Battlecat
Iskusan
- Poruka
- 6.977
Koliko zajednickog imaju balticki narodi i Balkanci ? Citao sam po par tema ovde nesto sto se tice nekih povezivanja itd pa se zapitao ....
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_ethnic_groups
Ajde budi dobar pa nam izvadi podatke za exYu sa vikipedije. Vidim da ima interesantnih detalja. I2a2 su kod Srba u Bosni povecali na 40%, kod muslimana je 42%, u Hrvatskoj 37%, Srbiji 36%. R1a kod muslimana 24,6%.
Који смехотрес представља први извор,који има научну вредност једнаку Харију Потеру и Летописима Нарније.
Као прво е1б1б је у Србији заступљен у толиком проценту искључиво због Косовских Албанаца,за које одговорно тврдим да ниједна компанија до сада није радила засебна истраживања,већ се она базирају на којекаквим предрасудама и сличним пиздаријама,које имају за циљ да докажу некакво припадање Албанског народа Мезолитским Народима (Илирима на пример),па се у складу са тим број Е1б1б код самих Албанаца редовно смањује док се И2а2 са сваком новом објавом невероватно повећава.Још мало па ће Шиптари прешишати становништво Босне и Херцеговине и Далмације по заступљености динарских гена.Још једна подметачина,али када је пропала историјска,културна,сада је кренула у области генетике,не би ли нас убедили да су ти Албанци били ту од вајкада.
ј
Zanimljiva je i vez J2 sa turkofonim jezicima. Medjutim, J2 nema nikakve direktne veze sa izvornim Turcima koji su u V veku n.e. ziveli na mestu uznacenom na karti
![]()
`Ј` нема везе са староевропском културом.
Вероватно се проширила са Отоманском експанзијом.
Занимљиво је да Винчанску културу везују за групу `Е`,
а сада и за `Ј`.
А чуо сам да су кости Винчанаца бацали на ђубре,
нико није имао намеру да их испита..
@ Kor - Izrazeni nos moze da bude i od uticaja dinarske pod-rase,a kako je u Srbiji ta podgrupa dominantna onda nije ni cudo zbog cega da toliko ljudi ima.
To nema veze nikakve sa haplogrupom.Osoba moze biti crnac a da nosi haplotip I1,to nema nikakve veze sa izgledom.
Fenotip =/= Haplogrupa.
Може. Знаш како каже народ: "Деси се и у девојке дете".
Имали смо већ такве расправе, па да подсетим: ФЕНОТИП ЈЕ ДИРЕКТНО ЗАВИСТАН ОД ГЕНОТИПА ( Кад уђе други генотип, фенотип се мења, када је генотип генерацијама исти, ни фенотип се не мења). Посматрамо групу, а не појединца. Ако се у групи белаца деси неко црнче, то не значи да снајка није довољно мешала него да га је примила са стране.
Црнац који има хаплогрупу И се разликује од својих сународника по томе што носи неке карактеристике хаплогрупе И, да ли је то светлији тен од осталих, или ужи нос , али сигурно мора да има неку разлику зато што то није аутохтона хаплогрупа за ту популацију ( И у том случају ФЕНОТИП ЗАВИСИ ОД ГЕНОТИПА) . Једноставно, не могу да буду потпуно исти као већина која има доминантну хаплогрупу.
Kor
јеси се тестирао?
Која си ти хапло група?
Nisam ali sam vise nego siguran da sam I2a2. Apsolutno siguran. Necu jos da radim rezultate dok ne pojeftine testovi sa velikim brojem markera. Mislim da ce to biti za 1-2 godine. Ovako, malo mi je glupo da radim test koji ce mi samo dati rezultate za pripadnost haplogrupi. Mnogo je interesantnje kada znas ko su ti bliski rodjaci u nazad 500 godina
@ Kor - Izrazeni nos moze da bude i od uticaja dinarske pod-rase,a kako je u Srbiji ta podgrupa dominantna onda nije ni cudo zbog cega da toliko ljudi ima.
To nema veze nikakve sa haplogrupom.Osoba moze biti crnac a da nosi haplotip I1,to nema nikakve veze sa izgledom.
Fenotip =/= Haplogrupa.
Ajde ofirajte se sa rezultatima,pa da napravimo drustvenu grupu![]()
Ako je jos neko radio test na 23andme,neka se javi da uporedimo rezultate,ne mogu da ostavljam ime na forumu.![]()
Imas popuste na 23andme,koliko se sećam zadnji je bio oko nove godine,ne znam da li još važi.
A što se tiče sigurnosti,ja sam bio gotovo siguran da će biti R1a,i zaista je ispalo tako,iako za maternu haplogrupu nisam bio siguran,
Ali si u pravu,to čovek u sebi oseti.
Chrommagus
Bas si spomenuo ono sto sam ja sinoc hteo da objasnim ali nisam imao vremena.
Stara antropoloska skola je dinarsku rasu delila na dva podvarieteta: dinarsko-nordidski i dinarsko-armenoidni. Mislim da je jasno o cemu se radi, prvi su svetlije kose dok su drugi tamnije (pa i crne). I ajde da sada uzmemo kao kontrolnu grupu I2a2 recimo iz zapadne Ukrajine. Koje su razlike vidljive na prvi pogled? Kod ukrajinaca ce crte lica biti skoro uvek mekse u odnosu na dinarce ali ce zato dinarci biti korpulentniji. E sad, ako znamo da su pre recimo 2600 godina imali istog caleta, zasto bi se pripadnici iste rase (haplogrupe) razlikovali medju sobom? Naravno, zbog vise faktora ali je presudan UTICAJ MAJCINSKIH GENA. Narodi i rase su se mesali i tako smo dobili razlicite fenotipe.
Ukoliko obratis paznju na pasprostranjenost J2 po Evropi, videces da je ta hg vrlo cesta tamo gde ima ""nosatih ljudi". Pogledaj njenu rasprostranjenost kod nas i opet ces videti da tamo gde ih ima vise, ima i vise ljudi sa izrazenim nosom, pa i devojaka, analogicno tome. J2 je vidimo zastupljena u dinarskom pojasu a devojaka sa jakim i izrazenim nosom mozes videti po juznoj Srbiji, Kosovu, CG, Hercegovini, Dalmaciji. Ocigledno se tu radi o populaciji koja je nastanjivala ova podrucja pre vise hiljada godina.
I dobro se secam izjave seksologa J. Marica koji je tamo negde 95-96 rekao da je dolazak izbeglica iz Krajine u Vojvodinu nesto najbolje sto se moglo dogoditi za poboljsanje srpske genetike. Mesanje krupnih i snaznih dinaraca-brdjana sa izrazenim crtama lica (koji imaju izrazene psiholoske crte borca i lovca) i vojvodjana koji imaju mekse i prijatnije crte lica ali su u nekim elementima inferiorniji na ove prve, dovode to kombinacije lepog, snaznog i inteligentnog coveka.
Ako razumem iz tvog pisanija, ti bi trebalo da imas nemacko poreklo?
Ja znam da sam I2a2 posto sam poreklom Hercegovac i imam klasicnu dinarsku gradju kao i svi moji rodjaci. Mogucnost greske je na apsolutnom minimumu.
Inace mi je oceva porodica poreklom iz Essega (Osijeka), ,iz mesanog Srpskog - Volksdeutsche (Ovo je paterna linija) braka.