Mstislav
Legenda
- Poruka
- 74.269
Eupedija je po meni diskutabilna, dnk verzija Vikipedije. Ne bi me cudilo da ubrajaju sve.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Eupedija je po meni diskutabilna, dnk verzija Vikipedije. Ne bi me cudilo da ubrajaju sve.
Upravo zbog toga. Poreklo je za ovaj nas region najbolji te vrste.
Nemam pojma šta želiš ovime da kažeš.I sto je sad to bitna Moravska i Juzna struja i i tih par hiljada Srba u Beogradu pod osmanlijama sto se tice Hg.Ako neko danas ne vidi poslije svih ovih istrazivanja ,da je u skoro svim oblastima gdje Srbi danas zive zastupljenost Hg ujednacena u par procenata gore dole,onda ocito ili ne razumije ili ima neke svoje razloge da tako misli,problem za njih je sto cinjenice govore jasno.
Сасвим логично, то је "српски ДНК пројекат" а не "ДНК пројекат Србије" или не дај боже "југословенски ДНК пројекат."
На Еупедији је статистика рађена према државама, тако бар пише.
Пишу проценти за Србију, па имамо 34% I2a, 18% R1a, 15% E1b итд, е сад ја не знам да ли се то односи само на Србе или и на све грађане Србије.
Ако се односи на Србију као државу, а не на Србе, онда та статистика није тачна, зато што има доста тестираних Санџаклија и Рома који су грађани Србије али нису Срби.
Srpski DNK projekat se odnosi na ono sto bi se moglo smatrati zonom stokavskog dijalekta, pa kao takav ukljucuje i raspolozive podatke o pripadnicima drugih naroda i vera.
I sta ste zapeli sa tom statistikom, Srbi imaju ubedljivo najjacu DNK statistiku u regionu i opet vam jao kuku lele. Nema idealne statistike nijgde na svetu. Nije to sport pa da statistika bude cilj za sebe. Da li je neka hg prisutna sa npr 25 ili 30% je irelevantno za nauku.
A sta ako je ipak istinaNemam pojma šta želiš ovime da kažeš.
Inače, ne bi trebalo tek teko da pretpostavljaš stvari na osnovu Porfirogenitovih zapisa i da dopustiš da nešto tako nepouzdano utiče na ovu vrstu istraživanja. Šta ako Porfirije malo lagio, ili ako su njega lagali, ili ako nije bio upoznat sa svim činjenicama, itd ...?
Srpski DNK projekat se odnosi na ono sto bi se moglo smatrati zonom stokavskog dijalekta, pa kao takav ukljucuje i raspolozive podatke o pripadnicima drugih naroda i vera.
I sta ste zapeli sa tom statistikom, Srbi imaju ubedljivo najjacu DNK statistiku u regionu i opet vam jao kuku lele. Nema idealne statistike nijgde na svetu. Nije to sport pa da statistika bude cilj za sebe. Da li je neka hg prisutna sa npr 25 ili 30% je irelevantno za nauku.
Nije istina,nisi upucen.Vecina regija je obuhvacena a imamo i iz javnih baza testirane.Uskoro ce biti i Kosovo.Kada krenes od Zvornika,Bijeljina,Brcko,Doboj pa obje Krajine sve su rodovi iz Stare Crne Gore sto su i ova testiranja potvrdila.Ja nemam nikoga ni u Cg ni u Hercegovini ali smo imali usmena predanja da su nam dole korijeni.Kada sam se testirao pronadjena su mi potpuna poklapanja i slava sa jednim bratstvom u Pivi koje tamo zivi sto se sigurno zna od pocetka 15 vijeka.Sa trojicom iz tog bratsva imam poklapanja.Takvih primjera je kod vecine kod testiranih.Sad da krenemo Beogradom od deset ljudi 8 ce ti reci da su korijeni iz tih krajeva.
Ali oblasti Stare Crne Gore su i oblasti gdje su nastale prve srpske drzave,koje spominje i Ajnhard u svojim franackim analima pa sve do dalmacije pa onda Konstantin u DAI.Veliki broj Srba iz Metohije je takodje naselio Staru CG poslije dolaska osmanlija.Nema tu neke kataklizme sa kojom bi mogli povezati odjednom taj BUM CTS10228.Vidis da ga imamo i u Bugarskoj veci procenat,imamo i Makedoniji.Sto bi Juznomoravska struja bila posebna sto se tice Hg.
Gdje si ti skontala sa sam napisao da CTS10228 ili "south" potice iz Crne Gore ili bilo gdje sa ovih prostora..??? Jasno navodim da je sada slika jasnija,da CTS10228 dolazi sa ekspanzijom Slovena u 7 vijeku i da jaka koncentracija ovog markera je upravo u oblastima koje istorijski izvori navode kao prve srpske drzave od dolaska Slovena.
„Захумљани који сада тамо живе су Срби, који потичу од времена онога архонта који је побегао цару Ираклију.”
— Константин Порфирогенит VII, „О управљању Царству“
Vecina Hercegovaca ukljucujuci i moju familiju su doseljenici iz oblasti stare Crne Gore.
Pa dovoljno sto navodi sta spada u srpske zemlje. Samim tim to nesto znaci.
Ali da poznajes malo bolje taj vremenski dio istorije znao bi da se radilo o devastiranim i zapustjelim krajevima između Save i planinskog masiva Dinare.Tako da Srbi i nisu bas zatekli nekog brojnijeg stanovnistva u Zahumlju ili Travuniji i Duklji.Upravo su nam ova istrazivanja pokazala da genetske tragove tog stanovnistva imamo jako malo.Dok imamo dominatne markere R1a grana i CTS10228 koje nemamo ni 1 % zapadno od rijeke Rajne i granice Rimskog carstva vec u uglavnom kod Slovenskih naroda na istoku Evrope.Ako tu dodamo i I1 i N Hg koje ne mozemo nikako povezati sa Starim vjekom ostaju nam samo mozda neke grane E V13,R1b,ili J haplogrupa.Докле год будете узимали DAI као етничку а не као политичку ситуацију нећете се мрднути са мртве тачке.
Ако се нека територија зове по одређеном народу то не значи да је тај народ већински на том простору. Имаш милион примера: колику је површину имало нпр. Османско царство, па на читавом том простору немаш 1% генетике изворних Турака. Затим, Аварски каганат, Угарска итд.
Да ли Порфирогенит даје податке о етничком саставу склавинија: Рашке, Дукље, Травуније, Захумља, Хрватске ? Одговор је - НЕ
Наравно, али то опет не говори ништа о етничком саставу тих земаља. Српска земља може значити и земља којом владају Срби.
У Старој Црној Гори већина племена и братстава има предање да су старином из Херцеговине.
Како то да Херцеговци говоре да су из Старе Црне Горе, а ови из Старе Црне Горе кажу да су старином из Херцеговине?
A sta ako je ipak istina,sto pokazuje i danas genetika tj. jaka koncetracija I2 CTS10228 tipicne Hg za Slovenske narode,bas u ovim mjestima koje Porfirogenit navodi.
„Захумљани који сада тамо живе су Срби, који потичу од времена онога архонта који је побегао цару Ираклију.”
— Константин Порфирогенит VII, „О управљању Царству“
„Травунија и Конавле су једно. Њено становништво потиче од некрштених Срба, који тамо живе од када су са архонтом који је побегао из некрштене Србије дошли цару Ираклију."
Аутохтоно предтурско српско-словенско становништво се иселило из источне Србије у 16-ом и крајем 17-ог и почетком 18-ог века у Банат и Ердељ.
Власи који су дошли из данашње Румуније у 18-ом веку су мешавина разних народа, а Словени су одиграли значајну улогу у њиховој етно-генези, рекао бих чак и кључну.
Генетска слика источне Србије би требала да буде сличне генетској слици Румуна.
Источна Србија је део Србије где има најмање људи који су пореклом из динарских крајева, чак и на југу Србије има више људи који имају порекло из Црне Горе или Херцеговине, а чији преци су дошли тамо после 1878. године односно после ослобођења тих крајева од Турака.
Прича се да је у Шоплуку, нека околина Сврљига, Књажевца и јужног Зајечара... нађена I2a са око 40-45%. То је Тодоровићево истраживање, тестирано је више од 150 појединаца, углавном оних који су се изјаснили као Срби. Несрби нису тестирани у великом броју.
У околини Сврљига и Шоплуку нема Влаха.
Најјужнија влашка тачка је Бољевац, јужно од Ртња нема Влаха.
Правцем исток-запад Влаха има од Кључа и Зајечара до Мораве, а правцем север-југ од Браничева до Бољевца, највећа концентрација влашког живља је у Тимочкој Крајини.