Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_ethnic_groups

Ajde budi dobar pa nam izvadi podatke za exYu sa vikipedije. Vidim da ima interesantnih detalja. I2a2 su kod Srba u Bosni povecali na 40%, kod muslimana je 42%, u Hrvatskoj 37%, Srbiji 36%. R1a kod muslimana 24,6%.

Који смехотрес представља први извор,који има научну вредност једнаку Харију Потеру и Летописима Нарније.

Као прво е1б1б је у Србији заступљен у толиком проценту искључиво због Косовских Албанаца,за које одговорно тврдим да ниједна компанија до сада није радила засебна истраживања,већ се она базирају на којекаквим предрасудама и сличним пиздаријама,које имају за циљ да докажу некакво припадање Албанског народа Мезолитским Народима (Илирима на пример),па се у складу са тим број Е1б1б код самих Албанаца редовно смањује док се И2а2 са сваком новом објавом невероватно повећава.Још мало па ће Шиптари прешишати становништво Босне и Херцеговине и Далмације по заступљености динарских гена.Још једна подметачина,али када је пропала историјска,културна,сада је кренула у области генетике,не би ли нас убедили да су ти Албанци били ту од вајкада.

Што се тиче хаплогрупа,да ли се и у Србији може наручити прибор од 23андме или се то мора искључиво радити у иностранству (Нпр ја сам свој тест радио тако што ми је прибор преузела сестра из Клагенфурта) ?

Који смехотрес представља први извор,који има научну вредност једнаку Харију Потеру и Летописима Нарније.

Као прво е1б1б је у Србији заступљен у толиком проценту искључиво због Косовских Албанаца,за које одговорно тврдим да ниједна компанија до сада није радила засебна истраживања,већ се она базирају на којекаквим предрасудама и сличним пиздаријама,које имају за циљ да докажу некакво припадање Албанског народа Мезолитским Народима (Илирима на пример),па се у складу са тим број Е1б1б код самих Албанаца редовно смањује док се И2а2 са сваком новом објавом невероватно повећава.Још мало па ће Шиптари прешишати становништво Босне и Херцеговине и Далмације по заступљености динарских гена.Још једна подметачина,али када је пропала историјска,културна,сада је кренула у области генетике,не би ли нас убедили да су ти Албанци били ту од вајкада.

ј

Donekle, vrlo veliki procenat otpada na njih, ali ima jedan deo južnjaka koji ga poseduju, a prisutan je i u Beogradu oko 20% najviše ispod Gazele jer , jelte, Beograd je svetski grad.

Idemo malo na haplogrupu J

Haplogrupa J2 se vezuje za neolitsku ekspanziju

coomap.jpg

HaploJ2.png

Haplogrupa J2b, najzastupljenija na Balkanu

m102map.gif

J1 (levo) i J2 (desno)
J1andJ2LevantMapJPG-1.jpg

J2_haplogroup(YDNA)_in_Europe.gif

arapi
ArabJmap.jpg

J1
Haplogroup_J1_%28Y-DNA%29.jpg

J2

Image:Haplogroup_J2_%28Y-DNA%29.jpg

jhaplogroups.jpg

j2aitaly.png

j2origin.jpg

"semitska" (arapska) J1

Pop(n=) J1(total) J1* J1c3
Khartoum(35) 74% 0% 74%
Yemen(62) 73% 5% 68%
Bedouin(28) 68% 4% 64%
IsmailiDam.(51) 59% 0% 59%
Qatar(72) 58% 1% 57%
Jordan(76) 49% 0% 49%
SunniHama(36) 47% 3% 44%
Oman(121) 38% 1% 37%
UAE(164) 35% 0% 35%
Saudi(12) 33% 0% 33%
Palest.(49) 33% 0% 33%
Ethiopia(48) 29% 8% 21%
Iraq(56) 27% 2% 25%
Alawites(45) 27% 0% 27%
Egypt(147) 21% 1% 20%
SudanArab(35) 17% 0% 17%
Assyrians(114) 17% 11% 6%
Humanist(60) 17% 14% 3%
Druze(34) 15% 3% 12%
Sednaya(14) 14% 0% 14%
GalileeDrz(172) 13% 1% 12%
Armenians(198) 13% 10% 3%
Kurds Iraq(93) 12% 4% 8%
Iran(15) 11% 3% 9%
SyrCath(42) 10% 0% 10%
Turkey(523) 9% 3% 6%
Ma'loula(44) 7% 5% 2%
SudanN(61) 5% 3% 2%
EtOromo(78) 3% 3% 0%

A evo nadjoh na jednom sajtu i lepe graficke prikaze haplogrupa i gde se nalaze

Y haplogrupe:
ostreealyonayyytext.png

mtDNK haplogrupe:
oswiumttreenext.jpg

Isto tako, tu je i dosta jasan prikaz celog drveta Y haplogrupa i koje su od kojih nastajale (kako su se delile)

Yhaplotree.JPG

I jedna zanimljiva stvar....

Haplogroup A (M91, P97) Found in Africa, especially the Khoisan, Ethiopians (especially Beta Israel) and Nilotes

Veliki procenat ove haplogrupe se nalazi kod etiopijskih Jevreja

http://en.wikipedia.org/wiki/Beta_Israel

Zanimljiva je i vez J2 sa turkofonim jezicima. Medjutim, J2 nema nikakve direktne veze sa izvornim Turcima koji su u V veku n.e. ziveli na mestu uznacenom na karti

images

Корен треба тражити у персијским ( фарсијима у Ирану и Авганистану) и јерменском језику. Мислим да је оригинални језик Ј2 комплетно индоевропски а да је касније дошао семитски, исто као што је и народ фенотипски семитизован.

`Ј` нема везе са староевропском културом.
Вероватно се проширила са Отоманском експанзијом.

Занимљиво је да Винчанску културу везују за групу `Е`,
а сада и за `Ј`.
А чуо сам да су кости Винчанаца бацали на ђубре,
нико није имао намеру да их испита..

`Ј` нема везе са староевропском културом.
Вероватно се проширила са Отоманском експанзијом.

Занимљиво је да Винчанску културу везују за групу `Е`,
а сада и за `Ј`.
А чуо сам да су кости Винчанаца бацали на ђубре,
нико није имао намеру да их испита..

Ајде ти нама онда објасни, откуда Ј2 на местима где Турци никада нису ногом крочили? Погледај мало боље на карте.
Е није могла никако бити везана за Винчанску културу док је Ј2 доста озбиљнији кандидат за то поред европских И.
Иначе, моје је лично мишљење да је "арменоидност" код неких наших И2а2 настала управо мешањем са Ј2 који су постојали на Балкану. И сада се код нас могу видети девојке и жене које имају "арменоидни физиономско-фенитипски комплекс".

@ Kor - Izrazeni nos moze da bude i od uticaja dinarske pod-rase,a kako je u Srbiji ta podgrupa dominantna onda nije ni cudo zbog cega da toliko ljudi ima.
To nema veze nikakve sa haplogrupom.Osoba moze biti crnac a da nosi haplotip I1,to nema nikakve veze sa izgledom.
Fenotip =/= Haplogrupa.

Ajde ofirajte se sa rezultatima,pa da napravimo drustvenu grupu :D

mtDNA: H1
Y-DNA: R1a1a

100% European

67.85 Northern European
67.72 Southern European
67.14 Near Easterner
66.92 Central Asian
66.40 Northern Afrikan
66.13 North Amerikans
66.07 South Amerikans
66.05 Siberians
65.77 Eastern Asians
65.70 Oceanians
63.48 Eastern Afrikans
63.34 Southern Afrikans
63.31 Central Afrikans

Ako je jos neko radio test na 23andme,neka se javi da uporedimo rezultate,ne mogu da ostavljam ime na forumu. :worth:

Prilozi

• Globalna Slicnost 2.jpg
    Globalna Slicnost 2.jpg
    18,2 KB · Pregleda: 20
  • Globalna Slicnost 3.jpg
    Globalna Slicnost 3.jpg
    15,7 KB · Pregleda: 15
Poslednja izmena:
@ Kor - Izrazeni nos moze da bude i od uticaja dinarske pod-rase,a kako je u Srbiji ta podgrupa dominantna onda nije ni cudo zbog cega da toliko ljudi ima.
To nema veze nikakve sa haplogrupom.Osoba moze biti crnac a da nosi haplotip I1,to nema nikakve veze sa izgledom.
Fenotip =/= Haplogrupa.

Може. Знаш како каже народ: "Деси се и у девојке дете".
Имали смо већ такве расправе, па да подсетим: ФЕНОТИП ЈЕ ДИРЕКТНО ЗАВИСТАН ОД ГЕНОТИПА ( Кад уђе други генотип, фенотип се мења, када је генотип генерацијама исти, ни фенотип се не мења). Посматрамо групу, а не појединца. Ако се у групи белаца деси неко црнче, то не значи да снајка није довољно мешала него да га је примила са стране.

Црнац који има хаплогрупу И се разликује од својих сународника по томе што носи неке карактеристике хаплогрупе И, да ли је то светлији тен од осталих, или ужи нос , али сигурно мора да има неку разлику зато што то није аутохтона хаплогрупа за ту популацију ( И у том случају ФЕНОТИП ЗАВИСИ ОД ГЕНОТИПА) . Једноставно, не могу да буду потпуно исти као већина која има доминантну хаплогрупу.

Може. Знаш како каже народ: "Деси се и у девојке дете".
Имали смо већ такве расправе, па да подсетим: ФЕНОТИП ЈЕ ДИРЕКТНО ЗАВИСТАН ОД ГЕНОТИПА ( Кад уђе други генотип, фенотип се мења, када је генотип генерацијама исти, ни фенотип се не мења). Посматрамо групу, а не појединца. Ако се у групи белаца деси неко црнче, то не значи да снајка није довољно мешала него да га је примила са стране.

Црнац који има хаплогрупу И се разликује од својих сународника по томе што носи неке карактеристике хаплогрупе И, да ли је то светлији тен од осталих, или ужи нос , али сигурно мора да има неку разлику зато што то није аутохтона хаплогрупа за ту популацију ( И у том случају ФЕНОТИП ЗАВИСИ ОД ГЕНОТИПА) . Једноставно, не могу да буду потпуно исти као већина која има доминантну хаплогрупу.

Ali kako ti znas kako su izgledali prastari nosioci haplotipa I1?

Kor
јеси се тестирао?
Која си ти хапло група?

Nisam ali sam vise nego siguran da sam I2a2. Apsolutno siguran. Necu jos da radim rezultate dok ne pojeftine testovi sa velikim brojem markera. Mislim da ce to biti za 1-2 godine. Ovako, malo mi je glupo da radim test koji ce mi samo dati rezultate za pripadnost haplogrupi. Mnogo je interesantnje kada znas ko su ti bliski rodjaci u nazad 500 godina :)

A kada smo vec kod I2a2, evo sam nasao neke rezultate o TMRCA sestrinske i bliske hg I2a1 koja je najzastupljenija na Sardiniji.

Some regional results for TMRCA estimates for I2a1 M26+

Iberia: 7500 years
British Isles 6500 years
France 6000 years
Continent(xIberia, France and Italy) 5000 years
Italy (including Sardinia) 2700 years

Kao sto se moze videt, sa Sardinijom se ponavlja ista klopka kao sa I2a2 kada se mislilo da je zbog visoke frekvencije ove haplogrupe ona izvorno iz Dinarskog pojasa. A vidimo ja je TMRCA na Sardiniji cak 3x mladji od istog na Iberijskom poluostrvu.

Nisam ali sam vise nego siguran da sam I2a2. Apsolutno siguran. Necu jos da radim rezultate dok ne pojeftine testovi sa velikim brojem markera. Mislim da ce to biti za 1-2 godine. Ovako, malo mi je glupo da radim test koji ce mi samo dati rezultate za pripadnost haplogrupi. Mnogo je interesantnje kada znas ko su ti bliski rodjaci u nazad 500 godina

Imas popuste na 23andme,koliko se sećam zadnji je bio oko nove godine,ne znam da li još važi.
A što se tiče sigurnosti,ja sam bio gotovo siguran da će biti R1a,i zaista je ispalo tako,iako za maternu haplogrupu nisam bio siguran,
Ali si u pravu,to čovek u sebi oseti.

Chrommagus

Fenotip =/= Haplogrupa.

Bas si spomenuo ono sto sam ja sinoc hteo da objasnim ali nisam imao vremena.
Stara antropoloska skola je dinarsku rasu delila na dva podvarieteta: dinarsko-nordidski i dinarsko-armenoidni. Mislim da je jasno o cemu se radi, prvi su svetlije kose dok su drugi tamnije (pa i crne). I ajde da sada uzmemo kao kontrolnu grupu I2a2 recimo iz zapadne Ukrajine. Koje su razlike vidljive na prvi pogled? Kod ukrajinaca ce crte lica biti skoro uvek mekse u odnosu na dinarce ali ce zato dinarci biti korpulentniji. E sad, ako znamo da su pre recimo 2600 godina imali istog caleta, zasto bi se pripadnici iste rase (haplogrupe) razlikovali medju sobom? Naravno, zbog vise faktora ali je presudan UTICAJ MAJCINSKIH GENA. Narodi i rase su se mesali i tako smo dobili razlicite fenotipe.
Ukoliko obratis paznju na pasprostranjenost J2 po Evropi, videces da je ta hg vrlo cesta tamo gde ima ""nosatih ljudi". Pogledaj njenu rasprostranjenost kod nas i opet ces videti da tamo gde ih ima vise, ima i vise ljudi sa izrazenim nosom, pa i devojaka, analogicno tome. J2 je vidimo zastupljena u dinarskom pojasu a devojaka sa jakim i izrazenim nosom mozes videti po juznoj Srbiji, Kosovu, CG, Hercegovini, Dalmaciji. Ocigledno se tu radi o populaciji koja je nastanjivala ova podrucja pre vise hiljada godina.

I dobro se secam izjave seksologa J. Marica koji je tamo negde 95-96 rekao da je dolazak izbeglica iz Krajine u Vojvodinu nesto najbolje sto se moglo dogoditi za poboljsanje srpske genetike. Mesanje krupnih i snaznih dinaraca-brdjana sa izrazenim crtama lica (koji imaju izrazene psiholoske crte borca i lovca) i vojvodjana koji imaju mekse i prijatnije crte lica ali su u nekim elementima inferiorniji na ove prve, dovode to kombinacije lepog, snaznog i inteligentnog coveka.

Ajde ofirajte se sa rezultatima,pa da napravimo drustvenu grupu :D

hehe, nacekaces se... ti si prvi koji se javio sa rezultatim

Ako je jos neko radio test na 23andme,neka se javi da uporedimo rezultate,ne mogu da ostavljam ime na forumu. :worth:

Kod nas je taj test radilo vrlo malo ljudi iako ga ja licno smatram boljim od testova FTDNA. Hteo sam da postavim ovde tablicu za tumacenje formata 23&me ali nece da se aploaduje.

Imas popuste na 23andme,koliko se sećam zadnji je bio oko nove godine,ne znam da li još važi.
A što se tiče sigurnosti,ja sam bio gotovo siguran da će biti R1a,i zaista je ispalo tako,iako za maternu haplogrupu nisam bio siguran,
Ali si u pravu,to čovek u sebi oseti.

Ako razumem iz tvog pisanija, ti bi trebalo da imas nemacko poreklo?

Ja znam da sam I2a2 posto sam poreklom Hercegovac i imam klasicnu dinarsku gradju kao i svi moji rodjaci. Mogucnost greske je na apsolutnom minimumu.

Chrommagus

Bas si spomenuo ono sto sam ja sinoc hteo da objasnim ali nisam imao vremena.
Stara antropoloska skola je dinarsku rasu delila na dva podvarieteta: dinarsko-nordidski i dinarsko-armenoidni. Mislim da je jasno o cemu se radi, prvi su svetlije kose dok su drugi tamnije (pa i crne). I ajde da sada uzmemo kao kontrolnu grupu I2a2 recimo iz zapadne Ukrajine. Koje su razlike vidljive na prvi pogled? Kod ukrajinaca ce crte lica biti skoro uvek mekse u odnosu na dinarce ali ce zato dinarci biti korpulentniji. E sad, ako znamo da su pre recimo 2600 godina imali istog caleta, zasto bi se pripadnici iste rase (haplogrupe) razlikovali medju sobom? Naravno, zbog vise faktora ali je presudan UTICAJ MAJCINSKIH GENA. Narodi i rase su se mesali i tako smo dobili razlicite fenotipe.
Ukoliko obratis paznju na pasprostranjenost J2 po Evropi, videces da je ta hg vrlo cesta tamo gde ima ""nosatih ljudi". Pogledaj njenu rasprostranjenost kod nas i opet ces videti da tamo gde ih ima vise, ima i vise ljudi sa izrazenim nosom, pa i devojaka, analogicno tome. J2 je vidimo zastupljena u dinarskom pojasu a devojaka sa jakim i izrazenim nosom mozes videti po juznoj Srbiji, Kosovu, CG, Hercegovini, Dalmaciji. Ocigledno se tu radi o populaciji koja je nastanjivala ova podrucja pre vise hiljada godina.

Koliko ja znam ta Nordik - Dinarik varijacija je od strane jednog nemackog antropologa Viktora Lebtzelera :

"The Noric race was supposed to be a lighter sub-type of the Dinaric race.[2] The term derived from Noricum, a province of the Roman empire roughly equivalent to southern Austria. The term is not to be confused with Nordic."

I tu je ono gde se ja i Lesandar ne slazemo.Majcini uticaji.Veoma je evidentno da ce se posle 2-3 generacije mesanja sa dijametralno suprotnim fenotipom,na primer Dinarski sa Baltidskim,dobiti osoba redukovanog rasta i sa meksim crtama lica.Ako se mesanje nastavi,docice do potpunog nestanka recesivnih gena (Mislim na one tamnije,nikako u losem smislu) i jedino sto ce od toga ostati jeste haplogrupa.

I dobro se secam izjave seksologa J. Marica koji je tamo negde 95-96 rekao da je dolazak izbeglica iz Krajine u Vojvodinu nesto najbolje sto se moglo dogoditi za poboljsanje srpske genetike. Mesanje krupnih i snaznih dinaraca-brdjana sa izrazenim crtama lica (koji imaju izrazene psiholoske crte borca i lovca) i vojvodjana koji imaju mekse i prijatnije crte lica ali su u nekim elementima inferiorniji na ove prve, dovode to kombinacije lepog, snaznog i inteligentnog coveka.

Pa sad,to se moze tumaciti iz vise perspektiva,da li je dobro ili nije.Jedino po cemu smo inferiorni,jeste visina :D,Vojvodjani su nalik svim naicjama Centralne Evrope koji su bili pogodjeni Baltid i Neo Danubian uticajima,ali takodje mislim da je nasa lepa ravnica na to imala izuzetan uticaj. (I ja sam nizak 178)
Ali mislim da se i danas po fenotipu moze prepoznati kolonizator iz Hercegovine i Dalmacije,iz na primer 19 veka,i kolonizator iz na primer 17 veka na kome se uplivi drugih fenotipa svojstvenih na primer za Madjarsku,Slovacku i Austriju (Alpidski,Baltidski,Norik,.),dok je ovaj prvi uglavnom visi,sa prominetnijim nosem,tamnijom ili manje tamnijom kompleksijom ali uglavnom slabijih crta lica nego pre svog dolaska.

Inace mi je oceva porodica poreklom iz Essega (Osijeka), ,iz mesanog Srpskog - Volksdeutsche (Ovo je paterna linija) braka.

A sto se tebe tice,mislim da su sanse kao sto si naveo jako male da ispadne bilo sta drugo.

Poslednja izmena:
Ako razumem iz tvog pisanija, ti bi trebalo da imas nemacko poreklo?

Ja znam da sam I2a2 posto sam poreklom Hercegovac i imam klasicnu dinarsku gradju kao i svi moji rodjaci. Mogucnost greske je na apsolutnom minimumu.

Ја сам са Косова, пореклом из Крајине(сама граница данашње Хрватске и БиХ), међутим себе никада не бих назвао динарцем, има не баш велики и прав нос, плаву косу и очи(зеленкасто-плаве), немам ту карактеристичну динарску грађу као људи које стално видим око себе, некако сам, да кажем ''питомији'', баш онако одударам, срећа па сам доста висок и ту се уклапам.:)

Највише подсећам на неког Скандинавца(можда зато и волим плавуше), па ме занима колико су такви људи уобичајени за ту област?

Poslednja izmena:
Inace mi je oceva porodica poreklom iz Essega (Osijeka), ,iz mesanog Srpskog - Volksdeutsche (Ovo je paterna linija) braka.

Mozda vec znas, a mozda i nisi obratio paznju pa ti bude interesantno - u istocnoj Austriji (ukljucujuci i Bec) najzastupljenija haplogrupa sa oko 40% je R1a.
Sa druge strane iz istorijskih podataka je poznato da su tu oblast naselili Sloveni (najvecim delom u drugoj polovini 6.og veka), a oni su kasnije potpali pod uticaj Bavarske i preuzeli nemacki jezik.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back