Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Овде си апсолутно управу. Ја не знам одакле неки ваде све ове податке. Какви Херцеговци у Шумадији? Познато је да се херцеговачка миграциона струја кретала правцем север-северозапад и да је населила западне делове Србије: Подриње, Ваљевску Подгорину и Стари Влах. Што се Шумадије тиче, она је највећим делом насељена из Старе Србије и из црногорских Брда и то ће вам потврдити готово сваки Шумадинац. Сви познати Шумадинци су пореклом управо из ових крајева: владарска кућа Карађорђевића је из Васојевића, чувена породица Гарашанин, из које су потекла двојица председника владе Милутин и Илија Гарашанин, као и устанички вођа Милутин Савић Гарашанин, је грана Бошковића из Бјелопавлића, даље, сви устанички прваци из Шумадије воде порекло из горе поменутих крајева: Васа Чарапић је из Куча, Вујица Вулићевић са Косова, Станоје Главаш је из Дебра у Македонији, Павле Цукић из Старе Рашке, док су Танаско Рајић и Узун Мирко Апостоловић пореклом Пипери. Иначе Пипера има јако пуно насељених у околини Крагујевца, а из овог брдског племена је пореклом и актуелни председник Србије:D

Mislim da kod Sumadije treba praviti razliku izmedju Donje Sumadije, koja je naseljena vise kosovskom strujom, i Gornje Sumadije, koja je naseljene vise dinarskom, pogotovo crnogorsko-brdskom strujom :)

Mislim da kod Sumadije treba praviti razliku izmedju Donje Sumadije, koja je naseljena vise kosovskom strujom, i Gornje Sumadije, koja je naseljene vise dinarskom, pogotovo crnogorsko-brdskom strujom :)

Već prikazana karta upravo to pokazuje . Vidi se lepo da od severozapada Šumadije (Šumadijska Kolubara) primat dinarske struje opada ka jugoistoku i ustupa ga kosovskoj.

Poslednja izmena:

Ниси добро прочитао шта сам написао. Рекао сам горе да је Подгорину, где се и налази Драгијевица, населила највећим делом херцеговачка миграциона струја, али то географски не спада у Шумадију. Кад се каже Шумадија мисли се на област омеђену Савом и Дунавом на северу, Великом Моравом на истоку, Западном Моравом на југу, Колубаром, Љигом и Дичином на западу. Дакле сам географски центар Србије. На Шумадију се даље наслањају Велико Поморавље (Јагодина, Ћуприја, Параћин) и Западно Поморавље (Крушевац, Трстеник, Краљево, Чачак) и са њом чине фактички једну целину.

Poslednja izmena:
Где си ти прочитао да су то Власи? Пише "тимочко-браничевско становништво"!

Ја нисам ни тврдио да су то Власи који припадају тимочко-браничевском становништву. Ја сам мислио на сиву територију влашких досељеника, имају огромну територију у том крају Србије на којој су доминантни и чудно је што је нема других досељениких струја и што није било неког мешања Влаха са сиве територије и других досељеничких струја на сиву територију Влаха на којој су доминантни. Колико је мени познато САНУ и није спорвео антропогеографско истраживање у свим областима централно северо-источне Србије и није ми јасно по којим основа су цртане и направљене те поделе у том крају Србије.

Ја нисам ни тврдио да су то Власи који припадају тимочко-браничевском становништву. Ја сам мислио на сиву територију влашких досељеника, имају огромну територију у том крају Србије на којој су доминантни и чудно је што је нема других досељениких струја и што није било неког мешања Влаха са сиве територије и других досељеничких струја на сиву територију Влаха на којој су доминантни. Колико је мени познато САНУ и није спорвео антропогеографско истраживање у свим областима централно северо-источне Србије и није ми јасно по којим основа су цртане и направљене те поделе у том крају Србије.

To je Cvijicev rad.

Da ali govorili smo o Staroj Hercegovini koja je obuhvatala i dijelove danasnje Crne Gore.A sto je najvaznije zapoceli smo ovu polemiku jer je neko tvrdio da ce stanovnistvo Sumadije biti kljucno u svim ovim istrazivanjima,sto je po meni glupost ali hajde da ostavimo i to otvoreno.

Дај бре човече немаш поима о становништву Шумадије. Ти ниси знао ни на којој територији се простире Шумадија, као ни одакле су пореклом данашњи Шумадинаца. Што се упусташ у расправе кад и сам унапред знаш да ниси сигуран у оно што пишеш... Не ја сам рекао да је становништво Шумадије једно од најбитније за етногенезу Срба, А зашто је битно? Зато што су велики број Шумадинаца носиоци средњовековне Србије - тј. Рашке и то је за тебе глупост, то говори о теби колико ти познајеш српску историју.

Дај бре човече немаш поима о становништву Шумадије. Ти ниси знао ни на којој територији се простире Шумадија, као ни одакле су пореклом данашњи Шумадинаца. Што се упусташ у расправе кад и сам унапред знаш да ниси сигуран у оно што пишеш... Не ја сам рекао да је становништво Шумадије једно од најбитније за етногенезу Срба, А зашто је битно? Зато што су велики број Шумадинаца носиоци средњовековне Србије - тј. Рашке и то је за тебе глупост, то говори о теби колико ти познајеш српску историју.

Pa vec sam te pitao a nisi odgovorio.Moras imati neke pretpostavke sa takvim stavom.Koja bi to mogla biti Hg i po kojoj logici bi Sloveni srednjovjekovne Bosne ,Huma trebali biti razlicitog porijekla od Slovena srednjovjekovne Srbije,ako pored jezika ,Ajnhardovih Franackih anala,Konstantina Porfirogeneta i "Spisa naroda",iste geografije itd. imamo i potvrdu u genetici.Sta bi to Sumadija mogla epohalno donijeti :)

Kada pogledamo podatke o poreklu šumadijskog stanovništva, videćemo da među njima ima vrlo malo starosedelaca. U šumadijskim oblastima: Kačeru, Gruži, Lepenici, Kragujevačkoj Jasenici, Smederevskom Podunavlju i Jasenici, Kosmaju i selima u okolini Beograda, krajem 19. veka, ispitano je poreklo 8.894 roda iz 52.475 kuća. Od ovog broja samo su 464 roda s 3.603 kuće bili starosedeoci. Toliko je bilo i stanovnika nepoznatog porekla (470 rodova s 2.464 kuće). Svi ostali bili su doseljenici, s 7.960 rodova i 46.408 kuća. Šumadiju su naselili doseljenici iz skoro svih južnoslovenskih krajeva, a najviše ih je bilo iz dinarskih oblasti. Jovan Cvijic

Pa vec sam te pitao a nisi odgovorio.Moras imati neke pretpostavke sa takvim stavom.Koja bi to mogla biti Hg i po kojoj logici bi Sloveni srednjovjekovne Bosne ,Huma trebali biti razlicitog porijekla od Slovena srednjovjekovne Srbije,ako pored jezika ,Ajnhardovih Franackih anala,Konstantina Porfirogeneta i "Spisa naroda",iste geografije itd. imamo i potvrdu u genetici.Sta bi to Sumadija mogla epohalno donijeti :)

Ja nisam vidovit kao ti, pa da konačno donisim zaključke. Cinjenica jeste da je rano srednjovekovna istorija na Balkanu malo poznata, imamo veoma malo dokaza i to dosta otežava kad se pruočava starija istorija balkanskih država/ica koje su u to vreme postojale. Evo ti se pozivaš na Profirogenita, a nisi ni svesan koliko ima toga što se ne slaže sa tvojim viđenjem u vezi Srbije i srpske istorije. Držaću se Profirogenita, on navodi gde je bila smeštena prava Srbija, bila je smeštena severno od Duklje, Travunije i Zahumlja. Dalje Profirogenit navodi i da su neke knževine-državice pod vlašću arhonta Srbije, a neke i nisu. Opisuje neslogu između tadašnjih vladara što na neki način ide u prilog tome da nesloga proističe zbog pretenzije i vladanja Srbije nad tim kneževinama koje do tad ili možda nekoliko godina ranije i nisu nikad bile pod vlašću Srbije, osim što su arhonti Srbije imali nekavku vlast u nekim kneževinama, što sam i napomenuo to i Profirogenit navodi.

Ti i tvoji istomišljenici tvrdite da su Zahumlje, Travunija, Paganija.. pa čak i Dalmacija jezgro Srbije, to vi tako predstavljate i manipulišete narodom i prečutkujete činjenicu da se prava Srbija koju su naselili Srbi nalazila u pozadini severnije i odatle su pustali svoje korene na okolne teritorije. Na teritorije te prave Srbije možemo da uočimo da ima najstarije srpske kulturne baštine. A šta imamo u Dalmaciji, zapadno od Nervetve i u veliki deo Bosne, apsolutno ništa a da možemo da vežemo za neku srpsku državnost lii kontinutet vladanja na tim prostorima nikad nije bio, nemoj da se lažemo i da izmišljamo kada je to fakat istina. Najstarija i najpoznatija srpska prestonica Dostinik prema mnogim našim istoričarima nalazila se u današnje selo Vrsenice, opština Sjenice, neki smatraju da je ta prestonica bila u današnje selo Drsnik u Metohiji, opština Klina- To je tvrdio pokojni Tibor Živković koji je i koliko je meni poznato vršio istraživanja i ustanovio da je u tom mestu bila prva nama poznata Srpska prestonica Dostnik, to je period oko 950 godine u to vreme odprilike je Dostnik bio prestonica Srbije.

Poslednja izmena:
Ja nisam vidovit kao ti, pa da konačno donisim zaključke. Cinjenica jeste da je rano srednjovekovna istorija na Balkanu malo poznata, imamo veoma malo dokaza i to dosta otežava kad se pruočava starija istorija balkanskih država/ica koje su u to vreme postojale. Evo ti se pozivaš na Profirogenita, a nisi ni svesan koliko ima toga što se ne slaže sa tvojim viđenjem u vezi Srbije i srpske istorije. Držaću se Profirogenita, on navodi gde je bila smeštena prava Srbija, bila je smeštena severno od Duklje, Travunije i Zahumlja. Dalje Profirogenit navodi i da su neke knževine-državice pod vlašću arhonta Srbije, a neke i nisu. Opisuje neslogu između tadašnjih vladara što na neki način ide u prilog tome da nesloga proističe zbog pretenzije i vladanja Srbije nad tim kneževinama koje do tad ili možda nekoliko godina ranije i nisu nikad bile pod vlašću Srbije, osim što su arhonti Srbije imali nekavku vlast u nekim kneževinama, što sam i napomenuo to i Profirogenit navodi.

Ti i tvoji istomišljenici tvrdite da su Zahumlje, Travunija, Paganija.. pa čak i Dalmacija jezgro Srbije, to vi tako predstavljate i manipulišete narodom i prečutkujete činjenicu da se prava Srbija koju su naselili Srbi nalazila u pozadini severnije i odatle su pustali svoje korene na okolne teritorije. Na teritorije te prave Srbije možemo da uočimo da ima najstarije srpske kulturne baštine. A šta imamo u Dalmaciji, zapadno od Nervetve i u veliki deo Bosne, apsolutno ništa a da možemo da vežemo za neku srpsku državnost lii kontinutet vladanja na tim prostorima nikad nije bio, nemoj da se lažemo i da izmišljamo kada je to fakat istina. Najstarija i najpoznatija srpska prestonica Dostinik prema mnogim našim istoričarima nalazila se u današnje selo Vrsenice, opština Sjenice, neki smatraju da je ta prestonica bila u današnje selo Drsnik u Metohiji, opština Klina- To je tvrdio pokojni Tibor Živković koji je i koliko je meni poznato vršio istraživanja i ustanovio da je u tom mestu bila prva nama poznata Srpska prestonica Dostnik, to je period oko 950 godine u to vreme odprilike je Dostnik bio prestonica Srbije.

Ne sramoti se ovakvim glupostima, al` ozbiljno, knjigu u sake, pa onda pise na ovu temu. :)

Да ли би сте били љубазни да нам кажете где је то Тибор Живковић објавио?

Да ли би сте били љубазни да нам кажете где је то Тибор Живковић објавио?

"Tibor Zivkovic - Sloveni i Romeji ", cini mi se. Dobro on to ovde zloupotrebljava da bi negirao Srbe u Hercegovini i Dalmaciji, sto sam jos jedino primetio kod hrvatskih nacionalisticki nastrojenih istoricara,

Poslednja izmena:

Šumadija tu donosi možda nešto veći procenat E1b... HG zbog kosovske struje i struje istočnih crnogoraca (onih bliže albanskoj granici). Isto tako srednjevekovna srpska država kako se širila ka istoku (ka Moravi, Albaniji , Makedoniji, Bugarskoj Grčkoj) tako se razređivala I2... HG u ukupnom učinku.

Poslednja izmena:
Sumadija je suvise tranziciona oblast da bi bila nesto posebno bitna. Porodice iz Sumadije uglavnom imaju bar po neko predanje o poreklu iz CGa, akako se blizimo Moravi, uglavnom je to predanje o Kosovu i juznoj Srbiji, cak se i antropoloska razlika moze donekle uociti izmedju donje i gornje Sumadije, o dijalektickoj da ne pricam.

Управо тако. Домаћег становништва ту нема. Или су досељеници из Херцеговини и Црне Горе, или досељеници са простора Косова и Метохије, Македоније и вероватно мањим делом Северне Албаније. Становништво Српске деспотовине, оне пред њен пад, треба тражити у најмању руку на простору данашње Војводине, а првенствено Срема и Баната, где се у првим тим сеобама ка Угарској, ово становништво прво било утаборило. Али и по оним оазама српским, нахођеним по дубокој унутрашњости Угарске, које су биле у поседу српских деспота, и у које они населише своје сељаке и своје страже, доведене из Србије. Па дискутовасмо овде о Мукачеву и Ужгороду где се српско становништво задржало све до XIX века, а бивало тамо насељено још у време деспота Стевана, или по Старој Славонији, у коју се склонила деспотица Ангелина својевремено, чак и у Италији о којој такође говорисмо на теми Срби у Италији. Но пре свега, за Шумадију и тај простор око ње, кључни су Срем и Банат, где уосталом данас и има још сачуваног српског становништва, истина помешаног са десетинама нових таласа досељавања, али истина исто тако врло добро документованих...

Imajuci u vidu gore receno, kako samo tuzno zvuce jadikovke pojedinaca o tome kako Srbijom upravljaju "dodjosi" i kako bi umesto toga trebalo na vlast dovesti nekog Sumadinca. To se dosta cesto moze cuti.

То су људи који не знају ни ону скорашњу историју, ону уназад 200 година, а камоли ако говоримо о нечему што је било раније.

Ако негде и треба тражити просторе са старим становништвом, то би свакако били простори тешко приступачних планина у ланцу Динарида, простор Старе Херцеговине и Црногорских Брда (+ увеколико проређена, али и данас постојећа села по Северној Албанији), те делови Приморја.

Ништа мање важно није задржати пажњу и на простору данашње Макеодније, коју још увек насељава православно словенско становништво, данас македонског националног опредељења, али етнички сасвим неупитно српског порекла. Тамо где је средњовековна српска држава угашена крајем XIV века њено становништво до краја XIX века остаје српског опредељења, и колико год се расељавало то је био простор ипак у дубини турских територија, и није било одвећ могућности за веће подухвате против Турског царства, а самим тим ни потребе за масовним сеобама, какве су рецимо закачиле Северну Македонију и просторе практично све до Саве и Дунава, након пропасти Свете лиге код Скопљу 1689. године, кад се од колере разболео генерал Енеја Пиколомини и скончао у нетом попаљеном Скопљу.

802a575499e7.jpg
I2a2DinS_zps9debd283.jpg

То су људи који не знају ни ону скорашњу историју, ону уназад 200 година, а камоли ако говоримо о нечему што је било раније.
Jedna od najzalosnijih posledica komunizma na ovim prostorima je ta da mnogi misle da je svetska istorija pocela sa dolaskom Broza na celo KPJ. Tako da je i tih 200 godina previse ))

poslanik Gorski, pravo na repliku, 2 minuta :hahaha:

Председавајући Коре, ја морам да ''испалим'' још једну реплику:)

kako to da kod tih vlaha nije ostalo u upotrebi nista od vlaskih reci i njihove kulture?

Па како није? Већ ми досадило да понављам по стоти пут опште познате чињенице. Остало је у виду огромног броја топонима влашког корена. Затим у огромном броју презимена из динарских крајева која су изведена из влашких речи и влашких личних имена као што су нпр. Радуловић, Секулић, Дракулић, Дракуловић, Микулић, Сандић, Влаховић, Старовлах, Мацура, Палавестра, Килибарда итд., итд. Оно што је најважније и што сам већ поменуо, остало је у виду катунског сточарства као основног вида привређивања у тим крајевима. И сама реч катун је влашког порекла. Историјско језгро Црне Горе, Катунска нахија, несумњиво је формирана углавном од влашког етничког елемента ; град Цетиње су основали Власи, што се види и по самом имену које је романског корена. Уосталом, најстарији храм у том граду је добро позната Влашка црква. Већ сам навео документ где катунско племе Озринићи, које носи хаплогрупу И2а, само себе назива влашким. Дакле ствари су потпуно јасне. Кажеш култура ? Ево, нпр., гусле. Несумњиво староседелачки инструмент ; нема га ни код једног западнословенског или источнословенског народа. Овде много већи проблем имаш ти да докажеш шта је то остало од ранословенске културе у тим крајевима. Ево ја све чекам да у ''најсловенскијим'' земљама на свету Херцеговини и Далмацији видим неко светилиште типа Арконе или да у Широком Бријегу, Сињу или Чапљини ''исплива'' неки кип Световида, али бојим се да то нећу доживети.

Daj ti nama postavi malo literature o antropoloskim nalazima. Ja nisam mogao da nadjem skoro nista na tu temu.

Ниси нашао ништа јер тражиш на интернету. Већ сам ти рекао где то можеш да нађеш. Иди за почетак у Народну библиотеку и потражи радове проф. Живка Микића.

P.S. Рекао сам да ћу убудуће постављати мапе са распоредом ранословенских односно гвозденодобских налазишта на простору бивше Југославије. После размишљам да ми за ранословенска ни не треба карта јер се она значајнија могу набројати на прсте једне руке, ево из главе: Јазбине у Батковићу код Бијељине, једино веће и чисто словенско насеље. На још неколико њих постоји значајнији словенски хоризонт, нпр. Велики Градац, Костол, Велесница, Ушће Слатинске реке, затим Кула код Михајловца, Прахово, Ботра код Бечеја, Челарево и Сремска Митровица. Дакле као што видимо сва ова налазишта се налазе у равницама и у долинама река о чему сам већ говорио. Једино веће ранословенско насеље са некрополом, које се налази у динарској области, је код Кашића у Далмацији. Наравно, има још неких налазишта али са знатно мањим бројем налаза који се могу везати за старе Словене, али је све то јако мало у поређењу са налазиштима из старијег Гвозденог доба којима је ''истачкан'' цео Балкан. Ускоро ћу, као што сам обећао, поставити карту.

Радуловић, Секулић, Дракулић, Дракуловић, Микулић, Сандић, Влаховић, Старовлах, Мацура, Палавестра, Килибарда итд., итд. Оно што је најважније и што сам већ поменуо, остало је у виду катунског сточарства као основног вида привређивања у тим крајевима. И сама реч катун је влашког порекла. Историјско језгро Црне Горе, Катунска нахија, несумњиво је формирана углавном од влашког етничког елемента ; град Цетиње су основали Власи, што се види и по самом имену које је романског корена. Уосталом, најстарији храм у том граду је добро позната Влашка црква. Већ сам навео документ где катунско племе Озринићи, које носи хаплогрупу И2а, само себе назива влашким.

Pa Macure u Poljskoj su recimo cisti Vlasi ili Radulovic iz starovlaskog korena "rad" za rabotu ili pak Helebarde u ratu koriste iskljucio Vlasi :)... struka je poprilicno jasna kog je porekla I2a i ko ga je doneo na Balkan. Valjda su nas Turci toliko dugo zvali Vlasima da neki od nas jos uvek ne mogu da se odviknu od toga, iako nauka upucuje na potpuno suprotni pravac.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back