Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne mozemo ovo uzeti u razmatranje posto su seobe pojedinih haplogrupa bile i pre tog vremena. U ovakvom tipu izvora ne mora sve da bude netacno vec se neki podaci moraju uzeti sa rezervom. Koliko mogu da primetim, ovo bi se vise moglo odnositi na haplogrupu R1b (i to na uzem podrucju) a da zadrzi neki smisao.

Prolem je u tome da ako su to sinovi Jafeta svi oni imaju istu haplogrupu koju su nasledili od oca. Onda ako jos dodamo postojanje vise rasa.... prica pada u vodu

Vidim ja da se vi bakcete samo Evropom, a Azije i Afrike niko da se dotakne. Zasto ne biste malo zavirili u genetiku I ovih kontinenata. To sto su druge rase, nisu Marsovci, nego su ljudi kao i Evropljani.
Odbacivati nesto samo zato ste se misli da to nije to, zar je to nauka?

Kako objasniti covjeku da Illyrii proprie dicti nisu nikada bili na teritoriji danasnje Bosne?

illyriipropriedicti.jpg

Zakljucak: "Pravi Iliri - Illyrii proprie dicti - nastanjivali su teritoriju izmedju Lissosa na jugu i Neretve na sjeveru."

Wlodzimierz Pajakowski, Wer waren Illyrii proprie dicti und wo siedelte man sie an? (Ko su bili Illyrii proprie dicti i gdje su bili nastanjeni?), Godisnjak Centra za balkanoloska ispitivanja, XVIII, ANUBiH, Sarajevo, 1980, str. 160-161.

Hteo bih samo jednu malu neobicnu zanimljivost da kazem povodom ove slike.
Naime, poznato je u kosarkaskim krugovima da je tokom bivse sfrj, a i Srbije najveci broj kosarkasa dolazio iz oblasti za koju se moze reci da je u dlaku predstavlja ova slika. To je oblast Hercegovine i Crne Gore. Na proslom svetskom prvenstvu 2010 u Turskoj za Hrvatsku reprezentaciju je igralo 11 igraca od kojih su 7 Mostarci.

Ps. Nemam vremena , nastavljam kasnije.

Vidim ja da se vi bakcete samo Evropom, a Azije i Afrike niko da se dotakne. Zasto ne biste malo zavirili u genetiku I ovih kontinenata. To sto su druge rase, nisu Marsovci, nego su ljudi kao i Evropljani.
Odbacivati nesto samo zato ste se misli da to nije to, zar je to nauka?

Ko ti kaze da se ne bavimo? Na prosloj stranici imas podatke za Avganistan a on koliko znam nije u Evropi. Uostalom, mnogo vise ljudi kod nas i kod ostalih evropljana je vise zainteresovano za evropsku genetiku nego npr za genetiku u Okeaniji, sto je i logicno.

Medjutim, koga interesuje, mnoze naci i te podatke ali je ipak u istrazivanjima najvise zastupljena Evropa.

A na Kavkaz su dosli, odakle? Iz Mesopotamije, iz Vavilona.

J2 su se "zarodili" na potezu Mala Azija-Palestina- Mesopotamija.
Medjutiim, sta da radimo sa recimo haplogrupama A ili E koje su iz Afrike ili sa hg I koja je mnogo ranije od dogadjaja opisanih u Bibliji nastanjivala Evropu?

Mislim da tu postoji deo istine ali i da je Biblija vrlo verovatno opisala jednu manju populaciju koja svakako ne obuhvata sve tadasnje ljude na Zemlji, U tim vremenima ljudi i nisu mogli znati za narode koji su bili udaljeni hiljadama kilometara.

Procitah sada.... gluposti....

Pa veseo bio, bas u Duklji (Podgorica sa okolinom) imas dosta veliku koncentraciju severnoafrickih gena. U pitanju su doslovenski stanovnici vrlo slicni danasnjim Albancima ili Grcima.

Tu i jeste tajna onog sto DANU pokusava da progura da Duklja nije bila srpska. Odnos doslovenskih i slovnskih genetickih markera u CG je grubo govoreci 50/50 s tim da je zapad danasnje CG mnogo vise "slovenski" od onog. podrucja gde se govori zetsko-sandzacki dijalekt.
Ali opet treba reci i da recimo medju Toskama ima oko 40% nosilaca slovenskih genetickih markera dok su nedju Gegama oni 7-8%.

Poslednja izmena:
Prije bih rekao deset odsto Srbijanaca.
Da li je to istraživanje bilo sprovedeno i na teritoriji Kosova?

Slavene, rec je o "zapadnoevropskoj" haplogrupi R1b1b2 a ne o severnoafrickoj E1b. Ovo su jos uvek spekulacije posto je DNK Tutankamona ostecena i nisu moogli da dodju do preciznih podataka pa se dosta nagadja o tome. Sve je ovo prekriveno misterijom. Fenotip Tutankamona je Africki. Po ovoj logici genotip Tutankamona po ocevoj liniji nosi 86% Iraca, 88% Baskijaca, 80% Francuza itd itd

A "geneticari iz Svajcarske" su naravno oni iz (zloglasne?) IGENEA-e koji pokusavaju da zarade prodavajuci suplje price naivnim musterijama.

P.S. Bar su bili posteni da napisu da je R1b iz Azije a ne kako su pisali pre par godina da je iz danasnje Spanije.

Poslednja izmena:
Slavene, rec je o "zapadnoevropskoj" haplogrupi R1b1b2 a ne o severnoafrickoj E1b. Ovo su jos uvek spekulacije posto je DNK Tutankamona ostecena i nisu moogli da dodju do preciznih podataka pa se dosta nagadja o tome. Sve je ovo prekriveno misterijom. Fenotip Tutankamona je Africki. Po ovoj logici genotip Tutankamona po ocevoj liniji nosi 86% Iraca, 88% Baskijaca, 80% Francuza itd itd

A "geneticari iz Svajcarske" su naravno oni iz (zloglasne?) IGENEA-e koji pokusavaju da zarade prodavajuci suplje price naivnim musterijama.

P.S. Bar su bili posteni da napisu da je R1b iz Azije a ne kako su pisali pre par godina da je iz danasnje Spanije.

Sve to meni zvuči kao špansko selo...

Procitah sada.... gluposti....

Pa veseo bio, bas u Duklji (Podgorica sa okolinom) imas dosta veliku koncentraciju severnoafrickih gena. U pitanju su doslovenski stanovnici vrlo slicni danasnjim Albancima ili Grcima.

Tu i jeste tajna onog sto DANU pokusava da progura da Duklja nije bila srpska. Odnos doslovenskih i slovnskih genetickih markera u CG je grubo govoreci 50/50 s tim da je zapad danasnje CG mnogo vise "slovenski" od onog. podrucja gde se govori zetsko-sandzacki dijalekt.
Ali opet treba reci i da recimo medju Toskama ima oko 40% nosilaca slovenskih genetickih markera dok su nedju Gegama oni 7-8%.

A odakle ti svi ti podaci za Crnu Goru?

Кор, имаш ли каквих података за Куче и посебно Дрекаловиће ? :mrgreen:

Znam da je testiran neki Radončić iz Gusinja. Oni su od Kuča Zatrijebčana i ovaj se testirao kao E1b. Evo šta kažu za Radončiće iz Gusinja:
"Radončići porijeklom iz plemena Kuč, iz sela Orahova, predak Radonja je primio islam i njegovi potomci se nazvaše Radončićima, koji su muslimani u Gusinju. Od Radončića su ogranci Rašići, Malagići, Zukovići i Avdići."

Drekalovići ne spadaju u ovu grupu Kuča, oni su doseljenici u Kuče,moja pretpostavka je da su I2a2 Dinaric.

Znam da je testiran neki Radončić iz Gusinja. Oni su od Kuča Zatrijebčana i ovaj se testirao kao E1b. Evo šta kažu za Radončiće iz Gusinja:
"Radončići porijeklom iz plemena Kuč, iz sela Orahova, predak Radonja je primio islam i njegovi potomci se nazvaše Radončićima, koji su muslimani u Gusinju. Od Radončića su ogranci Rašići, Malagići, Zukovići i Avdići."

Drekalovići ne spadaju u ovu grupu Kuča, oni su doseljenici u Kuče,moja pretpostavka je da su I2a2 Dinaric.

Хвала за податак. Знам да су Дрекаловићи досељеници од Срба из Рашке, него питам чисто има ли каквих података. Може лако бити да је Е1Б у питању код неких - због мешања.

Хвала за податак. Знам да су Дрекаловићи досељеници од Срба из Рашке, него питам чисто има ли каквих података. Може лако бити да је Е1Б у питању код неких - због мешања.

I ja bih lično volio da znam za Drekaloviće, posebno zbog Marka Miljanova koji je najpoznatiji Drekalović. Dosad koliko sam upratio za crnogorska i brdska plemena obično su starija bratstva E1b, a novija I2a2.
Od ovo dosad ljudi što se testiralo, I2a2 dominira u Pivljanima, Nikšićima, Njegušima, Drobnjacima, Maleševcima, Šarancima , Šekularima, a ima ga i u novim bratstvima Pipera i Ozrinića.

J2 su se "zarodili" na potezu Mala Azija-Palestina- Mesopotamija.
Medjutiim, sta da radimo sa recimo haplogrupama A ili E koje su iz Afrike ili sa hg I koja je mnogo ranije od dogadjaja opisanih u Bibliji nastanjivala Evropu?

Mislim da tu postoji deo istine ali i da je Biblija vrlo verovatno opisala jednu manju populaciju koja svakako ne obuhvata sve tadasnje ljude na Zemlji, U tim vremenima ljudi i nisu mogli znati za narode koji su bili udaljeni hiljadama kilometara.
Biblija je zapisala priču koja se nije dogodila niti narodu iz kojeg je pisac potekao niti mestu na kojem je pisac obitavao. To dokazuju sve ostale "biblijice" svih drugih mesta i naroda. To je priča koja je hiljadama godina išla s usta na usta, nadograđivana i prepravljana dok nije zapisana onako nakaradno kako su je razumeli. Asirci ( Leukosiri) su je, najverovatnije, doneli u Malu Aziju sa Balkana .

Poslednja izmena:
A odakle ti svi ti podaci za Crnu Goru?

To su podaci jedinog do sada istrazivanja za CG iz 2010. Pisali smo o njemu u okviru teme. Radjeno je na prilicno dobrom uzorku od oko 400 ljudi.
Ja sam pokusavao da kontaktiram autore studije i u BG i u PG ali niko nece da odgovori i da nam tacno dostavi podatke o mestima odakle su testirani uzorci. Ali i bez toga se zna da je podrucje zetsko-sandzackog dijalekta bogato sa E1b dok onaj pojas stare Hercegovine ima veliku koncentraciju I2a2 (po starom). Kada se prate ta podrucja preko dijalekata, lako se moze utvrditi gde je bilo dominantno domorodacko stanovnistvo a gde pridoslo slovensko.

I ja bih lično volio da znam za Drekaloviće, posebno zbog Marka Miljanova koji je najpoznatiji Drekalović. Dosad koliko sam upratio za crnogorska i brdska plemena obično su starija bratstva E1b, a novija I2a2.
Od ovo dosad ljudi što se testiralo, I2a2 dominira u Pivljanima, Nikšićima, Njegušima, Drobnjacima, Maleševcima, Šarancima , Šekularima, a ima ga i u novim bratstvima Pipera i Ozrinića.

Interesantna je ta stvar sa rodovima u CG, sa starom i novom linijom u nekim bratstvima. Sve mi se nekako uklapa slika da su pridosli elementi (I2a2) primljeni unutar vec postojecih zajednica sa preovladavajucim E1b.
Dakle, ta rodovska organizacija i podela na bratstva nije bila izvorno slovenska vec pripada onima koje su sloveni zatekli pri svom dolasku.
Ne govorim ovo sa 100% sigurnoscu vec mi se takav zakljucak namece iz raspolozivih podataka.

Biblija je zapisala priču koja se nije dogodila niti narodu iz kojeg je pisac potekao niti mestu na kojem je pisac obitavao. To dokazuju sve ostale "biblijice" svih drugih mesta i naroda. To je priča koja je hiljadama godina išla s usta na usta, nadograđivana i prepravljana dok nije zapisana onako nakaradno kako su je razumeli. Asirci ( Leukosiri) su je, najverovatnije, doneli u Malu Aziju sa Balkana .

moguce je ovo sto govoris

Interesantna je ta stvar sa rodovima u CG, sa starom i novom linijom u nekim bratstvima. Sve mi se nekako uklapa slika da su pridosli elementi (I2a2) primljeni unutar vec postojecih zajednica sa preovladavajucim E1b.
Dakle, ta rodovska organizacija i podela na bratstva nije bila izvorno slovenska vec pripada onima koje su sloveni zatekli pri svom dolasku.
Ne govorim ovo sa 100% sigurnoscu vec mi se takav zakljucak namece iz raspolozivih podataka.

To je sasvim logično. Društvo srednjovjekovne Srbije je bilo feudalno, a ne plemensko, bar u razvijenoj fazi i Srbi su bili sastavni dio tog društva. U Dušanovom zakoniku se jasno definiše ta podjela na Vlahe i Srbe i ona je u Dušanovo vrijeme bila i etnička i društvena i ekonomska podjela. Vijek kasnije biti Vlah je značilo samo društvenu kategoriju, imati povlastice u novom turskom aparatu. To je bio razlog što su Srbi tako masovno prihvatali vlaški status. Omogućavao im je da sačuvaju pravoslavnu vjeru i da pri tom imaju i određenu društvenu samostalnost i ekonomske povlastice.
Sloveni su takođe imali plemensku fazu, ali je ona uglavnom bila prolazna. Srbi su se u nju vratili sticajem istorijskih okolnosti. I da zaista plemenska organizacija je najjača tamo gdje je dominantnija haplogrupa E1b- istok Crne Gore i sjeverna Albanija. Tamo gdje je I2a2 uglavnom se raspala. Možda i zato jer nikad nije bila istinski ukorijenjena.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back