Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ta istraživanja se mogu okačiti mačku o rep.

Za razliku od većine stvari koja se mogu pročitati na ovom forumu istorija, ova istraživanja su ipak plod jedne egzaktne nauke...Zbog toga, uletiti na podforum, skontati da ništa ne kontaš i onda slavodobitno izjaviti da se ta istraživanja mogu okačiti mačku o rep je prilično djetinjasto. Ne mora svaka stvar o kojoj znamo malo ili nimalo biti automatski glupa. Žao mi je što naši istoričari kao u i u stalim stvarima kasne, jer ne žele da uče. U razvijenijim zemljama Zapada, ali i Istoka genetika je nezaobilazni dio mnogih arheoloških, istorijskih naučnih radova i bez nje se više nijedan zaključak vezan pogotovo za neko starije razdoblje istorije (praistoriju) ne donosi.

Za razliku od većine stvari koja se mogu pročitati na ovom forumu istorija, ova istraživanja su ipak plod jedne egzaktne nauke...Zbog toga, uletiti na podforum, skontati da ništa ne kontaš i onda slavodobitno izjaviti da se ta istraživanja mogu okačiti mačku o rep je prilično djetinjasto. Ne mora svaka stvar o kojoj znamo malo ili nimalo biti automatski glupa. Žao mi je što naši istoričari kao u i u stalim stvarima kasne, jer ne žele da uče. U razvijenijim zemljama Zapada, ali i Istoka genetika je nezaobilazni dio mnogih arheoloških, istorijskih naučnih radova i bez nje se više nijedan zaključak vezan pogotovo za neko starije razdoblje istorije (praistoriju) ne donosi.

Pa upravo zbog toga sam i pokrenuo ovu temu. Neke istorijske cinjenice koje bi bilo NEMOGUCE rekonstruisati iz drugih naucnih izvora se mogu dokazati preko genetike. Ovo je mlada nauka ali ce sa vremeno da sazrene, Ko bi pre 10 godina mogao i da sanja o tome da su recimo danasnji (vecinski) Englezi tuda stigli iz Azije preko Afrike?!? NIKO! Ako to nije ogroman doprinos istorijskoj nauci, tada ja ne znam sta moze da bude!

Evo da prilozim par istorijskih licnosti i poznatijih savremenika za kojih su utvrdjene haplogrupe:

hitler.jpg

Drug Hica: E1b1b

Horthy_the_regent.jpg

Miklos Horti: I2a2

Titov.jpg

Jegor Titov, bivsi ruski reprezentativac: I2a2

Ta istraživanja se mogu okačiti mačku o rep.

Има неко истраживање по регионима...
Источна и Јужна Србија(са Маћедонијом наравно :) ) има више словенског и блискоисточног гена...док остатак Србије има И2а..Динарски...
Ако будем имао када...ћу окачим..

Pazi ga Adolf sto fura E1b1b ... U najmanju ruku ironicno ...

Po kategorizaciji rasa koju su sprovodili nacisti E1b se odnosi ka mediteranskoj grupi i ona je vrlo nisko kvalifikovana na toj skali. Nalazi se tik ispred istocnih slovena (mislim da je u pitanju 5 ili 6.. mesto).
Ono sto je manje poznato je to da su juzni sloveni (dinarci) svrstavani odmah iz skandinavaca-arijevaca (na 2. mesto) a sada znamo i zasto je to tako. I jedni i drugi su pripadnici haplogrupe I.

Da... to se naziva ironija sudbine. Najveci borac za cistocu rase ne pripada rasi koju izdize iznad svih ostalih pa jos pripada rasi koju je prezirao.

Има неко истраживање по регионима...
Источна и Јужна Србија(са Маћедонијом наравно :) ) има више словенског и блискоисточног гена...док остатак Србије има И2а..Динарски...
Ако будем имао када...ћу окачим..

Ne treba da ga kacis posto je prevazidjeno. Davalo je 35% R1a1 u Makedoniji sto je daleeeeeeeeeeeko od stvarnosti.

From: "Ken Nordtvedt" <knordtvedt@bresnan.net>
Subject: [yDNAhgI] I2a1 M26+ Age by Region
Date: Wed, 22 Dec 2010 16:17:30 -0700

Some regional results for TMRCA estimates for I2a1 M26+
Italy (including Sardinia) 2700 years

From: Bernie Cullen <berniecullen@gmail.com>
Subject: Re: [yDNAhgI] I2a1 M26+ Age by Region
Date: Wed, 22 Dec 2010 16:42:39 -0700

Last year you calculated an age of 5000 for I2a1 M26+ in Sardinia based on
55 8-marker haplotypes in the Contu paper.

Po kategorizaciji rasa koju su sprovodili nacisti E1b se odnosi ka mediteranskoj grupi i ona je vrlo nisko kvalifikovana na toj skali. Nalazi se tik ispred istocnih slovena (mislim da je u pitanju 5 ili 6.. mesto).
Ono sto je manje poznato je to da su juzni sloveni (dinarci) svrstavani odmah iz skandinavaca-arijevaca (na 2. mesto) a sada znamo i zasto je to tako. I jedni i drugi su pripadnici haplogrupe I.

Da... to se naziva ironija sudbine. Najveci borac za cistocu rase ne pripada rasi koju izdize iznad svih ostalih pa jos pripada rasi koju je prezirao.

Pa da , video sam kad si pisao bas o tome, nisam znao da je dinarski tip bio drugo mesto na toj skali ... Inace ovo sto je napisao Korkanj da je gledao na onim kanalima o potiljcima kod ljudi , kako se to uklapa u pricu i jel ima uopste svoje mesto ? Znam kad smo pricali o onoj brahikranizaciji jednom odavno ...

Pa da , video sam kad si pisao bas o tome, nisam znao da je dinarski tip bio drugo mesto na toj skali ... Inace ovo sto je napisao Korkanj da je gledao na onim kanalima o potiljcima kod ljudi , kako se to uklapa u pricu i jel ima uopste svoje mesto ? Znam kad smo pricali o onoj brahikranizaciji jednom odavno ...
Наравно да је Динарски тип био у врху зато што су још тада знали да су многи њихови сународници припадници тог типа.

Наишао сам на једну интересантну дискусију:

Is European Music a Predominartly Alpine and Dinaric Phenomenon?

http://forums.skadi.net/showthread.php?t=119522

Poslednja izmena:
Наравно да је Динарски тип био у врху зато што су још тада знали да су многи њихови сународници припадници тог типа.

Da da , dobra je , nesto sam bas slicno diskutovao sa jednim ortakom koji producira bas pre neki dan ...

Imam podatke za Schopenhauera, Beethovena (nepotpune), Goethea, Kanta, itd.

026aze.jpg

U prilogu je mnogo veca i preglednija fotka.

Boris Zarnik, Covjek u bioloskim znanostima, Hrvatska enciklopedija, Svezak IV, Zagreb, 1942, str. 355.
Prosto je nevjerovatno da je ova kritika nordijskog rasizma bila objavljena u NDH.

Sa članka Wikipedie

http://en.wikipedia.org/wiki/Racial_policy_of_Nazi_Germany

Policies regarding Slavs

Nazi ideology viewed Slavs as a racially inferior group, suitable for enslavement, or even extermination.[2][13] Generalplan Ost (GPO) was a Nazi plan to realize Hitler's "new order of ethnographical relations" in the territories occupied by Germany in Eastern Europe during World War II. It was prepared in 1941 and confirmed in 1942. The plan was part of Hitler's own Lebensraum plan and a fulfillment of the Drang nach Osten ("Drive towards the East") state ideology. The final version of Generalplan Ost, essentially a grand plan for ethnic cleansing, was divided into two parts; the Kleine Planung ("Small Plan"), which covered actions which were to be taken during the war, and the Grosse Planung ("Big Plan"), which covered actions to be undertaken after the war was won (to be carried into effect gradually over a period of 25–30 years). The Small Plan was to be put into practice as the Germans conquered the areas to the east of their pre-war borders. The individual stages of this plan would then be worked out in greater detail. In this way the plan for Poland was drawn up at the end of November, 1939. The plan envisaged differing percentages of the various conquered nations undergoing Germanisation, expulsion into the depths of Russia, and other fates, the net effect of which would be to ensure that the conquered territories would be Germanized.

Some German anthropologists had considered the Dinaric race of the Southern Slavs to be superior to all other European races except the Nordics.[14] Prior to 1941, Serbs were viewed particularly favourably. Germans compared the unification of Yugoslavia to that of Germany in the late nineteenth century, considered Serbs as kindred peoples (as descendants of the Germanic Goths who dwelt in the Balkans in late Antiquity), they admired the accomplishments of Serbia's Medieval Emperor Dushan, and had often sympathized with their struggle against the Ottoman Empire. Such racial views aligned with the political climate prior to the outbreak of the war, given that, prior to the anti-Nazi uprising in Serbia, Yugoslav foreign policy was generally pro-German.[15] Germany had favoured a Serb-led united Yugoslavia over Croat and Slovene separatist factions, given that a homogeneous Yugoslavia would be more easily responsive to German economic and political interests. However, following the Serb-led anti-Nazi coup d'état, German racial polity radically shifted and became anti-Serb. They now favoured the Croats, who were now viewed to be culturally superior and more akin to Germans, and in a back-flip from previous German support for a united Yugoslavia, Germany dismantled Yugoslavia after the invasion of 1941.[16]

Civilian deaths totaled 15.9 million which included 1.5 million from military actions; 7.1 million victims of Nazi genocide and reprisals; 1.8 million deported to Germany for forced labour; and 5.5 million famine and disease deaths. Additional famine deaths which totaled 1 million during 1946-47 are not included here. The official Polish government report of war losses prepared in 1947 reported 6,028,000 war victims out of a population of 27,007,000 ethnic Poles and Jews; this report excluded ethnic Ukrainian and Belarusian losses.

To nacistima nije smetalo da izvrše masovne pokolje srpskog življa, mada ni "saveznici" nisu bili ništa bolji.

Ma ludo vreme skroz ... Nisam znao za ovakav pozitivan stav pre toga ...

Da, drug moj... Ja sam to znao od davno. Pisao sam o tome u jednoj drugoj temi ovde da je Gering u svom dnevniku dan uoci napada na tadasnju Jugoslaviju zapisao:"Srbi su velicanstven narod, steta je da moramo da ratujemo protiv njih". Daleko od toga da sam simpatizer nacizma ali neke stvari su komunisti sasvim preokrenuli naopako. I da nismo naseli na englesku podvalu 27. III danas bi bili u mnogo boljemo polozaju nego sto jesmo.

Nije vezano sa temom ali mislim da nije zgoreg da se zna.

Da, drug moj... Ja sam to znao od davno. Pisao sam o tome u jednoj drugoj temi ovde da je Gering u svom dnevniku dan uoci napada na tadasnju Jugoslaviju zapisao:"Srbi su velicanstven narod, steta je da moramo da ratujemo protiv njih". Daleko od toga da sam simpatizer nacizma ali neke stvari su komunisti sasvim preokrenuli naopako. I da nismo naseli na englesku podvalu 27. III danas bi bili u mnogo boljemo polozaju nego sto jesmo.

Nije vezano sa temom ali mislim da nije zgoreg da se zna.

Nemoj to sa takvom sigurnoscu da pricas. Iako i ja smatram da se moglo stosta uraditi da ne dodje do dogadjaja 27. III, ipak je veliko pitanje dali je tih 2-3 nedelje odlaganja napada na rusiju ustvari uzrokovalo da Moskva ne padne i da rat ne podje drukcijim tokom.

Kako bese I hpl grupe se racunaju isto u Arijevske ? Kao i R1a i R1b ... ? Da sumiramo ,ima dosta podataka pa mi se nekad napravi nedoumica :)

Pojam rase je dosta širok i sama y dna haplogrupa ga ne može definisati. Ako pod Arijevcima podrazumjevaš indoevropske narode, onda je R1a, donekle i R1b haplogrupa najbliža starom indoevropskom stanovništvu. R1a haplogrupa je dominantna kod slavenskih naroda, kod centralnoazijskih naroda(Kirgiza, Uzbeka i sl.) i kod gornjih kasta u Indiji. Sve to ukazuje da je ta haplogrupa prenošena sa originalnim Indoevropljanima Arijevcima, koji nisu vjerovatno bili ono što ti pod tim podrazumjevaš u rasnom tipu.
S druge strane I haplogrupa je starosjedilačka evropska haplogrupa i rasno bi se mogla vezati za stare evropske antropološke tipove Brunn i Boreby, čije su glavne karakteristike visok rast, krupne kosti, široka lica. I haplogrupa je dominantna kod južnih Slavena, Sardinjana, Skandinavaca, ali je kao starosjedilačka razbacana po cijeloj Evropi u raznim svojim podvarijantama.
Tako da se može reći da I haplogrupa nije arijevska jer nije indoevropska. Njeni pripadnici nisu govorili indoevropskim jezicima. Jedini mogući relikt jezik tog starog evropskog stanovništva bi mogao biti baskijski, iako sami Baski su dominantno R1b sa manjinom I haplogrupe.

Pojam rase je dosta širok i sama y dna haplogrupa ga ne može definisati. Ako pod Arijevcima podrazumjevaš indoevropske narode, onda je R1a, donekle i R1b haplogrupa najbliža starom indoevropskom stanovništvu. R1a haplogrupa je dominantna kod slavenskih naroda, kod centralnoazijskih naroda(Kirgiza, Uzbeka i sl.) i kod gornjih kasta u Indiji. Sve to ukazuje da je ta haplogrupa prenošena sa originalnim Indoevropljanima Arijevcima, koji nisu vjerovatno bili ono što ti pod tim podrazumjevaš u rasnom tipu.
S druge strane I haplogrupa je starosjedilačka evropska haplogrupa i rasno bi se mogla vezati za stare evropske antropološke tipove Brunn i Boreby, čije su glavne karakteristike visok rast, krupne kosti, široka lica. I haplogrupa je dominantna kod južnih Slavena, Sardinjana, Skandinavaca, ali je kao starosjedilačka razbacana po cijeloj Evropi u raznim svojim podvarijantama.
Tako da se može reći da I haplogrupa nije arijevska jer nije indoevropska. Njeni pripadnici nisu govorili indoevropskim jezicima. Jedini mogući relikt jezik tog starog evropskog stanovništva bi mogao biti baskijski, iako sami Baski su dominantno R1b sa manjinom I haplogrupe.

Нис ти то добро изинвестигиро.

Tuesday, March 3, 2009
Painted skulls, genetics and craniofacial phenotypic variation

Believe it or not, there are still people out there who read up on early 20th century anthropology and then wonder what "sub-race" or "type" they are based on the shape of their melon. They're all over the net, on various fora and blogs, discussing the finer points of Carleton Coon's 1939 typological bible, The Races of Europe (aka. TRoE). It's a depressing sight, but hopefully one that won't last much longer, because we're finally seeing detailed studies on the evolution, phenotypic variation and genetics of the human skull.

Some of the best work is being done at the University of Barcelona, which recently published a massive presentation on its "Hallstatt Project" and a couple of resulting scientific studies. The thing that really jumps out at me from this extremely detailed PDF, apart from the bizarre way in which the Hallstatt folk painted the skulls of their dead, is the conclusion that "the classification between brachy- and dolicephalic skulls is not grounded on the genetic level". This of course means that looking at the basic shape of the head from above, which used to be one of the favorite pastimes of physical anthropologists, won't reveal anything about genetic ancestry. The skull is indeed an integrated phenotypic complex, as these studies confirm, but to learn anything of value, one must focus on the right traits, how they relate to each other, and also be aware to what extent they're influenced by the environment.

Abstract: Quantitative craniometrical traits have been successfully incorporated into population genetic methods to provide insight into human population structure. However, little is known about the degree of genetic and non-genetic influences on the phenotypic expression of functionally based traits. Many studies have assessed the heritability of craniofacial traits, but complex patterns of correlation among traits have been disregarded. This is a pitfall as the human skull is strongly integrated. Here we reconsider the evolutionary potential of craniometric traits by assessing their heritability values as well as their patterns of genetic and phenotypic correlation using a large pedigree-structured skull series from Hallstatt (Austria). The sample includes 355 complete adult skulls that have been analysed using 3D geometric morphometric techniques. Heritability estimates for 58 cranial linear distances were computed using maximum likelihood methods. These distances were assigned to the main functional and developmental regions of the skull. Results showed that the human skull has substantial amounts of genetic variation, and a t-test showed that there are no statistically significant differences among the heritabilities of facial, neurocranial and basal dimensions. However, skull evolvability is limited by complex patterns of genetic correlation. Phenotypic and genetic patterns of correlation are consistent but do not support traditional hypotheses of integration of the human shape, showing that the classification between brachy- and dolicephalic skulls is not grounded on the genetic level. Here we support previous findings in the mouse cranium and provide empirical evidence that covariation between the maximum widths of the main developmental regions of the skull is the dominant factor of integration in the human skull.

Neus Martínez-Abadías et al, Heritability of human cranial dimensions: comparing the evolvability of different cranial regions. Unitat d'Anthropologia, Departament de Biologia Animal, Universitat de Barcelona.

Full PDF link...

Evolutionary patterns of the human skull. A quantitative genetic analysis of craniofacial phenotypic variation.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back