Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...
Ono što se ovde ne uzima u obzir je to da istraživanje ne govori o udelu zajedničkog porekla u populaciji, već samo o relativnim parametrima.
...

Који су ти то "релативни параметри" и на основу чега тврдиш да "истраживање не говори о уделу заједничког порекла"? О чему онда говори то истраживање, о утицају ветра на леву корнер заставицу? Кад овако нешто чујем помислим да још увек ниси разумео шта су радили у том раду.

- - - - - - - - - -

Interesantno je zato što u jednom periodu imamo najveću sličnost sa Poljskom. A onda odjednom, pre 2500 godina Poljska pada na drugo mesto, pa postajemo bliskiji sa Rumunijom i Bugarskom.
A sa druge strane, sama Poljska u tom istom periodu postaji bliskija Mađarskom, nego sa samom sobom!

Ja ću sad da budem maliciozan, pa ću reći da je ovo jasan pokazatelj kretanja stanovništva na sever, ka teritoriji Poljske, iz područja Podunavlja u periodu pre 2500 - 4300 godina, i naknadnog povratka S-C stanovništva u periodu od pre 1500-2500 godina :)

Па и Бугарска, и Румунија и Мађарска имају огроман утицај словенске генетике, односно, огромним делом су словенског порекла.

Који су ти то "релативни параметри" и на основу чега тврдиш да "истраживање не говори о уделу заједничког порекла"? О чему онда говори то истраживање, о утицају ветра на леву корнер заставицу? Кад
Па и Бугарска, и Румунија и Мађарска имају огроман утицај словенске генетике, односно, огромним делом су словенског порекла.
A gde govori?
Ja nisam našao da negde govori.

Naravno. Moja primedba inače nije bila na opšti udeo određene genetike, već na njeno naizgledno kretanje prema severu i nazad kroz istoriju.

Ovde mora da se uzme u obzir da se skupa posmatraju srpska i hrvatska populacija.
Sada znamo da su Hrvati bliži Pojacimaod Srba.
I istorijski izvori kažu da su Hrvati došli iz Poljske.

Ono što se ovde ne uzima u obzir je to da istraživanje ne govori o udelu zajedničkog porekla u populaciji, već samo o relativnim parametrima.

Motola, Švdska nemaju nikakve veze sa nama. Nismo srodni, bez obzira na prisustvo I2a1b HG.

Pogledajte Albaniju.
Generalno, očekivao sam da su Albanci udaljniji od nas no što to razna istraživanja pokazuju.

O svemu ovome sam i tada pričao.

Nista od toga ne znamo sa sigurnoscu.
Pritom Hrvata nije bilo na jugu Poljske koliko ja znam.
Danas verovatno Hrvati jesu za nijansu slicniji Poljacima, mozda su bili i u proslosti. Za proto Hrvate se veze jedna grana R1a, dok za Srbe I2a-PH908.
Takvo je generalno misljenje vecine u ovom trenutku(vecine koja se bavi ovom tematikom).

- - - - - - - - - -

Sve teorije u naravno moguce kada ne postoje opipljiviji dokazi. Zasto mislis da su Srbi bili razliciti od ostalih naroda iz okoline po uticaju pemena iz Azije? Odavno se zna za postojanje tragova u sarmatskim plemenima Horbata i Serboja koja se krecu u pravcu istok-zapad. To je kakav-takav trag, dok za teoriju koju si izneo nemamo nikakvih istorijskih tragova. Zanimljivo je da na prostoru gde dolazi do etnogeneze Slovena imamo registrovano i znacajno prisustvo Roksolana, pa je zanimljivo koju su oni genetiku mogli da ostave za sobom.

- - - - - - - - - -

Pa to ti je ono sto je dolazilo sa onima koji su vrsili pljacksaske pohode po Ilirikumu ili na neki drugi nacin registrovali svoje prisustvo pre dolaska Slovena. Nije nuzno da se to sesavalo posle slovenske etnogeneze.

Slazem se da je moguce , samo mislim da je takodje malo verovatno. Inače ta sarmatska plemena neki predstavljaju kao azijate, jedni kao slovene ili nordide cak po fizionomiji.
Isto vazi i za skite...To malo unozi konfuziju.

- - - - - - - - - -
Ovo pre 500 god je donekle razumljivo, mada danas se znacajno razlikujemo, bas bas znacajno..uglavnom nejasan mi je taj podatak gde u dalekoj proslosti imamo slicnost koja nestaje pa onda ponovo dolazi do uzrazaja pa opet nestaje uglavnom(danas) ?sta to moze da kaze o njima? Ili o nama? Nekakva teza?Moguce da nisam dobro video ovo oko Albanaca i dalje slicnosti u prislosti.
Medjutim sto se tice Rumuna jako je diskutabilno ko su oni bili tada obzirom da su do koliko juce pricali slovenskim jezikom, tu je stvar dosta jasna.

Poslednja izmena:
Ovde mora da se uzme u obzir da se skupa posmatraju srpska i hrvatska populacija.
Sada znamo da su Hrvati bliži Pojacimaod Srba.
I istorijski izvori kažu da su Hrvati došli iz Poljske.

Motola, Švdska nemaju nikakve veze sa nama. Nismo srodni, bez obzira na prisustvo I2a1b HG.

Pogledajte Albaniju.
Generalno, očekivao sam da su Albanci udaljniji od nas no što to razna istraživanja pokazuju.

O svemu ovome sam i tada pričao.

Хрвати су ближи Пољацима од Срба зато што су у време стрварања хрватске нације (19-и и почетак 20-ог века) у хрватску нацију апсорбовани многи Чеси, Словаци и Русини који су живели на територији северног и северозападног дела модерне Хрватске.
Чеха и Словака је било пуно у Славонији а било их је и у северозападној Хрватској, а данас их има само у траговима зато што су похрваћени.
Генерал Чермак и Николина Пишек имају чешко порекло. Чермак је типично чешко презиме, а Николина Пишек је изјавила да има чешко порекло.
Чеха је у Хрватској било највише у Дарувару и околини, Словака у Нашицама и околини, а Русина у Крижевцима са околином али их је било доста и у источној Славонији.

Још један фактор који је утицао да Хрвати буду ближи Пољацима су "хрватски" кајкавци који су изворно Словенци али су похрваћени у задњих пар векова.

Poslednja izmena:
Хрвати су ближи Пољацима од Срба зато што су у време стрварања хрватске нације (19-и и почетак 20-ог века) у хрватску нацију апсорбовани многи Чеси, Словаци и Русини који су живели на територији северног и северозападног дела модерне Хрватске.
Чеха и Словака је било пуно у Славонији а било их је и у северозападној Хрватској, а данас их има само у траговима зато што су похрваћени.
Генерал Чермак и Николина Пишек имају чешко порекло. Чермак је типично чешко презиме, а Николина Пишек је изјавила да има чешко порекло.
Чеха је у Хрватској било највише у Дарувару и околини, Словака у Нашицама и околини, а Русина у Крижевцима са околином али их је било доста и у источној Славонији.

Још један фактор који чини Хрвате ближим Попљацима су хрватски кајкавци који су изворно Словенци али су похрваћени у задњих пар векова.

Upravo tako...Inace Hrvati su dosta nehomogeni ako se gleda severozapad i jug Hrvatske

Upravo tako...Inace Hrvati su dosta nehomogeni ako se gleda severozapad i jug Hrvatske

Хрвати су показали да имају јак асимилаторски капацитет, а томе је највише допринела католичка црква.
Хрвати су највише апсорбовали Србе, али су апсорбовали и неке друге народе. Поред српских презимена која доминирају код Хрвата постоје и словеначка (кајкавска), чешка, словачка, мађарска, немачка, русинска и италијанска презимена.
Сећам се пре неку годину да се градоначелник Ријеке презивао Обершнел (немачко презиме), градоначелник Вуковара се презивао Сабо (мађарско презиме), актуелни градоначелник Сплита се презива Крстуловић (српско презиме - основа крст а не криж), градоначелник Загреба је западни Херцеговац Милан Бандић (има српско и име и презиме) итд.

Правих Хрвата (чакаваца) нема више 15%.
Хрвати су слични су Турцима и Мађарима, због тога што су вештачке нације створене у 19-ом и 20-ом века асимилацијом разно-разних народа.

Sanja Dolezal, cesko prezime.

Презиме Долежал је чешко или словеначко.

10 најчешћих презимена у Задру
1. Кнежевић
2. Јурјевић
3. Зрилић
4. Бајло
5. Вукић
6. Перић
7. Зубчић
8. Вркић
9. Шарић
10. Марић

20 најчешћих презимена у Сплиту https://actacroatica.com/hr/location/split/
1. Радић
2. Јурић
3. Јукић
4. Башић
5. Томић
6. Бабић
7. Шарић
8. Билић
9. Видовић
10. Врдољак
11. Перић
12. Матић
13. Вуковић
14. Галић
15. Ковачевић
16. Перковић
17. Павић
18. Делић
19. Грубишић
20. Вукушић

Сваки коментрај је мислим сувишан.

Код Хрвата из Далмације и БиХ апсолутно доминирају српска презимена, а презиме Хорват уопште не постоји, нема ни презимена која се завршавају на ек и ец, нити имаја чешких, словачких, немачких, мађарских, русинских... презимена.

Poslednja izmena:
Чешко или словеначко.

10 најчешћих презимена у Задру www..057info.hr/vijesti/2014-12-01/saznajte-koje-je-najcesce-prezime-u-zadru-i-koliko-je-slobodnih-zena-i-muskaraca
1. Кнежевић
2. Јурјевић
3. Зрилић
4. Бајло
5. Вукић
6. Перић
7. Зубчић
8. Вркић
9. Шарић
10. Марић

20 најчешћих презимена у Сплиту https://actacroatica.com/hr/location/split/
1. Радић
2. Јурић
3. Јукић
4. Башић
5. Томић
6. Бабић
7. Шарић
8. Билић
9. Видовић
10. Врдољак
11. Перић
12. Матић
13. Вуковић
14. Галић
15. Ковачевић
16. Перковић
17. Павић
18. Делић
19. Грубишић
20. Вукушић

Сваки коментрај је мислим сувишан.

Код Хрвата из Далмације и БиХ апсолутно доминирају српска презимена, а презиме Хорват уопште не постоји, нема ни презимена која се завршавају на ек и ец, нити имаја чешких, словачких, немачких, мађарских, русинских... презимена.

To je I logicno, obzirom da su tu dominantno stanovnistvo bili Srbi, dok se nesto severnije nalaze ostali Sloveni sa kojima su bili u dodiru.
Ali neverovatno je koliko su ljudi razlicitih nacija I to ne nekih banana nacija bez matice asimilovali.

- - - - - - - - - -

Treba uzeti u obzir koliko je pokrstenih Srba za vreme drugog svetskog rata .
Svi dobro znamo da je taj pritisak bio itekako prisutan za celokupan mandat AU monarhije na ovim prostorima.

To je I logicno, obzirom da su tu dominantno stanovnistvo bili Srbi, dok se nesto severnije nalaze ostali Sloveni sa kojima su bili u dodiru.
Ali neverovatno je koliko su ljudi razlicitih nacija I to ne nekih banana nacija bez matice asimilovali.

- - - - - - - - - -

Treba uzeti u obzir koliko je pokrstenih Srba za vreme drugog svetskog rata .
Svi dobro znamo da je taj pritisak bio itekako prisutan za celokupan mandat AU monarhije na ovim prostorima.

Један пријатељ од мог оца је познавао једног "Хрвата" са острва Угљан. Тај "Хрват" се презива Вукић, и каже да му је чукундеда био Србин који је дошао на Угљан из Буковице и тамо прешао у католичку веру.
У Буковици је до 1995 било Срба Вукића.

Недавно сам гледао Ћирилицу и међу гостима је био Небојша Крстић. Каже да је на Брачу на некој старој кући видео натпис написан Ћирилицом. Питао је једног старијег човек откуд Ћирилица ту, а овај му је одговорио: " Е липи мој, сви ми смо некад били Влаји."

На далматинских острвима су честа презимена типа Петровић, Вукотић, Милошевић, Вигњевић, Вукчевић, Вуковић...
Оливер Драгојевић је са Корчуле, његови преци су дошли на Корчулу из источне Херцеговине пре око 400 година. И данас међу Србима из источне Херцеговине има Драгојевића.

Na jugu nije bilo doseljavanja Nemaca, Ceha, Slovaka.. Otud na severu Hrvatske i generalno kod hrvatske populacije vece prisustvo severne genetike.

Тачно.
Знам доста Хрвата којима су деде, прадеде, чукундеде, бабе, прабабе... били Немци, Словаци, Чеси итд. и сви су са севера Хрватске.
Један мој комшија је по оцу Србин а по мајци Хрват. Међутим мушка линија његове мајке је немачког порекла, деда од његове мајке је био Немац из Славоније који се похрватио. Тај мој комшија некад у шали каже да по мајци нема хрватско него немачко или аустријско порекло. Његови ујаци имају хрватски идентитет, без обзира што носе типична немачка презимена.

Dobro to je ocekivano, vera tu igra veliku ulogu. Slican slucaj kao sa Rusima koji su dosli u Srbiju posle gradjanskog rata, mada ako se igde u Evropi postuju manjine to je ovde u Srbiji, ovde svako moze sa zadrzi identitet bez problema. Ali recimo Slovaci se lako utapaju u Srbe, zenidbama i udajama, sa njima kroz istoriju nije bilo nikakvih problema i sukoba, pripadnost slovenskoj porodici, slican jezik, narod za svaku pohvalu.

Код Хрвата из Далмације и БиХ апсолутно доминирају српска презимена,

LOL, jos niste nista naucili od onomastike.

нема ни презимена која се завршавају на ек и ец

Zato sto nema kajkavski dole na jug. Bozeeeeeeee......

,
нити имаја чешких, словачких, немачких, мађарских, русинских... презимена.

Naravno.

LOL, jos niste nista naucili od onomastike.

Zato sto nema kajkavski dole na jug. Bozeeeeeeee......

,

Naravno.

A, tebe jos zezaju padezi :(

- - - - - - - - - -

Dobro to je ocekivano, vera tu igra veliku ulogu. Slican slucaj kao sa Rusima koji su dosli u Srbiju posle gradjanskog rata, mada ako se igde u Evropi postuju manjine to je ovde u Srbiji, ovde svako moze sa zadrzi identitet bez problema. Ali recimo Slovaci se lako utapaju u Srbe, zenidbama i udajama, sa njima kroz istoriju nije bilo nikakvih problema i sukoba, pripadnost slovenskoj porodici, slican jezik, narod za svaku pohvalu.

Potpisujem . Slovaci vole Srbe ...Pa čak I Poljaci gotive Srbe, I na mozda necije iznenadjenje Poljaci vise gotive Srbe nego Hrvate. Hrvate dozivljavaju kao nemacke sluge.

Мислим да сам ја први који је указао на могућност да I2a1b-Din код Словена потиче од Бастарна. Та могућност није за занемаривање јер има пуно археолога и историчара који сматрају да су Бастарни играли кључну улогу у генези Словена.

Чак и да се не ради о Бастарнима, непобитна је чињеница, до које су дошли археолози, да је у генези Словена учествовала етничка групација која је на простор Закарпатја са запада донела елементе јасторфске и латенске археолошке културе. Неки сматрају да су то били Бастарни, али и да нису они, јесте нека друга етничка групација која је дошла са простора под утицајем Германа и Келта. Природно је размишљати о томе да ли је та групација имала и генетски утицај на Словене и какав.

Такође сматрам да је до мешања I2a1b-Din и R1a дошло релативно касно, негде у периоду етногенезе Словена, јер да је до мешања дошло пар хиљада година раније, како неки сматрају, онда би се та смеша хомогенизовала и не би било толике диспропорције у фреквенцији тих хаплогрупа код Јужних Словена и осталих Словена.

Коначно, пошто етничка припадност Бастарна још увек није разјашњена, погрешно је рећи да се овом тезом "пришива германско порекло".

Први део да слажем се, везан за утицај код прото словена са запада, други део не, није I2a био одвојен од R1a групације, прво мешање I2a са R1a има од corded ware културе а и вероватно и раније друго, ту где се шири R1a има и I2a, па и разне гране R1a нису на исти начин раширене.

Ta tema je ovde pre 5-6 godina sasvim dobro obrađena, tako da je nema smisla ponavljati. Više je nego jasno da su se Bastarni "utopili" među Slovene, samo je pitanje koje haplogrupe bi mogle da se vežu za njih. I2a-Din je vrlo ozbiljan kandidat za to.

Vidim da ti je dole Kyrios jednim delom odgovorio na pitanje. Antički izvori govore o tome kako su se Bastarni počeli ženiti sa Slovenima (verovatno, Baltoslovenima) i kako su u tom procesu degradirali u sociološkom i rasnom smislu.

Moguće je da je Dinarik došao na Balkan i pre dolaska Slovena. Ti si naveo jedan mogući primer. Ipak, treba znati da su se posle smrti Filipa II Bastarni vratili na sever i da se tom prilikom mnogo njih utopilo prilikom prelaska Dunava, bar tako je zabeleženo u istorijskim spisima. Drugi hipotetički primer bi mogao da se odnosi na Avare, pošto je sasvim sigurno da je u njihovim redovima bilo mnogo vojnika koji su poreklom Sloveni.

Нису добри кандидати, да јесу што нема I2a старије одакле су дошли, односно У централној европи? Нема I2a din нигде где се шире келти или германи, а ипак ви мислите да су је они донели код Словена и ако је I2a din предак већ неколико векова ту негде око источне Пољске? Ја апсолутно не разумем вашу логику.

haplogroups-ethnicities.jpg

Screen_Shot_08-09-17_at_02.27_PM_copy.jpg

Book1.jpg

http://https://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Haplogrupe i njihovo poreklo vase misljenje?

Poslednja izmena:
Цео рад говори о заједничком пореклу. Ако то ниси уочио, онда треба озбиљно да се замислиш.

Одааааавно сам ја причао о томе! :D
Parodija.
Koliko procenata? Koji udeo?
Nigde ne govori. Zato je relativni pokazatelj mešanja populacija, a ne priča o zajedničkom poreklu naroda.

Мислим да сам ја први који је указао на могућност да I2a1b-Din код Словена потиче од Бастарна. Та могућност није за занемаривање јер има пуно археолога и историчара који сматрају да су Бастарни играли кључну улогу у генези Словена.

Чак и да се не ради о Бастарнима, непобитна је чињеница, до које су дошли археолози, да је у генези Словена учествовала етничка групација која је на простор Закарпатја са запада донела елементе јасторфске и латенске археолошке културе. Неки сматрају да су то били Бастарни, али и да нису они, јесте нека друга етничка групација која је дошла са простора под утицајем Германа и Келта. Природно је размишљати о томе да ли је та групација имала и генетски утицај на Словене и какав.

Такође сматрам да је до мешања I2a1b-Din и R1a дошло релативно касно, негде у периоду етногенезе Словена, јер да је до мешања дошло пар хиљада година раније, како неки сматрају, онда би се та смеша хомогенизовала и не би било толике диспропорције у фреквенцији тих хаплогрупа код Јужних Словена и осталих Словена.

Коначно, пошто етничка припадност Бастарна још увек није разјашњена, погрешно је рећи да се овом тезом "пришива германско порекло".
Kontradiktorno.
Ako je jastrofska kultura, onda su Germani.
Sedov govori o Bastarnima, ali ne u Zakarpatju. Govri i o jastrofskoj kulturi, ali ne u ovom kontekstu.

Mislim sam pre pomenuo da kod Bastarna može biti I2a1 HG, ali ja Bastarene više doživljavam kao akademici Milan Budimir i Oleg Turbačov. Znači ne kao protogermansko pleme.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back