Vidim da je ovde opet pocelo da se "zeleni" pa da objasnimo neke stvari...
Kuber;Za Kora:
1. Vidim da spominješ Doboj kao centar koncentracije R1a i I2a2 i smatraš to kao rezultat doseljavanja slavena u 7, vijeku!?
Ne samo ja vec i neki ljudi koji se time profesionalno bave,
Mislim da gubiš u vidu kasnije migracije na tom području i predstavljaš sadašnju situaciju kao onu u vrijeme seobe naroda....
Prvo nauci sta u genetici znaci varijansa pa ce ti posle toga sve biti mnogo jasnije.
O čemu govorim - pa više od pola stanovništva na širem teritoriju Doboja je stanovništvo čiji su preci doseljenici u zadnjih 400 godina naseljeni tu od strane Turaka i Austro ugarske monarhije...imaš turske deftere koji svjedoče o naseljavanju pravoslavnih Vlaha na Ozrenu, Derventi i okolini Doboja u 15. i 16. vijeku...ti Vlasi (čiji su potomci današnji Srbi, ali manjim dijelom i Bošnjaci i Hrvati) su vjerovatno bili nosioci I2a2 dok su starosjedioci koji su živjeli tu prije Turaka vjerovatno bili slavenski R1a1.
Evo i da zazmurime na sve tvoje nebuloze, objasni nam tada odakle centar varijanse R1a opet pada na isto to mesto? Ukoliko su to i bili ti tvoji famozni Vlasi koji su po tebi vecinski nosioci I2a2, objasni nam onda zasto nemamo I2a2 Din-N na tom podrucju u velikoj frekvenciji? U Rumuniji je vrlo malo Din-S tako da ti ovo uopste ne pije vodu. Danasnji Vlasi uopste nemaju veliki procenat I2a2 a i kada se kod njih nadje onda je to Din-N.
Međutim uslijed 400 godina tursko-austrijskih ratova dobar dio tih slavenskih R1a1 je pobijen ili iselio iz okioline Doboja i Posavine i naselio se u Slavoniju i dalje...
Ovde mogu da se slozim s tobom posto su izohipse frekvencije okrenute prema severu.
Pri kraju turske vladavine i početkom Austrugarske vladavine dolazi do doseljavanja i katoličkih Dalmatinaca (Bunjevaca) u okolinu Doboja i u Posavinu (također, vjerovatno večinom nosioci I2a2) i tako da danas imaš taj miks I2a2 i R1a1 na tom području kod sve tri naroda...
Covece,,,, imas na ovoj temi objasnjen pojam varijanse, prelistaj malo i shvati sta on znaci. Na Kosovu imas izuzetnu koncentraciju E1b ali je VARIJANSA (raznolikost gena koja ukazuje na starost boravka populacije na tom mestu) izuzetno mala.
Ono što ti ne uzimaš u obzir su te kasnije migracije i ratovi koji su donijeli veliku koncetraciju I2a2 na to područje, a da toga nije bilo to bi dans bilo najmanje 70% večinsko R1a područje...
Ponovo se obrati na pojam varijanse
2. Pomalo šovinistički se odnosiš prema E1b ko biva radi se o "albanskoj" tj "afričkoj" i "neautohtonoj" halpogrupi
Za mene su sve haplogrupe iste. E1b daleko od toga da je albanska. Mnogo je vise "grcka". A tuda je dosla iz Afrike, tako da je definitivno africka. Zasto to tebe boli? Da nisam mozda trebao zbog polit-korektnosti da ne nazovem drevnoevropskom? MRCA za E1b-v13 je oko 4500 godina.
zaboravljajuči da je ista zastupljena kod skoro pola Crnogoraca i dobrog dijela Srba, pa čak i kod "najsrpskijih" plemena poput Kuča i Vasojevića... vjerovatno je i Milošević bio njen nosilac..
.
MIlosevic zasiguno nije. Tu mogu da se kladim u bilo koje novce.
I da E1b je na Balkanu "starija", od R1a, pa time Albanci jesu na Balkanu bili prije Slavena, odnosno Srba, bez obzira na tvoje pomalo šovinističko nastojanje da to osporiš...
Ako si nesto propustio, da te napomenem da je MRCA nekih R1a na Balkanu 12000 godina dok za v13 je 4500.I koliko mozga treba coveku da shvati da su "Albanci" kakve ih danas znamo postali to pre 100 i kusur godina. S obzirom da imaju oko 30% I2a2+R1a1 koja im je mogla doci samo sa Slovenima, kako onda mozes govoriti da su svi danasnji Albanci tu bili pre Slovena?
3. Kolko sam razumio Kljosov smatra da je R1a1 porijeklom sa Balkana, a da je I2a2 porijeklom sa Zakarpatja!?
Meni se čini da je obrnuto da je I2a2 autohtona, a da su R1a1 slavenski doseljenici iz 7 vijeka.
Ne smatra. Po njemu su R1a1 izvorno iz "ruske ravnice" a da je deo istih nasao zastitu u vreme Ledenog doba na Balkanu. I2a2 su definitivno iz Zakarpatja i tu vise nema ni miligrama sumnje. A to sto ti mislis sam i ja mislio pre godinu dana dok nisam "progledao". Din-S ima jednu mutaciju vise od Din-N sto znaci da je mladja od iste za nekih 200-300 godina. Da je situacija obrnuta, mogla bi postojati teoretska mogucnost da su odavde ali eto...... nije tako, sta da se radi.
I opet ti ponavljam..... sto pre shvatis pojam varijanse, tim ces vise razumeti pricu o kretanju populacija kroz istoriju.