Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko sam primjetio na javnim bazama, ovaj subklad I1 haplogrupe je prilično brojan u Češkoj i Poljskoj, mada ga ima i sjevernije. Pogledao sam haplotipove koji postoje na y searchu, a sa naših su područja i situacija je sledeća:

HADŽIAHMETOVIĆ, trebinjska muslimanska porodica porijeklom od pravoslavnih RADOVIĆA
MILIĆ, katolička porodica u Gornjem Vakufu (Uskoplju) porijeklom iz Hercegovine
ĐUKIĆ, pravoslavna porodica iz Srbije, nepoznato porijeklo
VASILJEVIĆ, pravoslavna porodica iz Pranjana kod Čačka, moguće hercegovačko porijeklo
BAČKO, pravoslavna porodica iz Ramljana kod Knina, porijeklo iz Hercegovine
BARIĆ, pravoslavna porodica iz Podlapače u Lici, prilikom popisa Like jasno naglašena kao vlaška (srpska)
MERDŽAN, katolička porodica iz Hercegovine

sve ove porodice imaju prilično blizak haplotip, na DYS390=23 i dio su te podgrupe Z63 (mislim da je Hadžiahmetović čak testiran na marker).
Kao što se vidi skoro sve porodice su hercegovačkog porijekla, čitaj srpskog, bilo da se radi o zapadnim Hercegovcima (Bunjevcima), bilo da se radi o istočnim.

Ne bi me čudilo da su Srbi ili neko njima srodno slovensko pleme prilikom doseljavanja donijeli i I1.

Postoje još dva testirana I1 na području Hrvatske, ali njihov haplotip ne pripada ovoj grupacije (kod njih je DYS 390=22) tako da bi eventualno njihov haplotip mogao biti Gotski ili sl.
Radi se o porodicama: BARILOVIĆ I MLINAREC.

Barilović, ako ćemo onomastikom, ima italijansko poreklo. Barila je burence, znam čoveka koji ima istovetno prezime u Beogradu ima i drugih oblika, kao što je Barili.

Barilović, ako ćemo onomastikom, ima italijansko poreklo. Barila je burence, znam čoveka koji ima istovetno prezime u Beogradu ima i drugih oblika, kao što je Barili.

Moguće. Ovaj koji se testirao je iz Hrvatske. Kod Karlovca postoji i opština Barilović po nekadašnjem utvrđenju i plemićkoj porodici istog imena. Ne znam da li ovaj testirani Barilović ima veze sa njima. Njegov haplotip je najodvojeniji od svih ostalih južnoslovenskih I1 haplotipa.

Ne bi me čudilo da su Srbi ili neko njima srodno slovensko pleme prilikom doseljavanja donijeli i I1.

Ima nekoliko argumenata koji idu u prilog ovome sto si napisao:
- I1 u Rumuniji i Ukrajini velikom vecinom nije I-Z63
- ne znam da li gresim, ali imam utisak da I-Z63 najvisu frekvenciju ima upravo na zapadnom Balkanu
- osim prethodne pretpostavke I-Z63 izgleda ima jos jednu slicnost sa I2a1b1-Din-S, a to je da postoji poklapanje u teritorijama gde se mogu naci

Uveren sam da I-Z63 nije bio na Balkanu u starom veku (jer bi se onda mogao naci svuda gde i E-V13, R-L23 i J-M12), a mislim da je kljuc za razumevanje njegovog porekla to da li je on najcesci I1 i kod Albanaca. Ukoliko to jeste tako onda je moje misljenje da je on dosao na Balkan pre Slovena (tj sa nekim germanskim plemenima). Ukoliko kod Albanaca preovladjuje neki drugi I1 SNP onda je mogucnost koju ti navodis najverovatnija.

Uveren sam da I-Z63 nije bio na Balkanu u starom veku (jer bi se onda mogao naci svuda gde i E-V13, R-L23 i J-M12), a mislim da je kljuc za razumevanje njegovog porekla to da li je on najcesci I1 i kod Albanaca. Ukoliko to jeste tako onda je moje misljenje da je on dosao na Balkan pre Slovena (tj sa nekim germanskim plemenima). Ukoliko kod Albanaca preovladjuje neki drugi I1 SNP onda je mogucnost koju ti navodis najverovatnija.

Nije mogao doci na Balkan pre Slovena ako uzmemo u obzir procenjenu starost haplogrupe. Mozda nije dosao sa Slovenima vec na neki drugi nacin, A kako je dosao, vreme ce pokazati.

Da li je haplogrupa J2b (M102,M241) jasan genetski marker Albanaca?

Znam da je Kor i ranije pominjao ovu haplogrupu, koja nije nešto puno ni istražena.

Gledao sam rezultate za Šiptare i onda sam shvatio da se u svim analizama Šiptara ova haplogrupa redovno javlja u procentu od 15 do 20% što je ubjedljivo najveći procenat u Evropi, pa čak i u svijetu u jednoj populaciji. Ovo govorim i za rezultate Šiptara u Albaniji, Kosovu i Makedoniji.

I ne samo to. Ova haplogrupa gotovo je u granicama do 5 % kod svih šiptarskih susjeda uključujući tu Srbe, Makedonce, Grke. To je jasno vidljivo i na karti sa FTDNA projekta haplogrupe.

m102map.gif

Sa karte je jasno vidljivo da sem Albanije u Evropi i nešto južne Italije, ova haplogrupa ima vrhunac u sjevernoj Indiji u Pendžabu i na jugu Indije među dravidskim stanovništvom.

Čitao sam neku studiju o indijskim haplogrupama i stanovništvu.

Autor te studije smatra da su J2b ljudi bili starosjedioci doline Inda za vrijeme Harapa civilizacije prije invazije Indoevropljana, da su potom migrirali u južnu Indiju među dravidsko stanovništvo mahom sastavljeno od haplogrupa H(ciganska), L1 i R2 kojima su donijeli zemljoradnju i izmješali se sa njima.

Druga grana je po autoru otišla u jugozapadni Iran i bila je vezana za Elamite (crno stanovništvo jugozapadnog Irana). Po karti rasprostiranja J2b grupe kao da se vidi ta linija migracije. Na zapadu sledeća jača koncentracija je u antičkoj oblasti Kilikiji, na granici današnje Turske i Sirije, a zatim kod Albanaca na Balkanu.

Na Balkanu je raspored J2b predstavljen ovako

881324f7e19f.jpg

Karta pod A daje najvišu koncentraciju, a karta pod B najveću raznolikost haplotipova(kako genetičari smatraju to je i mjesto nastanka i dužeg boravka populacije).

Vidimo na karti pod B da je Istočna Srbija i istočna Makedonija najviše osjenčena.

To se u potpunosti poklapa sa mjestom nastanka albanskog jezika kako danas lingvisti smatraju. Evo šta kažu:

"The place where the Albanian language was formed is uncertain, but analysis has suggested that it was in a mountainous region, rather than in a plain or seacoast. While the words for plants and animals characteristic of mountainous regions are entirely original, the names for fish and for agricultural activities are generally assumed to have been borrowed from other languages. The Slav loans in Albanian suggest that contacts between two populations took place when Albanian dwelt in forests 600–900 metres above sea level. The overwhelming number of mountaineering and shepherding vocabulary, coupled with the extensive influence of Latin makes it likely that the Albanians originated north of the Jireček Line, further north and inland than the current borders of Albania suggest.

It has long been recognized that there are two treatments of Latin loans in Albanian, of Old Dalmatian type and Romanian type, but that would point out to two geographic layers, coastal Adriatic and inner Balkan region.Some scholars believe that the Latin influence over Albanian is of Eastern Romance origin, rather than of Dalmatian origin, which would exclude Dalmatia as a place of origin.Adding to this the several hundred words in Romanian that are cognate only with Albanian cognates (see Eastern Romance substratum), these scholars assume that Romanians and Albanians lived in close proximity at one time. The areas where this might have happened is the Morava valley in eastern Serbia."

Znači, Šiptari su vjerovatno migrirali sa područja istočne i jugoistočne Srbije negdje u ranom srednjem vijeku (možda prilikom dolaska Slovena) na prostor današnje Albanije.

Pored jedinstvenog jezika bez bližih paralela u ostalim indoevropskim jezicima, vidimo da ih odvaja i potpuno jedinstvena haplogrupa J2b.

Samo jedan narod ima sličnost po tom pitanju sa Albancima, a to su Cigani sa svojom haplogrupom H.

I H i J2b zajedno egzistiraju na jugu Indije među dravidskim stanovništvom. Ruta dolaska u Evropu preko Bliskog istoka gotovo da se poklapa. Ne bih da prejudiciram zaključke, ali moram priznati veoma interesantno.

Interesantno svakako jeste ali bi ja sacekao da se prikupi vise podataka.
Na ovim kartama je interesantna disproporcija medju frekvencijom i varijansom i vidi se da je frekvencija najjaca na Kosovu gde se dogodila demografska eksplozija albanse populacije. Nedostatak varijanse bi se mogao tumaciti upravo kroz tu demografsku eksploziju (pa sada imamo mnogo nosilaca jednog te istog haplotipa bez velikih odstupanja) ali svakako moze da stavi sumnju na cinjenicu da je u pitanju haplogrupa sa lokalnim izvoristem medju danasnjim Albanicma.

Koliko se ja secam, ova haplogrupa se srece i medju visim kastama u Indiji.

A meni licno je zanimljivo da je albanski jezik prakticno jedini satem jezik koji se nalazi unutar slovenskog jezickog prostora.

Koliko se ja secam, ova haplogrupa se srece i medju visim kastama u Indiji.

Ne, među višim kastama je prisutna J2a haplogrupa.

J2b je u visokom procentu prisutna kod Lodha populacije, a oni su uvijek spadali u niže zemljoradničke kaste, mada su uspjeli da se probiju najdalje do vojnika (kšatrija).

Sa Ciganima je ista priča. I oni su zemljoradničko, možda čak i niže stanovništvo koje je prilikom napada muslimana u Indiju dobilo kšatrijski status, moguće kao plaćenici u muslimanskoj vojsci, zbog toga se više nisu ni vraćali u Indiju. Interesantno je da sa muslimanima i prodiru u Evropu.

I Lodhi i pripadnici H haplogrupe su se "uguravali" u više kaste u Rajputska i Jatska društva, pa teko Lodhi koji su izraziti J2b ne žele da se zovu samo Lodhi već Lodhi Rajputi.

Evo o njima

http://en.wikipedia.org/wiki/Lodhi

Interesantno svakako jeste ali bi ja sacekao da se prikupi vise podataka..
Pametna odluka.
Na ovim kartama je interesantna disproporcija medju frekvencijom i varijansom i vidi se da je frekvencija najjaca na Kosovu gde se dogodila demografska eksplozija albanse populacije. .

Naravno, a izohipse su automatski generisane zato što je program tako napravljen.

ali svakako moze da stavi sumnju na cinjenicu da je u pitanju haplogrupa sa lokalnim izvoristem medju danasnjim Albanicma.
.

I da jeste i da nije veoma je diskutabilno vreme kada je to stanovništvo došlo jer je veoma poznata njihova demografska eksplozija u poslednjih pedeset godina. Ako je došlo odavno trebalo je već da ih bude stotinak miliona.

I još jedna napomena za investigatora: i R2 je označena kao ciganska Sinti haplogrupa.

Poslednja izmena:
Ову тему пратим редовно. Не желим да реметим садашњи ток дискусије, но, већ дуже времена ме живо занима како би могао да изгледа лик човека, рецимо, ИЈК хаплогрупе, или ако је то сувише у прошлости, онда новијих грана. Ни на еупедији не можеш наћи ...

Ne, među višim kastama je prisutna J2a haplogrupa.

J2b je u visokom procentu prisutna kod Lodha populacije, a oni su uvijek spadali u niže zemljoradničke kaste, mada su uspjeli da se probiju najdalje do vojnika (kšatrija).

Sada sam pogledao i mogu da zakljucim da se jedino M102 srece u Indiji.

M12.gif

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16400607

http://www.whittingham.eu/DNA.htm

jos se nazivaju i "kultivatori" :)

Evo lep tekst na ruskom ovde:
http://www.gentis.ru/info/ydna-tutorial/hg-j/m12

Poslednja izmena:
Ову тему пратим редовно. Не желим да реметим садашњи ток дискусије, но, већ дуже времена ме живо занима како би могао да изгледа лик човека, рецимо, ИЈК хаплогрупе, или ако је то сувише у прошлости, онда новијих грана. Ни на еупедији не можеш наћи ...

prijatelju, mnooooogo pitas, veruj mi ))))))))

Inace, Eupedija je los izvor podataka (vise je za obican narod nego za strucnjake). Jedino mi se svidjaju njihove karte.

Sada sam pogledao i mogu da zakljucim da se jedino M102 srece u Indiji.

M102 se sreće u Indiji u većem procentu od J2a, ali ne kod viših kasta. J2a je s druge strane prisutna uglavnom kod kaste bramana.

Ovo su rezultati sa istog rada kojeg ti navodiš. J2b je jasno odsutna iz viših kasta.

indians8xz.jpg

Dienekes je to naširoko komentarisao. Evo linka

http://dienekes.blogspot.com/2005/11/new-paper-on-indian-y-chromosome.html

Još jedna interesantna stvar.

Vidimo da u Indiji J2b2 ima visoku koncentraciju kod Lodha grupe, na zapadu je velika procentualna prisutnost J2b2 u Kilikiji, regionu koji su naseljavali antički Luvijci. Ime Lidije i Lidijaca u maloj Aziji je nastalo na osnovu imena Luvijaca.

"In the post-Hittite era, the region of Arzawa came to be known as Lydia (Assyrian Luddu, Greek Λυδία), where the Lydian language was in use. The name Lydia has been convincingly derived from the name Luwiya (Lydian *lūda- < *luw(i)da- < luwiya- with the regular Lydian sound change of y > d), which further argues in favour of the location of Luwiya in the west."

Da ne pominjemo da se region na karti u Punjabu gdje se nalazi najveća koncentracija J2b2 haplogrupe zove Ludhiana. I postoji tumačenje da je ime Lodha izvedeno iz naziva te regije.

Možda sam malo pretjerao, ali čini mi se da neke veze ipak postoje.

Možda sam malo pretjerao, ali čini mi se da neke veze ipak postoje.
Jesi, ne malo, kao prvo veoma se dobro zna da su Lidijci bili belci a ne neki melezi sa Dravidima, kao drugo, poznat je čak i akcenat izgovora lidijskog imena zahvaljujući kontemporarnom zapisu : LIDOI.
Što se imena tiče, postoji mogućnost da je određeni deo stanovništva sačuvao ime zajedno sa legendama, međutim, stvar je ista kao i sa stanovnicima Balkana, može on da se zove Grkom i da poteže kontinuitet sa onim statuama iz antike, ali je toliko genetski promenjen da je isto samo područje na kojem sada živi, a zna se, recimo, da je velika većina ovih današnjih Grka uvezena u 19. i 20. veku iz Albanije, Arabije i Turske.

Jesi, ne malo, kao prvo veoma se dobro zna da su Lidijci bili belci a ne neki melezi sa Dravidima, kao drugo, poznat je čak i akcenat izgovora lidijskog imena zahvaljujući kontemporarnom zapisu : LIDOI.
Što se imena tiče, postoji mogućnost da je određeni deo stanovništva sačuvao ime zajedno sa legendama, međutim, stvar je ista kao i sa stanovnicima Balkana, može on da se zove Grkom i da poteže kontinuitet sa onim statuama iz antike, ali je toliko genetski promenjen da je isto samo područje na kojem sada živi, a zna se, recimo, da je velika većina ovih današnjih Grka uvezena u 19. i 20. veku iz Albanije, Arabije i Turske.

Zar sami Lidijci nisu sebe drugačije nazivali, nešto tipa Sapara ili slično.

Nisam toliko ni mislio na Lidijce koliko na Luvijce. Sa Lidijcima sam samo htio reći da je postojala takva glasovna promjena iz lūda- < *luw(i)da- < luwiya.

Znači, samo sam naglasio sledeću možda slučajnu podudarnost:

1. Najveći procenat J2b2 grupe među Lodha plemenom u Indiji
2. Najveći procenat J2b2 grupe u indijskoj provinciji Pendžaba po imenu Ludhiana
3. Visok procenat J2b2 grupe na području antičke Kilikije (jugoistočna Turska)
gdje u antičko vrijeme žive Luvijci (ime koje se etimološki može izvesti iz Luda)

Ne tvrdim automatski da su svi ti narodi isti, već da je moguće da neka veza i postoji. Možda je haplogrupa J2b2 ta veza. Sem toga, ta haplogrupa ni kod jedne od ovih populacija ne prelazi 20%. Znači nije dominantna u današnjoj populaciji, ali je možda u dalekoj istoriji predstavljala jezgro nekog plemena ili naroda koji se vremenom izmješao sa ostalima.

Можете ли ми нешто више рећи о Бушманима, тј. њиховом пореклу.

Мени они изгледају као црнци помешани са жутима!

Bušmani kao i većina ostalih Khoisan naroda uglavnom pripada najstarijoj haplogrupi A.

Čak ima jedna teorija(za koju ne znam koliko je tačna) da jedna grana A haplogrupe nema nikakve veze sa svim ostalim ljudskim populacijama. Pisali smo nešto nekoliko stranica nazad o tome. Mislim da je Kor postavio informaciju.

Ako bi ovo bilo tačno, to bi srušilo onu priču da su svi ljudi postali jednog čovjeka i jedne žene. Mene lično to i ne bi toliko čudilo. I sami neadrentalci su živjeli uporedo sa homo sapiensom.

U svakom slučaju Bušmani imaju specifičnu i staru genetiku u tom smislu.

Ovo je jedna od opširnijih genetskih studija za Afrika. Bušmane traži pod Khoisan.
http://volgagermanbrit.us/documents/Wood_et_al_EJHG_2005.pdf

Колико видим, Khoisan имају 47% А. Од прилике толико и Срби имају I.

Знаш ли, која је то грана А, што се разликује од осталих?

И откуд те монголоидне црте код њих? Овај рецимо, да га ошишаш на нулу, могао би комотно проћи у Југо-источној Азији!

bushman-thumb18848695.jpg

Колико видим, Khoisan имају 47% А. Од прилике толико и Срби имају I.

Знаш ли, која је то грана А, што се разликује од осталих?

И откуд те монголоидне црте код њих? Овај рецимо, да га ошишаш на нулу, могао би комотно проћи у Југо-источној Азији!

Mislim da je A1b. Ona nema dosad nijedan pronađen SNP sa ostalim ljudskim populacijama. Kažu da je ima kod Pigmeja (oko 8%) i to je to.

Imaš na ovoj šemi,posmatraj ovu noviju lijevu iz 2011.
Haplogroup_A_tree.png

Ne znam zbog čega Bušmani izgledaju tako kako izgledaju, tačno je da imaju mongoloidan izgled, ali između njih i mogoloida je velika i genetska i teritorijalna i istorijska razdaljina.

Doduše Bušmani u manjoj mjeri, a Hotentoti u većoj mjeri su se mješali sa malajskim doseljenicima u južnu Afriku i stvorili su neku mješavinu koja je u južnoafričkom aparthejd sistemu bila poznata kao Obojeni (Coloured) tj. nisu bili tretirani loše kao crnci ni dobro kao bijelci, već nešto između. Ta grupa se jednim dijelom miješalai sa holandskim bijelim doseljenicima, pa tako postoji narod Grinqua (mješavina svega i svačega).

Zar sami Lidijci nisu sebe drugačije nazivali, nešto tipa Sapara ili slično.

Nisam toliko ni mislio na Lidijce koliko na Luvijce. Sa Lidijcima sam samo htio reći da je postojala takva glasovna promjena iz lūda- < *luw(i)da- < luwiya.

Znači, samo sam naglasio sledeću možda slučajnu podudarnost:

1. Najveći procenat J2b2 grupe među Lodha plemenom u Indiji
2. Najveći procenat J2b2 grupe u indijskoj provinciji Pendžaba po imenu Ludhiana
3. Visok procenat J2b2 grupe na području antičke Kilikije (jugoistočna Turska)
gdje u antičko vrijeme žive Luvijci (ime koje se etimološki može izvesti iz Luda)

Ne tvrdim automatski da su svi ti narodi isti, već da je moguće da neka veza i postoji. Možda je haplogrupa J2b2 ta veza. Sem toga, ta haplogrupa ni kod jedne od ovih populacija ne prelazi 20%. Znači nije dominantna u današnjoj populaciji, ali je možda u dalekoj istoriji predstavljala jezgro nekog plemena ili naroda koji se vremenom izmješao sa ostalima.

Veća podudarnost postoji između Arzave i Rzava.

Mislim da je A1b. Ona nema dosad nijedan pronađen SNP sa ostalim ljudskim populacijama. Kažu da je ima kod Pigmeja (oko 8%) i to je to.

Imaš na ovoj šemi,posmatraj ovu noviju lijevu iz 2011.
Haplogroup_A_tree.png

Ne znam zbog čega Bušmani izgledaju tako kako izgledaju, tačno je da imaju mongoloidan izgled, ali između njih i mogoloida je velika i genetska i teritorijalna i istorijska razdaljina.

Doduše Bušmani u manjoj mjeri, a Hotentoti u većoj mjeri su se mješali sa malajskim doseljenicima u južnu Afriku i stvorili su neku mješavinu koja je u južnoafričkom aparthejd sistemu bila poznata kao Obojeni (Coloured) tj. nisu bili tretirani loše kao crnci ni dobro kao bijelci, već nešto između. Ta grupa se jednim dijelom miješalai sa holandskim bijelim doseljenicima, pa tako postoji narod Grinqua (mješavina svega i svačega).

Да, веома интересантно да је баш нигде нема, сем код Пигмеја и то у тако малом проценту!

Познате су ми донекле те бивше расне поделе у ЈА, али не мислим да се ради о скорашњем мешању. Јер, ради се о људима који и дан данас живе у пустињи, примитивним животом, сумњам да су били пожељни супружници, не само белцима, него и азијатима и осталим црнцима.

Ево, нађох јошједну слику. Невероватно колико имају изражену ту монголоидну црту, код неких је чак доминантна!
243956703_50e1f19834.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back