Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
Oce neko da mi protumaci ovu tabelu?
mmmmmmm........ ja bi rado ali se ovde izgleda koristi neka forenzicka transkripcija umesto standarde. Nikada pre nisam video ove oznake a i na guglu ih bas nije lako naci.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Oce neko da mi protumaci ovu tabelu?
Propustio sam haplotipove iz Vojvodine kroz ovaj prediktor: http://predictor.ydna.ru/
Ovo su rezultati:
I2a-P37.2 29,73%
E1b1b1-M35 16,22%
R1a1a-M198 15,14%
J2-M172 11,35%
R1b1b2-M269 10,27%
I1-M253 5,41%
G-M201 3,24%
H-M69 2,70%
Q1b-M378 1,08%
Ostalo 4,86%
скинуо сам са тог сајта оф-лајн верзију програма и пропустио неке податке од ФТДНА. Оно што сам добио катастрофално се не поклапа са оригиналним подацима.
http://www.scribd.com/doc/44719370/...fusion-of-Agriculture-in-the-Balkan-PeninsulaY-chromosomal haplogroup predictions were generated using Whit Athey’s haplogroup predictor (Athey, 2006)on the web (http://www.hprg.com/hapest5/).
Verovatno da pouzdanost takvih alata nije najveca, ali ja licno ne bih mogao da njihove rezultate smatram katastrofalnim.
Čini se da se genetička geneologija sve više usmjerava ka autosomalnoj DNK. Evo nekoliko interesantnih nalaza sa sajta dodecad:
http://dodecad.blogspot.com/2010/11/multidimensional-scaling-in-italy.html
Govori o tome da je u autosomalnoj DNA balkanskih populacija isključujući Grke pronađeno značajno prisustvo klastera definisanog kao Lezginski (narod na Kavkazu). U taj klaster potpadaju i kavkaski Darginci koji po jednoj ranijoj studiji imaju oko 60% haplogrupe I. Autosomalni klasteri ne podudaraju se uvijek sa y-dna klasterima, ali u većini slučajeva se poklapaju. Administrator Eupedie već duže vremena razvija tezu da pripadnici R1a i R1b haplogrupe imaju neku genetsku predispoziciju da imaju više muške djece, a najnovija istraživanja sa autosomalnom DNK mu i daju za pravo, jer se jedino kod te populacije y-dna i autosomalni dna značajno razlikuje. Koga interesuje može da pročita:
http://www.eupedia.com/forum/showthread.php?t=26138
Procitah oba ova teksta i sta da kazem....... Prvo, ja znam kako izgledaju Lezgini oni su jedan od brojnih (ali i velikih) naroda u maloj ruskoj republici Dagestan. Koliko se secam, oni imaju izuzetno veliki procenat haplogrupe J i na izgled nam nisu bas slicni.
Drugo... ako pogledas uzorak na koejm je radjeno (2 Slovenca, 2 Srbina, 1 Bugar) jasno je da je to daleko od reprezentativnog uzorka. Interesnantno je da su Srbi i Slovenci tu skoro jednaki uz mali procenat "?" elementa kod Srba.
Ipak su ovo pionirski potezi u ovoj oblasti. Ne sumnjam da ce biti mnogo korisnih informacija ali sve ovo treba uzeti sa rezervom.
Ista je stvar i sa tezom o R1a i R1b i sa zenskom decom. Mislim da mu je ta hipoteza bolesno smela i da ce pasti na daljim testovima. Rusija recimo,ima 70 mln. muskaraca i 78 mln zena. U mene u porodici muska deca su mnogo cesca od zenske. Znaci, sve je to relativno.
Pazi... kada ubacis u FTDNA formatu hg E1b1b i potom dobijes "100% J2" i potom ubacis I2a2 i dobijes 98% I1b" tada ja ne znam sta je u pitanju. Malo sam pogledao strukturu fajlova prilozenih uz program i jasno mi je kako on funkcionise, Medjutim, ovo sto sam ja dobio su nedopustivi promasaji. Jedino postoji mogucnost da ja nisam nesto odradio kako treba ali program ne izdaje nikakve greske.
Nisam siguran sta je razlog, ja imam suprotna iskustva.
Kad unesem vec testirani haplotip (sa FTDNA) dobijem pravilan rezultat. S tim sto sam radio iskljucivo sa online verzijom (nisam uopste koristio offline verziju).
Takodje mislim da sam negde procitao da je autor prediktora rekao da je za visu pouzdanost predvidjanja potrebno uneti 17 markera ili vise po haplotipu.
Upravo 17 ih ima u studijama i za Srbiju i za Vojvodinu.
Sve sam više mišljenja da je I2a populacija ušla u Evropu deltom Dunava, kretala se uz Dunav kako se led povlačio, ušla u južnu Francusku, ne sa juga iz Italije, već sa sjeverne strane preko južne Njemačke, a zatim se pomjerala do paleolitskih središta u južnoj Francuskoj. Možda to može objasniti odsustvo I haplogrupe u Italiji. Sama kultura Lepenskog Vira za koju bi se moglo pretpostaviti da je bila I2a2* je bila kultura lovaca i ribara sa jako izraženim kultom riječnih božanstava. Ti prvi palaolitski ljudi su se najviše zadržavali i putovali duž riječnih tokova. Dunav je bio njihova glavna magistala u Evropu. Nije čudno da su sva glavna paleolitska i mezolitska nalazišta u Evropi smještena uz Dunav i da se tu nalazi stari antropološki Brunn tip. Upad Indoevropljana u Podunavlje i Evropu oko 3000 godina pne doveo je do velikih migracija starog evropskog stanovništva i njihovo povlačenje u nepristupačne predjele. Tada se i podunavska I2a2* povlači na istok, sa one strane Karpata u močvare Polesja gdje će kasnije nastati I2a2 Dinaric. I2a2 Isles se povlači na sjeverozapad prema obalama Sjevernog mora i britanskim ostrvima i svaka dalja veza između ove dve grane I2a2 će biti prekinuta.Jedno interesantno pismo od Nordtvedta
From: "Ken Nordtvedt" <knordtvedt@bresnan.net>
Subject: [DNA] Did Dinaric I2a2 MRCA ancestors move southeast rather than northwest?
Date: Thu, 6 Aug 2009 12:00:57 -0600
I want to describe a growing oddity --- at least to me --- concerning the haplogroup I2a2-Dinaric. This is the clade which the early academics in European population studies said originated in southeast Europe just after the LGM, because, I assume, that's where today it is found at highest frequency (Bosnia, Croatia....).
1. First oddity is the very youthfulness of I2a2-Dinaric. It's MRCA looks to be only about 3000 years old by standard age estimates. I1, by comparison, seems 4000 years old; I2a1-M26+ looks 8000 years old; some clades of haplogroup I found in the British Isles look 6000 years old, etc.
2. Second oddity is the nature of the three nearest cousin clades to I2a2-Dinaric in the tree of haplogroup I
Closest cousin is I2a2-Disles which at the moment is not separated from I2a2-Disles by a snp. Disles clade is found primarily in the British Isles. The node where branches to Disles and to Dinaric part ways looks to be at least 5000 years ago.
Next closest cousin is I2a2-Isles separated from I2a2-Dinaric by two snps. I2a2-Isles is found mainly in the British Isles, although some evidence of presence in France and north German plain exists for the older two of the four clades of I2a2-Isles. I2a2-Isles clades started to branch apart from each other at least 6000 years ago, while the node where I2a2-Dinaric branch line and I2a2-Isles branch line parted ways occured 12,000 years ago.
Next closest cousin is I2a-F whose ancestral line branched off even earlier than 12,000 years ago, and prior to the M423 snp which shows derived for both I2a2-Dinaric and I2a2-Isles. I2a-F is found mainly in France and British Isles (Scotland)
Although I'm very willing to consider luck a big factor where the single ancestral lines of the old y tree roamed between their nodes, or deciding which branch lines survived and which went extinct, I here start to see a trend (or just patterns in the clouds?); it seems the ancestral line going back from the I2a2-Dinaric MRCA may have lived in more northwesterly Europe for thousands of years and then later wandered back to the Balkans before its Dinaric MRCA came onto the scene? We really have no reason to put I2a2-Dinaric in southeast Europe earlier than about 3000 years ago.
The nodes where I2a-Western (also of northwest Europe) and western Mediterranean's I2a1 M26+ branch lines parted from the branch line leading to the previously mentioned clades are far back in time --- at the beginning of the LGM.
Ken
Sve sam više mišljenja da je I2a populacija ušla u Evropu deltom Dunava, kretala se uz Dunav kako se led povlačio, ušla u južnu Francusku, ne sa juga iz Italije, već sa sjeverne strane preko južne Njemačke, a zatim se pomjerala do paleolitskih središta u južnoj Francuskoj. Možda to može objasniti odsustvo I haplogrupe u Italiji. Sama kultura Lepenskog Vira za koju bi se moglo pretpostaviti da je bila I2a2* je bila kultura lovaca i ribara sa jako izraženim kultom riječnih božanstava. Ti prvi palaolitski ljudi su se najviše zadržavali i putovali duž riječnih tokova. Dunav je bio njihova glavna magistala u Evropu. Nije čudno da su sva glavna paleolitska i mezolitska nalazišta u Evropi smještena uz Dunav i da se tu nalazi stari antropološki Brunn tip. Upad Indoevropljana u Podunavlje i Evropu oko 3000 godina pne doveo je do velikih migracija starog evropskog stanovništva i njihovo povlačenje u nepristupačne predjele. Tada se i podunavska I2a2* povlači na istok, sa one strane Karpata u močvare Polesja gdje će kasnije nastati I2a2 Dinaric. I2a2 Isles se povlači na sjeverozapad prema obalama Sjevernog mora i britanskim ostrvima i svaka dalja veza između ove dve grane I2a2 će biti prekinuta.
Мени је испала Хаплогрупа E3b ?
Радио сам нешта у Канади..само ми нису знали рећи..коме припадам!
Sve sam više mišljenja da je I2a populacija ušla u Evropu deltom Dunava, kretala se uz Dunav kako se led povlačio, ušla u južnu Francusku, ne sa juga iz Italije, već sa sjeverne strane preko južne Njemačke, a zatim se pomjerala do paleolitskih središta u južnoj Francuskoj. Možda to može objasniti odsustvo I haplogrupe u Italiji. Sama kultura Lepenskog Vira za koju bi se moglo pretpostaviti da je bila I2a2* je bila kultura lovaca i ribara sa jako izraženim kultom riječnih božanstava. Ti prvi palaolitski ljudi su se najviše zadržavali i putovali duž riječnih tokova. Dunav je bio njihova glavna magistala u Evropu. Nije čudno da su sva glavna paleolitska i mezolitska nalazišta u Evropi smještena uz Dunav i da se tu nalazi stari antropološki Brunn tip. Upad Indoevropljana u Podunavlje i Evropu oko 3000 godina pne doveo je do velikih migracija starog evropskog stanovništva i njihovo povlačenje u nepristupačne predjele. Tada se i podunavska I2a2* povlači na istok, sa one strane Karpata u močvare Polesja gdje će kasnije nastati I2a2 Dinaric. I2a2 Isles se povlači na sjeverozapad prema obalama Sjevernog mora i britanskim ostrvima i svaka dalja veza između ove dve grane I2a2 će biti prekinuta.
Одакле су упали индоевропљани, где је њихова генеза, и какво је то не-индоевропско староседелачко становништво?![]()
Одакле су упали индоевропљани, где је њихова генеза, и какво је то не-индоевропско староседелачко становништво?
Из овога што каже Кор, Срби И2А2 су из Лужичке Србије дошли у Херцеговину, односно око Скадра у првом миленијуму п.н.е. или раније.
Да ли то има везе са именима Скадар, Скорди, Сарди, којма су називани
Балканци дуж целог Балкана?
Ma pusti nije lako takvim kreacionistima, takvima je i Vojislav Seki Seselj Srbin samo sto jeLesander@
Vređanje na verskoj osnovi? Otkad sam ja to subotarski propovednik? Koja kultura te naučila da lažeš?
Jel moje pravo da odgovorim na izvrtanje reči i smisla mog izlaganja?
Šta ti ovde zastupaš? Jednoumlje? Inkviziciju?
Ma pusti nije lako takvim kreacionistima, takvima je i Vojislav Seki Seselj Srbin samo sto je
'ebaj ga porijeklom od katolika iz popovog polja iz Hercegovine i sto ima Hrvatsko prezime Seselj![]()
Ma pusti nije lako takvim kreacionistima, takvima je i Vojislav Seki Seselj Srbin samo sto je
'ebaj ga porijeklom od katolika iz popovog polja iz Hercegovine i sto ima Hrvatsko prezime Seselj![]()