Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
O čemu ti pričas čudni čoveče?! Kakvo pravo na tlo, kakvi evropljani?
Za trenutak sam pomislio da sam na stormfrontu.

procitaj jos jednom pazljivo i nemoj da se pravis pametan.
Pravo na tlo je srz siptarske teorije o njima kao drevnim stanovnicima Balkana kojima su zlocinci Sloveni oduzeli njihova imanja.

Istu su foru pokusali da odrade i Hrvati i bosanski muslimani sa I2a2 ali im se posao izjalovio. Seca li se neko one cuvene muftijine "ako vas neko bude pitao od koga ste poreklom, slobodno mu odgovorite da ste Iliri".

Da li ti je sada malo jasnije?

Pravo na tlo je srz siptarske teorije o njima kao drevnim stanovnicima Balkana kojima su zlocinci Sloveni oduzeli njihova imanja.

Istu su foru pokusali da odrade i Hrvati i bosanski muslimani sa I2a2 ali im se posao izjalovio. Seca li se neko one cuvene muftijine "ako vas neko bude pitao od koga ste poreklom, slobodno mu odgovorite da ste Iliri".

Da secam se ja , secam se i ko je postavio prvi tu izjavu :) haha

Da li ti je sada malo jasnije?
Ako se oni prosipaju to ne znači da moraš i ti.Pusti budale.
Govoriš o nekim i2a koji polazu vise prava u odnosu na "afrikance" e1b,kao da pričaš o nekim ljudima boze me sačuvaj.Politizujes stvar i misliš da ćeš time nešto da dokazes nekome,a ozbiljne istoricare savrseno zabole za genetiku i kvazi naucnike tipa kljosova ,denikera i druge..

Lesandar

Koliko ja znam, jos se niko nije bavio uporedjivanjem E1b sa Balkana i iz Zakarpatja. Mislim da bi tu moglo biti dosta zanimljivih zakljucaka. Najveci "guru" za E1b je talijanac Batalja ali on cuti z sada.

Ovo je dosta jednostavnije objasniti. I2a2 je ina par demografskih eksplozija sto svedoce i pod-klasteri I2a2 kao sto je recimoonaj u Dalmaciji sa MRCA oko 600 godina a koji je za sobom ostavio jako mnogo naslednika.

Gde "tamo" i u kojem procentu? Mislim da Srbi (kao i Hrvati) imaju odgovarajuci procenat I1. On se kod juznih Slovena krece od 10% u Sloveniji do 3,4% u CG. Sve u granicama "slovenskog standarda".

Kako ti tumacis poklapanje maksimuma varijanse za R1a1 i I2a2 u okolini Doboja? Sta mislis kolika je verovatnoca da se za dve haplogrupe centar varijanse nalazi na jednom mestu? A posto su u pitanju upravo "slovenski" I2a2 i R1a1 (a ne recimo neki R1b ili E1b) za mene vise ne postoji ni najminimalnija verovatnoca da nije bilo seoba. Ja protiv cinjenicnih podataka ne mogu da idem glavom kroz zid.

ti prilivi mogu biti (i najcesce su) izazvani demografskim eksplozijama. Isto kao sto sada vidimo demografsku eksploziju siptara na Kosovu takvu su eksploziju nekada imali i nasi kraski I2a2 kao i recimo ruski R1a1.

mozda njima i cvile ali za ljude koji su pelcovani od populistike ti podaci mnogo znace. Jos uvek se vrlo retko i stidljivo napominje na zapadnim sajtovima da je poreklo R1b iz Azije. Jos uvek se mnogi tripuju na pricu da su poreklom sa Apenina i tu se oni recimo malo razlikuju od nas ili od Hrvata.

Da li ti recimo mislis da su R1b vodili cele svoje porodice sa sobom kada su kretali iz rejona Kaspija do Spanije ili Irske? Zasto se razlikuju zene kod turkmena i kod Iraca? Zasto su ruskinje u pribaltiku plavuse a one na jugu gare a oni su eto, jedan te isti narod? U proslosti su migracije stanovnistva bile uglavnom vojnog karaktera i vodjenje celih porodica bi neverovatno usporilo kretanje vojske. Slicne primere smo imali u relativno nedavnoj istoriji prilikom upada mongola u Evropu ili u slucaju Krstasa.

Naravno da Batalja ćuti zato što nema doseljavanja E1 iz Zakarpatja, sav E1 na Balkanu je balkansko.italijanski osim malog dela sa Iberijskog poluostrva.. Eventualnih E1b iz Zakarpatja bi trebalo biti u Nevesinju, , Čapljini, ( razumeš šta hoću da ti kažem) trebali bi biti gotovo potpuno isti kao i I2a2 zato što su, jelte "zajedno došli, kao porodica" a ne da svakog pripadnika E1b možeš još uvek da prepoznaš po brejk densu i mečki koju vodi sa sobom.

Da li shvataš da za priču o doseljavanju podaci moraju da budu kompatibilni i na jednoj i na drugoj strani što se tiče I1, a da, zaboravio sam i na N, i oni učestvuju u gradnji doseljeničkog slovenskog naroda

Pa te molim da ponovo pogledaš ovu sličicu i kažeš zašto i mi nemamo pik M223 isto kao naša braća u području "odakle smo se doselili"?
350px-Haplogroup_I.png

**** Doboj, pitam te za ceo prostor Balkana.
Sad se baviš spekulacijama koje su manje verovatne od teze da je mutirani I2a2 Dinarik asimiliriao stari I2a2.

Poslednja izmena:
Da sada ne usloznjavamu celu pricu...
Evo jednog dosta svezeg projekta sa sajta FTDNA koji se bavi samo nosiocima haplogrupe I2*, tj. onima od kojih йe nastala i nasa I2a2.

Ovo su rezultati testova tih ljudi:
http://www.familytreedna.com/public/I2nosubcladeM170P215/default.aspx?section=ycolorized

A evo i karte da se vizualno predstavi gde ti I2* danas zive.....

http://www.familytreedna.com/public/I2nosubcladeM170P215/default.aspx?section=ymap
(izabrati: All group members)

I sta mozemo da vidimo?
Ni jednog jedinog primerka koji je sa "zapadnog Balkana" a imamo ih cak i u Kini.

Verovatno ih ima i kod nas i pitanje je vremena kada ce se naci neki od njih ali to opet ne pokazuje da su poreklom "od nas".

Poslednja izmena:
Da sada ne usloznjavamu celu pricu...
Evo jednog dosta svezeg projekta sa sajta FTDNA koji se bavi samo nosiocima haplogrupe I2*, tj. onima od kojih йe nastala i nasa I2a2.

Ovo su rezultati testova tih ljudi:
http://www.familytreedna.com/public/I2nosubcladeM170P215/default.aspx?section=ycolorized

A evo i karte da se vizualno predstavi gde ti I2* danas zive.....

http://www.familytreedna.com/public/I2nosubcladeM170P215/default.aspx?section=ymap
(izabrati: All group members)

I sta mozemo da vidimo?
Ni jednog jedinog primerka koji je sa "zapadnog Balkana" a imamo ih cak i u Kini.

Verovatno ih ima i kod nas i pitanje je vremena kada ce se naci neki od njih ali to opet ne pokazuje da su poreklom "od nas".

Зато имамо оне од којих потиче И2а*..то је та карика која недостаје..тј..период док смо летовали у мочварама припјата...

Za Kora:

1. Vidim da spominješ Doboj kao centar koncentracije R1a i I2a2 i smatraš to kao rezultat doseljavanja slavena u 7, vijeku!?

Mislim da gubiš u vidu kasnije migracije na tom području i predstavljaš sadašnju situaciju kao onu u vrijeme seobe naroda....

O čemu govorim - pa više od pola stanovništva na širem teritoriju Doboja je stanovništvo čiji su preci doseljenici u zadnjih 400 godina naseljeni tu od strane Turaka i Austro ugarske monarhije...imaš turske deftere koji svjedoče o naseljavanju pravoslavnih Vlaha na Ozrenu, Derventi i okolini Doboja u 15. i 16. vijeku...ti Vlasi (čiji su potomci današnji Srbi, ali manjim dijelom i Bošnjaci i Hrvati) su vjerovatno bili nosioci I2a2 dok su starosjedioci koji su živjeli tu prije Turaka vjerovatno bili slavenski R1a1.

Međutim uslijed 400 godina tursko-austrijskih ratova dobar dio tih slavenskih R1a1 je pobijen ili iselio iz okioline Doboja i Posavine i naselio se u Slavoniju i dalje...

Pri kraju turske vladavine i početkom Austrugarske vladavine dolazi do doseljavanja i katoličkih Dalmatinaca (Bunjevaca) u okolinu Doboja i u Posavinu (također, vjerovatno večinom nosioci I2a2) i tako da danas imaš taj miks I2a2 i R1a1 na tom području kod sve tri naroda...

Ono što ti ne uzimaš u obzir su te kasnije migracije i ratovi koji su donijeli veliku koncetraciju I2a2 na to područje, a da toga nije bilo to bi dans bilo najmanje 70% večinsko R1a područje...

2. Pomalo šovinistički se odnosiš prema E1b ko biva radi se o "albanskoj" tj "afričkoj" i "neautohtonoj" halpogrupi zaboravljajuči da je ista zastupljena kod skoro pola Crnogoraca i dobrog dijela Srba, pa čak i kod "najsrpskijih" plemena poput Kuča i Vasojevića... vjerovatno je i Milošević bio njen nosilac...
I da E1b je na Balkanu "starija", od R1a, pa time Albanci jesu na Balkanu bili prije Slavena, odnosno Srba, bez obzira na tvoje pomalo šovinističko nastojanje da to osporiš...

3. Kolko sam razumio Kljosov smatra da je R1a1 porijeklom sa Balkana, a da je I2a2 porijeklom sa Zakarpatja!?
Meni se čini da je obrnuto da je I2a2 autohtona, a da su R1a1 slavenski doseljenici iz 7 vijeka.

Kuber,upravo je to Korova greska jer ne poznaje istoriju podrucja o kome govori.
Govori o slovenstvu I2a i to potkrepljuje podacima iz ukrajine a da pri tom ne poznaje njihovu istoriju i njihove migracije.

Uz to nema relevantne podatke vec se sluzi podacima ftdna koji su nerelevantni.

Ovo za sovinisticko odnosenje prema e1b si u pravu.To su izgleda i on i Lesandar "povukli" sa stormfronta.(namerno pisem malim slovima taj sajt)

Kor,kako objasnjavas cinjenicu da u hrvatskoj(uzimam tu zemlju za primer jer je najvise ispitana)procenat r1a je najveci na severu u ravnicama slavonije i zagorja, a slabi kako se ide ka unutrasnjosti dinara a procenat i2a se povecava da bi vrhunac dostigao u nepristupacnim vrletima hercegovine i dalmacije?

Чим сам видео Власи престао сам да читам. Промени мантру. Сво светло и све боје не вреде ако си слеп код очију.

E, *ebiga sad, znam da te boli istina, ali Turci su u Bosnu i Hrvatsku naseljavali Vlahe...tako piše u turskim defterima, tako su ih Turci zvali, tako piše i Austrougarskim "statutima" i poveljama...tako piše i u Dušanovom zakoniku...naseljeni su uglavnom sa šireg lokaliteta poznatog čak i danas kao "Stari Vlah" - šta hočeš više!?

Jeli misliš da su imena planina u Bosni, poput Cincara i Vlašića toponimi koje su izumili Marsovci kako bi napakostili napačenim Srbima!?

Činjenica da se nakon 500 godina njihovi potomci danas izjašnjavaju kao Srbi je irelevantna...

E, *ebiga sad, znam da te boli istina, ali Turci su u Bosnu i Hrvatsku naseljavali Vlahe...tako piše u turskim defterima, tako su ih Turci zvali, tako piše i Austrougarskim "statutima" i poveljama...tako piše i u Dušanovom zakoniku...naseljeni su uglavnom sa šireg lokaliteta poznatog čak i danas kao "Stari Vlah" - šta hočeš više!?

Jeli misliš da su imena planina u Bosni, poput Cincara i Vlašića toponimi koje su izumili Marsovci kako bi napakostili napačenim Srbima!?

Činjenica da se nakon 500 godina njihovi potomci danas izjašnjavaju kao Srbi je irelevantna...
Hoces da kazes da su (po)turci zvali srbe vlasima zato sto su to uistinu i bili vlasi a oni(poturice)su bili pravi srbi?

О Власима као таквим може да се прича у неком раном средњем веку, а у 15, 17 итд. никако, они су тада већ вековима непостојећи, асимиловани (не рачунајући Тимочку крајину), а од њиховог имена остаје само назив за разне категорије становништва - прво за сточаре, потом за неплаћене војнике. Турци су сељакали Србе (тачније подстицали на сеобу), који су служили војску као власи, дакле неплаћено, а заузврат су били ослобођени од пореза.

Не изјашњавају се њихови потомци као Срби, они су се изјашњавали као Срби и за то имаш безброј примера - Власи и Срби су у то доба синоним.

Влашић (има и у Србији и у БиХ), Стари Влах, Цинцар, Романија, Румија, Власотинце, Влахово, Власина, Власеница, Влаховићо, Влахово...Све су то веома стари топоними, који су временом, још у средњем веку, изгубили ту карактеристику због које су добили име - становништво. За разлику од германских држава, на овим просторима није постојала сегрегација, становништво се мешало што је за последицу имало нестајање Влаха.

Аусторугарски "статути" не постоје. Постоји само један документ (чије је име у множини), донесен 1629. г. који важи за становништво на територији Вараждинског генералата (Крижевац, Копривица, Иванић град).

Poslednja izmena:
Hoces da kazes da su (po)turci zvali srbe vlasima zato sto su to uistinu i bili vlasi a oni(poturice)su bili pravi srbi?

Hoču da kažem da i najraniji turski defteri - popisi stanovništva spominju kategoriju Vlaha koje naseljavaju na gore rečene teritorije i popisi prave razliku između tih polunomadskih Vlaha i ostalog kršćanskog (nevlaškog) stanovništva po Bosni i Srbiji...

Dakle, radi se o popisima kada još i nema Poturica, koji bi mogli pogrdno nazivati Vlasima cjelokupno kršćansko stanovništvo...

Misliš da su Turci (pravi Turci) izmislili naziv "Vlasi" ili se ipak radi o predturskom terminu, koji poznaje čak i Dušanov zakonik!?

Hoču da kažem da i najraniji turski defteri - popisi stanovništva spominju kategoriju Vlaha koje naseljavaju na gore rečene teritorije i popisi prave razliku između tih polunomadskih Vlaha i ostalog kršćanskog (nevlaškog) stanovništva po Bosni i Srbiji...

Dakle, radi se o popisima kada još i nema Poturica, koji bi mogli pogrdno nazivati Vlasima cjelokupno kršćansko stanovništvo...

Misliš da su Turci (pravi Turci) izmislili naziv "Vlasi" ili se ipak radi o predturskom terminu, koji poznaje čak i Dušanov zakonik!?
Mislim da se vode rasprave na temu da li termin vlah u Dusanovom zakoniku oznacava etnicku pripadnost ili je samo naziv za zanimanje.

Ako se oni prosipaju to ne znači da moraš i ti.Pusti budale.
Govoriš o nekim i2a koji polazu vise prava u odnosu na "afrikance" e1b,kao da pričaš o nekim ljudima boze me sačuvaj.Politizujes stvar i misliš da ćeš time nešto da dokazes nekome,a ozbiljne istoricare savrseno zabole za genetiku i kvazi naucnike tipa kljosova ,denikera i druge..

Jel' tebi poznata ona lepa prica o varvarima i rimskom Parlamentu? Ako varvarima pustis da rade sta zele a ti budes glumio nekog demokratu, onda ima da te nema. E1b jesu bili na Balkanu pre I2a2 ali to ne znaci da tu nisu dosli mnogo pre ovih drugih pa ukoliko je neko tu ziveo pre njih oni ne mogu da polazu pravo na zemlju. Upravo takve argumemte zele da zanemare krugovi sa zapada koji ovde kroje politiku. Ali sta da ti pricam kada ti ne razumes puni smisao velikoalbanskog projekta.
Koliko je Kljosov kvazi-naucnik govori i cinjenica da je vodeci geneticar na Harvardu a pre toga je isto to bio na Lomonosovu u Moskvi. Steta sto ovi sa Harvarda nisu ranije culi za tebe, oni zu zedni takvih kapaciteta i jedva cekaju da nogiraju Kljosova i da uposle istinske poznavaoce nauke.

Vidim da je ovde opet pocelo da se "zeleni" pa da objasnimo neke stvari...

Kuber;Za Kora:
1. Vidim da spominješ Doboj kao centar koncentracije R1a i I2a2 i smatraš to kao rezultat doseljavanja slavena u 7, vijeku!?

Ne samo ja vec i neki ljudi koji se time profesionalno bave,

Mislim da gubiš u vidu kasnije migracije na tom području i predstavljaš sadašnju situaciju kao onu u vrijeme seobe naroda....

Prvo nauci sta u genetici znaci varijansa pa ce ti posle toga sve biti mnogo jasnije.

O čemu govorim - pa više od pola stanovništva na širem teritoriju Doboja je stanovništvo čiji su preci doseljenici u zadnjih 400 godina naseljeni tu od strane Turaka i Austro ugarske monarhije...imaš turske deftere koji svjedoče o naseljavanju pravoslavnih Vlaha na Ozrenu, Derventi i okolini Doboja u 15. i 16. vijeku...ti Vlasi (čiji su potomci današnji Srbi, ali manjim dijelom i Bošnjaci i Hrvati) su vjerovatno bili nosioci I2a2 dok su starosjedioci koji su živjeli tu prije Turaka vjerovatno bili slavenski R1a1.

Evo i da zazmurime na sve tvoje nebuloze, objasni nam tada odakle centar varijanse R1a opet pada na isto to mesto? Ukoliko su to i bili ti tvoji famozni Vlasi koji su po tebi vecinski nosioci I2a2, objasni nam onda zasto nemamo I2a2 Din-N na tom podrucju u velikoj frekvenciji? U Rumuniji je vrlo malo Din-S tako da ti ovo uopste ne pije vodu. Danasnji Vlasi uopste nemaju veliki procenat I2a2 a i kada se kod njih nadje onda je to Din-N.
Međutim uslijed 400 godina tursko-austrijskih ratova dobar dio tih slavenskih R1a1 je pobijen ili iselio iz okioline Doboja i Posavine i naselio se u Slavoniju i dalje...
Ovde mogu da se slozim s tobom posto su izohipse frekvencije okrenute prema severu.

Pri kraju turske vladavine i početkom Austrugarske vladavine dolazi do doseljavanja i katoličkih Dalmatinaca (Bunjevaca) u okolinu Doboja i u Posavinu (također, vjerovatno večinom nosioci I2a2) i tako da danas imaš taj miks I2a2 i R1a1 na tom području kod sve tri naroda...

Covece,,,, imas na ovoj temi objasnjen pojam varijanse, prelistaj malo i shvati sta on znaci. Na Kosovu imas izuzetnu koncentraciju E1b ali je VARIJANSA (raznolikost gena koja ukazuje na starost boravka populacije na tom mestu) izuzetno mala.

Ono što ti ne uzimaš u obzir su te kasnije migracije i ratovi koji su donijeli veliku koncetraciju I2a2 na to područje, a da toga nije bilo to bi dans bilo najmanje 70% večinsko R1a područje...

Ponovo se obrati na pojam varijanse

2. Pomalo šovinistički se odnosiš prema E1b ko biva radi se o "albanskoj" tj "afričkoj" i "neautohtonoj" halpogrupi
Za mene su sve haplogrupe iste. E1b daleko od toga da je albanska. Mnogo je vise "grcka". A tuda je dosla iz Afrike, tako da je definitivno africka. Zasto to tebe boli? Da nisam mozda trebao zbog polit-korektnosti da ne nazovem drevnoevropskom? MRCA za E1b-v13 je oko 4500 godina.

zaboravljajuči da je ista zastupljena kod skoro pola Crnogoraca i dobrog dijela Srba, pa čak i kod "najsrpskijih" plemena poput Kuča i Vasojevića... vjerovatno je i Milošević bio njen nosilac..
.

MIlosevic zasiguno nije. Tu mogu da se kladim u bilo koje novce.

I da E1b je na Balkanu "starija", od R1a, pa time Albanci jesu na Balkanu bili prije Slavena, odnosno Srba, bez obzira na tvoje pomalo šovinističko nastojanje da to osporiš...
Ako si nesto propustio, da te napomenem da je MRCA nekih R1a na Balkanu 12000 godina dok za v13 je 4500.I koliko mozga treba coveku da shvati da su "Albanci" kakve ih danas znamo postali to pre 100 i kusur godina. S obzirom da imaju oko 30% I2a2+R1a1 koja im je mogla doci samo sa Slovenima, kako onda mozes govoriti da su svi danasnji Albanci tu bili pre Slovena?

3. Kolko sam razumio Kljosov smatra da je R1a1 porijeklom sa Balkana, a da je I2a2 porijeklom sa Zakarpatja!?
Meni se čini da je obrnuto da je I2a2 autohtona, a da su R1a1 slavenski doseljenici iz 7 vijeka.

Ne smatra. Po njemu su R1a1 izvorno iz "ruske ravnice" a da je deo istih nasao zastitu u vreme Ledenog doba na Balkanu. I2a2 su definitivno iz Zakarpatja i tu vise nema ni miligrama sumnje. A to sto ti mislis sam i ja mislio pre godinu dana dok nisam "progledao". Din-S ima jednu mutaciju vise od Din-N sto znaci da je mladja od iste za nekih 200-300 godina. Da je situacija obrnuta, mogla bi postojati teoretska mogucnost da su odavde ali eto...... nije tako, sta da se radi.

I opet ti ponavljam..... sto pre shvatis pojam varijanse, tim ces vise razumeti pricu o kretanju populacija kroz istoriju.

Kor,nisi mi odgovorio na pitanje.

Mislis na ovo?

Kor,kako objasnjavas cinjenicu da u hrvatskoj(uzimam tu zemlju za primer jer je najvise ispitana)procenat r1a je najveci na severu u ravnicama slavonije i zagorja, a slabi kako se ide ka unutrasnjosti dinara a procenat i2a se povecava da bi vrhunac dostigao u nepristupacnim vrletima hercegovine i dalmacije?

ociglednim demografskimm prirastajem I2a2. Svima je poznato da je Hercegovina naselila velike delove "zapadnog Balkana". Varijansa I2a2 u Hercegovini je vrlo mala.
Inace, R1a kod svih juznih Slovena je istog porekla.

Ne kor,nego je to dokaz da i2a nije slovenskog porekla.

stvarno ovi sa Harvarda propustaju sansu da dodju do vrhunskog poznavaoca teme i da umesto pseudo-geneticara Kljosova napokon dobiju coveka koji na vrlo strucan nacin obrazlaze svoju tacku gledista.

Ja ne mogu da ponavljam covece k'o papagaj 1000x da visoka frekvencija ne znaci i izvor neke haplogrupe!!! Procitaj na prethodnoj strani sta pise o I2a1 na Sardiniji i u Spaniji,

Stvarno cu morati da pocnem da ignorisem pojedine postove/komentare posto su ljudi zadrli k'o volovi i hoce da je po njihovom pa kud' puklo da puklo.

J.b.g... ako si pametniji od Nordtvedta, napravi svoj sajt i proslavi se u svetu nauke.

Poslednja izmena:

Ja mislim da je odgovor na tvoje pitanje ovde:

Али, Хрвати су у то вријеме живјели иза Багибареје, тамо гдје су сада Бјелохрвати (Белохробатои). Од њих се одијелио један род од петоро браће, Клоукас и Лобелос и Косениз и Моухло и Хробатос и двије сестре, Тоуга и Боуга, и дошли су са својим народом у Далмацију и нашли су Аваре као господаре земље. Пошто су једни с другима ратовали неколико година, Хрвати су надвладали и побили неке од Авара а остале су присилили на подложност. И тако је од тог времена ова земља запосједнута по Хрватима, а у Хрватској (Хробатиа) још постоје потомци Авара, и њих се препознаје као Аваре.
Прича о провинцији Далмацији

И пошто садашња Србија и Паганија и земља Захумљана и Травунија и земља Конављана, беше под влашћу цара Ромеја, а пошто су те земље биле опустошене од Авара (јер су из тих земаља они истерали Романе који сада живе у Далмацији и Драчу), то цар у овим земљама насели исте Србе и они беху потчињени цару Ромеја, а цар их покрсти довевши свештенике из Рима и, научивши их да правилно врше дела побожности, изложи им хришћанско учење.
О Србима и земљи у којој сада станују

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back