Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А бабе ко бабе.:)

Неке кажу бежи од танких усана, ситних очију,...

a koliko ja znam u nasim krajevima su upravo crna kosa, tanke usne, svetao ten i krupne oci znak zenske lepote i otmenosti. Inace je rasna karakteristika hg I2a2 da imaju tanke usne.

A ako si vec toliko opcinjen plavusama onda ti mogu reci da su najbolje one iz Pribaltika.
Pored njih zgodne su svetle tatarke kao i deo ruskinja. Opet je u svih u pitanju isti rasni tip.

Radila je Pericicka za Hrvatsku. Citao sam jedan tekst Kljosova na ruskom o N1c haplogrupi i o tome kako su oni od mongolskog naroda postali evropeidi i to zahvaljujuci mesanju sa evropeidnim zenama. Zena igra veliku ulogu u fenotipu jedinke. Apsolutno sam siguran da je za nas fenotip u mnogom odgovorna genetika doslovenskih stanovnika Balkana.

Не постоје дословенски становници Балкана.
Зато што су Балкан после леденог доба населили Протословени, народ чији је језик основа каснијем словенском језику.
Хаплогрупе И.

После њих, до данашњег дана, истим правцима, долазе несловени,
из Мале Азије и Африке.

Највише са државама као Персија, Византија, Отоманско царство, или банде из Африке и Апенина,
а данас и као емигранти.

Језици су стари десетине хиљада година, а њихова основа се мало мења.

Ej.... ovde mi baratamo sa egzaktnim podacima. Ono sto je do sada provereno to i uzimamo kao relevantni materijal za diskusiju. Kada budes imao i jedan jedini dokaz za svoje tvrdnje, molio bi te da ga objavis, Ovo sto si ti napisao je mlacenje prazne slame. Mi za sada nemamo kod nas NI JEDNOG I2x ciji je MRCA stariji od 2600 godina a kada ga budemo imali onda cemo o tome moci da diskutujemo.

Tvrditi da na Balkanu pre VI veka nije bilo E1b i J2 (kao i mnogih drugih) je stvarno velika hrabrost.

Nadji nam jedno jedino istrazivanje koje ce potvrditi tvoje tvrdnje pa da ti svi poverujemo.

Ej.... ovde mi baratamo sa egzaktnim podacima. Ono sto je do sada provereno to i uzimamo kao relevantni materijal za diskusiju. Kada budes imao i jedan jedini dokaz za svoje tvrdnje, molio bi te da ga objavis, Ovo sto si ti napisao je mlacenje prazne slame. Mi za sada nemamo kod nas NI JEDNOG I2x ciji je MRCA stariji od 2600 godina a kada ga budemo imali onda cemo o tome moci da diskutujemo.

Tvrditi da na Balkanu pre VI veka nije bilo E1b i J2 (kao i mnogih drugih) je stvarno velika hrabrost.

Nadji nam jedno jedino istrazivanje koje ce potvrditi tvoje tvrdnje pa da ti svi poverujemo.

Он то и не тврди, ниси добро прочитао. Он тврди једну сасвим реалну варијанту која може да буде предмет дискусије. С обзиром на афинитете верификованих најстаријих језика ( санскрит и фарси) према словенским.

Не постоје дословенски становници Балкана.
Зато што су Балкан после леденог доба населили Протословени, народ чији је језик основа каснијем словенском језику.
Хаплогрупе И.

После њих, до данашњег дана, истим правцима, долазе несловени,
из Мале Азије и Африке.

Највише са државама као Персија, Византија, Отоманско царство, или банде из Африке и Апенина,
а данас и као емигранти.

Језици су стари десетине хиљада година, а њихова основа се мало мења.

Он то и не тврди, ниси добро прочитао. Он тврди једну сасвим реалну варијанту која може да буде предмет дискусије. С обзиром на афинитете верификованих најстаријих језика ( санскрит и фарси) према словенским.

Bar ti znas sta sam ja govorio i zastupao pre jedno godinu i kusur. Apsolutno mi je sve izgledalo logicno sve dok se nisu pojavili podaci protiv kojih jednostavno ne mogu da budem. Mislim, mogu da budem ali sam onda u poziciji onih koji i danas zastupaju misljenje da je Zemlja ravna ploca (u SAD postoji i takvo udruzenje).

Dakle, sto se tice genetike, danas imamo jasnu sliku da je velika vecina danasnjih stanovnika Balkana po Y hromozomu veoma slicna stanovnistvu zapadne Ukrajine i jos nekih podrucja koja nastanjuju Sloveni. Znaci, I2a2 i R1a1. MRCA za nase I2a2 se racuna na oko 2650 godina a za R1a1 na oko 4000 godina. Isto tako imamo podatke da su ti R1a1 istocnoslovenskog tipa i da su jednaki onima kod Rusa i Ukrajinaca (dok su od Poljaka dalji). To je fakticko stanje stvari.

Jedina 2 elementa koja narusavaju ovu sliku sa MRCA su nekoliko balkanskih R1a1 cija je starost procenjena na 12000 godina i par I2a* nadjenih u Sloveniji. Opet, imamo u igri i I2a1, I2a2a-Disles i I2a2b-Isles koji su bliski rodjaci I2a2-Din (i svi su od nje stariji). To nam opet govori da je I2a2 prisustvovala u Evropi pre recimo 5000 godina ali mi tih ljudi (naslednika) trenutno prakticno da nemamo.

Neki drevni I2 mozda i jesu (a verovatno i jesu) ziveli na nasim sadasnjim podrucjima ali su zbog odredjenih pojava o kojima mi nista ne znamo morali otici prema severu.

Tu vec ulazimo u duboke vode hipotetike,

Bar ti znas sta sam ja govorio i zastupao pre jedno godinu i kusur. Apsolutno mi je sve izgledalo logicno sve dok se nisu pojavili podaci protiv kojih jednostavno ne mogu da budem. Mislim, mogu da budem ali sam onda u poziciji onih koji i danas zastupaju misljenje da je Zemlja ravna ploca (u SAD postoji i takvo udruzenje).

Dakle, sto se tice genetike, danas imamo jasnu sliku da je velika vecina danasnjih stanovnika Balkana po Y hromozomu veoma slicna stanovnistvu zapadne Ukrajine i jos nekih podrucja koja nastanjuju Sloveni. Znaci, I2a2 i R1a1. MRCA za nase I2a2 se racuna na oko 2650 godina a za R1a1 na oko 4000 godina. Isto tako imamo podatke da su ti R1a1 istocnoslovenskog tipa i da su jednaki onima kod Rusa i Ukrajinaca (dok su od Poljaka dalji). To je fakticko stanje stvari.

Jedina 2 elementa koja narusavaju ovu sliku sa MRCA su nekoliko balkanskih R1a1 cija je starost procenjena na 12000 godina i par I2a* nadjenih u Sloveniji. Opet, imamo u igri i I2a1, I2a2a-Disles i I2a2b-Isles koji su bliski rodjaci I2a2-Din (i svi su od nje stariji). To nam opet govori da je I2a2 prisustvovala u Evropi pre recimo 5000 godina ali mi tih ljudi (naslednika) trenutno prakticno da nemamo.

Neki drevni I2 mozda i jesu (a verovatno i jesu) ziveli na nasim sadasnjim podrucjima ali su zbog odredjenih pojava o kojima mi nista ne znamo morali otici prema severu.

Tu vec ulazimo u duboke vode hipotetike,

Наивно схваташ те податке.
Потребно је да буду испуњена 2 услова да ти подаци буду тако егзактни како их ти доживљаваш:
(ко је први где био и када..)

1.да се тестира велики проценат становника Балкана(и Европе)
2.да постоји политички(финансијски) центар који ће то проверити, а који има интерес да буде објективан.

Сада није испуњен ни један услов.
А када ће, не знааамоо.

Иначе, како ти видиш кретање хаплогрупе И у последњих 10 000 година?

Три

Наивно схваташ те податке.

Naivno ili ne ali ih tako tumace i mnogo jaci ljudi od mene.

Потребно је да буду испуњена 2 услова да ти подаци буду тако егзактни како их ти доживљаваш:
(ко је први где био и када..)

1.да се тестира велики проценат становника Балкана(и Европе)
2.да постоји политички(финансијски) центар који ће то проверити, а који има интерес да буде објективан.

Сада није испуњен ни један услов.
А када ће, не знааамоо.

Nema to vise mnogo veze sa stvarnoscu. Naravno, uvek je bolje kada je uzorak veci ali se kao i u svakom statistickom istrazivanju podaci mogu smatrati relevantnim i na manjem broju uzoraka ako su isti pravilno izabrani.
To sto ti pises pod tackom 2 opet nema nikakvu vaznost posto danas ispitivanja vrse ne samo neki tamo naucnici vec ih moze uraditi i svaki pojedinac za sebe. Ti vidimo ne razumes kako ovo sve funkcionise. Sve je mnogo jednostavnije nego sto ti se cini.

Иначе, како ти видиш кретање хаплогрупе И у последњих 10 000 година?

Ja ga nikako ne vidim posto ga ne vidi ni Ken Nordtvedt, covek koji je naveci strucnjak za I. Za sada mosemo samo da nagadjamo. Moje licno misljenje je da je bio prisutan na podrucju od Ukrajinskog do Balkanskog refugijuma ali za sada nemamo materijalne dokaze.

Da ti odgovorim i na ovaj tvoj drugi post, istrazivanja sa kostima mogu da daju samo rezultate o mtDNK. Jedino u slucajevima da su posmrtni ostaci dobro sacuvani (tj. da su recimo bili zaledjeni u nekom gleceru) mozemo da ocekujemo i rezultate vezane za Y hromozom.

Nisam ali sam vise nego siguran da sam I2a2. Apsolutno siguran. Necu jos da radim rezultate dok ne pojeftine testovi sa velikim brojem markera. Mislim da ce to biti za 1-2 godine. Ovako, malo mi je glupo da radim test koji ce mi samo dati rezultate za pripadnost haplogrupi. Mnogo je interesantnje kada znas ko su ti bliski rodjaci u nazad 500 godina :)

A kada smo vec kod I2a2, evo sam nasao neke rezultate o TMRCA sestrinske i bliske hg I2a1 koja je najzastupljenija na Sardiniji.

Some regional results for TMRCA estimates for I2a1 M26+

Iberia: 7500 years
British Isles 6500 years
France 6000 years
Continent(xIberia, France and Italy) 5000 years
Italy (including Sardinia) 2700 years

Kao sto se moze videt, sa Sardinijom se ponavlja ista klopka kao sa I2a2 kada se mislilo da je zbog visoke frekvencije ove haplogrupe ona izvorno iz Dinarskog pojasa. A vidimo ja je TMRCA na Sardiniji cak 3x mladji od istog na Iberijskom poluostrvu.

Па И2а јесте из динарског појаса, само што се у једном периоду отишла до припјатских мочвара, те се вратила у 4 веку...

Па И2а јесте из динарског појаса, само што се у једном периоду отишла до припјатских мочвара, те се вратила у 4 веку...

Mozemo samo da nagadjamo da je iz dinarskog pojasa ali nemamo materijalne dokaze, Kao sto rekoh u prethodnom postu to moze biti kako balkanski tako i ukrajinski refugijum. A moguce i jedan i drugi.
Ovi I2a1 su ocigledno otisli na zapad posle ledenog doba.

Три

Naivno ili ne ali ih tako tumace i mnogo jaci ljudi od mene.

Nema to vise mnogo veze sa stvarnoscu. Naravno, uvek je bolje kada je uzorak veci ali se kao i u svakom statistickom istrazivanju podaci mogu smatrati relevantnim i na manjem broju uzoraka ako su isti pravilno izabrani.
To sto ti pises pod tackom 2 opet nema nikakvu vaznost posto danas ispitivanja vrse ne samo neki tamo naucnici vec ih moze uraditi i svaki pojedinac za sebe. Ti vidimo ne razumes kako ovo sve funkcionise. Sve je mnogo jednostavnije nego sto ti se cini.

Ja ga nikako ne vidim posto ga ne vidi ni Ken Nordtvedt, covek koji je naveci strucnjak za I. Za sada mosemo samo da nagadjamo. Moje licno misljenje je da je bio prisutan na podrucju od Ukrajinskog do Balkanskog refugijuma ali za sada nemamo materijalne dokaze.

Da ti odgovorim i na ovaj tvoj drugi post, istrazivanja sa kostima mogu da daju samo rezultate o mtDNK. Jedino u slucajevima da su posmrtni ostaci dobro sacuvani (tj. da su recimo bili zaledjeni u nekom gleceru) mozemo da ocekujemo i rezultate vezane za Y hromozom.

Који појединац у Србији врши та истраживања и како их финансира, и колики новац је потребан?
Знаш ли ти да су овде забрањени и озбиљни археолошки радови на ту тему, а камоли неки такви подухвати?

Ако не можеш да знаш кретање И, као можеш да тврдиш да су постојали `дословенски становници Балкана`, и да је стаороевропска култура везана за Ј?

Што се тиче костију, сваки податак је користан, па и женски, али нисам чуо да се то радило, зашто?

Poslednja izmena:
Ако не можеш да знаш кретање И, као можеш да тврдиш да су постојали `дословенски становници Балкана`, и да је стаороевропска култура везана за Ј?

Iako nije pitanje za mene napisacu sta imam da kazem.

1. I1, I2*, I2a*, I2a2b-Isles, I2a2a-Disles i I2a2a-Dinaric su razlicite varijante haplogrupe I i svaka od njih ponaosob se odnosi na poptpuno razlicite populacije u istorijskom smilsu. Oni svi jesu imali zajednickog predka, ali su putevi gore navedenih Y-DNK bili razliciti. Ili drugacije receno, dovoljno je jedno jedino razlicito slovo u oznaci Y-DNK da bi istoriju te populacije posmatrali potpuno odvojeno od druge.

Npr, I2a2b-Isles i I2a2a-Disles se najcesce mogu naci na Britanskim ostrvima a u Istocnoj Evropi ih nema (neka me neko ispravi ako gresim). Sa druge strane I2a2a-Dinaric se najcesce srece na Balkanu, zatim u Istocnoj Evropi, a u zapadnoj Evropi ne postoji (osim malog procenta u Nemackoj i severoistocnoj Italiji).

2. Redosled koji si ti utvrdio je po meni pogresan. Prvo je potrebno utvrditi sve okolnosti koje su deo istorije neke populacije pa tek onda mozemo da govorimo o kretanju nekog Y-DNK. Tj, ne moze da se definise neka hipoteza (kao sto je autohtonost haplogrupe I na Balkanu) i onda tom hipotezom poricati sve ostalo, a da sama hipoteza nema nikakvu osnovu tj argument koji bi je podrzao.

Jedan od ukazatelja da I2a2a-Dinaric nije bio na Balkanu u prvom milenijum pre nove ere jeste to da ga danas nema u juznoj i srednjoj Italiji. Reference za migracije sa Balkana u Italiju sam dao u ranijim postovima. Dakle, dzabe mi zamisljamo sta je bilo pre 10000 godina ako vidimo da u nama mnogo blizoj istoriji postoji okolnost cija se relevatnost ne moze osporiti.

Три;
Који појединац у Србији врши та истраживања и како их финансира, и колики новац је потребан?

Ko god zazeli moze da uradi. platis jedno 150 evrica i imas rezultate za mesec dana. Na dosta sajtova se mogu naci podaci o nasim ljudima koji su radili ove testove ali oni naravno nisu toliko brojni kao kod nekih drugih naroda. Siromasni smo.

Знаш ли ти да су овде забрањени и озбиљни археолошки радови на ту тему, а камоли неки такви подухвати?
Znam ali to opet ne menja sadasnju situaciju.

vrlo jednostavno, preko starosti tzv MRCA (most recent common ancestor). Ako procitas malo u nazad ovu temu, naci ces podatke o tome da su u nemackoj nali ostatke ljudi iz Kamenog doba pripadnike hg G2 (Kavkaz, Gruzija) kao i haplogrupe F* (sto je prethodnica "sestrinskih" haplogrupa I i J (kao i za G i H (ovo su cigani iz Indije))). Nisu nadjeni cisti I mada bi recimo nemcima to mnogo znacilo sa propagandne strane.

Што се тиче костију, сваки податак је користан, па и женски, али нисам чуо да се то радило, зашто?

Zato sto to kosta a i sam znas koliko daju para za nauku.

I1. I1, I2*, I2a*, I2a2b-Isles, I2a2a-Disles i I2a2a-Dinaric su razlicite varijante haplogrupe I i svaka od njih ponaosob se odnosi na poptpuno razlicite populacije u istorijskom smilsu. Oni svi jesu imali zajednickog predka, ali su putevi gore navedenih Y-DNK bili razliciti. Ili drugacije receno, dovoljno je jedno jedino razlicito slovo u oznaci Y-DNK da bi istoriju te populacije posmatrali potpuno odvojeno od druge.

Ovde sam ipak ostao nedorecen. Postoji deo zajednicke istorije gore pomenutih grana haplogrupe I. Ta zajednicka istorija je bila priblizno do onog trenutka u "zivotu" Y-DNK dok se mladje linije nisu odvojile od starijih.

jos jedan Bane

2. Redosled koji si ti utvrdio je po meni pogresan. Prvo je potrebno utvrditi sve okolnosti koje su deo istorije neke populacije pa tek onda mozemo da govorimo o kretanju nekog Y-DNK. Tj, ne moze da se definise neka hipoteza (kao sto je autohtonost haplogrupe I na Balkanu) i onda tom hipotezom poricati sve ostalo, a da sama hipoteza nema nikakvu osnovu tj argument koji bi je podrzao.

ovo je Bane lepo primetio. Tako se to ne radi.

I da ti objasnim jednu stvar... bez obzira na rezultate, Srbi u sustini nista ne gube time da li su starosedeocci ili nisu. Dovoljno je vazna cinjenica da smo vecinski hg-I, to jeste "evropljani" i ako se vec to tako gleda polazem proavo na tlo vise nego naprimer E1b koji su tuda dosli iz Afrike relativno nedavno. Pa cak i sa strane R1a imamo ljude ciji je predak star 12000 godina. To je opet mnogo starije od najveceg dela evropskih haplogrupa.

Sta bi tek mislio da si Spanac, Englez ili Francuz pa da znas da su ti preci dosli iz Azije a da juce si se smatrao najvecim i najcistijim evropljaninom??!? A da li ti mislis da bi zapadnjaci sebi dozvolili takav luksuz da stvarno friziraju rezultate???

dakle.... samo stalozeno. Ovo je mlada nauka koja ce prave rezultate dati tek kroz nekih 10 godina.

Три;

Ko god zazeli moze da uradi. platis jedno 150 evrica i imas rezultate za mesec dana. Na dosta sajtova se mogu naci podaci o nasim ljudima koji su radili ove testove ali oni naravno nisu toliko brojni kao kod nekih drugih naroda. Siromasni smo.

Znam ali to opet ne menja sadasnju situaciju.

vrlo jednostavno, preko starosti tzv MRCA (most recent common ancestor). Ako procitas malo u nazad ovu temu, naci ces podatke o tome da su u nemackoj nali ostatke ljudi iz Kamenog doba pripadnike hg G2 (Kavkaz, Gruzija) kao i haplogrupe F* (sto je prethodnica "sestrinskih" haplogrupa I i J (kao i za G i H (ovo su cigani iz Indije))). Nisu nadjeni cisti I mada bi recimo nemcima to mnogo znacilo sa propagandne strane.

Zato sto to kosta a i sam znas koliko daju para za nauku.

То што ти кажеш о тестирању нису истраживања.
Истраживање је када неко врши истраживање тако што тестира становништво према некој методологији, на одређеним локацијама,
са свим додатним информацијама о тим људима.

Iako nije pitanje za mene napisacu sta imam da kazem.

1. I1, I2*, I2a*, I2a2b-Isles, I2a2a-Disles i I2a2a-Dinaric su razlicite varijante haplogrupe I i svaka od njih ponaosob se odnosi na poptpuno razlicite populacije u istorijskom smilsu. Oni svi jesu imali zajednickog predka, ali su putevi gore navedenih Y-DNK bili razliciti. Ili drugacije receno, dovoljno je jedno jedino razlicito slovo u oznaci Y-DNK da bi istoriju te populacije posmatrali potpuno odvojeno od druge.

Npr, I2a2b-Isles i I2a2a-Disles se najcesce mogu naci na Britanskim ostrvima a u Istocnoj Evropi ih nema (neka me neko ispravi ako gresim). Sa druge strane I2a2a-Dinaric se najcesce srece na Balkanu, zatim u Istocnoj Evropi, a u zapadnoj Evropi ne postoji (osim malog procenta u Nemackoj i severoistocnoj Italiji).

Jedan od ukazatelja da I2a2a-Dinaric nije bio na Balkanu u prvom milenijum pre nove ere jeste to da ga danas nema u juznoj i srednjoj Italiji. Reference za migracije sa Balkana u Italiju sam dao u ranijim postovima. Dakle, dzabe mi zamisljamo sta je bilo pre 10000 godina ako vidimo da u nama mnogo blizoj istoriji postoji okolnost cija se relevatnost ne moze osporiti.

То си већ написао и већ си добио одговор, шта си ти неки пропагандиста будалаштина о досељавању Словена?

То што ти кажеш о тестирању нису истраживања.
Истраживање је када неко врши истраживање тако што тестира становништво према некој методологији, на одређеним локацијама,
са свим додатним информацијама о тим људима.

Ti stvarno ili ne hoces ili ne mozes da razumes neke elementarne stvari iz ove oblasti. Ken Nordtvedt nikada nije uradio ni jedno istrazivanje vec se iskljucivo koristi rezultatima testiranja i opet se njegovi zakljucci uzimaju kao vrlo relevantni. Podaci o testiranjima su u Internetu i svima su dostupni. Sakupe se, obrade i dobiju se rezultati koji imaju svoju naucnu vrednost. Nordtvedt je i sam nosilac haplogrupe I1 i po njegovim poslednjim istrazivanjima ta haplogrupa je stara nekih 2500 godina. Pre toga se baratalo podacima o starosti te hg i do 10000 godina (pa cak i vise). Kljosov nikada nije uradio ni jedno istrazivanje vezano sa R1a vec se iskljucivo koristi (opet) rezultatima testiranja.

Stvarno mi nije jasno zasto zelis da nas ubedis da je zemlja ravna ploca na ledjima kornjace?

BTW kao tebe sto ja danas ne mogu ubediti da promenis svoje misljenje, tako ni mene nije bilo moguce ubediti u isto jos pre godinu dana. Tada sam imao upravo tu logiku koju ti danas koristis. Medjutim, meni nije bilo tesko da shvatim i priznam da sam bio u zabludi (kao i mnogi-mnogi drugi).

Ti stvarno ili ne hoces ili ne mozes da razumes neke elementarne stvari iz ove oblasti. Ken Nordtvedt nikada nije uradio ni jedno istrazivanje vec se iskljucivo koristi rezultatima testiranja i opet se njegovi zakljucci uzimaju kao vrlo relevantni. Podaci o testiranjima su u Internetu i svima su dostupni. Sakupe se, obrade i dobiju se rezultati koji imaju svoju naucnu vrednost. Nordtvedt je i sam nosilac haplogrupe I1 i po njegovim poslednjim istrazivanjima ta haplogrupa je stara nekih 2500 godina. Pre toga se baratalo podacima o starosti te hg i do 10000 godina (pa cak i vise). Kljosov nikada nije uradio ni jedno istrazivanje vezano sa R1a vec se iskljucivo koristi (opet) rezultatima testiranja.

Stvarno mi nije jasno zasto zelis da nas ubedis da je zemlja ravna ploca na ledjima kornjace?

BTW kao tebe sto ja danas ne mogu ubediti da promenis svoje misljenje, tako ni mene nije bilo moguce ubediti u isto jos pre godinu dana. Tada sam imao upravo tu logiku koju ti danas koristis. Medjutim, meni nije bilo tesko da shvatim i priznam da sam bio u zabludi (kao i mnogi-mnogi drugi).

ОК само ти настави..:)

Kад сe човек сели, онда води и своје мајмунче. Дај ми доказ да се из карпатског басена ( где га има у довољној количини) доселио Е1б, равномерно по свим местима где се досељавао И2а2, онда ми докажи зашто, исто тако , на Балкану нема равномерног распореда Р1а као у Карпатском басену, и на крају, зашто није повучен и И1 у истој мери у којој је тамо? Да ти напоменем, ако је прича о досељавању тачна, народ би морао да буде много измешанији него сад. Ако није тачна, онда , као што је ситуација сад, постоје природни таласи прилива, односно напада одређених хаплогрупа у доминантну.
Што се Шпанаца и осталих тиче, цвиле им јаја за то што си написао, јер иза њих и даље стоји лажна прича да су донели културу у Европу. Та прича подразумева и остале народе фисовске организације, па можемо ми да дубимо на глави и да доказујемо да смо 1000% Европљани, али су нам они дали задатак који не можемо да решимо, а то је да је Рим носилац просперитета , иако се зна да су уништили просперитетнију цивилизацију претходника ( који је, према свим логикама морао да буде И2 јер су и његове жене биле идентичне данашњим балканским женама).

Poslednja izmena:
jos jedan Bane

ovo je Bane lepo primetio. Tako se to ne radi.

I da ti objasnim jednu stvar... bez obzira na rezultate, Srbi u sustini nista ne gube time da li su starosedeocci ili nisu. Dovoljno je vazna cinjenica da smo vecinski hg-I, to jeste "evropljani" i ako se vec to tako gleda polazem proavo na tlo vise nego naprimer E1b koji su tuda dosli iz Afrike relativno nedavno. Pa cak i sa strane R1a imamo ljude ciji je predak star 12000 godina. To je opet mnogo starije od najveceg dela evropskih haplogrupa.

Sta bi tek mislio da si Spanac, Englez ili Francuz pa da znas da su ti preci dosli iz Azije a da juce si se smatrao najvecim i najcistijim evropljaninom??!? A da li ti mislis da bi zapadnjaci sebi dozvolili takav luksuz da stvarno friziraju rezultate???

dakle.... samo stalozeno. Ovo je mlada nauka koja ce prave rezultate dati tek kroz nekih 10 godina.

O čemu ti pričas čudni čoveče?! Kakvo pravo na tlo, kakvi evropljani?
Za trenutak sam pomislio da sam na stormfrontu.

Lesandar

Kад сe човек сели, онда води и своје мајмунче. Дај ми доказ да се из карпатског басена ( где га има у довољној количини) доселио Е1б, равномерно по свим местима где се досељавао И2а2,
Koliko ja znam, jos se niko nije bavio uporedjivanjem E1b sa Balkana i iz Zakarpatja. Mislim da bi tu moglo biti dosta zanimljivih zakljucaka. Najveci "guru" za E1b je talijanac Batalja ali on cuti z sada.

онда ми докажи зашто, исто тако , на Балкану нема равномерног распореда Р1а као у Карпатском басену,
Ovo je dosta jednostavnije objasniti. I2a2 je ina par demografskih eksplozija sto svedoce i pod-klasteri I2a2 kao sto je recimoonaj u Dalmaciji sa MRCA oko 600 godina a koji je za sobom ostavio jako mnogo naslednika.

и на крају, зашто није повучен и И1 у истој мери у којој је тамо?
Gde "tamo" i u kojem procentu? Mislim da Srbi (kao i Hrvati) imaju odgovarajuci procenat I1. On se kod juznih Slovena krece od 10% u Sloveniji do 3,4% u CG. Sve u granicama "slovenskog standarda".

Да ти напоменем, ако је прича о досељавању тачна, народ би морао да буде много измешанији него сад.

Kako ti tumacis poklapanje maksimuma varijanse za R1a1 i I2a2 u okolini Doboja? Sta mislis kolika je verovatnoca da se za dve haplogrupe centar varijanse nalazi na jednom mestu? A posto su u pitanju upravo "slovenski" I2a2 i R1a1 (a ne recimo neki R1b ili E1b) za mene vise ne postoji ni najminimalnija verovatnoca da nije bilo seoba. Ja protiv cinjenicnih podataka ne mogu da idem glavom kroz zid.

Ако није тачна, онда , као што је ситуација сад, постоје природни таласи прилива, односно напада одређених хаплогрупа у доминантну.

ti prilivi mogu biti (i najcesce su) izazvani demografskim eksplozijama. Isto kao sto sada vidimo demografsku eksploziju siptara na Kosovu takvu su eksploziju nekada imali i nasi kraski I2a2 kao i recimo ruski R1a1.

Што се Шпанаца и осталих тиче, цвиле им јаја за то што си написао, јер иза њих и даље стоји лажна прича да су донели културу у Европу. Та прича подразумева и остале народе фисовске организације, па можемо ми да дубимо на глави и да доказујемо да смо 1000% Европљани, али су нам они дали задатак који не можемо да решимо, а то је да је Рим носилац просперитета ,

mozda njima i cvile ali za ljude koji su pelcovani od populistike ti podaci mnogo znace. Jos uvek se vrlo retko i stidljivo napominje na zapadnim sajtovima da je poreklo R1b iz Azije. Jos uvek se mnogi tripuju na pricu da su poreklom sa Apenina i tu se oni recimo malo razlikuju od nas ili od Hrvata.

иако се зна да су уништили просперитетнију цивилизацију претходника ( који је, према свим логикама морао да буде И2 јер су и његове жене биле идентичне данашњим балканским женама).

Da li ti recimo mislis da su R1b vodili cele svoje porodice sa sobom kada su kretali iz rejona Kaspija do Spanije ili Irske? Zasto se razlikuju zene kod turkmena i kod Iraca? Zasto su ruskinje u pribaltiku plavuse a one na jugu gare a oni su eto, jedan te isti narod? U proslosti su migracije stanovnistva bile uglavnom vojnog karaktera i vodjenje celih porodica bi neverovatno usporilo kretanje vojske. Slicne primere smo imali u relativno nedavnoj istoriji prilikom upada mongola u Evropu ili u slucaju Krstasa.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back