Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako ne vidiš. J2b2 M241, to je najbrojnija podgrupa od M12/M102. M241 je i kod Šiptara i u Indiji.

J2b.gif

da, u pravu si.

Medjutim, ja ih ne bi vezao za siptare vec verovatno za farmere posto je po svemu sudeci nihova geneza u podrucju danasnjeg Bliskog istoka a prosirili su se i na dobar deo evropskog kontinenta:

M12.gif

I sam si zakljucio da je njena varijansa istocnije od Siptara i da je ima dosta i u istocnoj Srbiji.

Misljenja sam da se ova haplogrupa sirila difuzno na istok i na zapad.

Pristalica sam teorije da je ova haplogrupa uzela ucesca u mladjim slojevima kulture Vinca i u kulturi Starcevo.

BTW, zanimljivo je otsustvo ove haplogrupe sa najveceg dela danasnje Turske.

Poslednja izmena:
Medjutim, ja ih ne bi vezao za siptare vec verovatno za farmere posto je po svemu sudeci nihova geneza u podrucju danasnjeg Bliskog istoka a prosirili su se i na dobar deo evropskog kontinenta:

I sam si zakljucio da je njena varijansa istocnije od Siptara i da je ima dosta i u istocnoj Srbiji.

Ne bih je ni ja vezao da nisam vidio rezultate tri istraživanja na stanovništvu jugoistočne Evrope. Vezanost haplogrupe J2b2 za Šiptare prosto bode oči.

Uostalom pogledaj sam.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2947100/figure/fig2/
F2.large.jpg

Znači, J2b2 M241

Šiptari u Albaniji 14,1%
Šiptari u Makedoniji 14,5%
Šiptari na Kosovu 16,7%

pri tome Makedonci 3,8%, Srbi u Srbiji 0,9 %, Makedonski Grci 1,8%, Grci 4,3 %.

Haplogrupa je praktično odsutna kod svih šiptarskih susjeda.

Treba imati na umu da su i u lingvističkom smislu Šiptari posebna grupa i zapravo jedina haplogrupa koju možemo označiti kao specifično šiptarsku jeste J2b2. Sve ostale, pa i E1b1 imaju i ostale populacije Balkana u prilično velikom procentu.

Sem toga koliko mi je poznato, teorija da su Šiptari porijeklom sa područja današnje jugoistočne Srbije je najšire prihvaćena jer za nju ima najviše dokaza.

Iskreno, ne mogu da povezem hod tvojih misli...
To se odranije znalo da se "siptarski" J2 razlikuje od "grckog" ali opet... kakve to veze ima sa Indijom? )))
Zanimljivo je da ove hg ima u ceskoj vise nego u siptarskom okruzenju

BTW, zanimljivo je da je na ovom grafiku koji si poslao u obliku linka u radu iz 2009 koriscen novi sistem za oznacavanje I2a )))

Iskreno, ne mogu da povezem hod tvojih misli...
To se odranije znalo da se "siptarski" J2 razlikuje od "grckog" ali opet... kakve to veze ima sa Indijom? )))

Ha, ha...ne tvrdim ništa konačno, a veza sa Indijom je očigledna. Ta konkretna haplogrupa M241 ima najvišu prisutnost u Indiji i kod Šiptara i to je to. Samo konstatujem fakat.

Ne znam kad je došla u Evropu, da li sa neolitskim zemljoradnicima ili kasnije. I uopšte mala zastupljenost u Anatoliji i Grčkoj, i na Kavkazu je čudna. Kao da ih je neko grupno preselio na Balkan sa istoka. Tako mi to izgleda.

Ono što sam spominjao Cigane je zbog slične putanje iz Indije na zapad. I da jedna konkretna grupacija nosi svoju haplogrupu sa sobom.

Druga opcija bi mogla biti ono što si ti spomenuo. Da su iz Sirije i Mesopotamije krenule dvije grupe, jedna na zapad na Balkan, a druga na istok u Indiju.

Negdje sam čak pročitao za J2b da tvrde da su to prvi zemljoradnici koji su ušli u Evropu i prvi došli u kontakt sa mezolitskim stanovništvom.

Međutim, problem je što ta J grupa dosad nije nađena ni na jednom neolitskom lokalitetu u evropi, a bilo ih je nekoliko koji su analizirani (i jasno je da G haplogrupa dominira među njima)

Zbog toga sam sklon da vjerujem da je J2b kasnije došla, ali zaista nemam pojma kad i ko ju je mogao donijeti.

Morali bi znati malo bolje strukturu haplotipova i varijanse da bi tvrdili jedno ili drugo.

Da ne sirim pricu suvise.... uopste ne vidim M12/M102 u tabeli

i otkuda H medju IE?

Trbuhom za kruhom, odnosno tarabukom za kruhom. Verovatno je ista situacija i sa ostalim Dravidoidima.

Zbog toga sam sklon da vjerujem da je J2b kasnije došla, ali zaista nemam pojma kad i ko ju je mogao donijeti.

Ako postoji podatak da je iza jednog turskog vojnika išlo nekoliko "lešinara" oba pola koji su pljačkali mrtvace, pomagali im u dizanju dreke u borbama,, i služili za ine stvari, i da se to zvalo bašibozuk, zašto onda razmišljati, kad već odavno postoji teorija o njihovom dolasku? Ruku na srce, nisu sigurno došli da donesu neki boljitak, niti su ikada u istoriji oplemenili teritoriju na kojoj žive.

Poslednja izmena:
Trbuhom za kruhom, odnosno tarabukom za kruhom. Verovatno je ista situacija i sa ostalim Dravidoidima.

Ako postoji podatak da je iza jednog turskog vojnika išlo nekoliko "lešinara" oba pola koji su pljačkali mrtvace, pomagali im u dizanju dreke u borbama,, i služili za ine stvari, i da se to zvalo bašibozuk, zašto onda razmišljati, kad već odavno postoji teorija o njihovom dolasku? Ruku na srce, nisu sigurno došli da donesu neki boljitak, niti su ikada u istoriji oplemenili teritoriju na kojoj žive.

Pa da, to su one kao bande ...

Zdravo svima, nov sam na forumu, procitao sam celu diskusiju i imam nekoliko pitanja i komentara :

Izgleda da su stvari dosta jasne za nas Srbe, ako rezimiram , po hronologiji naseljavanja:
Cromanjonci (I), Lepenski Vir ?, koji nestaju posle dolaska farmera , sele se severno, gde se mesaju sa R1a, i stvaraju Slovensi narod i jezik.
starosedeoca neolitika ( E1b1 + J2) , Vinca ? sirilie se sa juga + kasnije dodatnih malo R1b , (horde sa jacim oruzijem i kentum jezikom, poreklo za keltske, germanske i latinske jezike) . Za vreme rimskog carstva, taj se narod latinizuje i njih nalazimo (sa slabijim slovenskim elementom i jezikom) u danasnje Vlahe.
u 5om, 6om i 7om veku se vraca I (I2a2 ) sa malo R1a kao Srbi/Sloveni,.popunjavaju upraznjene zemlje posle avarskih napada
Specificnost I2a2din south, koji ispada kao neki poseban marker za nas Srbe, koji dokazuje da su se (Srbi) spustili iz danasnje Ceske, (tu i veza sa Sorabima) i tako naseljavaju najvise danasnju BIH, i potvrdju Porfirogenitov DAI.

Pod srpskom i/ili bugarskom valst, veci deo starosedeoca neolitka – pohelenizovani – po latinizovani se u ranom srednjem veku slovenizuje.
Malo komentara :
Dugo se mislilo (ne svi) da se I2 populacija nije pomerala sa dinara od kad su prvi ljudi u njoj zakoracili. Izrazene dinarske fizicke karakteristike su nas u to malo jace i ubedjivale. Medjutim, to me ne iznenadjuje, jer bilo bi neverovatno da saka srba nametne njihov jezik i kulturu vecini rimskih gradjana. Bogat slovenski vokabular, cista slovenska gramatika, drustvena organizacija po zadrugama (tipicna za slovene), bliskost sa ostalim slovenskim jezicima se uklapa sa danasnjim genetskim podacima. Tu gde se jezik slovenski najvise promenio je bas tu gde su starosedeoci neolitka u vecem broju.
Nije ni iznenadjenje da budemo mix slovena i balkanaca, ko bio u Poljskoj i u Grckoj, vidi da se nalazimo tu izmedju , ne mislim geografski nego kulturno.
Ipak, ima nejajsnoca, kako bas da kod Srba ima najmanje R1a ? a kod ostalih Slovena mnogo vise ? Zasto bas pleme Srba, koji resi da se seli za balkan, nosi vise kromanjonske krvi ? Da li su oni bili i pre posebni medju ostalim slovenima , ili se tako slucajno desilo ? neka bude da se slucajno bas potomci po muskoj strani kromanjonca seli za jug, ali kako je onda posle vise hiljada godina mesavine sa R1a1 nije izgubio svoje kromanjonske karakterisitike? Mada i kod ostalih slovena ima dinarskog elementa ali ipak manje. I, dali hromozom Y toliko utice na fizicki izgled ?
U diskusiji,dosta se sugerise da je Din S srpski marker (slazem se) ali to ne znaci da se Din N ne nalazi i kod Srba , ili gresim ? Logicno je da kad su se Srbi naseljavali, da su bili i raspodelijeni po rodovima, tako da poseban rod zauzeo poseban deo zemlje, sto objasnjava da neki delovi zapadnog balkana nosi veci deo jedne ili druge varijante I2 Din, ili vise R1a.

Jos jedno pitanje, ako Srbi medju slovenima nose vise staro evropskih karakteristika, onda uz I2, trebali su i iza karpata da nose vise E1b i J2 (nalaze se i kod slovena), sto bi znacilo da jedan deo danasnjih farmera sa Balkana dosao sa Slovenima ? Da li postoji nacin da se to nekako proveri ? Deo pravih starosedeoca i deo slovena kod nosilaca E1b i J2?

Sto se tice te ciste nauke, imam jedan problem :
Kako to da prezive najvise potomci „onog“ kod kojeg se desila mutacija, zar ne bi bilo logicno da ako u populaciju od 10000 gde se desi mutacija u jednom coveku, da danas 1/10000 populacije nosi tu mutaciju? Odnoso da broj nosilaca grupe (IJ) bude mnogo veci od nosilaca (I2) na primer? U pravo se desi suprotno, prezive skoro samo mutirani. sto je jako cudno, zar ne ? Sta to znaci, da nisu mutirani, nebi preziveli (tesko verovati) ili se neko igra sa nama i menja sifre u nasim genima (veca sila ?! vanzemaljci ? Bog ?)

Ako mozemo da istrazimo gde se stvrio danasnji albanski jezik, mnogo toga bi bilo vise jasno. Govori se o liniji granice izmadju Srbije-Bugarske- Makedonije, ali nesto mi nije bas dobro argumentovano. Jasno je da nose veci broj grupe starosedeoca neolitika balkana, ali od kud njima taj satem jezik bez R1a grupe ? Do skoro sam mislio da albanski jezik vuce korene od keltske grupacije, zbog R1b, da li se zna gde je najveca varijacija njihovog R1b ? Centralno evropski ili malo-azijski ? I kako ako su starosedeoci balkana, da nisu primili latinski ili grcki jezik ? Neverovatan je i veliki broj toponima u danasnjoj albaniji koji su slovenskog porekla (preko 50% ), dokazano da je danasnja albanija bila zbog toponima prvo slovenska pa albanska, odakle su onda dosli ? ili su se samo spustili sa planina ? Video sam te nove podatke vezane za J2b2 M241, totalno mi nije jasno kako su se sirili. Interensantno jeste da ga nema kod suseda albanaca (ipak 4% kod Grka, ali koji deo Grcke?) a da ga ima u Indiji, kako objasniti da taj neolitski J2b2 preziveo samo kod siptara, i zasto kod njih nema (jako manje) predhodnog M102 ? Da li njihov R1b nosilac albanskog jezika i ako je satem (i Jermeni su vecinom R1b ako se ne varam ?), ili J2b2 je primio jezik satem od R1a (ili R1b) negde u aziji ? Da li se zna koliko je star J2b2?

Ha, ha...ne tvrdim ništa konačno, a veza sa Indijom je očigledna. Ta konkretna haplogrupa M241 ima najvišu prisutnost u Indiji i kod Šiptara i to je to. Samo konstatujem fakat.

Ne znam kad je došla u Evropu, da li sa neolitskim zemljoradnicima ili kasnije. I uopšte mala zastupljenost u Anatoliji i Grčkoj, i na Kavkazu je čudna. Kao da ih je neko grupno preselio na Balkan sa istoka. Tako mi to izgleda.

Ono što sam spominjao Cigane je zbog slične putanje iz Indije na zapad. I da jedna konkretna grupacija nosi svoju haplogrupu sa sobom.

Druga opcija bi mogla biti ono što si ti spomenuo. Da su iz Sirije i Mesopotamije krenule dvije grupe, jedna na zapad na Balkan, a druga na istok u Indiju.

Negdje sam čak pročitao za J2b da tvrde da su to prvi zemljoradnici koji su ušli u Evropu i prvi došli u kontakt sa mezolitskim stanovništvom.

Međutim, problem je što ta J grupa dosad nije nađena ni na jednom neolitskom lokalitetu u evropi, a bilo ih je nekoliko koji su analizirani (i jasno je da G haplogrupa dominira među njima)

Morali bi znati malo bolje strukturu haplotipova i varijanse da bi tvrdili jedno ili drugo.

Karta koji je bila predhodno postavljena je za M102, interensantno bi bilo videti raspodelu grupe M241 i njihove podgrupe. Ako je M241 prisutna u celoj Evropi (kao M102) onda je neolitskog porekla, ako je ima u Evropi samo kod Siptara, onda mozemo traziti druga objasnjenja.

Najveca varijansa J2b M102 je u podrucju Libana

David Urquhart: The Lebanon ( Mount Syria)

CHAPTER IV.

THE ITUREANS, UNDER THE NAME OF MIRDITES, ERECT THEMSELVES INTO A PRINCIPALITY, AND THEN A PATRIARCHATE, UNDER THAT OF MARONITES

The difficulty in the identification of this people arises, not merely from the absence of native annals and annalists, but also from the change of name at various periods as given to them by foreigners. At and from the period at which we are now arrived, they are called Mrad and Mirdite, which is the same word, according to its Syriac or its Greek form.
This name was subsequently restricted to the people of the Lebanon, but it was, when first introduced, the name of a Faction.
In the year rendered memorable by the birth of Islam, A.d. 622, the people of Syria were divided into " Marad" and "Melekite." Marad meant rebel or marauder; a term which the Crusaders imported into Europe.* In antithesis stood Melekite, or loyalist, derived from Melek, King. In those times and countries religious doctrines were mixed up in every political contest, and arms decided the fate of every polemical schism….

The convent of Maron, on the Orontes, had been founded by a saint of that name in the fifth century. During the Homousian controversy, it became the centre and the refuge of the orthodox belief; so that the name of Maron served as a distinguishing epithet for those opposed to the Greek creed. It naturally passed into the designation of the people on the selection of a Maronite, that is, a member of the convent of Maron, as first Patriarch of the Mirdites. At that time the terms Mrad, Mirdite, and Moarni were equally applied to the Sourians : the religious one, Marouite, has alone survived in the Lebanon; the political one, Mirdite, is only borne by an expatriated fragment on the Adriatic; the ethnographic one, Sourian, is only whispered among themselves to some curious stranger; when the rare incident occurs of the presence of a stranger, who takes interest in them as men, and not in their factions, their schisms, their passions, and their crimes.

CHAPTER V.

THE MIRDITES INTERPOSE BETWEEN THE CALIPHATE AND THE BYZANTINE EMPIRE, AND ARE BETRAYED

Aroused by such audacity, the Caliph Moawiyah dispatched a large army into the Lebanon. We hear of no great battle fought. The operations, however, continued during seven years. They did penetrate to the roots of the Cedars, for it was on the siege of Hadeth that their efforts were concentrated. Each winter they retired, returning in the spring1. In the seventh year they took and rased it. The Mirdites had sent appeal upon appeal to Constantinople, offering unconditional submission, and promising to accept as Prince any officer of the Empire. But the Emperor was bent on conciliating, not disabling, his foe.
After the fall of Hadeth, and the devastation of the country, the Mirdites were considered subdued, and the Caliph could fearlessly prosecute his plans against Constantinople. Whilst Moawiyah was only governor of Syria, he had prepared in the Port of Tripoli an expedition against Constantinople, which was frustrated by the conflagration in the harbour of the fleet, and with it of the arsenal.* This feat was accomplished by two Mirdites, one of whom afterwards saved the Emperor Constantine IV. in a seafight, off the coast of Lycia. To another, named Callinicus, a carpenter of Baalbec, the Empire owed, about this time, the invention of the " Greek fire," to which its preservation for six centuries has been ascribed.

This compact was of course secret. The war continued in appearance. The patrician Leontias entered Syria with a detachment of his army and marched to the Lebanon, where his arrival filled with joy the Mirdites, who had so long implored for aid in vain. Leontias brought letters of congratu* lation, and rich presents for their Prince. The Prince and the people overjoyed at being at length recognized by the Empire, now indulged in the prospect of the speedy expulsion of the Mussulmans from Syria. The Prince assembled the chiefs at a banquet at Gebail, when the troops of Leontias at a given signal fell upon and massacred them. Leontias then succeeded in getting- the affairs into his hands, named Simeon, nephew of the slaughtered Prince in his stead, and by money, intrigue, and violence carried into effect his master's wishes, exhibiting a zeal for the Caliphate, which might have shamed its own faithful servants. The Caliph, if no match for the Marouites, was quite equal to the Greek. He had fixed the periods of payment for his tribute at the shortest legal term, twenty-four hours; having- thus adapted so closely remuneration to service, he had to apprehend no remissness, no delay, and no half measures.

I, naravno, šlag na tortu:

The most warlike of the nation were removed to Asia Minor and Roumelia. On the borders of the Lake of Scodra, on the Adriatic, I have visited a people still called Mirdites. They are several thousand strong. They indeed know not their origin, and could not explain their name. Though surrounded by Greeks, they belongto the Latin church, and they still wear the Maronite colours, blue and red.

Poslednja izmena:

The most warlike of the nation were removed to Asia Minor and Roumelia. On the borders of the Lake of Scodra, on the Adriatic, I have visited a people still called Mirdites. They are several thousand strong. They indeed know not their origin, and could not explain their name. Though surrounded by Greeks, they belongto the Latin church, and they still wear the Maronite colours, blue and red.

Veoma interesantno.

Sad sam i ja malo pogledao.
Maroniti u Libanu sami tvrde da su porijeklom od Mardaita, naroda koji je živio na granicama Vizantije i Kalifata upravo na mjestu granice Sirije i Turske (antička Kilikija), a poznata je njihova migracija nešto južnije na planinu Libanon.

Pogledao sam i studiju za Maronite i najprisutnija haplogrupa kod njih je J2 (oko 36%) (nisu testirani niži subkladi). Međutim u studiji su dati konkretni haplotipovi i velika većina te testirane je zapravo J2b. Ta visoka prisutnost J2b kod Maronita je bila tema rasprave na jednom od genetičkih foruma.

Ukratko, Maroniti bi u tom slučaju bili pored Šiptara populacija sa najprisutnijom J2b zapadno od Indije.

Ako je još tačna ova veza Mirditi-Mardaiti to bi moglo biti rješenje porijekla bar jednog (vjerovatno ključnog) dijela Šiptara.

Za Mardaite piše da su vjerovatno porijeklom bili vezani za Jermene. Možda tu treba tražiti i onu varijantu indoevropskog jezika kojem pripada i albanski, s obzirom da je albanski satem jezik kao jermenski, a ne kentum kao obližnji grčki i izumrli balkanski jezici.

Za Mardaite, postoji objasnjenje njihovog porekla : Dosli iz severnog Irana, palnine Elbruz pored Kaspijskog mora, deo plemena Marda. A Mardi bili deo grupacije Arjevaca koja je Isla ka Indiji, sto bi nam objasnilo poreklo njihovog satem jezika ! ( I zato je vazno upoznati nize subklade njihovih R1b i R1a). Oko 0 godine, krenu na put prema zapadu i stignu za 200 godina do Sredozemnog mora severno od Antiohe, Vizantijci ih nazovu Mardaite. Glavni grad im bio Garguma. Medjutim, oni u severnom libanu izgube svboj jezik i prime arameenski (tako pise). Deo su Vizantijske vojske, i jedan deo se seli za Makedoniju i Albaniju (bilo bi 5ti ili 6ti vek) , ali i tamo cuvaju svoj "arameenski" jezik (znaci nije sipatarski) dok se ne asimiliraju u vecinu.
http://www.eruditus.info/wiki/index.php?title=Mardaïtes

Mislim da je poreklo J2b kod Siptara sada jasno objasnjen, sve se poklapa, ali, ipak neznamo da li se siptarski jezik origanalni jezik albanaca, ili da li su mardaiti primili siptarski posto su se asimilirali sa lokalce ? Sad mi pada i ovo, lako od rec Libanac, dobijes Albanac (verovatno je slucajnost), kako Arapi zovu Liban ?

U glavno, napustaju Liban u 6om - 7om veku

Veoma interesantno.

Sad sam i ja malo pogledao.
Maroniti u Libanu sami tvrde da su porijeklom od Mardaita, naroda koji je živio na granicama Vizantije i Kalifata upravo na mjestu granice Sirije i Turske (antička Kilikija), a poznata je njihova migracija nešto južnije na planinu Libanon.

Pogledao sam i studiju za Maronite i najprisutnija haplogrupa kod njih je J2 (oko 36%) (nisu testirani niži subkladi). Međutim u studiji su dati konkretni haplotipovi i velika većina te testirane je zapravo J2b. Ta visoka prisutnost J2b kod Maronita je bila tema rasprave na jednom od genetičkih foruma.

Ukratko, Maroniti bi u tom slučaju bili pored Šiptara populacija sa najprisutnijom J2b zapadno od Indije.

Ako je još tačna ova veza Mirditi-Mardaiti to bi moglo biti rješenje porijekla bar jednog (vjerovatno ključnog) dijela Šiptara.

Za Mardaite piše da su vjerovatno porijeklom bili vezani za Jermene. Možda tu treba tražiti i onu varijantu indoevropskog jezika kojem pripada i albanski, s obzirom da je albanski satem jezik kao jermenski, a ne kentum kao obližnji grčki i izumrli balkanski jezici.
S druge strane i Evlija Čelebija ima sličnu priču vezanu za muslimanski deo tog stanovništva. Ne smemo zaboraviti da postoje i istorijski zapisi dolaska velikog broja Sefarda i Mavara iz Španije i njih možemo tražiti po drugačijem E1b ( M81) i R1b (V88).
Što se jezika tiče, veoma je teško zato što je to veoma neuko percipiran konglomerat grko-latinsko-slovenskog ali sudeći po istoj iskrivljenost u percepciji sva tri substrata moj zaključak je da je nadgradnja koja ih je iskrivila išla na kraju, to jest da su učili varijantu vlaškog koju su upropastili neukim fonetskim aparatom. Kao recimo jamajčanski, ili afrikaans ili jidiš.

Hayka;

Izgleda da su stvari dosta jasne za nas Srbe, ako rezimiram , po hronologiji naseljavanja:
Cromanjonci (I), Lepenski Vir ?, koji nestaju posle dolaska farmera , sele se severno, gde se mesaju sa R1a, i stvaraju Slovensi narod i jezik.

Hronoloski je tako nekako ali nemamo pravo da Kromanjonce nazivamo Srbima :D
zanimljivo je bas to da do preselenja dolazi sa dolaskom farmera posto se recimo u kulturi Vinca moze pratiti mladji sloj ljudskih ostataka koji pripadaju tzv mediteranskom antropoloskom tipu.

Da li su bili proterani ili je u pitanju nesta drugo, ne znam...

starosedeoca neolitika ( E1b1 + J2) , Vinca ? sirilie se sa juga + kasnije dodatnih malo R1b , (horde sa jacim oruzijem i kentum jezikom, poreklo za keltske, germanske i latinske jezike) . Za vreme rimskog carstva, taj se narod latinizuje i njih nalazimo (sa slabijim slovenskim elementom i jezikom) u danasnje Vlahe.

tako je.... dobro si ovo apsolvirao :)

u 5om, 6om i 7om veku se vraca I (I2a2 ) sa malo R1a kao Srbi/Sloveni,.popunjavaju upraznjene zemlje posle avarskih napada
Specificnost I2a2din south, koji ispada kao neki poseban marker za nas Srbe, koji dokazuje da su se (Srbi) spustili iz danasnje Ceske, (tu i veza sa Sorabima) i tako naseljavaju najvise danasnju BIH, i potvrdju Porfirogenitov DAI.

Mogu slobodno reci da su Srbi u svemu ovome imali i srecu da imaju genetski marker preko koga ce se moci uspostaviti vrlo precizna slika o desavanjima pre nekih 2000 godina i posle toga. Ja sam pre par godina zestoko bio protiv Porfirogenita a posle su se sve kockice slozile na svoja mesta.
U toj prvobitnoj fazi naseljavanja, Bosna je bila vise srpska od Srbije gde je bio prisutan snazan etnicki faktor donesen zajedno sa Bugarima, kao i brojniji ostaci doslovenskog stanovnistva nego sto je to slucaj recimo u Dalmaciji.

Pod srpskom i/ili bugarskom valst, veci deo starosedeoca neolitka – pohelenizovani – po latinizovani se u ranom srednjem veku slovenizuje.
Malo komentara :

tako nekako

Dugo se mislilo (ne svi) da se I2 populacija nije pomerala sa dinara od kad su prvi ljudi u njoj zakoracili. Izrazene dinarske fizicke karakteristike su nas u to malo jace i ubedjivale. Medjutim, to me ne iznenadjuje, jer bilo bi neverovatno da saka srba nametne njihov jezik i kulturu vecini rimskih gradjana. Bogat slovenski vokabular, cista slovenska gramatika, drustvena organizacija po zadrugama (tipicna za slovene), bliskost sa ostalim slovenskim jezicima se uklapa sa danasnjim genetskim podacima. Tu gde se jezik slovenski najvise promenio je bas tu gde su starosedeoci neolitka u vecem broju.

To sa I2 je bila velika zamka u koju sam se i ja upecao. Logika je govorila jedno a kasnije kalkulacije sasvim drugo. I tacno je to sto govoris o jeziku. Gde je bilo vise "neoliticara", tu je i jezik vise izmenjen.

Nije ni iznenadjenje da budemo mix slovena i balkanaca,
ko bio u Poljskoj i u Grckoj, vidi da se nalazimo tu izmedju , ne mislim geografski nego kulturno.

Pa danasnji Srbi to i jesu.. 50/50.

Ipak, ima nejajsnoca, kako bas da kod Srba ima najmanje R1a ? a kod ostalih Slovena mnogo vise ? Zasto bas pleme Srba, koji resi da se seli za balkan, nosi vise kromanjonske krvi ?

Ima najmanje R1a posto je vidimo osnivac roda bio pripadnik I2. Isto recimo kao u CG gde imamo bratstva koja opet imaju neku dominantnu haplogrupu. Da su oni negde resili da se presele, preneli bi i svoju haplogrupu. Ako hipoteticki uzmemo da je 75% stanovnika CG haplogrupe E1b a 25% I2a, i da je onaj rod koji je napustio CG upravo I2a, logicno bi produzio I2a lozu a ne E1b kao ostali (hipoteticki) Crnogorci. Ne znam koliko sam ovo jasno rekao ali je meni potpuno normalno.

Da li su oni bili i pre posebni medju ostalim slovenima , ili se tako slucajno desilo ?

Problem je u tome sto je haplogrupa mlada pa ne mozemo da kazemo da su imali neki posebno veliki uticaj. Imamo taj Din star oko 2500 godina i sledece njegove rodjake u danasnjoj Engleskoj ciji je TMRCA star nekih 4400 godina. A gde su ostali? Kada ovo budemo znali, moci cemo preciznije odgovoriti na tvoja pitanja.

neka bude da se slucajno bas potomci po muskoj strani kromanjonca seli za jug,
Moze da bude puka slucajnost a moze da bude i rec o predanju koje se prenosilo sa kolena na koleno. U ta vremena to nije bilo nista cudno.

ali kako je onda posle vise hiljada godina mesavine sa R1a1 nije izgubio svoje kromanjonske karakterisitike?

Pa.... po Kljosovu koji je R1a fanatik, upravo mesanjem sa Evropljanima je R1a poprimila evropski antropomorfni oblik (sto je kasnije ponovio i R1b). A "caka" u koromanjonskim karakteristikama je u tome da se covek formira 50% od gena sa majcine strane a 50% sa oceve. I nisu se I2 mesali sa R1a (ko te je slagao da ****** radjaju decu? ;) ) vec su se i jedni i drugi mesali sa razlicitim zenama i u zavusnosti od proporcija tih mesanja imamo ljude razlicitih morfoloskih gradja.

Mada i kod ostalih slovena ima dinarskog elementa ali ipak manje. I, dali hromozom Y toliko utice na fizicki izgled ?

Bilo mi je smesno kada sam nedavno na nekom ruskom forumu citao postove momka poljskog porekla a nosioca haplogrupe I2a2 Din-N. Posto je imao sliku, mogu da kazem da bas lici na nase momke. A u Rusiji su ga zezali da je Jevrej (posto tamo prezimena na -sky) mahom imaju Jevreji a bogami i na -ic ))))

U diskusiji,dosta se sugerise da je Din S srpski marker (slazem se) ali to ne znaci da se Din N ne nalazi i kod Srba , ili gresim ?
U Srbiji je 2/3 Din-S dok je postotak za Bosnu i Dalmaciju jos veci. Za pretpostaviti je da je upravo Din-S vezan za one koji su dosli iz tog rejona Poljske/Ceske/Nemacke, dok su Din-N dosli drugim putevima i drugim seobama. Zato Din imamo skoro iskljucivo kod Srba i onih naroda za koje se moze osnovano reci da su srpskog porekla.

Logicno je da kad su se Srbi naseljavali, da su bili i raspodelijeni po rodovima, tako da poseban rod zauzeo poseban deo zemlje, sto objasnjava da neki delovi zapadnog balkana nosi veci deo jedne ili druge varijante I2 Din, ili vise R1a.

Na Balkanu je R1a svugde u znatnoj manjini. Jedino su izuzetak Slovenci i Zagorci. Sva ostala podrucja imaju do 20% R1a.

Jos jedno pitanje, ako Srbi medju slovenima nose vise staro evropskih karakteristika, onda uz I2, trebali su i iza karpata da nose vise E1b i J2 (nalaze se i kod slovena), sto bi znacilo da jedan deo danasnjih farmera sa Balkana dosao sa Slovenima ? Da li postoji nacin da se to nekako proveri ? Deo pravih starosedeoca i deo slovena kod nosilaca E1b i J2?

Kod Rusina imamo cak 30% E1b. Tamo gde pretpostavljamo da su ziveli Srbi nemamo E1b. Tamo gde sada zive Srbi znamo da je pre njih bio E1b. Dakle, mala je verovatnoca da je bilo ko od izvornih Srba imao tu haplogrupu.

Koliko ja znam, za sada nije bilo nacina da se E1b V-13 podeli na podklastere. Nedavno sam citao da se radi i na tome pa cemo videti kakvi ce biti rezultati svega toga. I mene bi jako zanimali ti rezultati.

Sto se tice te ciste nauke, imam jedan problem :
Kako to da prezive najvise potomci „onog“ kod kojeg se desila mutacija, zar ne bi bilo logicno da ako u populaciju od 10000 gde se desi mutacija u jednom coveku, da danas 1/10000 populacije nosi tu mutaciju? Odnoso da broj nosilaca grupe (IJ) bude mnogo veci od nosilaca (I2) na primer? U pravo se desi suprotno, prezive skoro samo mutirani. sto je jako cudno, zar ne ? Sta to znaci, da nisu mutirani, nebi preziveli (tesko verovati) ili se neko igra sa nama i menja sifre u nasim genima (veca sila ?! vanzemaljci ? Bog ?)

))))))))
Iskreno, ni meni ni mnogim drugima nije skroz jasan taj "bottleneck" efekat o kojem cesto govore u genetici. Po njemu ispada da su recimo ti IJ doziveli neku veliku katastrofu od koje su izumrli. Ja citavo ovo vreme sumnjam da nesto nije dobro odradjeno u teoretskom smislu ali i bez toga podaci koje dobijamo su jako znacajni i zanimljivi. Mora da su ovi sa mutacijom imali dobar alat pa su sve zene trcale pod njih? Sta mislis? :D

Mislim da su drustva bila organizovano na takav nacin da se zene mnogo nisu pitale. Previse tih bottleneck, i to kod svakih grupa. Nesto mi tu nikako nije logicno. Da li postoje neka objasnjenja nekih vecih specijalista genetike ? Ispada da postoji selekcija, ali na taj nacin kao da nas "neko" selektuje, stvori mutaciju i unisti ostale pripadnike ?! Tesko je u to verovati. Ili se stvaraju jako puno mutacija, odnosno ako je primer I grupa da su se desile I1, I2, I3, I4...I158 pa posle neke vremenske nesrece, katastrofe, unisti se 95% populacije, i ostane samo jedna mala grupica ljudi koji ima istog direktnog muskog predaka. Onda smo bas srecnici mi koji smo preziveli. Mislim da kad se nadje pravo objasnjenje, da cemo dobiti odgovore na mnoga druga pitanja.

Hayka;

Problem je u tome sto je haplogrupa mlada pa ne mozemo da kazemo da su imali neki posebno veliki uticaj. Imamo taj Din star oko 2500 godina i sledece njegove rodjake u danasnjoj Engleskoj ciji je TMRCA star nekih 4400 godina. A gde su ostali? Kada ovo budemo znali, moci cemo preciznije odgovoriti na tvoja pitanja.

Moze da bude puka slucajnost a moze da bude i rec o predanju koje se prenosilo sa kolena na koleno. U ta vremena to nije bilo nista cudno.

Ne razumem taj deo. Mislis da su sloveni poreklom I imali legende kako su dosli sa juga ? pa njih vise vuklo da se vrate na balkanu ?

Pa.... po Kljosovu koji je R1a fanatik, upravo mesanjem sa Evropljanima je R1a poprimila evropski antropomorfni oblik (sto je kasnije ponovio i R1b). A "caka" u koromanjonskim karakteristikama je u tome da se covek formira 50% od gena sa majcine strane a 50% sa oceve. I nisu se I2 mesali sa R1a (ko te je slagao da ****** radjaju decu? ;) ) vec su se i jedni i drugi mesali sa razlicitim zenama i u zavusnosti od proporcija tih mesanja imamo ljude razlicitih morfoloskih gradja.

Da, mislio sam na narod nosilaca R1a, taj narod imao i zene valjda. . mtDNA verovatno objasnjava to sto Kljosov tvrdi, da je veci deo kromanjonka od indoevropljanka (arijevaca) kod Slovena.

Bilo mi je smesno kada sam nedavno na nekom ruskom forumu citao postove momka poljskog porekla a nosioca haplogrupe I2a2 Din-N. Posto je imao sliku, mogu da kazem da bas lici na nase momke. A u Rusiji su ga zezali da je Jevrej (posto tamo prezimena na -sky) mahom imaju Jevreji a bogami i na -ic ))))

Pa cudilo me, zasto bas da nosilac I povuce crte najvise na kromanjonce ? A njegov komsija brat od ujaka R1a manje lice na dinarca ? Ziveo sam u juzni deo Poljske, ( a i u zapadnoj Evropi jako dugo), ta bliskost u jeziku, je neverovatna ( i ako iz prve izgleda da ima puno razlika), a naglasak me najvise podseca na zetski, sto mozde je malo cudno, ne ? A dosta slicnosti i u nekim obicajima (zdravice na primer), mada su Poljaci najmanje zadrzali prehricanske obicaje.

U Srbiji je 2/3 Din-S dok je postotak za Bosnu i Dalmaciju jos veci. Za pretpostaviti je da je upravo Din-S vezan za one koji su dosli iz tog rejona Poljske/Ceske/Nemacke, dok su Din-N dosli drugim putevima i drugim seobama. Zato Din imamo skoro iskljucivo kod Srba i onih naroda za koje se moze osnovano reci da su srpskog porekla.

To da je Din S nosilac ekskluzivno srpske grupe mi je jasno, ali ne znaci da Srbi koji su krenulu juzno bili ekskluzivno Din S. Din S je mladji od Din N, zar ne ? Sto iskljucujes da uz Din S, zajedno nisu dosli i (neki) Din N ? Kod zapadnih slovena nema Din N? Uzmem tvoj primer selidbe Crnogoraca (recimo 75% E1 i 25% I2 koji su danas u CG raspodelijeni jug sever), zar ne bi bilo logicno da u zemlju koju naseli ta populacija da isto tako ne budu pomesani nego raspodeljeni na primer jedni na zapadu, drugi na istoku. Zato mislim da se nisu Srbi ravnomerno na Balkanu raspodelili, neki delovi postali Din S u jakoj vecini (hercegovina), neki drugi delovi sa malo vise Din N ili R1a. Video sam karte postavljene na sajtu (i to prva strana) granice Din N i Din S, ali to se sve nekako okvirno. Dokle ide najistocnije na Balkanu Din S ( i u manjih kolicina).
Interensantno bi bilo potvrditi legundu o selidbi iz grckog dela Makedonije ka severu, pa u zapadni balkan , da li ima (ostalo) Din S u juzno geografsku Makedoniju ?

Na Balkanu je R1a svugde u znatnoj manjini. Jedino su izuzetak Slovenci i Zagorci. Sva ostala podrucja imaju do 20% R1a.

Pa 15% do 20% nije malo. A interensantno bi bilo videti poreklo R1a u panoniji, mozda je dobar deo dosao sa raznim hordama (Huni, Avari, Madjari...).

Kod Rusina imamo cak 30% E1b. Tamo gde pretpostavljamo da su ziveli Srbi nemamo E1b. Tamo gde sada zive Srbi znamo da je pre njih bio E1b. Dakle, mala je verovatnoca da je bilo ko od izvornih Srba imao tu haplogrupu.

Pa kad gledamo kartu E1b, vidimo da su prisutni (jeste u manjoj kolicini) kod svih Slovena, odakle pretpostavljas da su krenuli, tu gde ima najvise Din S, Ceska ? Svakako se slazem da je E1b V13 u Srba vecinom od starosedeoca.
Za Rusince je logicno, E1bsu se povukli iz Panonije u planine posle dolazak raznih Horda.

Koliko ja znam, za sada nije bilo nacina da se E1b V-13 podeli na podklastere. Nedavno sam citao da se radi i na tome pa cemo videti kakvi ce biti rezultati svega toga. I mene bi jako zanimali ti rezultati.

Za nekoliko godina, sve ce biti potpuno jasno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back