Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
То нема никакве везе. Заправо је и немогуће сазнати колики је то проценат док не спроведеш тестирање са пропорционалним учешћем свих регија. Што се тиче R1a сасвим је могуће да она достиже знатно веће проценте код Срба него што је то представљено на СДП-у. Чињеница је да што се иде северније њена фреквенција расте. Е, сад имаш ситуацију да највећи део БХ Срба (око 70-75%) живи у северном/северозападном делу БиХ, а да, рецимо, на Војводину отпада око 30% популације Срба у Србији. Једноставно се превише тестирају Црна Гора и Херцеговина и то даје погрешну слику.

Nije istina,nisi upucen.Vecina regija je obuhvacena a imamo i iz javnih baza testirane.Uskoro ce biti i Kosovo.Kada krenes od Zvornika,Bijeljina,Brcko,Doboj pa obje Krajine sve su rodovi iz Stare Crne Gore sto su i ova testiranja potvrdila.Ja nemam nikoga ni u Cg ni u Hercegovini ali smo imali usmena predanja da su nam dole korijeni.Kada sam se testirao pronadjena su mi potpuna poklapanja i slava sa jednim bratstvom u Pivi koje tamo zivi sto se sigurno zna od pocetka 15 vijeka.Sa trojicom iz tog bratsva imam poklapanja.Takvih primjera je kod vecine kod testiranih.Sad da krenemo Beogradom od deset ljudi 8 ce ti reci da su korijeni iz tih krajeva.

Управо то је и проблем. На југу Србије, нпр., живи дупло више људи него у западној Србији или Црној Гори.

Људи из Војводине (староседеоци), а поготово људи са југа и истока Србије углавном немају херцеговачко или црногорско порекло, тако да ово што каже Филип да су Црна Гора и Херцеговина репрезент за Србе генерално није потпуно тачно.

Али и кад буде још тестираних и кад буду боље обрађени и ти крајеви једно је сигурно, а то је да R1a сигурно неће пасти испод 15%, а неће ни прећи 20%, мислим да је 18% као што има сад сасвим реалан проценат R1a.

- - - - - - - - - -

Nije istina,nisi upucen.Vecina regija je obuhvacena a imamo i iz javnih baza testirane.Uskoro ce biti i Kosovo.Kada krenes od Zvornika,Bijeljina,Brcko,Doboj pa obje Krajine sve su rodovi iz Stare Crne Gore sto su i ova testiranja potvrdila.Ja nemam nikoga ni u Cg ni u Hercegovini ali smo imali usmena predanja da su nam dole korijeni.Kada sam se testirao pronadjena su mi potpuna poklapanja i slava sa jednim bratstvom u Pivi koje tamo zivi sto se sigurno zna od pocetka 15 vijeka.Sa trojicom iz tog bratsva imam poklapanja.Takvih primjera je kod vecine kod testiranih.Sad da krenemo Beogradom od deset ljudi 8 ce ti reci da su korijeni iz tih krajeva.

Староседеоци Војводине, већина Срба са Косова као и са југа/истока Србије немају динарско тј. црногорско или херцеговачко порекло, већ припадају моравско-вардарској струји.

Људи из Војводине (староседеоци), а поготово људи са југа и истока Србије углавном немају херцеговачко или црногорско порекло, тако да ово што каже Филип да су Црна Гора и Херцеговина репрезент за Србе генерално није потпуно тачно.

Али и кад буде још тестираних и кад буду боље обрађени и ти крајеви једно је сигурно, а то је да R1a сигурно неће пасти испод 15%, а неће ни прећи 20%, мислим да је 18% као што има сад сасвим реалан проценат R1a.

Da ,ali zar mislis da su ti sto si nabrojao nekog posebnog porijekla sto se tice haplogrupa,cisto sumnjam.R1a i u Hercegovini imamo oko 15 % trenutno.

- - - - - - - - - -

Sta se moze promijeniti,malo veci procenat I2-Z17855 jedino.

Nije istina,nisi upucen.Vecina regija je obuhvacena a imamo i iz javnih baza testirane.Uskoro ce biti i Kosovo.Kada krenes od Zvornika,Bijeljina,Brcko,Doboj pa obje Krajine sve su rodovi iz Stare Crne Gore sto su i ova testiranja potvrdila.

Знам ја да су обухваћене скоро све регије, али хоћу да ти кажем да узорак није пропорционалан. Не можеш ти узети једнак број узорака из Београда и, нпр., из Параћина јер у једној београдској општини живи више људи него у целом граду Параћину. Ово само дајем пример.

Ja nemam nikoga ni u Cg ni u Hercegovini ali smo imali usmena predanja da su nam dole korijeni.Kada sam se testirao pronadjena su mi potpuna poklapanja i slava sa jednim bratstvom u Pivi koje tamo zivi sto se sigurno zna od pocetka 15 vijeka.Sa trojicom iz tog bratsva imam poklapanja.Takvih primjera je kod vecine kod testiranih.Sad da krenemo Beogradom od deset ljudi 8 ce ti reci da su korijeni iz tih krajeva.

Знам и да је Србија после две велике сеобе репопулизована добрим делом динарском миграционом струјом (мада је била бројна и косовско-метохијско-јужноморавска струја), међутим узми у обзир страдање становништва од Првог устанка до данас. Само је у Првом српском устанку погинуло 20% мушке популације, а о Првом светском рату да не говорим, 1/3. Према томе врло је могуће да се по питању процента хаплогрупа слика значајно изменила у последњих 200 година. Можда су носиоци неких хаплогрупа више страдали од осталих.

Poslednja izmena:
Знам ја да су обухваћене скоро све регије, али хоћу да ти кажем да узорак није пропорционалан. Не можеш ти узети једнак број узорака из Београда и, нпр., из Параћина јер у једној београдској општини живи више људи него у целом граду Параћину. Ово само дајем пример.

Знам и да је Србија после две велике сеобе репопулизована добрим делом динарском миграционом струјом (мада је била бројна и косовско-метохијско-јужноморавска струја), међутим узми у обзир страдање становништва од Првог устанка до данас. Само је у Првом српском устанку погинуло 20% мушке популације, а о Првом светском рату да не говорим, 1/3. Према томе врло је могуће да се по питању процента хаплогрупа слика значајно изменила у последњих 200 година. Можда су носиоци неких хаплогрупа више страдали од осталих.

Ali oblasti Stare Crne Gore su i oblasti gdje su nastale prve srpske drzave,koje spominje i Ajnhard u svojim franackim analima pa sve do dalmacije pa onda Konstantin u DAI.Veliki broj Srba iz Metohije je takodje naselio Staru CG poslije dolaska osmanlija.Nema tu neke kataklizme sa kojom bi mogli povezati odjednom taj BUM CTS10228.Vidis da ga imamo i u Bugarskoj veci procenat,imamo i Makedoniji.Sto bi Juznomoravska struja bila posebna sto se tice Hg.

Ali oblasti Stare Crne Gore su i oblasti gdje su nastale prve srpske drzave,koje spominje i Ajnhard u svojim franackim analima pa sve do dalmacije pa onda Konstantin u DAI.Veliki broj Srba iz Metohije je takodje naselio Staru CG poslije dolaska osmanlija.Nema tu neke kataklizme sa kojom bi mogli povezati odjednom taj BUM CTS10228.Vidis da ga imamo i u Bugarskoj veci procenat,imamo i Makedoniji.Sto bi Juznomoravska struja bila posebna sto se tice Hg.

Добро, сад не бих улазио у расправе о историјским питањима. Другом приликом. Само сам сам хтео да прокоментаришем ово у вези статистике јер видим да се често о томе полемише. Једноставно се морају уједначити проценти: ако од 7.5 милиона Срба на Балкану 1.5 милион живи у Београду, онда се из Београда мора узети 20% узорака за укупну популацију Срба. За сада то правило не важи на ''Српском ДНК пројекту''.

Hajde da se umešam u raspravu o poreklu i širenju I2 CTS 10228.
Izbegavam da se o ovome preciznije odredim, jer se na osnovu dostupnih podataka to ne zna.
Pre više godina reko sam: "stavite tačku i opišete krug poluprečnika 200km."
Preciznije, to bi bila elipsa razvučena ka jugozapadu i severoistoku.
Od jugozapada Srbije do severoistoka panonskog basena.

Ono što je sigurno, ekspanzija I2 CTiS 10228, se ne može povezati sa ekspanzijom Slovena u 6. i 7. veku. Snično ni ekspanzija većg dela R1a Z280 i M458.
Tada već imamo razgranate grane...
Kandidati za narod u kojo je bio zastupljen I2 CTS 10228 su Autarijati koji su se odselili ka severoistoku, Tribali koji su prešli Getima i Skordisci koji susrodni Bastarnima.

Reč je o srodnim plemenima koja su mogla učestvovati u etnogenezi Slovena.

Hajde da se umešam u raspravu o poreklu i širenju I2 CTS 10228.
Izbegavam da se o ovome preciznije odredim, jer se na osnovu dostupnih podataka to ne zna.
Pre više godina reko sam: "stavite tačku i opišete krug poluprečnika 200km."
Preciznije, to bi bila elipsa razvučena ka jugozapadu i severoistoku.
Od jugozapada Srbije do severoistoka panonskog basena.

Ono što je sigurno, ekspanzija I2 CTiS 10228, se ne može povezati sa ekspanzijom Slovena u 6. i 7. veku. Snično ni ekspanzija većg dela R1a Z280 i M458.
Tada već imamo razgranate grane...
Kandidati za narod u kojo je bio zastupljen I2 CTS 10228 su Autarijati koji su se odselili ka severoistoku, Tribali koji su prešli Getima i Skordisci koji susrodni Bastarnima.

Reč je o srodnim plemenima koja su mogla učestvovati u etnogenezi Slovena.

Опет боб!!! Одакле ти толико боба, узгајаш га?!

Realno, ne bi uopšte trebalo uzimati uzorke iz gradova, a pogotovo ne iz Beograda.

Па 95% тестираних из Београда при тестирању кажу из ког су села пореклом односно одакле су им се доселили отац или деда, како год. Већина људи који се тестирају углавном живе у градовима или неким варошима.
А ако мислиш на ''староседеоце'' Београда таквих нема 20 у бази пројекта.
Вук Горски:
на Војводину отпада око 30% популације Срба у Србији
А колико данашњег српског становништва у Војводини може да каже да им је најстарији познати предак пореклом из Војводине?
Када се неко тестира, логично је да наведе место порекла по оцу, а таквих по Београду и Новом Саду који су ''староседеоци'' нема нешто много.
Од тог броја око 160 узорака (12%) отпада на источну Херцеговину, а у тој регији живи мање од 1% укупног броја Срба на Балкану.
Па какве везе има садашње стање са тим колико људи одатле вуче порекло? Не каже се џабе да Херцеговина све насели а себе расели.
Друга ствар, ко је крив људима са нпр истока Србије што се мање тестирају...

Poslednja izmena:
Па 95% тестираних из Београда при тестирању кажу из ког су села пореклом односно одакле су им се доселили отац или деда, како год. Већина људи који се тестирају углавном живе у градовима или неким варошима.
А ако мислиш на ''староседеоце'' Београда таквих нема 20 у бази пројекта.
Populacija Beograda je u periodu odlaska Turaka skoro kompletno uzmenjena tako da nema nikakvog smisla pričati o njoj. Jasno je da je i po Srbiji je mali broj starih rodova, a veliki je broj naseljenika.

А колико данашњег српског становништва у Војводини може да каже да им је најстарији познати предак пореклом из Војводине?
Када се неко тестира, логично је да наведе место порекла по оцу, а таквих по Београду и Новом Саду који су ''староседеоци'' нема нешто много.
Najpre je pitanje da li oni sami to znaju, a zatim na koji način mi to vidimo u rezultatima.

Па какве везе има садашње стање са тим колико људи одатле вуче порекло? Не каже се џабе да Херцеговина све насели а себе расели.
Naravno da ima. Kako drugačije da se utvrdi poreklo. Štan mi znači 70% R1a, ako su oni mahom došli iz npr. Bugarske u poslednjih 200 godina. To je onda samo trenutna slika Srbije, a ne nešto što bi bilo opšte korisno.

Друга ствар, ко је крив људима са нпр истока Србије што се мање тестирају...

Niko, ali treba biti oprezan pri tumačenju takvih rezultata. Po toj logici alergija na kikiriki više pogađa bogatije stanovništvo, pa bi se neko usudio da na osnovu toga pronađe svokojake uzroke, a možda se ustvari siromašniji slojevi samo slabije testiraju...

alergija.jpg

@Cronin
A gdje su to prve srpske drzave na Balkanu,da vidimo sta kaze Porfirogenit "Срби су у 7. вијеку населили пространу територију: Рашку, Дукљу, Босну, Травунију, Захумље и Паганију. Најсевернија приморска област коју су населили Срби била је Паганија од Цетине до Неретве са острвима Хвар, Брач, Корчула и Мљет. Од Неретве до Дубровника простирало се Захумље, док се од Дубровника до Бока которске простирала Травунија са Конављем, док је најјужнија област насељена Србима Дукља од Котора до Бојане."

Ajnhardovi anali, IX vek:

"Liudevitus Siscia civitate relicta, ad Sorabos, quae natio magnam Dalmatie partem obtinere dicitur, fugiendo se contulit"

(Ljudevit, ostavivsi grad Sisak, pobeze k Srbima, za koji se narod veli, da poseduje veliki deo Dalmacije )

I sto je sad to bitna Moravska i Juzna struja i i tih par hiljada Srba u Beogradu pod osmanlijama sto se tice Hg.Ako neko danas ne vidi poslije svih ovih istrazivanja ,da je u skoro svim oblastima gdje Srbi danas zive zastupljenost Hg ujednacena u par procenata gore dole,onda ocito ili ne razumije ili ima neke svoje razloge da tako misli,problem za njih je sto cinjenice govore jasno.

@Cronin
A gdje su to prve srpske drzave na Balkanu,da vidimo sta kaze Porfirogenit "Срби су у 7. вијеку населили пространу територију: Рашку, Дукљу, Босну, Травунију, Захумље и Паганију. Најсевернија приморска област коју су населили Срби била је Паганија од Цетине до Неретве са острвима Хвар, Брач, Корчула и Мљет. Од Неретве до Дубровника простирало се Захумље, док се од Дубровника до Бока которске простирала Травунија са Конављем, док је најјужнија област насељена Србима Дукља од Котора до Бојане."

Ajnhardovi anali, IX vek:

"Liudevitus Siscia civitate relicta, ad Sorabos, quae natio magnam Dalmatie partem obtinere dicitur, fugiendo se contulit"

(Ljudevit, ostavivsi grad Sisak, pobeze k Srbima, za koji se narod veli, da poseduje veliki deo Dalmacije )

I sto je sad to bitna Moravska i Juzna struja i i tih par hiljada Srba u Beogradu pod osmanlijama sto se tice Hg.Ako neko danas ne vidi poslije svih ovih istrazivanja ,da je u skoro svim oblastima gdje Srbi danas zive zastupljenost Hg ujednacena u par procenata gore dole,onda ocito ili ne razumije ili ima neke svoje razloge da tako misli,problem za njih je sto cinjenice govore jasno.

Рекох ти ја Сизифе да је врашки тешко. Камен је то, не да се.

На истоку Србије је вероватно I2a слабије заступљена, а вероватно су појачане J2b и R1b, због влашког порекла великог дела становништва.

Mislim da je to vlasko pitanje dosta ispolitizovano i da se tu ubacuju radi koristi oni koji sa navedenim nemaju nemaju neke velike veze. Po meni bice solidan broj Dinarik severa i R1a.

Mislim da je to vlasko pitanje dosta ispolitizovano i da se tu ubacuju radi koristi oni koji sa navedenim nemaju nemaju neke velike veze. Po meni bice solidan broj Dinarik severa i R1a.

Већи део становништва источне Србије има влашко порекло.
Власи су у источну Србију дошли у 18-ом веку за време аустријске владавине северним делом Србијом (1718-1739) из Олтеније и Баната.
Власи из источне Србије су узели српска имена и презимена у 19-ом веку за време владавине Милоша и Михаила Обреновића, они су одавно асимилирани у Србе, а то што су и Власи им дође више као географска/завичајна одредница, као што су други Срби Шумадинци, Сремци, Банаћани, Херцеговци итд.
Многи старији људи у источној Србији још увек знају влашки, док млађи причају само српски, додуше са специфичним акцентом и начином изговарања речи.

Румуни имају мање I2a, а више J2b i R1b од Срба, тако да очекује слабији I2a i jači J2b/R1b у источној Србији.

Map_of_Vlach_community_in_eastern_Serbia.jpg

Власи у 18-ом веку нису населили само Тимочку Крајину, него и Хомоље,Звижд, Браничево, околину Бољевца, околину Књажевца, Стиг и нешто мање Поморавље.

Poslednja izmena:
Verovatno i dobar deo tih Vlaha jesu genetski Sloveni, I2a kod Rumuna je blizu nivoa juznoslovenske populacije, a ima ih preko 20 miliona.

Аутохтоно предтурско српско-словенско становништво се иселило из источне Србије у 16-ом и крајем 17-ог и почетком 18-ог века у Банат и Ердељ.

Власи који су дошли из данашње Румуније у 18-ом веку су мешавина разних народа, а Словени су одиграли значајну улогу у њиховој етно-генези, рекао бих чак и кључну.

Генетска слика источне Србије би требала да буде сличне генетској слици Румуна.
Источна Србија је део Србије где има најмање људи који су пореклом из динарских крајева, чак и на југу Србије има више људи који имају порекло из Црне Горе или Херцеговине, а чији преци су дошли тамо после 1878. године односно после ослобођења тих крајева од Турака.

Poslednja izmena:
Uz bugarsku granicu ocekujem svakako dosta slovenske genetike. Sto se tice statistike ako se doticni izjasnjavaju kao Vlasi onda njihovi rezultati ne mogu biti uracunati u srpski projekat.

Сасвим логично, то је "српски ДНК пројекат" а не "ДНК пројекат Србије" или не дај боже "југословенски ДНК пројекат."

На Еупедији је статистика рађена према државама, тако бар пише.
Пишу проценти за Србију, па имамо 34% I2a, 18% R1a, 15% E1b итд, е сад ја не знам да ли се то односи само на Србе или и на све грађане Србије.

Ако се односи на Србију као државу, а не на Србе, онда та статистика није тачна, зато што има доста тестираних Санџаклија и Рома који су грађани Србије али нису Срби.

Na Poreklu imas pojedinacne statistike i sveukupnu.

Мислио сам на статистику са Еупедије.

Да ли се на Еупедији где пишу проценти за Србију то односи само на етничке Србе, или на све тестиране из Србије без обзира на њихову етничку припадност?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back