poslanik Gorski, pravo na repliku, 2 minuta
Председавајући Коре, ја морам да ''испалим'' још једну реплику
kako to da kod tih vlaha nije ostalo u upotrebi nista od vlaskih reci i njihove kulture?
Па како није? Већ ми досадило да понављам по стоти пут опште познате чињенице. Остало је у виду огромног броја топонима влашког корена. Затим у огромном броју презимена из динарских крајева која су изведена из влашких речи и влашких личних имена као што су нпр. Радуловић, Секулић, Дракулић, Дракуловић, Микулић, Сандић, Влаховић, Старовлах, Мацура, Палавестра, Килибарда итд., итд. Оно што је најважније и што сам већ поменуо, остало је у виду катунског сточарства као основног вида привређивања у тим крајевима. И сама реч катун је влашког порекла. Историјско језгро Црне Горе, Катунска нахија, несумњиво је формирана углавном од влашког етничког елемента ; град Цетиње су основали Власи, што се види и по самом имену које је романског корена. Уосталом, најстарији храм у том граду је добро позната Влашка црква. Већ сам навео документ где катунско племе Озринићи, које носи хаплогрупу И2а, само себе назива влашким. Дакле ствари су потпуно јасне. Кажеш култура ? Ево, нпр., гусле. Несумњиво староседелачки инструмент ; нема га ни код једног западнословенског или источнословенског народа. Овде много већи проблем имаш ти да докажеш шта је то остало од ранословенске културе у тим крајевима. Ево ја све чекам да у ''најсловенскијим'' земљама на свету Херцеговини и Далмацији видим неко светилиште типа Арконе или да у Широком Бријегу, Сињу или Чапљини ''исплива'' неки кип Световида, али бојим се да то нећу доживети.
Daj ti nama postavi malo literature o antropoloskim nalazima. Ja nisam mogao da nadjem skoro nista na tu temu.
Ниси нашао ништа јер тражиш на интернету. Већ сам ти рекао где то можеш да нађеш. Иди за почетак у Народну библиотеку и потражи радове проф. Живка Микића.
P.S. Рекао сам да ћу убудуће постављати мапе са распоредом ранословенских односно гвозденодобских налазишта на простору бивше Југославије. После размишљам да ми за ранословенска ни не треба карта јер се она значајнија могу набројати на прсте једне руке, ево из главе: Јазбине у Батковићу код Бијељине, једино веће и чисто словенско насеље. На још неколико њих постоји значајнији словенски хоризонт, нпр. Велики Градац, Костол, Велесница, Ушће Слатинске реке, затим Кула код Михајловца, Прахово, Ботра код Бечеја, Челарево и Сремска Митровица. Дакле као што видимо сва ова налазишта се налазе у равницама и у долинама река о чему сам већ говорио. Једино веће ранословенско насеље са некрополом, које се налази у динарској области, је код Кашића у Далмацији. Наравно, има још неких налазишта али са знатно мањим бројем налаза који се могу везати за старе Словене, али је све то јако мало у поређењу са налазиштима из старијег Гвозденог доба којима је ''истачкан'' цео Балкан. Ускоро ћу, као што сам обећао, поставити карту.