca (meni to liči na karakter atlanskog mediteranca). Očigladno da su se raširili u odnosu na okruženje i druge Hg, naročito din S. Znači to ne znači da su preci I2 nestali, ili otišli severnije, već da su se izgubili do današnjeg vremena. Din S je moga nastati na Karpatima, ali ja bih reka Južnim, zatim u nekom trenutku krenulo raseljavanje, najviše na Balkan, ali i u drugom pravcu. Dok su bili u susedstvu moguće je da su ka jugu otišli oni koji su već nasledili din s kao potomci grupe koja je krenula ka severu.
Ima ih van Balkana, ali ne utolikom broju. pa ne mora njihovo širenje biti deo masovnih seoba.
Tako mi se čini.

Ako su se Srbi sirili sa istoka ka zapadu prateci severne Karpate, uz din S se kretao i karpatski R1a, i din N. nisu Srbi bili samo "jedna familija" nastala od jednog cooveka posle samo 300 godina. Matematicki je nemoguce, ili su bili bas ogromni haremi a din s dinastija tih vladara, u sta sumnjam duboko (u hareme), ponavljam, din s je imao demografski bum na Balkanu. Jeste logicno, da su Srbi, (ne iz Luzice nego podrucije Ceske-niske Austrije) sa sobom mogli da povuku i neke R1a tipicno zapadno Slovenske. Prisustvo M458 ( u manjem broju) kod Srba bi bio dokaz migracije iz Ceske.

Sve je ovo Ok, ali
Ne liči mi da GG teži da pretenduje na toliku preciznost u rekonstrukciji.
GG nema mehanizam da poveže prosror i poreklo (osim ako bi se radile analize antropoloških nalaza) Mogući su zaključci na osnovu današnjeg rasporeda naroda i pretpostavke o nkadašnjem. Ovo može da da neku sliku, ali ne sa tom preciznošću.
Ekslozivnost ovi HG verovatno ima veze sa karakterom i kulturnim nasleđem nosilaca (meni to liči na karakter atlanskog mediteranca). Očigladno da su se raširili u odnosu na okruženje i druge Hg, naročito din S. Znači to ne znači da su preci I2 nestali, ili otišli severnije, već da su se izgubili do današnjeg vremena. Din S je moga nastati na Karpatima, ali ja bih reka Južnim, zatim u nekom trenutku krenulo raseljavanje, najviše na Balkan, ali i u drugom pravcu. Dok su bili u susedstvu moguće je da su ka jugu otišli oni koji su već nasledili din s kao potomci grupe koja je krenula ka severu.
Ima ih van Balkana, ali ne utolikom broju. pa ne mora njihovo širenje biti deo masovnih seoba.
Tako mi se čini.

Tacno da GG nauka nije precizna sto se prostora tice, varijansa je ona koja pomogne da se odredi gde je nastala koja grupa. I naravno, da imamo prostora za tumacenje. Preci I2a din N, jesu veovatno pre neolitika ziveli na Balkan, ali je I2a u dugom periodu nestao sa Balkana, cinjenica da je samo 1 muskarac preziveo u celoj centralnoj Evropi, taj jedan je nosio Din N. Verovatno se preko zena mnogo vise preneli kromanjonski ostali geni u celoj Evropi.

Ja sam misljenja, da su kromanjonci (I1, I2) u neolitiku povukli i preziveli samo negde u karpatima i severnoj Evropi, gde su mogli dalje da zive od lova i u skladu sa prirodom. Oni na karpatima se u neki period asimirali sa R1a, u Corded Ware (ili Yamna) kulturu, od njih, kako i zasto, prezivi samo jedan u prvom milenijumu pre Hrista. Sa dolaskom Huna, pa Avara dolazi do migracija, neki krenu juzno, prva seoba Slovena na Balkan, kod njih ima samo din N, a neki krenu zapadno (Srbi), kod njih ima i nova mutacija Din S. tako da bi ja Rodjenje Din N postavio negde u Istocnim Karpatima, a rodjenje njegovog pootomka din S nesto zapadno-Severnije (tromedja Ukrajiana-Poljska- Slovacka). To je samo predpostavka.

Ако разумем тврдите да су ти Срби искључиво или скоро искључиво Дин С, и да немају много везе са окружењем, па зато нису повукли Р1а са сеобом.

Ja tvrdim da je velika vecina Din S pripadala seobe Srba sa Karpata ka zapadu, pa jugu. Ali i tvrdim da je NEMOGUCE da su Srbi seoba bili iskljucivo din S.

I dalje ne vidim za[to je morao samo 1 muškarac preživeti. Po meni su potomci tog jednog muškarca preživeli do današnjih dana. dok su potomci drugih u nekom istorijkom po ženskoj liniji ukršteni sa drugi, po muškoj nisu imali potomstva (muškog).
mali boj HG koje dominiraju, ukayuje na to da je kroz istoriju selekcija bila oštra i da su ostajali oni koji su bili u stanju da imaju više zdravog potomstva.nebi me iznenadili da svi mi imamo plemićko poreklo. Smrtnost dece, bolesti, ratovi seobe, mnogo je faktora.
Zanimljivo je da praćenje Y hromozona daje drugu sliku u odnosu na praćenje ženske linije.
Navidim zašto taj Din N nije mogao biti na Balkanu, kao ni zašto din S nije mogao nastati na Balkanu.
Navodna seba je bila 20 generacija posle nastanka din S.
Opet mi bode oči nesrazmera u odnos HG u postojbini i na doseljenom području.

U tvoj listi nedostaje :
I2a1b1a (=I2a din), -2500 godina, mesto rodjenja, medju severno-istocnih karpata i Pripeta.

Svi nosioci mutacije koja cini grupu I2a1 na balkanu su nosioci i mutacije koja cini grupu I2a1b1a.

Sta se desilo izmedju -7500 godine i -2500 godine ? dolazak neolitika, nosioci neolitika (G, pa posle E-V13, J2) preuzimaju mesto kromanjonaca (I2).
I2 nestaje juzno od Dunava dok se ne vrati sa Slovenima izmedju 6og i 7og veka.

Tog mislljenja su naucnici u genetici.

I dalje ne vidim za[to je morao samo 1 muškarac preživeti. Po meni su potomci tog jednog muškarca preživeli do današnjih dana. dok su potomci drugih u nekom istorijkom po ženskoj liniji ukršteni sa drugi, po muškoj nisu imali potomstva (muškog).
mali boj HG koje dominiraju, ukayuje na to da je kroz istoriju selekcija bila oštra i da su ostajali oni koji su bili u stanju da imaju više zdravog potomstva.nebi me iznenadili da svi mi imamo plemićko poreklo. Smrtnost dece, bolesti, ratovi seobe, mnogo je faktora.
Zanimljivo je da praćenje Y hromozona daje drugu sliku u odnosu na praćenje ženske linije.
Navidim zašto taj Din N nije mogao biti na Balkanu, kao ni zašto din S nije mogao nastati na Balkanu.
Navodna seba je bila 20 generacija posle nastanka din S.
Opet mi bode oči nesrazmera u odnos HG u postojbini i na doseljenom području.

Da, mislim da je udeo kromanjonskih gena vise preneto preko zenskih linija nego preko muskih. Ali cisto po muskoj liniji, samo jedan je preziveo, ili bolje receno, samo su preziveli mutirani, ako gledamo cisto musku liniju. Pravo da ti kazem to mi je i meni jako tesko shvatiti, bas je previse "slucajno", kad sam poceo da se zainteresujem za ovu temu, to me najvise iznenadilo. Mutacijia se desi samo kod jednog coveka. Ako se I2a din N rodio pre 2500 godina, kad se on rodio, imao je mozda bracu i bracu od striceva i dalje rodjake po muskoj liniji, ali je cinjenica da su samo njegovi potomci po muskoj liniji preziveli danas (sa podacima kojim imamo).

Zasto nije Din-n na Balkanu? Specijliste genetike nisu to zakljucili. Verovatno zbog varijacije. Ako je din N rodjen na Balkanu, to znaci da su se Sloveni poceli siriti sa Balkana do Urala od 4og veka, tesko je to pokriti istorijskim cinjenicama.

U tvoj listi nedostaje :
I2a1b1a (=I2a din), -2500 godina, mesto rodjenja, medju severno-istocnih karpata i Pripeta.

Svi nosioci mutacije koja cini grupu I2a1 na balkanu su nosioci i mutacije koja cini grupu I2a1b1a.

.

nađi mi je ovdje

jedina relevantna OXFORDSKA STUDIJA

ORIGINALNI IZVOR:
http://mbe.oxfordjournals.org/content/22/10/1964.full

0naslovna.gif

4crtez2.png

5crtez2a.png

4bcrtez2b.png

Po tome sto se etimoloski koren SRB moze pronaci i u nekim drugim recima rabljenim izmedju ostalog i od Slovena dok je Hrvat neslovenska rec ma koliko se pojedinci upinjali da joj daju znacenje tipa Hrbat i sl. tome. Postoji mnogo hrvatskih naucnika koji se slazu sa ovim o cemu ja govorim.

Ne kazem da nije tako, samo mi fali onaj dokaz da je pre kod Hrvata slucaj.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back